Tuesday, July 10, 2012

Resipi : Spaghetti Beef, Mushroom & Cheese Bolognese

Assalamualaikum


Aku suka makan spaghetti bolognese. Kalau aku ada kat rumah seremban, selalu jugak aku buat. Well, bukan sebab nak tunjuk rajin atau tunjuk pandai. Jauh sekali... Tapi, sebab aku kedekut wahahaha! Serious wey! Aku tak boleh terima la harga spaghetti lebih dari RM10. Kamon la der, lu setakat campak tomato dan daging kisar , lu nak charge mahal-mahal. Bagi akulah, harga sepatutnya bagi sepinggan spaghetti adalah RM4.50. Eh tak tak, RM 2.70 (termasuk tax) pon dah kira ekonomis sangat.

Anyway, bila buat bolognese, selalunya aku pakai sos Prego. Harga dia dalam 4 inggit lebih la setin. Tapi tadi aku terfikir, kalau aku pakai tomato (sebenar) bukanlah lebih murah? Amek kau, mana kau nak jumpa orang kedekut macam aku ?? Dah murah lagi mau murah kekekekeke.

Apepon meh aku nak berkongsi resepi Beef, Mushroom & Cheese Bolognese yang aku baru reka sebentar tadi ( alaaaa setakat bolognese boleh la kau reka, cuba rendang tok, mau gigil lutut hakhak )



 : Bahan-bahan :

Spaghetti
5 biji tomato (RM 1 wahaha murah!)
1/2 daripada 1 tube daging kisar
1 biji bawang besar
5 sudu besar cili giling
3 sachets VONO Mushroom Cheese Instant Soup
Daun bawang


: Cara-cara :

Celur spaghetti, jangan lupa letak minyak sikit untuk mengelakkan ia melekat

Tomato Puree
Buah tomato dipotong dadu. Didihkan di dalam periuk sehingga tekstur menjadi hancur. Sukatan air terpulang.

Bolognese Sauce
Tumis bawang dan cili giling. 
Apabila sudah terbit minyak, masukkan daging kisar. Gaul sehingga daging bertukar warna.
Masukkan tomato puree, Vono Mushroom Cheese Instant Soup & garam.
Let it simmer/boil gently. Once dah boiled, letak beberapa genggam daun bawang. 
Voila !


Tomato is loaded with folate, Vitamin C & potassium =) Sangat nutritious!

Bagi aku sedap juga pakai raw tomato! Boleh rasa tekstur tomato tu bila makan. Lagipon, ia adalah organik, tak payah beli tomato dalam tin yang ada pengawet. Aku suka hati je masukkan Vono Mushroom & Cheese soup untuk menambahkan kelikatan sekaligus memberi rasa cendawan dalam bolognese sauce ni =)


Served with potato salad on top. Budak-budak mesti suka Beef, mushroom & cheese bolognese ni sebab rasa dia tak berapa pedas & creamy !


Kalau ada sesiapa yang berminat nak cuba boleh la cuba ya. I'm still learning kan, malu pulak nak berkongsi resepi sendiri hihi. Sekali tak sedap mampos haku. Tapi tekak aku kata sedap, sebab tu aku konfiden update kat blog tauuuuuuuu kemahenn =')

Anyway ramadhan pon dah semakin hampir. Mungkin korang boleh try masak and jadikan ia hidangan berbuka buat keluarga? Banyak tau dapat pahala, dah la nak bikin benda ni senang gila hee. Disini aku selitkan satu hadis riwayat Tirmizi no 735 :


"Sesiapa yang menjamu makanan untuk berbuka bagi orang yang berpuasa, pahalanya sama seperti pahala orang yang berpuasa, iaitu pahala orang yang berpuasa yang tidak dikurangkan walau sedikit "


Thank you for reading this entry !

117 comments:

hairy said...

wahhh!! saya nak cuba lah...hehe

^fatenazira^ said...

wah! macam sedap. nak try la ;)

@ShafyqOnlyy said...

wahh , SEDAPnya . but , syafiq TAK SUKA MUSHROOM lah :')

Ikhwan Suhaimi said...

