Assalamualaikum
Orang kata Pavlova dekat Alexis sedap. Tapi aku tak pernah try hihi. Bila makan luar, aku suka makan main course je. Jarang sekali aku makan dessert. Bagi aku, dessert ni baik aku buat sendiri kat rumah. Nak buat pon senang je, lagipon boleh ajak ahli keluarga makan bersama. Apa barang makan kek sepotong. Dah la sepotong, pastu makan sensorang. Kerek angat tauuu hehe.
So Asfiq mintak Pavlova pula setelah dia menonton Asian Food Channel (AFC) tempoh hari. Aku pernah buat Pavlova ni 2 kali. Resipinya sangatlah mudah dan murah! Aku belajar buat Pavlova ni dari Youtube. Jangan memain uolls. Ingat Youtube untuk tengok RunningMan je ke? Di zaman pascamoden ini, Youtube adalah tempat untuk menimba ilmu juga tahu? Ihiks.
Bahan-bahan yang aku gunakan. Simple sangat kan? Yang putih bawah sekali ini adalah pengasing telur. Aku tak pro la nak asingkan egg white dengan yolk begitu sahaja, so aku gunalah benda ni.
: BAHAN - BAHAN :
Meringue
4 Putih Telur
175g Caster Sugar
1 sudu kecil cuka masakan
1 sudu kecil tepung jagung
Hiasan
Whip cream 250g
Strawberry / Blueberry / Kiwi ( Anything sour )
: CARA-CARA :
Oven
1. Pre-heat oven pada suhu 170 darjah celcius
Meringue
1. Dengan menggunakan mixer, pukul 4 putih telur sehingga berbuih (foamy)
2. Masukkan castor sugar sedikit demi sedikit, dan increase the speed.
3. Semasa masukkan caster sugar, masukkan sekali cuka masakan dan tepung jagung.
4. Pukul sehingga menjadi berkilat dan *bertanduk
* Bertanduk : Apabila kita terbalikkan meringue, ia tidak jatuh daripada bekas mixer
5. Place the baking paper on top of a baking tray (Use only baking paper, do not use any container or mould)
6. Spread the meringue in a circle shape.
7. Bakar selama 30 hingga 40 minit.
8. Apabila sudah masak, bukak pintu oven sedikit dan biarkan ia dalam oven seketika.
Hiasan
1. Dengan menggunakan mixer, pukul whip cream
2. Hias dengan strawberry atau apa-apa buah yang masam.
Pavlovaku. Comel sangat ! Sayang nak makan hehe
Chef anda memakai baju kurung Pahang dari HijrahCouture. Siapa tahu macam mana caranya nak buat Pavlova tinggi-tinggi? Pavlova aku tak tinggi huhu sedih. Any tips from the pro? Thanks =)
Thank you for reading this entry !
This comment has been removed by the author.
ReplyDeletesedapnya....gulpp...nak sikit boleh?
ReplyDeleteLook so delicious! But, saya lagi suka tgk kak fatin yg cun.. haha :)
ReplyDeleteamboi anak murid jamie oliver tau..hehe..
ReplyDeleteAwak double kan je fatin.
ReplyDeletewahhh sedapnya pavlova , dari dulu teringin rasa tp xpernah lagi rasa . sobs sobs T__T
ReplyDeletebtw fatin , pasca maksud dia bukan selepas ke ? selalu org guna pascamerdeka , pascasekolah and macam2 lagi . tapi tak pernah pulak dengar pascamoden . ada lagi ke zaman selepas moden ? huhu
Woo baru tau senang je nak buat Pavlova sendiri. Tapi lagi best tengok real dekat youtube kan haha :D
ReplyDeletewalaupun tahu cara buat tapi xpernah ag tergerak ati nk buat....
ReplyDeleteentah la kite men guna je pascamoden haha..vocab sendiri.
ReplyDeleteanyway, senang sangat buat pavlova ni, pliz try!
omaigadddd , dapnyee . nyumnyum
ReplyDeletebuat dua layer...
ReplyDeleteguna whipped cream rich atau pride sedappp..guna yg non dairy punya..
Teringin nak buad tapi oven takde -,-
ReplyDeletenmpak cdap....
ReplyDeletenak jgakkk..
saya buat pun tak tinggi. masa bakar kemain naik tinggi. pastu dah masak biarkan sejuk dalam oven pastu keluarkan dari oven lelama dia turun hmm sedih je :(
ReplyDeleteMungkin masa masakan kene tambah lagi
Deletenyam2... sedapnya
ReplyDeletesedapnye ! btw kalo nak nampak tinggi, buatkan meringue tu byk layer n each layer disapukan dgn cream... kalo x silap lah..heee :D
ReplyDeletesome tips utk pavlova:
ReplyDelete-make sure gula hancur betul (rasa meringue dgn tgn, licin xde ketulan gula)..
