Assalamualaikum
Semalam aku teringin nak makan bergedil. Jadi marilah kita ke dapur. Daripada start enjin mengagau satu town untuk mencari bergedil, baik jelah buat sendiri ye tak. Dont worry, resepi yang kakpaten share semuanya mudah dan sedap. Level-level amateur gitu. Hidup ni jangan nak complicated sangat ok!
Bergedil ada dua jenis. Satu yang kentangnya digoreng kemudian dilecek. Satu lagi yang direbus kemudian dilecek. Kakpaten suka yang rebus. Ia baik untuk kesihatan sebab kurang minyak. Sebab in the end nanti kena goreng jugak bergedil tu kan. Tapi terpulang kat koranglah suka yang mana. Rumah lain-lain hehe.
Resepi Bergedil Ayam Mudah
Bahan-bahan
1. Ayam cincang ( 1/3 dari paket minced chicken )
2. Kentang ( 6 biji sebab saiz sederhana kecil )
3. Bawang merah ( 1 biji )
4. Bawang putih ( 3 ulas )
5. Daun bawang ( Beberapa genggam )
6. Bawang goreng (3 sudu besar )
7. Salt / Pepper / Black Pepper / Seasoning to taste
Bahan-bahan korang boleh adjust ikut tekak masing-masing ya.
Cara-cara
1. Rebus kentang dengan secubit garam.
Agak-agak macam dah lembut sikit, boleh tos kan dan lecek. Kakpaten suka kalau kentang tu tak lembik sangat. Ada keras-keras sikit. Lecek guna garpu ya.
3. Gaulkan kentang + ayam yang ditumis + daun bawang + bawang goreng + bahan perasa (salt/pepper/blackpepper)
4. Basuh tangan. Bulatkan kentang tadi kepada bentuk bola kemudian penyekkan. Buat kecik-kecik baru comel hokeh. Aku buat banyak-banyak kemudian simpan dalam tupperware dekat freezer. Goreng bila nak makan. Time management penting ya puan-puan :)
5. Sebelum goreng bergedil, pukul sebiji telur dalam mangkuk. Celupkan bergedil dalam telur dan goreng. Jangan dibalik-balikan bergedil tu terlalu kerap sebab nanti berderai. Agak-agak kuning keemasan, tutup api dan toskan diatas tissue.
Yum !! Bergedil ayam kakpaten dah siap :)
Selamat mencuba! Bagitau kakpaten kalau korang try dan menjadi ye!
Huhuhu...lapor terus kakdiana ngk bubur plus begedil tu. Nak-nak kakdiana tgh berpuasa ni...sob-sob
ReplyDeletewah nampak sedap, boleh buat lepas ni
ReplyDeletehttp://nuruleimanhikmah.blogspot.com/
comel je..kita buat terburai ..tengok ni terliur pulak. nak buat la nanti
ReplyDeleteSaya pun buat terburai..then makngah saya ckp, terburai tu sbb kentang tu direbus..then makngah saya ajar, kalau tak nak terburai, kentang tu digoreng..jgn rebus..then telur tu, guna putih aja..
Deletesalam..hai sis..sy pun dah pernah try resepi begedil sendiri..haha even x same rase mcm kat kedai makan tapi okay je la..utk first time try..hehee
ReplyDeleteWahhh... Nampak mudah je.. Tak pernah lagi buat begedil ni.. Nanti nak cuba buat la...
ReplyDeleteTenkiu atas resepinya.. :)
nmpk sedap n simple.. tq =)
ReplyDeleteAkhirnya Fatin Liyana Update blog. Yahoo!
ReplyDeleteDaripada, yang menunggu
simple!! best3...slalu org ckp kna ltak telur etc...yg ni simple... =D
ReplyDeletehttp://najwazahid94.blogspot.com/
dap nyeeee.
ReplyDeletebetul2, terusss lapo tgh bergedil dah siap goreng tu T_T
puasa puasa. tahan napsuuuu, hihi
Tetiba teringin lak!! Uwarghhh hahahaha
ReplyDeletesedap tuh bergedil.. boleh buat sendiri laa nanti..
ReplyDeletemenu bukak puasa pun best ni
ReplyDeletehttp://noknepok.blogspot.com/
Sedapnye..Inshaa Allah klu time darurat boleh cuba resepi ni, hehehe
ReplyDeleteIni makanan darurat ? Orang nak masak omelette pun maleh..hehe..hebaq hang ! =D
ReplyDeleteNasib bdn mlm2 bc post nih..pi dapo cr ubi kntg nk wat bergedil ubi kntg plakkk xde hehe
ReplyDeleteMINTA SALIN RESEPI YER
ReplyDeletemeleleh air liuq baq ang. hehehe. thanks , simple sangat nak try . hehehe .
ReplyDeleteok kakpaten.. sekarang jugak nk buat!
ReplyDeleteok kakpaten.. sekarang jugak nk buat!
ReplyDeletegulpp... kecorr nengok nye.nak jugak.. lme dh xmkn bgedil nih...
ReplyDeletehye kakpaten! saya prnh buat bergedil kat rmh..tapi lain cket caranye..btw, kakpaten update blog cmne ek.egtkan doctor bz always..*just curious,no offence meant :)*
ReplyDeleteSenangnya boleh la cuba pasni
ReplyDeleteWahhh!sedapnye!kak Fatin...!
ReplyDeleteKak Paten! resepi bubur pleaseee!
ReplyDeleteadoiyaiii..sedapnya..my favorite sangat2 kalau makan dengan soto or bihun sup..sedap!
ReplyDeleteSilap besau laaa bukak blog Kak Paten time time tengahari puasa ni TT. Tempting betul bubur dengan begedil tuuuu
ReplyDeletekak fatin, selalu kalau rebus kentnag tu masa goreng dia mcm lembik lah. mcm mana ae nk buat cantik mcm ni
ReplyDeletesaya pun dh buat makan ngan bubur ayam and msih de lagi lam peti aisstock begedil...semua gara-gara baca post DR. Fatin cara-cara buat bedegil....hihiih
ReplyDeleteI finally made my first bergedil, all thanks to you! =)
ReplyDeleteI finally made my first bergedil, all thanks to you! =)
ReplyDeletekalau saya kurang suka bergedil, lebih suka kentang goreng biasa,hehe
ReplyDeletedi pagi hari ahad yg best ni..tgh memikir apa nk masak then came across this recipe.. walla!! thank u so much fatin sb bg idea. semoga begedil ku juga menjadi n tak degil.. haha
ReplyDeletezinziemeewah
sy dh try..sedap..wpn trlupe ltk bwg goreng..tq 4 d recipe :)
ReplyDeletewah google resepi bergedil jumpa yg sedapnyeee. yg best idea simpan wat frozen tu lah!! best2!!!
ReplyDeleteSedap ke? Nk try BT lah
ReplyDeleteDap en
ReplyDeletekakpaten tq for begedil receipe..first time cuba tadi..menjadik, x terburai & sedap..cengini 👍👍👍 tq kakpaten.
ReplyDeleteMacam sedapppp je tengok.tq share resepi ringkas seringkas2nya hehe Nak try lah 😊
ReplyDeletehttp://ninafarhanawm.blogspot.my/?m=1