Thursday, September 17, 2015

Idea doorgift kahwin

Assalamualaikum

Masa korang nak kahwin dulu serabut tak nak cari doorgift? Aku siap duduk tepi penjuru selama beberapa jam untuk brainstorm. Bukan main berusaha keras memikirkan apakah doorgift yang cost effective namun cantik lagi memberi manfaat kepada tuan rumah dan tetamu.

Bukan apa. Sebab aku ni bangsa bila pergi wedding orang, selain daripada makanan yang sedap aku akan sangat gembira kalau dapat doorgift yang unik & best. Jadi kalau boleh aku pon naklah memberi perasaan gembira yang sama kepada tetamu wedding aku :)

Jadi untuk wedding kami itu hari, aku dan husband yang decide untuk bagi apa sebagai doorgift kami. Alhamdulilah dapat pulak both parents yang sangat sempoi, jadi diorang bagi kami kebebasan maksima untuk memilih sendiri. Boleh la bagi doorgift ala-ala hipster sket hahaha

Ada setengah orang suka bagi barang perhiasan, ada jugak yang suka bagi barang makanan. Semua ni terpulang kepada citarasa masing-masing. Aku taktaulah korang jenis macam mana, tapi aku jenis suka bagi doorgift yang ada sentimental value. Amboi macam terer ja sentimental value bagai haha! Tapi nak yang ada sentimental value pon agak-agak jugaklah..Janganlah mahal benau..biarlah value buy..kalau tak.. boleh ada sentimen mental otak aku ceni hahahaha

Bagi aku apa yang aku & husband sediakan untuk para guest kami pada majlis resepsi haritu adalah yang terbaik dan yang termampu seadanya. Yelah kang bagi aku best tapi bagi korang cam errr cenikah yang dinamakan sentimental value? krik krik krik......kan I dah termalu malu alah haha...


Tema kami pada majlis resepsi itu hari adalah PASTEL MINT GREEN. Jadi aku cadangkan pada husband semua doorgift bertemakan warna ini serta menggunakan emblem AFL. Husband angguk-angguk tanda setuju...Mau tak angguk, nak kahwin ke taknak ni sayang? ahahhaa


Kami bagi madu/honey jar (bukan honeymadu pengacara itu ya hikhik) sebab ianya makanan sunah nabi. Jangan lupa selawat sebelum makan ya. Cover cloth tu kami ambil 2 pattern. Satu yang plain, satu lagi stripe. Biar ada variety orang kata. Lepas tu kami pilih jar berbentuk apple 70ml. Saiz sedang-sedang, tak terlalu kecil dan tak terlalu besar. Last sekali letak tag emblem AFL yang berwarna pastel mint green. 

Aku tempah honey jar ini dari NERA2NERA



Honey jar tadi kami padankan dengan sebuah buku yassin yang didatangkan dalam kotak khas. Still menggunakan emblem AFL serta warna pastel mint green yang sama. Harapnya bila orang baca surah yassin ni, adalah pahala sikit buat kami :) 

Aku tempah buku yassin yang cantik ini dari YASSIN CUSTOM MADE



Memahami jiwa remaja, kami pon ada sediakan unlimited photobox jugak. So guest bolehlah tangkap gambar banyak-banyak dan print untuk dijadikan kenangan. Memang ramai giler orang beratur nak tangkap gambar dekat photobox ni itu hari. Lagi panjang line photobox ni dari line nak tangkap gambar dengan pengantin :") ahahaha takpe janji korang happy

Photobox ini dari PHOTO.BOX
Background from ENRICHWEDDING



Last but not least, untuk tetamu VIP dan ahli keluarga yang banyak membantu, kami ada bagi tambahan satu lagi doorgift iaitu sejadah mini. Kecik je sejadah ni, tapi sangatlah mudah kalau dibawa travel. Harapannya pon sama... agar dapatlah pahala buat kami setiapkali orang sujud mengadap tuhan. Tapi takde warna pastel mint green, ada warna maroon. Cantik jugakkan?

