Wednesday, May 4, 2011

Resipi : Tiramisu

Assalamualaikum

Alhamdulillah hari tu FL Homecoming Brunch Party berjalan seperti yang dirancang. Tengok poyo tak aku? Bukan main custom made lagi nama party aku. Hehe nama je hebat sebenarnya bendanya biasa jer, aku cuma mengajak several close friends untuk makan-makan sempena kepulangan aku ke tanah air heee. Disebabkan aku tak mahu mengganggu waktu solat, jadi aku buat Brunch. Breakfast + Lunch. Dari jam 10 sampai 2 petang. Oh itu nantilah aku cerita dekat entry yang lain. Sekarang aku nak berkongsi resepi Tiramisu.

Sebenarnya memang dari kat Bandung lagi aku dah plan nak buat. Tapi sebab takde mixer, jadi aku tak berbuat-buat.  Ada jiran aku ni nama dia Yasirah dia memang pandai buat Tiramisu ni, siap meniaga tau. Coolest to the top habis. Doctor jual tiramisu di waktu senggang mana nak cari oi? Hehe bravo Yas! Aku pon mintak resepi dari dia, lepas tu aku usha internet sikit untuk dapatkan precise measurement.


 Inilah Tiramisu saya. Ohsem bukan?


Nampak macam beli dekat kedai cake kan? Sebenarnya buat sendiri lebih jimat.


Bahan-bahan
250g cream cheese
250g whipped cream
150g gula
coffee layer cake ( boleh ganti dengan biskut yang dicelup dengan air nescafe)
1/2 paket nescafe or mocha 3in1 (for garnishing purpose)


Cara-cara
Potong & susun coffee layer cake dalam baking tin (1st layer)
Beat cream cheese, whipped cream & gula with hand mixer until creamy
Tuang mixture tadi diatas lapisan cake yang pertama
Susun selapis lagi cake diatas mixture tadi (2nd layer)
Tuang mixture diatas lapisan cake yang kedua
Repeat the step until finish
Taburkan 1/4 or 1/2 paket of nescafe 3in1 for ganish
Simpan dalam fridge overnight


Sebenarnya ia sangat senang dan sedap. Lagipun presentation dia nampak expensive & lavish. Semua family members & close friends suka tau. Sekejap je dah licin. Nanti boleh la korang cuba ye =) Thanks to Yasirah & google for the recipe.


Thank you for reading this entry !

------------------------------------------------------------------------

Apa benda comel yang berjalan-jalan di sekitar KL ni? Korang pernah jumpa ke? Watch It Here!

130 comments:

!✿❤Cik Puan Izan❤✿! said...

pandainya doktor ni buat kek... nampak sgt yummyyy...^__^

Cik Nursya said...

seme nampokk sodappp....!

HaNiEeZ said...

nampak yummy!

Admiral Hafiz said...

nak rasa sikit, FL
leh?


Entri Terkini: GEMPAR!!! Selepas Osama, Presiden Obama Pula Dilaporkan Mati?

mOhD hAfiz said...

sedapnyeee.. ^_^

cik bubu said...

wah wah ituu sgt nyummmyyyy xDD <3


FL jomm dtg blog bubu ^^
http://thenajwa.blogspot.com/2011/04/menggedik-bersama-diedie-baruuu-d.html

HAJAR AZMAN :| said...

cntik je FL buat. kemas. macam org dah selalu buat je.

holaulala said...

wah! best nye awak pandai masak!!

GreenAppleKu.com said...

Seorang doktor yang serba boleh. Welcome home dear.

hani hanani said...

betol la.. mcam simple je nak buat. slalu beli kt kedai, maunya puluh2 harga dia.

RaraPuing said...

sedapnyer FL ,boleh la tempah lepas ni !!!

RaraPuing said...

tiramisu mmg FAV rara sgt ni !!

http://puingcinta.blogspot.com/

Dayang Fazlyn said...

Oh.. Ni ke yg Fatin buat malam tu? Seddaaap nyaaa :))

HZQH said...

takyah bakar ke? senang nya!

chaq said...

waww..nampk menyelerekan.da la tengah lapa ni..de jugk tgk2 kat youtube care buat tiramisu,,tp ta kesampaian na buat nye...huu..

nak try buat la petang karang..petang esok ke..petang luse ke..ble2 free lah..hee..

Dawa said...

dulu time kt Germany, ada senior laki srg ni pandai buat tiramisu. mmg sdp gile. kitorang pon buat sama2 ngan dia sbb nk blajar. tp xreti2 gk. 1 lg, bhn dia tu payah nk dpt kt sini

saya orang kodiang said...

nak try buat gak ; )

swietiwietie said...

kek ni x yah bakar ke??
boleh buat ni.. sgt2 senang..

YB Raz said...

benda ni xyah masak ke?

