Monday, May 30, 2011

Perempuan nafsu 9 & akal 1.

Assalamualaikum


Biasa tak dengar orang kata, lelaki ada 1 nafsu & 9 akal manakala perempuan pula is the other way around. Yeah you heard me, perempuan ada 9 nafsu & 1 akal.(Ada orang kata hadis ni tak sahih, but lets just pretend like its true) Okay kalau dibaca sekali imbas memang akan rasa macam pathetic gila orang perempuan. Kasihan, perempuan itu kelihatan macam pandai, bijak, cerdik but actually dia ada 1 akal jer. Tengok perempuan tu suci dan lemah lembut..but eventually dia ada 9 nafsu. Haha! 


But things don't work that way buddy. Bila cakap pasal nafsu, it can be broad. It can be anything that require lust. Nafsu makan, nafsu shopping, nafsu berak dan pelbagai lagi. Oleh kerana perempuan mempunyai nafsu yang maha pelbagai, maka orang perempuan ini seringkali dilabelkan sebagai kaum yang amat sukar difahami. Adalah lebih senang untuk faham salasilah puak Yahudi Ashkenazi daripada kami. Wuwuwuwuw.


Perempuan ni pendirian dia sangat tak tetap. Tak stabil. Ibarat macam jetski yang dilambung ombak ketika air pasang. Hari ni dia kata lain, the next day dia kata lain. Walaupun dia kata lain-lain tapi we expect you guys boleh terima bulat-bulat. Kalau tak boleh terima, kitorang akan marah. Haha! Cool bukan? Tak dengar cakap je marah. Hee.. Itulah specialnya orang perempuan, we are allowed to marah-marah like crazy once in a month without being scolded back. (Thanks for the uncontrollable scientific-proven hormone!)


Lepas tu, orang perempuan ni cepat sangat terpengaruh. I mean like real cepat. Contoh paling senang adalah fashion. Ok contoh sekarang adalah musim Harem pants. Maka bergegaslah mereka ke Times Square ini jam jugak untuk mencari Harem pants (TS murah sikit hihi). Lepas tu Harem pants dah tenggelam, keluar pulak Tapered pants. Ah kene pegi balik TS untuk beli Tapered pants! Ga keren lho kalo ga ikut peredaran fashion! And the list goes on. Disebabkan orang perempuan suka pakai baju ikut fashion, kadang-kadang ada certain baju tu dia pernah pakai sekali dua jer. Yelah musim dah habis, takkan nak pakai baju tu lagi kot. Nanti orang kata ''You're so 2007 duhhh~'


Bila tengok orang dok pakai clog, beriya kita cari clog yang sale sekitar mall di KL. Bila tengok orang pakai makeup, kita pon nak jugak walaupun kita tau in the end kita akan pakai sekali dua je make up tu sebab segan. Bila tengok orang pakai shawl Hana Tajima, kita pon nak jugak jadi Hana Tajima walaupun muka kita tak sesuai pakai shawl tu. Bila tengok orang pakai vintage dress, kita pon beriyalah bersengkang mata cari online shop yang ada jual baju vintage. These are the commonest examples that I could think of. I know well cuz i'm a woman too. Aku pon tak lepas juga dari penangan 9 nafsu ni. Siryes penat emosi & jasmani sebab tak pernah puas dengan apa yang kita ada. 


Benda ni buatkan aku terfikir. APA YANG AKU KEJAR SEBENARNYA? Aku berkorban duit, masa & tenaga semua ini untuk apa? Kepuasan? Tapi aku tak pernah puas pon. Makin aku berkorban, makin aku terkorban. Eh apa aku cakap ni? Hahahaha but yeah i hope you got my idea. Kau takkan pernah puas kalau kau keep on comparing yourself with others. Orang ada kita pon nak ada jugak. Orang takda, kita nak ada jugak. Abih bila masa je yang kita takda ni? Eh apa yang ada apa yang takde ni. Aku ni suka melalut sampai dah terlupa apa aku nak cakap sebenarnya. Cis.


Semakin aku dewasa ni (eceh!), aku cuba untuk tahan nafsu dari benda-benda macam ni. I mean, aku cuba kawal diri daripada terpengaruh dengan orang lain. Walaupun orang pakai shawl fancy2, aku tetap dengan syria murahanku =') Yeah, mula-mula rasa macam segan giler aku sorang je yang pakai jeans & syria, semua orang pakai maxi skirts & shawl HT like sangat cantik kottttttt. But then I get used to it. Just confident dengan diri sendiri. Doesn't mean kalau kita tak ikot fashion sekarang kita tak ohsem kan? Aku adalah contoh manusia ohsem kahkah. (Tampar mahu ga?)


Macam makeup pulak, dulu aku pon sibuk jugak nak pakai makeup bila gather dengan kawan-kawan, konon-konon taknak rasa macam being left out la kan. Semua orang pakai makeup takkan kau sorang je datang dengan muka plain? Nanti nampak macam you are not belong to that group. (That's what I used to think before). So aku ni kaknam sibuk nak pakai eyeshadow & mascara bagai, lepas tu bila nak solat dah susah. Kena pakai remover and all. Buang masa je. Lepas tu kena pakai balik makeup. Benda 10minit dah jadi 30minit. Tak cerita lagi part lilit shawl bagai =')


Tulah benda-benda yang buat aku rasa penat. Sebab nak impress orang punya pasal, then I got to sacrifice alot of things. Dulu aku okay je, but now aku rasa rimas & menyusahkan. Well benda ni depends kat individu sebenarnya. Kalau semua orang fikir macam aku, then takdelah fashionista didunia ni betul? Haha. Bosan lah pulak dunia ni nanti. But apa yang aku nak cuba sampaikan adalah, kalau kau rasa benda tu macam tak bagi benefit kat kau, then don't do it. Kalau kau rasa kau buat semua benda ni sebab nak setaraf dengan kawan-kawan kau, then you got a big problem. Benda ni tak sihat sebenarnya, sebab korang walaupun berkawan tapi sebenarnya korang adalah lawan. Korang macam bersaing-saing  sapa pakai baju lagi cantik and stuff bila meet up walaupun secara amnya korang adalah goodfriends. Jangan cakap tak, at least korang mesti terdetik sedikit jealousy. Perempuan kan memang suka envy. Thats the fact.


