Monday, January 14, 2019

Susu Badan Terlalu Banyak (Oversupply of breast milk)


#Pantang with Dr FL

Biasanya mommies kerap mengeluh pasal susu badan sikit. Jarang kita dengar mommies mengeluh pasal susu badan terlalu banyak. Dengar macam kufur nikmat pulak kan? Yela..susu badan banyak pon nak komplennn. Ekeleh nak show off susu badan dia banyak lettew. #donekecam #kenothusnuzon

Well it happens sis. Too much of a good thing can be bad for you :’). At least, take it from me. For both Ajda & Nolan, I had bad experience on oversupply of breastmilk

Seriously, it’s a wetttttt milky business. Renyah dia ya Allah…leaking everywhere. Pakai breast pad pon tak dapek nak nolong. Sampaikan breast pad tu jadi gemok macam waffle in few hours je. I’ve tried milk collector shells. It helps. Tapi when I stay indoor jelah. Bila pi jalan…sekejap ja shells tu penuh dahtu susu melimpah ruah kena baju semua. Sampaikan aku jadi seriau nak breastfeed in public.

Yang paling tak tahan adalah the ultimate complication : breast engorgement. Sakit dia boleh menitik ayak mata. Sampaikan tidur malam pon tak nenyak huhu. Itu baru my side of the story. Kalaulah baby boleh bercakap mesti lagi panjang karangan aku ni.

Im sure some of the mothers ada pengalaman yang sama..Cuma tak share je in socmedia. Memandangkan isu oversupply ni adalah sesuatu yang boleh menyebabkan ibu berpantang jadi stress & break down, aku decided untuk menulis pasal isu ni.


KESAN KEPADA BAYI BILA SUSU BADAN TERLALU BANYAK / OVERSUPPLY

KERAP MENYUSU TAPI TAK PUAS
Susu badan terbahagi kepada 2 : Foremilk & Hindmilk. Foremilk adalah susu ‘awal’ yang rendah lemak manakala hindmilk adalah susu ‘akhir’ yang tinggi lemak. Bila susu badan mommies banyak sangat, bayi akan minum lebih banyak Foremilk. Belum sempat dia nak minum Hindmilk, bayi akan kenyang so dia akan stop breastfeeding. Susu Foremilk ni sangat cair, walaupun bayi stop breastfeeding bukan bermakna dia dah kenyang. Tapi sebab perut dia penuh dengan air. Oleh itu, dia akan menyusu dengan lebih kerap sebab tak puas.

KUAT MENANGIS
Oversupply akan menyebabkan flow susu badan terlalu laju. Bila terlalu laju, bayi akan banyak telan angin. Akibatnya perut dia akan kembung dan masuk angin. Maka melalaklah dia tanpa henti sehingga menyebabkan si ibu bingung dan stress 😢

RISIKO TERSEDAK
Tanda flow susu badan terlalu laju adalah bila bayi tu mencungap bila dia nak start breastfeeding. Ataupun kejap-kejap dia letgo of the breast macam tak keruan gitu. Oh ya satu lagi, dia akan ludahkan balik susu tu. Bahaya sebenarnya bila bayi ada tanda-tanda macam ni. 

POOR LATCHING
Wrong attachment. Bila oversupply, breast akan engorge gila-gila. So, babies will have difficulties in latching. Bila salah latching, that’s it, korang akan dapat sore nipple/cracked nipple. Selain daripada breast engorgement, sore nipple adalah perkara aku paling benci. Sakit 😢

NAJIS WARNA HIJAU
Aku akan kecewa kalau poo Nolan warna hijau. Kenapa? Sebab bila poo dia warna hijau dan cair, maksudnya dia banyak minum Foremilk instead of Hindmilk. Aim kita adalah poo warna kuning ya tuan-tuan dan puan-puan. Debaran terasa setiap kali nak tukar pampers Nolan.


