Monday, April 20, 2015

Resepi Bergedil Mudah

Assalamualaikum


Semalam aku teringin nak makan bergedil. Jadi marilah kita ke dapur. Daripada start enjin mengagau satu town untuk mencari bergedil, baik jelah buat sendiri ye tak. Dont worry, resepi yang kakpaten share semuanya mudah dan sedap. Level-level amateur gitu. Hidup ni jangan nak complicated sangat ok!

Bergedil ada dua jenis. Satu yang kentangnya digoreng kemudian dilecek. Satu lagi yang direbus kemudian dilecek. Kakpaten suka yang rebus. Ia baik untuk kesihatan sebab kurang minyak. Sebab in the end nanti kena goreng jugak bergedil tu kan. Tapi terpulang kat koranglah suka yang mana. Rumah lain-lain hehe.


Resepi Bergedil Ayam Mudah

Bahan-bahan

1. Ayam cincang ( 1/3 dari paket minced chicken )
2. Kentang ( 6 biji sebab saiz sederhana kecil )
3. Bawang merah ( 1 biji )
4. Bawang putih ( 3 ulas )
5. Daun bawang ( Beberapa genggam )
6. Bawang goreng (3 sudu besar )
7. Salt / Pepper / Black Pepper / Seasoning to taste

Bahan-bahan korang boleh adjust ikut tekak masing-masing ya.


Cara-cara

1. Rebus kentang dengan secubit garam.
Agak-agak macam dah lembut sikit, boleh tos kan dan lecek. Kakpaten suka kalau kentang tu tak lembik sangat. Ada keras-keras sikit. Lecek guna garpu ya.

2. Ambil kuali, tumiskan bawang merah, bawang putih dan ayam cincang sampai naik bau. Tutup api.

3. Gaulkan kentang + ayam yang ditumis + daun bawang + bawang goreng + bahan perasa (salt/pepper/blackpepper)


4. Basuh tangan. Bulatkan kentang tadi kepada bentuk bola kemudian penyekkan. Buat kecik-kecik baru comel hokeh. Aku buat banyak-banyak kemudian simpan dalam tupperware dekat freezer. Goreng bila nak makan. Time management penting ya puan-puan :)

5. Sebelum goreng bergedil, pukul sebiji telur dalam mangkuk. Celupkan bergedil dalam telur dan goreng. Jangan dibalik-balikan bergedil tu terlalu kerap sebab nanti berderai. Agak-agak kuning keemasan, tutup api dan toskan diatas tissue.


Yum !! Bergedil ayam kakpaten dah siap :)


Kakpaten makan bubur nasi semalam. Tambah lobak asin, sambal ketuk, keropok, bergedil ayam dan kicap. Kalau korang rajin, goreng ikan bilis dan kacang tanah. Sedapnyaaaa bila teringat balik! Ini namanya makanan darurat sebab lauk dah habis dekat rumah hehe!


Selamat mencuba! Bagitau kakpaten kalau korang try dan menjadi ye!

36 comments:

mardiana abu darin said...

Huhuhu...lapor terus kakdiana ngk bubur plus begedil tu. Nak-nak kakdiana tgh berpuasa ni...sob-sob

miss eimanhikmah said...

wah nampak sedap, boleh buat lepas ni
http://nuruleimanhikmah.blogspot.com/

Amirah Su'aidah said...

comel je..kita buat terburai ..tengok ni terliur pulak. nak buat la nanti

Nurul Husna said...

salam..hai sis..sy pun dah pernah try resepi begedil sendiri..haha even x same rase mcm kat kedai makan tapi okay je la..utk first time try..hehee

Cik Azz said...

Wahhh... Nampak mudah je.. Tak pernah lagi buat begedil ni.. Nanti nak cuba buat la...

Tenkiu atas resepinya.. :)

najwa zahid said...

nmpk sedap n simple.. tq =)

Izzah Azryna said...

Akhirnya Fatin Liyana Update blog. Yahoo!

Daripada, yang menunggu

najwa zahid said...

simple!! best3...slalu org ckp kna ltak telur etc...yg ni simple... =D
http://najwazahid94.blogspot.com/

amelia :) said...

dap nyeeee.
betul2, terusss lapo tgh bergedil dah siap goreng tu T_T
puasa puasa. tahan napsuuuu, hihi

nadia mat said...

Tetiba teringin lak!! Uwarghhh hahahaha

izzeyda said...

sedap tuh bergedil.. boleh buat sendiri laa nanti..

Cocute Button said...

menu bukak puasa pun best ni
http://noknepok.blogspot.com/

aisyah ambris said...

Sedapnye..Inshaa Allah klu time darurat boleh cuba resepi ni, hehehe

AyaSofia said...

Ini makanan darurat ? Orang nak masak omelette pun maleh..hehe..hebaq hang ! =D

HaFizaH aYu said...

Nasib bdn mlm2 bc post nih..pi dapo cr ubi kntg nk wat bergedil ubi kntg plakkk xde hehe

nayfatimah rasyid said...

MINTA SALIN RESEPI YER

Syafik Kamaluddin said...

meleleh air liuq baq ang. hehehe. thanks , simple sangat nak try . hehehe .

zeera lily said...

ok kakpaten.. sekarang jugak nk buat!

zeera lily said...

ok kakpaten.. sekarang jugak nk buat!

Nadia Rajami said...

gulpp... kecorr nengok nye.nak jugak.. lme dh xmkn bgedil nih...

Trah Kamil said...

hye kakpaten! saya prnh buat bergedil kat rmh..tapi lain cket caranye..btw, kakpaten update blog cmne ek.egtkan doctor bz always..*just curious,no offence meant :)*

anys nadhilah said...

Senangnya boleh la cuba pasni

Emma Zaizi said...

Wahhh!sedapnye!kak Fatin...!

Nura Umairah said...

Kak Paten! resepi bubur pleaseee!

Mama Nadia said...

adoiyaiii..sedapnya..my favorite sangat2 kalau makan dengan soto or bihun sup..sedap!

yoyo said...

Silap besau laaa bukak blog Kak Paten time time tengahari puasa ni TT. Tempting betul bubur dengan begedil tuuuu

cahayapetunjuk said...

kak fatin, selalu kalau rebus kentnag tu masa goreng dia mcm lembik lah. mcm mana ae nk buat cantik mcm ni

CikTeh said...

saya pun dh buat makan ngan bubur ayam and msih de lagi lam peti aisstock begedil...semua gara-gara baca post DR. Fatin cara-cara buat bedegil....hihiih

FJ said...

I finally made my first bergedil, all thanks to you! =)

FJ said...

I finally made my first bergedil, all thanks to you! =)

Leny said...

kalau saya kurang suka bergedil, lebih suka kentang goreng biasa,hehe

norsalihah shaleh said...

di pagi hari ahad yg best ni..tgh memikir apa nk masak then came across this recipe.. walla!! thank u so much fatin sb bg idea. semoga begedil ku juga menjadi n tak degil.. haha

zinziemeewah

Anonymous said...

sy dh try..sedap..wpn trlupe ltk bwg goreng..tq 4 d recipe :)

Herny Hafiz said...

wah google resepi bergedil jumpa yg sedapnyeee. yg best idea simpan wat frozen tu lah!! best2!!!

Imah Anak Din said...

Saya pun buat terburai..then makngah saya ckp, terburai tu sbb kentang tu direbus..then makngah saya ajar, kalau tak nak terburai, kentang tu digoreng..jgn rebus..then telur tu, guna putih aja..

Nor Haz said...

Sedap ke? Nk try BT lah