Wednesday, July 18, 2012

Resipi : Potato Salad

Assalamualaikum

Aku suka makan salad sebab dressing dia sedap! Selalunya makan green salad je, jarang nak makan potato salad sebab bila pikir je rasa macam kembang tekak. Potato dah lah muak, lepas tu letak mayo, double muak. Few years back when I was in Japan, my host mother suka buat potato salad with egg. Hmm it was oishii ! But recently, I have found an oishii-er  & simpler recipe. Thanks to myresipi.com =)

Courtesy of Google Image. Now I am proudly announced that I am a big fan of Potato Salad!

: Bahan-bahan :

6 biji kentang
2-3 sudu besar mayo
1 sudu besar lemon juice
1 sudu besar air
3-4 genggam daun bawang
Serbuk pati ayam & perasa


: Cara-cara :

Potato
Kentang dipotong kiub (saiz lebih kurang macam sebiji pemadam)
Didihkan bersama dengan garam. Tos.

Dressing:
Dalam mangkuk yang lain, campurkan mayo, lemon juice, air, serbuk pati ayam, & perasa sehingga sebati.
Gaul kentang yang sudah ditos dengan dressing dan daun bawang.
Simpan dalam peti sejuk untuk beberapa jam. Voila!


Sangat sedap apabila dimakan sejuk. Boleh buat banyak-banyak, simpan dalam fridge. Bila lapar tak perlu drive thru ke mcd, hanya perlu drive thru ke fridge aje haha bajet lawak.


Enak dimakan begitu sahaja atau dijadikan side dishes dengan black pepper steak, chicken chop etc.

Please la cuba resipi ni, rasa dia sukar digambarkan! Walaupun bahan-bahan dia nampak macam tak serius, tapi rasa dia memang complete. Yang penting dia sedap gila sebab ada rasa tangy sensation from the lemon juice. Resipi yang aku featurekan kat blog ni semua simple (jimat bahan), menjimatkan wang dan menjimatkan masa. Ahaks, berjimat cermat kan amalan yang mulia. Selamat mencuba!


Thank you for reading this entry !

114 comments:

  1. Yuummmyyyyyyyyyyyyyyyyy....sedapnyeerr

    ReplyDelete
  2. cool....nanti nak cuba..tengs for sharing~! :)

    ReplyDelete
  3. saya juga penggemar potato salad. :)

    resipi menjimatkan duit ni patut dibuat di rumah.hehe

    ReplyDelete
  4. My favourite!Mmg sedappp!wahhh...ni air tangan anak dara yg sangat rajin!Bravo FL...!:)

    ReplyDelete
  5. ala.. sedapnya.. terus rasa nk buat skg jugak hee..
    Salam Ramadhan yg bakal mnjelang cik liyana ;)

    ReplyDelete
  6. try ok memang sedap! hee this is not my recipe, i just forward it to you guys sebab tak boleh resist makan sorang-sorang. harus berjemaah merasai keenakannya. ecewah.

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  8. dah penah buat .. memang tasty ^^V .. sape kate taksedap memang nk kena boo >_< ngehehe

    ReplyDelete
  9. yummmmyyyyy.nampak sedapla.. nak cuba la juga.. saya suka makan salad.. (^_^)

    ReplyDelete
  10. wow..cool..thanks for sharing..akak suka...

    ReplyDelete
  11. my big sis rajin cuba resepi2 camni.. sy.. emmmm... makan je pandai ;p

    ReplyDelete
  12. sgt nampak sedap . rsanyer ok kot dr yg salad yg penuh kehiujauan . den x suko sayur ! ! ! blh try ni :D

    ReplyDelete
  13. wowwww...balik rumah nak cuba...^_^

    ReplyDelete
  14. MUST TRY NI! kalau jadi, bole la htr kt rumah FL sbb we are in the same area -Seremban..:p and FL bole judge sedap ke x?hihi..

    ReplyDelete
  15. Memang nampak oishii-er la this one. Hehe.. :D

    ReplyDelete
  16. Waaaaa... Rupa pun TERPANCAR dah kesedapannya tu : ) Anyway, resepi ni dah pernah dah cuba lama dulu.. And, memang sedap terkata!!!