Aku tempah sejadah mini ini dari CASACLO



So inilah dia kononnya doorgift sentimental value kakpaten dan abang anwar hehe.. honey jar / buku yasin / photobox prints / sejadah mini. Semoga korang yang dapat tu simpan elok-elok ya. Setiap kali baca yassin jangan lupa doakan kitorang k. Kemain besar nama weolls dekat buku yasin tu...kalau tak nampak jugak..memang kena pakai contact lens warna purple ni wahaha

Emblem AFL pulak kami upah Faiz Lee untuk buat. Faiz yang design emblem, kad kahwin, bunting dan poster. Standarizedkan semua.

Itulah idea doorgift kami. Buat pasangan yang baru nak bernikah tu, mana tau boleh dapat sedikit idea dari kami hehe. Anyway, sebab kami buat satu majlis, jadi harga kesemua doorgift ini dibahagi dua. Ekonomis kan hikhik. Berat sama dipikul, ringan sama dijinjing kata orang. Terimakasih kepada semua pihak yang terlibat, senang bekerjasama dengan company yang aku nyatakan diatas. Takde tipu-tipu. Macam mana kita mintak, macam itu yang diorang kasi. Alhamdulillah :)


Thank you for reading this entry !


101 comments:

Syira Lokman said...

terbaikkkkk kak fatin ! ^_^

aswaleyla said...

best la kalau dpt doorrgift madu. mahal jugak madu ni kan

Mek Onie said...

kak paten bestttttttttttt..

nurdani said...

saya pun tengah ketap bibir di tepi pintu memikirkan doorgift yang cost effective

safurara said...

SERIUS unik, pernah lagi org bagi MADU.hehehe

Cik Azz said...

Betul tu..
Doorgift tu biarlah bermanafa'at untuk tetamu..

Nadia Johari said...

wah madu tu..pertama kali orang buat doorgift

Siti Nor Salwa Che Lah said...

klu kak fatin state kan harga lagi best..hebehhehehe

Siti Nor Salwa Che Lah said...

kalau letak hrga pon best jgak kak fatin..

AyaSofia said...

First time tgk org bagi madu as doorgift. Ok gak kan

zaiy said...

Kak Fatin, i like the idea of giving sejadah/ yassin/ tasbih tapi untuk kawan2 bukan Muslim kak fatin bagi apa juga? I have many friends & family members who are non-muslim.

PeRdU cINta said...

Alhamdulillah..yang utama eratkan ukhwah selepas sah menjadi yang halal..

lia ummiirfan said...

bestnyaaa dapat doorgift gini :))

jom singgah sini pulak..
jom folo saya

syu hada said...

kak paten terbaik ahh..akak bila pulak nak pergi travel eah..rindu nak baca entry pasal travel mcm sebelum ni..hehee..

Ibu Muda 30series said...

macam2 idea doorgift zaman sekarang ni :-)

Normala SKhan said...

cantik & bermakna

Normala SKhan said...

cantik & bermakna

The Kehalusan Kelembutan said...

salam kak paten!.
really inspire sbb mak ngan ayah pun ade ckp bagi yang ada manfaat buat kita dan orang lain insyaAllah,
entry membantu sgt.
eh lambat lagi nak kawin! :P

Nurfaezah Abdullah said...

pure honey taste fae tak berapa pandai sangat.

hamizah che mat said...

hebat ah..
KULIT LEMBUT, GEBU DAN CERAH DENGAN ESP

Adam Roslan said...

Trend sekarang nak buat photobooth. Lebih dari cukup tu.

syamimi said...

uniknya bagi honey jar, x pernah dapat lagi. Bagus idea ni! :)

misz sheyla said...

kak paten tulis la kos sekali....madu tu mmg unik..xterfikir lagi...

intandayani said...

Tak pernah terpikir nak bg madu as doorgift..good idea

Anonymous said...

Kak paten, nak tawu kalau boleh laa, overall nikah n resepsi akak belanja bpe ea sume sekali?

Nur Athirah Saleh said...

Berapa ye overall awak belanja utk wedding ye? Suke sgt, ingat nanti kalo nak kawin, nak yg save bajet, sebab nnti lepas kawin mesti byk pakai duit,huhuhu

Delimasari said...

semua cantik2222

Azura Aziz said...

wah so nice goodies ni..

