Tuesday, May 3, 2011

Trip to : Melaka

Assalamualaikum =)

Kampung aku di Melaka, tapi aku sendiri tak pernah jalan-jalan kat Melaka. Cuma pergi rumah nenek makan asam pedas tengok astro sambil terbongkang dah malam eh balik dulu nenek bye love you ='). Disebabkan begitu, aku tak pernah rasa makan cendol dekat bangunan merah tu, pergi Jonker Walk dan menaiki cruise. Semalam, datin telah membawa aku ke sana. Kitorang pergi berdua je, memang hentam keromo start enjin pilih tol mana yang dekat pung pang pung pang dah sampai banda hilir.

Kami bawa Yumeee juga! Yumee adalah sugar glider peliharaan Datin. Dia sangat comel aku sangat sayang Yumee sampai asek aku je yang pegang dia like 24/7.


 Yumeeee !


 Parking dekat-dekat dengan Casa De Rio. RM5 per day.


 Anyonyonyo comel la tu tangkap gambar dengan colok =')


 Datin kau sebagai promoter tak berbayar Jonker Walk.


 Dah kau kenapa budak -___-'


 The ever famous Stadhuys.


Mama, Yumee & makcik.


 Bawak Yumee makan cendol. Yumee dalam pouch dia (purple color)


 Cendol pulut. Sedap gila only RM1.70


Tambah nasi lemak sebab lapau. Ape makan cendol je, mane le kenyang (cakap macam orang melake)


 Naik beca RM10 pergi Menara Taming Sari. Harga beca boleh bargain ikut budi bicara.


 Tapi kalau aku yang kayuh beca tu memang TAK DAPEK DO NAK BARGAIN.


 Suka Yumee sebab dapat jalan-jalan. Kakak pon suke hikhik


Lepas tu panas nak mampos kitorang lari masuk dalam Dataran Pahlawan. Beli baju, shawl sikit lepas tu makan Kenny Rogers dengan lahap. Lahap tapi mengantuk. Penatnyeeeeeee kemudian pergi ke Mahkota Parade sebab dia lintas jalan je. Si Datin kau ni nak beli make up. Sebab dia pandai persuade orang maka promoter tu dengan rela hati memberi kami make over secara percuma. Datin yang buat full make over aku tak aku try eyeshadow je, tu pon kaler gelap sebab I kan pemalu.


 1# got any problem bro?   2# excited. as always 


Ini video kitorang atas beca. Bergegar sampai medula oblongata pon bergegar sekali. Tapi gembira sebab dapat naik beca best giler berangin.



P/s : Teringin nak makan Chicken Rice Ball kat Jonker Walk tapi macam tak halal. Aku suka Melaka sebab harga barang tak mahal. Biasanya tempat yang banyak tourist pergi ni, dia suka bantai harga. Tapi Melaka tidak. Kagum dengan pembangunan Melaka juga.

Thank you for reading this entry !

-------------------------------------------------------------------------

Nak tau korang punya health personality ? Meh buat test online ini ! Try la free je =)
Tekan sini untuk menilai tahap kesihatan anda.

127 comments:

  1. yumeeeeeeee ^^ hehehe..yang datin kan <3

    ReplyDelete

  2. wooo.. nak pegi melaka jugakkk.. haha
    FL jadi tour guide le?? hahaa

    entri terbaru : Justin Bieber fans dan haters akan benci aku sebab ini !

    ReplyDelete
  3. i love melaka tooooo!
    hehhehe melaka best :)

    ReplyDelete
  4. satu je spoil melaka.. bandar dah membangun kecuali sistem jalan.. kalo petang tu mmg jam tahap sardin le if turun bandar..

    ReplyDelete
  5. jmpe kamu kat melaka..kite panggil..kamu x dgr kot.huhu

    ReplyDelete
  6. nnt jgn lupe mkn cencalik plak ! hehe

    ReplyDelete
  7. bile nak g jb pulak ? hihi ;p

    ReplyDelete
  8. hey, melaka best gila kan? Serious! Naik river cruise tak? Kalau naik malam-malam lagi cantik!