So the best way is, kurangkan stalk fashionista. Jangan salah faham, aku suka tengok fashionista jugak, but sometimes you just gotta do it. Bila korang tak stalk, korang tak tau fashion terbaru, lepas tu korang pon tak beli haha! Anyway diorang kan fashionista, dah bidang dia disitu, of course la dia kena pakai latest fashion hee. Yang kita orang biasa-biasa ni tak payah lah kot nak berusaha sangat nak jadi macam diorang. Just keep things moderate. Kadang-kadang simple is more kan? Tapi kalau nak jugak, terserah kamu deh sebab minat orang kan lain-lain.


Lepas tu kenalah kuatkan iman dan tinggikan paras konfiden dengan berbisik dihati ayat sebegini 'AKU CANTIK WALAUPUN TAK PAKAI MAKEUP AKU CANTIK WALAUPUN AKU PAKAI BLOUSE DENGAN CROCS JE' Korang kena ada konfiden, tapi janganlah terlebih sehingga menjadi riak pulak sampai bila jumpa fashionista kau pegi cakap ' Hello aku cantik je walaupun tak pakai baju macam kau'. Itu dah melampau. Memang aku pergi simbah acid kat muka kau haha! Anyway, bila kau ada konfiden kau akan rasa 'I am pretty just the way I am' lepas tu mesti kau tak terpengaruh dengan orang lain. Cool kan macam tu. Hati kau tenang, duit kau pon selamat dan yang penting, kau tengah belajar menahan nafsu haloba. Its a good thing right =)


p/s : Berfashionlah ikut kemampuan kamu. Tak salah kalau sekali sekala nak bershopping, nak pakai makeup cantik-cantik, tapi jangan sampai overboard. Peringatan ini untuk diri sendiri juga. Aku pon pernah buat silap dan Im learning from my mistakes =') Kita kan manusia. Biasalah kan. Marilah girlfriends kita belaja untuk terima diri sendiri dengan seadanya!

Thank you for reading this entry !

286 comments:

1 – 200 of 286   Newer›   Newest»
Chaq said...

well written young girl :) keep it up!

CikHoneyBee said...

hehehe.. dh mmg lumrah pmpn cmtu.. biase la tu...

fiza said...

sangat setuju!! berfesyen ikut kmampuan! =D

HumairaHalil said...

yeahh , it's soooooo true on sooooooooo many levels kak atin :)

rosliza rubee said...

heheh betul tu kak fatin...sekarang ni nk pakai semua nk ikot fasyen......pakai je apa yg ade an an

Noh Kodiang said...

hahaha...doktor pon pandai berfalsafah ek...teruja i...weeeewuuuu

rosliza rubee said...

heheh betul tu kak fatin...sekarang ni nk pakai semua nk ikot fasyen......pakai je apa yg ade an an

Najlaa 'Aqilah said...

wah. cool nya!

i'd better take a step back before it's too late. thanks sis fel! :P

♥ fuzz ♥ said...

woww...best2..
lamanya menunggu kak fatin update blog.. huhuu...
tengok mata pon mcam bngkak je..
tak cukup tido ke kak??..

miss jijie said...

yeaahhh! totally agreed! why should nak ikot sume kan. just, be ourself. tgl jejak d cni yer. aqustiqaloqa.blogspot.com

nuerulle said...

yeahhh...^^B

delarocha said...

indeed :-)

laskar pelangi said...

abis kew nasi tu FL.? hehehe ;)

FroggyYeoja said...

haah.. sokong sgt dgn ape akak ckp, (sbb sy xpkai makeup2 ni. hehe) nak plak kalo student, kkdg, sngup ssahkan parents semate-mate nak beli benda alah ni.. kalo gune duit sendri xplah.. :D

fAdiciSm said...

u pakai ape pon cantekkk!!!~ ;D

Mrs.Nazrie said...

FL!pjg gila entry ne..temengah2 baca..

Misz Ayu said...

setuju ayt FL yg u so 2007..hari tu kwn ckp ms i pakai skinny jeans..rrrrr ko ni sooo 2000..cehhhhh.. =(

lilysuryana said...

i pun suka ikut fashion orang juga actually tapi sejak kebelakangan ini, i pun dah malas (sebab takde duit,hahaha) sekarang bergaya untuk kepuasan sendiri walaupun org tak suka :p

i lebih suka shopping dekat bundle, berbaloi-baloi kottt :)

akuwanblur90 said...

gemok la ko atin pass nie... makan nasik byk2.. hauhuhuh

Encik Amman said...

ok. nice writing. i like

meaw said...

yesssss,meaw sokong dengan yang ni, be yourself ..jangan tengok orang melaram dengan pakaian gitu kita pon nak jugak, ikut kemampuan kita...tapi kekadang kalau napsu terlebih gila terpaksa gadai gigi ni haaa
( tipu ) ... terpaksa la kuaqkan duit jugak wpon tade sangat,hahaha..napsuuuuuu

nora said...

pernah terpengaruh dengan semua tu,sekarang ada banyak stok baju-naju dengan shawl yang tak terpakai..nak pakai risau org kata..

