Wednesday, May 4, 2011

Resipi : Tiramisu

Assalamualaikum

Alhamdulillah hari tu FL Homecoming Brunch Party berjalan seperti yang dirancang. Tengok poyo tak aku? Bukan main custom made lagi nama party aku. Hehe nama je hebat sebenarnya bendanya biasa jer, aku cuma mengajak several close friends untuk makan-makan sempena kepulangan aku ke tanah air heee. Disebabkan aku tak mahu mengganggu waktu solat, jadi aku buat Brunch. Breakfast + Lunch. Dari jam 10 sampai 2 petang. Oh itu nantilah aku cerita dekat entry yang lain. Sekarang aku nak berkongsi resepi Tiramisu.

Sebenarnya memang dari kat Bandung lagi aku dah plan nak buat. Tapi sebab takde mixer, jadi aku tak berbuat-buat.  Ada jiran aku ni nama dia Yasirah dia memang pandai buat Tiramisu ni, siap meniaga tau. Coolest to the top habis. Doctor jual tiramisu di waktu senggang mana nak cari oi? Hehe bravo Yas! Aku pon mintak resepi dari dia, lepas tu aku usha internet sikit untuk dapatkan precise measurement.


 Inilah Tiramisu saya. Ohsem bukan?


Nampak macam beli dekat kedai cake kan? Sebenarnya buat sendiri lebih jimat.


Bahan-bahan
250g cream cheese
250g whipped cream
150g gula
coffee layer cake ( boleh ganti dengan biskut yang dicelup dengan air nescafe)
1/2 paket nescafe or mocha 3in1 (for garnishing purpose)


Cara-cara
Potong & susun coffee layer cake dalam baking tin (1st layer)
Beat cream cheese, whipped cream & gula with hand mixer until creamy
Tuang mixture tadi diatas lapisan cake yang pertama
Susun selapis lagi cake diatas mixture tadi (2nd layer)
Tuang mixture diatas lapisan cake yang kedua
Repeat the step until finish
Taburkan 1/4 or 1/2 paket of nescafe 3in1 for ganish
Simpan dalam fridge overnight


Sebenarnya ia sangat senang dan sedap. Lagipun presentation dia nampak expensive & lavish. Semua family members & close friends suka tau. Sekejap je dah licin. Nanti boleh la korang cuba ye =) Thanks to Yasirah & google for the recipe.


Thank you for reading this entry !

------------------------------------------------------------------------

Apa benda comel yang berjalan-jalan di sekitar KL ni? Korang pernah jumpa ke? Watch It Here!

131 comments:

  1. pandainya doktor ni buat kek... nampak sgt yummyyy...^__^

    ReplyDelete
  2. wah wah ituu sgt nyummmyyyy xDD <3


    FL jomm dtg blog bubu ^^
    http://thenajwa.blogspot.com/2011/04/menggedik-bersama-diedie-baruuu-d.html

    ReplyDelete
  3. cntik je FL buat. kemas. macam org dah selalu buat je.

    ReplyDelete
  4. wah! best nye awak pandai masak!!

    ReplyDelete
  5. Seorang doktor yang serba boleh. Welcome home dear.

    ReplyDelete
  6. betol la.. mcam simple je nak buat. slalu beli kt kedai, maunya puluh2 harga dia.

    ReplyDelete
  7. sedapnyer FL ,boleh la tempah lepas ni !!!

    ReplyDelete
  8. tiramisu mmg FAV rara sgt ni !!

    http://puingcinta.blogspot.com/

    ReplyDelete
  9. Oh.. Ni ke yg Fatin buat malam tu? Seddaaap nyaaa :))

    ReplyDelete
  10. takyah bakar ke? senang nya!

    ReplyDelete
  11. waww..nampk menyelerekan.da la tengah lapa ni..de jugk tgk2 kat youtube care buat tiramisu,,tp ta kesampaian na buat nye...huu..

    nak try buat la petang karang..petang esok ke..petang luse ke..ble2 free lah..hee..

    ReplyDelete
  12. dulu time kt Germany, ada senior laki srg ni pandai buat tiramisu. mmg sdp gile. kitorang pon buat sama2 ngan dia sbb nk blajar. tp xreti2 gk. 1 lg, bhn dia tu payah nk dpt kt sini

    ReplyDelete
  13. kek ni x yah bakar ke??
    boleh buat ni.. sgt2 senang..

