Thursday, April 4, 2013

Resipi : Pavlova

Assalamualaikum

Orang kata Pavlova dekat Alexis sedap. Tapi aku tak pernah try hihi. Bila makan luar, aku suka makan main course je. Jarang sekali aku makan dessert. Bagi aku, dessert ni baik aku buat sendiri kat rumah. Nak buat pon senang je, lagipon boleh ajak ahli keluarga makan bersama. Apa barang makan kek sepotong. Dah la sepotong, pastu makan sensorang. Kerek angat tauuu hehe.

So Asfiq mintak Pavlova pula setelah dia menonton Asian Food Channel (AFC) tempoh hari. Aku pernah buat Pavlova ni 2 kali. Resipinya sangatlah mudah dan murah! Aku belajar buat Pavlova ni dari Youtube. Jangan memain uolls. Ingat Youtube untuk tengok RunningMan je ke? Di zaman pascamoden ini, Youtube adalah tempat untuk menimba ilmu juga tahu? Ihiks.


 Bahan-bahan yang aku gunakan. Simple sangat kan? Yang putih bawah sekali ini adalah pengasing telur. Aku tak pro la nak asingkan egg white dengan yolk begitu sahaja, so aku gunalah benda ni.


: BAHAN - BAHAN :

Meringue
4 Putih Telur
175g Caster Sugar
1 sudu kecil cuka masakan
1 sudu kecil tepung jagung

Hiasan
Whip cream 250g
Strawberry / Blueberry / Kiwi ( Anything sour )


: CARA-CARA :

Oven
1. Pre-heat oven pada suhu 170 darjah celcius

Meringue
1. Dengan menggunakan mixer, pukul 4 putih telur sehingga berbuih (foamy)
2. Masukkan castor sugar sedikit demi sedikit, dan increase the speed.
3. Semasa masukkan caster sugar, masukkan sekali cuka masakan dan tepung jagung.
4. Pukul sehingga menjadi berkilat dan *bertanduk

* Bertanduk : Apabila kita terbalikkan meringue, ia tidak jatuh daripada bekas mixer

5. Place the baking paper on top of a baking tray (Use only baking paper, do not use any container or mould)
6. Spread the meringue in a circle shape.
7. Bakar selama 30 hingga 40 minit.
8. Apabila sudah masak, bukak pintu oven sedikit dan biarkan ia dalam oven seketika.

Hiasan
1. Dengan menggunakan mixer, pukul whip cream
2. Hias dengan strawberry atau apa-apa buah yang masam.


Pavlovaku. Comel sangat ! Sayang nak makan hehe


Pavlova ni luarnya rangup dan dalamnya lembut macam marshmellow. Rasanya manis. Jadi kena balancekan dengan cream dan strawberry. Sedap dimakan ketika sejuk-sejuk. Kalau korang rajin, bolehlah hias dengan kiwi, blueberry and grapes. Aku ni anak murid James Oliver, semua main campak-campak, thats why Strawberry pon tak potong hihi.


Chef anda memakai baju kurung Pahang dari HijrahCouture. Siapa tahu macam mana caranya nak buat Pavlova tinggi-tinggi? Pavlova aku tak tinggi huhu sedih. Any tips from the pro? Thanks =)

Thank you for reading this entry !

132 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. sedapnya....gulpp...nak sikit boleh?

    ReplyDelete
  3. Look so delicious! But, saya lagi suka tgk kak fatin yg cun.. haha :)

    ReplyDelete
  4. amboi anak murid jamie oliver tau..hehe..

    ReplyDelete
  5. Awak double kan je fatin.

    ReplyDelete
  6. wahhh sedapnya pavlova , dari dulu teringin rasa tp xpernah lagi rasa . sobs sobs T__T

    btw fatin , pasca maksud dia bukan selepas ke ? selalu org guna pascamerdeka , pascasekolah and macam2 lagi . tapi tak pernah pulak dengar pascamoden . ada lagi ke zaman selepas moden ? huhu

    ReplyDelete
  7. Woo baru tau senang je nak buat Pavlova sendiri. Tapi lagi best tengok real dekat youtube kan haha :D

    ReplyDelete
  8. walaupun tahu cara buat tapi xpernah ag tergerak ati nk buat....

