Friday, April 15, 2011

Apa hala tuju anda selepas SPM?

Assalamualaikum :)


Lama gila tak online. Rasa macam dah ketinggalan updates terkini selama 2 abad. Zaman sekarang ni, kalau tak online sehari pon dah rasa macam resah. Rasa macam siryes aku ketinggalan berita-berita penting  yang tidak boleh didapati dimana-mana. Eceh over nampak. Tapi betul la, internet ni macam viral tau. Dapat satu link, share dekat 1000 orang. Setiap seribu orang tu akan share lagi dengan 1000 orang. Sebab tu Rebecca Black dapat 38milion views. Jaringan terpantas lah katakan hoho.


Tadi aku check-check comments, tengok ada sebilangan kecil adik-adik lepasan SPM yang tanya pendapat tentang hala tuju diorang lepas SPM. Memang parah la nak reply satu-satu, sampai kiamat pon memang tak lah kan. Jadi aku rasa biar aku cerita kat sini jer. Tapi aku nak buat disclaimer sikitlah, apa yang aku akan cakap ni adalah berdasarkan pengalaman aku, so pandangan aku mungkin berbeza dengan sesetengah pihak. Pokok pangkalnya, jadikan apa yang aku bakal cakap ni sebagai guidance je, keputusan akhir di tangan anda. You are the one who's going to settle down with your decision.


Ok dulu masa aku masih sekolah, aku tak tau dah besar nak jadi apa. Err, padahal umur 17tahun dah consider besar la kan. Aku keliru. Masa zaman sekolah ni jugak, banyak keputusan kita dipengaruhi oleh rakan sebaya. Peer pressure sangat memainkan peranan yang penting. Sebagai contoh, aku adalah seorang manusia yang sangat-sangat tidak suka fizik. Masa waktu fizik aku akan berangan nak pegi outing, tidur di bilik sakit atau duduk dekat tangga untuk study Biology. Biology adalah subject yang sangat tough bagi aku dulu.


Korang tau kan UTP adalah U yang sangat diidamkan oleh budak-budak sbp? UTP ni kira ada wow factor lah. Siapa yang dapat masuk UTP guna result trial SPM tu kira macam gempax gila. Rasa macam dah dapat masuk Oxford dah. Ramai gila budak-budak apply UTP walaupun dorang bukan suka sangat pon engineering course, tapi dorang masuk for the sake of fame. Aku dulu pon sikit lagi nak terpengaruh. Geram je tangan ni nak isi application form. Tapi sebab ayah & ibu aku jenis yang outspoken, dorang selambe je sound yang aku ni lemah sebab senang sangat terpengaruh dengan orang lain. Maka aku batalkan je niat aku tu :')


Lepas tu aku pon dapat result SPM. Aku dapat 9A1B je. Tak hebat macam adik-adik sekarang. Masa zaman akak dulu, tu kira oklah tu. Aku pon bukan pandai nau. Ha lepas tu aku dapat Asasi UIA. Aku kurang sikit dengan UIA ni sebab tak banyak senior atau member dekat sana. Dont be offended tau student-student UIA hehe. Lepas tu ada several factors yang membuatkan it was totally a no-no for me. Asasi 2 tahun & compulsory to study Arabic.


And then, aku apply untuk study oversea. Masalahnya, aku tak tau nak amek course apa. Engineering taknak, Medic pegi mampos. Dua course ni adalah musuh ketat aku. Aku heran gila asal orang suma berlumba-lumba nak jadi doctor. Padahal gaji sikit tak worth dengan penat yang kau alami. Tak kira lagi study susah-susah, in the end jadi kuli kat hospital. Itu apa yang aku rasa dulu, sekarang tak lagi hehe..


Last-last aku apply pharmacy JPA. Asal pharmacy? Entah sebab aku pikir, aku boleh bukak farmasi sendiri. Aku suka generate duit, thats why kadang-kadang orang dok kata, aku ni berotak bisnes. Sikit-sikit nak untung. Aah betul la tu. Aku tak suka rugi dan buang masa macam tu jer. Aku nak benefit dari setiap apa yang aku buat. Except untuk amal jariah. Kalau aku bersedekah tu, kira memang aku dah ikhlas dan tak mengharapkan apa-apa balasan. 


