Sunday, August 11, 2013

My India Story : Part I

Assalamualaikum

Dari dulu aku dok menabur janji janji palsu yang aku akan update entry tentang trip aku ke India. Tapi sampai lani habuk pon takdak. Memandangkan aku tengah cuti, ada baiknya aku mengabadikan memori indah itu didalam blog ini. Bukan apa, aku selalu rasa yang aku akan ingat segala kenangan indah di dalam kepala, namun indah khabar dari rupa. Apa pon tak boleh. Masa aku nak tulis entry ni pon aku dok mengagau memikirkan apa nama tempat yang aku pergi...apa nama makanan yang aku makan. Ish ish.

Cakap pasal India, ramai jugak kengkawan aku yang pelik pasai pa aku decide nak pergi India. Kenapa tak pergi UK ke Australia ke atau negara negara omputih yang lain. Tak kurang juga yang menunjukkan mimik muka 'seriously India?'. Whatever sangat tau uolls ni. Cubit baru tau. Ada sorang member aku ni bertanya sambil mengerutkan kening.



Serious ang nak pi India? Kotoq kot..oghang kencing merata bak ang



Sebab depa kencing merata la aku nak pi..Aku nak tau gak pasai pa depa takleh kencing dalam toilet. Adakah depa ada urinary incontinence tahap tak boleh belah sampai terkencing sewaktu berjalan-jalan. Miahaha. Well sebenarnya, punca utama aku nak pi India adalah, duit aku belum cukup untuk pergi UK. Lagipun cuti cuma seminggu pada waktu itu. Rugilah nak pi jejauh dalam masa seminggu je. So pikir punya pikir, aku tergerak hati nak pergi India. Memandangkan aku ada kawan lama di Bangalore, merangkap ex classmate masa di SBPI Selandar dulu, so lagi kuatlah semangat iolls nak pergi India.

Langkah pertama, kena contact dulu kawan aku tu. Namanya Farina. Sumpah aku tak pernah contact Farina sejak habis sekolah. Camni a bila nak tumpang ghumah baru terhegeh-hegeh nak contact. Inilah namanya, kawan masa susah. Tak gitu Farina? Hahahaha


Inilah member aku Farina Fendi. Final year medical student di MSU Bangalore. Dia ni penolong kelas masa aku form 5. Memang helpful dan bertanggungjawab. Jangan takut le kalau ko dalam susah, mesti dia datang tolong hehe :) Thanks farina, ko banyak tolong aku sejak kita classmates lagi.


Jadi berangkatlah aku ke Bangalore seorang diri pada 25 Februari 2013 - 3 Mac 2013 menaiki flight AirAsia berharga RM 850.00 (return tiket). Masa aku beli tiket ni, tengah promotion. Walhal aku beli 3 minggu sebelum departure. Rezeki Allah kasi ;) Perjalanan mengambil masa selama 4 jam. Untuk trip ke India ini, aku akan melawat beberapa negeri bermula dari selatan ke utara. Untuk pengetahuan umum, semakin kita naik ke utara, semakin sejuk cuaca dan semakin cerah warna kulit para penduduk.


Cantik airport Bangalore. Aku bajet buruk gila macam stesen bas. Haha kuangajau gile mulut. Rupanya airport dia macam mini KLIA. Toilet pon bersih ;) Macam biasalah aku, suka sangat judge the country by its toilet.


Inilah destinasi aku kali ini. Aku akan memulakan perjalanan dari A (Bangalore) - Delhi - Chandigarh - B (Manali). Total distance adalah sejauh 2 657km. Jauh ok. Dari Johor Bahru ke Perlis pon baru 600km. Lebih kurang 4 kali Malaysia baru sama dengan total distance aku travel ni. Semasa on the way back, kami singgah di Agra, iaitu 200km away from Delhi. Jadi total distance kami adalah lebih kurang 2800km sehala.


Dari Bangalore ke Delhi, aku naik local flight, namanya SpiceJet. Travelling time was about 2 hours. Return tiket dari Bangalore ke Delhi lebih kurang RM700. Flight punya interior sebijik macam AirAsia cuma bahasa jelah terbelit sikit miahaha.


Van traveller yang boleh memuatkan 12 penumpang + 1 driver.

