Thursday, April 4, 2013

Resipi : Pavlova

Assalamualaikum

Orang kata Pavlova dekat Alexis sedap. Tapi aku tak pernah try hihi. Bila makan luar, aku suka makan main course je. Jarang sekali aku makan dessert. Bagi aku, dessert ni baik aku buat sendiri kat rumah. Nak buat pon senang je, lagipon boleh ajak ahli keluarga makan bersama. Apa barang makan kek sepotong. Dah la sepotong, pastu makan sensorang. Kerek angat tauuu hehe.

So Asfiq mintak Pavlova pula setelah dia menonton Asian Food Channel (AFC) tempoh hari. Aku pernah buat Pavlova ni 2 kali. Resipinya sangatlah mudah dan murah! Aku belajar buat Pavlova ni dari Youtube. Jangan memain uolls. Ingat Youtube untuk tengok RunningMan je ke? Di zaman pascamoden ini, Youtube adalah tempat untuk menimba ilmu juga tahu? Ihiks.


 Bahan-bahan yang aku gunakan. Simple sangat kan? Yang putih bawah sekali ini adalah pengasing telur. Aku tak pro la nak asingkan egg white dengan yolk begitu sahaja, so aku gunalah benda ni.


: BAHAN - BAHAN :

Meringue
4 Putih Telur
175g Caster Sugar
1 sudu kecil cuka masakan
1 sudu kecil tepung jagung

Hiasan
Whip cream 250g
Strawberry / Blueberry / Kiwi ( Anything sour )


: CARA-CARA :

Oven
1. Pre-heat oven pada suhu 170 darjah celcius

Meringue
1. Dengan menggunakan mixer, pukul 4 putih telur sehingga berbuih (foamy)
2. Masukkan castor sugar sedikit demi sedikit, dan increase the speed.
3. Semasa masukkan caster sugar, masukkan sekali cuka masakan dan tepung jagung.
4. Pukul sehingga menjadi berkilat dan *bertanduk

* Bertanduk : Apabila kita terbalikkan meringue, ia tidak jatuh daripada bekas mixer

5. Place the baking paper on top of a baking tray (Use only baking paper, do not use any container or mould)
6. Spread the meringue in a circle shape.
7. Bakar selama 30 hingga 40 minit.
8. Apabila sudah masak, bukak pintu oven sedikit dan biarkan ia dalam oven seketika.

Hiasan
1. Dengan menggunakan mixer, pukul whip cream
2. Hias dengan strawberry atau apa-apa buah yang masam.


Pavlovaku. Comel sangat ! Sayang nak makan hehe


Pavlova ni luarnya rangup dan dalamnya lembut macam marshmellow. Rasanya manis. Jadi kena balancekan dengan cream dan strawberry. Sedap dimakan ketika sejuk-sejuk. Kalau korang rajin, bolehlah hias dengan kiwi, blueberry and grapes. Aku ni anak murid James Oliver, semua main campak-campak, thats why Strawberry pon tak potong hihi.


Chef anda memakai baju kurung Pahang dari HijrahCouture. Siapa tahu macam mana caranya nak buat Pavlova tinggi-tinggi? Pavlova aku tak tinggi huhu sedih. Any tips from the pro? Thanks =)

Thank you for reading this entry !

129 comments:

Mohd iyxat said...
This comment has been removed by the author.
Mohd iyxat said...

sedapnya....gulpp...nak sikit boleh?

mrs fina said...

Look so delicious! But, saya lagi suka tgk kak fatin yg cun.. haha :)

Nurza Diana said...

amboi anak murid jamie oliver tau..hehe..

iefa.afei said...

Awak double kan je fatin.

Zharif Azis said...

wahhh sedapnya pavlova , dari dulu teringin rasa tp xpernah lagi rasa . sobs sobs T__T

btw fatin , pasca maksud dia bukan selepas ke ? selalu org guna pascamerdeka , pascasekolah and macam2 lagi . tapi tak pernah pulak dengar pascamoden . ada lagi ke zaman selepas moden ? huhu

Nur hanim said...