NisaAdnan said...

doktor chef ni. sume bole buat ^^

fateen said...

sy pernah buat cheesecake macam ni jugak. just biskut tu celup dengan air susu. nak try lak buat tiramisu..x sgka sng je buat kek tiramisu ni ghupenyer XD

cikpapau said...

pandai masak da boleyyy kawenn..heehe

yaya kechiq said...

wah macam best jek ! nak try buat la .

Mohd Hazwan Hashim said...

serius aku nak cuba :)

Fatin Liyana said...

aha tiramisu ni tak payah bakar, masuk fridge jer, senang kan? hehe sedap pon sedap. korang try la tau!

dayang..aha yg nilah hehe buat tiramisu smbil bergayut tepon ngan awk hehe

alahai doctor chef mende..suruh buat bende senang boleh le, suurh aku masak nasi beriyani mmg menangis la kan haha!

Dea said...

sedapnyerr... xpenah mkn tiramisu... rasa cam puding karamel ea??..;)

Cik Tqah said...

wow..terer FL msak..da la cantek..pndai.. serba segi boleh..hoho

w a n i e said...

nmpakkk sedap..nyummm.....

Izyan Masri said...

DOKTER YANG TEREL MASAK.BOLEH MASAK UNTUK PESAKIT SENDIRI NANTI.KIHKIH :D

RANDOM GIVEAWAY.GRANDPRIZE RM100,COKLAT BROWNIES,CONTACT LENS SPONSORED BY PRETTYGIRLSLENS,REVIEW BLOG :D

syufaa said...

woww..bleh try ni! hihihi..

SyaficqaHamdan said...

sedap la pulak nampak kn. gulppp!
haha

msti cube nie.

THANX FL!(:

cik hani said...

woww...nmpk pun best je
mkn pun mesti best jugak kn..

huk2

Fareha Rahmat (Bos Besar) said...

doktor pun pandai masak ek, untunglah bakal suami, nasib anak akak kecik lagi kalo tak dah p pinang fatin dah hahahaha

marina anakcikbob said...

FL, kat sidebar ada tab tips dgn travel guide je.. buat la tab utk resepi. sbb kat blog ni banyak gak resepi. jenuh la nak cari sebijik2.. tq..

O'gosh said...

huhu..ingatkan susah sangat nak buat...senang rupanya..

Farhanah Mokthar said...

yeayyyy.
dah bookmark page ni.
sebab nanti nak try.
hee. thnks miss FL.

:P

mynameismy said...

yummy yummy!

[k]o{q}i[n] said...

wahh...my fav la tiramisu... nnti ade mse, bg la skit k.. tu pun kalo fatin wat lgi r..huhu

Abershavin said...

fatin..luv u !!!

jackieKOH said...


kalau la le masak kat hostel ne.. har har har..
eh boleh, tapi xd benda2 yg dperlukn tuk buat tiramisu tuu..

Entri terbaru : Justin Bieber fans dan haters akan benci aku sebab ini !

Nur Zaheera said...

waaaaa :D memang nampak macam kat hotel ! :D hehe. keep it up FL.

Fatin Faseeha Azmi said...

nampak giler sedap kot!

Mardhihah Mat Ishak said...

aah la..haritu kte bt gne biskut celup coffee.. hehe.. ok la..the taste was good...:P

nard.z said...

thanks FL ! nnt dah buat i letak dkt blog n back link dkt u kayh. thanks a lot ! mmg dah lama gila crk resepi ni. dulu ada tp dah hilang. huhu

nisa said...

salam..

wah makasih byk2 kak fatin yang comel..
suka kek ni..nanti nak cuba la..

Eyka said...

sdapnyeeeeeeeeeeeeeeee~ nakkkk!!!^^

nur shazwani said...

wahhhh. bestnye. :

nanti kite nak buat jugak.

heee.

teruja plak tgk.

sesegar said...

woww,mmg terbayek (gaya boboboi)

a L i N said...

Doc comey yang pandai masak.. bestnye pandai buat kek!! =)

Imzainieyzulkipli said...

omg! nmpk sedap kot!!! meh ckit!

Cik Nana Serindit said...

sedapnya

Cik Mun said...

tempting sekali. thnks for the recipes. mesti cuba ni. :)

Farhana Basri said...

yummy, nampak sedap. nanti nak try la..

efa nur said...

waaaahhh...mesti sedap hingga menjilat jari tuu....hihi :D

http://efagurlz.blogspot.com

zuwaidah said...

cantik, pandai masak...apa lagi!!!!

Misz Reef said...

dap nyerrr... nk wat ler for my e dayyy


:)


http://miszreef.blogspot.com/

Cik Yana said...