HaFizaH aYu said...

Insyaallah sedikit sebyk dpt pahala bg doorgift cmni

ieyra h. said...

thanks for sharing Kak Fatin, sangat2 membantu, insyallah nak bagi yassin jugak as door gift nanti. :)

ain_shaklee.store said...

idea yang menarik,tq =)

Nor Marshaliza Shaidan said...

Door gift yang best fatin....cantik...

jemput singgah blog sy MARSHA SPORTING MUMMY

Ayu Zan said...

best sgt doorgift tu...

FatizahGhani said...

Saya tak puas hati sebab tak ada button like kat sini heheh. Tahniah Kak Paten. Betul tu betul tu, Inshaa Allah saya kahwin pun nak buat macam tu jugaklah hehe inshaa Allah.

cik nur said...

comel semua nya baik dari segi tema and colour semua lawa :)

Anonymous said...

alhamdulilah....
idea yang bagus..... :)

Azira Mamat said...

sy dulu bg gift yasin..dpt pahala kt kita jugak...

Anonymous said...

Hi.saya suka blog fatin

yangbaik said...

bestkan dapat hadiah dari pengantin...

Amir said...

betul.
suka dengan doorgift yang tahan lama..barang hiasan contohnya.
baru ingatan berpanjangan sikit :)

aeinna Musa said...

Best nye doorgift dia.

Bg ena doorgift biarlah sesuatu yg praktikal..boleh di makan atau guna balik..kalau sekadar hiasan2 kebanyakkan orang x guna pon..biar je bersepah bg anak2 main..

satria saqti said...

Terima kasih. Lama juga duk perap otak ni utk doorgift anak buah aqiqah. Lepas baca entri ni, adalah idea-idea tu datang. Apa-apa pun, entri yang menarik untuk dikongsikan.

Rakyat Malaysia Benci Rasialis

ezan idma said...

good idea :)) pastel mint green tu sangat lovely color dia

dorsett pink said...

untunglah company2 tu dapat review free dari paten

Cik Da said...

cantik dan warna sweet jerk pandai fatin pilih warna

Emm said...

Atin, nanti harap dapat tell us more about your wedding dress(es?). Really love them. xx

Laman Viral said...

Wahhh..sng giler skg nie..janji ade duit sume jalan

Amanda Suria said...

Wah...mesti belanjanya mahal kan?

Mardiah Diana said...

salam singgah sini dik fatin....comelnya doorgift tu...diana pun paling suka kumpul doorgift pemberian dari pengantin...

tiga lalat said...

photobox tu unik doc ;p

Noriza Rahman Momma Vogue said...

Cantikkkkkkkk sangat dorgift untuk tetamu

Noriza Rahman Momma Vogue said...

Cantikkkkkkk sangat doorgift untuk tetamu

Wijaya Raya said...

Jadi pengen cepet2 ke pelaminan kalo liat gambar diatas, tp sayang uangnya belum kumpul hikshikshiks...

Nurzaliza Mohd Ali said...

Hari tu zaza pun dapat doorgift madu jugak.. Wow.. Lain dari yang lain kan? Hmmm... Belum terlambat lagi kan nak wish Selamat Pengantin Baru... Tahniah..

noorul ain said...

Wah.. kak patin xnk share kisah cinta gn af ke.. heee. Mesti hit tu. Wat jd one of diagnosis 3 nnt pun ok.. heee

luqman zakaria said...

Honeyjar tuh menarik :)

nhdaughter said...

Bestnya idea-idea kak patin. Tahniah kak patin :) btw, jom buat income tanpa keluarkan modal ---> http://www.niagaaffiliate.biz/index.php . No worries, bukan spam, klik dulu ya, tq, good luck!

Etuza Etuza said...

Asalam Fatin ..ini anda bertunang ke.hehehe gurau ja..lawa kan purple ..

MG schmidt said...

rare jgk bg madu
insyaAllah ada rezeki lebih nanti nk buat doorgift bagi madu jgklah! :)

Syeeda Styles said...

Ya Allah semoga hadiah akak bermanfaat dan pahala berterusan selama lamanya. Sebenarnya mudah nak buat pahala ni kan. 😁

- Husna Nana - said...

