Tuesday, May 3, 2011

Trip to : Melaka

Assalamualaikum =)

Kampung aku di Melaka, tapi aku sendiri tak pernah jalan-jalan kat Melaka. Cuma pergi rumah nenek makan asam pedas tengok astro sambil terbongkang dah malam eh balik dulu nenek bye love you ='). Disebabkan begitu, aku tak pernah rasa makan cendol dekat bangunan merah tu, pergi Jonker Walk dan menaiki cruise. Semalam, datin telah membawa aku ke sana. Kitorang pergi berdua je, memang hentam keromo start enjin pilih tol mana yang dekat pung pang pung pang dah sampai banda hilir.

Kami bawa Yumeee juga! Yumee adalah sugar glider peliharaan Datin. Dia sangat comel aku sangat sayang Yumee sampai asek aku je yang pegang dia like 24/7.


 Yumeeee !


 Parking dekat-dekat dengan Casa De Rio. RM5 per day.


 Anyonyonyo comel la tu tangkap gambar dengan colok =')


 Datin kau sebagai promoter tak berbayar Jonker Walk.


 Dah kau kenapa budak -___-'


 The ever famous Stadhuys.


Mama, Yumee & makcik.


 Bawak Yumee makan cendol. Yumee dalam pouch dia (purple color)


 Cendol pulut. Sedap gila only RM1.70


Tambah nasi lemak sebab lapau. Ape makan cendol je, mane le kenyang (cakap macam orang melake)


 Naik beca RM10 pergi Menara Taming Sari. Harga beca boleh bargain ikut budi bicara.


 Tapi kalau aku yang kayuh beca tu memang TAK DAPEK DO NAK BARGAIN.


 Suka Yumee sebab dapat jalan-jalan. Kakak pon suke hikhik


Lepas tu panas nak mampos kitorang lari masuk dalam Dataran Pahlawan. Beli baju, shawl sikit lepas tu makan Kenny Rogers dengan lahap. Lahap tapi mengantuk. Penatnyeeeeeee kemudian pergi ke Mahkota Parade sebab dia lintas jalan je. Si Datin kau ni nak beli make up. Sebab dia pandai persuade orang maka promoter tu dengan rela hati memberi kami make over secara percuma. Datin yang buat full make over aku tak aku try eyeshadow je, tu pon kaler gelap sebab I kan pemalu.


 1# got any problem bro?   2# excited. as always 


Ini video kitorang atas beca. Bergegar sampai medula oblongata pon bergegar sekali. Tapi gembira sebab dapat naik beca best giler berangin.



P/s : Teringin nak makan Chicken Rice Ball kat Jonker Walk tapi macam tak halal. Aku suka Melaka sebab harga barang tak mahal. Biasanya tempat yang banyak tourist pergi ni, dia suka bantai harga. Tapi Melaka tidak. Kagum dengan pembangunan Melaka juga.

Thank you for reading this entry !

-------------------------------------------------------------------------

Nak tau korang punya health personality ? Meh buat test online ini ! Try la free je =)
Tekan sini untuk menilai tahap kesihatan anda.

127 comments:

y u y u Z u l a i k h a said...

yumeeeeeeee ^^ hehehe..yang datin kan <3

jackieKOH said...


wooo.. nak pegi melaka jugakkk.. haha
FL jadi tour guide le?? hahaa

entri terbaru : Justin Bieber fans dan haters akan benci aku sebab ini !

Nadia Khan. said...

i love melaka tooooo!
hehhehe melaka best :)

Ashraf said...

satu je spoil melaka.. bandar dah membangun kecuali sistem jalan.. kalo petang tu mmg jam tahap sardin le if turun bandar..

nuraien said...

jmpe kamu kat melaka..kite panggil..kamu x dgr kot.huhu

Ozi Mohameen said...

nnt jgn lupe mkn cencalik plak ! hehe

Siti Wardah said...

bestnyee :D

caHAYA said...

bile nak g jb pulak ? hihi ;p

Nadia R. said...

hey, melaka best gila kan? Serious! Naik river cruise tak? Kalau naik malam-malam lagi cantik!