There you go. Tak sangka kan? Susu banyak pon boleh membawa masalah kepada baby. Masa pantangkan Ajda, aku tak tau sangat pasal oversupply of breastmilk ni. Masa tu houseman lagi, tak sempat nak join kursus pasal breastfeeding. Sekarang aku incharge klinik ibu & anak, siap dah pergi kursus penyusuan 20jam tau ğŸ˜Ž So dah confident sikit bila handle kes-kes macam ni.

Walaupun begitu, aku still experiencing occasional breast engorgement & sore nipple. Kepada mommies yang mempunyai masalah yang sama, I feel you. Mohon bersabar inshallah ada ganjaran pahala yang menanti. Korang nak aku share cara nak atasi oversupply of breast milk? Mohon share or komen tanda setuju 👉👈
Eh jap, baby Nolan says hi to antys yang tengah baca blog ummi 👶


Thank you for reading this entry !

43 comments:

  1. Assalamualaikum.
    Agak lama akak bersembunyi...
    #jmbelog

    ReplyDelete
  2. Sakit oooo..ai ngongoi2 nages pegang dek... nak bg bb susu tp sakit.... tp milk collector mmg membantu.. sgt..sgt..sgt...

    ReplyDelete
    Replies
    1. milk collector mmg betul savior! I collect almost 2oz during each session

      Delete
    2. Baby sy dh 3 bulan.. kalau kena oversupply ni bila pam je susu dpt 5oz sebelah... hurmmm..sakit jg la.. nk bg susu kat baby sure dia akan tersedak..susu laju gila keluar...

      Harap dr.FL dpt share cara nk atasinya....

      Kesian baby minum x kenyang

      Delete
  3. Setuju sgt..saya experience benda ni pada tiga2 anak.. n now still breasfeed ank ketiga yg lg brp hr nk 2 thn... kalo engorge tu skt dia ya ampun nak baring xkena meniarap xkena berjalan semua lah xkena.. ni nk wean off xtau la cmne sbb bile kurangkan kekerapan ank bf, breast still rs bengkak tp xla sebengkak ms berpantang... huhuhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah..ketiga-tiga anak.power! ye stress betul bila engorge huhu

      Delete
  4. Nakkkk..tak jmpa lak mn tmpt nk like nye 😅

    ReplyDelete
  5. 😭 betul. Biasa org complain susu xde. And bila org yg byk susu jadi mcm tu org suruh bersyukur byk2 sebab susu byk. Bukan xbersyukur 😭 struggle juga nak pi mana2. Kena pump dulu, baru baby selesa nak direct 😌

    ReplyDelete
    Replies
    1. BFF baru..pump haha..pergi mana kena bawak manjang

      Delete
  6. Plis shre ..sbb pengalaman yg sama sini ..sakitnya tuhan sj yg tahu

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum Nolan :) Saya skrg tgh mengandung anak pertama. Thank you kak paten share ttg isu ni.

    ReplyDelete
  8. Assalammualaikum Nolan.Menjadi ilmu untuk PC.

    ReplyDelete
  9. Nk tnye..agak2 boleh tak klu kite pam dulu dlm 5 minit sblm bg anak kite susu..cth kite dh tau dia akan bngun minum 10am,so kite siap2 pam sikit susu foremilk tu, mcm nk bg anak minum hindmilk jela..ape pendapat dctr..
    Mslh kite sama..oversupply..hehe..#day49

    ReplyDelete
  10. Nk tnye..agak2 boleh tak klu kite pam dulu dlm 5 minit sblm bg anak kite susu..cth kite dh tau dia akan bngun minum 10am,so kite siap2 pam sikit susu foremilk tu, mcm nk bg anak minum hindmilk jela..ape pendapat dctr..
    Mslh kite sama..oversupply..hehe..#day49

    ReplyDelete
  11. Masa anak 1st oversuply. Bayangkan satu deep freezer penuh. Dah sedekah anak kawan jadi anak susuan. Sbb dlm pantang pump susu. Herr herr herrr.

