Thursday, September 17, 2015

Idea doorgift kahwin

Assalamualaikum

Masa korang nak kahwin dulu serabut tak nak cari doorgift? Aku siap duduk tepi penjuru selama beberapa jam untuk brainstorm. Bukan main berusaha keras memikirkan apakah doorgift yang cost effective namun cantik lagi memberi manfaat kepada tuan rumah dan tetamu.

Bukan apa. Sebab aku ni bangsa bila pergi wedding orang, selain daripada makanan yang sedap aku akan sangat gembira kalau dapat doorgift yang unik & best. Jadi kalau boleh aku pon naklah memberi perasaan gembira yang sama kepada tetamu wedding aku :)

Jadi untuk wedding kami itu hari, aku dan husband yang decide untuk bagi apa sebagai doorgift kami. Alhamdulilah dapat pulak both parents yang sangat sempoi, jadi diorang bagi kami kebebasan maksima untuk memilih sendiri. Boleh la bagi doorgift ala-ala hipster sket hahaha

Ada setengah orang suka bagi barang perhiasan, ada jugak yang suka bagi barang makanan. Semua ni terpulang kepada citarasa masing-masing. Aku taktaulah korang jenis macam mana, tapi aku jenis suka bagi doorgift yang ada sentimental value. Amboi macam terer ja sentimental value bagai haha! Tapi nak yang ada sentimental value pon agak-agak jugaklah..Janganlah mahal benau..biarlah value buy..kalau tak.. boleh ada sentimen mental otak aku ceni hahahaha

Bagi aku apa yang aku & husband sediakan untuk para guest kami pada majlis resepsi haritu adalah yang terbaik dan yang termampu seadanya. Yelah kang bagi aku best tapi bagi korang cam errr cenikah yang dinamakan sentimental value? krik krik krik......kan I dah termalu malu alah haha...


Tema kami pada majlis resepsi itu hari adalah PASTEL MINT GREEN. Jadi aku cadangkan pada husband semua doorgift bertemakan warna ini serta menggunakan emblem AFL. Husband angguk-angguk tanda setuju...Mau tak angguk, nak kahwin ke taknak ni sayang? ahahhaa


Kami bagi madu/honey jar (bukan honeymadu pengacara itu ya hikhik) sebab ianya makanan sunah nabi. Jangan lupa selawat sebelum makan ya. Cover cloth tu kami ambil 2 pattern. Satu yang plain, satu lagi stripe. Biar ada variety orang kata. Lepas tu kami pilih jar berbentuk apple 70ml. Saiz sedang-sedang, tak terlalu kecil dan tak terlalu besar. Last sekali letak tag emblem AFL yang berwarna pastel mint green. 

Aku tempah honey jar ini dari NERA2NERA



Honey jar tadi kami padankan dengan sebuah buku yassin yang didatangkan dalam kotak khas. Still menggunakan emblem AFL serta warna pastel mint green yang sama. Harapnya bila orang baca surah yassin ni, adalah pahala sikit buat kami :) 

Aku tempah buku yassin yang cantik ini dari YASSIN CUSTOM MADE



Memahami jiwa remaja, kami pon ada sediakan unlimited photobox jugak. So guest bolehlah tangkap gambar banyak-banyak dan print untuk dijadikan kenangan. Memang ramai giler orang beratur nak tangkap gambar dekat photobox ni itu hari. Lagi panjang line photobox ni dari line nak tangkap gambar dengan pengantin :") ahahaha takpe janji korang happy

Photobox ini dari PHOTO.BOX
Background from ENRICHWEDDING



Last but not least, untuk tetamu VIP dan ahli keluarga yang banyak membantu, kami ada bagi tambahan satu lagi doorgift iaitu sejadah mini. Kecik je sejadah ni, tapi sangatlah mudah kalau dibawa travel. Harapannya pon sama... agar dapatlah pahala buat kami setiapkali orang sujud mengadap tuhan. Tapi takde warna pastel mint green, ada warna maroon. Cantik jugakkan?