ZIEYA YAYA♥ said...

best nye FL dpt jalan2 dkt melaka.best ta menara taming sari?teringin la nk g melaka nek taming sari tue..tp mahal;(
anyway,sugar glider to binatang jenis apew eh?ta pna nmpk.but sgt cute cm FL n tuan dy,
hee;)but melaka mmg syurga shopping!i love melaka..

KAMIHIDUP said...

padanlah macam perasan je, tapi malu nak tegur. :)

Puteri Iqa Izyan said...

wah.sakan round eyk sis ;))

siap bwk sugar glider skali. huhu :D

yan_n.i.m said...

slalu nmpk datin kat mesin atm puncak alam.! kluar duet sokmo duet.! manyak duett tuh :D

yan_n.i.m said...

slalu nmpk datin kat mesin atm puncak alam.! kluar duet sokmo duet.! manyak duett tuh :D

Rozuan Ismail said...

wow!!g melaka ye?sedap nya cendol tuh..nasi lemak?tak takut gemuk ke?huhu

mynameismy said...

Fatin bercuti ke?

Tasha said...

seronoknya jalan2..... I pun pernah g sana sekali jer

HaFizaH aYu said...

xpenah naik beca huhu sbb kcian kat p.cik kayuh...aten nnt nk pi melaka ag ayu ajak aten blh x??

bella_bumbum said...

melaka best kan? 5 years saya sekolah sana. mp dp best jugak. btw , kak fatin chomelllll (:

darxniq said...

wahh..best!!!...nk p gak...hahhahahhaa....pernah p melaka..tp x sempat nk jalan2..sempat p alor gajah ngn MITC jer...

btw..jom bace entry nih...Klinik Kerajaan Lembab!!

Biey said...

river cruise xnaik ke fatin? bes tau naik time malam...cantik.

Hasif Hamsyari said...

melaka! sugar glider sepupu bela dah besar. badan kecik ekornya besar. tapi kuku tajam...

Safizah Safri said...

Not just tourist luar suka melaka,tapi malaysians pun. Good job melaka :)

tYra said...

Kak Fatin please say Hi to me ! tehee♥

Chegu Zubir said...

bestnyer jalan2 melaka...FL jom join ni...sudi tak???
Jom sertai Segmen Klik : "Segmen Pendapat Blogger-Blogwalking atau Isi Entry?"

Anonymous said...

Kak FATIN please say HI to me ! tehee♥

babypepper91 said...

sis, mcm mna pkai shawl 2?? cantik sgt222... <3

storyfromme said...

ramainya yang pergi melaka semalam.rugi tak pergi :(

dayang hidayah said...

ouh <3 comelnyer yumee
anyway..yumee nieyh species ape?
mny times dah i jmpa species nieyh
tpi smpai skrang xthu..nk kta hmster pun x..ni kan monyet..
love you post anyway..Melaka Rocks!
you should got to melaka zoo,lgi best..dpt pegang org utan sgala :)

joegrimjow said...

kot2 kawan anda tu 'perlukan' saya, gtaulah

napeace™ said...

comelnya.. binatang tu. tak lari pulak eh?

Reen Rostarizam said...

you look cute as always :)

Nurul Alyaa said...

kak fatin! bila pergi ni? xjmpe pun akak. sye pn pergi menara taming sari, dataran pahlawan. tpi xjmpe pn akak.. huhu.. sedih.. =(

O'gosh said...

Bestnya...lama dah x g melaka...comelnya yumee tu..geram la...

Rina AVAIL a.k.a cik betty said...

hei adik fatin..dulu kamu penah sekolah selandar tak..nih second time tny dah nih..

alia othman said...

rindu melaka :')

qucachahir said...

sis!..
teringin nak makan cendol gak neh.. ;)
kite orang melaka duk seremban.. :D

nadiah yaya said...

nsb baik hentam keromo pon smpai..hehe...x naik taming sri ke?