    ReplyDelete
  9. best nye FL dpt jalan2 dkt melaka.best ta menara taming sari?teringin la nk g melaka nek taming sari tue..tp mahal;(
    anyway,sugar glider to binatang jenis apew eh?ta pna nmpk.but sgt cute cm FL n tuan dy,
    hee;)but melaka mmg syurga shopping!i love melaka..

    ReplyDelete
  10. padanlah macam perasan je, tapi malu nak tegur. :)

    ReplyDelete
  11. wah.sakan round eyk sis ;))

    siap bwk sugar glider skali. huhu :D

    ReplyDelete
  12. slalu nmpk datin kat mesin atm puncak alam.! kluar duet sokmo duet.! manyak duett tuh :D

    ReplyDelete
  13. slalu nmpk datin kat mesin atm puncak alam.! kluar duet sokmo duet.! manyak duett tuh :D

    ReplyDelete
  14. wow!!g melaka ye?sedap nya cendol tuh..nasi lemak?tak takut gemuk ke?huhu

    ReplyDelete
  15. seronoknya jalan2..... I pun pernah g sana sekali jer

    ReplyDelete
  16. xpenah naik beca huhu sbb kcian kat p.cik kayuh...aten nnt nk pi melaka ag ayu ajak aten blh x??

    ReplyDelete
  17. melaka best kan? 5 years saya sekolah sana. mp dp best jugak. btw , kak fatin chomelllll (:

    ReplyDelete
  18. wahh..best!!!...nk p gak...hahhahahhaa....pernah p melaka..tp x sempat nk jalan2..sempat p alor gajah ngn MITC jer...

    btw..jom bace entry nih...Klinik Kerajaan Lembab!!

    ReplyDelete
  19. river cruise xnaik ke fatin? bes tau naik time malam...cantik.

    ReplyDelete
  20. melaka! sugar glider sepupu bela dah besar. badan kecik ekornya besar. tapi kuku tajam...

    ReplyDelete
  21. Not just tourist luar suka melaka,tapi malaysians pun. Good job melaka :)

    ReplyDelete
  22. Kak Fatin please say Hi to me ! tehee♥

    ReplyDelete
  23. bestnyer jalan2 melaka...FL jom join ni...sudi tak???
    Jom sertai Segmen Klik : "Segmen Pendapat Blogger-Blogwalking atau Isi Entry?"

    ReplyDelete
  24. Kak FATIN please say HI to me ! tehee♥

    ReplyDelete
  25. sis, mcm mna pkai shawl 2?? cantik sgt222... <3

    ReplyDelete
  26. ramainya yang pergi melaka semalam.rugi tak pergi :(

    ReplyDelete
  27. ouh <3 comelnyer yumee
    anyway..yumee nieyh species ape?
    mny times dah i jmpa species nieyh
    tpi smpai skrang xthu..nk kta hmster pun x..ni kan monyet..
    love you post anyway..Melaka Rocks!
    you should got to melaka zoo,lgi best..dpt pegang org utan sgala :)

    ReplyDelete
  28. kot2 kawan anda tu 'perlukan' saya, gtaulah

    ReplyDelete
  29. comelnya.. binatang tu. tak lari pulak eh?

    ReplyDelete
  30. kak fatin! bila pergi ni? xjmpe pun akak. sye pn pergi menara taming sari, dataran pahlawan. tpi xjmpe pn akak.. huhu.. sedih.. =(

    ReplyDelete
  31. Bestnya...lama dah x g melaka...comelnya yumee tu..geram la...

    ReplyDelete
  32. hei adik fatin..dulu kamu penah sekolah selandar tak..nih second time tny dah nih..

    ReplyDelete
  33. sis!..
    teringin nak makan cendol gak neh.. ;)
    kite orang melaka duk seremban.. :D

    ReplyDelete
  34. nsb baik hentam keromo pon smpai..hehe...x naik taming sri ke?

