Saturday, April 20, 2013

That awkward 10 minutes..

Assalamualaikum


Aku ada satu cerita nak diceritakan. Cerita ni tak best pon tapi bolehla buat modal menulis. Statement gituu. Ok sebenarnya aku baru balik Hong Kong. Kemarin to be exact. This time aku pergi travel dengan family aku. Tapi aku pergi berempat je. Ayah, ibu, Asfiq dan aku.

Kau tau jelah, kat Hong Kong ni samalah macam Japan & Korea, pengangkutan semua naik MTR. MTR stands for Mass Transit Railway. Konsepnya sama macam LRT. Ha sebut pasal LRT, tau tak LRT tu apa? Selalu naik tapi unsure what is the abbrevation kan =). LRT adalah Light Railway Transit. Perbezaan antara kedua-dua train ini adalah LRT kecik, MRT besar. That's why satu 'Mass' dan satu lagi 'Light'

MTR in Hong Kong.

Kiranya, sepanjang kami berada di HK memang memanjang naik MTR. Berebut-rebut toksah ceritalah. Nak nak time diorang pergi kerja dan balik kerja. Dah macam pergi tengok concert Paramore, berdiri dekat rock pit wa cakap lu. Padahal aku pernah pergi concert MaherZain je. MaherZain takde rockpit ok, tak sesuai gitu.

So pada suatu hari, kami berempat pon naiklah MTR. Masa tu memang banyak giler orang. Sesak. Padat. Tapi nasib baik perfume dekat HK murah, so bebas daripada bau bau yang kurang menyenangkan halwa hidung teehee. Biasanya kami berempat berdiri bersama. Nak ditakdirkan, kerana terlalu ramai orang, kami terpisah. Ibu dengan ayah, Asfiq dengan aku.

Berdiri di hadapan aku, adalah seorang lelaki Omputih. Umur lebih kurang 40-an, memakai suit dan membawa briefcase. Gaya seperti orang kerja pejabat. Smart. Tapi sebab dia dah 40-an so aku pandang sebelah mata jela. Tapi aku perasan, dia dok pandang aku. Adakah dia ingat aku ni terrorist? Yela, jaman sekarang ni, semua orang nak fitnah moeslem tau.

Cemas jugak aku time tu. Sebab dia dok usha kan. Masa tu aku bawak sling bag je kot, mana muat nak letak M16. Omputih, please dont give me that look, I said to myself. Sebab macam tak selesa dia tenung aku, aku pon decide untuk tenung dia balik. Wah, I pon berani ok. Tiba-tiba dia senyum seraya berkata

Omputih : Hi, you're here for travelling? *senyum senyum
Me : Oh hi, ya..
Omputih : Alone?
Me : No, I'm with my family
Omputih : But I cant see them..sibuk la plak dia ni
Me : Ya too crowded, they got to stand over that side

Omputih ni macam takde motif tanya aku soalan. Sebab dia level-level pakcik, so aku layankan je la. Kang kata kurang ajar plak kan. Lepas dia tanya soalan-soalan camtu, aku diam jela. Malas nak tanya balik. So aku pandang tempat lain. Aku tengok map, masih ada 3 station lagi. So 10 minit jugaklah aku kena berdepan dengan omputih ni.

Pastu dia tanya umur aku berapa semua..berapa lama duduk sini etc. To break that awkward moment, aku tanyalah balik few questions. Jangankan tidak le orang kata. Rupanya dia dari Poland, dah kerja kat HK 5 tahun untuk company battery from UK. Dia cerita pasal company dia, kerja dia semua padahal aku bukan minat pon nak tau hahaha. Kalau muka dia iras Channing Tatum ke, barulah I interested hahaha.


Channing Tatum, you minum protein ehhh hikhik

Aku ada satu habit, bila orang bercakap, aku suka pandang muka orang tu dan angguk-angguk. You know that's what I learn in medical school. When patient talks, you give em your full attention. So bila omputih ni bercakap, aku pandang le muka dia. Kiranya macam aku bagi 100% attention la kan bila dia bercakap. Lagi la ligat dia bercerita. Dalam train tu semua orang senyap kot. Dia ngan aku je yang bercakap. Dah la dua dua pon orang asing haha. Attention seeker sangat weoolls.