Setibanya di Delhi, kami ada driver upahan. Dari Delhi kami bertolak ke Chandigarh menaiki van travelller. Perjalanan 8 jam. Itu pon takde stop mana-mana. Dari Chandigarh ke Manali, perjalanan 11 jam. Kepala hotak sangat kan. 19 jam dalam van, nasib baik takde pressure sore tau. Disebabkan ketiadaan highway, (sebab kami pergi kawasan puncak gunung) jadi jalannya macam bukit putus jelebu sana tu. Setiap masa berzikir sebab takut mati ang tau dak.



Tetapi permandangan sepanjang perjalanan adalah to die for! Sangat cantik alam ciptaan Allah SWT. I cant never forget the beauty of the hills and the rivers. Walaupun berbelas-belas jam dalam van, tetapi permandangan yang terbentang dihadapan mata adalah sangat berbaloi. 

Back to the story, sebelum aku pergi India ni, aku dah bersedia mental dan fizikal. Orang dok cerita itu ini. Despite all the flaws people keep on telling me, i decided to experience and explore the beauty of India by myself. Because for me, imperfection is unique. 

Di India, setiap negeri ada bahasa dan features muka yang tersendiri. Bila ko tengok muka dorang, you can guess where they come from. Ada yang muka macam Sathiya, ada yang macam Bront Palarae, yang hensem macam arab pon belambak. Tapi yang tak boleh belah yang macam tibet pon ada.


Sorang macam tibet, sorang macam arab. I cannot brain this.


Sebenarnya ini adalah entry pengenalan =) Banyak cerita menarik yang berlaku masa aku pergi travel ni. Tak sabau aku nak kongsi. But of course, memerlukan part II, III dan seterusnya. Ha tang bila nak update tu? Kita tunggguuuuu hahahaha.. Anyway, tengoklah dulu teaser yang aku dah sediakan. Memang India adalah satu negara yang unik. Satu negara, pelbagai warna, pelbagai kaum, pelbagai bahasa, pelbagai cuaca dan pelbagai budaya. Memang tak sia-sia aku jadi vegan (vegetarian) kat sana.


BANGALORE. Men rembat je tangkap gambau dengan bebudak sekolah ni. Aku pergi cakap bahasa melayu pula sebab muka dorang macam member india aku. Sorry la dik, akak lupa yang uools bukan 1malaysia haha.


DELHI. Nostalgia habis tempat ni. Di tengah-tengah jalan ada orang tarik lembu dan pembawak beca berasak-asak memarahi penunggang motosikal dan auto. #ehsiapapatutmarahsiapani



 On the way to CHANDIGARH. Macam cerita hindustan tak?



 On the way to MANALI, di kawasan kaki gunung. Sejuk gila!



Puncak gunung MANALI, the Switzerland of India. Dressup nak gossip girl sangat. Xoxo :p



Di AGRA, melawat Taj Mahal which is listed as one of the 7 wonders of the world. Now i understand kenapa Taj Mahal deserved to be listed.


Excited tak uolls? Please kata ye, jangan bagi aku malu sensorang haha. Jangan lupa tunggu update untuk next entry yeeeeee! Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir & Batin buat semua pembaca blog honeykoyuki. Sampai kita berjumpa lagi ;)


Thank you for reading this entry !

177 comments:

  1. Hahahhha..cant wait another update ttg India.. India full of epics

    ReplyDelete
  2. Dr.FL,cntik sgt india tu kan,.xsabar tunggu next entry kamu..Selamat Hari Raya.

    ReplyDelete
  3. Tak sabar tak sabar tak sabar !!!! hehehe

    ReplyDelete
  4. kak fatin .. bukak je .. terus nampak akak update blog.. untuk pengetahuan akak serius ! sy mmg idam nak gi india. almaklumlah.. kaum kerabat pun dekat sane. perasaan tu tetap ade. kak.. bestnyaaa.. nanti kalau nak gi, boleh la tanya akak kan.. usha2 akak punya pengalaman.. btw .. saya nak sangat gi taj mahal .. cepatlah update yg baru ... eksited giler ni nak tgk yng seterusnya.... kalau sudi singgah la blog saya .. http://alia-ali-ahmad.blogspot.com/

    ReplyDelete
  5. okay okay EKSITEDNYA kahkahkah,

    best la kak fatin , untung la dia dapat jalan2 :) hehe

    ReplyDelete
  6. Bestnya trip ni ! Tak sabar nak tunggu part II, III ! kekekekeke! Selamat Hari Raya sis ! :D

    ReplyDelete
  7. lagi lagi please lagi!!!!
    oh and can you write about how you set aside the money you use for travelling overseas? thanks :)

    ReplyDelete
  8. Sebenrnya...india nice place jgk nk lawti...