-make sure xde sebarang air, egg yolk, or minyak (pekakas kne bersih)..
-telur yg fresh/suhu bilik..
-bentukkn dinding keliling meringue dgn menggunakan spatula (utk nmpak dinding pavlova tggi)..
- rendahkan suhu 10 darjah setelah 15 minit meringue dlm oven (cth:170 darjah celcius, selepas 15 minit turunkan suhu kpd 160 darjah celcius)..
-tepung jagung n cuka tu kacau pkai spatula jer..kacau rata.. tapi setelah gula hancur betul..
-tambah 1sudu kecil vanilla utk hilang bau hanyir telur
-tambah kan masa membakar..kalo rase dinding pavlova tu tak keras lg (cer try ketuk ckit dinding pavlova guna lidi.ketuk pelahan jetau)selalu masa membakar dlm sejam lebih..mmg lama ckit..
-kalo pavlova tu pecah/merekah xper..means jd la tu meringue tu..
ermm.. tu je kott..gud luck fatin!
practice make perfect.. :)
Salam. Nak tanya, biasanya dalam 1 jam 15 minit tu, temperature set berapa celcius? Terima kasih:)
Deleteoooo pavlova tinggi sebab buat 2 layer ye? ingatnye memang dia tinggi hee..thanks!
ReplyDeleteDik,u xgtau brape darjah kepanasan utk masak pavlova.blh edit x gtau kt page,kt komen mayb org xperasan,tq :-)
ReplyDeletelepas bakar jangan keluarkan terus. biar sejuk dalam oven. kalau panas2 bawak keluar memang terus kempis sayangku!
ReplyDeletelagi satu bakarnya sebenarnya 1 jam 15 minit fatinku sayang!memang menggebu laaa
ReplyDeleteSalam,
ReplyDeleteFL,mungkin blh blaja ngan tok guru pavlova "irma".
her blog :
http://irmadilondon.blogspot.com/search/label/Pavlova
;-)
btul nak tinggi kena berlayer2 lah baru nampk sedappp...by the way..strawberry nampk sedap sebiji2..hihi
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteYe la adik FL.double kan aje.lm dh tak wat benda ni.sedap la plak.kekadang diorg siap ltk dlm tpware putih or dlm cup.sbb sng nk mkn.
ReplyDeletebaru try pavlova kat alexis hari tuh.. memang owsem bangat..dia punyer crust paling best..manis2 gituh..heee
ReplyDeletesedapnya, ada strawberi lagi... hehe.. akak... follow la sy... gheee.. :D
ReplyDeleteeh eh rasa nak try buat la pulak haha. nampak sedap la fatin
ReplyDeletenampak soo yummy!
ReplyDeleteni bkan dekat ECM kuantan ke kak fatin?? ala..kalau sy pergi mse ni msti dpt jmpe kak fatin..dpt bgmbr skali..huhu :D
ReplyDeleteHai Fatin...try to add some meringue powder before u beat the white eggs..ia blh stabilise & increase the volume of meringue. Normally, i spend about 15 minutes dalam proses masukkan sugar (1 spoon at once, biar beat dlm 1 minit, then masuk lg 1 spoon..continue same step..sampai gula habis). Lebih kental dan berat your meringue, makin tinggi your pav. Make sure the oven is not too hot, otherwise ia cepat mengecut bila dikeluarkan :) just sharing :))
ReplyDeleteAssalamualaikum fatin. thanks kongsi resipi mudah ni. berbakat lah awak. hehe. saya blum pernah try makan ni apatah lagi yang famous amous tu. hahahahhaa. cantik berbaju kurung :)
ReplyDeletesedapp...
ReplyDeletenanti akan ada lelaki dtg ngorat fatin suka pavlova. jadi mcm apek dan leunie. hehe..
ReplyDeleteadmin BANkami
sedapp..
ReplyDeletesedapp...
ReplyDeleteSenangnya kak Fatin ! Memang Nurin nak cuba buat ni ^^ Teringin sangat ... Barangnya pun senang nak dapat . Thanks for the recipe kak Fatin !
ReplyDeleteade yg mmg tinggi gebu gebas. n i sndiri bt pon xjadi2. tp my kazen buat ok je.
ReplyDeleteact byk tips kazen i bg. kne buat time cuaca pnas lah. tmpt mixer tu xleh ade habuk skit lah. xleh ade kuning telur lgsung lah.but still x mcm die buat..
hummm. sumenye bgntung pd bakat kot. haha. ayat pasrah..
xsmstinya 2 layer. ade yg mmg org buat 1 layer pon da tinggi dah fatin..