Member aku cakap, susah nak dapat JPA, baik mintak MARA jer. Yelah lagipun SPM aku bukan straight A's pon. Tapi aku rasa macam nak mintak JPA jugak sebab dengar kata hati konon. Sekali amek kau, permohonan aku ditolak. Kalau JPA dah tolak sekali, dah tak boleh apply MARA dah. Sebab tu korang kena pikir betul-betul nak amek scholarship yang mana satu. Down gila aku masa tu, dah la JPA tolak aku, dapat pulak Asasi UIA yang aku paling taknak. Rasa macam dunia ni tak adil... 


Aku ada jugak tanya-tanya pendapat orang, apa patut aku buat dalam keadaan macam ni. Rasa macam sia-sia je belajar susah-susah selama 2 tahun. Member aku cakap, masuk je Asasi UIA tu nanti boleh tukar course kalau result asasi ok. Asasi kot weyh, rugi kau tak ambik, takkan nak masuk Matrix kot?? Konon Asasi macam cool la dari Matrix. Matrix adalah pilihan terakhir untuk semua SPM leavers. Tapi masalahnya, asasi UIA tu 2 tahun. Dah membazir masa kat situ, kalau aku tak dapat tukar course macam mana? Dia dah la bagi aku asasi sains kesihatan, my last choice I was like whatttt??


And then sorang member aku ni suggest supaya aku apply scholarship macam PNB ke Sime Darby ke. Course tak kesah, janji dapat pi oversea. Dia kata, secure je tempat dulu, lepas tu minat tu akan datang sendiri. Aku try bukak, hmmm accountancy, politic science etc what the heck was that? Kalau aku dapat scholarship tu pon, setakat boleh buat modal nak gebang kat orang kampung je la. Lepas tu belajar lingkup. Huhu aku tanya pendapat ayah aku, memang aku kena maki lagi sekali.


In the end, aku masuk Matrix. Masalah matrix ni adalah, kau kena power. Kalau tak power memang tak dapat tempat langsung untuk degree. You have to compete dengan budak-budak asasi. Lagi satu, dia macam tempat untuk kau start a new life. Ibarat macam kau punya result SPM teruk gila pastu kau nak repent and yeah Matrix is the one for you. Senang kata ia adalah tempat buangan untuk spm-leavers yang tak dapat pegi mana-mana. Aku agak terkilan sebab result SPM aku takdelah teruk mana. Ok budak-budak matrix jangan terasa hati k, akak kau ni pon matrix jugak dulu hehe.


Kawan-kawan aku suma kalau tak buat A level, mesti masuk UTP atau masuk Asasi. Yang masuk matrix cuma yang dapat result biasa-biasa. Mental down gila aku time tu. Member-member seangkatan kalau call aku, depa mesti cakap 'Ha?? masuk matrix? asal tak pegi oversea? Ingat senang agaknya nak pergi oversea. Lepas tu tak kurang jugak yang perlekehkan aku sebab aku tak pergi mana, hanya study di Matrix ja. Sebulan dua juga aku amek untuk menstabilkan keadaan mental. Aku bukan takboleh nak apply benda lain, boleh. Tapi aku takmau buat sesuatu yang aku tak minat. Boleh jer ambil course mengarut, kalau stakat nak pergi oversea. Tapi aku taknak. Aku taknak pikir short term. Ni berkaitan dengan future aku. Lepas study kau akan kerja. Takkan kau nak study politic science lepas tu end up kerja jadi cikgu tusyen?


Aku just go with the flow. Aku still mencari minat aku yang sebenar. Masa dekat matrix best gila, aku suka sangat. Study teratur, kawan-kawan praktikum best-best, roomates baik hati, lecturer rajin & suka tolong students. Pokoknya tak rugilah aku masuk matrix. Despite orang dok caci maki Matrix, aku yang study sana merasakan the other way round. Di matrixlah, aku dapat rasa yang Medic is the one for me. Aku rasa macam nak sangat buat medic. Kali ni memang aku yang buat keputusan sendiri tanpa ada sebarang pengaruh dari orang lain. Dalam borang UPU, ada 8 kotak pilihan. Dari satu hingga tujuh, aku isi medic. Kotak ke lapan, aku kosongkan. Kira ni memang berani matilah. Kalau tak dapat medic memang aku takde masa depan lah, terpaksalah aku kerja je kat company ayah aku.