You're so 2007 duhhh~'

T_T

Dee Chicuita said...

terbaekkkk! :D

NadiaRazali said...

wah,boleh jadi counselor ni.haha.
nice entry.setuju bangat..

TykaFaizal said...

well tha's true :) tahks kak liyana share benda bagus macam ni :)

Ateyn Bella said...

woww! good one :)

faliq said...

hadith tu sy dgr xsahih...

faliq said...

hadith tu sy dgr xsahih..

Ms and Mr Red Ribbon said...

suke entry nih!

zurainah abdullah said...

huu.antara entry blog yg terpnjg yg x bosan coz im feel it even x penah meet up texting jauh sekali webie dengan kau..hahah.terserah kamu aja dalm bfesyen ni ya

Almari Si Pari-Pari said...

berfesyen ikut tempat :)

Anonymous said...

bgus...trus kn usaha untuk berjimat ye fatin liyana.... ~Fz~

faliq said...

hadith tu sy dgr xsahih...

LittleGurl said...

betol atin!!sometimes bile tengop orang laen pakai macam2,rase macam argghhh aku pon nak pakai tu!haha. tapi sbnrnya tu nafsu je sbb tgop orang pakai cantek,so,kite pon nak. Macam LG sdiri,naseb baek LG suka beli clothes yang akan pakai untuk byk function. kalo stakat beli utk pakai for dinner only,LG takan beli. yeah. memang rugi lau benda tu memang suke gila but lastly xbeli kan. tapi try la cari something yg kite boley plbagaikan dressing kite. tade la mmbazir,and then kite boley pakai sume baju2 kite spuas ati. just love ourselves as the way we are ;)

Gen2Merah said...

nice... belanja ikut kemampuan kan..

nanakimie said...

nana setuju!:)

CikGadis said...

sbb 9 nafsu tue la wat i merana..
wawawaaaaa T___T

Cik Miera Aziz said...

Itulah apa yg saya buat.
Tak habis2 jeles dgn org lain.
At last, i've decided, I have my own way, my own style, kenapa nak ikot org? ;)

Nice FL!

cik faiqah said...

terbaik la this entry!super duper LIKE!
:)

mizzbutterfly said...

fl..to be onest,...sgt suka tgk muka fl time mase matrix...kmns...kite satu batch..tp..i budak account..kite satu klsuter...fl ade natural beauty...dulu time kat matrix..slalu nmpk fl dkt kafe A...MESTI Pandang punye...dah chommelll n cute dah... :)

Miss Green Rose said...

saya paling suka ayat "terserah kamu deh" hehe.. dgn "anyonyonyo tomeinye~" haha.. sorry ~

Anonymous said...

dats rite ! ;)

farahh said...

sedikit sebanyak terasa uuuu. hha terasa sebab ada perasaan mcm tuh. rasa nak melawa tapi tak pernah pakai shawl cz muka x sesuai. shortly, i just remind myself, biarlah kita nampak cantik di mata suami saje :) you're sooooo COOL!

baju kurung said...

salam
fatin liyana i like u sooo much :))))
hurmmm
yeah what u r saying is true and very true :)))

tinggal kat sini bumi asing hari2 dikelilingi wanita yg mengagungkan fashion. ...kadang bila tgk rasa tired
"drg tak rimas ker?" tapi tak kisahlah itu kan pandangan masing2x.. bagi saya bersederhana cukup :) lagipon x baik sangat over d khalayak ramai mermbahaya diri sendiri kan...


:)
wish u ol d best !

yanasensei said...

well written. suka sgt entri ni! lebiu FL memuahhh! haha.

Kikio said...

membuatkan saya berfikirrrr dengan mendalam. setuju dgn kamu sis wlpun saya bukannya species ikot fashion sangat. *rasanya memang tak kot* hohoho. btw, nie first komen belog siss. heee :))

-ilyannur- said...

btol2. disebabkan selalu sgt tengok blog2 fashionista, terus mcm terpengaruh padahal xde la sesuai dengan muka dan badan. huhu. sekarang ni pun tengah berjimat cermat, xnk dh beli benda2 yg x perlu. fashion xpenah nk stop dr grow. kalau nk ikut semua, memang susah la.

Sarah Khan said...

salam ;)

yep. ada betulnya. kadang2 nak ikut sgt peredaran zaman and fashion sampai x jadi diri sendiri. asyik nak terikut2 org.

Nurul uNaz said...

: woah ! this time punye entry was really down to earth babe even u are the one of the most awesome fashionista . well done babe .

btw i do realize ur changes when i saw ur pictures dgn akak yg sponsor cupcakes waktu homecoming partay at ur home previously . at that time , i say to myself ,'euw, FL just wore tudung malas jee ? bkn dia fashionista ke ?' but then , i saw ur true-self and u looks naturally beautiful even in a simple ways . see , other people will realize by themselves that we're pretty just the way we are . :DD

NADIAH KZAMAN said...

alalala..THIS IS THE BLOG ENTRY THAT I'M WAITING FOR..c'mon my dear girls..let's do itt..I also do believe that CONFIDENCE is much more beautiful than wearing so many things on your body n i cudnt agree more..

ZalinZalina said...

hai fatin...kak ina respek tul dgn awak ni...kalau la semua pompuan2 kat luar sana tu macam awak...dan kalau la kak ina ada anak pompuan mcm awak :)

AISHA INANI said...

setuju doh!

dulu aku pon dok sengkang perot nak makan, sebab nak sgt kejar fashion. lama2 aku rasa, aku try macam haram pon mesti takkan selari sebab itu bukan bidang aku plus, i did heard a man said, 'too much fashion on you is shame on me!' pfft.

lama2 dah berusia sikit2 nih aku pon rasa dah malas sgt2. senang jadi macam aku yang nerd dulu. GTH apa org nak cakap, asal aku hepy and comfort dgn diri aku! tehee~

Fika Rozaidi said...

banyak kata² peransang dlm entry ni! selalu rasa nak beli itu ini sbb tgk dorang pakai lawa tp takde duit and mls nak guna duit parents and then tak dpt beli jd sedih. tp kdg² just remind myself im beautiful the way i am kan ;)

eyqa amin said...

setuju la sgt2......