ReplyDeletebyk tips my kazen bg. xleh trcmpur sikit pon kuning telur. kne buat time cuaca panas lah. mixer kne xde habuk langsung lah..
lame2 i pasrah. sbnarnye smua tu brgantubg kpd bakat individu jugak. #pasrah... sigh
ade yg mmg tinggi gebu gebas. n i sndiri bt pon xjadi2. tp my kazen buat ok je.
ReplyDeleteact byk tips kazen i bg. kne buat time cuaca pnas lah. tmpt mixer tu xleh ade habuk skit lah. xleh ade kuning telur lgsung lah.but still x mcm die buat..
hummm. sumenye bgntung pd bakat kot. haha. ayat pasrah..
xsuka sgt makan pavlova sbb manis...huhuhu...
ReplyDelete~Admin : QasehMuslimah-Munirah~
http://qasehmuslimah-munirah.blogspot.com
kita buat jadi tinggi !! em btw cara kita mcm byk beza.hehe ^_^
ReplyDeletewaa...tengok gambar pun rasa teringin nak makan...:)
ReplyDeleteSaya pernah cuba buat pavlova mini. letak dalam cup (cup,cup cake tu). memang dia tebal dan cumellll sgt. hee =)
ReplyDeletehuish nampak sedap laa kak fatin. boleh laa bkk kdai bakery. hehehe
ReplyDeletewaa seriyes nampak sedapp..huhu
ReplyDeletewaaa, sedapnyeee... kene cube nie. hehe ^__^
ReplyDeletedah byk kali buat pavlova.. tp selalu fail yg bahagian bwh tu.. die jd lembap.. any tips? mcm mana nk buat jd crunchy mcm kt atas tu?
ReplyDeletesedapnya~!!! nak cikit boleh???
ReplyDeletemohon buat pavlova sambil bergayut pada kipas. Mesti tinggi. insyallah
ReplyDeleteLepas pukul telur n gula habis, saya masukkan vanilla, cuka n 2 SUDU BESAR TEPUNG JAGUNG guna spatula je, akak pny mixture cair sikit sebab dari awal sampai habis buat merigue tu guna mixer sbb tu dia xnaik tinggi :)
ReplyDeleteooo thanks for the tips!
ReplyDeletei pakai temp 170. is it too hot? sebab katanya kalau panas sangat nanti tak naik.
dekat batter i, mmg takde air setitik pon, and egg yolk/egg whites mmg xde bercampur. hehe i put extra precaution to that. masa bake mmg naik tinggi, but gradually dia jatuh.
Seelok2nya bake dlm suhu 120°c..baru luar dia still putih n kaler dia xgaring...tp kena byk bsabar la klu bkak 120°c...dekat 1 1/2 jam jgak tu pn bergantung pd saiz pavlova kita tu...tp klu xberapa nk penyabar sgt cm sy ni,guna 150°c pn ok dh...
Deletenmpak sedap :0
ReplyDeletearghhh meleleh tengok.. huhu.. nak cikit... len kali buat lah resepi Bahulu ke Akok ke.. ahhaha barulah Gadis Melayu Terakhir hehhe
ReplyDeletewahaha sempat promote running man ye, tengok la kat runningmanclub.blogspot semua ep ada !!
ReplyDeletetry la wt bisnes....hehehe jual red lova ni....
ReplyDeletesedap nie Fatin....akak tak pernah buat lagi nie...yummy...
ReplyDeletetudung tu cantek!
ReplyDeletemalam td..bru buat pavlova ni.
ReplyDeleteWOW.. macam menarik.. boleh cuba resepi nie nanti.. thaks for sharing.
ReplyDeletebestnye pavlova. nak try buat tapi tak pandai. never thought it's so easy to make. ahhahah
ReplyDeletehaissyyy,,, kecur liur,,
ReplyDeleteslm jumaat sis comel!wah hr ni sis fatin kuar kt majalah M harian metro ruangan blog ^^
ReplyDeleteuiks. preheat 150. bake dalam 120 to 130 je.. 170 tu buat kek. hehe
ReplyDeleteKecurnye.... ayunya FL berbaju kurung
ReplyDeletesedapnya pavlova akak ^^ btw kak fatin comel sangat ! :>
ReplyDeleteaummm bestnyaa .. telann liur laa kalu entry mcm ni bulan ramadhan .. tp kenpa macam? HAHAHA okay nevermind kak fatin go
ReplyDeleteHaritu BigBang...lepas tu Lee Hyori.sekarang RunningMan...waahhh~!!!