Rahimah Hedlund Sazali said...

gmbr yg 5th tu yumee tlg tgkpkan eh?hehehehe

Cik Yana said...

Serius terliur tengok cendol tu. Hari tu gi Melaka, tak sempat berjalan sangat. Huhuhu~

Lots of Love,
Cik Yana

cik fza said...

teringin nk ke sana tp xda kesempatan lg.

cik ubi said...

yumee ti digimon ke?

Hajar Yumi said...

pegi melake ke???alolololo..bestnyew law dapat bertegur sapa dengn FL....huhuuuhuuu..dokek jo dengan umah eden nih melako nih ha,...hahahahaha

zuwaidah said...

rindunya kat melaka: dataran pahlawan, taming sari, kapal de la mar, jonker street, kampung morten...dan banyakkkkkkkk lagi...entah bila lak nak pegi nih...tahun ni tak jejak lagi ke sana. tahun lepas berulang kali tak jemu2

Heidi Shafiq said...

melaka best utk amik gmbr.. :)

abe Celoteh said...

maybe budak dalam pic tu, nk elak dr terposing sekali kot.. hik3..

azalia hjsalleh said...

melaka best tp ada kenangan pahit plak kat sne buat kita tawar hati

aynadys said...

wah datang kat hometown saye la..besh jalan2 melaka :)

Admiral Hafiz said...

melaka mmg best
sy wlupun umah kat melaka
sekola pn kat melaka
tp jarang lak nk g jalan2 ni
haha

jom t lepak2 kat melaka pulak FL

Entri Terkini: GEMPAR!!! Selepas Osama, Presiden Obama Pula Dilaporkan Mati?

FARAH LIYANA said...

akak fatin comell :)

Misz Ayu said...

shumelllnya sugar glider *yumee.. kwn i ade sekor tp geli lak nk pegang :p

Izyan Masri said...

KIHKIH.GAMBAR LAST TU MACAM COMEL JE PULAK BILA TENGOK.XD

RANDOM GIVEAWAY.GRANDPRIZE RM100,COKLAT BROWNIES,CONTACT LENS,REVIEW BLOG :D

hani said...

kak fl mane beli shawl ngn jeans???
lawoooooooo nyer~
:)

Cahaya Kehidupan said...

owh,kampung kat melaka upernya, nanti bila2 leh jumpa..wah tetiba..cahaya pun orang melaka...ehem2..hehe =]

MIRA :) said...

hehehe kenape tak ckp umah kg kat melaka.mai lah umah mira :)

lavenderlover said...

i lurve melaka too!!suke jln2 bersm cousin2 bl raya sbb kg kat melaka kan..>_<

Liena Cutez said...

sye org melaka. tp salu g dataran pahlawan je, tgok wayang. hehe.

Syazana Justme said...

Yumee is so cute!Looks like u had a great time..=)

farzana said...

wah2.. cendol tu nmpk sgt3 sedap T_T

farzana said...

wah2..cendol tu nmpk sgt3 sedap T_T kan bgs klu kt sblh uma je.

Love hurt aeNnn said...

best nye g jenjalan..

damha said...

slm kenal fain...melaka saya dah sampai kat dataran pahlawan tu..kota farmosa...bila fatin nk mai penang pula...

SyaficqaHamdan said...

omeynyeee yumee tuhhh!hehee.

baru pigi mlaka jugak hari tuh. ngeee

oleen said...

Byk lg tmpat mlk yg besh..jalan satu ari mmg xckup laaa...Every ujung mnggu mmg penoh laaa..jj bandar ,jj lama,dp,mp pai mydin terbesar pn de manyak org..g laa kg portugis..mmg da best,memandang keindahan laut.peace =)
I'm melakan too..

Dija Subadi. said...

bosan sudah 4 tahun kat melaka tu, siap kutuk2 lg =.=

kue ziya said...

melaka memanglah tersangatt indah ..
fatin ? banyak lagi tempat tak g lagi tu..
nanti round2 la lagi ke melake

Cik Awan Dyana :) said...

comel Yumee macam FL jugak .. :))

syida said...

melaka besh :)

Fareha Rahmat (Bos Besar) said...

ololo kecik nye yumee...