Nissa Jalaluddin said...

hang memang pandai menulih cik atin.huhu....suke entri ni!!^^..lamanya nak tunggu fatin update blog sekarang..busy sgt..=(

Aiman Ariffin said...

ahhhhhh I'm loving ur post and I love the way how u express ur thoughts and emotions into words. What can i say? well written. Anyways, well I think the whole purpose of fashion have been exploited and wrongly defined i guess. Thats why many people go for it is because of attention, fame and being under the spotlight. Its not all about that u know (-.-") there is more to life than that. So the best thing to do is balance it all, be grateful with what u have and be yourself dammit! haha :D

k.h.a.l.i.l.a said...

wahh... gud entry...! mmg kdg2 nak gak bfesyen2. tp bile pk balik kesan yg xbest tu, mcm pakai skali je pastu dah tak pakai perap dlm almari lame2 smpai betahun2. hmm... better just be diri kita sndiri, ikut keselesaan kita sndiri.

Nurul Mazni said...

this is totally gojes entry dear.. masing2 ade pendirian nye masing2.. n yes, pmpuan mmg lebih memahami jiwa pmpuan yg lain.. ngeee.. 9 nafsu tu tak salah asalkan tk melampau2..

NazneenNajib said...

yes. couldn't agree more. well said dear. as we are getting older, banyak lagi benda lain perlu di ambil berat lagi. btw wish you all the best in whatever you do. <3

Korie said...

betul tua kak fatin!
huhu.. nafsu mmg byk
mata prempuan ni cpt sgt jf bling bling bila nmpak berang mnarik

Doktor Cinta said...

tebaik la..eh..byk nye minum air..hehe

da owner said...

me tink like dat too.mungkin sudah matang.rase penat dgn sume ni,dulu maseh budak2 mgkin.so now,simple n less is better.i kdg2 peliks jugak tgok yg overload tuh.hehehe..tp teserah saja ya sama diri masing2.baru now i komen.hehe

Tuan Taman Lepak said...

sbb tu kte suka FL..simple but nice..really nice..suke tengok FL punye outfit...tak over...kte pun sbb rasa jiwa tak kena dengan fesyen skang ni so kte tak pakai sbb sedar diri ini cuma sepadan dengan tudung bawal jek...huhu congrates..

Wan Gerrard said...

good girl :)

shatirah no'man said...

wow ! good one.love it :)

hanafijaafar said...

ini adalah sungguh benar.

kelakar bila tengok beberapa perempuan berjumpa atas dasar fashion, mereka akan try too hard dan akhirnya nampak sangat lucu.

bila kumpulkan beberapa belas manusia lucu ini, kita boleh sampai rasa kesian. huu.....

eykin murnie said...

tepat skali!!

mahfuzah said...

so well written FL..100% agreed

Anonymous said...

good job gurl!! semoga terus istiqamah :-P

Awan Fantasia said...

Wanita memang misteri..betul tue..

Jom Tengok :
PREVIEW FILEM KL GENGSTER!!
ISU PALING SENSANSI: MAKCIK HAJJAH HINA ISLAM!!
MAYA KARIN MELACUR DAN DAPAT $$$

Myra Arshad (: said...

best ! =)

tomato said...

sukak jugak fesyen and nak jadik fashion dsigner !
but tak mampu lg nak beli macam2 fesyen skrg..bese2 je bule .. hehe

suka lah entri nih ! :D

Ezzad Edzral said...

U mkn dkat restoran Igentis kan ??
kat Jusco S2..huhu..
Knal sgt nasi lemak tu ...
Well,dis entry is good ..
Pandai FL main peranan ..haha

Chybee said...

fatin liyana dah cukup fashionista kot. hehe...but i do makeup and dress up my own way. simply cause I love to do it. not trying to impress others. sebab tu payah sikit nk tahan nafsu. huhu

Semakness said...

sgt menarik... artikel seronok dibaca hehehe!

Anonymous said...

absolutely FL...aq pn dlu mderita gak nk ikut2 org ni..skg dh penah rasa dh ikut kemampuan kitaa jaa..jnji hepi n xnyusahkn orang lain...=)) luv u F:.. =)

Plankton Seksii said...

mak kite selalu pesan "jgn ikutkan sangat trend ni sbb ia xkan longlasting, membazir je"

Betul kate u.. bersederhana sudey

hehe

MARLIYANA MK said...

yessssss.. like it much!

berfashion mgikut kmampuan erk :D

Dilakochan said...

So agree with FL.

Berfashion lah ikot kemampuan.
Jgn papa tp bergaya x hingat.
At the end diri sendiri yg rugi..

noor syazwani zakaria said...

bergaya kena caranya.simple pun cntik jugk kan.

eva said...

setuju sgt! sbb penah gak mcm tu.. lama2 penat tau sbb bukan ekot diri kiter.. so skrg alhamdulillah rilek jer..more confiden hehe.. nice entry!

Adam Narzuan said...

entry yang menarik... bernas..
Kalau Tahu Aku Bunuh Awal-Awal

HaFizaH aYu said...

sya setuju sma kamu deh!!masa ade duit sumer nak bli bnde yg up to date, bila poket dah kering baru la tersedar waktu tu syaitan dok gelak dah sbb terlampau ikut nafsu..like tis en3 FL

Nurul Aina Adnan said...

oyeahh aku dh pnah lalui pe yg ko lalui skang..situasi bila mana kita dh jd bosan..dulu aku bersungguh2 gak nk jd cntik mcm org len,then aku jd bosan sbb aku sdar mmg sgtlah bukan aku nk pulun2 melawa.bek jd diri sndri.