ReplyDeleteWow!! pandainya kak Fatin bikin pavlova!! nanti nak try jugalah.. :)
ReplyDeletebalik rumah kena buat pavlova jugak ni, agak2 menjadi x hehe
ReplyDeleteyg penting, jangan ada sikit pun egg yolk. lepastu make sure telur dipukul sampai kembang. and oh some resepi they will put whipped cream in the adunan of meringue. thats why lah the result, your pavlova will be kembang dan tinggi :)
ReplyDeleteThat looks yummy!!!
ReplyDeleteRsepi smbal blacan tk de ke??????????
ReplyDeleteHai FL,pipi FL dah makin kembang yer??hee makin cun..iklan tv-"comey x kak ton"..jwb reramai yer.."comey kak ton"!kalu FL plak,. "COMEY X FL KITA..??"pon jwb reramai "COMEY,CUN MELECUN agi skrg ni"
ReplyDeleteHi fatin, kalau nak buat pavlova tinggi, sy letak meringue tu tinggi..sebab t time baked dia akn turun kn..so t xde lah pvlova 2 jd nipis sgt:)
ReplyDeletewaahhhh ! tengok pun dah tahu sedap. :D
ReplyDeletepakailah tar tar cream... serbuk penaik dia..
ReplyDeleteKlau pkai tar buat jln raya blh tk????????????
Deletenipis-nipis pun cantik je. I punyer lembik macam masuk angin..hehe
ReplyDeleteteringin nak cuba buat :)
ReplyDeletefatin.. gula tu boleh kurg jd 160g. tepung jagung tambah jd 1 sudu besar. bakar 1 jam 1/2 utk hasil yg lebih mantap.. akak pkai suhu 145'. tp kena tgok oven. x semua boleh pkai suhu yg sama. akak pkai oven zanussi.
ReplyDeletemeringue tu kalau pukul smpai kental berkilat.. dia akan hasilkan pavlova yg keras dan mudah nak handle.. takde la berderai..
meringue kalau tinggi sgt pun x cantik.. mudah pecah.. jd nak tinggi, cuba buat 2 layer. kalau oven besar boleh masak sekaligus. atas dan bawah. selepas 1 jam alih dulang atas turun bawah. sebaliknya.
nak sedap mcm alexis.. dkt krim dia letak krim kastad sikit. guna whipping cream non dairy jenama value pride soft blend. baru cantik x cair..
nak cut manis, cari buah markisa atau perah sikit lemon..
selamat mencuba.. ;)
Hi Kak Fatin!Please buat twitter or instagram. Please, saya minta sangat kat Kak Fatin, asyik tertunggu-2 je next post from honeykoyuki. Tsk tsk PLEASE BUAT BOTH OR SALAH SATU . HMM
ReplyDeleteMUCH LOVE!
Hi Fatin boleh tak bagi reasons why you ada twitter and belog je? Tak nak main twitter or ig ke?
ReplyDeletesaya pun ada buat pavlova hihi http://imymemine2.blogspot.com/
ReplyDeleteTeringin nak buat tapi saya punya luck dengan baking tak berapa bagus....
ReplyDeleteBuat red velvet pun hancusss.
Memandang kamu da bertapak di bandung dengan lama. Sy ingin meminta bantuan dr anda.
ReplyDeleteAgak2, kamu tahu tak kat Bandung ada tak tempat printing baju, yg harganya affordable dan jaminan kualiti yg tinggi.
hehe..:)
klo sudi bantu. email sy erk, foo_faiq@yahoo.com
sekian jutaan terima kasih. cantik baju kurung :)
aduh...memang nampak sedap la..Kalau Fatin jual kat kedaii mestii sold out punya la...And kekalkan hiasan strawberry tanpa potong tu keh..hahahha (^_
ReplyDeletenmpk mcm sng..tpi bila try buat, xjdi. huhuhuhu...xpe2...chaiyok2.. hehehe
ReplyDeleteWowee bestkan buat pavlova. me try and error xsesudah. Part letak toping best sesuka hati je ;)
ReplyDeleteAnyway resepi u ni nampak simple FL. Akan ku cuba. tetiba nak buat sekarang je ;)
bukan setakat cantik tapi pandai juga masak ye... :)
ReplyDeletebukan setakat cantik tapi pandai juga masak ye... :)
ReplyDeletenampak simple jek palvova you..btw baju you same dengan baju i,huwaaaaa!!