    ReplyDelete
  14. doktor chef ni. sume bole buat ^^

    ReplyDelete
  15. sy pernah buat cheesecake macam ni jugak. just biskut tu celup dengan air susu. nak try lak buat tiramisu..x sgka sng je buat kek tiramisu ni ghupenyer XD

    ReplyDelete
  16. pandai masak da boleyyy kawenn..heehe

    ReplyDelete
  17. wah macam best jek ! nak try buat la .

    ReplyDelete
  18. aha tiramisu ni tak payah bakar, masuk fridge jer, senang kan? hehe sedap pon sedap. korang try la tau!

    dayang..aha yg nilah hehe buat tiramisu smbil bergayut tepon ngan awk hehe

    alahai doctor chef mende..suruh buat bende senang boleh le, suurh aku masak nasi beriyani mmg menangis la kan haha!

    ReplyDelete
  19. sedapnyerr... xpenah mkn tiramisu... rasa cam puding karamel ea??..;)

    ReplyDelete
  20. wow..terer FL msak..da la cantek..pndai.. serba segi boleh..hoho

    ReplyDelete
  21. DOKTER YANG TEREL MASAK.BOLEH MASAK UNTUK PESAKIT SENDIRI NANTI.KIHKIH :D

    RANDOM GIVEAWAY.GRANDPRIZE RM100,COKLAT BROWNIES,CONTACT LENS SPONSORED BY PRETTYGIRLSLENS,REVIEW BLOG :D

    ReplyDelete
  22. woww..bleh try ni! hihihi..

    ReplyDelete
  23. sedap la pulak nampak kn. gulppp!
    haha

    msti cube nie.

    THANX FL!(:

    ReplyDelete
  24. woww...nmpk pun best je
    mkn pun mesti best jugak kn..

    huk2

    ReplyDelete
  25. doktor pun pandai masak ek, untunglah bakal suami, nasib anak akak kecik lagi kalo tak dah p pinang fatin dah hahahaha

    ReplyDelete
  26. FL, kat sidebar ada tab tips dgn travel guide je.. buat la tab utk resepi. sbb kat blog ni banyak gak resepi. jenuh la nak cari sebijik2.. tq..

    ReplyDelete
  27. huhu..ingatkan susah sangat nak buat...senang rupanya..

    ReplyDelete
  28. yeayyyy.
    dah bookmark page ni.
    sebab nanti nak try.
    hee. thnks miss FL.

    :P

    ReplyDelete
  29. wahh...my fav la tiramisu... nnti ade mse, bg la skit k.. tu pun kalo fatin wat lgi r..huhu

    ReplyDelete

  30. kalau la le masak kat hostel ne.. har har har..
    eh boleh, tapi xd benda2 yg dperlukn tuk buat tiramisu tuu..

    Entri terbaru : Justin Bieber fans dan haters akan benci aku sebab ini !

    ReplyDelete
  31. waaaaa :D memang nampak macam kat hotel ! :D hehe. keep it up FL.

    ReplyDelete
  32. aah la..haritu kte bt gne biskut celup coffee.. hehe.. ok la..the taste was good...:P

    ReplyDelete
  33. thanks FL ! nnt dah buat i letak dkt blog n back link dkt u kayh. thanks a lot ! mmg dah lama gila crk resepi ni. dulu ada tp dah hilang. huhu

    ReplyDelete
  34. salam..

    wah makasih byk2 kak fatin yang comel..
    suka kek ni..nanti nak cuba la..

    ReplyDelete
  35. sdapnyeeeeeeeeeeeeeeee~ nakkkk!!!^^

    ReplyDelete
  36. wahhhh. bestnye. :

    nanti kite nak buat jugak.

    heee.

    teruja plak tgk.

    ReplyDelete
  37. woww,mmg terbayek (gaya boboboi)

    ReplyDelete
  38. Doc comey yang pandai masak.. bestnye pandai buat kek!! =)

    ReplyDelete
  39. tempting sekali. thnks for the recipes. mesti cuba ni. :)

    ReplyDelete
  40. yummy, nampak sedap. nanti nak try la..

    ReplyDelete
  41. waaaahhh...mesti sedap hingga menjilat jari tuu....hihi :D

    http://efagurlz.blogspot.com

    ReplyDelete
  42. cantik, pandai masak...apa lagi!!!!