Woo baru tau senang je nak buat Pavlova sendiri. Tapi lagi best tengok real dekat youtube kan haha :D

misz sheyla said...

walaupun tahu cara buat tapi xpernah ag tergerak ati nk buat....

Fatin Liyana Asri said...

entah la kite men guna je pascamoden haha..vocab sendiri.

anyway, senang sangat buat pavlova ni, pliz try!

Aina Areen said...

omaigadddd , dapnyee . nyumnyum

strawberi said...

buat dua layer...

guna whipped cream rich atau pride sedappp..guna yg non dairy punya..

eimuizduaf said...

Teringin nak buad tapi oven takde -,-

leyla luv ariff said...

nmpak cdap....
nak jgakkk..

zarifahmr said...

saya buat pun tak tinggi. masa bakar kemain naik tinggi. pastu dah masak biarkan sejuk dalam oven pastu keluarkan dari oven lelama dia turun hmm sedih je :(

iu-hazirah said...

nyam2... sedapnya

shahniza hasmadi said...

sedapnye ! btw kalo nak nampak tinggi, buatkan meringue tu byk layer n each layer disapukan dgn cream... kalo x silap lah..heee :D

Anonymous said...

some tips utk pavlova:
-make sure gula hancur betul (rasa meringue dgn tgn, licin xde ketulan gula)..
-make sure xde sebarang air, egg yolk, or minyak (pekakas kne bersih)..
-telur yg fresh/suhu bilik..
-bentukkn dinding keliling meringue dgn menggunakan spatula (utk nmpak dinding pavlova tggi)..
- rendahkan suhu 10 darjah setelah 15 minit meringue dlm oven (cth:170 darjah celcius, selepas 15 minit turunkan suhu kpd 160 darjah celcius)..
-tepung jagung n cuka tu kacau pkai spatula jer..kacau rata.. tapi setelah gula hancur betul..
-tambah 1sudu kecil vanilla utk hilang bau hanyir telur
-tambah kan masa membakar..kalo rase dinding pavlova tu tak keras lg (cer try ketuk ckit dinding pavlova guna lidi.ketuk pelahan jetau)selalu masa membakar dlm sejam lebih..mmg lama ckit..
-kalo pavlova tu pecah/merekah xper..means jd la tu meringue tu..

ermm.. tu je kott..gud luck fatin!
practice make perfect.. :)

Fatin Liyana Asri said...

oooo pavlova tinggi sebab buat 2 layer ye? ingatnye memang dia tinggi hee..thanks!

Anonymous said...

Dik,u xgtau brape darjah kepanasan utk masak pavlova.blh edit x gtau kt page,kt komen mayb org xperasan,tq :-)

Anonymous said...

lepas bakar jangan keluarkan terus. biar sejuk dalam oven. kalau panas2 bawak keluar memang terus kempis sayangku!

Anonymous said...

lagi satu bakarnya sebenarnya 1 jam 15 minit fatinku sayang!memang menggebu laaa

nhhas said...

Salam,

FL,mungkin blh blaja ngan tok guru pavlova "irma".
her blog :
http://irmadilondon.blogspot.com/search/label/Pavlova

;-)

permatabiru said...

btul nak tinggi kena berlayer2 lah baru nampk sedappp...by the way..strawberry nampk sedap sebiji2..hihi

dee said...
This comment has been removed by the author.
dee said...

Ye la adik FL.double kan aje.lm dh tak wat benda ni.sedap la plak.kekadang diorg siap ltk dlm tpware putih or dlm cup.sbb sng nk mkn.

Era Zafuan said...

baru try pavlova kat alexis hari tuh.. memang owsem bangat..dia punyer crust paling best..manis2 gituh..heee

Busyra Bt Takiyudin said...

sedapnya, ada strawberi lagi... hehe.. akak... follow la sy... gheee.. :D

Ameera said...

eh eh rasa nak try buat la pulak haha. nampak sedap la fatin

luqman zakaria said...

nampak soo yummy!

FaRaH JiHa said...

ni bkan dekat ECM kuantan ke kak fatin?? ala..kalau sy pergi mse ni msti dpt jmpe kak fatin..dpt bgmbr skali..huhu :D

Natasha said...

