Thursday, November 11, 2010

Travel Guide to Bali - Day 01 !

Korang semua tau an yang aku g bali tempoh hari? Sapa tak tau memang lah you're so 2007~ *roll eyes* teehee... Penat aku gembar-gemburkan kat media electronik aka FB tau. You olz ni memang la nak kene. Anyway, aku akan buat 5 entries regarding my journey to Bali. Why 5? Cuz 5 indicates 5 days journey :) Oh ye sapa perasan aku terlupa nak bagi salam? again again semula semula boleh tak heee assalamualaikum semua !


If you ask me hows Bali? I will certainly say, Bali's hot!  Ok it brings 2 meanings here. First, the weather in Bali is like soooo hot until you sweat like most of the time! At times, korang akan rasa macam, 'kan best jadi org putih sebab boleh pakai baju xyah pakai sua' hahaha. Second, Bali's hot cuz you can find HOTTTTT GUYSSS & GURLLSSS from all over the world! Just name the country! FYI, kat bali ni, korang akan jumpe orang putih & japanese more than the locals. Siyesly, tak rasa BALI tu part of Indonesia. rasa macam Bali tu Hawaii. Minus the coconut bra.


Less talking. Hee so jom follow my day 1 journey !



Our flight was scheduled at 1545 Saturday, 30 october, from Bandung. Yang pegi Bali ada 11 orang but then kitorang split into 3 batch. Kitorang berlima ni adelah yang first batch yang gerak dulu. 2nd batch gerak malam kang from Jakarta. 3rd batch pulak akan gerak the next day. Terpaksalah buat macam ni sebab nak rembat tiket murah punya pasal kan :P




Naik airasia. Return ticket costs only rp668k per person. Gila murah oi !! Setiap kali teringat rasa macam nak buat sujud syukur.. hahahaha. Biasa flight pergi Bali is like the same price with flight to Malaysia. rp1juta-2juta jugaklah kan. So please spread the news to everyone that I am the luckiest person on earth!




The flight took us nearly about 1 & a half hour. By the time we reached Bali, it was already sunset. The view was magnificent! I snapped the above picture right away as the flight touched down.



Kitorang safely landed at Ngurah Rai airport, Denpasar Bali at 1920 ! Masa kat bali sama dengan malaysia, bandung pulak lambat sejam. Penuh giler kot orang kat sini rasa macam nak pelempang sape-sape yang muka dia macam mintak pelempang. Tapi tak jumpa lak. Dem !





Always remember to grab these pamplets before you leave the airport ! Pamplets ni sangat useful untuk korang tahu what's cool in Bali, where to go, what to play, how to reach places, & contact numbers of travel agencies  & drivers. Amek banyak2 & compare the price!





We stayed at TUNE HOTEL KUTA Bali. hee murah2 sebab dah booked online earlier kan. 2 malam baru 154 hengget. Murah tak murah tak?? Tapi kalau korang walk-in customer, of course it will cost you more kan hee. So get smart, book before your arrival! Oh yes, Kuta is about 15 minutes from Denpasar. Kuta ni la yang ada beach yang lawa tuuuu (banyak omputih sunbathing) bukan mahen kan aku ni nak dok dekat beach yang ada omputih sunbathing jeeee





Our room. The room is like so small! Tapi apa ada hal kan, yang penting bed die superb & toilet dia cantek hehe..Tune hotel paling economic but comfortable! Sebab rata-rata hotel kat sini sangat mahal. Even yang burok-burok pon costs you about rp350-rp400 per night. Tune baru rp250++ per night. Tak yah la mention HardRock Hotel kan.....menangis la kau.




 Lepas dah check in, laju-laju tukar baju sebab panas & jalan-jalan. Oh yeah we got mission to accomplish. Nak usha omputih emcem hee..dah la emcem tak pakai baju lak tu. untung untung..




Bali slingshot ! rp250k per person. Gilerrrrr !! same harge ngan hotel tu!! Sebab tu omputih je yang naek heee... yang naek tu encem giler...tak sia-sia aku benti and usha dia naek slingshot ni :P





Nak dinner tapi nak cari makanan halal punyelah susah. Ada restoran padang tapi tak rasa nak makan nasi. Restoran padang confirm halal tau. Nak je aku masuk bar kan hee...memangla kena luku ngan ayah den teheee... jalan punya jalan jumpalah mall ni. Nama dia discovery mall. Mall ni special sebab dia facing the beach. Memang lawa la kan ;) Dalam ni banyak fast food. So rembat jelah sebab fast food je yang halal.




my day 1 dinner !




Bubba gump yang super famous. Port omputih kat sini. Belambak! Macam kat NYC pon ada hehe. Kalau korang lalu Bubba Gump ni, wajib snap picture kat bench ni tau! Semua tourist buat hehe...aku pon mesti la kan. Aku mane leh terkecuali hehe...

Lepas tu balik bilik pukul 11 camtu, mandi & tido. Esok nak pergi main watersports yay!


Thank you for reading this entry !