Owh guna Tomato segar mmg lagi sedap dari Tin punye selalu jugak buat. Tapi resepi ni lagi nmpak Menggiurkan ! TQ sis :)

Cik Honney said...

wahhhh..sodapnyer....nak try la wat nanti

Peri PiA said...

caya la atin,bagus nti akak cube

Cik Anis said...

waaaaaa sedappp !!!!

AnNiEsSa said...

nak try soon!

Fatin Liyana Asri said...

ok nanti try tau hehe !

Boni JLL3 said...

seriously sepatutnya harga dia murah macam tu?? maknanya ramai yang dah kena tipu la ye??

Huwaida Amani said...

wahhh ,sedapnyaaa. i like it.Nak try ah. hik hik :)

IEQAH said...

FL ieqah nak tryy laa..thanksss share ni dear ^^

Erynn Anyssa said...

Hai kak FL..wah blog dah bertukar wajah..makin cantik,makin berseri-seri macam tuan dia jugak :)

Chocolate Strawberry said...

baru jer siap masak spaghetti... :)

miera-in said...

kretif la kak fatin :)
reka la lgi..selamat duit mira gak ^_^ btw tq 4 the recipe

daya jamal said...

yummy yummy ! ada mushroom ! feberet too ! hihi . ^^

Eny Yusnizar said...

sedap sgt!

miss fluffy said...

hoho nmpk lazat & sedap...yeahhh~

Mahmudin's daughter said...

kak patennnnn, nak sikit ngeh3. nnt nak try lah =)

eyjalukman said...

kak FL , takde ke resipi carbonara ? hee nnt nk try lahh :)

Fatin Syafiqa Anuar said...

wah sedapnya! :)

shes0eira said...

a must try!

haz said...

wah... nampak macam sedap! kalau sy ni nk cept je siap. so letak prego, campur air skit n daging kisar. voila! haha n untk mi xnk kasi melekat, lepas rebus, haz basuhkan dengan air pun bole.. hee

Carl Lesmana said...

wah sedap lah kak rten!! :), teringat kat mama, selalu masak spaghetti pergi sekolah bawak bekal hihihi

Liana Ag. Sani said...

wahh. Dr.Blogger yg berbakat. sy cadangkn FL join audition masterchef! :)

missina said...

ermmm,,kite pakai prego je sonang,,,huhu

Mira Adzlia said...

sila delivery ke umh sy...hihi..sedapnye..mmg mnyelerakan :p

Syafiqah Hashim said...

wahh! nak try nak try!

::cik asha:: said...

wahhh buat tomato puree sendiri..mesti lagi lazat ni..

asmira surianie said...

sedapnye..nasib dah makan spegati petang tadi kalau tak dah terliur tengok gambar jew..

http://meramonst.blogspot.com

TeTerBanG said...

a simple n nice cuisine. i can try to do it later. :)

zaxx said...

bila baca je dh terliur,tgk gmbr dia plak..adui kececurrr (bunyi air liur meleleh.hehe) leh jdkan menu berbuka sendiri or org lain ni (jual kt bazar,haha)TQ FL ,simple n nice recipe.

imantizz_truper said...

haa...lapar spageti la pulak...huhuhu...cam senang ja..nanti boleh try masak,hehehe

Alynn Nyzaa said...

wah! kak atin..resepi kite sama la..alynn pn mkn spaghetti bolognese + meatballs hari ni...yummy! buat sendiri lagi puas hati & terjamin murah...hehe :D

Fatin Pidrus said...

nmpk sedap..

keli menari said...

salin resepi je saya ni,try tah bila.Adoiii

nurdani said...

lagi jimat dan nikmat bila buat sendiri kan. hehe

Yayayong said...

wahhh nampak sedap sangat!

elya sharmimi said...

nampak sedap. nk try buat lah!

elya sharmimi said...

nampak sedap. nk try buat lah!