    Lain org lain persepsi....;-)

    ReplyDelete
  9. nak lg.. part taj mahal tu.. citer lebih sikit.. heee.. nk tgk gmbr gk.. hehe..
    best la entry ni.. :)

    ReplyDelete
  10. cool entry!..yup we should never judge a book by its cover..must experienced it for urself first..ok slmt hari raya!..can't wait to read ur next entry about this trip..:D..

    ReplyDelete
  11. inshaallah will update later ;) tunggu yeee hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sis i hri2 bukak blog u semata nak tngk ada latest upate ke tidak.. Tp xde2 jgk. Hurry up sis :(

      Delete
  12. Cpt2 la update part 2. :)

    ReplyDelete
  13. Waaa. best best! haha *Taknak bagi kak fatin excited sesorang. Yeahhh waiting for part 1,2,3,4,5. Lol. Gambateh! (Y)

    ReplyDelete
  14. bestnyeeeeeee! tp takut pulak nk pegi india. hahahaha

    ReplyDelete
  15. bestt nyaa ..
    t'ingin sangat na expl0re ja0hh :')
    bpe bajet sys g india ek ?

    ReplyDelete
  16. pehhh teng. awesome gilak pemandangan kat sana. super jeles.sob

    ReplyDelete
  17. ramai orang ingat India ni tak best.Sebenarnya,India lagi best tau.Tambah2 Kashmir :)

    ReplyDelete
  18. Besttt .. kak fatin gune duit sendiri ke gi sane ??

    ReplyDelete
  19. fatin kat mana u bli tudung lace warna coklat tu?cantik:)

    keep blogging dear!

    ReplyDelete
  20. waah..byk jugak tmpat mnarik kat india..can't wait for the next update..kot² terselit ShahRukh Khan dlm blog ni..

    ReplyDelete
  21. Tahniah...lepas bc entry ni, first time rasa teringin gak nk p melawat india. +ve je bc entry ni... biasanya dok dgq org cerita yg -ve je ...tak sabaq nak tggu update yg berikutnya...buh gmbq bnyk lg ye....

    ReplyDelete
  22. Cantiknya India.. Makanan kat sana okay tak??

    ReplyDelete
  23. Syokkk nyerr. Next entry please. Mesti ade jumpa shah rukh Khan lol

    ReplyDelete
  24. Serius tak sabarrrr. Update cecepat taw bila free. Hee

    ReplyDelete
  25. assalamualaikum FL,best gila. cepat update next entri! geram je tengok bunga2 yang cantik tu. heeee selamat hari raya :D

    ReplyDelete
  26. why why why .. excited to know more . update as soon as possible sis . huuu

    ReplyDelete
  27. kaih kaih kaih,kami takmau tunggu,kami tak sabaq dah ni :D

    ReplyDelete
  28. hope you can state also travelling service yang you guna,, sorang2 kot,, mesti ada tour guide kan,, hoping to go for a tour too one day :D

    ReplyDelete
  29. Hahahahahaha siyes lawak giler entry ni. Sambung part lain cepat cepat Kak Tyn ! :D

    ReplyDelete
  30. Wah seronoknya kakpaten . Kak paten tahu x tempat yg shoot three idiots scene mase ending tuh ? Cantikk sangat tempat tu . Btw , nice entry ;)

    ReplyDelete
  31. one of the place I want to go is India. setiap tempat ada keunikan dia sendiri kan . Go kak. go travel selagi boeh. In sha Allah. I want to travel all around the world kalau aada rezeki.

    ReplyDelete
  32. Update pasal senibina taj mahal lebih ckit..;) tudung cokelat cantik.

    ReplyDelete
  33. To anonymous,

    My Grandma mixed Kashmir and Melayu. We have lots of relatives there. Katanya, Kashmir is not part of India :) . Dorg marah if you say so..

    ReplyDelete
  34. Lekaih kak patin!!

    ReplyDelete
  35. Kalau nak datang UK, cakap awal2 k! Nak jumpa kak Fatin! Kita boleh bawak ronda2 London :)

    ReplyDelete
  36. kak atin, ada kwn saya cakap, medical books dkt india murah2 sgt... rugi klu x beli klu pegi sana...

