Tuesday, July 10, 2012

Resipi : Spaghetti Beef, Mushroom & Cheese Bolognese

Assalamualaikum


Aku suka makan spaghetti bolognese. Kalau aku ada kat rumah seremban, selalu jugak aku buat. Well, bukan sebab nak tunjuk rajin atau tunjuk pandai. Jauh sekali... Tapi, sebab aku kedekut wahahaha! Serious wey! Aku tak boleh terima la harga spaghetti lebih dari RM10. Kamon la der, lu setakat campak tomato dan daging kisar , lu nak charge mahal-mahal. Bagi akulah, harga sepatutnya bagi sepinggan spaghetti adalah RM4.50. Eh tak tak, RM 2.70 (termasuk tax) pon dah kira ekonomis sangat.

Anyway, bila buat bolognese, selalunya aku pakai sos Prego. Harga dia dalam 4 inggit lebih la setin. Tapi tadi aku terfikir, kalau aku pakai tomato (sebenar) bukanlah lebih murah? Amek kau, mana kau nak jumpa orang kedekut macam aku ?? Dah murah lagi mau murah kekekekeke.

Apepon meh aku nak berkongsi resepi Beef, Mushroom & Cheese Bolognese yang aku baru reka sebentar tadi ( alaaaa setakat bolognese boleh la kau reka, cuba rendang tok, mau gigil lutut hakhak )



 : Bahan-bahan :

Spaghetti
5 biji tomato (RM 1 wahaha murah!)
1/2 daripada 1 tube daging kisar
1 biji bawang besar
5 sudu besar cili giling
3 sachets VONO Mushroom Cheese Instant Soup
Daun bawang


: Cara-cara :

Celur spaghetti, jangan lupa letak minyak sikit untuk mengelakkan ia melekat

Tomato Puree
Buah tomato dipotong dadu. Didihkan di dalam periuk sehingga tekstur menjadi hancur. Sukatan air terpulang.

Bolognese Sauce
Tumis bawang dan cili giling. 
Apabila sudah terbit minyak, masukkan daging kisar. Gaul sehingga daging bertukar warna.
Masukkan tomato puree, Vono Mushroom Cheese Instant Soup & garam.
Let it simmer/boil gently. Once dah boiled, letak beberapa genggam daun bawang. 
Voila !


Tomato is loaded with folate, Vitamin C & potassium =) Sangat nutritious!

Bagi aku sedap juga pakai raw tomato! Boleh rasa tekstur tomato tu bila makan. Lagipon, ia adalah organik, tak payah beli tomato dalam tin yang ada pengawet. Aku suka hati je masukkan Vono Mushroom & Cheese soup untuk menambahkan kelikatan sekaligus memberi rasa cendawan dalam bolognese sauce ni =)


Served with potato salad on top. Budak-budak mesti suka Beef, mushroom & cheese bolognese ni sebab rasa dia tak berapa pedas & creamy !


Kalau ada sesiapa yang berminat nak cuba boleh la cuba ya. I'm still learning kan, malu pulak nak berkongsi resepi sendiri hihi. Sekali tak sedap mampos haku. Tapi tekak aku kata sedap, sebab tu aku konfiden update kat blog tauuuuuuuu kemahenn =')

Anyway ramadhan pon dah semakin hampir. Mungkin korang boleh try masak and jadikan ia hidangan berbuka buat keluarga? Banyak tau dapat pahala, dah la nak bikin benda ni senang gila hee. Disini aku selitkan satu hadis riwayat Tirmizi no 735 :


"Sesiapa yang menjamu makanan untuk berbuka bagi orang yang berpuasa, pahalanya sama seperti pahala orang yang berpuasa, iaitu pahala orang yang berpuasa yang tidak dikurangkan walau sedikit "


Thank you for reading this entry !