Oh tak payah bakar dalam oven eh? Ni nak buat ni. Thanx for the resepi :)

Lots of Love,
Cik Yana

CikHaniBhulat said...

sedap!!!! nak cikit..delivery yew =) hehee

FARAH LIYANA said...

look sedap je. nak akak fatin (:

Cik Layka said...

DR FL !
btter change medicine with Tiramisu..
cnfrm all the patients will stay at hospital much longer..
heee^_^

saie PUYIE said...

kak fatin thanks sbb bgi resepi skali.. nak try buat lah :)

bella luna said...

heheh untung sape dpt menantu mcm fl ni da l apandai ,cantik pandai masak.. huhuhu kiter pon suka buat kek n puding tp masakan berlauk kurang.. ehhhehe

fatin farhana said...

wow,sedap..pandai nye akak buat .kalau sy buat tak sure dpt rupe ,mcm mane.haha

Miylo Meow said...

sedapnya... bak la sini sikit.. nak merasa air tgn doc.. hehe

SITI SALBIAH MOHD/MOHAMAD ZAKERI AWANG said...

wahh mcm best..
nak try ;)

saNah said...

cosepnya FL ..wat semua ke kuih wa teror la Fl ehh

nairaariaa said...

love tiramisu...nampak sedap..wee~

a pis of art said...

bak sepotong...

yangbaik said...

sedap nyer... amik ehh

fauzan mokhtar said...

perhhg..like seriusly??hebakk doc nie..presentation mmg gempak lak...terbaekk!!!

msredcheesecake said...

ms fatin liyana,
baru tengok gambar da terliur...kalau depan mata...habis sudah....

miRa'e said...

wau ! pndainya die wat kek :)

Datin Tuu said...

mmg sumpah sedap ! datin lah yang makan plus plus plus tu :) hee ~ excited nak belajar buat. pandainye doctor ni .(ok, itu sangat annoyed) :D

Nelly Ixora said...

lehla fatin bukak order ni;P

Dapper Dazzle Cottage said...

salam... adik Fatin, akk ade nk tnye la... yg coffee layer cake ( boleh ganti dengan biskut yang dicelup dengan air nescafe)tu mcmane yer? akk xbpe fhm yg tu.. n klau beli coffee layer cake, nk kene gune brape byk ye? last skali, bape agk2 precise measurement utk kek ni ye adik..? tq...

Una said...

memang sedap pun.. ^_^ makan sekali memang takkan puas..bila open house jek, mesti buat..hee..

sueMUNCET said...

sedapnyaaaaaaaaaaa..

Ashraf said...

fuhh..kene ngan topping choclate cair..perfect..

Misz Muffin said...

nmpk sedap.. huhu

Nayang Ahmad said...

aaaaaa, sedapnyeeeeee.. nanti nak try buat.. thanks FL :)

HaFizaH aYu said...

aten mmg dr yg serba blh..nnt jadi patient u nk mntak bw tiramisu ari2 kt hosp.

Anonymous said...

coffee layer cake tu beli ke buat?
huhu..
ke pki coffee sponge cake je?
hehe

HaMiZah said...

waahh. best2. wajib try ni. thanks for sharing :)

zurainah abdullah said...

oo fl..jom add my facebook..hehe

bombay said...

FL!!!!!!!!!!!!!!!!!!sedap gyle!!!!!!!!!!dahla tgh lapa!!!!

NOOR FATIN said...

sedapnyaaaaaaaaaaaaaaaaaa.. thanx bagi resepi!!

fatien A. said...

Fuyyooo! Kak FL! Kak Yas tu senior saya masa kat Integomb dulu hikhikhik. Ciss betul, dulu taknak ajar saya buat tiramisu :\

Maya Lisa said...

sedapnye makan faveret doremaon neh..!!!! Maya buat lempeng pun tak lepassss......

Najlaa 'Aqilah said...

cool gila food on table tuu :P

Diya Edhayaa said...

my fav cake!! lau g SR, ni la yg slalu cri.. tp lpas FL bg recipe ni, bley ah try2 snri.. hehe

KRE@ZURA!!.. said...

sdap'y..
www.kreazura.blogspot.com

ayunna said...

Best! :)

AyunnaHarraz said...

Best! :)

hayati said...

buat sendiri memang lebih jimat, sedap dan yakin status halalnya. sebenarnya kalau tiramisu ni dijual di kedai, air kopi yg akan dicelup kek/biskut tu dicampur dengan liquor. jadi berhati-hati pada sesiapa yang suka makan kek tiramisu =)

Chempaka Sari said...

err nak order boleh?

saie PUYIE said...

kak fatin, cream cheese & whipped cream tu ape erk?

Farah Hanis said...

nyamehhhh. memang sedap :)

Nur Aju said...

