Tuesday, June 7, 2011

Bawang merah .....

Assalamualaikum

Last weekend aku balik Seremban. Tapi takdelah nak kecoh sangat sebab everyweek pon aku balik sebenarnya haha. Ceh ceh mentang-mentanglah klinik asas, aku pon mengambil kesempatan ini untuk berbakti kepada kedua ibu bapa. Anyway, sejak balik Malaysia ni rasa makin disayangi pula. Selang 2 hari ibu/ayah call. Dan setiap kali call mesti akan tanya 'Adik tak balik ke?' Rasa macam ini jam jugak mahu start enjin dan pecut balik Seremban melalui highway Lekas sebab petang-petang ni highway PLUS jem taknak kalah.

Yelah sejak dari umur 16 lagi aku jarang balik rumah. Sekarang ni baru la dapat merasai perasaan pulang ke hometown everyweek. Ia merupakan perasaan yang paling indah sekali :') Nasib baik HUKM berada di Cheras, bukan di Pengkalan Chepa mahupun Sarikei. Kalau tak, haruslah tunggu waktu housemanship, and then apply untuk bekerja di Hospital Tunku Jaafar Seremban.

Memandangkan maid kami yang sudah berkhidmat selama 7 tahun sudah pulang for good kerana masalah keluarganya, maka tugas-tugas dirumah diambil alih sepenuhnya oleh ibu. Itu hari ibu masak rendang, selalunya maid kami adalah PA terulungnya namun telah diganti oleh anak daranya yang tak berapa nak rajin itu. Aku punya kelemahan terbesar adalah bawang merah. Pehh siryes, baru dua saat kupas bawang merah, mata dan hidung aku akan menghasilkan mucous yang tiada tolok tandingan. Pedih dia punyalah azab sampai aku rasa optic nerve aku boleh damage.


Ini bawang merah atau kita panggil dia Shallot in English.


Benda ni bukan aku buat-buat. Dari dulu lagi aku dah try, tapi tak pernah berjaya. Aku tengok mak aku ilek je kupas, siap boleh bersiul-siul (tipu). Aku ni hmmmp, memang takleh harap, selalu aku suruh bibik je yang buat. Malas nak layan. Tapi itu hari aku cekalkan jugakla sebab kesian mak aku kalau dia nak buat semua kan. Dah la dia masak, dia kemas rumah, dia basuh baju, takkan suruh kupas bawang merah pon takleh harap kan? Tercabar a ego aku. So aku pon kuatkan semangat dan cakap dalam hati 'Ini psaikology, aku tak pedih aku tak pedih aku tak...aahhhhhhh PEDIHHHH!

Aku tumpas jua. Tapi slow-slow a aku kupas...sambil tengok Melodi...akhirnya dapatla beberapa ulas. Aku rasa seperti seorang loser yang sejati. 15 minit dapat 5 ulas je. Mak aku 5 ulas tu 3 minit je. Apa nak jadi kan. Ini memang lembab tahap tak boleh nak diajar wuwuuwuw. Korang ada tak tips? Bagaimana nak prevent kepedihan mata & pengeluaran mucous dari hidung ketika mengupas bawang merah? Orang kata alah bisa tegal biasa..tapi aku dari dulu pon memang takleh handle la bab bawang merah ni.

Sesiapa yang ada tips sila kongsikan bersama. Mana tau berkesan ke, boleh la aku eksyen kupas laju-laju semasa rewang kat kampung. Mesti makcik makcik gomar kek den. Kok dio kobar an... anak siapo la ni.. handa bona...laju dio kupeh bawang.... dah bulih kawen dah ni! =P


Nanti aku nak paksa abang, asfiq & han kupas bawang ! Jangan nak termenung sangat la kan.

Thank you for reading this entry !

272 comments:

1 – 200 of 272   Newer›   Newest»
Anonymous said...

Penah dgr dkt radio tips2 nak tak nak pedih bila kupas bwg ni.. makan chwing gum.. pnah try dulu, boleh lah nak eksen sikit2 :P FL ce try plak.. Jadi ke x? ehehe..

farahin nasir said...

bawang tu rendam dalam air.. pastu kupas je dalam air tuh.. kurang la pedih tu ha..

:)

Azman Roslan said...

kupas bawang sambil tutup mata, mesti tak pedih.. heheh..

PinKy MoMMa said...

fatin..akak slalu cucuk satu lagi bawang merah sebelum start mengupas bawang..

pastu masukkan bawang yg dah kupas tu dalam bekas yg berisi air ;)

cuba lar..kesian ibu hukhukhuk

Fatin Najwa said...

Org ckp sebab bau die tu yg jadi ngs2. Eh selalu kupas bawang tk pedih, potong/tumbuk bawang baru pedih. OH OH! emm kalau dah pedih tu, sapu air dkt ibu jari kaki. Maybe boleh hilang kot segala mucus yang ada di jiwa raga. haha peace

alolakecah said...

kupas bawang tuh sambil kunyah gula getah . berkesan !

nuruashia ♥ said...

awww <33 taruk jee sebijik bwng merah kt hujung mta pisau tu..insyaAllah mte tak pedih..ni org tuatua ckp laa :) slmt mencube :)

K O R I E said...