    ReplyDelete
  37. dekat2 Agra tu pi tak yang tempat jual roses banyak gila tu?? cewah,soalan mcm tau,pdahal baca dlm novel kihkih

    ReplyDelete
  38. best kan india!masa sy pergi dulu pun ramai yg pelik...semua akan buat muka jelik bila ckp nak ke sana bercuti...huhuhu smpaikan masa tu rasa was2 dah betul ke nakpi...hahahahaha smpaikan masa check in kat lcct, budak tu ckp, akak ni betul ke nakpi india??sana busuk la kak....hahahaha aduhai...sabar je la..masa tu nak berpatah balik, dah tak boleh...lg masuk dlm departure hall, sume warga sana...kami berdua je org bangsa lain...terusss rasa nyesal nih...hehehehe masuk je flight org bising2 mcm kat pasar....lg dah nervous....skali tak lama tu, dah kenal org depan, tepi kiri kanan..semua baik2...siap tlg check itinerary ktorg ok ke tak, pastu bg mcm2 tips...siap bg contact no diorg lg if pape happens...best gilerrr.......n until now, india is one of the best place i ever visited!seriously!unik sgt kan... =D

    ReplyDelete
  39. tumpang tanya.. yang dalam gambar CHANDIGARH tudung biru tu siapa nama? macam kenal..

    ReplyDelete
  40. bestnye tgk FL travel .. teringin nak travel ke negara orang tapi tak berani .. heee :)

    ReplyDelete
  41. sangat berani... bravo!

    ReplyDelete
  42. Fatin..cantik sgt2 tempat tuh...especially yg kat padang bunga tuh...hahaha...kat tepi sungai pun cantik...subhanallah..semua cantik2 lah...
    Nanti share budget tips ke sana yerr...huhu...
    Gambar lagi...gambar n gambar... please...

    ReplyDelete
  43. Bukit Putus bukan di Jelebu yer tetapi di Kuala Pilah. Yang di Jelebu tuh Bukit Tangga, btw jalan bukit putus n bukit tangga dah lama upgrade highway dah..

    ReplyDelete
  44. eksaited laaa. hehehehe

    kita tunggu part lain plak nie. hehehehe

    ReplyDelete
  45. yes fatin mmg excited nanti update lagi eh! I like travel post!

    ReplyDelete
  46. Thnks kakfatin.walopun x penah sampai india.. dpt bc pon dah boleh byg sikit. Seronok dpt travel :-D salam aidilfitri.

    ReplyDelete
  47. banyaknya duit fatin... kalah org bekerja, hihi... anyway serook sangat baca travel u ke India kali ni =)

    ReplyDelete
  48. kashmir kn dkt pakistan .. btw paten , pic taman bungaa tu bkn ke tempat shah rukh khan menari dgn kajol dlm cite dilwali dulhaniya le jayengge .. jelesnyaa u dpt g .. hihihi

    ReplyDelete
  49. assalamualaikum akak. wow ! spechless tengok gambar2 tu. syokkk laa. tak sabar nak tnggu entry yg sterusnya pulak,, i'm waiting :)

    ReplyDelete
  50. wei fatin, awat pi jauh2 india tu sorang2.. xajak abang pon.. malam kang kita calling2 ye.. kih3

    ~yob pistol

    ReplyDelete
  51. waa berani ye kak fatin travel sorang diri tanpa family temani

    ReplyDelete
  52. Beraninya travel sensorang. Nasib baik ada kawan kat sana. Pheww..

    ReplyDelete
  53. Best nyer Kak Fatin~ Pegi jalan-jalan kat India. Lepas nie, dah plan nak pegi mane pulak? Hehe, can't wait for your next update! <3 yur blog~ :)

    ReplyDelete
  54. wo wo wouu! fuyoo... terbaek memandangkan aku suka shah rukh khan jadi aku pon suka india. fatin tak jumpa SRK ke kat sana?? hehehe

    ReplyDelete
  55. Best ar akak :) Suke sangat stalk akak punye entries. Kalau rajin lawatlaa blog sy yg tak hensem !
    - http://nadiaadleena.blogspot.com -

    ReplyDelete
  56. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  57. kak fatin u should go to Hyderabad and try the biryani there...the best biryani in India.. :D

    ReplyDelete
  58. kenapa FL ckp Taj Mahal deserved to be listed? Menarik sgt kew?