YUMMY!!!! :)

BlUeBeRrY ChEeSeCaKe said...

kak FL,sy sakit..tolg bg sy ubat kek tiramitsu 2 bole..^_^

aida4eva said...

wah..malam ni terus buat..tapi kan fatin..

yg measurement resipi u bg tu sikit lah..dapat 1 tupperware je..

kek yg dlm gmbar tu u doublekan measurement dia ke ek?

and coffe layer cake tak de, so aku guna roll cake..keh3

anyway, tq fatin :)

cik ubi said...

nampak mcm marsmallow pun ade..

lavenderlover said...

yum2..nak try 1 day=0

vampire's lovex said...

waaaa serba boleh betoiii..



bila nak buka kedai kek? ehheee

✿。♥ sEnDuK NuYuL ♥。✿ said...

pandainye FL buat tiramisu.. meh jengah blog sis plak..bnyk lg resipi simple3.. hehehehe...

arryani said...

Fatin Liyana!!!!!!!!!!!!!!!!

tokak den dah meroyan nk kek ni..

HANI said...

senangnya...nak cuba bt la nt..thnks fellyna...

liyana nabilah said...

haha.
patutla mcm pnah nmpak kak maria dlm entry fl. it's b4 i know kak maria :)
entry akhir 2009 :D

yana said...

kite pnah buat jugak....sebijik care mcm ni!n mmg best kan!sng sngt nk wat..heee....

Opah Kentang said...

sedapnyer tiramisu! :)

sabrina azhar95 said...

mesti sedap tiramisu yg FL buat,,,

najlaa lala said...

FL~~~ resepi u terbaek ok! :) i've tried it. hhuhu.. mintak halal~ hehe

esul said...

senangnye rsepi. nak buat jugak.
thanks kak fatin! :D

cik dokter said...

kak fatin,kalau nk lg sedap kan,guna mascarpone cheese,.tp mahal ckit la...

miwwa J said...

nk try!

ninie said...

nice!

faradiyana said...

kite dah buat, sedap!
mohon share resipi ye

BluR sEkeJap said...

thanks doc ! :)
lookss veryy yummy!
share yerp. :)

nurul megat shukri said...

salam dr. fatin =)
cream cheese tu awk guna jenis ape ye?saye penah gune cream cheese jenis ape ntah..masam sgt3..smpai xley telan..

Farhana Basri said...

i dah try resepi tiramisu u and sharing it at my blog. awesome ok!. i just tukar coffer layer cake to ladyfingers. thanks fatin. jemput datang jenguk.. :)


http://farhanabasri.blogspot.com/2011/06/seoul-garden-tiramisu.html

Anonymous said...

slaam. harap sgt FL tolong wt video tutorial tiramisu ni...excited sgt nk blaja wt surprise for my mom!plzzz

yang punya unta said...

ble ke gune biskut meri??

HasiennA said...

Salam,

Adik Fatin, biskut apa pakai tu utk celup ngan air kopi? lagi satu camne nak kuarkan kek dr bekas slps dsejukkan? tak brterabur ke klu terbalikkan...huhu...tengah bayangkan ni...sbb nak buat gak...nampak marvellous n senang...

Fatin Liyana Asri said...

sebenarnya saya tak pernah guna biskut juge hehe..tapi sy dgr ada org guna biskut..hmm cmne nk kuakan kek tu, akak tau kan ada bekas loyang yang body die berpisah dgn base die..kalau nak kuakan kek, kite tolak base tu ke atas ...out from the body. gitu. pokoknya mmg ada jual la kat kdai

HasiennA said...

salam,
adik fatin, thanx 4 the reply, kak nana dh try resepi fatin ++ resepi jamie oliver part tambah sos coklat. biskut bonomi namanya...harga leh tahan...rm11.30 kat kedai jual bhn2 buat kek. nnt nk try pakai layer kek lah...lagi satu fatin, kek ni kena letak kat dlm bahagian sejuk beku ea? huhu...lembik la kek yg kak nana buat...jd muak bila makan...apa2 pon terima kasih byk2 sbb kongsi resepi kek tiramisu yg mahal ni...

farrah hanim said...

hyee .. saya nak try jugak buat tiramisu nie .. tapi tak taqu nak guna cheese yang mane .. boleh bagi tahu tak ???

i.am.no.one said...

hi..
nk tnya skit.. klau nk gna biskut, biskut yg cmner erk?? n kt mna mudah nk cri cream cheese??
tq

Hazwani Fazil said...

sedapnya!!~nmpk mahal pulak tu..

Anonymous said...

Amazing things here. I'm very happy to see your article. Thank you a lot and I'm having a look forward to contact you.

Will you please drop me a mail?

Feel free to surf to my site :: hultquist jewellery website

Anonymous said...

I handle the same complication with Samsung ML-1510I loose several hours fighting till I
locate your answer.

Feel free to surf to my web site xerox phaser 8560 ram error

siti suhaily said...

salam...adik fatin yg ni x perlu bakar eaa....