Erm
cara nak prevent dari pedih mata adalah rendam dulu bawang tue
Cer test.
maka saya la cakap.
Itu semua adik2 kak fatin ke?

Bloggers,
Let join my kpop contest

http://pinkexia.blogspot.com/2011/06/giveaway-kpop-contest-by-belog-korie.html

wanna said...

fatin, sy ada petua yg le dikongsikan tuk ilangkan rsa pedih masa kupas bwg...masukkn dlu bwg tue dlm peti ais then baru kupas..tak pon rendam kn dlu dlm air, then baru kupas..

~FaatiNNasreeN~ said...

petua org tua2 kata mata pisau nk ptg bawang tu kita cocok kt pangkal bwg seblom kta stat kupas bwg..slame ni buat berjaya jer..tp xtaula btol ke tak teori tu.huhu

IEQAH said...

:) Sokong..mari kita paksa mereka mgupas bwg..sob sob sob

superb an said...

kuoas bwg dlm air , :PPP



UNTUK BLOGGER JOM EXCHANGE BANNER ?

http://blurrr4evablurr.blogspot.com/2011/06/jom-exchange-banner-nak-tak.html

vampire's lovex said...

tips dia sruh orang lain kupaskan hahaha...selalu org pedih time nak memotong haaaa,time kupas pon pedih gak?? kalau time tgh memotong tu pedih,ada la tips..tips nye,basuh dulu bawang yg dah kupas tu,baru potong. pastu tiada lagi kepedihan !! hehe

Anonymous said...

fatin...rendam bawang2 tu dalam mangkuk air sambil kupas.....

Jazica Albek said...

dlu pernah dengar sebenarnya yg buat pedih tu sebab kita hidu. bukan sbb air bwg tu masuk mata. sbb tu kalau pakai spek (kantoi pernah buat) smbil kupas bwg pun ttp pedih gak. sbb sepatutnya kene ttp idung!

EYQA ♥ said...

kaktin! pkai kaca mata hitam :p hihihi :P

damha said...

masa kupas kulit bawang tu pastikan tidak terkena isi bawang itu kerna bila terluka isi bawang itu ia akan mengeluarkan gas pemedih mata...he3333

@bbY said...

atin, akak biasa kupas bwg merah lepas dh siap pakai contact lens.. insyaallah mata x pedih..

cik siti said...

masalah kita sama. tp kopek bawang dalam air tu mmg berkesan, jgn ko rendam kat air milo udah le... xnampak t..

ni tips nenek, dia cucuk satu bwg kat ujung pisau pastu kopek la dengan pisau tu

syazana said...

kena selalu masak.....

Shaofie said...

tante FEL. hahaha. kopek bawang pun lama??? adoii...

hanae said...

pakai speck time kupas tu..hehehe..
klau nk nmpk macho pkaila sunglasses..
kite pnah try-.-'

budakSPEK said...

hahahahha..plawak plawak plawak lahhh FL nehhh...huhuhu..gwa ekceli same gak camtuhh..bkn je time gwa kupeh..tp if org lain kupeh pon..time tu plak bengong2 je gwa dgn dgn die time ngupeh..haaa..kompem BERAYORRR...hehehe..ok..tips gwa..kupeh gune pisau *of coz lah kan*..bt garisan belahan spye dpt kupeh kulit bawang dgn pntas tanpe mengeluarkan air mate..b4 that..cut sikit kple & montot bwang tu..huhuhu..ni ape yg gwa bt lerr..hehe..alhamdulillah berkesan lagi buat mase ni..

p/s : kupeh dah berayor..ape lg cut2 sliced2 mende tu..pehhhhh...tp mak2 hebat skrng..dorang ape???dorang BLEND!!haha. senang!

-peace-

ain kadir said...

sama lah.dulu mula2 blaja kenal dapor pon camtuh..pedih dye tak tahan.,,herher,,pndai la blogger2 ni..nnt nk try la yg mkn chewing gum tuh..

btw sis aten,,sya nye pndgn sme cam yg len..cucuk bwg merah tuh kat mata pisau..sya penah dgr org ckp klu time kupas bwg mato eyh podih,,jwb eay si tukang kupeh tu bdn eay bnyk angin..hehe,,tp xtaw la betul ke tak?cecube cecube..
:D

syazwan said...

lain kali kak Fatin, kupas bawang sambil pakai spek menyelam *google*.hehhe

yaya_flanella said...

tak kisah lah kunyah chewing gum ke, gigit roti ke, sebab kalau mulut terbuka maknanya kita bernafas ikut mulut dan mulut tak sensitif macam hidung. tak caya cuba try. :)

Fatin Liyana said...

wahhh apesal semua org mcm terel je kupas bawang?? ni yang nak down ni.

haha pepon thanks for the tips. kite akan cube satu persatu.