119 comments:

  1. wahhh!! saya nak cuba lah...hehe

    ReplyDelete
  2. wahh , SEDAPnya . but , syafiq TAK SUKA MUSHROOM lah :')

    ReplyDelete
  3. Owh guna Tomato segar mmg lagi sedap dari Tin punye selalu jugak buat. Tapi resepi ni lagi nmpak Menggiurkan ! TQ sis :)

    ReplyDelete
  4. wahhhh..sodapnyer....nak try la wat nanti

    ReplyDelete
  5. caya la atin,bagus nti akak cube

    ReplyDelete
  6. seriously sepatutnya harga dia murah macam tu?? maknanya ramai yang dah kena tipu la ye??

    ReplyDelete
  7. wahhh ,sedapnyaaa. i like it.Nak try ah. hik hik :)

    ReplyDelete
  8. FL ieqah nak tryy laa..thanksss share ni dear ^^

    ReplyDelete
  9. Hai kak FL..wah blog dah bertukar wajah..makin cantik,makin berseri-seri macam tuan dia jugak :)

    ReplyDelete
  10. kretif la kak fatin :)
    reka la lgi..selamat duit mira gak ^_^ btw tq 4 the recipe

    ReplyDelete
  11. yummy yummy ! ada mushroom ! feberet too ! hihi . ^^

    ReplyDelete
  12. hoho nmpk lazat & sedap...yeahhh~

    ReplyDelete
  13. kak patennnnn, nak sikit ngeh3. nnt nak try lah =)

    ReplyDelete
  14. kak FL , takde ke resipi carbonara ? hee nnt nk try lahh :)

    ReplyDelete
  15. wah... nampak macam sedap! kalau sy ni nk cept je siap. so letak prego, campur air skit n daging kisar. voila! haha n untk mi xnk kasi melekat, lepas rebus, haz basuhkan dengan air pun bole.. hee

    ReplyDelete
  16. wah sedap lah kak rten!! :), teringat kat mama, selalu masak spaghetti pergi sekolah bawak bekal hihihi

    ReplyDelete
  17. wahh. Dr.Blogger yg berbakat. sy cadangkn FL join audition masterchef! :)

    ReplyDelete
  18. ermmm,,kite pakai prego je sonang,,,huhu

    ReplyDelete
  19. sila delivery ke umh sy...hihi..sedapnye..mmg mnyelerakan :p

    ReplyDelete
  20. wahhh buat tomato puree sendiri..mesti lagi lazat ni..

    ReplyDelete
  21. sedapnye..nasib dah makan spegati petang tadi kalau tak dah terliur tengok gambar jew..

    http://meramonst.blogspot.com

    ReplyDelete
  22. a simple n nice cuisine. i can try to do it later. :)

    ReplyDelete
  23. bila baca je dh terliur,tgk gmbr dia plak..adui kececurrr (bunyi air liur meleleh.hehe) leh jdkan menu berbuka sendiri or org lain ni (jual kt bazar,haha)TQ FL ,simple n nice recipe.

    ReplyDelete
  24. haa...lapar spageti la pulak...huhuhu...cam senang ja..nanti boleh try masak,hehehe

    ReplyDelete
  25. wah! kak atin..resepi kite sama la..alynn pn mkn spaghetti bolognese + meatballs hari ni...yummy! buat sendiri lagi puas hati & terjamin murah...hehe :D

    ReplyDelete
  26. salin resepi je saya ni,try tah bila.Adoiii

    ReplyDelete
  27. lagi jimat dan nikmat bila buat sendiri kan. hehe

    ReplyDelete
  28. hi akak FL ! sy bru je masak spaggetti.first time buat sendiri. btw nnti nk try yg akak punya laa plak. hehekk

    ReplyDelete
  29. hi akak FL ! sy bru je masak spaggetti.first time buat sendiri. btw nnti nk try yg akak punya laa plak. hehekk

    ReplyDelete
  30. wauuu resepi org kedekut. .haha tp sedap ni, yg mushroom tuh !!