Saya suka baca blog awak. Jom singgah blog saya pula

beautybyhusna.blogspot.com

El Janna said...

wah yasin tu siap ade kotak kan. cantik2

Afifah Aqilah said...

adore with you sis..selalu baca blog sis then terminat nak buat blog sendiri hehe..
http://sayonarahikari.blogspot.my/

Macho Lelaki said...

Pergh!..bestnya akak..lain daripada yang lain..tq for the ideas..like it..

bearyblossom said...

Haha entah bila la nak kawen ni haaa tapi suka sangat baca pasal doorgift kawen ni.

ordinary wawa said...

Cantiklah doorgift wedding sis. Kreatif sangat-sangat. Yang paling penting berguna dan bermakna.

http://angellovesoldier.blogspot.my/

Puan Asmaa said...

nice..suka tengok..

Faiiza Mohamad said...

betolla.. best door gift ni.. utk baby shower pon macam ok.. btw Enrich Wedding mmg cun..

http://faiizaonfleek.blogspot.my/

shahyrah yusof said...

bestnyaaaa . :)

Mochamad Fauzi said...

Salam kenal, jangan lupa kunjung balik ya gan

Aini said...

Hai. Cantik2 doorgift dia.
Kami pun ada buat dan jual custom made doorgift seperti buku doa, surah yasin, sticker, paper bag dan lain -lain. Sesuai untuk majlis perkahwinan, Aqiqah, Cukur Jambul, Hari jadi, kenduri kesyukuran dan lain-lain. Custom Made Wedding Guest book pun ada.
Boleh survey kat blog kami ya =)

http://cutecreativecreation.blogspot.my/

shieyraru said...

waah mmg sentimental dan comel2 betul lah doorgift yang kak fatin dan husband bagi ni .. hmm yeah boleh juga jdikan idea utk sesi majlis perkahwinan saya tu nanti ^^. InsyaAllah

Rafiq Adnan said...

terbaik

laman sihat said...

Cantik... = )

Zie Azi said...

Cantiklah doorgift wedding Fatin & Kreatif sangat-sangat.

Mormor said...

cantik doorgift ni :D

Amir said...

doorgift yang simple dan menarik :)

Zatie Creation said...

Wah menarik sungguh doorgift itu. ..

http://zatiecreation.blogspot.my/

Happy walker said...

My first visits, congratulation yeah

Ismi Maizura said...

tq FL..bru je duk tcri idea doorgift..tjmpe blog ni..goods idea :)

Aisyah Ghazi said...

Uuu kasi madu as door gift? creative idea la kak liyana ni. Lain dri yg lain. i like. thx ya for sharing. Anyway, jemput ke blog saya untuk info2 kekal cantik dan slim.

>>>Kurus sihat Semula Jadi!<<<

Fyda Noh said...

Sekarng memang banyak doorgift2 yang kreatif & cute...
Bila kenangkan doorgift masa kain dulu & tgk doorgift org sekarang, rasa nak bua majlis lagi sekali..

Haryani Mohd said...

Terima kasih Fatin, boleh bagi idea ni :)

Norafija Daud said...

cantik sangat doorgift tu,saya baru je nak berjinak-jinak dengan blog,kalau ada masa visit la blog saya

Icah Banjarmasin said...

Mahuuuuuu...haaa

Icah Banjarmasin said...

Mahuuuuuuuuu...hahhaa

Fatin said...

Semua matching, the design & the colour..



http://fatinsoho.com/pince-and-pints-tempat-makan-best-kl/

MAF Fashion House said...

tahniah fatin kerana telah bergelar isteri. semoga berkekalan dan bahagia hingga ke akhir hayat.
idea doorgift to sangatlah superb. simple tetapi banyak kegunaan dan hasiatnya, takdela org cakap menyemak je kat rumah nanti. hahaha..

i follow u!

Cik Mas said...