    ReplyDelete
  9. entah la kite men guna je pascamoden haha..vocab sendiri.

    anyway, senang sangat buat pavlova ni, pliz try!

    ReplyDelete
  10. omaigadddd , dapnyee . nyumnyum

    ReplyDelete
  11. buat dua layer...

    guna whipped cream rich atau pride sedappp..guna yg non dairy punya..

    ReplyDelete
  12. Teringin nak buad tapi oven takde -,-

    ReplyDelete
  13. saya buat pun tak tinggi. masa bakar kemain naik tinggi. pastu dah masak biarkan sejuk dalam oven pastu keluarkan dari oven lelama dia turun hmm sedih je :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin masa masakan kene tambah lagi

      Delete
  14. sedapnye ! btw kalo nak nampak tinggi, buatkan meringue tu byk layer n each layer disapukan dgn cream... kalo x silap lah..heee :D

    ReplyDelete
  15. some tips utk pavlova:
    -make sure gula hancur betul (rasa meringue dgn tgn, licin xde ketulan gula)..
    -make sure xde sebarang air, egg yolk, or minyak (pekakas kne bersih)..
    -telur yg fresh/suhu bilik..
    -bentukkn dinding keliling meringue dgn menggunakan spatula (utk nmpak dinding pavlova tggi)..
    - rendahkan suhu 10 darjah setelah 15 minit meringue dlm oven (cth:170 darjah celcius, selepas 15 minit turunkan suhu kpd 160 darjah celcius)..
    -tepung jagung n cuka tu kacau pkai spatula jer..kacau rata.. tapi setelah gula hancur betul..
    -tambah 1sudu kecil vanilla utk hilang bau hanyir telur
    -tambah kan masa membakar..kalo rase dinding pavlova tu tak keras lg (cer try ketuk ckit dinding pavlova guna lidi.ketuk pelahan jetau)selalu masa membakar dlm sejam lebih..mmg lama ckit..
    -kalo pavlova tu pecah/merekah xper..means jd la tu meringue tu..

    ermm.. tu je kott..gud luck fatin!
    practice make perfect.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam. Nak tanya, biasanya dalam 1 jam 15 minit tu, temperature set berapa celcius? Terima kasih:)

      Delete
  16. oooo pavlova tinggi sebab buat 2 layer ye? ingatnye memang dia tinggi hee..thanks!

    ReplyDelete
  17. Dik,u xgtau brape darjah kepanasan utk masak pavlova.blh edit x gtau kt page,kt komen mayb org xperasan,tq :-)

    ReplyDelete
  18. lepas bakar jangan keluarkan terus. biar sejuk dalam oven. kalau panas2 bawak keluar memang terus kempis sayangku!

    ReplyDelete
  19. lagi satu bakarnya sebenarnya 1 jam 15 minit fatinku sayang!memang menggebu laaa

    ReplyDelete
  20. Salam,

    FL,mungkin blh blaja ngan tok guru pavlova "irma".
    her blog :
    http://irmadilondon.blogspot.com/search/label/Pavlova

    ;-)

    ReplyDelete
  21. btul nak tinggi kena berlayer2 lah baru nampk sedappp...by the way..strawberry nampk sedap sebiji2..hihi

    ReplyDelete
  22. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  23. Ye la adik FL.double kan aje.lm dh tak wat benda ni.sedap la plak.kekadang diorg siap ltk dlm tpware putih or dlm cup.sbb sng nk mkn.