    ReplyDelete
  59. tahniah fatin saya dah kesana merata tempat (india pakistan dan bangladesh)tapi buat usaha agama orang pangil bebudak tabligh.... kami ketempat berikut selama sebulan tiap2 tempat-ipb...kami bergerak dari kampong ke kampong yang di tetapkan atas keperluan agama..ke institusi agama sekolah tahfiz. dan ziarah alim ulama .... sebulan singkat sangat...kashmir memang indah... mali dan lain2 tempat tapi kami x rakam /bergambar...

    ReplyDelete
  60. Saya meminati cerita travel india ni. Tak banyak blog cerita travel india dalam internet .

    ReplyDelete
  61. jumpa shah rukh khan kim salam naaaa.....

    ReplyDelete
  62. As'salam,

    Dear FL, u takde g taman roses tu ke? ta ingat ape nama tmpt..tp dkt nan area taj mahal tu lerrr

    ReplyDelete
  63. India. Walaupun selalu merungut dengan ragam manusia kat sini dan surrounding dia yg banyak kekurangan, still there are unique part of it that I love. Tak rugi dtg India, byk Allah nak ajar kita pasal kehidupan melalui mereka :) inshaAllah.

    Salam dari mbbs student, Manipal.

    ReplyDelete
  64. Kak Fatin, may i know where did you buy those winter coats? Im really hoping for a reply from you kalau tak menyusahkan, thank you :)

    ReplyDelete
  65. Assalamualaikum....mmg x sabar nak tggu next entry...selalu baca blog Fatin..

    Sila la ke blog saya plak...
    autumnwhitedoveofficial.blogspot.com

    ReplyDelete
  66. yaaa tak saboo nak nunggu fatin hupdate part II pulak..

    ReplyDelete
  67. so nw you have an IG account?

    jasminehilwa@gmail.com

    ReplyDelete
  68. Salam akak. dulu dan kini minat juga nak travel satu dunia, tengah nak kumpul duit dulu. uhuk..uhuk.. nak tunggu part II.

    ReplyDelete
  69. akak, setia menanti.moh le cepat update! haha. :D tak sabau.

    ReplyDelete
  70. anyway kak fatin, bukit putus kek kolo pilah..yang kek jolobu tu bukit tanggo..hihi..duo2 jalan da tak macam ular kena palu..papepun tak sabar nak tunggu part II, part III, and so on la..

    ReplyDelete
  71. Takut la nak pegi India. Orang2 sana ok ke? Bulan2 lepas pernah baca pasal rape cases yang rampant kat India ni. Tu pasal sampai sekarang paaranoid

    ReplyDelete
  72. Takut la nak pegi India. Orang2 sana ok ke? Bulan2 lepas pernah baca pasal r.ape cases yang rampant kat India ni. Tu pasal sampai sekarang paaranoid

    ReplyDelete
  73. akak fatin ni, pergi india pakai baju cerah cerah, berani tak takut kotoran degil pun hahaha

    ReplyDelete
  74. CAN I KNOW WHAT TYPE OF CAMERA DID U USE DR? MIND SHARE :)

    ReplyDelete
  75. memang menarik dapat pergi ke India. ada banyak musim ada banyak ragam dan ada banyak budaya.

    ReplyDelete
  76. Wah, seronoknya dapat ke sana!
    Tak sabar nak tunggu cerita seterusnya....

    ReplyDelete
  77. weh..

    kan aku dah cakap ko nie more like anak mami.....jawa nya sikit la bro....mayb your bau2 bacang kearah anak mami lagi kuat...why not you check with your parents or elders bout your asal usul....muahahhaha

    at least now you know and can tell people that 'india' is not a language...

    soklan popular orang Melayu selalu depa suka tanya "hang pandai cakap india tak?"

    and talking about the MUSLIM population in India... India's muslim population is the world's third largest at 160 million.

    just for comparison purposes..Malaysia's TOTAL population is close to 29million and Malaysia has about 19.5million muslims.

    ReplyDelete
  78. Rupanya ada gak tempat yang cantik . Nampak cam best je . . tak sabar nak tunggu smbngan cerita .

    ReplyDelete
  79. Bukit putus tu kat kuala pilah, jelebu tu bukit tangga tapi jalannya dah ok ya...........