    ReplyDelete
  43. dap nyerrr... nk wat ler for my e dayyy


    :)


    http://miszreef.blogspot.com/

    ReplyDelete
  44. Oh tak payah bakar dalam oven eh? Ni nak buat ni. Thanx for the resepi :)

    Lots of Love,
    Cik Yana

    ReplyDelete
  45. sedap!!!! nak cikit..delivery yew =) hehee

    ReplyDelete
  46. look sedap je. nak akak fatin (:

    ReplyDelete
  47. DR FL !
    btter change medicine with Tiramisu..
    cnfrm all the patients will stay at hospital much longer..
    heee^_^

    ReplyDelete
  48. kak fatin thanks sbb bgi resepi skali.. nak try buat lah :)

    ReplyDelete
  49. heheh untung sape dpt menantu mcm fl ni da l apandai ,cantik pandai masak.. huhuhu kiter pon suka buat kek n puding tp masakan berlauk kurang.. ehhhehe

    ReplyDelete
  50. wow,sedap..pandai nye akak buat .kalau sy buat tak sure dpt rupe ,mcm mane.haha

    ReplyDelete
  51. sedapnya... bak la sini sikit.. nak merasa air tgn doc.. hehe

    ReplyDelete
  52. cosepnya FL ..wat semua ke kuih wa teror la Fl ehh

    ReplyDelete
  53. love tiramisu...nampak sedap..wee~

    ReplyDelete
  54. perhhg..like seriusly??hebakk doc nie..presentation mmg gempak lak...terbaekk!!!

    ReplyDelete
  55. ms fatin liyana,
    baru tengok gambar da terliur...kalau depan mata...habis sudah....

    ReplyDelete
  56. wau ! pndainya die wat kek :)

    ReplyDelete
  57. mmg sumpah sedap ! datin lah yang makan plus plus plus tu :) hee ~ excited nak belajar buat. pandainye doctor ni .(ok, itu sangat annoyed) :D

    ReplyDelete
  58. salam... adik Fatin, akk ade nk tnye la... yg coffee layer cake ( boleh ganti dengan biskut yang dicelup dengan air nescafe)tu mcmane yer? akk xbpe fhm yg tu.. n klau beli coffee layer cake, nk kene gune brape byk ye? last skali, bape agk2 precise measurement utk kek ni ye adik..? tq...

    ReplyDelete
  59. memang sedap pun.. ^_^ makan sekali memang takkan puas..bila open house jek, mesti buat..hee..

    ReplyDelete
  60. fuhh..kene ngan topping choclate cair..perfect..

    ReplyDelete
  61. aaaaaa, sedapnyeeeeee.. nanti nak try buat.. thanks FL :)

    ReplyDelete
  62. aten mmg dr yg serba blh..nnt jadi patient u nk mntak bw tiramisu ari2 kt hosp.

    ReplyDelete
  63. coffee layer cake tu beli ke buat?
    huhu..
    ke pki coffee sponge cake je?
    hehe

    ReplyDelete
  64. waahh. best2. wajib try ni. thanks for sharing :)

    ReplyDelete
  65. FL!!!!!!!!!!!!!!!!!!sedap gyle!!!!!!!!!!dahla tgh lapa!!!!

    ReplyDelete
  66. sedapnyaaaaaaaaaaaaaaaaaa.. thanx bagi resepi!!

    ReplyDelete
  67. Fuyyooo! Kak FL! Kak Yas tu senior saya masa kat Integomb dulu hikhikhik. Ciss betul, dulu taknak ajar saya buat tiramisu :\

    ReplyDelete
  68. sedapnye makan faveret doremaon neh..!!!! Maya buat lempeng pun tak lepassss......

    ReplyDelete
  69. my fav cake!! lau g SR, ni la yg slalu cri.. tp lpas FL bg recipe ni, bley ah try2 snri.. hehe

    ReplyDelete
  70. sdap'y..
    www.kreazura.blogspot.com

    ReplyDelete
  71. buat sendiri memang lebih jimat, sedap dan yakin status halalnya. sebenarnya kalau tiramisu ni dijual di kedai, air kopi yg akan dicelup kek/biskut tu dicampur dengan liquor. jadi berhati-hati pada sesiapa yang suka makan kek tiramisu =)

    ReplyDelete
  72. kak fatin, cream cheese & whipped cream tu ape erk?

    ReplyDelete
  73. kak FL,sy sakit..tolg bg sy ubat kek tiramitsu 2 bole..^_^

    ReplyDelete
  74. wah..malam ni terus buat..tapi kan fatin..

    yg measurement resipi u bg tu sikit lah..dapat 1 tupperware je..

    kek yg dlm gmbar tu u doublekan measurement dia ke ek?

    and coffe layer cake tak de, so aku guna roll cake..keh3

    anyway, tq fatin :)

    ReplyDelete
  75. nampak mcm marsmallow pun ade..