Aku tempah sejadah mini ini dari CASACLO



So inilah dia kononnya doorgift sentimental value kakpaten dan abang anwar hehe.. honey jar / buku yasin / photobox prints / sejadah mini. Semoga korang yang dapat tu simpan elok-elok ya. Setiap kali baca yassin jangan lupa doakan kitorang k. Kemain besar nama weolls dekat buku yasin tu...kalau tak nampak jugak..memang kena pakai contact lens warna purple ni wahaha

Emblem AFL pulak kami upah Faiz Lee untuk buat. Faiz yang design emblem, kad kahwin, bunting dan poster. Standarizedkan semua.

Itulah idea doorgift kami. Buat pasangan yang baru nak bernikah tu, mana tau boleh dapat sedikit idea dari kami hehe. Anyway, sebab kami buat satu majlis, jadi harga kesemua doorgift ini dibahagi dua. Ekonomis kan hikhik. Berat sama dipikul, ringan sama dijinjing kata orang. Terimakasih kepada semua pihak yang terlibat, senang bekerjasama dengan company yang aku nyatakan diatas. Takde tipu-tipu. Macam mana kita mintak, macam itu yang diorang kasi. Alhamdulillah :)


Thank you for reading this entry !


104 comments:

  1. best la kalau dpt doorrgift madu. mahal jugak madu ni kan

    ReplyDelete
  2. saya pun tengah ketap bibir di tepi pintu memikirkan doorgift yang cost effective

    ReplyDelete
  3. SERIUS unik, pernah lagi org bagi MADU.hehehe

    ReplyDelete
  4. Betul tu..
    Doorgift tu biarlah bermanafa'at untuk tetamu..

    ReplyDelete
  5. wah madu tu..pertama kali orang buat doorgift

    ReplyDelete
  6. klu kak fatin state kan harga lagi best..hebehhehehe

    ReplyDelete
  7. kalau letak hrga pon best jgak kak fatin..

    ReplyDelete
  8. First time tgk org bagi madu as doorgift. Ok gak kan

    ReplyDelete
  9. Kak Fatin, i like the idea of giving sejadah/ yassin/ tasbih tapi untuk kawan2 bukan Muslim kak fatin bagi apa juga? I have many friends & family members who are non-muslim.

    ReplyDelete
  10. Alhamdulillah..yang utama eratkan ukhwah selepas sah menjadi yang halal..

    ReplyDelete
  11. bestnyaaa dapat doorgift gini :))

    jom singgah sini pulak..
    jom folo saya

    ReplyDelete
  12. kak paten terbaik ahh..akak bila pulak nak pergi travel eah..rindu nak baca entry pasal travel mcm sebelum ni..hehee..

    ReplyDelete
  13. macam2 idea doorgift zaman sekarang ni :-)

    ReplyDelete
  14. salam kak paten!.
    really inspire sbb mak ngan ayah pun ade ckp bagi yang ada manfaat buat kita dan orang lain insyaAllah,
    entry membantu sgt.
    eh lambat lagi nak kawin! :P

    ReplyDelete
  15. pure honey taste fae tak berapa pandai sangat.

    ReplyDelete
  16. Trend sekarang nak buat photobooth. Lebih dari cukup tu.

    ReplyDelete
  17. uniknya bagi honey jar, x pernah dapat lagi. Bagus idea ni! :)

    ReplyDelete
  18. kak paten tulis la kos sekali....madu tu mmg unik..xterfikir lagi...

    ReplyDelete
  19. Tak pernah terpikir nak bg madu as doorgift..good idea

    ReplyDelete
  20. Kak paten, nak tawu kalau boleh laa, overall nikah n resepsi akak belanja bpe ea sume sekali?

    ReplyDelete
  21. Berapa ye overall awak belanja utk wedding ye? Suke sgt, ingat nanti kalo nak kawin, nak yg save bajet, sebab nnti lepas kawin mesti byk pakai duit,huhuhu

    ReplyDelete
  22. Insyaallah sedikit sebyk dpt pahala bg doorgift cmni

    ReplyDelete
  23. thanks for sharing Kak Fatin, sangat2 membantu, insyallah nak bagi yassin jugak as door gift nanti. :)

    ReplyDelete
  24. Door gift yang best fatin....cantik...

    jemput singgah blog sy MARSHA SPORTING MUMMY

    ReplyDelete
  25. Saya tak puas hati sebab tak ada button like kat sini heheh. Tahniah Kak Paten. Betul tu betul tu, Inshaa Allah saya kahwin pun nak buat macam tu jugaklah hehe inshaa Allah.