Encik Amman said...

haa.. ade petua.. cube kupas bawang belakang kipas... sirius. cube la. kipas tu pasang laju2 n hala tempat lain.. n fatin kupas belakang kipas tu.. ni sains ni. haha...

sebab bile dah potong bawang kan gas ni tersebar dan naik ke atas. so dengan adenyer kipas.. ia memindahkan gas itu kepada orang lain dan membuat mereka menangis walaupun menonton maharaja lawak. :P

(haha try dlu. nanti bg feedback) :D

aDaH said...

try pakai spek je..setakat ni tu jela petua yg diamalkn dr dulu.kalo xleh gk,try pki helmet :P

Misz Ayu said...

ada org ckpla kan..sape yg kupas bwg sampai keluar air mata tu dia banyak angin dlm bdn =) xtawla btol ke idokk.. lepastu solusinye diorang suruh letak bwg kt ujung pisauu..entahlaa yerr

izzah jaffar said...

pakai spect mata lah fatin.. goggle ke.. hehe sbb pedih tu intact antara eyeball dgn chemical dr bawang tu.. =)

akuiwana said...

org ckp kunyah chewing gum smbil ptong bwang.tp tk penah try pun la.ce try ;p

teynteyn said...

Kak atin,post nih comel! :)

Shazmiey Abdurahman said...

haha..bawang?? ala, takyah kupas,, masak sekali dengan kulit dia.. Heheh..tu baru best.hihih..

good idea x?? heheee!~

akuiwana said...

org ckp kunyah chewing gum smbil ptong bwang.tp tk penah try pun la.ce try ;p

kAmi dAn mEreKa said...

pasni, cuba kupas bawang pakai spect hitam yg besar tu, hehe

komfem2 elok punya!!

naz & sya said...

haha.. cyba pakai helmet masa kupas bawang.. tutup visor dia tu.. sure mata tak pedih! hee..

jaa64 said...

hahahah..jarang masuk dapur nih!!!

eh 3 org tu ur siblings ek?

shah said...

pernah tolong mak kopek bawang...xpedih pon...sebab mak rendam bawang tu dalam air dulu...dalam 10 minit baru kopek....tapi lepas kopek...saye suke ratah bawang tu mentah2...haha...sedap...

eyjalukman said...

samalah kak FL , kalau kita kupas bwng mmg failed . hahaha

Nurfatin Liyana said...

petua org tua : hujung pisau kite yg gune untuk kupas bwg tuh, cucuk kan bawang. bawang merah laaa salunye.

try it !

i hate u SHALLOT ! heehe

Chempaka Sari said...

rendam je dalam air sebelum kupas. Tak pun pakai la spek itam ke putih ke.

XOXO, Chempaka Sari.

Ayeem Jemain said...

pernah potong bawang pakai shades, tapi sama jugak. nak kena pakai mask + shades agaknya. dah macam nak potong rumput pulak gamaknya

MissF said...

hah? pertama kali dgr org pedih mata time KUPAS bawang. selalunya org pedih masa tumbuk/potong bawang je... ish3... pelik2 je dunia ni dgn ragam manusia... hehe... pakai topeng atromen je lenkali. sng~ :D

izzahfarhana said...

try pakai lens rasanya okay kot.masa tgk mayat haritu pakai lens tak pedih pun. hehehe

yana aqilah said...

FL pkai je spec mata FL yg besar tu... coz that's what i did.. heheheheh...

FARAH IZWANI RAMLI said...

nak kongsi sikit.
kalau taknak pedih, amek 1 bawang, cocok kat hujung pisau.
pastu kupas lah cam bese.
penah try. menjadi lah jugak. ;)

Andy Nurehan Adibah Rahim said...

bawang merah. tips saya? pakai spectacles lah cm tu senang. heheh

comelnya tgk adek kecik tuuu. nak cubit pipi boleehh?

aidaRupanzel said...

org ckp klu kupas bwng thn mata berair sbb angin...

msa mata pedih berair tue mkn ckt garam...nnti xpedih dh...inshaallh

luqmangg said...

My friend kupas bawang pakai goggle, try lah, hehehe.

miss Sushi ♥♥ said...

sebelum kupas tuh, amek sbjik bwang merah tu cucuk kat hjung psau.:)

Anonymous said...

atin (name nk same ngn adik kite kn) , the best tips is cucuk bwg tu kat ujung pisau then kupas bwg2 lain cam biase..yg nk dicucuk tu jgn la besar sgt... agk2 la kn, kang berat lak tgn nk kupas bwg yg lain..hehehe, dats all - Myana-

nafi stands for na.fi said...

mak aih, ade yang ratah bawang mentah2...gile shrek ah kau!

Atika Farha ;D said...

agak2 kak FL tahu tak sebab apa bawang ni leh buat pedih mata? cecite cecite. hihi

kusiberjalan said...

orang kate rendam bawang lam air t xpedih ehhehe!

Syahira Irwanis said...

Sy org Pengkalan Chepa

yatie chomeyl said...

sila pakai goggle atau helmet yang ada visor tu, gerenti tak pedih mata :p

hehehe

petua org tua2, u should letak bawang merah sebijik kat hujung muncung pisau tu..then kupas lah. Insya Allah tak pedih mata.

Wani said...

cucuk bawang kat pisauuu .
huhu

maizatul suraya said...

try guna nose clip. HAHA

Anonymous said...

Nak tau caranya.. Awak pakai contact lense masa kupas bawang.. sy selalu buat camtu, nak2 masa balik kg masa raya.. Mmg la bangga habes blh kupas bawang satu bakul tanpa menanges.. pastu siap kena puji plak tu.. Mmg bangga abes wa cakap lu..

Misz Ayu said...

kunyah chewing gum?? menarikkk..baru tahu ni hahah..bole try nti

Cik Mary said...

letak dlm esbok..