Hai Fatin...try to add some meringue powder before u beat the white eggs..ia blh stabilise & increase the volume of meringue. Normally, i spend about 15 minutes dalam proses masukkan sugar (1 spoon at once, biar beat dlm 1 minit, then masuk lg 1 spoon..continue same step..sampai gula habis). Lebih kental dan berat your meringue, makin tinggi your pav. Make sure the oven is not too hot, otherwise ia cepat mengecut bila dikeluarkan :) just sharing :))

Sheila Salim said...

Assalamualaikum fatin. thanks kongsi resipi mudah ni. berbakat lah awak. hehe. saya blum pernah try makan ni apatah lagi yang famous amous tu. hahahahhaa. cantik berbaju kurung :)

ejaiphoto said...

sedapp...

Carlos Santiago said...

nanti akan ada lelaki dtg ngorat fatin suka pavlova. jadi mcm apek dan leunie. hehe..

admin BANkami

ejaiphoto said...

sedapp..

ejaiphoto said...

sedapp...

Nurin Aqilah said...

Senangnya kak Fatin ! Memang Nurin nak cuba buat ni ^^ Teringin sangat ... Barangnya pun senang nak dapat . Thanks for the recipe kak Fatin !

mira syira said...

ade yg mmg tinggi gebu gebas. n i sndiri bt pon xjadi2. tp my kazen buat ok je.

act byk tips kazen i bg. kne buat time cuaca pnas lah. tmpt mixer tu xleh ade habuk skit lah. xleh ade kuning telur lgsung lah.but still x mcm die buat..

hummm. sumenye bgntung pd bakat kot. haha. ayat pasrah..

mira syira said...

xsmstinya 2 layer. ade yg mmg org buat 1 layer pon da tinggi dah fatin..

byk tips my kazen bg. xleh trcmpur sikit pon kuning telur. kne buat time cuaca panas lah. mixer kne xde habuk langsung lah..

lame2 i pasrah. sbnarnye smua tu brgantubg kpd bakat individu jugak. #pasrah... sigh

mira syira said...

ade yg mmg tinggi gebu gebas. n i sndiri bt pon xjadi2. tp my kazen buat ok je.

act byk tips kazen i bg. kne buat time cuaca pnas lah. tmpt mixer tu xleh ade habuk skit lah. xleh ade kuning telur lgsung lah.but still x mcm die buat..

hummm. sumenye bgntung pd bakat kot. haha. ayat pasrah..

Munirah Rafiuddin said...

xsuka sgt makan pavlova sbb manis...huhuhu...

~Admin : QasehMuslimah-Munirah~
http://qasehmuslimah-munirah.blogspot.com

dyba lyfa said...

kita buat jadi tinggi !! em btw cara kita mcm byk beza.hehe ^_^

azma mahmmud said...

waa...tengok gambar pun rasa teringin nak makan...:)

AimArt said...

Saya pernah cuba buat pavlova mini. letak dalam cup (cup,cup cake tu). memang dia tebal dan cumellll sgt. hee =)

RadhiahIlyas ッ said...

huish nampak sedap laa kak fatin. boleh laa bkk kdai bakery. hehehe

アヌム said...

waa seriyes nampak sedapp..huhu

^^eKaTiKaH^^ said...

waaa, sedapnyeee... kene cube nie. hehe ^__^

Ana Farhana said...

dah byk kali buat pavlova.. tp selalu fail yg bahagian bwh tu.. die jd lembap.. any tips? mcm mana nk buat jd crunchy mcm kt atas tu?

Nurazlan Azmi said...

sedapnya~!!! nak cikit boleh???

SHAZWAN AZIAN said...

mohon buat pavlova sambil bergayut pada kipas. Mesti tinggi. insyallah

nuraliasaqinaMY said...