Fienazzuki said...

wah2...FL...
nyum2!!!!
hehehe

Elina Saufi said...

hi akak FL ! sy bru je masak spaggetti.first time buat sendiri. btw nnti nk try yg akak punya laa plak. hehekk

Elina Saufi said...

hi akak FL ! sy bru je masak spaggetti.first time buat sendiri. btw nnti nk try yg akak punya laa plak. hehekk

widiea azira said...

wauuu resepi org kedekut. .haha tp sedap ni, yg mushroom tuh !!

syakira hanis said...

sedapnye!! yup2! raw tomato lgi sedap.. :) nice entry

Zharif Azis said...

baru je semalam msak spageti buat sendiri . prego takde tomato takde , pakai sos cili life jew >___< muahahahaa

Anonymous said...

untuk yang nk save bajet mcm sy, blh try wat ni..thanx sis..<3

Farah Razali said...

nampak sedap ;)

Miss Sue said...

KAK ATINNN !! nak pahala yea ? nanti sue puasa kak atin buatkan yea :P

man said...

mcm sedap je..hehehee

Riena Haiqal said...

wah... nak cuba.. :) nampak sedap pulak

MAY said...

wah..blh try ni..

Rasidah Ahmad said...

nak cuba jugak....terliur pulak

bajukurung budak murah!!!
www.bajukurungmurahsangat.blogspot.com

Nurmujahidah Ismail said...

tengok la kalau rajin,, :D

❤Kamsiah❤ said...

nampak sedap dan menyelerakan...save bajet lagi...

hanna damia said...

jimat kos...

izuddinrahim said...

alhamdulillah. teruskan selit hadis2 camni. insyaAllah ramai akan dapat manfaat! ;)

semoga redha Allah sentiasa bersamamu. kbai.

norsakinah said...

wah nyum nyum! pernah sekali try masak spaghetti. semangat gila sumbat 1 tube daging kisar plus 1 tin sos Prego. tapi in the end takda sape pun yang abeskan. sobs.

adriea said...

alhamdulillah.. jumpa gak resepi ni.. thnx fatin liyana ;) nnt akak nak try ;)

keyboardkecik said...

lompat si katak lompat

Suhana Shuib said...

family Su pon suka spageti ni..tapi sekrang dah jarang2 buat..;D

Cik Eka said...

tengok pun dah nampak sedap..macam nak buat je..hehehehehehehe

SiBudakKurus said...

nasib baik belum puasa..kalau tak, telan air liur je,hehe

My Love.. said...

macam sedap..selalu pakai prego je..hehehe..

btw lemon tu dlm gmbr ada..nk masukkan biler? ke tu bawang? huhu...konfius plk..

~cAhAyA kEmUL!aAn~ said...

wow mcm besh je..nk try jugak la..

slalu letak tomato segar + bwg putih sikit je n bawang, blender sume..
then wat cm msak sambal tumis, n masuk kn serbuk jintan sikit..bau n rase same cm yg prego pnye tu..hehe

nina said...

yumm..yumm...sedapnyaaa..:)

shera haifa said...

teringinye nak amkan spagheti.

Anonymous said...

Fatin syg semakin dewasa...cptla berkahwin, moga fatin menjadi isteri yg solehah...amin

steffany daph said...

campur sos spgati, agak2nya ok tak? btw, cheese and mushroom tu ok :D makin sedappppp..

pAri-ParI tErbAng tiNgGi said...

wah...pandai masak...untung la...

iAwani said...

aduh.. tak boleh tengok lama-lama, terasa nak cari menu di kota kinabalu.. anyway thanks for sharing those food, ada idea sedikit untuk menu peribadi nanti. tQ..

SP (spudinpunya) said...

whooaaa....bestnyaa...haha..tak makan la spageettiiiiii

ADZA IRDAWATI aka MAK DARA said...

wahhhhh sedapppnyerrr

stabilo aku said...

kat sini boleh dpt tomato sekilo rm1 je..
ngehehe

Masya said...

terima kasih kongsikan resepi .. bolehlah saya cuba.. sebab anak suke makan spagetti ni..

Izzati Syazwani said...

Seriussssss sedappppppp !!!!
Bawak laptop masuk dapur bukak blog Fatin Liyana sambil buat resepi ni. Seriussssss sedappppppppp !!!
Thanks sayang ! :)

missswafea said...

sy suka spagetti!! slalu y sy masak pun spagetti je lah tp xpenah ag buat manual mcm ni. slalu pakai tomato puree siap dlm tin so nk try laahhh y neh! harhar!