Aida Azryn said...

bawang merah tu kena rendam dalam air. nanti senang nak kupas laju2.. lagi satu,kat hujung pisau tu,cucuk satu ulas bawang. then try kupas bawang yang lain. stengah org guna petua camtu. :)

PhatLady said...

rendam bawang lam air..
rendam bawang lam air..
rendam bawang lam air..
rendam bawang lam air..
rendam bawang lam air..
rendam bawang lam air..
rendam bawang lam air..
rendam bawang lam air..
rendam bawang lam air..
rendam bawang lam air..
rendam bawang lam air..
rendam bawang lam air..


tu jer taktik yg berkesan biasanya.
jgn tos air masa nak kupas. bwg2 yg lepas dikupas tu, rendam balik lam air.

kupas byk2, simpan @ blend masuk lam esbok.

dijamin menjimatkan masa & x yah baaaaaaaaaaaaaanyak kali nak nangis2....disamping menjimatkan tenaga & masa....juga menjimatkan AIR MATA.

HAHAHHAA..

eh..akak over ker..??

sorry...

HAHAHAHHA..

opsss... :p

iKhRam said...

ada petuanya.. iaitu sambil kupas.. sambil mengunnyah chewing gum.. hahhaa

p/s - mak saya pun amsak rendang semalam.. rendang ayam campur nenas.. sodap yo..!! oghang pilah la katokan..!!

Peri PiA said...

pisau kena tajam

kena kupas hari2,hehe

Chybee said...

dia ikut jenis bawang sebenarnya. mata pedih sbb bawang ada keluarkn asid kot. sebab mata react dgn acid tu yang berair. xsure sgt tp lbh kurg cmtu la. letak segelas air depan mata boleh hilangkn pedih tu org kata. try la

Mira said...

pakai spek, hehe :D

kusiberjalan said...

FL nah care nk potong bawang xpedih mate.. ayeem ayam buat tutor khas tok FL hehehe!

http://duniatuto.blogspot.com/2011/06/bagaimana-nak-potong-bawang-merah.html


eherm..eherm... ^..^

Dawa said...

alah bisa tegal biasa, fatin. lama2 buat mesti dah ok :)

Anis said...

Why lelaki berkacamata itu seperti boyfriend si maria elena?? atau pelanduk dua rupa????

cik aletheea : said...

cik fatin,
penyekkan aje bawang tue dengan tepi pisau yang besar..dah penyek2 sket tue, cabut je kulit2 bawang yang dah terbarai tu.. x pedih mata punye..kalau besar sgt bawang tue, potong dua pastu penyek kan lagi dan lagi..hehe


x caye, cube tgk jamie oliver, slambe katak je die smash kan bebawang semua.

~Bila Honey Berbicara~ said...

cik fatin.. the most successful tips ialah cucuk bawang merah kat ujung pisau..tp nk lebey helpful pakai cermin mata hitam sambil kopas bwg..muahahahaa.. :)

akuwanblur90 said...

paling mudah: Tiap kali mengupas bawang. Jangan dan JANGAN melihat bawang, Sambil tangan kupa sbawang, mata tengok kat lain. sambil ketawa or bercakap. Konfirm. kdg2 org tua2 bajet cool tp diorang ada rahsianya.. Ini rahsiany]a. cube tgk mak kupas bawang. Ada dier tgk bawang??? huhu xder x der..

muhd khairi said...

pakai spek mate larhhhh

kukee said...

pasang lilin mse kupas bawang tu.. ;)

shazatul shifaa zulaikha zulkifli said...

potong guna hujung mata pisau .
sekian .

نورفايزه مادارو said...

Assalamualaikum...kupas bawang tutup mata...kikiki

org tua2 kata kalu nk kupas bawang n x bagi mata berair......cucukkn sebiji bawang yang belum dikupas dihujung mata pisau :-)

miss biebbiey said...

cuba sis try.kurang kan bernafas time kupas bawang...ok tue ;D

Farah Nazira said...

pakai goggle je senang. sure mucous tu tak berani nak masuk mate :D

Fairy said...

ermm yg kte pnh dgr....letak kulit2 bwg tu kt atas kple smbil kupas bwg...hihi

NURUL AINI NORAZMAN said...

caranya jgn letak bawang merah dlm masakan,.ahaha

*FL seremban kat mana ea,. aini dok seremban jgak,.klu la boleh terserempak dgn FL best nih,.

dyn said...

kalau x silap, the smell of bawang tu masa kita kopek dia yg trigger pedih mata tu. so, find way to prevent the smell maybe?

nurul_atiqah said...

yeah sis. same lah prob nye..

so tiap kali kupas bwg boleh tak pakai ray ban sun glasses ke, goggle ke? style!

hahaha. :D

wany lhaa :) said...

cubaa kunyahh sesuatuu :)

nadiah yaya said...

huhuhu dkt sgt ngn mata kot..tp slalu nya org buh air kurang la

xde_motif said...

sapu minyak kapak kat bawah mata then kupas bawang kompom xpedih lagi..