    ReplyDelete
  24. baru try pavlova kat alexis hari tuh.. memang owsem bangat..dia punyer crust paling best..manis2 gituh..heee

    ReplyDelete
  25. sedapnya, ada strawberi lagi... hehe.. akak... follow la sy... gheee.. :D

    ReplyDelete
  26. eh eh rasa nak try buat la pulak haha. nampak sedap la fatin

    ReplyDelete
  27. ni bkan dekat ECM kuantan ke kak fatin?? ala..kalau sy pergi mse ni msti dpt jmpe kak fatin..dpt bgmbr skali..huhu :D

    ReplyDelete
  28. Hai Fatin...try to add some meringue powder before u beat the white eggs..ia blh stabilise & increase the volume of meringue. Normally, i spend about 15 minutes dalam proses masukkan sugar (1 spoon at once, biar beat dlm 1 minit, then masuk lg 1 spoon..continue same step..sampai gula habis). Lebih kental dan berat your meringue, makin tinggi your pav. Make sure the oven is not too hot, otherwise ia cepat mengecut bila dikeluarkan :) just sharing :))

    ReplyDelete
  29. Assalamualaikum fatin. thanks kongsi resipi mudah ni. berbakat lah awak. hehe. saya blum pernah try makan ni apatah lagi yang famous amous tu. hahahahhaa. cantik berbaju kurung :)

    ReplyDelete
  30. nanti akan ada lelaki dtg ngorat fatin suka pavlova. jadi mcm apek dan leunie. hehe..

    admin BANkami

    ReplyDelete
  31. Senangnya kak Fatin ! Memang Nurin nak cuba buat ni ^^ Teringin sangat ... Barangnya pun senang nak dapat . Thanks for the recipe kak Fatin !

    ReplyDelete
  32. ade yg mmg tinggi gebu gebas. n i sndiri bt pon xjadi2. tp my kazen buat ok je.

    act byk tips kazen i bg. kne buat time cuaca pnas lah. tmpt mixer tu xleh ade habuk skit lah. xleh ade kuning telur lgsung lah.but still x mcm die buat..

    hummm. sumenye bgntung pd bakat kot. haha. ayat pasrah..

    ReplyDelete
  33. xsmstinya 2 layer. ade yg mmg org buat 1 layer pon da tinggi dah fatin..

    byk tips my kazen bg. xleh trcmpur sikit pon kuning telur. kne buat time cuaca panas lah. mixer kne xde habuk langsung lah..

    lame2 i pasrah. sbnarnye smua tu brgantubg kpd bakat individu jugak. #pasrah... sigh

    ReplyDelete
  34. ade yg mmg tinggi gebu gebas. n i sndiri bt pon xjadi2. tp my kazen buat ok je.

    act byk tips kazen i bg. kne buat time cuaca pnas lah. tmpt mixer tu xleh ade habuk skit lah. xleh ade kuning telur lgsung lah.but still x mcm die buat..

    hummm. sumenye bgntung pd bakat kot. haha. ayat pasrah..

    ReplyDelete
  35. xsuka sgt makan pavlova sbb manis...huhuhu...

    ~Admin : QasehMuslimah-Munirah~
    http://qasehmuslimah-munirah.blogspot.com

    ReplyDelete
  36. kita buat jadi tinggi !! em btw cara kita mcm byk beza.hehe ^_^

    ReplyDelete
  37. waa...tengok gambar pun rasa teringin nak makan...:)

    ReplyDelete
  38. Saya pernah cuba buat pavlova mini. letak dalam cup (cup,cup cake tu). memang dia tebal dan cumellll sgt. hee =)

    ReplyDelete
  39. huish nampak sedap laa kak fatin. boleh laa bkk kdai bakery. hehehe

    ReplyDelete
  40. waa seriyes nampak sedapp..huhu

    ReplyDelete
  41. waaa, sedapnyeee... kene cube nie. hehe ^__^

    ReplyDelete
  42. dah byk kali buat pavlova.. tp selalu fail yg bahagian bwh tu.. die jd lembap.. any tips? mcm mana nk buat jd crunchy mcm kt atas tu?