So station aku pon nak dekat sampai. Aku cakap le :

Aku : Guess I talk to you later, have to get down at the next station
Omputih : Ya sure, oh ya I'm Marek. Well in Poland we don't have Mark, we have Marek hehe. Do you mind to tell me your name?
Aku : Just call me Liyana (sebab senang nak sebut. Kalau sebut Fatin nanti jadi Fating la, Fat In la, Fatty la)
Omputih : Nice name..
Aku : Thanks, you too (padahal nama Marek..macam cerek)
Omputih : Can I call you sometime? Ewah ewah...pakcik nak masuk line
Aku : Sorry, but no thanks. I hope you dont mind
Omputih : Yeah, no problem..sambil senyum miang

Yes pakcik, you have been FRIENDZONE.

Sebaik sahaja pintu MRT terbuka, terus aku keluar cecepat, jalan laju-laju. Tak pandang belakang. Im pretty sure that was the most awkward 10 minutes in my life =') Omputih why you do this to me??

Jadi adik-adik, if you ever encounter this kind of situation, do not give your number/fb/twitter to strangers regardless the races. (Omputih ke Japanese ke so what?) and also, do not simply flirt with any guy you met. He might be someone's husband/fiancee/boyfriend. Ingat sokkabau METRO kata? Awas orang ketiga boleh dikenakan hukuman penjara teehee.

Jadilah muslimah yang berhemah :)
All pictures credit : Google image

Thank you for reading this entry !

85 comments:

~ Cik Azz ~ said...

Hehehe... Kelakar baca kisah ni.. Tapi ada pengajaran..

Betul la tu.. Jangan bagi info pasal diri kita lebih2 pada orang yang baru dikenali.. Kena ada sikap curiga tu lebih sikit.. :)

Carl Lesmana said...

=)hahahahaha. orang ketiga boleh dikenakan hukuman penjara tu penting. hahahahaha

aini shahroni said...

phiewww! *lepaskan nafas*

Safirah said...

tindakan bijak! hehe. slalu mesti org akan cepat2 bg fb ke ape ble foreigner mintak.konon nk keep in touch

Shahada Fauzi said...

hehe..walaupun macam agak menakotkan tapi agak kelakar la fatin cerita..:P

yang penting nasihat yg disampaikan..that's true..never give ur details to stranger..takuittt..

btw, i've that kind of habit too..kalau dgr org cakap mesti nak tenung muka dan angguk2 paham..camno la nak kurangkan habit tu bila berdepan dgn stranger..adudui..

Fatin Liyana Asri said...

kan!! especially africa, dont give em your details. tengok 999, pemalsuan data yang didalangi oleh pak hitam. scary much!

Anonymous said...

skali ye tu pak sedare Channing Tatum , Fatin hehehe

Carlos Santiago said...

waaa... fatin seorang pencinta setia ni. hehe

Miss Ima said...

wow nicw went to hong kong... yg menarik tu org ketiga haha....tgn tu lain lak pergi

Anonymous said...

Dah baca. Tehee. Mcm lawak pun da jugak. Hehehe. Akak post la pasal pegi bercuti di HK. Tak sabar nak tahu :D

Miss Ima said...

nice...

Anonymous said...

" Thanks, you too (padahal nama Marek..macam cerek)" hahahha.. klakar la akak FL nie.. Tp ade pgjrn dsebalik cerita nie.. ;)

amad power said...

serius kelakar baca kisah nie. kak fatin, you've done the right thing. best nyer bercuti. kak fatin praktikal lagi ya??

Nurul Farahizzati said...

scary la sis.. my friend pernah terserempak ngan negro.. dy ajak tidur sekali.. huhu.. bila kita tolak, diikutnya selagi tak bagi dia duit..

Nurul Farahizzati said...

scary la sis.. my friend pernah terserempak ngan negro.. dy ajak tidur sekali.. huhu.. bila kita tolak, diikutnya selagi tak bagi dia duit..

Ara Nadea said...

mat salleh yg middle age gini memang suka tengok orang muda..hee.. miang betul..

hazie said...

Channing tatum ftw! Heheh

lavenderlover said...

tu la FL cantik sgt..hehehe.. bestnyer jln2 kat HK.. bl la blh pi kn.. =)

Fatin Liyana Asri said...

suka sangat dengan channing tatum ni. smart seperti seorang perwira

Fatin Liyana Asri said...

nak kena buat entry india, perhentian dan hongkong. ahhhhhhhh stressnya. mcm buat esaimen haha

Anonymous said...