Anonymous said...

sebelum kupas bawang rendam dulu bawang dalam air.. inshaAllah x pedih.. ni kita tgk kat dalam macam-macam aznil.. =)

NaEl said...

nenek n mak pnh ajar, letak sebijik lg bawang kat hujung mata pisau. And ada kedudukan yang tertentu tau time nak kupas bawang ni. Jangan duduk menghala kipas, nanti lagi senang pedih mata. Sebab aura dia. Erk? Lebih kurang camtu lah. Haha.

hanafijaafar said...

solusi:

kupas bawang depan kipas angin dengan kelajuan paling rendah.

kenapa cara ni sangat berkesan?:

benda yang irritate mata tu adalah syn-Propanethial-S-oxide yang travel ikut udara, kalau pakai goggles pun akan irritate jugak sebab boleh masuk ikut lubang hidung. pasang kipas, benda ni takde la nak singgah kat mata atau hidung sendiri (mungkin singgah kat mata/hidung orang lain).

mana nak cari kipas angin?:

jusco seremban 2.

masalah dengan solusi ni:

kulit bawang senang terbang, maka boleh bersepahlah seluruh dapur. jadi ni aku tinggalkan kat ko untuk pikir camne nak selesaikan yang ni pulak.

syananoriza said...

kalu mak saye kate tutup kipas angin tu pastu pasang lilin waktu nk kupas tu . . jadi 'air' dri bwang tu xmerate kuar nye . . hee . . senang2 pki je spek mate itam time kupas bawang . . ehhehh

honeybee said...

cube pakai spek...jadi kot..ahaha

Anonymous said...

so far..kalau pkai lens tyme potong bawang insyaAllah x pdih..try la=)

pija said...

tips nyer...jgn terlalu fokus pada bawang...jauh kan dr mata sikit....hehehehe

FARAH ATIQAH said...

http://ferrayogurt90.blogspot.com/
:)

intan permata said...

Kak Fatin, org kate klu nk sng kupas bwg merah, cucuk hjung pisau ngan bwg merah tu gak, tak pedih.. klu nk sng kupas bwg putih rendam dlm air suam, sng je, cpt hbes ! hehe slmt mncube

Mrs.Yie said...

dah boleh kawin dah tu..insyaallah bulan depan ada la orang masuk minang :P

@juera said...

mse kupas bwg pkai la spek itam ray ban ke...haha..gerenti x pdih nya..stylo lg..=)

cik ery said...

pakai cermin mata hitam ;)
hehe

LUNA LANUN said...

len kali kena pkai spek takpun google utk berenang tu kupas bwg.. hahahaha.. kompon x menitis air mata tuh!

Entri terbaru:

1. Rasa Macam Kat Crime Lab CSI Lak... Huhuhu...
2. 10 Website paling Bernilai Tinggi Di Malaysia
3. Jangan Samakan Saya Dengan Pelacur

Imeldot said...

peel under running water..teehee..slalu buat mcm tuh.try lah ;))

Aman Ibrahim said...

banyak tips, mana satu nak try?

ummi.nur.atirah said...

sya mesin bwang 2 skli kulit dlm blender..abis cite khasiat poonn bnyak :D

Alia Nasir said...

saya baca komik "burger time" , dia letak plastik bodoh-bodoh atas muka , look so cute je :P

MindaHana said...

jarakkan sikit bawang dengan mata anda dengan cara donggakkan sedikit kepala, then kupas bawang dengan jarak yg paling jauh dari mata...hehehe

idea kupas bawang disamping kipas yg terpasang laju tu pun boleh diterima juga...heheheh

Aimi Nadirah said...

cucuk sebijik bawang dekat hujung pisau , atauu makan chewing gum sambil kupas . suree boleyhh kupas bawang dengan riang & gembira xD

fiqaliqa said...

SIS FL, CEPAT-CEPAT LA TUKAR HOSPITAL TUNKU JAAFAR TUU. T RAMAI ORANG SEREMBAN BUAT-BUAT SAKIT NAK JUMPE SIS. HEE :)

Anonymous said...

akak fatin. kalaw x nk meleleh air mata, bawang tu kupas dlm air. sambil rendam sambil kupas. so, boleh lawan makcik2 kt kampung.. :)

Anonymous said...

i dunno why lah.but dulu i like u FL.u were one of my icons i mean in terms of studies.but now, seeing the way u post ur opinions and thought, i felt that u've changed into a more (so sorry to say) berlagak person.i miss the old u!

Wan Eyla said...

org tua ckp kalo xnak pedih mata bwg yg 1st dkupas tu dcucuk pd hujung mata psau yg akan dgunakn utk kte kupas bwg strusnya..

eila said...

letak bawang merah dalam peti ais dulu pastu baru kupas pastu simpan balik dlm peti ais n bru leh potong2 bawang 2 sekian petua nenek kebayang utk ari ni!

Anonymous said...

petua martha stewart - letak lilin kat tengah supaya percikan bawang tu terbakar.. try la..

sesegar said...

cocok bawang kecik kat hujung pisauu

Nur Farra Dhiba Bt Shahril said...

kak fatin pakailah cermin mata time kupas bawang tuh.habis kupas je bukak cermin mata.adik selalu buad macam tuh bila mama adik minta tolong kupas bawang (:

iqbalnazran said...

kupas sambil tutup mata :)

Atyn Roslan said...

tu bf maria elena eh?

hanani said...

banyak petua tersenarai kat komen ni. Biasanya cucuk satu bawang kat hujung pisau.. :)


Jom baca ni :Wanita Obses Cantik? Jom Baca ni Dulu..