    Masuk anak dua terer sikit. Dah tak pump dlm pantang. Bm just nice untuk bagi hari hari bekal taska. Setahun bby masih fully bf

    ReplyDelete
  12. tu blum tunduk nak amik barang kat bawah. habis tumpah susu yg kt dlm milk collector tu. allahu. lencunn

    ReplyDelete
  13. Tak sabar tunggu kak paten share. Even i tak jadi ibu lagi. Gigih i baca tips ni untuk panduan akan datang.

    ReplyDelete
  14. tambah bila engorge 2-2, anak menyusu sebelah, tetiba let down reflect datang, oh mai yg sebelah tak susu tu sakitnya dan habis basahnya baju kalau xsempat capai milk collector! ms anak first i admit ward 5hari masa hari ke 10 pantang sbb bengkak susu ni dh jd spot merah..sakit ni bf mom je taw rasa mcm mn �� now bf ank kedua dh 11bln..moga dpt susu smpai 2thn sama mcm abg dia ❤️ begitu jugak fatin utk nolan ❤️

    ReplyDelete
  15. Same here! Skrg dah dua anak, both pun oversupply breastmilk. Stock susu sampai penuh deep freezer. Last2 baby dah besar pandai pilih taknak dah minum frozen ebm. habis penat lelah ummi pam tiap hari haha. Oncall malam2 breast engorge omg, trpaksa bff dgn pam je. Haha.

    ReplyDelete
  16. nak sis.share cara atasi. persediaan 2nd baby nanti. pnglmn os 6 bulan lps segar lg di ingatan..rasa mcm knpe pantang ak lain dr org lain. rupenye xsemua org os. insan terpilih je. pantang xseindah ku rasa asyik bekepit ngn pam kalau x bgkak tiap masa😐

    ReplyDelete
  17. Bagus juga ada info macam ni .. Berharap sgt nenek2 makcik2 yg dah tua dan lebih berpengalaman diberitahu jugak pasal ni.. Hmm.. Kadang2 dalam fikiran dorg cuma tahu kite ni xcukup susu.. Bila baca ape Dr Fatin tulis ni, baru sy tahu masa anak first dulu sy mmg oversupply sebab semua ciri2 sama. Tpi setiap hari sy diomokkan anak sy menyusu tak puas, bagitau semua org sy xde susu..sampai sy jdi down n stress...lastly susu drop sebab Mil topapkn susu fm utk anak mse sy tgh mnysu baby sy die ambil anak sy sebab die cakap anak sy tak puas, disebabkan baby mse tu mcm xslesa myusu.. Hati mak mane tak sedih.. Tdo malam menangis je susu meleleh baju basah tapi dikata xde susu..

    ReplyDelete
  18. Share plis umi! Nk bersalin ni ank ke 2 and ank pertama dlu mmg ade mslh ni n x sangka betul.. Very good info!!

    ReplyDelete
  19. Sebab tu masa pantang, xyah pump. bila breast engorge je baru pump. Bykkan bonding dgn baby je. Sebulan lg nk naik kerja baru start buat stock susu.

    ReplyDelete
  20. samalah kita. akak dah rasa empat2 org anak. yang ke-4 ni dah 3y10mo masih bf memalam hari. tak tau nak stop mcm mana. tapi kalau tak bagi, breast bengkak pulak.

    ReplyDelete
  21. sam la kita masa dlm pantang kemain bengkak2 breast asek penuh je. makcik tukang urut ajar suruh marmet dlu keluar kan sikit susu tu baru bg kt baby. so tk de la bnyk sgt susu awl tu dia dpt. now dah 2m+ susu pn dah kluar ikot demand bby je. alhamdulillah masih bnyk susu tp tk mcm dlm pntang dlu.