RUZZEZANIE said...

ske entri ni!! i like..ske shopping tp ikut kemampuan, now kena shopping dr beli kasut :(

:: takut! psl my dad da bising kasut i saje da nk penuh almari..huhu

purplelurve said...

Good job with the entry! sangat setuju. biarlah kite jadi diri sendiri tak payah ikut sgt fashion ni. jgn kite ni jadi hamba fashion. cukuplah bersederhana dan menutup aurat. Allah lebih sukakan kesederhanaan dan tidak melebih2.

Hopefully, with ur entry ni, akan ramai girls outthere yg akan sedar n mula fikirkan perkara yg lebih penting lagi selain menjadi hamba fashion.

Thanks a lot, FL!

Anonymous said...

nananaa agree much okayy :)

kinn said...

dats it. kalau nak shopping ikut la kemampuan. hee

love this one, I am pretty just the way I am. hihi ^__^

Mila Ahmad said...

fatin cantek tanpa make up :)

Fareha Rahmat (Bos Besar) said...

terbaik FL!

norshila ibrahim said...

u're beautiful..just the way u are..
FL tetap cun..kuaq pkai bju kelawaq pun, msti lawa jgk..hehe

GreenAppleKu.com said...

Wa..jealous ni, satu artikel beratus yang baca, komen apa tah lagi.

Just be your self and you will stay cool a greenappleku. Ahaks!

Nice artikel Fatin.

miss zizie said...

setuju.sangat.sangat! teehee :)

lain kali beli baju yang boleh pakai sepanjang zaman. eh!! ade ke?

cik aryu said...

setuju

sanaa cornales said...

apa2 pun tdung syria adalah the best..w'pun simple tapi cantik..tak yah nak lilit satu kepala..lemas!

fashion untk keseleasaan ok je..tp kalu berfesyen ..pakai pun tak betol uh! kena kutuk nye..tgk pun macam paisea je..

Huszaini said...

OOooo macam tu sifat perempuan.. :)

cik nur said...

tahu tak per yang penting jgn nak compare kan ;life kte dgn orang lain sbb kita nnt emosi kita yang tak hepi hehehe

3uri@ni said...

Mcm ni barulah Dr Fatin Liyana (^__^), kalau dh cantik, lg simple pakai, lg cantik tau! Less is more babeh.

kc kasedah said...

suka la entri kali neh. well ya,da mmg lumrah org pompuan nak bergaya sakan neh. hehe tp aku still mcm neh jugakk. aku rasa aku masih lg stuck dgn fesyen yg "hello itu tahun 2007-2008 kotttt" hahaha tapi aku ada konfiden kot dats y la aku buat tengin aje nye pn.


lek suahhhh ='D

Kemn Azmaili said...

hye FL!!

u pakai ape pun santek lorrr..

i'm featuring u in my blog tau..

lets check it out!!!

http://kemnrocky.blogspot.com/2011/05/fashionista-with-hijab-style.html

yusrina said...

fatin liyana, aku suka entry kamu ini... sgt informative... tak perlu terpengaruh dgn benda yg bukan2... Aku pun pernah terjebak...

Si Tukang Tulis said...

hahah yeahh, well su sangat setuju, perempuan memang nak melawa je kejenya,tak pernah puas..haishhh su pon sekarang tengah cuba kawal nafsu nak melawa,shopping2 tu sume..its really waste my money n time. huwarrgghh tapi.........macam dah terbiasa melawa..camne ni..huhu :'(

Love hurt aeNnn said...

suke sgt entry nie.. act , i tak ikut fashion sgt.. still pakai tudung bawal.. hihi. ;)

:: cekodod :: said...

FL kenapa letak dlm kurungan :(Ada orang kata hadis ni tak sahih, but lets just pretend like its true) maksudnya hadis tu xsahih dan kita perlu berpura pura ianya betul ke? Macam letak hukum baru,bukan ke hadis tu sememangnya sahih with no doubt? i'm just askin

miss raihan said...

hahaha..betol la tu.tapi series bila da sibok keje, kawen, ada anak...suma tu dah takde kot.ada benda lagi penting.
well..manusia memang xpenah puas.kita akan sentiasa nak up and cari yg lebih baik dari apa yang ada.and last baru realize utk apa =P pepon makeup,fesyen & perempuan memang xdpat nak dipisahkan.

ain shalalala said...

good!!

::blog anak jawer:: said...

betul tu...tp lelaki selalu kalah pada nafsu yg 1...

-Yok mampir diluk = orang asli...di medan pertempuran dua agama..

Opah Kentang said...

coz youre amazing..just the way you are..... :)

Cik Tqah said...

betul cakap FL... kalo kite stalk page fashionista mmg rase nk tiru.. skirt sume tuh.. pasni kene tuutp mata dari usya page diorg..huu.. nafsu nafsu!

Rahmad said...

perempuan cuma ada 1 akal..

sebab tulah perempuan gunakan sebaik-baik akal..

klu tengo kat ipta/ipts kebanyakan dibanjiri oleh kaum wanita..

yg lelaki banyak masuk USM (Universiti Serenti Malaysia)..

begitu jg sebaliknya.

Sarahh Lo said...

thank you FL!

syieda said...

yes!! setuju ngan akak!! perempuan ada 9 nafsu, 1 akal.. ^_^

Chempaka Sari said...

hmm perasan jugak FL dengan kawan kawan (maria elena, cik epal, bla bla....) lain gather selepas photoshoot dgn Annas Easkey tu, awak sorang je yg simple dan tak make up dan pakai tudung syiria.