    ReplyDelete
  80. india?? serious best tgk u pegi..
    harap ai x de la cita2 ke sana...ehehe..

    http://belogzeera.blogspot.com/

    ReplyDelete
  81. Anonymous August 14, 2013 at 6:11 AM

    You yourself is a paranoid!

    bukak la minda sikit...jangan hanya tengok negara orang jer...


    Takut la nak pegi Malaysia. Orang2 sana ok ke? Bulan2 lepas pernah baca pasal shooting cases yang rampant kat Malaysia ni. Tu pasal sampai sekarang paaranoid....

    ReplyDelete
  82. Bestnye..teringin juga nak ke sana.. cepstla update lagi k..tak sabar ni

    ReplyDelete
  83. Bestnye..teringin juga nak ke sana.. cepstla update lagi k..tak sabar ni

    ReplyDelete
  84. Menarik...

    Thanx coz tambah list tempat2 menarik yg aku nk gi..

    =)

    ReplyDelete
  85. wahh,, best la..teringin nak travel mcm Kak FL..huhu
    1st time berani comment kat sini..hehe

    http://intanbalkish34.blogspot.com/

    ReplyDelete
  86. Wah..cantiknya. Bertuah dpt melawat ke india..=)

    Support each other k.

    http://shafizam.blodspot.com

    Thanks

    ReplyDelete
  87. @fatin liyana : serius best gilerr baca entry kali ni. Pergi melancong di india is one of my dream. Wahh i sgt2 cemburu...hehe...hope u reaaly have fun there... tak sabar nak tunggu next entry! keep it up!

    ReplyDelete
  88. x sbr tggu next story psl india ni...

    ReplyDelete
  89. Atin, fez tyme ni ak komen. Selama ni silent reader je. Mcm stalker plak dh :3

    Tembam nye dikau di pic terakhir :DD

    Nk tnye, pkai camera ape eh ? gmba sume cntik belaka. Jeles skjp ;p

    ReplyDelete
  90. it always been my dream to go to india.bestnye!!! nnt jgn lupa bubuh berapa total perbelanjaan pergi sana tau. nak pergi jugak!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  91. Seriously FL travel dari Msia sorang2 jer??? Tabik laahh sebab kalau I of course tak berani.

    #Selamat Hari Raya Aidilfitri :)

    ReplyDelete
  92. serius kwn FL ni nama farina fendi? haha kwn i jgk kot. keje kat McD melaka dulu2 lepas SPM. x sangka ada jgk kwn FL yg i kenal..hehehe

    ReplyDelete
  93. kali ke 2 baca entry ni dlm minggu ni.. 1st x dpt tgk gambar sbb intenet down. la ni puas hati dpt tgk..haha

    x sabo nk baca part 2 pulak.. cecepat update dik!

    ReplyDelete
  94. sebelum ni, Ain pun sama taknak pergi India takut kotor..tapi, bila baca post ni, Ain rasa nak pergi India jugaklah...terutama yang TajMahal tu..Ain nak tengok sangat TajMahal tu...:D

    ReplyDelete
  95. India i pegi last year tpi hanya pergi New delhi n Agra sahaja. yes Taj mahal mmg best terasa kagum sgt masa berada kat bangunan tu..

    ReplyDelete
  96. Memang respect sangat dengan saudari yang berani travel sorang diri...bravo !

    ReplyDelete
  97. subhanallah. cantek la pulak tempat kat india nih. dah macam negara omputih dah. hehe.

    ReplyDelete
  98. Wahhhh..best2..haha..tpi xpuas la smggu je..india ni,best kalau explore sebulan..baru dpt kenal culture dorg btol2..ayah qis baru je g india seminggu b4 puasa hari tu..dia g calcuta..btul ke ejaan dia ni..hahaha..hentam jela..tpi dia xmcm akak fl g sane sno,dia treasure tmpt tu untuk 1week..buk video yg dia ambil..dahsyat tmpt mereka..dorg survived everyday..kuat gak smgt dorg tu..my father is an amateur photographer..his pics there was awesOmeee...hehe..bestnye dapat g india cm kak fatin..kita tringin nk g travel sane sini..nak collect money nga. Hubby pasni:-) kmi ber2 nk smbung luar ngara..
    Pray for is,kak fl...
    This is my blog url:
    balqisjaani.blogspot.com

    i always read ur blog since i was 18..now im 22..bru je ada blog:-)

    ReplyDelete
  99. aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa. tak sabarnyee nak tahu next part! pls update cepat cepat! mesti byk sgt sgt benda baru belajar kat sana kan kan? FL, tudung beli mana? lawa... yg last photo tu..