    ReplyDelete
  31. sedapnye!! yup2! raw tomato lgi sedap.. :) nice entry

    ReplyDelete
  32. baru je semalam msak spageti buat sendiri . prego takde tomato takde , pakai sos cili life jew >___< muahahahaa

    ReplyDelete
  33. untuk yang nk save bajet mcm sy, blh try wat ni..thanx sis..<3

    ReplyDelete
  34. KAK ATINNN !! nak pahala yea ? nanti sue puasa kak atin buatkan yea :P

    ReplyDelete
  35. wah... nak cuba.. :) nampak sedap pulak

    ReplyDelete
  36. nak cuba jugak....terliur pulak

    bajukurung budak murah!!!
    www.bajukurungmurahsangat.blogspot.com

    ReplyDelete
  37. nampak sedap dan menyelerakan...save bajet lagi...

    ReplyDelete
  38. alhamdulillah. teruskan selit hadis2 camni. insyaAllah ramai akan dapat manfaat! ;)

    semoga redha Allah sentiasa bersamamu. kbai.

    ReplyDelete
  39. wah nyum nyum! pernah sekali try masak spaghetti. semangat gila sumbat 1 tube daging kisar plus 1 tin sos Prego. tapi in the end takda sape pun yang abeskan. sobs.

    ReplyDelete
  40. alhamdulillah.. jumpa gak resepi ni.. thnx fatin liyana ;) nnt akak nak try ;)

    ReplyDelete
  41. family Su pon suka spageti ni..tapi sekrang dah jarang2 buat..;D

    ReplyDelete
  42. tengok pun dah nampak sedap..macam nak buat je..hehehehehehehe

    ReplyDelete
  43. nasib baik belum puasa..kalau tak, telan air liur je,hehe

    ReplyDelete
  44. macam sedap..selalu pakai prego je..hehehe..

    btw lemon tu dlm gmbr ada..nk masukkan biler? ke tu bawang? huhu...konfius plk..

    ReplyDelete
  45. wow mcm besh je..nk try jugak la..

    slalu letak tomato segar + bwg putih sikit je n bawang, blender sume..
    then wat cm msak sambal tumis, n masuk kn serbuk jintan sikit..bau n rase same cm yg prego pnye tu..hehe

    ReplyDelete
  46. yumm..yumm...sedapnyaaa..:)

    ReplyDelete
  47. Fatin syg semakin dewasa...cptla berkahwin, moga fatin menjadi isteri yg solehah...amin

    ReplyDelete
  48. campur sos spgati, agak2nya ok tak? btw, cheese and mushroom tu ok :D makin sedappppp..

    ReplyDelete
  49. aduh.. tak boleh tengok lama-lama, terasa nak cari menu di kota kinabalu.. anyway thanks for sharing those food, ada idea sedikit untuk menu peribadi nanti. tQ..

    ReplyDelete
  50. whooaaa....bestnyaa...haha..tak makan la spageettiiiiii

    ReplyDelete
  51. kat sini boleh dpt tomato sekilo rm1 je..
    ngehehe

    ReplyDelete
  52. terima kasih kongsikan resepi .. bolehlah saya cuba.. sebab anak suke makan spagetti ni..

    ReplyDelete
  53. Seriussssss sedappppppp !!!!
    Bawak laptop masuk dapur bukak blog Fatin Liyana sambil buat resepi ni. Seriussssss sedappppppppp !!!
    Thanks sayang ! :)

    ReplyDelete
  54. sy suka spagetti!! slalu y sy masak pun spagetti je lah tp xpenah ag buat manual mcm ni. slalu pakai tomato puree siap dlm tin so nk try laahhh y neh! harhar!

    ReplyDelete
  55. wah nmpak mcm best...dh lama x mkn spagetti..nnti boleh lh try..

    ReplyDelete
  56. cik kak I xjmp ur bwg in dat picture tp lemon! haha..nway looks yummy.tq 4sharing yee..