    ReplyDelete
  43. mohon buat pavlova sambil bergayut pada kipas. Mesti tinggi. insyallah

    ReplyDelete
  44. Lepas pukul telur n gula habis, saya masukkan vanilla, cuka n 2 SUDU BESAR TEPUNG JAGUNG guna spatula je, akak pny mixture cair sikit sebab dari awal sampai habis buat merigue tu guna mixer sbb tu dia xnaik tinggi :)

    ReplyDelete
  45. ooo thanks for the tips!

    i pakai temp 170. is it too hot? sebab katanya kalau panas sangat nanti tak naik.

    dekat batter i, mmg takde air setitik pon, and egg yolk/egg whites mmg xde bercampur. hehe i put extra precaution to that. masa bake mmg naik tinggi, but gradually dia jatuh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Seelok2nya bake dlm suhu 120°c..baru luar dia still putih n kaler dia xgaring...tp kena byk bsabar la klu bkak 120°c...dekat 1 1/2 jam jgak tu pn bergantung pd saiz pavlova kita tu...tp klu xberapa nk penyabar sgt cm sy ni,guna 150°c pn ok dh...

      Delete
  46. arghhh meleleh tengok.. huhu.. nak cikit... len kali buat lah resepi Bahulu ke Akok ke.. ahhaha barulah Gadis Melayu Terakhir hehhe

    ReplyDelete
  47. wahaha sempat promote running man ye, tengok la kat runningmanclub.blogspot semua ep ada !!

    ReplyDelete
  48. try la wt bisnes....hehehe jual red lova ni....

    ReplyDelete
  49. sedap nie Fatin....akak tak pernah buat lagi nie...yummy...

    ReplyDelete
  50. malam td..bru buat pavlova ni.

    ReplyDelete
  51. WOW.. macam menarik.. boleh cuba resepi nie nanti.. thaks for sharing.

    ReplyDelete
  52. bestnye pavlova. nak try buat tapi tak pandai. never thought it's so easy to make. ahhahah

    ReplyDelete
  53. penah makan puvlova kt Serai dalam Empire Subang. RM15.++ for 1 slice. Bestnya kalau dapat buat sendri. Nyum..Nyum..

    ReplyDelete
  54. slm jumaat sis comel!wah hr ni sis fatin kuar kt majalah M harian metro ruangan blog ^^

    ReplyDelete
  55. uiks. preheat 150. bake dalam 120 to 130 je.. 170 tu buat kek. hehe

    ReplyDelete
  56. Kecurnye.... ayunya FL berbaju kurung

    ReplyDelete
  57. sedapnya pavlova akak ^^ btw kak fatin comel sangat ! :>

    ReplyDelete
  58. aummm bestnyaa .. telann liur laa kalu entry mcm ni bulan ramadhan .. tp kenpa macam? HAHAHA okay nevermind kak fatin go

    ReplyDelete
  59. Haritu BigBang...lepas tu Lee Hyori.sekarang RunningMan...waahhh~!!!

    ReplyDelete
  60. Wow!! pandainya kak Fatin bikin pavlova!! nanti nak try jugalah.. :)

    ReplyDelete
  61. balik rumah kena buat pavlova jugak ni, agak2 menjadi x hehe

    ReplyDelete
  62. yg penting, jangan ada sikit pun egg yolk. lepastu make sure telur dipukul sampai kembang. and oh some resepi they will put whipped cream in the adunan of meringue. thats why lah the result, your pavlova will be kembang dan tinggi :)

    ReplyDelete
  63. Rsepi smbal blacan tk de ke??????????

    ReplyDelete
  64. Hai FL,pipi FL dah makin kembang yer??hee makin cun..iklan tv-"comey x kak ton"..jwb reramai yer.."comey kak ton"!kalu FL plak,. "COMEY X FL KITA..??"pon jwb reramai "COMEY,CUN MELECUN agi skrg ni"

    ReplyDelete
  65. Hi fatin, kalau nak buat pavlova tinggi, sy letak meringue tu tinggi..sebab t time baked dia akn turun kn..so t xde lah pvlova 2 jd nipis sgt:)

    ReplyDelete
  66. waahhhh ! tengok pun dah tahu sedap. :D

    ReplyDelete
  67. pakailah tar tar cream... serbuk penaik dia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Klau pkai tar buat jln raya blh tk????????????