    ReplyDelete
  35. gmbr yg 5th tu yumee tlg tgkpkan eh?hehehehe

    ReplyDelete
  36. Serius terliur tengok cendol tu. Hari tu gi Melaka, tak sempat berjalan sangat. Huhuhu~

    Lots of Love,
    Cik Yana

    ReplyDelete
  37. teringin nk ke sana tp xda kesempatan lg.

    ReplyDelete
  38. pegi melake ke???alolololo..bestnyew law dapat bertegur sapa dengn FL....huhuuuhuuu..dokek jo dengan umah eden nih melako nih ha,...hahahahaha

    ReplyDelete
  39. rindunya kat melaka: dataran pahlawan, taming sari, kapal de la mar, jonker street, kampung morten...dan banyakkkkkkkk lagi...entah bila lak nak pegi nih...tahun ni tak jejak lagi ke sana. tahun lepas berulang kali tak jemu2

    ReplyDelete
  40. melaka best utk amik gmbr.. :)

    ReplyDelete
  41. maybe budak dalam pic tu, nk elak dr terposing sekali kot.. hik3..

    ReplyDelete
  42. melaka best tp ada kenangan pahit plak kat sne buat kita tawar hati

    ReplyDelete
  43. wah datang kat hometown saye la..besh jalan2 melaka :)

    ReplyDelete
  44. melaka mmg best
    sy wlupun umah kat melaka
    sekola pn kat melaka
    tp jarang lak nk g jalan2 ni
    haha

    jom t lepak2 kat melaka pulak FL

    Entri Terkini: GEMPAR!!! Selepas Osama, Presiden Obama Pula Dilaporkan Mati?

    ReplyDelete
  45. shumelllnya sugar glider *yumee.. kwn i ade sekor tp geli lak nk pegang :p

    ReplyDelete
  46. KIHKIH.GAMBAR LAST TU MACAM COMEL JE PULAK BILA TENGOK.XD

    RANDOM GIVEAWAY.GRANDPRIZE RM100,COKLAT BROWNIES,CONTACT LENS,REVIEW BLOG :D

    ReplyDelete
  47. kak fl mane beli shawl ngn jeans???
    lawoooooooo nyer~
    :)

    ReplyDelete
  48. owh,kampung kat melaka upernya, nanti bila2 leh jumpa..wah tetiba..cahaya pun orang melaka...ehem2..hehe =]

    ReplyDelete
  49. hehehe kenape tak ckp umah kg kat melaka.mai lah umah mira :)

    ReplyDelete
  50. i lurve melaka too!!suke jln2 bersm cousin2 bl raya sbb kg kat melaka kan..>_<

    ReplyDelete
  51. sye org melaka. tp salu g dataran pahlawan je, tgok wayang. hehe.

    ReplyDelete
  52. Yumee is so cute!Looks like u had a great time..=)

    ReplyDelete
  53. wah2.. cendol tu nmpk sgt3 sedap T_T

    ReplyDelete
  54. wah2..cendol tu nmpk sgt3 sedap T_T kan bgs klu kt sblh uma je.

    ReplyDelete
  55. slm kenal fain...melaka saya dah sampai kat dataran pahlawan tu..kota farmosa...bila fatin nk mai penang pula...

    ReplyDelete
  56. omeynyeee yumee tuhhh!hehee.

    baru pigi mlaka jugak hari tuh. ngeee

    ReplyDelete
  57. Byk lg tmpat mlk yg besh..jalan satu ari mmg xckup laaa...Every ujung mnggu mmg penoh laaa..jj bandar ,jj lama,dp,mp pai mydin terbesar pn de manyak org..g laa kg portugis..mmg da best,memandang keindahan laut.peace =)
    I'm melakan too..

    ReplyDelete
  58. bosan sudah 4 tahun kat melaka tu, siap kutuk2 lg =.=

    ReplyDelete
  59. melaka memanglah tersangatt indah ..
    fatin ? banyak lagi tempat tak g lagi tu..
    nanti round2 la lagi ke melake

    ReplyDelete
  60. hehe macam artis kan. untung u..