Jom baca ni :Jom kenali Siti Soleha atau Nora Elena.. Bintang yang bakal bersinar? Rupanya Adik Sam Bunkface..

Haryani said...

tips die hujung pisau tu cucukkan dengan bawang putih yang dah dikupas...konpem x menangis... =)

Anna Mohamed Amin said...

chewing gum masa kupas bawang memang PALING EFEKTIF!! dah pernah try.. ;))

Sarah Khan said...

bawang rendam dalam air :P

aniszafeerah said...

Pakai topeng asfiq time kupas bawang pun boleh kot :3

Faiz Tapit said...

petua paling best, tak payah kupas bawang terus. takpun baling-baling ke dinding je. hik3

bukaktutup said...

kupas dkt paip la. bukak air slow. best. bwg pun jd lembut. :D nk paling mujarab *pakai spek. :P

bukaktutup said...

kupas sambil pasang air :DD nk lebih mujarab *pakai spek warne hitam bingkai pink ;p

HiSaM ! ! ! said...

try cucuk bawang merah yg bersaiz kecik kt depan mata pisau tu.biarkan dia terpacak dan terus kan memotong.ini petua org kg gua.....harap maklum.

MyLara Sarah Cullen said...

Assalamualaikum!

Fatin, sy pun spesies fatin, kopek bawang merah sure nangis2..kadang2 bukan sy kopek, org lain yg kopek pun sy yg menangis2 tak hengat hahaha..

ape yg penah sy buat, letakkan bekas garam yg dah dibukak penutupnye sebelah tempat kita mengopek bawang tu...

oke la sket kot boleh kurangkan sket tahap kemenangisan itu.. yg kunyah chewing gum tu tak penah terai lagi sbb sy spesies tak kunyah chewing gum, tp wajib cuba tu.

hehe selamat mencuba ye fatin!

misz sheyla said...

biase makcik2 penah wat kat kenduri2...amek seketul bawang pas tu cucuk guna pisau biar melekat...pas tu guna untuk potong bawang...eh...faham tak???faham tak???aishhh..cam x dpt bayangkan kan??xpe t kite wat entry siap lukis2

faten liana said...

>pakai cermin mata
>cucuk sebiji bawang dihujung pisau
>rendam bawang dala air dulu

Khumaera Ismail aka Habibi Hamid said...

oo..senang je nie.. FL kawen dulu, pastu hari2 mintak husben tlg kupaskan bawang. so tak pedihlah mata..muahahaha~

hanazku said...

ada satu saya pernah tengok rancangan chef kat us. dia cakap kalau tak nak pedih masa kupas bawang try pasang lilin masa kupas bawang sebab dia cakap masa mengupas bawang nih ada satu bahan yang kuar. then lilin tuh boleh menaturalkan bahan tuh. adalah proses kimia yang berlaku sesama mereka. so mata pun tak pedih :) try lah. saya pun tak pernah try lagi sebab selalu beli bawang yg sudah siap dikupas. wanita berkerjaya bz memanjang. ehehe

Yasmin said...

This from funny jokes - kupas bawang sambil makan chew gum . Try la .

wanie said...

laa FL org nogori ko..sekampung laa kita yee..hehe leh lah beraya sama nanty...

org kata tipsnya letak bawang kat ujung pisau...

Chentaku said...

sng je...awk leh letak garam dlm mulut..tp jgn telan...kemam je smbil kupas bawang...tryla...lau ssh2 sgt...awk pkai je spek itam...huhuhu

DaYaH JeLitA said...

alorhhh senang jer menangis la lagi kuat pastu komfem emak suruh anak pompuan dia yg len tolong kupas...ekekekekeke.. tapi patin sorang jela gurl ka? hee~

senang je rendam la dalam ayaq x pown semasa kupas pandang arah lain..ngee~

nice entry :)

Anonymous said...

this is my first time i komen kat blog u fatin, i x ckp pasal bawang, sory, hehe, i juz nk ckp yg u mmg berani sbb u terima anonymous komen ur blog, rata2 bloggers dh padam dh anonymous punya comment so that dorg xleh nk komen unless kalau dorg ada blog...i rasa mcm, wow, u sgt brani n positive, good luck in ur future anyway, i know that u can be such a DIVA in dis bloggies world ;)

dayangkueffazulaikha said...

jangan renung sangat bawang tu, tak la pedih. hehe

shah said...

http://89shah.blogspot.com/2011/06/elakkan-menangis-semase-potong-bawang.html
pssttt...jom usha...peminat biebers diutamakan...
ade pic baek punye dari j.bieber korang...ahaks..

nur aisya humaira said...

cucuk bawang lain kt hujung pisau...

normala_ali said...

kalo petua org dulu2 la kan nenek mala slalu kata letak satu bawang kat hujung pisau.. kiranya cucuk kan bawang 2 kat hujung yang pisau.. and satu lagi rendam ngan air pon boleh.. slamat mencuba FL.. :)

Anonymous said...

saya ada 1 tips..pena baca kt somewhere..kunyah chewing gum time kupas bwang..cubala.mana taw berjaya..hehe

ej said...

pakai spek mate perenang,pehtu pakai mask cam dokte bedah.