42 comments:

SYAFIQ HJ. JALIL said...

wahhhh~~~~~~~
nak terbang2 jugak

faradyana said...

sooo syiok...
waiting 4 nest entry..
hehe

lady XOXO said...

wah besh2... cute seh pakaian kamo dear.. .so tunggu next entry from u ar erk.. okes

mira the monster said...

haaaaiiiiiiii comei..
bestnye die pegi cuti kat bali..
pas2 ckp kt fb "jgn indu kte taw"
cute je..hahha..hehe

n a d e a said...

heyyy si comel! im ur new follower..
actually tgh baca ur entry yg lama2.. tgk2 dah ada update yg baru.. bestnye g bali!!! can't wait for another 4 entries. and please more pictures!!! hehe ;)

/Dayah//Nurul/ said...

best! penah pegi tanah lot paling cantik scene pastu mkn seafood minum ai kelapa, tgk ada pura puri. memoriable. dulu dah pegi tp tak amik gamba sgttt

Arnie syuhaida said...

waa...lamanya xupdate..rindu!
bestnyer jalan2 kat Bali :)

Qaseh Rasheqa said...

fatin! cpt2 la update cte kt cna! kte flight bali esok pg!!!waaaa...nnt xsmpt wt psediaan :"(

update laju2 5 entry skaligus.wah!!

~fatin~ said...

huu~~~indah nye cuti anda....

Misz-sakura said...

wah..beshnya.. beshnya.. =)

ila haron said...

tetiba raa nak pi bali....huhuuhuhuh

Whatever said...

assalamualaikum.

cecepat update ye wahai fatin liyana. im going to bali too... next week.

oh ye.. glad to know fast food kt sana halal. i ada tanya soalan kt formspring u pasal kehalalan fast food kt sana. susah2 cari restoran halal kita bedal fast food je la kan. hihi :D eh, bubbagump tu halal tak?

cepat2 update eh. with the details mcm entrance fees, where to shop, tips to bargaian ke suma tu sgt la membantu.

thank in advance. take care ;)

Izatie said...

Bestnye pergi Bali fatin! Tak sabar tunggu lagi 4 entries! ^_^

zam.enol.arep said...

gua trip bali next july. kalau mahu tanya2 kat lu nanti bleh? ;]

Tqah Nasir said...

beshnye..nk g jugokk

^linas^ said...

awesome!great pic akak dh ada copyright.

SUPERMAN said...

nak pi bali sekarang jugak... cari tiket..

zatil said...

ololo.kak atin comey.da lama kowt asik2 duk ushar belog akak.bila la nk hupdate pape2 story.hehehe
akak comel.deym!
jeles neyh.hehehe

ENCIK TIKUS MALAS NAK LOGIN said...

besarnya kasut fatin -__-

Liya Laa said...

best2 .

ada beli souvenier utk kite x ? heee

Imzainieyzulkipli said...

wei awek cun....vacation anda sgt best......next time saya mau ikut...
btw ada pic yg 4orang girl including u tue....girl pki beg pink tue nama dia nurul akmal erk???klu x slap r ejaan nama mcm tue....macam member skol rendah saya lah...erhmmmm..kehairanan...

nazirafarahinomar said...

bestnya! ^_^. put more pics!! hehe.tamak.

mISs nIEyZa said...

fatin comel..besnye g bali.....

Carl Samsudin said...

tak pernah lagi pergi bali. jope one day dapat pergi ke sana lah! enjoy betol u eh.

dila bahar said...

best nyer... tak sabo nak baca entry seterus nyer...

Akmar Naqhi said...

bestnyer..rasa cam nk g skarang je :)

masshie mastura said...

hehe ushar org putih encem je dye eh ;)

Mr. Firdaus said...

restoran bubba gump tuh yg mcm dalam cite 'forest gump' tu ke ftn?
huhu :)

Fatin Amalina said...

wahhhh..bestnyaa..;)

cimon said...

perghh...murah gilerr tiket!

p/s: can't wait for the next entry + cool pics (^v^)

maCy said...

seems like it was a real fun aite. envy u ;)

OrenLimau said...

hahhaa..i saw akmal was in dat picture...la,baru tahu u're her friends.. :)

Nuryani said...

hee..syoknye kak atin..urm..nanty na pi bali jugak laa(brangan jew lebey,yeheeh)..
update cepat taw,xsaba laa..;)

Nik Nur Izzati said...

seronok nya pergi bali. nak pergi jugak !!!! hwaaa!!!

Nur-Za Marlyana Mohd Kamal said...

bestnye ! book tiket awal eh dpt murah? :)

mizzura said...

fatin...walaupun dah pernah g bali..tetap rasa best jerk baca entry u...mcm org yng tak pernah ad peluang g bali tapi gembirakan pengalaman orang lain..eheh..maybe the way u cerita nampak best..good!

missroum87 said...

Hi Fatin, im one of your new reader. I went to bali last year as well :)i think i went somewhere around august 2010. and we stayed at Tune Hotel as well. Stayed at Tune Hotel in Kuta and Legian. Definitely recommend for everyone.

faizulosman said...

jelesnya kak fatin dah bnyk g jalan2... nk ikot gak...

Bang Iwan said...

Kalau ada destinasi ke Makassar, boleh dong nantinya berjumpa.

Ramzi said...

Selamat menikmati panorama pulai dewata sis, jangan lupa buat mampir kembali di Bali ya :)

Jeff said...

Bulan february ke bali, sya mau dpet meore info about bali visit me back yah :)

Bali Hotels said...

Bali sangat indah