But i wondered, why i just keep looking at you more than others.
XOXO, Chempaka Sari.

cikguden said...

yang penting enjoy. huhu

MiSz fiFiEyQa said...

Thanx for diz en3..now,i'm free!!x payah nak susah2 pk pasal peredaran fesyen..juz be myself!

MiSz fiFiEyQa said...

Thanx for diz en3..now,i'm free!!x payah nak susah2 pk pasal peredaran fesyen..juz be myself!

MISSHOHO said...

betul betul..ni je care bley kawal nafsu serakah..;pp..kak atin btol sgt..;P

Anis izyan Abd Rahman said...

totally agree with you fatin liyana !

naxa said...

so true.. perempuan kan mmg suka envy! i envy u FL. wlpun simple with syria je, FL tetap cantik! i envy u.. very! hahahha!!

fazilzura said...

now dh ado grade AA.. so insyallah kite mampu beli, nk beli yg ori bkn pe takut membazir , cz duit lebih kite leh invest pd benda2 lain ..

nurdani said...

walaupun tak suka baca entri panjang2, but this entry berjaya buat den habiskan dengan penuh excited. haha.

betul2...semua benda baru nak ikut. tapi saya jenis yang simple2 je. tak berminat nak ikut style yang ada sangat.

intan permata said...

suka sgt entry ni, betul2 memahami dan dpt mengingati diri kite sndri, gud job FL ;)

honey roses said...

comel la u... :D

Chik Bulan said...

i like this entry a lot !

Aida Azryn said...

haaa.. btol fatin. lau ikut peredara fashion. ssh ah. kopak ah duit.. pakai je hape yang ade. :)

mrsharis said...

sangat suka ngan entry ni. kadang2 tgk org tu sampai macam dah jadi fashion victim. Akibat nak sangat jadi macam idola dia..tk fikir sesuai or tak dengan diri dia sendiri. ;)

e r a a r u s b e r r y said...

Best entri kak Fatinn ~ yep setuju sangatt ! jangan merana kerana kehendak . hehe

Mak Izz said...

really love this entry! setuju sgt :)

Budak Chomot said...

Sangat suka entry ini! Terasa pun ada jugak. Hehe ;D

FARAH IZWANI RAMLI said...

entry yang memotivasikan diri sendri.
hehe.
semua yang dicakap betul.
banyak terasa. kehkeh.
love FL. <3

hana sudradjat said...

i dont wear makeup except for special occasion.itupun setelah dipaksa oleh kawan saya T.T and berfesyen mestilah kena ikut kemampuan.hehe.kalau x ,habislah duit melayang laju. (:

idzyan ismail said...

ermbetul tuh. be what we wanna be. kalau tgk hollywood pun. diaorang bergaya ikut kesukaan msng2 bukan nya mcm kita neh, dah trend HT suma nak jadi HT.like loser!

maira said...

salam.
first time nak komen.
hehe.betul laaa.saye masih pakai tudung bawal pegi keje.takde pakai shawl lilit2 ke or tudung fesyen2.baju kurung+tudung bawal biasa.mula2 rasa segan jugak sebab orang sekeliling semua pakai berfesyen2 bagai.but suami saya tak penah komen n still puji saye comel.so,saya end up dengan fikir,tak perlu nk ikut2 orang berfesyen bagai sebab yang penting suami tak kesah n still nampak kita cantik di mata dia da cukup la kann.hehe.tu je.ok bai.

Jαnnαhツ said...

nafsu berak???

Cik Puan Izan❤ said...

setujuuu...berfesyen pun kena ikut keperluan...xyah membazir..

nuruashia ♥ said...

good entry FL <333

fyda razak said...

i used to dress simpler and not wearing make up when hangout wif my friends . bt when i grow older (echeewaa) i started to kejar all that kinda stuff , wanna appear the best among our bestfren like have the best make up or dress all that . it's normal laa right girls at my age always wanna try something yg menyusahkan diri macam tu . Bt as benda2 remeh mcm tu buat u confident tak salah rasanya kita berkorban sedikit utk mncapai kpuasan diri (even as u say that we never 'puas' dgn ape yg kita dpt) . bt it worth it laa i thinkkk . as long as kita just be ourselves :) kahkahkah

misz aisya said...

hye kak FL!

yup, mengaku penah envy ngan sorang kawan..agak rapat lah sbb clazmate. tp, lama2 rasa mcm tak best pulak jeles ngan org. ntah2 org lain sumer jeles ngan kiter kan. jadi, baiklah bersederhana je..

nway tengs for the good entry dear..

roeza said...

nice one dik!~

Shue Aida said...

sangat setuju... like2 FL :)

fatinsuhana said...

salam~ yurp! definately agree with this entry! confident aja dgn diri sendiri. pakai apa2 aja yg kita rasa sesuai dgn diri n bukan sbb fashion n sbb takut left out sbb tak trendy ke ape. tak rugi pun kalau tak ikut latest fashion. it's just another channel of fashion people to market their sales :)

miss sixteen said...

setuju sgt..berfashion ikut kemampuan..walaupun ade 9 nafsu, jgn lyan sgt nafsu tu. nanti diri sendiri terima padah.

cikdidasyuhada said...

hahahaha..faced dis once! dulu2 suke mekap..suke heels, suke baju pesen2..skg..mls hampeh! pakai je ape yg aku slesa..org tgk smcm pon..lntak ko la..yg penting aku bhgia..& ciusly,if can kntrol the 9 nafsu 2..mmg sgt2 bertuah! hehehee..btw FL..well written entry! :)

cik intan said...

hai fatin !
kite setuju entry ni 100% huhu..zaman sekarang da mcam semua nak berlumba2 try ni try tu..aishh..betul la ape yang fatin cakap, kalau diikut2kan sangat nafsu haloba tu abis la pokai ..which is bahaya !so kite pun skrang rasa nak slow kan..thanks 4 the advice pretty doctor wanna be!