    ReplyDelete
  17. waah!nak tyr lah menjelang ramadhan nanti :)

    ReplyDelete
  18. mesti dicuba ini resepi...tq dok fatin kasi resepi simple mimple ini ;)

    ReplyDelete
  19. pernah, tapi dah lupa kat mana.
    nanti boleh buat kat rumah =D

    ReplyDelete
  20. hamboih..pasnih fatin bole msuk masterchep...hihi :P

    ReplyDelete
  21. mls la nk try..FL tlg buatkn tuk kite bole..huhu

    ReplyDelete
  22. mls la nk try..FL tlg buatkn tuk sy bole..hhehehe

    ReplyDelete
  23. nnt ce try tgk salad lain yg sedap sebab sy suke makan salad :) *ayat malas nak cari sendiri.. hahahaha

    ReplyDelete
  24. nk try buat laaaaa...teliurrrr je nengok...tq for sharing FL <3

    ReplyDelete
  25. wahhh. mcm best je.. haz kalau malas sangat just makan salad ngn sos cili je. kekeke xD

    ReplyDelete
  26. Tengok pon dah tau mmg sedap...nak wat jugak!! TQ 4 sharing d recipes

    ReplyDelete
  27. yummy:)
    nanti nak trylahhh:)
    hihi~~

    ReplyDelete
  28. pandai nyeee adeq akk masak...
    nak amek resepi buyeh tak...
    akk ske nyahh mayo2 ni..
    wahhh terliuq hamba..

    ReplyDelete
  29. mmg nampak sedap.....

    tapi tula,perasaan malas nak buat tu yg masalah tu..hehehe

    ReplyDelete
  30. kentang akak x boleh la mkn mcm ni..kalau dh jadi bergedil br akak makan atau potato wedges kfc hehe

    ReplyDelete
  31. lemon juice tu yg neutralizekan rasa muak..hehe

    ReplyDelete
  32. Insyaallah cik fatin..time2 posa nanti leh try..

    ReplyDelete
  33. insyaallah cik fatin..nak dekat dah posa ni..t leh lah try..

    ReplyDelete
  34. bole tambah koleksi resipi lauk buka puasa ni..ehe

    ReplyDelete
  35. Mesti try..
    Thanks for sharing...

    ReplyDelete
  36. Mesti try..
    Thanks for sharing...

    ReplyDelete
  37. ohhh...sedapnya!!!

    kak izan nak buat jugalah. dah terbayang2 kesedapannya ni.

    ReplyDelete
  38. nice,,,harus cuba resipi nih ....=)
    (please welcome visit my blog..u follow,i'll follow u)

    ReplyDelete
  39. wow!! delicious, aku memang suke kalau nak try snek yg simple nei.. huhu.. nice!

    ReplyDelete
  40. Senang je buat dia kan? Tambah sausage (rebus)! Pun sedap!! + Thousand island! Nyum nyum! Lagi sedap kalau kentang tak buang kulit! Lagi banyak khasiat :)

    ReplyDelete
  41. god bless ya for sharing dear! ;)

    ReplyDelete
  42. Akak selalu buat salad biasa tu je.. Tak pernah lagi letak potato ni.. Nak kena cuba buat ni sebab akak memang penggemar setia potato..

    Thanks for sharing.. :)

    ReplyDelete
  43. eh..pati ayam bole makan mentah eh?? tak tau plak.. :P

    ReplyDelete
  44. menarik.. selalu mmg suka makan potato salad kenny rogers. pasni bole la buat sendiri.

    ReplyDelete
  45. harus d try, sme resepi liyana sng d try dan mengkompom menjadi. thx for sharing

    ReplyDelete
  46. hehehe
    best2
    arito yg spaghetti nyer recipe pon best...
    da try..
    simple but still scrumptious

    ReplyDelete
  47. i love this ;) syg, izin pinjam entry ya. ;)

    ReplyDelete
  48. waaaa memang raso sodap, nampak pun sodap ;D terima kasih kerana berkongsi. hihi

    ReplyDelete
  49. sy nie fan kentang. kena try nie.. nmpak sedapp.. yg pnting, it's just a simple recipe. luv it! :D

    ReplyDelete
  50. Masaknya tak pandai...makan boleh la

    ReplyDelete
  51. Masak tak pandai...makan boleh la erkkk...

    ReplyDelete
  52. kalau tengok makanan tu bulan puasa , gerenti buu bukak puasa dah haa :D teheheee ,
    yummmy !

    ReplyDelete
  53. vashtaaaaaaaaaaaa ohh.. tgk aje pon da drooling. *cepat2 amek kain lap mulut* thanks for sharing!! =)

    ReplyDelete
  54. Erm . Update pasal makanan jee . bile nk update pasal someting yg lebih best . penat menunggu =P

    ReplyDelete
  55. best nye ...terliur bile tengok gambar ..kena try ni..thanks akak :)

    ReplyDelete
  56. bulan pose ni nasi jugak jd pilihan.hehee

    ReplyDelete
  57. Tak suka kentang tapi tengok gambar macam tempting pulak. Nanti la nak try buat :D

    ReplyDelete
  58. tolong pos kat rumah saya sikit boleh?

    ReplyDelete
  59. ok..harus cuba..cisss..terliur plak tgk -.-'

    ReplyDelete
  60. ermm....sedap nyer kak fatin ! nak try lah !