    ReplyDelete
  57. cuba bakar dulu tomato dalam oven bersama garlic... letakkan sedikit minyak, garam, lada hitam dan oregano kering.. bakar dalam 30-45 mint dalam suhu 180...pastu baru masakkan dalam periuk... lagi trangkat! nak extra flavor cmpak je kiub perasa lembu knorr bagi rasa lg best.. tuh resipi sy laa.. slmt mencuba...kalau xnk cube xpe.. skadar berkongsi...

    ReplyDelete
  58. da try! sedap!! eny add oregano cikit.. yummy!! tengs

    ReplyDelete
  59. Dah lama cari resepi simple macam ni..en hubby all time fav! Thanks share resepi :)

    ReplyDelete
  60. Nak mik resepi ini... terbaekla da la cantek pandai masak lak...Bertuahla sape dapat. @,@

    ReplyDelete
  61. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  62. Wow! Mudah & Jimat.. Okey, menu bersahur ari ni..hehe :)

    ReplyDelete
  63. huhuhhu tq dik..akak nak cuba ni...nak buke pose

    ReplyDelete
  64. seriously sedap..dh try tq FL

    ReplyDelete
  65. nmpk sdap lh spaghetti tu..t'liur bila tngok..he...he

    ReplyDelete
  66. nmpk sdap lh spaghetti tu..t'liur bila tngok..he...he

    ReplyDelete
  67. dah cuba dah resipi ni, memang menjadi dan sedap sangat! thanks fatin liyana! =)

    ReplyDelete
  68. guna 3 sachets VONO Mushroom Cheese Instant Soup terus ke?
    nak try... nak try...

    ReplyDelete
  69. dahh try resipi ni. jadi lahh. seronok!

    ReplyDelete
  70. serious sgt..nak try lah..

    ReplyDelete
  71. Atin,nk tny..respi ni utk bpe org mkn ekk..Lg 1,spageti tu hbs kn sepaket ke?

    ReplyDelete
  72. salam fatin comel... i peminat baru u...

    tu 5 sudu cili giling tu xpedas ke? bila mou taruk cili giling tu?

    ReplyDelete
  73. nampak superb sedap je..i'll try

    ReplyDelete
  74. Sedapnya.....esok nk try....tq yer...

    ReplyDelete
  75. Simple jek tp nampak sedap...blh try

    ReplyDelete
  76. assalamualaikum FL..nak tanya sgt ni..resepi yg ni utk braporg mkn ek?? saya baru jumpa resepi masak spegetti paling senang dn saya teringin nak masak sbb nk jamu family mkan setelah dh lama x masok dapur..plissssss ya :)

    -syafikahnurul-

    ReplyDelete
  77. mesti cuba ni..hubby n ank2 mmg suka mkn spagethi

    ReplyDelete
  78. Sedap nie... mesti Cuba la... Gamba nampak sangat menyelerakan :)
    Tq share resepi
    www.mnmforlife.blogspot.com

    ReplyDelete
  79. cili giling tu yang dalam packet tu ke? nak try ni..hehe..

    ReplyDelete
  80. Peja Kecik Xray Klate GOMOMay 7, 2014 at 2:52 PM

    nampak sedap awak masak spaghetti ni, kan best kalau hari-hari boleh masakkan untuk saya. aummm..

    ReplyDelete
  81. yummy . mak saya dah try wat

    ReplyDelete
  82. Tq for the recipe. Saya nak try ptg ni for dinner :) saya pun kedekut gak..hehe

    ReplyDelete
  83. :-) nk jimat mmg bole buat pes tomato sndiri...
    Tomato potong dadu kecil. Tumiskn dgn bawang kuning (holland) + letak oregano kering + parsli kering. Tumis sampai layu tomato + bawang. Pastu, blander halus hasil tumisan tadi. Pes pun siap. Slmt mencube ;-)

    ReplyDelete

Do you like my entry? Comment if you have any idea to share!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...