    ReplyDelete
  26. comel semua nya baik dari segi tema and colour semua lawa :)

    ReplyDelete
  27. alhamdulilah....
    idea yang bagus..... :)

    ReplyDelete
  28. sy dulu bg gift yasin..dpt pahala kt kita jugak...

    ReplyDelete
  29. Hi.saya suka blog fatin

    ReplyDelete
  30. bestkan dapat hadiah dari pengantin...

    ReplyDelete
  31. betul.
    suka dengan doorgift yang tahan lama..barang hiasan contohnya.
    baru ingatan berpanjangan sikit :)

    ReplyDelete
  32. Best nye doorgift dia.

    Bg ena doorgift biarlah sesuatu yg praktikal..boleh di makan atau guna balik..kalau sekadar hiasan2 kebanyakkan orang x guna pon..biar je bersepah bg anak2 main..

    ReplyDelete
  33. Terima kasih. Lama juga duk perap otak ni utk doorgift anak buah aqiqah. Lepas baca entri ni, adalah idea-idea tu datang. Apa-apa pun, entri yang menarik untuk dikongsikan.

    Rakyat Malaysia Benci Rasialis

    ReplyDelete
  34. good idea :)) pastel mint green tu sangat lovely color dia

    ReplyDelete
  35. untunglah company2 tu dapat review free dari paten

    ReplyDelete
  36. cantik dan warna sweet jerk pandai fatin pilih warna

    ReplyDelete
  37. Atin, nanti harap dapat tell us more about your wedding dress(es?). Really love them. xx

    ReplyDelete
  38. Wahhh..sng giler skg nie..janji ade duit sume jalan

    ReplyDelete
  39. Wah...mesti belanjanya mahal kan?

    ReplyDelete
  40. salam singgah sini dik fatin....comelnya doorgift tu...diana pun paling suka kumpul doorgift pemberian dari pengantin...

    ReplyDelete
  41. Jadi pengen cepet2 ke pelaminan kalo liat gambar diatas, tp sayang uangnya belum kumpul hikshikshiks...

    ReplyDelete
  42. Hari tu zaza pun dapat doorgift madu jugak.. Wow.. Lain dari yang lain kan? Hmmm... Belum terlambat lagi kan nak wish Selamat Pengantin Baru... Tahniah..

    ReplyDelete
  43. Wah.. kak patin xnk share kisah cinta gn af ke.. heee. Mesti hit tu. Wat jd one of diagnosis 3 nnt pun ok.. heee

    ReplyDelete
  44. Bestnya idea-idea kak patin. Tahniah kak patin :) btw, jom buat income tanpa keluarkan modal ---> http://www.niagaaffiliate.biz/index.php . No worries, bukan spam, klik dulu ya, tq, good luck!

    ReplyDelete
  45. Asalam Fatin ..ini anda bertunang ke.hehehe gurau ja..lawa kan purple ..

    ReplyDelete
  46. rare jgk bg madu
    insyaAllah ada rezeki lebih nanti nk buat doorgift bagi madu jgklah! :)

    ReplyDelete
  47. Ya Allah semoga hadiah akak bermanfaat dan pahala berterusan selama lamanya. Sebenarnya mudah nak buat pahala ni kan. 😁

    ReplyDelete
  48. Saya suka baca blog awak. Jom singgah blog saya pula

    beautybyhusna.blogspot.com

    ReplyDelete
  49. wah yasin tu siap ade kotak kan. cantik2

    ReplyDelete
  50. adore with you sis..selalu baca blog sis then terminat nak buat blog sendiri hehe..
    http://sayonarahikari.blogspot.my/

    ReplyDelete
  51. Pergh!..bestnya akak..lain daripada yang lain..tq for the ideas..like it..

    ReplyDelete
  52. Haha entah bila la nak kawen ni haaa tapi suka sangat baca pasal doorgift kawen ni.