Nice sharing.

Anonymous said...

Jgn ckp tntg Africa cam tu akak! Saya tinggal dkt Africa.takut lah.nauzubillah

zainatul abu bakar said...

Betul tu kak fatin..jangan mudah sangat nak bagi contact num kat org yg kita tak kenal. Bahaya2. Btw,itu memang betul2 akward situation..hehe.

Fieqa kamarulzaman said...

totally right..i had the same experience tp bkn kt negara org..kt negara sndiri..haha..dengan sapa lg kalu bkn org africa..mase tu tgh tggu LRT kt BTS..tetibe die dtg tny direction ke ampang..for the first time xla pikir bkn2 maybe die mmg nk pertolongan..so ckp la die kt arah yg betul..kebetulan nnt sama train dan seat menunggu kt sebelh kosong..die ddk pastu sembang yg die baru smpi dr africa, dtg utk study and he need new friend..pastu die tny nk x jd kawan die..time tu dlm hati ckp..omg! tak kuasa aku..time2 tu jugk buat2 mcm xpaham bahasa omputih..hahaha..sebelum tu berhabuk terang kn direction..train smpi saje msok lmbt2 xnk sama tmpt dgn die..cuak pon ade..

Hootoh Tudia said...

Yang lelaki pun sama, kalau ada prempuan mintak nombor phone, jangan korang bagi no phone korang, sangat bahaya. Senang citer, korang bagi je no phone aku ni.. 019363..
Hahahaha

Nana Liena said...

this was my 1st comment yg pernah sya gugurkan dlm blog ur sis..hehe..
oh..tak kira dimana n bangsa apa memang kta kena berhati2..tak kira la perempuan ka lelaki ka..kadang2 manusia ni kita tak boleh ramalkan apa yg dia fikirkan..jadi banyak2 la beringat.. :)

faeimaee said...

ni la kelebihan merantau hehe banyak pengalaman yang kita dapat esp jumpa orang2 yang menakutkn mcm omputih tu haha. love travel!

aiman mania said...

yesssss...totally agrreeee with you,kak fatin...rasa-rasanya pak cik tuh mungkin da berkenan dgn kak fatin kot....kak fatin ada aura gituh ....tapi,eman suka borak2 dgn warga asing nih ...boleh perbaiki bahasa org kata :)
tapi,kalau da tahap lebih2 hinggakan nak tahu pasal kita tuh melampaulah ...n short,nak mengenali depa tuh berpada2lah...jgn fb,twitter no phone n maklumat2 peribadi lain duk jaja kat depa....in short,buat baik berpada2 ,buat jahat jgn sekali :D

Fara Haanna said...

hehe,,tul tu fatin..kalau ada yg minta phone no tu tak usah la nak bagi...bestnyer fatin dapat g travel lg..kalau rajin jom la jalan2 kat blog kita..blog kita baru g..blh la komen2 kan kite

http://farahaanna.blogspot.com/

onie said...

even dia baik depan kita sekali pun,memang bahaya kalau kasi detail kita kan kak fatin

onie said...

even dia baik depan kita sekali pun,memang bahaya kalau kasi detail kita kan kak fatin

BUI JUNAIDI said...

BESTNYA G HONGKONG..OMPUTEH TU CUBA TEKEL FATIN LETEW..HAHAHA

KAK BUI PUN MINAT SANGAT DGN CHANNING TATUM..ADA TENGOK LAKONAN DIA BERSAMA AMANDA SEYFRIED TAK.."DEAR JOHN"..BESTTTTT

Syafiq Nor said...

Wahh berjalan aje..omputih yg prihatin.Org tu syok ngn awk la tu..Bahaya ni.hehehe

intandayani said...

Nasib la FL jual mahal.org pompuan ni kalo yg lain bangsa sket tanye fon no tu da rase teruja sgt..slalunye mst nk bg nnt bole poyo2 ngn kengkwn sket..

muja said...

amboi,, 10 minit jumpa dah nak bercalling calling, dah la tua,, omputih pulak,, alamak,, adakah agak keterlaluan kalau kukata gatal gedik miang keladi bajet hensem????

Fitria said...

