Wednesday, July 18, 2012

Resipi : Potato Salad

Assalamualaikum

Aku suka makan salad sebab dressing dia sedap! Selalunya makan green salad je, jarang nak makan potato salad sebab bila pikir je rasa macam kembang tekak. Potato dah lah muak, lepas tu letak mayo, double muak. Few years back when I was in Japan, my host mother suka buat potato salad with egg. Hmm it was oishii ! But recently, I have found an oishii-er  & simpler recipe. Thanks to myresipi.com =)

Courtesy of Google Image. Now I am proudly announced that I am a big fan of Potato Salad!

: Bahan-bahan :

6 biji kentang
2-3 sudu besar mayo
1 sudu besar lemon juice
1 sudu besar air
3-4 genggam daun bawang
Serbuk pati ayam & perasa


: Cara-cara :

Potato
Kentang dipotong kiub (saiz lebih kurang macam sebiji pemadam)
Didihkan bersama dengan garam. Tos.

Dressing:
Dalam mangkuk yang lain, campurkan mayo, lemon juice, air, serbuk pati ayam, & perasa sehingga sebati.
Gaul kentang yang sudah ditos dengan dressing dan daun bawang.
Simpan dalam peti sejuk untuk beberapa jam. Voila!


Sangat sedap apabila dimakan sejuk. Boleh buat banyak-banyak, simpan dalam fridge. Bila lapar tak perlu drive thru ke mcd, hanya perlu drive thru ke fridge aje haha bajet lawak.


Enak dimakan begitu sahaja atau dijadikan side dishes dengan black pepper steak, chicken chop etc.

Please la cuba resipi ni, rasa dia sukar digambarkan! Walaupun bahan-bahan dia nampak macam tak serius, tapi rasa dia memang complete. Yang penting dia sedap gila sebab ada rasa tangy sensation from the lemon juice. Resipi yang aku featurekan kat blog ni semua simple (jimat bahan), menjimatkan wang dan menjimatkan masa. Ahaks, berjimat cermat kan amalan yang mulia. Selamat mencuba!


Thank you for reading this entry !

114 comments:

Gadis Gingsul said...

Yuummmyyyyyyyyyyyyyyyyy....sedapnyeerr

nad said...

cool....nanti nak cuba..tengs for sharing~! :)

nurdani said...

saya juga penggemar potato salad. :)

resipi menjimatkan duit ni patut dibuat di rumah.hehe

YaYaNsMuM a.k.a YM said...

My favourite!Mmg sedappp!wahhh...ni air tangan anak dara yg sangat rajin!Bravo FL...!:)

elya sharmimi said...

nmpk sedap!

elya sharmimi said...

nmpk sedap!

sea_lavender said...

ala.. sedapnya.. terus rasa nk buat skg jugak hee..
Salam Ramadhan yg bakal mnjelang cik liyana ;)

Fatin Liyana Asri said...

try ok memang sedap! hee this is not my recipe, i just forward it to you guys sebab tak boleh resist makan sorang-sorang. harus berjemaah merasai keenakannya. ecewah.

Farah Zaley said...
This comment has been removed by the author.
Cik Anis said...

ummm nak try lah nanti :)

Farah Zaley said...

dah penah buat .. memang tasty ^^V .. sape kate taksedap memang nk kena boo >_< ngehehe

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

nak try la jugak nantie ;-)

Riena Haiqal said...

yummmmyyyyy.nampak sedapla.. nak cuba la juga.. saya suka makan salad.. (^_^)

✿....rossa alina....✿ said...

*telan air liur*

SURIA AMANDA said...

wow..cool..thanks for sharing..akak suka...

shasa_fiez said...

my big sis rajin cuba resepi2 camni.. sy.. emmmm... makan je pandai ;p

Iefa Ujang said...

sgt nampak sedap . rsanyer ok kot dr yg salad yg penuh kehiujauan . den x suko sayur ! ! ! blh try ni :D

Cik Zai said...

wowwww...balik rumah nak cuba...^_^

Shin Chantique said...

MUST TRY NI! kalau jadi, bole la htr kt rumah FL sbb we are in the same area -Seremban..:p and FL bole judge sedap ke x?hihi..

Ina Nadia said...

Memang nampak oishii-er la this one. Hehe.. :D

King Ayam said...

Waaaaa... Rupa pun TERPANCAR dah kesedapannya tu : ) Anyway, resepi ni dah pernah dah cuba lama dulu.. And, memang sedap terkata!!!