(: gebangkembang :) said...

hahah.. nafsu berak pun ada ^^ nice entry FL !

atenkure2 said...

Baru saja TERbeli T-shirt tadi, ini dinamakn nafsu membeli. baju dah berguni, tapi still tak puas hati :'(

Lizzie Yasmin said...

agaknya klu tanya Ms fashionista nie, mesti dorang pun klu boleh nk pakai benda simple jer jeans n t-shirt. Tapi sebab dorang dah wujud as fashion ikon so dorang kene lar berfashion.

Kadang2 klu terlalu fikir pasal fashion nie pun merimaskan.

Miss Ff said...

sebenarnya semakin kt dewasa, rasa sedar dah wujud. cthnya:jgn terlalu ikot orang.. org pkai camtu, kte pon nak pkai camtu.klau umur cam 17,18,19 ke.. masa tu mmg saya mengaku saya pon suka ikot trend org berfesyen, orang kata 'zaman baru nak up' haha. Tapi bila umur dah nak masuk pertengahan 20an, dah slow down, berfesyen ikot kemampuan diri. It comes naturally...

ayue said...

salam,
saya setuju sgt dgn pendapat kak fatin. saya pun kdg2 jeles jugak tengok org laen pkai baju lawa2 tu.. sgt jeles ye.. cam teringin pulak.. tapi bile fikir balik mcm membazir je kalau nk beli. mane tahu kot2 tak sesuai dgn gaye kita.

btw kak fatin pakai ape pun lawa (^_^)

cik aletheea : said...

caya lar fatin.
entry yang paling bagus hari nie.
ade isi dan ader makna.

chocopeanut said...

really love this FL <3 i use to be like that too... hahaha.... now? lg simple lg bagus!

Askrie Hishamuddin said...

sangat menarek!!!

lavenderlover said...

live life to the fullest with no regrets! u r totally rite fl..lets juz be confident & be ourselves..beauty is not only about the physical looks but whats inside our heart & our behaviours are about too..tc dear!

NOOR FATIN said...

nak bergaya pun biarlah dgn kemampuan!! hehe

Qaseh dalia adelia said...

betul sis.. qaseh setuju .. kdg2tgk org nak berfasion jugak tapi rasa fashion yg dipakai ni dah cantik memandang .. papepun setuju dont compare ourself with anybody .. kita buat apa yg terbaik n termampu :) kalau nak kejar semua tu mmg xkan puas ..

RS said...

fatin liyana.kota boleh jadi geng.makan banyak gilaa!hahaha.

nurul amalina said...

sis fl...entry ni best sgt..mcm motivate us to be just ourself..love it.. tenx =)

nurawanees said...

wah...sye sgt suke membaca penulisan kamooo...penuh makna tersurat n tersirat.....=)

PENGEJAR HATI said...

aduhai !

PENGEJAR HATI said...

n one more thing..tolong nasihatkan someone boleh?haha

honeybee said...

like this entry! agree! :D

syamimi fatin said...

wow, really cool lah! ^_^

ct kamila said...

yes!

just wear what we want to wear.be confident guys!

hehehe (ketawa soan) =)




p/s: it impossible to stop people talking bad about u.. do visit guys! teehee


ok bai

Bashtiah said...

Oh that's SO TRUE! Bila kita kurang tengok blog2 fashionista ni, only then kita x rasa macam nak ikut2 style diorang.

Cik Rose Cute said...

Perempuan memang camtu....Tak boleh nak bagi muka...hehehe..kalau shopping tak ingat dunia....hehehe

ekaa . yum said...

love this entry ka fatin :)

♥yaya budak suka embun♥ said...

nafsu..haiiyyyyaaaaaaa

Cik NuRuN said...

setuju sangat ! like this entry very well ! ? teehee ^^,

dilla ohh lala said...

yes.. you r rite dear!
dedicate bruno mars song 'just the way u are' to youuu FL.. :)

nurnuha said...

HEHE.i love this.tp fatin. u mmg sweet je camtu.:D oh, pasal makeup.i suke makeup, kalau tak makeup muka cam org sakit.(ni takde kaitan dgn org,tp i sndiri rase)..tp lepas makeup sekali je..then malas dh nak touchup2..makeup simple asalkan muka taknampk pucat okay ape..
takyah la mcm nk g wat runway kot..~ huhu~..

AyaSofia said...

slm..FL! setuju sgt dgn aper yg awak post ni..saya ni kaki ketot jer, pastu muka lonjong...so op koz la tersangat la x sesuwaiiii ngan maxi dress n tudung2, shawl2 yg fancy2 sume neh...i juz stick to pashmina...lagi satu, cam FL ckp la klo kte kuar jln2, pastu nk g solat masa dpanjangkan sbb nk repair2 la...n i dont wear make up sebab abah x bg, he said im still his baby gurl =P ...mmg la teringin nk pki gak ble tgk mcm2 fashion, tapi skrg ive made up ma mind yg i hanya pakai aper yg sesuai, selesa n mlambangkan ME! coz ders only one me on dis world, so im SPECIAL =) ..wsslm

nadiaazira said...

love this entry...pakai ikut suka dan KEMAMPUAN kita...lantak apa orang nak cakap...janji kita happy!

Dayana Nasir said...

your face dalam gambar ni ada iras-iras muka my mom waktu muda-muda dulu. waktu muda-muda dulu lah..bukan sekarang. hhehe

Atika Farha ;D said...