    ReplyDelete
  100. Bace ni teringat pulak kat akak saya di India sane tu. Dia belajar medic kat karnataka. Haritu dia ngan kengkawan dia pun pi bercuti kat tempat yg same akak FL pi.. :D

    ReplyDelete
  101. entry kali ni mmg ohsem! tp yg x ohsemnya, sy. sbb lmbat baca. hohho~ awat laa cik bley trlepas? <--tgh mengetuk2 kepala sndiri.
    dh lma tnggu kak fatin update. skali kak fatin update, mmg eksaited! :D

    ReplyDelete
  102. byk tempat yg cantik.
    sungai2 diorang bersih kan ? :)

    ReplyDelete
  103. Salam..
    nice entry....xsabar tgu smbungan ni...

    ReplyDelete
  104. Haa.. I terasa mcm kat India juga. Ok, cepat2 update part 2,3,4,5,6 plak! huuhuu

    ReplyDelete
  105. kat india pun ada salji juga rupanya ye...

    ReplyDelete
  106. wahh..bestnya kalau dapat pergi india.

    perg tak kalkutaa??

    ReplyDelete
  107. Saya study di Manipal, India. baru bulan 2 haritu travel India, selatan-utara jugaklah. Sampai sekarang travelogue India kat blog tak siap-siap lagi. Hahahaha. Saya excited bila dapat tau kak FL travel India, nak-nak pergi tempat-tempat yang saya pergi jugak hihi

    ReplyDelete
  108. pehhhh...sorg2 tu,tabik arr...aq nk mcm ni la nnti..haha.. jgn lupa follow blog bru dri saya http://izzriidris.blogspot.com/

    ReplyDelete
  109. Terbaikkkkk...awk sgt berani dik...btw tak sabar nak tggu awk update the next part of INDIA

    ReplyDelete
  110. please update....x sabar nk tgk bce!!!mcm seronok....























    juegos

    ReplyDelete
  111. fatin pakai camera jenis ape? mind to share?

    ReplyDelete
  112. kak FL...?! woW! gempak gak dapat pergi India...bytheway...gambar akk ngan perempuan berpurdah tu soo sweet...#india was awesome..><

    ReplyDelete
  113. India is not such a bad place after all. Planning to visit Kashmir somewhen next year, inshaAllah.

    ReplyDelete
  114. Dah lama akak tak update entry baru

    ReplyDelete
  115. Dah lama akak tak update entry baru

    ReplyDelete
  116. Update part2...please.. : ( ----> ; )

    ReplyDelete
  117. Update lagi ye dik...x sabar nak baca...india masuk dalam list negara yang akak nak skodeng hehe

    ReplyDelete
  118. fatin please do update your next entry ! inetresting and advetured ! i do love read your journey =)

    ReplyDelete
  119. bestnyeee... teringin sgt nk p taj mahal.. mahal tak?

    ReplyDelete
  120. Dah lama tak keluar... dah gerun rasanya nak pi sorang2.. reading your blog seems like not scary at all.

    ReplyDelete
  121. Tak kenal maka tak cinta. Dah kenal terus jatuh hati.kan..kan..kan..

    ReplyDelete
  122. wow, cantik jugak kan india ni.. teringin rasanya nak p sana :)

    ReplyDelete
  123. budak SISME datang melawat.

    mohon melawat dan beri tunjuk ajar
    http://nazifhakim.blogspot.com/

    ReplyDelete
  124. bila akak crita sal india teringat novel Anthem-hlovate..bnyk crita sal india..

    ReplyDelete
  125. baca dari atas sampai bawah. rasa nak terbang ke india je



    Entri Baru Update 3saat Lalu : Lagi Hujan CPUV

    ReplyDelete
  126. mind telling us where did u get the white coat?

    ReplyDelete
  127. wahh...suke baca blog nie, hehehe.
    syok rupe nye g india ek. i selalu bygkan tempat yg sesak dgn org je. hehehe...mesti gie gak 1day nie.