Chempaka Sari said...

hehe macam artis kan. untung u..

hanani0210 said...

memang best jalan-jalan kat melaka. Lagi best kalau pergi masa bukan tengah hari cuti..senang banyak.. :)

Jom baca ni: Produk Lancome Free RM2000 from Contest Nuffnang..

Jom baca ni: Klon Puteri Diana?

cik hani said...

dulu ms first time g melaka dah jth cinta dengan melaka..

NUR NAIM BT GHAZALI said...

trylah cocnut shake dekat tepi jalan nak pergi pantai klebang,sedap:)

liya alia said...

da lama tak pegi melaka.. best ni kalau dapat pegi.. yumee cumil.. geram geram :)
mahal eh menatang tu ??

Wawan3y. said...

teringin nak p berjalan-jalan kat melaka jugak!

yaya kechiq said...

ari tu nampak sorang mamat ni bawak sugar glider kat LCCT . ingat kan binatang ape . pelik tapi menarik !

yaya kechiq said...

ari tu nampak sorang mamat ni bawak sugar glider kat LCCT . ingat kan binatang ape . pelik tapi menarik !

CikHaniBhulat said...

alolo..comel nye yumeee...syoknyew jalan2...

Cik Nursya said...

cantiknyerr...

emeera asnary said...

yumee sggoh cumeyl lah! *trase nk bela sekor pet cggtu lah!*

Datin Tuu said...

lebih2 org puji si yumee ni. menyampah tapi, terima kasih ~ HAHA

emieysandra said...

ruginyer xkuar c2 jugak, klu x leh jumpe, eh malu r..intai2 je la, ehehe :)

Asha Shalina said...

rajinnye siap bwk sugar glider.. :)

iLhAm_bEcKs said...

cik patin,sikamat d mne??

Puteri said...

fatin~ sy org melaka gak.. tp keje kat kl.. huhuhu... sy sk gak jln2 kat mlk.. rs cam x puas sekali dua jln2 kat sn.. xspecially kat jongker walk~ mmg rs giler tgok brg yg pelik2 kat situ.. ari jumaat, sabtu n ahad start kul 6 ptg da mcm uptown.. ;p

Abershavin said...

fatin..luv u !!!

♥.::cintabunga™blogspot::.♥ said...

lorhhh..satu kampong rupenyer, uhuhu... nape tak gitaw cik bunga dear..? cik bunga pon tak abes round negeri sendirik! uhuh~

sha kasha said...

huhu~sgt besh kan melaka~ske brg2 kt jonker walk~

Dilakochan said...

seronokkk nya.

Yg lagi best bila plan mengejut je. mana nk pegi...start enjin jalan!
xyah plan plan.

ZATTY said...

melaka best! hujung minggu @ cuti memang tersangat jam dgn tourists! dtglah lagi!!!

ada byk tempat lg boleh pergi! :)

LittleGurl said...

nak pegi melake jugak jumpe FL ;)

ciknanaliyana said...

fL kenapa x bgtau dtg melaka :) kalau x boleh jln sma2.. :) hehe..

Melati Puteh said...

kenapa la xjumpe korang...padahal akk terpusing2 kat Jonkerwalk tu...eeeiiii ruginye =)

SyafiqahSyaza(SweetSyaza) said...

kakak FL,g melaka ta gtao...len kali announce dkt fb,leh jumpa..wehhuuuu

dzafira said...

Fatin Liyana cantik sangat !! ^^,

nurul julianna said...

ouh fatin liyana g melaka.kenapa tak bagitahu..:) *macam artis tak nak dtg sana sini kena bagitahu dulu :) nak sangat jumpa kak fatin.or terserempak ker... ;)

Imzainieyzulkipli said...

wei aku ada kuar gk melaka ritue..pesal x jumpa ko erk????

suSuEmIMiE said...

cik atin..i pn suke ke melaka..sbb suka shoping moping kt sna.murah oo...

c mok said...