Assalamualaikum Dr Afl. Bila tengok IG awak berdua kan, saya mesti tersengih2 sorang sebab rasa bahagia betul korang berdua ni. syukur, alhamdulillah, tak lama lagi bakal menimang cahaya mata kan? Didoakan jadi anak yang soleh kepada kamu berdua, amin :) By the way, sudi-sudilah jenguk website www.kainkuchanteq.com ya :)

Indra Jaya Kurniawan said...

keren kak pestanya nikahnya.. congrats yaa..

oo iya kak kalau ingin tahu cara membuat toko online yukk disini saja.. terimakasih.

Indra Jaya Kurniawan said...

hii kak infonya sangat menarik.. yukk yang ingin bikin web gratis disini aja..

chassio hurricane said...

wow ������

Amir said...

suka dengan doorgift bentuk sejadah, towel..bukan setakat buat hiasan tapi bleh guna sama :)

suehasan said...

Bagus jugak idea madu as door gift tu yer.boleh suggest kat kengkawan yg bakal kawin nti.Nak buat utk majlis sndri dah terlopass..

Btw Salam Singgah.

Zoy Zoy said...

bila cerita pasal kawin semua hati berbunga-bunga.. harap tak dalah sekejap saja cerita tu,, kalau boleh biarlah sampai kelubang kubur.

Novansyah nurfajar said...

Bagaimana sih rasanya menikah kak fatin hehe

Cik Kyra said...

wah best!. thanks bagi idea ni..:)

Tambah Berat Badan said...

thank you for sahring, banyak idea dapat dari artikel ni :)

tambah berat badan said...

thank you for sharing

sakura 8554 said...

nice colour...mint apple

Anjung Serai said...

~~KAMBING BBQ GOLEK 3 EKOR HANYA RM1000 SAHAJA~~

PAKEJ PREMIUM ANJUNG SERAI
DEWAN 1000PAX - RM 19.80

MENU UTAMA
Nasi Beriani / Nasi Arab (BERAS PUSA)
Daging Dendeng ASC / Daging Rendang Serai
Ayam Masak Merah / Ayam Palembang
Sambal Sotong Kering
Masak Lemak Nenas Ikan Masin
Dalca Sayur
Acar Buah
Ulaman & Sambal Belacan
Ikan Masin Goreng
Buah Tembikai Merah / Oren Sunkist
Air Kordial Oren Sunquick
Air Minuman

TIT BITS CORNER - 400pax
Air Teh Tarik, Cendol (Siap Bancuh)
Bubur (Kacang Hijau / Pulut Hitam)
Kuih Manis / Kuih Pedas

HIDANGAN ISTIMEWA MAKAN BERADAP
Siakap Sweet Sour, Ayam Golek Madu
Butter Prawn, Puding Karamel
Buah-Buahan, Jus Buah, Air Minuman

PELENGKAP MAJLIS
1 Set Meja Makan Beradap Beserta Dekorasi
1 Pasang Kerusi Pengantin
8 Unit Kerusi Banquet Bersarung & Riben
4 Set Dome VIP Beserta Peralatan
30 Unit Meja Bulat Beserta Alas & Runner
300 Unit Kerusi Plastik (Sarung & Riben)
Centre Peace Setiap Meja Tetamu
2 Buffet Station Beserta Dekorasi
Peralatan Buffet Golden Bell
1 Unit Meja Hadiah
1 Unit Meja Door Gift
1 Unit Meja Tit Bits
PA System & Deejay
Kompang
12 Orang Pramusaji
1 Orang Ketua Pramusaji

KELENGKAPAN PELAMIN / BUSANA
Pelamin Dewan, Kerusi Pengantin,
Bekas Merenjis,, Walk Way 6 Unit,
Pintu Gerbang, Karpet Merah 80 Kaki,
Sepasang Persalinan Sanding L&P,
Bantal Nikah, Mekap, Hand Bouquet.

KEK PENGANTIN
Kek Fondant / Fresh Cream - 3 Tingkat
Meja Kek Beserta Dekorasi

PHOTOGRAPHY (NIKAH & SANDING)
1 Sesi Outdoor, Softcopy Thumbdrive,
1x Crystal Album 8" x 24"
1x Photo Frame 16" x 24"
1x Photo Frame 8" x 12"

TERDAPAT PROMOSI LAIN YANG MENUNGGU****

HUBUNGI SAYA:
IzA 0124110390 (WhatsApp)