Nice sharing ^_^

Nor Hanis said...

you take a good action fatin liyana... hope all girls out there alert with this kind of situation! thanks for sharing

fredd said...

kesian mat salih tu kene kutuk kaw2. aku sbgai lelaki pun terasa

MayaYunus said...

U cantik la fatin..tu sbb pkcik omputehnak try cucuk jarum...he3 yg pnting kita x kira dimana mmg kene bhati2...

Anonymous said...

Read a few lines, then scrolled down and saw channing, so at first i thought, fl jumpe channing lookalike kah... dah baca sampai hbs, rupanya pesanan khidmat masyarakat. Good one fl.

cimon said...

Bijak2... (^_~)

Fatin Liyana Asri said...

haha sorry omputih, i talk bad behind your back

TeTerBanG said...

hehe..sekadar tegur2 sapa tu, boleh consider lg. boleh hilangkan kebosanan. tp, kalu lebih2, tu dh melampau. rasanya, mr omputih tu berkenan sngguh dekat kak fatin. mmg scary~~ kalu mr omputih tu, channing tatum, agak2nya, kak fatin liyana nak bgtau fb akak dak? hehe...

Princess Syazliyana said...

wahhh mmg awkward lah kan heheh

Dylla Fadzil said...

Kemain mat salleh ni. Dlam MTR pun sempattt hahha.

AmirahSM said...

hahahha, omputih ngorat fatin kottt.. keke, berkenan ng moeslem..hehe

Nabeel Fikree said...

Hish gatalnya orang tua tu. Cuba nak ambik kesempatan pulak. Cermin diri kot. Ye dok sis?? Hehehe

RadhiahIlyas ッ said...

hehe klaka la kak fatin. klo die pun ada blog cmne? heheheh gro3. anywy xsba nk tggu next entry :)

Lavender said...

hahaha... mungkin dah budaya dieorang cam gitew kott.. hehe

BUTIK SAYANGKU said...

mungkin pakcik tu tertarik melihat seorang gadis comel yang bertudung mcm fatin ni kot..=)

MasReena said...

Suka sangat gambar kat bawah sekali tu.... dulu rumahtangga akak runtuh pun sebab orang ketiga lah jugak!

Pengalaman Beli Perabot Di IKEA

Anonymous said...

kalau yg ajak berborak tu muka copy paste TOP agak2 ko turun tak FL dari MRT tu??

Sayidah Nafisah Ruslan said...

even nak berkawan pun janganlah bagi information peribadi kan.. huhu

aslina majid said...

Hurmm... Tak kasik no fon or fb or twitter pun, actually da tau nama pon org bleh google utk stalk...

Haha... Kalo travel, tang nama pun aku bleh menipu. Just that lucky la jugak sbb org dulu2 suka sangat bagi nama lain kat anak/cucu dorg. So that guna je nama lain tu sebagai penyelamat. Google pun tak lead ke real profile kite. Hihi!

Izzah Azizah said...

omputih nie pelik-pelik jer.

AinNawwar said...

lucu. haha. kak FL cantik sangat, semua golongan nak ngorat. hihi

eydafieyra said...

wow! scary! haha! You're so cute la FL that's why he asked for your number. hekhek. Like you, I've had the same experience but with arabs. hukss! diorang suka sangat kat orang msia sampai nak ajak kawen bagai. Amat menakutkan!! bagi diorang muka asian ni suma ala2 kpop gtew. haha!

Biopolymath said...

Saya pernah mengalami situasi macam kak fatin ini dan saya pun kena. Tidak digalakkan berkenalan melalui pertemuan ini.

siti eisyah said...

penah kena! org negro kot nak ngorat (rasanya la, sbb situasi hampir sama ngn atin). jwb la gak sikit2, pastu wa lari buat2 pi jmpa kawan. hihi. padahal dalam hati dah cuak2 ayam haha. takdo do den nak layan lolobih. jgn nak perasan sgt igt dia suka kita. nak pulak dia ngn kita yg muslimah ni.tak lain tak bukan msti ada udang di sebalik batu. huhui atot

Anonymous said...