      Delete
  68. nipis-nipis pun cantik je. I punyer lembik macam masuk angin..hehe

    ReplyDelete
  69. fatin.. gula tu boleh kurg jd 160g. tepung jagung tambah jd 1 sudu besar. bakar 1 jam 1/2 utk hasil yg lebih mantap.. akak pkai suhu 145'. tp kena tgok oven. x semua boleh pkai suhu yg sama. akak pkai oven zanussi.

    meringue tu kalau pukul smpai kental berkilat.. dia akan hasilkan pavlova yg keras dan mudah nak handle.. takde la berderai..

    meringue kalau tinggi sgt pun x cantik.. mudah pecah.. jd nak tinggi, cuba buat 2 layer. kalau oven besar boleh masak sekaligus. atas dan bawah. selepas 1 jam alih dulang atas turun bawah. sebaliknya.

    nak sedap mcm alexis.. dkt krim dia letak krim kastad sikit. guna whipping cream non dairy jenama value pride soft blend. baru cantik x cair..

    nak cut manis, cari buah markisa atau perah sikit lemon..

    selamat mencuba.. ;)

    ReplyDelete
  70. Hi Kak Fatin!Please buat twitter or instagram. Please, saya minta sangat kat Kak Fatin, asyik tertunggu-2 je next post from honeykoyuki. Tsk tsk PLEASE BUAT BOTH OR SALAH SATU . HMM

    MUCH LOVE!

    ReplyDelete
  71. Hi Fatin boleh tak bagi reasons why you ada twitter and belog je? Tak nak main twitter or ig ke?

    ReplyDelete
  72. saya pun ada buat pavlova hihi http://imymemine2.blogspot.com/

    ReplyDelete
  73. Teringin nak buat tapi saya punya luck dengan baking tak berapa bagus....

    Buat red velvet pun hancusss.

    ReplyDelete
  74. Memandang kamu da bertapak di bandung dengan lama. Sy ingin meminta bantuan dr anda.

    Agak2, kamu tahu tak kat Bandung ada tak tempat printing baju, yg harganya affordable dan jaminan kualiti yg tinggi.

    hehe..:)

    klo sudi bantu. email sy erk, foo_faiq@yahoo.com

    sekian jutaan terima kasih. cantik baju kurung :)

    ReplyDelete
  75. aduh...memang nampak sedap la..Kalau Fatin jual kat kedaii mestii sold out punya la...And kekalkan hiasan strawberry tanpa potong tu keh..hahahha (^_

    ReplyDelete
  76. nmpk mcm sng..tpi bila try buat, xjdi. huhuhuhu...xpe2...chaiyok2.. hehehe

    ReplyDelete
  77. Wowee bestkan buat pavlova. me try and error xsesudah. Part letak toping best sesuka hati je ;)

    Anyway resepi u ni nampak simple FL. Akan ku cuba. tetiba nak buat sekarang je ;)

    ReplyDelete
  78. bukan setakat cantik tapi pandai juga masak ye... :)

    ReplyDelete
  79. bukan setakat cantik tapi pandai juga masak ye... :)

    ReplyDelete
  80. nampak simple jek palvova you..btw baju you same dengan baju i,huwaaaaa!!

    ReplyDelete
  81. mohon FL bagi resepi utk kek lain pulak pasni, mesti sedap.. =D

    ReplyDelete
  82. Yummy sedapnya kecur thgk Pavlavo tu nak2 FL yang masak mesti sedapkan... FL nampak ayu sgt berbaju kurung mmg dah lama riki2 baju kat Hijrah Couture ni should grab 1 or 2 ni..

    ReplyDelete
  83. xpenah rase lagi pavlova neh. and nk kena try buat satu nie. nampak sedap je.

    ReplyDelete
  84. cara nak buat paclova yang tinggi, akak paipkan meringue tu atas baking sheet. paipkan tinggi2 sikit. MUNGKIN berhasil. xD tengok kat majalah WANITA, dia buat macam tu. hoho

    ReplyDelete
  85. pernah buat tapi pavlova ada rasa pahit2.. tak tau kenapa. pas tu 2nd time buat lupa whiping cream. ngeee :)

    ReplyDelete
  86. Teringin nak makan tapi tak pandai buat. Peralatan pun tak ada.. (^_^)

    Admin : http://angellovesoldier.blogspot.com/

    ReplyDelete
  87. I've tried this before , mmg jd naik tinggi je , elok gebu , tp masa tgh na hias2 , my adik buat some lubang kt pavlova tuhh , pavlova trus kempis , perghh , menyirap gler masa tuhh .