    ReplyDelete
  53. Cantiklah doorgift wedding sis. Kreatif sangat-sangat. Yang paling penting berguna dan bermakna.

    http://angellovesoldier.blogspot.my/

    ReplyDelete
  54. betolla.. best door gift ni.. utk baby shower pon macam ok.. btw Enrich Wedding mmg cun..

    http://faiizaonfleek.blogspot.my/

    ReplyDelete
  55. Salam kenal, jangan lupa kunjung balik ya gan

    ReplyDelete
  56. Hai. Cantik2 doorgift dia.
    Kami pun ada buat dan jual custom made doorgift seperti buku doa, surah yasin, sticker, paper bag dan lain -lain. Sesuai untuk majlis perkahwinan, Aqiqah, Cukur Jambul, Hari jadi, kenduri kesyukuran dan lain-lain. Custom Made Wedding Guest book pun ada.
    Boleh survey kat blog kami ya =)

    http://cutecreativecreation.blogspot.my/

    ReplyDelete
  57. waah mmg sentimental dan comel2 betul lah doorgift yang kak fatin dan husband bagi ni .. hmm yeah boleh juga jdikan idea utk sesi majlis perkahwinan saya tu nanti ^^. InsyaAllah

    ReplyDelete
  58. Cantiklah doorgift wedding Fatin & Kreatif sangat-sangat.

    ReplyDelete
  59. doorgift yang simple dan menarik :)

    ReplyDelete
  60. Wah menarik sungguh doorgift itu. ..

    http://zatiecreation.blogspot.my/

    ReplyDelete
  61. My first visits, congratulation yeah

    ReplyDelete
  62. tq FL..bru je duk tcri idea doorgift..tjmpe blog ni..goods idea :)

    ReplyDelete
  63. Uuu kasi madu as door gift? creative idea la kak liyana ni. Lain dri yg lain. i like. thx ya for sharing. Anyway, jemput ke blog saya untuk info2 kekal cantik dan slim.

    >>>Kurus sihat Semula Jadi!<<<

    ReplyDelete
  64. Sekarng memang banyak doorgift2 yang kreatif & cute...
    Bila kenangkan doorgift masa kain dulu & tgk doorgift org sekarang, rasa nak bua majlis lagi sekali..

    ReplyDelete
  65. Terima kasih Fatin, boleh bagi idea ni :)

    ReplyDelete
  66. cantik sangat doorgift tu,saya baru je nak berjinak-jinak dengan blog,kalau ada masa visit la blog saya

    ReplyDelete
  67. Semua matching, the design & the colour..



    http://fatinsoho.com/pince-and-pints-tempat-makan-best-kl/

    ReplyDelete
  68. tahniah fatin kerana telah bergelar isteri. semoga berkekalan dan bahagia hingga ke akhir hayat.
    idea doorgift to sangatlah superb. simple tetapi banyak kegunaan dan hasiatnya, takdela org cakap menyemak je kat rumah nanti. hahaha..

    i follow u!

    ReplyDelete
  69. Assalamualaikum Dr Afl. Bila tengok IG awak berdua kan, saya mesti tersengih2 sorang sebab rasa bahagia betul korang berdua ni. syukur, alhamdulillah, tak lama lagi bakal menimang cahaya mata kan? Didoakan jadi anak yang soleh kepada kamu berdua, amin :) By the way, sudi-sudilah jenguk website www.kainkuchanteq.com ya :)

    ReplyDelete
  70. keren kak pestanya nikahnya.. congrats yaa..

    oo iya kak kalau ingin tahu cara membuat toko online yukk disini saja.. terimakasih.

    ReplyDelete
  71. hii kak infonya sangat menarik.. yukk yang ingin bikin web gratis disini aja..

    ReplyDelete
  72. suka dengan doorgift bentuk sejadah, towel..bukan setakat buat hiasan tapi bleh guna sama :)

    ReplyDelete
  73. Bagus jugak idea madu as door gift tu yer.boleh suggest kat kengkawan yg bakal kawin nti.Nak buat utk majlis sndri dah terlopass..

    Btw Salam Singgah.

    ReplyDelete
  74. bila cerita pasal kawin semua hati berbunga-bunga.. harap tak dalah sekejap saja cerita tu,, kalau boleh biarlah sampai kelubang kubur.