TFKSHHRL said...

betul2. making chewing gum chewing the gum! ^^

fadh said...

same ler kiter . bru seulas da nangis mcm hilang laki . haha

tips : rendam bawang sebelum kupas . xkn rase pedih wktu kupas . insyaAllah

Aina Najihah said...

Pakai spec atau shades masa nk kupas bawang. Berkesan! haha ;D

the fik's said...

potong bawang pakai helmet! haha

Saliha said...

ko kene prektis selalu, dulu aku pon podih mate tiap kali kupas bawang, tapi...disebabkan aku prektis hari2 siang mlm pg ptg (tipu)....skang ni level aku potong bawang dh ala-ala level mak ko la. hehehe chill je gua potong bawang.

Welcome said...

sangat betul blogger tu kata pakai contact lens br kupas bawang mmg x memedihkan mata.. sbb i salah sorang drpdnya.. cuba FL try pasni, ilek je kupas bawang tetiba nengok da abeh seguni...- mamamia

nuwul92 said...

hehe..saye pown pnh cube gak petua mkn chewing gum pe sume tue tapi x jln gak..sng jer kak fatin,jgn kupas bwg tue dkt sngt ngn muke..tapi klau pedih gak,akak cube jgn kelip mate..sbb klau saye kan kak.kelip mate nanti buatkn rase pedih tue makin brtmbh..anyway,saye follower akak dr sarawak...hehe..Salam perkenalan kak..

Anonymous said...

cuba kedip2 mata sambil kupas bwg! cuba la cuba la.. hehee

Anonymous said...

cuba kedip2 mata sambil kupas bwg! cuba la cuba la.. hehee

C@Rr0tSu$U said...

FL da try ke sume tips di atas??
cube try nih...
kepit 2 batang mancis kat bibir.. pale mancis tu arah luar..
he he.. abang saye try mase die tolong mak kopek bawang dulu.. kalau berjaya bagi tau yer..
:)

Nurul Ainee said...

pakai shades. eh,ade kene mengene ke. hidung kan yg sensitif.huhu

Anonymous said...

nk siang bwg tu buat kt tpt berangin. atau bwh kipas yg laju. sure xpedih. da penah try. hehe :)

Anonymous said...

IF NAK SENANG FATIN CUCUK SEBIJIK BAWANG MERAH KAT HUJUNG PISAU>>>TAPI NIE JUST PETUA BUT SO FAR IT WORKOUT LAK IF SAYA BUAT...CUBA TRY TEST TENGOK MCMANA!!

cik nur said...

ada pepatah org tua kata amik satu bawang cucuk dekat hujung pisau tapi kan bawang tuh bila kita kupas dia cecair yg buat mata kita pedih so kupas tuh arah bertentangan tak pun pandai adjust la hahahah

sayaezka said...

nie la mse nye utk gne spec.. :)

lyaidma said...

dli saia pon ad da same prob . bu slowslow da ta pedih . ta atw cm ne , ngee , =p

Faiz Tapit said...

kalau tips aku, takyah kupas terus. kompom tak menangis dah.

hik3

white said...

yerp. ada juga pernah dengar petua org2 tua pasal cucuk bawang kat hujung mata pisau untuk mengelakkan mata pedih semasa kupas bawang. tapinya tak pernah cuba lagi. hihihi.

dark r0se said...

sume3 pown betulllll! hihi:D jadi tak yah lah sy bagi jawapannyer~:)

Izatie said...

Same here . Potong bawang kena pandang tempat lain . Hahaha . Allergic bawang :P

mascaraq said...

biasanya kalau orang time pakai contact lens and kupas bwg takde efek mata berair..lol try lah..

Anonymous said...

tym potong bwg tu jgn b'nfas melalui hdung..b'nfas melalui mulut ye cik fatin..bole try kalo brani..kehkehkeh...;p

Anonymous said...

tym potong bwg tu jgn b'nfas melalui hdung..b'nfas melalui mulut ye cik fatin..bole try kalo brani..kehkehkeh...;p

NurAfizahMazlan said...

aaachooommmm! org sarikei terbersin ekekeke. mak gtau cucuk bawang ,erah lg satu kat hujung pisau. tp sy try sama je. tetap pedih mata

Amy A. said...

kalau sy, sy boh je bawang dlm petiais..satu, de bg xpedih mata..lagi satu, org bujang kn, masak pon malas, so bawang tahan lame..hahahahah

btw, kacak plak jejeka 3 org ni..:p

Amy A. said...

lagi satu kn kak, kalau da terlanjur pedih mata tu, nk bg hilang mak saya kate basuh kaki..(berkesan!)

$He dE RedDhoT said...

xtaw betul atau x..
tp owg dolu2 kate...
klu kite nagis mase kupas bawang,
dat mean bdan kite byk mengandungi angin...
angin t'jd cm kite slalu mkn b'ulang, slalu mkn keledek atau teh...
*xtaw ye bende ni fakta atau auta*
tp de owg kate bgs utk mate...
nk bersih kn mate..
nth la, slalu la gak jd chef...
tp power mate cm lg naik.. hahaha

hanabanana said...

haha same same! :p

y u y u Z u l a i k h a said...

paling tak suka kupas bawanggg T_T

EZAN IDMA said...

hahah suruh je abg n adik FL

Anonymous said...

jgn tengok bawang tu..sentuh pakai tgn je leh tahu tmpat mana x kupas..setel

Khairiah Marzuki said...

pakai sunglasses...hehe

Waniey Khirzuan said...

baru taw pakwe maria elena rupanya abang FL.. ke pelanduk dua serupa?