*zafirah* said...

waah!nak tyr lah menjelang ramadhan nanti :)

Mass said...

mesti dicuba ini resepi...tq dok fatin kasi resepi simple mimple ini ;)

LaLa mhdnor said...

pernah, tapi dah lupa kat mana.
nanti boleh buat kat rumah =D

Mira Adzlia said...

hamboih..pasnih fatin bole msuk masterchep...hihi :P

niena_aizat said...

mls la nk try..FL tlg buatkn tuk kite bole..huhu

niena_aizat said...

mls la nk try..FL tlg buatkn tuk sy bole..hhehehe

Cik Ummi said...

nnt ce try tgk salad lain yg sedap sebab sy suke makan salad :) *ayat malas nak cari sendiri.. hahahaha

NURUASHIA said...

nk try buat laaaaa...teliurrrr je nengok...tq for sharing FL <3

Norayu Yusof said...

sedapnya :)

haz said...

wahhh. mcm best je.. haz kalau malas sangat just makan salad ngn sos cili je. kekeke xD

Sue Sumie said...

Tengok pon dah tau mmg sedap...nak wat jugak!! TQ 4 sharing d recipes

Mrs. Norrie said...

owesome.....

laskar pelangi said...

yummy:)
nanti nak trylahhh:)
hihi~~

Adams Ayens said...

pandai nyeee adeq akk masak...
nak amek resepi buyeh tak...
akk ske nyahh mayo2 ni..
wahhh terliuq hamba..

Cik Eka said...

mmg nampak sedap.....

tapi tula,perasaan malas nak buat tu yg masalah tu..hehehe

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

kentang akak x boleh la mkn mcm ni..kalau dh jadi bergedil br akak makan atau potato wedges kfc hehe

Atie said...

lemon juice tu yg neutralizekan rasa muak..hehe

Mama Papai said...

Insyaallah cik fatin..time2 posa nanti leh try..

Mama Papai said...

insyaallah cik fatin..nak dekat dah posa ni..t leh lah try..

Solehah Shamsuddin said...

mcm sdap je ni.nk try jgk :)

Riana said...

bole tambah koleksi resipi lauk buka puasa ni..ehe

Mymiesein said...

Mesti try..
Thanks for sharing...

Mymiesein said...

Mesti try..
Thanks for sharing...

Izan Ishak said...

ohhh...sedapnya!!!

kak izan nak buat jugalah. dah terbayang2 kesedapannya ni.

~GaDiS~ said...

nice,,,harus cuba resipi nih ....=)
(please welcome visit my blog..u follow,i'll follow u)

tattaebouki said...

wow!! delicious, aku memang suke kalau nak try snek yg simple nei.. huhu.. nice!

tia said...

Senang je buat dia kan? Tambah sausage (rebus)! Pun sedap!! + Thousand island! Nyum nyum! Lagi sedap kalau kentang tak buang kulit! Lagi banyak khasiat :)

Anonymous said...

god bless ya for sharing dear! ;)

~ Cik Azz ~ said...

Akak selalu buat salad biasa tu je.. Tak pernah lagi letak potato ni.. Nak kena cuba buat ni sebab akak memang penggemar setia potato..

Thanks for sharing.. :)

jehanfrhin said...

eh..pati ayam bole makan mentah eh?? tak tau plak.. :P

Sue said...

menarik.. selalu mmg suka makan potato salad kenny rogers. pasni bole la buat sendiri.

cik chinta said...

harus d try, sme resepi liyana sng d try dan mengkompom menjadi. thx for sharing

pjie said...

hehehe
best2
arito yg spaghetti nyer recipe pon best...
da try..
simple but still scrumptious

Puan Gojes said...

i love this ;) syg, izin pinjam entry ya. ;)

cik kuning said...

meleleh air liur....:)

Nur Zaheera said...

waaaa memang raso sodap, nampak pun sodap ;D terima kasih kerana berkongsi. hihi

TeTerBanG said...

sy nie fan kentang. kena try nie.. nmpak sedapp.. yg pnting, it's just a simple recipe. luv it! :D

Akulah aku said...

Masaknya tak pandai...makan boleh la

Akulah aku said...

Masak tak pandai...makan boleh la erkkk...

buboo said...

kalau tengok makanan tu bulan puasa , gerenti buu bukak puasa dah haa :D teheheee ,
yummmy !

Akulah aku said...

Tak pandai masak...

puteri cahaya said...

vashtaaaaaaaaaaaa ohh.. tgk aje pon da drooling. *cepat2 amek kain lap mulut* thanks for sharing!! =)

Anonymous said...

Erm . Update pasal makanan jee . bile nk update pasal someting yg lebih best . penat menunggu =P

sakinah tarmizi said...

best nye ...terliur bile tengok gambar ..kena try ni..thanks akak :)

khairul akmal bin azman said...

baik masterchef liyana..

Akulah aku said...

Tengok pun rasa kenyang

Akulah aku said...

Tengok pun dah kenyang

Edy Fee said...

bulan pose ni nasi jugak jd pilihan.hehee

fifie said...

Tak suka kentang tapi tengok gambar macam tempting pulak. Nanti la nak try buat :D

Alynn Nyzaa said...

boleh try ni..mudah & lazat :D

Boni Kacak said...

tolong pos kat rumah saya sikit boleh?