    ReplyDelete
  61. memang best jalan-jalan kat melaka. Lagi best kalau pergi masa bukan tengah hari cuti..senang banyak.. :)

    Jom baca ni: Produk Lancome Free RM2000 from Contest Nuffnang..

    Jom baca ni: Klon Puteri Diana?

    ReplyDelete
  62. dulu ms first time g melaka dah jth cinta dengan melaka..

    ReplyDelete
  63. trylah cocnut shake dekat tepi jalan nak pergi pantai klebang,sedap:)

    ReplyDelete
  64. da lama tak pegi melaka.. best ni kalau dapat pegi.. yumee cumil.. geram geram :)
    mahal eh menatang tu ??

    ReplyDelete
  65. teringin nak p berjalan-jalan kat melaka jugak!

    ReplyDelete
  66. ari tu nampak sorang mamat ni bawak sugar glider kat LCCT . ingat kan binatang ape . pelik tapi menarik !

    ReplyDelete
  67. ari tu nampak sorang mamat ni bawak sugar glider kat LCCT . ingat kan binatang ape . pelik tapi menarik !

    ReplyDelete
  68. alolo..comel nye yumeee...syoknyew jalan2...

    ReplyDelete
  69. yumee sggoh cumeyl lah! *trase nk bela sekor pet cggtu lah!*

    ReplyDelete
  70. lebih2 org puji si yumee ni. menyampah tapi, terima kasih ~ HAHA

    ReplyDelete
  71. ruginyer xkuar c2 jugak, klu x leh jumpe, eh malu r..intai2 je la, ehehe :)

    ReplyDelete
  72. rajinnye siap bwk sugar glider.. :)

    ReplyDelete
  73. fatin~ sy org melaka gak.. tp keje kat kl.. huhuhu... sy sk gak jln2 kat mlk.. rs cam x puas sekali dua jln2 kat sn.. xspecially kat jongker walk~ mmg rs giler tgok brg yg pelik2 kat situ.. ari jumaat, sabtu n ahad start kul 6 ptg da mcm uptown.. ;p

    ReplyDelete
  74. lorhhh..satu kampong rupenyer, uhuhu... nape tak gitaw cik bunga dear..? cik bunga pon tak abes round negeri sendirik! uhuh~

    ReplyDelete
  75. huhu~sgt besh kan melaka~ske brg2 kt jonker walk~

    ReplyDelete
  76. seronokkk nya.

    Yg lagi best bila plan mengejut je. mana nk pegi...start enjin jalan!
    xyah plan plan.

    ReplyDelete
  77. melaka best! hujung minggu @ cuti memang tersangat jam dgn tourists! dtglah lagi!!!

    ada byk tempat lg boleh pergi! :)

    ReplyDelete
  78. nak pegi melake jugak jumpe FL ;)

    ReplyDelete
  79. fL kenapa x bgtau dtg melaka :) kalau x boleh jln sma2.. :) hehe..

    ReplyDelete
  80. kenapa la xjumpe korang...padahal akk terpusing2 kat Jonkerwalk tu...eeeiiii ruginye =)

    ReplyDelete
  81. kakak FL,g melaka ta gtao...len kali announce dkt fb,leh jumpa..wehhuuuu

    ReplyDelete
  82. Fatin Liyana cantik sangat !! ^^,

    ReplyDelete
  83. ouh fatin liyana g melaka.kenapa tak bagitahu..:) *macam artis tak nak dtg sana sini kena bagitahu dulu :) nak sangat jumpa kak fatin.or terserempak ker... ;)

    ReplyDelete
  84. wei aku ada kuar gk melaka ritue..pesal x jumpa ko erk????

    ReplyDelete
  85. cik atin..i pn suke ke melaka..sbb suka shoping moping kt sna.murah oo...