Hi there FL! Good day to you.
Sgt agree dgn post you kali ni. i pun skrg sedang cuba menerima diri i seadanya. somehow i mmg terfikir untuk impress org, but that's not the way i am. it's their problem la nak accept me or not kan? hihii. FL you jarang sgt update. update la selalu okay? love ya!

PUTRI NADIA said...

:) thanks kak

erleena said...

hoyeh ! saye stju gile2! haha im like u too :)

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

sangat suka this entri..u know masa akak muda dulu akak pon sgt prihatin nak bermekap dan bercontact lense bagai sbb rs buruk kalau muka plain n pakai spek..mmg penat gila nk cuci mekap dan cuci lense (akak nya permanent sbb mata rabun silau tinggi)..

tp skang akak dah confident..wlaupon x bermekap dan jalan dgn pakai spek..biarlah tudung jadi kembang ke hapa..sbb hehe dah kawen..

kopi- -pasta said...

xtau nak kate ape..ok lahh.

k.i said...

you finally find YOU. cause i love this version of you. :)

hanani said...

Good entri la FL.. :)

Jom baca ni :Layan Hati dengan Pizza Hut..

Jom baca ni :Clinique..bukan klinik tau..

|| A r a W a n i || said...

ayyak..
tepaksa setuju lagi..

adik fatin, sy telah mengulas entry awk ni.. sila setuju saja sebab sy dah ulas..

wahahahah~~

nadiah yaya said...

betul tu, setuju sgt!!!! Hehe klw nak puas, jd tokey butik la..

zulfadli zulkifli said...

like this entry...=)

Anonymous said...

hye fatin..im ur silent reader..
gud girl..luv ur new entry..
fatin ramai pengikut tau..mmg ramai kat luar sni yg nk jd mcm fatin.. bila fatin ckp bnd2 yg +ve.. semua org teruja nk amek tau... keep it up k..

ain kadir said...

sangatt suka ini entry..sya juga tergolong dlm golongan2 seperti di ats,,seriously!hehe,,impress with ur written k.aten..

love the word less is more...may allah bless u pretty girl!

MyzaLuna said...

Lepas baca entri kak fatin ni, terus tutup tab2 yg boleh menyebabkan fulus melayang, hahaha, sangat bagus, i like~
selamat fulus, kan? :)

p/s: nanti kalau nafsu shopping datang lagi, kenalah baca entri ni balik, kasi motivasi ^o^

Arigatou ne, fatin nee-chan~

Zack said...

act, nafsu laki tertumpu kat seks jer, tp nafsu perempuan byak cabang..itu sbnrnye yg cube dsmpaikan, KELEBIHAN perempuan berbanding lelaki..lelaki ni, klau sebut nafsu je,teringat seks..rosak2...hoho

ttp dlam masa yg same jugak, akal lelaki byak cabangnye(atau dlam makna lain, meluas daya pemikiran kaum adam)..manakala perempuan d sebaliknye...ini pulak kelebihan lelaki berbanding perempuan...

so kesimpulannye, laki n perempuan saling memerlukan antara 1 sama lain, utk melengkapkan hidup masing2(10nafsu+10akal).. kelemahan lelaki d cover oleh perempuan, dan d sebaliknye...itu sbb Allah swt melarang atau melaknat hubungan sejenis..
gay=18akal+2nafsu...
lebian=2akal+18nafsu...
kan xbalance sgt tu...huhu...wallahualam..=))

ain dzaya said...

panjamg lebar doc berfalsafah..
btw i agree sgt2!!
ta slah nak ikut trebd fashionista..tapi berpada pada ye yang! jangan nanti lain hari bulan ' aku nak jadi cam hana tajima'
..tetiba....'ko ta lyk la nak jadi cam hana tajima'
...ta pasal2 tacing di situ kan..hehe

Anonymous said...

saya suke shopping brg2 murah..below RM30..:)

Sultan Fernando said...

hahahaha. bagus la atin nii. lawak pn ye gak. :D

syya14 said...

so true!!!!

{ finieViolet} said...

betula h fatin.. leceh giler mekap bagai nak rak..tp nti time nak solat kena removed semua mekap2 tu.. berfesyen sy x kisah..brand mahal ke, murah ke..kalo pandai mix n match lama atau baru nmpk cantik juga bila kenakan kat badan.. biasanya kalau sy nk melaram mekap yg heavy2 time period je..

143 said...

dats rite dude~

DiNe said...

nasfu berak pn ade keee...heran aku...

Anonymous said...

natural beauty is the best..tpancar sket 'nur' dwajah awk without make up..=)

Anonymous said...

p/s: ksimpulan utk post kali ni, "be urself"..rite? hehehe..gitu la katanyer..hehe

mkhafiz said...

kita ni org ppuan kena pndi thn nfsu.eh!

Datin Tuu said...

ye tapi aku pnh kene sembur " datin u have a lot of frens tapi smua ppuan pakai ala lala kafir. apa la u sbgai PF tak explain ke ?! " aku kene marah . kene marah satu hal, dah aku tak bls, ckp aku pon sama. sekeh pon ada aku rasa nk buat kat dia time tu. so aku discuss la utk taknk org slh phm aku pn post la post status cm bfre ni, . .bkn cam hana tajima tu, itu ok lagi, ni yg tak full smpai leher smua tu. errr. last2 aku sbgai kawan , so aku share la bende yg blh memesongkan akidah. :) ok doctor. nnt aku amek ko gi makan. heh, dua gelas tu aku cam hmmm tau je HAHAHAH bye

fathin zulkifli said...

well written :D


http://fathinzulkifli.blogspot.com/2011/05/fashion-colours.html

Pn.Ibu@Martina said...

akak setuju sgt adik aten...

tq 4 dis entry....so true!

«Oldest ‹Older   1 – 200 of 286   Newer› Newest»