FL datang melaka . lau tau bole jumpa .wah teringin mau jumpa FL (:
jom datang melaka minum coconut shake best punya kat klebang (:

eyjalukman said...

wahh , bestnye!

shark said...

ooo..ini ler kemeriahan g melaka yerk..
mg best..
tp x best dpt tgk pic jerk:(

Anonymous said...

la...ak punye lame admire blog ni, korek2 rupenye blog member ak..kem salam apis jainon..hehe..len x dtg melaka kalo nk stay boleh la g seri damai homestay,http://seridamaihomestay.blogspot.com

echa said...

well...melaka kot,harus le best.klu nak tmpt mkn best(ikot tekak ak le)roger le.hehe..

sabrina azhar95 said...

comey,,,

CWL wanie LovelA said...

yumee tu sejenis tikus ke apa? comel laa nk juga..!

Elyza said...

yumee tu xcuak ke dok kt kawasan org ramai?kalau tlepas tu cmne nk kejar..hehe

HaNiEeZ said...

kg kt mane? org melaka gak! hehe..comel la sugar glider tu!

Iklil iIrdina bt Mohd Alkhornie said...

sis FL nak tanye kenape mate datin macam tu?

EkaBukanMakcikKau said...

Holiday ni nak g melaka sbb nak g water world je . Wakakaka , rase sengat gila dak ?

Opah Kentang said...

best kan jalan2 melaka!!
hehehehe :)

Nour Eyza said...

melaka memang best! lalalalala~

Qaseh chenta said...

aritue ade gak pg makan cendol kt situ,memang sedap....nyum nyum

Miss-Peacock said...

Hey nice pictures you have made and how sweet yumee looks but i'd like to know what kind of animal it is :D it looks soo sweet

greetz Fatma

Anonymous said...

FL, cane nk pakai tudung mcm u pakai tu??wat la tutorial..:)

Anonymous said...

comel gila gaya shawl tu! teach me plisssss :(

pilotHans said...

nice malacca trip..huhu....cendol dpn stadhuys..name xnmpk pun aritue..huhu...will keep note..

.R³. said...

i love to read ur blog , glad to know you :D

Selena Manja said...

Like u...

Selena Manja said...

like..

Sukma Haron said...

Melaka kg mana Fatin,,,jalan2 Melaka tak puas kalau satu hari...kena berhari-hari coz macam-macam adaaa....

Anonymous said...

Jangan lupe singgah Paye Mengkwang eh~ ladang terbaeeekkk punye!!!~ xD hakhak!

Akiff Hqikql said...

actually melaka banyak lagi tempat makan. if youre a food lover lah. hihi

cik cempaka said...

melaka,mmg tempat syok kalau nak jalan jalan ni,sbbnye tempat yg nak dilawat tu dekat gila wey, so xdela penat sngt. Bab2 harge pulak...ade yg mahal ade yg murah,ape2 pun kg hang kt mne fatin?

yana aina said...

cute jerk bertiga .. OpSs berdua .. heheh melaka mmg best !! ai owg melaka ... hehehh

Nur Nabihah Nasri said...

waaaaa...jelesnya, pernah pegi melaka sekali dua je, itu pun 2 3 tahn lps...:(

Anonymous said...

Hello there! Do you use Twitter? I'd like to follow you if that would be ok. I'm undoubtedly enjoying your blog and look forward to new posts.


Feel free to visit my webpage :: warz

fatihah kamsah said...

Melaka memang best! bangga jap jadik orang melake..huhuuuu..tapi tak penah lagi naik taming sari+cruise tu..huhuuu..kampung kat area mana? sekali belakang uma kite plak..hehe nanti ada jurassic park pulak kat klebang..under construction lagi la..habis ditambak laut tu..huhuu tapi memang gud job la CM Melaka..banyak dvlpment da sekarang..pakcik bawak beca pon boleh buka konsortium beca plak.. :)