    ReplyDelete
  22. Mohon share pengalaman jadi epmom 😊

    ReplyDelete
  23. Nak jugak. I have same issue. Baby baran je bile susu laju

    ReplyDelete
  24. rmai ckp oversupply sbb pump masa pantang.. i ni full hw, tk pump n df baby pun boleh oversupply cmne plak? 😂 hmm anak pun sllu kembung sbb trlebih foremilk, ni pun tahu after doing some research.. lepas dh tahu i akan marmet dlu before bf my baby kuarkn yg cair tu, bru bg yg pekat tu. skrg baby dh turning 5mth kurg dh breast bengkak.alhamdulillah

    ReplyDelete
  25. Salam dr. Sy baru bersalin 12 hri. Awal seminggu hritu susu sy sgt byk. Tp hri ke 10 breast sy mula clogged. Puas da buat hot compress dsb tp still nmpk keras. N now sy sress n da effect priduction of milk.

    ReplyDelete
  26. penah rasa oversupply mcm ni.. tapi tak lama.. bila masuk anak 3rd, konon kurangkan pam sbb tak nak stok susu melambak.. sudahnya susu cepat drop. tp untuk menyusukan anak, Alhamdulillah, susu cukup2 utk anak.. tak lebih sangat.. supply vs demand.

    ReplyDelete
  27. Saya dulu sampai PM dekat FB siapa dpt bantu.sampai pergi berurut untuk keluarkan susu sb dah bengkak sgt. Sgt stress dgn berpantangnya. Czer nyer. Huhuhu

    ReplyDelete
  28. Salam fatin,just wanna ask..fatin xde ke tringin nk bkongsi pglaman bgdung nolan ni,ade x kmplikasi n pstu bsalin normal or czer,,lme x bukaan sbb org ckp klau ank frst czer,ank kedua klau nk normal ibarat cam bru frst time bsalin n bukaan jalan akn lme..i bsalin ank frst czer..jdi ank kdua klau blh nk bsalin normal...

    Please share pgalaman,tips nk cepatkn bukaan ke or ape saje yg bkaitan ank kedua bsalin normal ni...tq :)

    ReplyDelete
  29. Pleaae share pgalaman mgandung n bsalin nolan patin :)

    Nak tau pgalaman sbb fatin time dlu bsalin czer right..so same goes to me..hopefully ank kedua n seterusnya dpt bsalin normal...

    ReplyDelete
  30. saya tgh alami skrg nie..peti ais n freezer penuh dgn stok susu..ank bru 2month..baru start keje 2 ari..stok beku xusik pon sbb bagi yg fresh jek..setiap kali pam dpt 10oz per sesi x 4 kali pam..rasa skejap jek breast ksg then penuh..tapi alhamdulillah dpt bf baby.ank 1st xpernah alami camni..

    ReplyDelete
  31. walaupun saya belum kawin.. apatah lagi adan anak.. tapi saya entry ni sampai habis. hahaha. ketaksuban apakah ini. Okay nak pegi baca latest entry plak.

    ReplyDelete
  32. Tahniah FL atas kelahiran anak kedua

    ReplyDelete
  33. Haaa... Akhirnya.. Sama mcm yg saya hadapi.. Susu terlampau banyak since anak.pertama.. Tp.boy so takde lah kena.bngun pgi utk pam.. Yg gegirl ni diet kot hehehe.. Tp stok susu dah lebh 20 botol kot huuu.. Penat rasa.. But poo poo my baby not green. Memg kuning dan misi ckp sihat smpurna.. Smakin pam n bf smakin bnyak susu.. Huu... Memg boleh buat stok utk kerja nanti.. But too stress.. Astaghfirullah.. Syg anak ibu.. Hee.. Along dah wean off ckup 2y. Adik pun menghrap mcm tu.. Cuma kalau time bengkak sgt baby tido. Dah pam.. I is nak nanggis.. 😄😄😄😄😄😄😄😄

    ReplyDelete

Do you like my entry? Comment if you have any idea to share!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...