Fuza Beyonce said...

adoi, bawang pun boleh jadi isu kat honeykoyuki ni :p

Akusipenulisblogygmalas.. said...

ofcoslah rendam bawang tu dalam ayak dulu,pastu baru kupas..mmeng BERKESAN bagi akulah..

http://liailnia.blogspot.com/2011/06/realiti-hidupku-sebagai-perokok.html

yanasensei said...

cucuk seketol bawang dkt hujung pisau yg nak kupas tuh. menjadi! hahah.

izz zara said...

letak mgkuk air kt sblh.. then, bila kupas tu, tgok2 air tu...

amy shuhada said...

tumpang amik petua2 korang. aku pun sama xtahan!

http://wowimstillamyshuhada.blogspot.com/

Cik Anon said...

sebelum kupas tu rendam dulu dlm air biar kulit tu lembut. baru leh kupas dgn jayanya.

Maya Lisa said...

Maya pakai spect je ! weehoo ~ weehoo ~ tak punnn, pandang tempat lain. Tapi salunye, kalah jugak. Melelehh air mate maya ~ aduuuii ~

betty said...

i have a few simple tips:
1) rendam bawang tu dalam air..
2) simpan bawang dalam peti sejuk, so, bile nak kupas, air bawang tu x merecik2 sgt sampai pedih kan mata.. tp simpan la bawang tu dalam bekas tertutup ye, nt satu peti bau bawang..
3) mase kupas bawang cucuk bawang kat hujung pisau,.. ni petua org tua2..
4) kl mate dah pedih, cube makan garam.. sikit je,. jgn byk.. nt x tahan masin plak..

Deyy Anna said...

bernafas guna mulut je bukan guna hidung time kupas tuh..hehe

alia othman said...

kupas sambil mengunyah. it works sometimes for me. tapi bila dah expert, tak sempat nak pedih, bawang dah setel. hihihi *berlagak. kecohh an? hahahhaha

adi said...

mule2

adi said...

mule2 kupas seulas bwng pastu kunyah sambil kupas bwng sekian yg ade..atau kupas je gune gigi.lg power klau gg pakai braket.=>

PSSST...petua ni brkesan kt aku.klau korang nak try at u own risk.hik '=)

yonna said...

aha my cousin pernah pakai plastik kat muka masa potong bawang T_____T. dia kata berkesan. hahaha.

boleh la try :D

Adib said...

pakailah shades yang vogue2 masa kupas bawang tu. konpem tak menangis. =)

MUTIARA TANJUNG said...

hi fatin salam kenal..
hmm bawang merah..
letakkan wadah yang berisi garam sewaktu mengupas bawang

suara sizuka said...

nk menangis secara paksaan hanya perlu kupas bawang je....


suke makan bawang...

suara sizuka said...

nk menangis secara paksaan hanya perlu kupas bawang je....


suke makan bawang...

Anonymous said...

fatin u pkai contact lense jenama apa,cantik la

Anonymous said...

hi FL,
well this is my tips..
1. rendam dalam air terdahulu
2. simpan dalam peti ais
3. pasang kipas menghala ke bawang untuk tiupkan baunya...

selalunya tip2 atas berkesan.

MiraShibuya said...

Pernat buat assignment pasal bawang. Haha. Don't ask!

Kunyah chewing gum while kupas bawang. Tapi, tak jugak lah. Not just chewing gums, but the basic mechanism is of continuous nasal drainage of tears, so even while chewing gums your eyes will produce tears but because you are making constant jaw movements the nasal drainage of tears is done constantly preventing tears to overflow, which means you don't 'cry'.

Ha, ayat omputih tu copy paste. Sebab tak tahu nak explain mcm mana. Haha.

Hamizah Binti Zulkifli said...

kalau mak sy ajar...ambil sbijik bawang,cucuk kt hjung pisau yg gune nk kupas bwg tu.then kupas la mcm bese bwg laen2 tu..hehehe...

ninie said...

ni petua bersusah-susah dahulu, bersenang-senang kemudian.

masa mula2 kupas or tumbuk bawang kan mata pedih kan. biar je pedih tu sampai menangis-nangis. jangan gosok mata. nanti bila dah keluar banyak air mata macam sedih sangat la konon kan, mata tak pedih dah. maybe sebab dah adapt kot.

yang penting jangan gosok mata. kalau tak nanti pedih mata lagi susah nak hilang selagi tak siap kerja. selamat mencuba ^^,

Pena Marhaen said...

kupeh sambil pakai ray ban..cubolah!hehe.

wardah said...

Salam . Tips x nak mata pedih , kupas dalam air.

Scarlett O'Hara said...

Cara nak elak pedih masa kupas bawang ialah dengan menyimpan bawang tu dalam peti sejuk.Sangat berkesan.Cubalah!

hana said...

kalau pakai contact lens,konfem tak pedih mata klu kupas bawang..takpun,cucuk sebijik bawang tu dekat hujung pisau masa tgh kupas tu..

«Oldest ‹Older   1 – 200 of 272   Newer› Newest»