    ReplyDelete
  61. Keliatannya Sedap Coy ..nak coba makanlah bro

    ReplyDelete
  62. must try dish =)

    thanks for sharing ^^

    ReplyDelete
  63. Akak buat kan untuk saya boleh ?
    Nanti saye dtg Nogori . kite buke puase same-2 ea :P

    ReplyDelete
  64. sis, yg perasa tu, perasa apa?.. hehe

    ReplyDelete
  65. Simple..leh try buat..tp skang takleh makan lagi coz dalam pantang..uwaaa..terasa nak makan ;(

    ReplyDelete
  66. Wah!Tq share resipi tu.Boleh ramai-ramai cuba.

    ReplyDelete
  67. yummmy ! terliuq tgk potato salad nih . boleh cuba nnt :) jamu org yg nk berbuka puasa dpt pahala :)

    ReplyDelete
  68. i am indeed a no 1 fan of potato..hehe..so likes this dish! thanks for the share!

    ReplyDelete
  69. erk, perasa tu perasa apa ea? sori not a good cook

    ReplyDelete
  70. kite amek resepi ni ye...
    terima kasih!

    ReplyDelete
  71. i cilok resepi nih..tq

    ReplyDelete
  72. Nak sedap lg cincang halus gherkin(timun jeruk mcm dlm burger big mac tu) cmpur dlm mayo..cmpur skali bwang cincang halus tu. :)

    ReplyDelete
  73. tgk pon dh buat org terliur dh.
    nanti post la plak resepi kuih raya.mana la taw bleh try untuk raya nnti.

    ReplyDelete
  74. potato salad ni best... saya pernah buat dulu tp jgn letak banyak sngat mayonis... xseimbang rasa potato salad uolls...
    jom ke blog saya
    http://rawsoulart-photos.blogspot.com
    jom follow...korang mmg best.

    ReplyDelete
  75. Nice Sharing.

    Makan kentang ni cepat kenyang, bagus untuk diet.

    Jemput untuk menyertai Give Away Contest saya
    Give-Away Contest

    ReplyDelete
  76. mesti cuba.. senang dan mudah je..

    ReplyDelete
  77. thanks for sharing
    dah buat 2x untuk ramadhan ni
    memang sedap
    offically a potato salad lover too now
    ramadhan kareem :)

    ReplyDelete
  78. friendlyfashion.myJuly 31, 2012 at 5:31 PM

    Hi there! Would you be interested in doing a blogging collaboration with friendlyfashion.my? if you are interested, could you please email us at hello@friendlyfashion.my thank you! :)

    ReplyDelete
  79. nampak sedap + menyelerakan!!

    ReplyDelete
  80. Bestnya dpt Bini Pandai Memasak. Hari2 mau order makanan Pelik2.

    ReplyDelete
  81. fatin if u interested email me nilzainudin@yahoo.com

    ReplyDelete
  82. Kalau nak ganti Jus Lemon dengan Limau kasturi sedap ke?? heheee

    ReplyDelete
  83. tolong !! tolong!! tolong buatkan untuk saya...hehehe

    ReplyDelete
  84. okeyyy.. I mmg dh lama nk carik resepi mcm ni.. ..so boleh try ptg ni.. ~weee~

    ReplyDelete
  85. sis FL, thank you utk resepi ni.. Da byk kli da sy wat resepi nih bru skg nk say thank.. sowdap dehh!! even my fiance y x mkn mayo leh tjtuh cinte dgn potato salad nih, hahaha..

    ReplyDelete
  86. wahai fatin liyana. resepi salad kentang awak ni nampak macam menyelerakan. awak pula nampak cun. boleh saya kenal dengan awak?

    ReplyDelete
  87. Look delicious. ....so yummmmy.nnti nk try eeh

    ReplyDelete
  88. Look delicious. ...so yummmy.nnti nk try wat eeh

    ReplyDelete
  89. MUAH ! LOVE YA FATIN :*

    ReplyDelete
  90. Sedapnyaaaaaaaaaaaa <333333333
    thanks kak fatin liyanaaa :D hihi

    ReplyDelete
  91. Boleh try utk dinner mlm ni. Mmg nk avoid di mlm hari.thanks for the recipes!

    ReplyDelete
  92. tak pernah lagi makan potato salad..mcm masakan orng putih pula..

    ReplyDelete
  93. Klu tambah telur rebus sesuai x atyn? Sbb ade lemon juice tu takut xsesuai ..hmmm

    ReplyDelete
  94. I try dah the receipe its was very simple n soo yummy... i campur telur rebus but i dont add pati ayam.. for the 3rd time i buat baru realise i put daun sup instead daud bawang hahahaha... but still its taste super duper good

    ReplyDelete

Do you like my entry? Comment if you have any idea to share!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...