Lepas pukul telur n gula habis, saya masukkan vanilla, cuka n 2 SUDU BESAR TEPUNG JAGUNG guna spatula je, akak pny mixture cair sikit sebab dari awal sampai habis buat merigue tu guna mixer sbb tu dia xnaik tinggi :)

Fatin Liyana Asri said...

ooo thanks for the tips!

i pakai temp 170. is it too hot? sebab katanya kalau panas sangat nanti tak naik.

dekat batter i, mmg takde air setitik pon, and egg yolk/egg whites mmg xde bercampur. hehe i put extra precaution to that. masa bake mmg naik tinggi, but gradually dia jatuh.

Lily said...

Seelok2nya bake dlm suhu 120°c..baru luar dia still putih n kaler dia xgaring...tp kena byk bsabar la klu bkak 120°c...dekat 1 1/2 jam jgak tu pn bergantung pd saiz pavlova kita tu...tp klu xberapa nk penyabar sgt cm sy ni,guna 150°c pn ok dh...

Princess Syazliyana said...

nmpak sedap :0

Qi Diey said...

arghhh meleleh tengok.. huhu.. nak cikit... len kali buat lah resepi Bahulu ke Akok ke.. ahhaha barulah Gadis Melayu Terakhir hehhe

Anonymous said...

wahaha sempat promote running man ye, tengok la kat runningmanclub.blogspot semua ep ada !!

hairul mohamad said...

try la wt bisnes....hehehe jual red lova ni....

Sukma Haron said...

sedap nie Fatin....akak tak pernah buat lagi nie...yummy...

pAri-ParI tErbAng tiNgGi said...

tudung tu cantek!

Anonymous said...

malam td..bru buat pavlova ni.

Power4dtips said...

WOW.. macam menarik.. boleh cuba resepi nie nanti.. thaks for sharing.

AinNawwar said...

bestnye pavlova. nak try buat tapi tak pandai. never thought it's so easy to make. ahhahah

muja said...

haissyyy,,, kecur liur,,

siti farishah An said...

penah makan puvlova kt Serai dalam Empire Subang. RM15.++ for 1 slice. Bestnya kalau dapat buat sendri. Nyum..Nyum..

||aLeaSaRa|| said...

slm jumaat sis comel!wah hr ni sis fatin kuar kt majalah M harian metro ruangan blog ^^

nurul said...

uiks. preheat 150. bake dalam 120 to 130 je.. 170 tu buat kek. hehe

Anonymous said...

Kecurnye.... ayunya FL berbaju kurung

SyamimiNazifa said...

sedapnya pavlova akak ^^ btw kak fatin comel sangat ! :>

Sarah Jafar said...

aummm bestnyaa .. telann liur laa kalu entry mcm ni bulan ramadhan .. tp kenpa macam? HAHAHA okay nevermind kak fatin go

Anonymous said...

Haritu BigBang...lepas tu Lee Hyori.sekarang RunningMan...waahhh~!!!

Azwar Syuhada said...

Wow!! pandainya kak Fatin bikin pavlova!! nanti nak try jugalah.. :)

LaLa mhdnor said...

balik rumah kena buat pavlova jugak ni, agak2 menjadi x hehe

Nadia said...

yg penting, jangan ada sikit pun egg yolk. lepastu make sure telur dipukul sampai kembang. and oh some resepi they will put whipped cream in the adunan of meringue. thats why lah the result, your pavlova will be kembang dan tinggi :)

Asma said...

That looks yummy!!!

call me joker said...

Rsepi smbal blacan tk de ke??????????

Anonymous said...

Hai FL,pipi FL dah makin kembang yer??hee makin cun..iklan tv-"comey x kak ton"..jwb reramai yer.."comey kak ton"!kalu FL plak,. "COMEY X FL KITA..??"pon jwb reramai "COMEY,CUN MELECUN agi skrg ni"

Nurul Afifah said...

Hi fatin, kalau nak buat pavlova tinggi, sy letak meringue tu tinggi..sebab t time baked dia akn turun kn..so t xde lah pvlova 2 jd nipis sgt:)

azs yana said...

waahhhh ! tengok pun dah tahu sedap. :D

Azza Azman said...

pakailah tar tar cream... serbuk penaik dia..

Lyda Mohd said...

nipis-nipis pun cantik je. I punyer lembik macam masuk angin..hehe

joker said...