    ReplyDelete
  76. waaaa serba boleh betoiii..



    bila nak buka kedai kek? ehheee

    ReplyDelete
  77. pandainye FL buat tiramisu.. meh jengah blog sis plak..bnyk lg resipi simple3.. hehehehe...

    ReplyDelete
  78. Fatin Liyana!!!!!!!!!!!!!!!!

    tokak den dah meroyan nk kek ni..

    ReplyDelete
  79. senangnya...nak cuba bt la nt..thnks fellyna...

    ReplyDelete
  80. haha.
    patutla mcm pnah nmpak kak maria dlm entry fl. it's b4 i know kak maria :)
    entry akhir 2009 :D

    ReplyDelete
  81. kite pnah buat jugak....sebijik care mcm ni!n mmg best kan!sng sngt nk wat..heee....

    ReplyDelete
  82. mesti sedap tiramisu yg FL buat,,,

    ReplyDelete
  83. FL~~~ resepi u terbaek ok! :) i've tried it. hhuhu.. mintak halal~ hehe

    ReplyDelete
  84. senangnye rsepi. nak buat jugak.
    thanks kak fatin! :D

    ReplyDelete
  85. kak fatin,kalau nk lg sedap kan,guna mascarpone cheese,.tp mahal ckit la...

    ReplyDelete
  86. kite dah buat, sedap!
    mohon share resipi ye

    ReplyDelete
  87. thanks doc ! :)
    lookss veryy yummy!
    share yerp. :)

    ReplyDelete
  88. salam dr. fatin =)
    cream cheese tu awk guna jenis ape ye?saye penah gune cream cheese jenis ape ntah..masam sgt3..smpai xley telan..

    ReplyDelete
  89. i dah try resepi tiramisu u and sharing it at my blog. awesome ok!. i just tukar coffer layer cake to ladyfingers. thanks fatin. jemput datang jenguk.. :)


    http://farhanabasri.blogspot.com/2011/06/seoul-garden-tiramisu.html

    ReplyDelete
  90. slaam. harap sgt FL tolong wt video tutorial tiramisu ni...excited sgt nk blaja wt surprise for my mom!plzzz

    ReplyDelete
  91. ble ke gune biskut meri??

    ReplyDelete
  92. Salam,

    Adik Fatin, biskut apa pakai tu utk celup ngan air kopi? lagi satu camne nak kuarkan kek dr bekas slps dsejukkan? tak brterabur ke klu terbalikkan...huhu...tengah bayangkan ni...sbb nak buat gak...nampak marvellous n senang...

    ReplyDelete
  93. sebenarnya saya tak pernah guna biskut juge hehe..tapi sy dgr ada org guna biskut..hmm cmne nk kuakan kek tu, akak tau kan ada bekas loyang yang body die berpisah dgn base die..kalau nak kuakan kek, kite tolak base tu ke atas ...out from the body. gitu. pokoknya mmg ada jual la kat kdai

    ReplyDelete
  94. salam,
    adik fatin, thanx 4 the reply, kak nana dh try resepi fatin ++ resepi jamie oliver part tambah sos coklat. biskut bonomi namanya...harga leh tahan...rm11.30 kat kedai jual bhn2 buat kek. nnt nk try pakai layer kek lah...lagi satu fatin, kek ni kena letak kat dlm bahagian sejuk beku ea? huhu...lembik la kek yg kak nana buat...jd muak bila makan...apa2 pon terima kasih byk2 sbb kongsi resepi kek tiramisu yg mahal ni...

    ReplyDelete
  95. hyee .. saya nak try jugak buat tiramisu nie .. tapi tak taqu nak guna cheese yang mane .. boleh bagi tahu tak ???

    ReplyDelete
  96. hi..
    nk tnya skit.. klau nk gna biskut, biskut yg cmner erk?? n kt mna mudah nk cri cream cheese??
    tq

    ReplyDelete
  97. Amazing things here. I'm very happy to see your article. Thank you a lot and I'm having a look forward to contact you.

    Will you please drop me a mail?

    Feel free to surf to my site :: hultquist jewellery website

    ReplyDelete
  98. I handle the same complication with Samsung ML-1510I loose several hours fighting till I
    locate your answer.

    Feel free to surf to my web site xerox phaser 8560 ram error

    ReplyDelete
  99. salam...adik fatin yg ni x perlu bakar eaa....

    ReplyDelete
  100. mcm sedap jerr makanan dari bandung ni..

    ReplyDelete

Do you like my entry? Comment if you have any idea to share!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...