    ReplyDelete
  128. Tak terfikir pula nk pergi India before this, pas tgk rasa mcm best jek.. thanks FL share gambar ni.. u look nice..

    ReplyDelete
  129. Salam

    Hai fatin mcm mana nak contact you for interview rtm
    As a blogger wanita... Pls email me at delaila@delaila.my
    Be sooner be better ya.. Thanks you dear

    ReplyDelete
  130. Thanks FL for this entry! Xsabar nk baca nextttt entry psl India! Sounds interestingg!

    ReplyDelete
  131. kawasan kaki gunung tu cntik sngt//

    ReplyDelete
  132. ok lah tu dapat jejak kaki ke india kami x sampai lagi kesana herm jeles pon ade

    ReplyDelete
  133. eehhh..yang pkai shawls blue black tu kawan sye..berkawan dgn kwn fatin rpenyee..heee..kecik nye duniaa

    ReplyDelete
  134. syok nye dapat pegi sane.huhu

    -Info terkini mengenai KL gangster 2 disini

    http://gossipmasta.blogspot.com/2013/09/kl-gangster-2-leak.html

    ReplyDelete
  135. Bila nak update story part II kak FL ? can't wait

    ReplyDelete
  136. Ya Allah kak FL...stiap hri sye bukak blog akak..xde jgk entry baru..cepat la update enty baru kak FL....

    ReplyDelete
  137. yela...sblm ni terfikir india cam kotor je..tapi..cantik lak.. mm.. kena gi la camni

    ReplyDelete
  138. agakla. tak sangka india seseronok macam ni. selama ni ingat ade taj mahal je and nak melancong tempat2 best je. next destination mayb :)

    ReplyDelete
  139. Awat ko ni malas sgt nak up date, dak patin ??

    ReplyDelete
  140. Tennnnn, copek laa up date..

    ReplyDelete
  141. Mana awk lama sgt mnghilang???nl tgk entry bru....wuwuwuwuw...

    ReplyDelete
  142. terus rase nk g india nih pas bce entry FL..hahah

    ReplyDelete
  143. waa..best nye dah sampai sana..nice picture

    ReplyDelete
  144. Aku suka travel tapi duit takda. So please support my blog..Sila follow blog saya di sini. Thanksss!!

    ReplyDelete
  145. lol. tejezut tgk ex classmate farina ade kt india. yg pkai shade tu xsilap qistina. rindu kt kwn2 skolah stpm dlu isk.

    ReplyDelete
  146. dimanakah janjimu wahai kak patin liyana nak sambung cita sal india? wuwuwuuw lama ni dok tungguuu. tak sabareeee. enrty lama tak larat dok ulang bukak dah, nak tengok entry baru pulakk. tak fair la cenggini bagi orang tunggu lelama. tacing 5saat. :(

    ReplyDelete
  147. fatin cepatlah update pls..im going to delhi in next two weeks..

    need to acquire as much infos as possible hehe

    cheers :D

    ReplyDelete
  148. teringin nak gi Taj mahal.....

    sakurakecoh.blogspot.com :)

    ReplyDelete
  149. cik fatin,mohon bg pjelasan tntang sakit beta thalasemia.anak sya umur 2 tahun skt ne.sya susah hati.bahaya x skt ne?apa rawatannya.?

    ReplyDelete
  150. wow..pergi india 4 jam je..tak lama rupanya..bestlah dapat cuti2x.

    ReplyDelete
  151. perghh,baca sambil terkagum2
    kagum sbbnya selamba travel sensorang ke india.tak ramai yg berani cam kamu
    cepat apdet ye ;)

    ReplyDelete
  152. bestlea baca entri FL ni.. bersahaja..

    ReplyDelete
  153. salam Fatin Liyana, suke bce blog travelog fatin nie... beri inspiration pde akak utk travel sendiri dr pakai agency... nk tnyer bile leh dgr citer travel fatin tentang europe plak???

    ReplyDelete
  154. sukenyer i baca blog you..u jujur..dalam bercerita..india sgt cantik laa..taj mahal tu..idalam kalbu nak tgk depan mata insha Allah.

    ReplyDelete
  155. Kak fatin mahal tak nak pi india?

    ReplyDelete
  156. Aku suka travel tapi duit takda. So please support my blog..Sila follow blog saya di sini Portal Berita. Thanksss!!

    ReplyDelete

Do you like my entry? Comment if you have any idea to share!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...