Atiqah Wadiah said...

ok..harus cuba..cisss..terliur plak tgk -.-'

Yuhana Inumi said...

ermm....sedap nyer kak fatin ! nak try lah !

Nurmujahidah Ismail said...

tngokla kalau rajin membanjiri,, :D

free radio fm said...

Keliatannya Sedap Coy ..nak coba makanlah bro

Qistina Sumaiya...(^_^) said...

senang, i will try.. hehe

asyiqin nasir said...

must try dish =)

thanks for sharing ^^

Anonymous said...

Akak buat kan untuk saya boleh ?
Nanti saye dtg Nogori . kite buke puase same-2 ea :P

@kutopsecret said...

Resepi simple patut buat

♛ Dea Arematt ♛ said...

sis, yg perasa tu, perasa apa?.. hehe

naim iman said...

tempting!

Hanamiko Sakura said...

I'll try ;) nampak macam sedap :D

✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ ™ said...

Simple..leh try buat..tp skang takleh makan lagi coz dalam pantang..uwaaa..terasa nak makan ;(

Scarlett O'Hara said...

Wah!Tq share resipi tu.Boleh ramai-ramai cuba.

eyjalukman said...

yummmy ! terliuq tgk potato salad nih . boleh cuba nnt :) jamu org yg nk berbuka puasa dpt pahala :)

Sayidah Nafisah Ruslan said...

yummeh... nom nom nom

lavenderlover said...

i am indeed a no 1 fan of potato..hehe..so likes this dish! thanks for the share!

Anonymous said...

erk, perasa tu perasa apa ea? sori not a good cook

apeqchan said...

kite amek resepi ni ye...
terima kasih!

Anonymous said...

i cilok resepi nih..tq

Anonymous said...

Nak sedap lg cincang halus gherkin(timun jeruk mcm dlm burger big mac tu) cmpur dlm mayo..cmpur skali bwang cincang halus tu. :)

shariza azemi said...

tgk pon dh buat org terliur dh.
nanti post la plak resepi kuih raya.mana la taw bleh try untuk raya nnti.

RawsoulArt Photos said...

potato salad ni best... saya pernah buat dulu tp jgn letak banyak sngat mayonis... xseimbang rasa potato salad uolls...
jom ke blog saya
http://rawsoulart-photos.blogspot.com
jom follow...korang mmg best.

mfadhlan said...

Nice Sharing.

Makan kentang ni cepat kenyang, bagus untuk diet.

Jemput untuk menyertai Give Away Contest saya
Give-Away Contest

Miera Lieya said...

mesti cuba.. senang dan mudah je..

ida_zy said...

thanks for sharing
dah buat 2x untuk ramadhan ni
memang sedap
offically a potato salad lover too now
ramadhan kareem :)

friendlyfashion.my said...

Hi there! Would you be interested in doing a blogging collaboration with friendlyfashion.my? if you are interested, could you please email us at hello@friendlyfashion.my thank you! :)

* FAR * said...

nampak sedap + menyelerakan!!

faiz fakhirin said...

Bestnya dpt Bini Pandai Memasak. Hari2 mau order makanan Pelik2.

Nili Zainudin said...

fatin if u interested email me nilzainudin@yahoo.com

Ey-Mie ( HELMI ) said...

Kalau nak ganti Jus Lemon dengan Limau kasturi sedap ke?? heheee

putrajayabiz said...

tolong !! tolong!! tolong buatkan untuk saya...hehehe

mimis said...

okeyyy.. I mmg dh lama nk carik resepi mcm ni.. ..so boleh try ptg ni.. ~weee~

Anonymous said...

sis FL, thank you utk resepi ni.. Da byk kli da sy wat resepi nih bru skg nk say thank.. sowdap dehh!! even my fiance y x mkn mayo leh tjtuh cinte dgn potato salad nih, hahaha..

Anonymous said...

wahai fatin liyana. resepi salad kentang awak ni nampak macam menyelerakan. awak pula nampak cun. boleh saya kenal dengan awak?

Sarifah Norziani said...

Look delicious. ....so yummmmy.nnti nk try eeh

Sarifah Norziani said...

Look delicious. ...so yummmy.nnti nk try wat eeh

Anonymous said...

MUAH ! LOVE YA FATIN :*

Akeyla Azmi said...

Sedapnyaaaaaaaaaaaa <333333333
thanks kak fatin liyanaaa :D hihi

Anonymous said...

Boleh try utk dinner mlm ni. Mmg nk avoid di mlm hari.thanks for the recipes!

Nurul Baidurah said...

tak pernah lagi makan potato salad..mcm masakan orng putih pula..

LyNn Ribena said...

Klu tambah telur rebus sesuai x atyn? Sbb ade lemon juice tu takut xsesuai ..hmmm

Anonymous said...

I try dah the receipe its was very simple n soo yummy... i campur telur rebus but i dont add pati ayam.. for the 3rd time i buat baru realise i put daun sup instead daud bawang hahahaha... but still its taste super duper good