Bagus pesanan yg nak disampaikan Fatin tu. Pasal org ke3 mungkin bakal dikenakan hukuman tu, buat budak2 muda fikir byk kali sikit klu dok ada affair dgn lelaki yg berusia.. korek latar belakang dulu. Penah jadi kat sy husband sy ada affair dgn budak medic dari u**. beza umur 24tahun tau.. pakai tudung tapi dok ikut pi hotel, sanggup fly jauh2 jumpa husband sy.. sbb apa??? Sbb duit.. senang dpt, kan org dah berusia nih dah stabil dr segi financial. Lelaki mmg akn create cerita seribu satumcm cerita. Yg kita ni perempuan jgn diperbodohkan dan jgn ingat nak dpt sesuatu dgn cara mudah je..fikir nak senang dgn cara mudah je kot tu yg sanggup hadap laki tua. Good Fatin, sy rasa u boleh bg contoh dan nasihat utk budak2 muda seusia u. Kdg2 bukan nak ckp apa, klu ikut budak tu belajar medic, pandai la tu kan? Tp dari segi akhlak?? Fail.. teruskan memberi pesanan secara x langsung gini ye Dik Fatin..

Lavender said...

mungkin dah budaya omputih tu kot...

Ibnuismaini Ismail said...

My mom said.. dont talk to stranger. Y you talk ha? hahaha...

Anonymous said...

Laki Poland mmg tak hensem tapi ponpuan dia fullamakkkkkk kalah ko Fatin Liyana! Hahaha <- Malaysian menetap di Poland hari2 tgk pmpuan cantik (I pmpuan ye uolls. So sila bygkan betapa cantiknya mereka sampai iolls pun tergoda)

-N, bukan nama sebenar.

mint_pudina said...

Cute..

Shah Sulong said...

nasib baik tak tertinggal Asfiq masa nk lari dari encik Polish :)

Anonymous said...

u make my day fatin... funny writing... LOL

misz sheyla said...

terbatuk2 marek kat sane...xsedor ada orang ngata dia kat malaysia ni...hahahhaha

nurul huda said...

huhuhu..pernah jgk kena..tp tiap kali diorg tnya nama mesti sebut "nama saya siti" -bukan nama sebenar yg sentiasa terlintas bila strangers yg tnya

Liza Abd Rahim said...

Salam fatin
We are going to HK this saturday. How about weather? What is the best attire to wear in this month..

Anonymous said...

Hey tu kire ok kot. I penah kene kejar time jalan nak masuk train jgk kt korea oleh org pakistan yg terus mintak no fon.lg takot haha

Lynn Munir said...

Kelakar entri ni...hehehe

hardee786 said...

fatin..lu layan rock tak?

kalau layan jom pergi rockestra wings kat istana budaya 26 nie..

ada lagu intan ku kesepian dan taman rasyidah utama and also biru mata hitamku

haz said...

kalau mamat korea tu bestnyeee. haha. oh yess channing tatum tetp di hati. hihi

Ohh Gadis... said...

hehe termengata omputih tu pulak... hehehe

Hai kakak doktor cantik :)

muslimah said...

as salam doktor fatin...camner nak buat toolbar spt "contact me" "as seen as" kat header di atas ya?
Bole bg guide step by step?
tq byk2

anip said...

mcm menakutkan je...ala2 mcm citer stalker gitu..

Murni Afiqah said...

haha. pakcik tu masuk line. yela FL kan cantik, ofkos dia nak mengayat...

hei geli geleman la. haha

Anonymous said...

kelaka lah kau ni adik patin.

asiela.m.i said...

bestnye asyik travel ,wlupun scene scary ni , tapi mcm experiences jugak . harap dapat rasa sendiri mcm kak fatin . :)

Harith Iskandar said...

wow ayat baik punya pakcik...haha.dimana2 pun ade.hati2

marek will return!beware said...

hey u talk bad bout me behind ha ? u look nxt time i ll tackle u again i ll use better pickup lines ...
dont look down at den , mentang2 la den ni x ensem lyn x ikhlas je ..den ni ank angkat channing tatum taw
eh trkluar slank nogori plk dah ..

Ratu Lizzie said...

yang cerek tu x le blah ! hahaha !

Siti Aisya Ibrahim said...

suddenly feel so scared.. I live in Germany, and I thought its ok to give my number to stranger. I roughly just make friend with anyone who talks to me... quite often, hahaha

jindrisska.blogspot.com

Khadeejah Hasmad said...

Seram dgn pakcik omputih byk tanya

Sempoi MC said...

Salam kak fatin. Kalau nak pi Tsim Sha Tsui kena naik ape dari airport? Ade mtr ke dari airport?