Waheeda said...

wah nmpak mcm best...dh lama x mkn spagetti..nnti boleh lh try..

Anonymous said...

cik kak I xjmp ur bwg in dat picture tp lemon! haha..nway looks yummy.tq 4sharing yee..

Anonymous said...

cuba bakar dulu tomato dalam oven bersama garlic... letakkan sedikit minyak, garam, lada hitam dan oregano kering.. bakar dalam 30-45 mint dalam suhu 180...pastu baru masakkan dalam periuk... lagi trangkat! nak extra flavor cmpak je kiub perasa lembu knorr bagi rasa lg best.. tuh resipi sy laa.. slmt mencuba...kalau xnk cube xpe.. skadar berkongsi...

E H J said...

da try! sedap!! eny add oregano cikit.. yummy!! tengs

✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ ™ said...

Dah lama cari resepi simple macam ni..en hubby all time fav! Thanks share resepi :)

Nurul Izzati said...

Nak mik resepi ini... terbaekla da la cantek pandai masak lak...Bertuahla sape dapat. @,@

Saiful Rafizal said...
This comment has been removed by the author.
Saiful Rafizal said...

Wow! Mudah & Jimat.. Okey, menu bersahur ari ni..hehe :)

Sr Dr. Md Azree said...

look delicious.. good try..

FAINA FASQINA COLLECTION said...

huhuhhu tq dik..akak nak cuba ni...nak buke pose

FAINA FASQINA COLLECTION said...

nampak sedap...akak nak cuba..tq dik

adilah said...

seriously sedap..dh try tq FL

Nora Mira said...

nmpk sdap lh spaghetti tu..t'liur bila tngok..he...he

Nora Mira said...

nmpk sdap lh spaghetti tu..t'liur bila tngok..he...he

Nour Eyza said...

dah cuba dah resipi ni, memang menjadi dan sedap sangat! thanks fatin liyana! =)

Anonymous said...

guna 3 sachets VONO Mushroom Cheese Instant Soup terus ke?
nak try... nak try...

Anonymous said...

dahh try resipi ni. jadi lahh. seronok!

Anonymous said...

Nk try.tq

Anonymous said...

serious sgt..nak try lah..

...suria... said...

sedap2...wink wink

Nora Day Nora said...

Nak buat laa...hmmm senang jeer...

Anonymous said...

Atin,nk tny..respi ni utk bpe org mkn ekk..Lg 1,spageti tu hbs kn sepaket ke?

fatenhjikhsan said...

thanks sys,,dah cube,jadikla

siti farishah An said...

motif buah lemon tu???kekekkekekee..

siti farishah An said...

simple and nampak sedap. mesti try!

Anonymous said...

salam fatin comel... i peminat baru u...

tu 5 sudu cili giling tu xpedas ke? bila mou taruk cili giling tu?

redblossom said...

nampak superb sedap je..i'll try

hazlynnda said...

Mesti cuba..

hazlynnda said...

Mesti cuba..

syana quercik said...

Sedapnya.....esok nk try....tq yer...

Elle said...

Simple jek tp nampak sedap...blh try

Anonymous said...

assalamualaikum FL..nak tanya sgt ni..resepi yg ni utk braporg mkn ek?? saya baru jumpa resepi masak spegetti paling senang dn saya teringin nak masak sbb nk jamu family mkan setelah dh lama x masok dapur..plissssss ya :)

-syafikahnurul-

Aida Sofea said...

Nak try lah

Wati said...

Simple..boleh try

zuraina sidek said...

mesti cuba ni..hubby n ank2 mmg suka mkn spagethi

zuraina sidek said...

best ni.nk cuba la

radz kaber said...

Sedap nie... mesti Cuba la... Gamba nampak sangat menyelerakan :)
Tq share resepi
www.mnmforlife.blogspot.com

Ruthie said...

cili giling tu yang dalam packet tu ke? nak try ni..hehe..

Peja Kecik Xray Klate GOMO said...

nampak sedap awak masak spaghetti ni, kan best kalau hari-hari boleh masakkan untuk saya. aummm..

Anonymous said...

yummy . mak saya dah try wat