    ReplyDelete
  75. Bagaimana sih rasanya menikah kak fatin hehe

    ReplyDelete
  76. wah best!. thanks bagi idea ni..:)

    ReplyDelete
  77. thank you for sahring, banyak idea dapat dari artikel ni :)

    ReplyDelete
  78. ~~KAMBING BBQ GOLEK 3 EKOR HANYA RM1000 SAHAJA~~

    PAKEJ PREMIUM ANJUNG SERAI
    DEWAN 1000PAX - RM 19.80

    MENU UTAMA
    Nasi Beriani / Nasi Arab (BERAS PUSA)
    Daging Dendeng ASC / Daging Rendang Serai
    Ayam Masak Merah / Ayam Palembang
    Sambal Sotong Kering
    Masak Lemak Nenas Ikan Masin
    Dalca Sayur
    Acar Buah
    Ulaman & Sambal Belacan
    Ikan Masin Goreng
    Buah Tembikai Merah / Oren Sunkist
    Air Kordial Oren Sunquick
    Air Minuman

    TIT BITS CORNER - 400pax
    Air Teh Tarik, Cendol (Siap Bancuh)
    Bubur (Kacang Hijau / Pulut Hitam)
    Kuih Manis / Kuih Pedas

    HIDANGAN ISTIMEWA MAKAN BERADAP
    Siakap Sweet Sour, Ayam Golek Madu
    Butter Prawn, Puding Karamel
    Buah-Buahan, Jus Buah, Air Minuman

    PELENGKAP MAJLIS
    1 Set Meja Makan Beradap Beserta Dekorasi
    1 Pasang Kerusi Pengantin
    8 Unit Kerusi Banquet Bersarung & Riben
    4 Set Dome VIP Beserta Peralatan
    30 Unit Meja Bulat Beserta Alas & Runner
    300 Unit Kerusi Plastik (Sarung & Riben)
    Centre Peace Setiap Meja Tetamu
    2 Buffet Station Beserta Dekorasi
    Peralatan Buffet Golden Bell
    1 Unit Meja Hadiah
    1 Unit Meja Door Gift
    1 Unit Meja Tit Bits
    PA System & Deejay
    Kompang
    12 Orang Pramusaji
    1 Orang Ketua Pramusaji

    KELENGKAPAN PELAMIN / BUSANA
    Pelamin Dewan, Kerusi Pengantin,
    Bekas Merenjis,, Walk Way 6 Unit,
    Pintu Gerbang, Karpet Merah 80 Kaki,
    Sepasang Persalinan Sanding L&P,
    Bantal Nikah, Mekap, Hand Bouquet.

    KEK PENGANTIN
    Kek Fondant / Fresh Cream - 3 Tingkat
    Meja Kek Beserta Dekorasi

    PHOTOGRAPHY (NIKAH & SANDING)
    1 Sesi Outdoor, Softcopy Thumbdrive,
    1x Crystal Album 8" x 24"
    1x Photo Frame 16" x 24"
    1x Photo Frame 8" x 12"

    TERDAPAT PROMOSI LAIN YANG MENUNGGU****

    HUBUNGI SAYA:
    IzA 0124110390 (WhatsApp)

    ReplyDelete
  79. Printed Paperbag Comel

    Sesuai untuk packaging goodies di majlis perkahwinan, birthday, aqiqah dan lain-lain.

    FB: ShahNad Creative Design
    Ig: @shahnadcreativedesign

    Hubungi:
    Nadia 016-8576830 (Whatsapp)

    ReplyDelete
  80. Alhamdulillah... Door gift sngat bermanfaat dengan serahan surah yassin/bermanfaat. Tapi maafkn saya jika saya menegur.. Knpe perlu ada door gift utk vip?? Perlukah ada berbanfingan darjat bagi sesuatu majlis keramaian.. Golobgan vvip / golongan bawahan? Maafkn saya jika ada kekeasaran.. Tetapi dlm islam.. Tiada perbezaan darjat.. Maagkn saya..

    ReplyDelete
  81. Menarik idea ni~ boleh dipelbagaikan lagi..kalau zaman dulu cukup sekadar telur rebus dan gula-gula je..sekarang dah beranika macam :)

    ReplyDelete

Do you like my entry? Comment if you have any idea to share!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...