    ReplyDelete
  86. FL datang melaka . lau tau bole jumpa .wah teringin mau jumpa FL (:
    jom datang melaka minum coconut shake best punya kat klebang (:

    ReplyDelete
  87. ooo..ini ler kemeriahan g melaka yerk..
    mg best..
    tp x best dpt tgk pic jerk:(

    ReplyDelete
  88. la...ak punye lame admire blog ni, korek2 rupenye blog member ak..kem salam apis jainon..hehe..len x dtg melaka kalo nk stay boleh la g seri damai homestay,http://seridamaihomestay.blogspot.com

    ReplyDelete
  89. well...melaka kot,harus le best.klu nak tmpt mkn best(ikot tekak ak le)roger le.hehe..

    ReplyDelete
  90. yumee tu sejenis tikus ke apa? comel laa nk juga..!

    ReplyDelete
  91. yumee tu xcuak ke dok kt kawasan org ramai?kalau tlepas tu cmne nk kejar..hehe

    ReplyDelete
  92. kg kt mane? org melaka gak! hehe..comel la sugar glider tu!

    ReplyDelete
  93. sis FL nak tanye kenape mate datin macam tu?

    ReplyDelete
  94. Holiday ni nak g melaka sbb nak g water world je . Wakakaka , rase sengat gila dak ?

    ReplyDelete
  95. best kan jalan2 melaka!!
    hehehehe :)

    ReplyDelete
  96. melaka memang best! lalalalala~

    ReplyDelete
  97. aritue ade gak pg makan cendol kt situ,memang sedap....nyum nyum

    ReplyDelete
  98. Hey nice pictures you have made and how sweet yumee looks but i'd like to know what kind of animal it is :D it looks soo sweet

    greetz Fatma

    ReplyDelete
  99. FL, cane nk pakai tudung mcm u pakai tu??wat la tutorial..:)

    ReplyDelete
  100. comel gila gaya shawl tu! teach me plisssss :(

    ReplyDelete
  101. nice malacca trip..huhu....cendol dpn stadhuys..name xnmpk pun aritue..huhu...will keep note..

    ReplyDelete
  102. i love to read ur blog , glad to know you :D

    ReplyDelete
  103. Melaka kg mana Fatin,,,jalan2 Melaka tak puas kalau satu hari...kena berhari-hari coz macam-macam adaaa....

    ReplyDelete
  104. Jangan lupe singgah Paye Mengkwang eh~ ladang terbaeeekkk punye!!!~ xD hakhak!

    ReplyDelete
  105. actually melaka banyak lagi tempat makan. if youre a food lover lah. hihi

    ReplyDelete
  106. melaka,mmg tempat syok kalau nak jalan jalan ni,sbbnye tempat yg nak dilawat tu dekat gila wey, so xdela penat sngt. Bab2 harge pulak...ade yg mahal ade yg murah,ape2 pun kg hang kt mne fatin?

    ReplyDelete
  107. cute jerk bertiga .. OpSs berdua .. heheh melaka mmg best !! ai owg melaka ... hehehh

    ReplyDelete
  108. waaaaa...jelesnya, pernah pegi melaka sekali dua je, itu pun 2 3 tahn lps...:(

    ReplyDelete
  109. Hello there! Do you use Twitter? I'd like to follow you if that would be ok. I'm undoubtedly enjoying your blog and look forward to new posts.


    Feel free to visit my webpage :: warz

    ReplyDelete
  110. Melaka memang best! bangga jap jadik orang melake..huhuuuu..tapi tak penah lagi naik taming sari+cruise tu..huhuuu..kampung kat area mana? sekali belakang uma kite plak..hehe nanti ada jurassic park pulak kat klebang..under construction lagi la..habis ditambak laut tu..huhuu tapi memang gud job la CM Melaka..banyak dvlpment da sekarang..pakcik bawak beca pon boleh buka konsortium beca plak.. :)

    ReplyDelete

Do you like my entry? Comment if you have any idea to share!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...