Klau pkai tar buat jln raya blh tk????????????

Khadijah Nas said...

teringin nak cuba buat :)

Fazlinil Irma said...

fatin.. gula tu boleh kurg jd 160g. tepung jagung tambah jd 1 sudu besar. bakar 1 jam 1/2 utk hasil yg lebih mantap.. akak pkai suhu 145'. tp kena tgok oven. x semua boleh pkai suhu yg sama. akak pkai oven zanussi.

meringue tu kalau pukul smpai kental berkilat.. dia akan hasilkan pavlova yg keras dan mudah nak handle.. takde la berderai..

meringue kalau tinggi sgt pun x cantik.. mudah pecah.. jd nak tinggi, cuba buat 2 layer. kalau oven besar boleh masak sekaligus. atas dan bawah. selepas 1 jam alih dulang atas turun bawah. sebaliknya.

nak sedap mcm alexis.. dkt krim dia letak krim kastad sikit. guna whipping cream non dairy jenama value pride soft blend. baru cantik x cair..

nak cut manis, cari buah markisa atau perah sikit lemon..

selamat mencuba.. ;)

Anonymous said...

Hi Kak Fatin!Please buat twitter or instagram. Please, saya minta sangat kat Kak Fatin, asyik tertunggu-2 je next post from honeykoyuki. Tsk tsk PLEASE BUAT BOTH OR SALAH SATU . HMM

MUCH LOVE!

Anonymous said...

Hi Fatin boleh tak bagi reasons why you ada twitter and belog je? Tak nak main twitter or ig ke?

D said...

saya pun ada buat pavlova hihi http://imymemine2.blogspot.com/

Nurul Nazihah Ismail said...

Teringin nak buat tapi saya punya luck dengan baking tak berapa bagus....

Buat red velvet pun hancusss.

faiq said...

Memandang kamu da bertapak di bandung dengan lama. Sy ingin meminta bantuan dr anda.

Agak2, kamu tahu tak kat Bandung ada tak tempat printing baju, yg harganya affordable dan jaminan kualiti yg tinggi.

hehe..:)

klo sudi bantu. email sy erk, foo_faiq@yahoo.com

sekian jutaan terima kasih. cantik baju kurung :)

Cikgu Akim said...

aduh...memang nampak sedap la..Kalau Fatin jual kat kedaii mestii sold out punya la...And kekalkan hiasan strawberry tanpa potong tu keh..hahahha (^_

Rabi'atul said...

nmpk mcm sng..tpi bila try buat, xjdi. huhuhuhu...xpe2...chaiyok2.. hehehe

Hani Asmahani said...

Wowee bestkan buat pavlova. me try and error xsesudah. Part letak toping best sesuka hati je ;)

Anyway resepi u ni nampak simple FL. Akan ku cuba. tetiba nak buat sekarang je ;)

Pasteluna said...

bukan setakat cantik tapi pandai juga masak ye... :)

Pasteluna said...

bukan setakat cantik tapi pandai juga masak ye... :)

Anonymous said...

nampak simple jek palvova you..btw baju you same dengan baju i,huwaaaaa!!

Nadia Elena said...

mohon FL bagi resepi utk kek lain pulak pasni, mesti sedap.. =D

Anonymous said...

Yummy sedapnya kecur thgk Pavlavo tu nak2 FL yang masak mesti sedapkan... FL nampak ayu sgt berbaju kurung mmg dah lama riki2 baju kat Hijrah Couture ni should grab 1 or 2 ni..

Siti Hayati S.hamid said...

nak cuba jugak la :)

Annyss Aleeya said...

xpenah rase lagi pavlova neh. and nk kena try buat satu nie. nampak sedap je.

Anonymous said...

cara nak buat paclova yang tinggi, akak paipkan meringue tu atas baking sheet. paipkan tinggi2 sikit. MUNGKIN berhasil. xD tengok kat majalah WANITA, dia buat macam tu. hoho

Iman Rasyidah said...

pernah buat tapi pavlova ada rasa pahit2.. tak tau kenapa. pas tu 2nd time buat lupa whiping cream. ngeee :)

Isabel Diaz said...