ReplyDeletemohon FL bagi resepi utk kek lain pulak pasni, mesti sedap.. =D
ReplyDeleteYummy sedapnya kecur thgk Pavlavo tu nak2 FL yang masak mesti sedapkan... FL nampak ayu sgt berbaju kurung mmg dah lama riki2 baju kat Hijrah Couture ni should grab 1 or 2 ni..
ReplyDeletenak cuba jugak la :)
ReplyDeletexpenah rase lagi pavlova neh. and nk kena try buat satu nie. nampak sedap je.
ReplyDeletecara nak buat paclova yang tinggi, akak paipkan meringue tu atas baking sheet. paipkan tinggi2 sikit. MUNGKIN berhasil. xD tengok kat majalah WANITA, dia buat macam tu. hoho
ReplyDeletepernah buat tapi pavlova ada rasa pahit2.. tak tau kenapa. pas tu 2nd time buat lupa whiping cream. ngeee :)
ReplyDeleteTeringin nak makan tapi tak pandai buat. Peralatan pun tak ada.. (^_^)
ReplyDeleteAdmin : http://angellovesoldier.blogspot.com/
I've tried this before , mmg jd naik tinggi je , elok gebu , tp masa tgh na hias2 , my adik buat some lubang kt pavlova tuhh , pavlova trus kempis , perghh , menyirap gler masa tuhh .
ReplyDeletesetahu akak (err akak ke acik ekkk, akak lah rasa muda sikit hahaaha) pavlova memang takkan naik tinggi macam kek:)...tinggi tu sebab letak dua lapis....tak tahu ler kot2 ada tips lain utk bg pavlova tinggi :)
ReplyDeleteJames oliver katanya jamie oliver lah
ReplyDeleteit looks delicious ! will try it, thank you for sharing the recipe :)
ReplyDeletedo follow my blog ya, kalau sudi :D http://ifaimqaidhar93.blogspot.com/
wah... nampak sedap...
ReplyDeletewahhh mantap dachhh
ReplyDeleteboleh di coba tuch
hehe
kak wallpaper blogger ni mcm mane kak ambil??????
ReplyDeletekak mcm mane wallpaper blogger ni akak ambil ye. saya nak tahu sahaja...
ReplyDeletebagaimana acuan begitulah kuihnya..
ReplyDeletesedapnye..x sangka senang je rupenye nak wat pavlova ni..nnt nak try la..tq sis for d sharing..:)
ReplyDeletehttp://vitaminhalal.com/
bukan sebarang resipi..resipi
ReplyDeleteperap lama tersohor...sila lawat link untuk lebih info
Pavlova dekat Serai, KL LIve sedap ! Dalam dia rangup plus manis-manis gituu. Sedappp!
ReplyDeletekak fl kita suka baca blog kak fl ,btw the pavlova look delicious...
ReplyDeleteWah. Sedapnya nampak. Thx for the recipe!
ReplyDeleteKalau x letak cuka x pa ke?
ReplyDeleteFL, lepas nie cuba letak cream cheese pulak kat atas dia.. seriously sedap ! cousin saya ade buat n jual pavlova with cream cheese n fresh fruit.. :)
ReplyDeleteTengok gambar pon nampak sedap.. nak mencari jugak lah Pavlova ni.. nk buat belom ada oven..huhu..
ReplyDeletekalau free leh singgah my blog jgk ye.. TQ :)
masuk ntah keberapa kali bace resepi hakaq paten . tp lom pnh try pon smpai la ni ..balik2 dok buat kek batik kek pelangi .. haha dok aim je pavlova hakaq paten ... huhu ..
ReplyDeletenk try nk try nk try buat ..huhu
ReplyDeleteGitu aje cara buatnya yer... ingatkan susah... heheee... anyway, chefnya cantekk
ReplyDeletewah...nak cuba lah..
ReplyDeletewah...nak cuba lah..
ReplyDeleteWaaahhh...dh lma x wt pavlova. Dlu rajin gk wt..ikut recipe Nigella...mmg jd tinggi & gebu even just 1 layer je...nk kne rajinkn diri la gini sbb dh terliur plk tgk Fatinnye pavlova ni huhu
ReplyDeletehealthtinstyles.blogspot.com
saya suke gile pablova. tak tahu nk dpt kat mane n tahu tak nakbuat cmne.see.sume bende tak tahu. thnks recepi ><
ReplyDeletenazirahnaj.blogspot.com
Whipping tahan berapa lama,kalo d biar kn
ReplyDeleteKita buat pavlova tak berapa jadi. kena bakar api atas bawah ke
ReplyDeletesedapnya,,,teringin nk makan xmkn2..nk try buat la..tq ye
ReplyDeleteKalau xde mixer,kacau secara manual..agak2 jd tak meringue tu?huuhu
ReplyDelete