    ReplyDelete
  88. setahu akak (err akak ke acik ekkk, akak lah rasa muda sikit hahaaha) pavlova memang takkan naik tinggi macam kek:)...tinggi tu sebab letak dua lapis....tak tahu ler kot2 ada tips lain utk bg pavlova tinggi :)

    ReplyDelete
  89. James oliver katanya jamie oliver lah

    ReplyDelete
  90. it looks delicious ! will try it, thank you for sharing the recipe :)
    do follow my blog ya, kalau sudi :D http://ifaimqaidhar93.blogspot.com/

    ReplyDelete
  91. wahhh mantap dachhh
    boleh di coba tuch
    hehe

    ReplyDelete
  92. kak wallpaper blogger ni mcm mane kak ambil??????

    ReplyDelete
  93. kak mcm mane wallpaper blogger ni akak ambil ye. saya nak tahu sahaja...

    ReplyDelete
  94. bagaimana acuan begitulah kuihnya..






















































    ReplyDelete
  95. sedapnye..x sangka senang je rupenye nak wat pavlova ni..nnt nak try la..tq sis for d sharing..:)

    http://vitaminhalal.com/

    ReplyDelete
  96. bukan sebarang resipi..resipi
    perap lama tersohor
    ...sila lawat link untuk lebih info

    ReplyDelete
  97. Pavlova dekat Serai, KL LIve sedap ! Dalam dia rangup plus manis-manis gituu. Sedappp!

    ReplyDelete
  98. kak fl kita suka baca blog kak fl ,btw the pavlova look delicious...

    ReplyDelete
  99. Wah. Sedapnya nampak. Thx for the recipe!

    ReplyDelete
  100. Kalau x letak cuka x pa ke?

    ReplyDelete
  101. FL, lepas nie cuba letak cream cheese pulak kat atas dia.. seriously sedap ! cousin saya ade buat n jual pavlova with cream cheese n fresh fruit.. :)

    ReplyDelete
  102. Tengok gambar pon nampak sedap.. nak mencari jugak lah Pavlova ni.. nk buat belom ada oven..huhu..

    kalau free leh singgah my blog jgk ye.. TQ :)

    ReplyDelete
  103. Terima kasih atas perkongsian info ni..sangat berguna :) dh try buat n menjadi hehe

    ReplyDelete
  104. masuk ntah keberapa kali bace resepi hakaq paten . tp lom pnh try pon smpai la ni ..balik2 dok buat kek batik kek pelangi .. haha dok aim je pavlova hakaq paten ... huhu ..

    ReplyDelete
  105. nk try nk try nk try buat ..huhu

    ReplyDelete
  106. Gitu aje cara buatnya yer... ingatkan susah... heheee... anyway, chefnya cantekk

    ReplyDelete
  107. Waaahhh...dh lma x wt pavlova. Dlu rajin gk wt..ikut recipe Nigella...mmg jd tinggi & gebu even just 1 layer je...nk kne rajinkn diri la gini sbb dh terliur plk tgk Fatinnye pavlova ni huhu

    healthtinstyles.blogspot.com

    ReplyDelete
  108. saya suke gile pablova. tak tahu nk dpt kat mane n tahu tak nakbuat cmne.see.sume bende tak tahu. thnks recepi ><



    nazirahnaj.blogspot.com

    ReplyDelete
  109. Whipping tahan berapa lama,kalo d biar kn

    ReplyDelete
  110. Kita buat pavlova tak berapa jadi. kena bakar api atas bawah ke

    ReplyDelete
  111. sedapnya,,,teringin nk makan xmkn2..nk try buat la..tq ye

    ReplyDelete
  112. Kalau xde mixer,kacau secara manual..agak2 jd tak meringue tu?huuhu

    ReplyDelete

Do you like my entry? Comment if you have any idea to share!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...