Teringin nak makan tapi tak pandai buat. Peralatan pun tak ada.. (^_^)

Admin : http://angellovesoldier.blogspot.com/

RayyesRayyan said...

I've tried this before , mmg jd naik tinggi je , elok gebu , tp masa tgh na hias2 , my adik buat some lubang kt pavlova tuhh , pavlova trus kempis , perghh , menyirap gler masa tuhh .

CeqGu said...

setahu akak (err akak ke acik ekkk, akak lah rasa muda sikit hahaaha) pavlova memang takkan naik tinggi macam kek:)...tinggi tu sebab letak dua lapis....tak tahu ler kot2 ada tips lain utk bg pavlova tinggi :)

haziqzaini said...

James oliver katanya jamie oliver lah

Ifa Imqaidhar said...

it looks delicious ! will try it, thank you for sharing the recipe :)
do follow my blog ya, kalau sudi :D http://ifaimqaidhar93.blogspot.com/

Fazliana Jamil said...

wah... nampak sedap...

chika Nugraha said...

wahhh mantap dachhh
boleh di coba tuch
hehe

nurul aqiera said...

kak wallpaper blogger ni mcm mane kak ambil??????

nurul aqiera said...

kak mcm mane wallpaper blogger ni akak ambil ye. saya nak tahu sahaja...

amon said...

bagaimana acuan begitulah kuihnya..






















































dina syahmi said...

sedapnye..x sangka senang je rupenye nak wat pavlova ni..nnt nak try la..tq sis for d sharing..:)

http://vitaminhalal.com/

terapipelangi7 said...

bukan sebarang resipi..resipi
perap lama tersohor
...sila lawat link untuk lebih info

Nurfarhana Chek Saat said...

Pavlova dekat Serai, KL LIve sedap ! Dalam dia rangup plus manis-manis gituu. Sedappp!

Pearl Umairah Zulkifli said...

kak fl kita suka baca blog kak fl ,btw the pavlova look delicious...

Khadeejah Hasmad said...

Wah. Sedapnya nampak. Thx for the recipe!

Anonymous said...

Kalau x letak cuka x pa ke?

Anonymous said...

Mungkin masa masakan kene tambah lagi

Muni Izzah said...

FL, lepas nie cuba letak cream cheese pulak kat atas dia.. seriously sedap ! cousin saya ade buat n jual pavlova with cream cheese n fresh fruit.. :)

Harith Fuad said...

Salam. Nak tanya, biasanya dalam 1 jam 15 minit tu, temperature set berapa celcius? Terima kasih:)

Ummi Sufiyan said...

Tengok gambar pon nampak sedap.. nak mencari jugak lah Pavlova ni.. nk buat belom ada oven..huhu..

kalau free leh singgah my blog jgk ye.. TQ :)

ferdauzschay said...

Terima kasih atas perkongsian info ni..sangat berguna :) dh try buat n menjadi hehe

Alynn Azman said...

masuk ntah keberapa kali bace resepi hakaq paten . tp lom pnh try pon smpai la ni ..balik2 dok buat kek batik kek pelangi .. haha dok aim je pavlova hakaq paten ... huhu ..

Alynn Azman said...

nk try nk try nk try buat ..huhu

Hasnieda Mohamad said...

Gitu aje cara buatnya yer... ingatkan susah... heheee... anyway, chefnya cantekk

Nurul Baidurah said...

wah...nak cuba lah..

Nurul Baidurah said...

wah...nak cuba lah..

najah salwa ismail said...

Waaahhh...dh lma x wt pavlova. Dlu rajin gk wt..ikut recipe Nigella...mmg jd tinggi & gebu even just 1 layer je...nk kne rajinkn diri la gini sbb dh terliur plk tgk Fatinnye pavlova ni huhu

healthtinstyles.blogspot.com

Nazirah Najib said...

saya suke gile pablova. tak tahu nk dpt kat mane n tahu tak nakbuat cmne.see.sume bende tak tahu. thnks recepi ><



nazirahnaj.blogspot.com

Anonymous said...

Whipping tahan berapa lama,kalo d biar kn