Result matrix pon keluar, aku dapat 3.8 bukan 4 flat. Orang kata kalau nak amek medic mesti 4 flat. Sekali lagi aku down. Rasa macam dunia ni gelap. Aku dah kecewa gila dengan hidup ni, semua yang aku nak aku tak dapat. Dah la aku isi semua MEDIC, kalau tak dapat medic memang tak dapat apa la kan. Aku pasrah jelah, malas aku nak sedih-sedih lagi. Dalam hati aku fikir, kalau inilah yang Allah mahu aku buat,aku redha..kalau kejayaan tu bukan milik aku, aku pon redha.. Jadi aku pon start kerja dekat company ayah aku. 


One day, kawan aku telefon, ayah kawan aku ni kerja dekat Kementrian Pelajaran. Dia kata result student Matrix tahun ni tak berapa mengancam. Purata dapat 4 flat sangat sikit. So student yang 3.8 above sangat tinggi potensi untuk dapat medic. Nak terduduk aku dengar berita tu...


Syukur alhamdulillah, aku dapat my first choice, Medic UPM. Gembira tak terkata. Bukan senang nak dapat medic dalam negara. Kalau ada kawan-kawan korang yang study medic dalam negara tu, maksudnya dia sangat pandai la tu hehe. Aku memang bersyukur sangat-sangat sebab tak sangka kan, rezeki aku Allah murahkan. Tapi tak memasal lepas tu, Mara hantar surat kat rumah aku, dia bagi tawaran study medic oversea. Padahal aku tak pernah apply apa-apa pon.


Orang kata, yang result power-power(4 flat) goverment simpan duduk dalam negara, yang result tak berapa baik (<3.8) diorang hantar ke luarnegara macam indonesia, egypt & bla bla. So aku berbelah bahagi. Aku nak try hidup di negara orang at the same time aku dapat medic dalam negara yang semua orang idam-idamkan kot? Nak kepuasan ke nak fame? Pilih.


Anyway, aku pegi je interview MARA tu, ada 2 Session interview & sat for the entrance exam. Aku pikir, kalau aku dapat U yang jauh ke hulu tak mau aku pergi, bek aku study kat UPM jer. Aku tak pikir apa sangat pon sebab dah dapat tempat kat UPM kan. Sekali bila result keluar, aku dapat Twinning Program UNPAD-UKM. Unpad dekat Bandung ok, syurga shopping. Lepas tu UKM top kot. I got to experience 2 Universities at 2 different countries. Peluang jarang dapat. Lagipun every year hanya 50 orang je yang terpilih untuk program ni.


And yes, here I am. In 2 weeks time aku akan balik mesia to pursue my clinical phase dekat PPUKM. Syukur alhamdulillah, Allah has perfectly planned everything for me. Kita hanya perlu berdoa & bersabar, insyaallah Allah akan berikan yang terbaik untuk kita. He knows better than us. Kalau adik-adik tak dapat apa yang diidamkan, just banyakkan berdoa & redha. Mungkin kita tak dapat sekarang, tapi akan datang kita akan dapat yang lebih baik :)


Akak kau ni pon takdelah hebat sangat sampai pidato peringkat antarabangsa, SPM straight A's bagai. Akak takde semua tu. Setakat main sport wakil sekolah tu je lah. Tapi dah Allah bagi kita rezeki, kita bersyukurlah. Kejayaan dalam bentuk black & white bukanlah kayu ukur untuk kita berjaya di dunia ni. Ada yang straight As tapi UPU pon tak dapat. Ada budak dapat 3 A je tapi bila jadi technician kat aircraft dapat gaji beribu-riban. Mengalahkan engineer yang dulunya top student kat sekolah.


Rezeki Allah ni macam-macam. Kita tak boleh nak bandingkan orang ini dengan orang itu berdasarkan satu faktor sahaja. Adalah tidak rational dan tidak adil untuk mengukur kepandaian seseorang dengan melihat keputusan SPM sahaja. Mana tau budak tu genius gila tapi masa SPM dia demam jadi dia dapat 5A je ke kan. The point is, nothing is absolute in this world. There's a shade of grey between black & white.


Jadi adik-adik tak harus mendengar kata-kata orang yang sibuk mengecam. Abaikan mulut orang, orang hanya tau berkata-kata je. Bila kita buat keputusan, make sure keputusan itu adalah yang terbaik dan memang keinginan kita. Bukan keinginan mak kita, bukan keinginan jiran kita atau kawan-kawan kita. Jangan terikat dengan pemikiran masyarakat kita, kalau tidak you wont go elsewhere. Contoh macam, budak science je pandai, yang tak amek science suma tak pandai. Tidak. Kalau itu minat awak, abaikan mulut orang and just go on. Macam akak nak masuk matrix dulu, ramai kot yang tak kasi masuk. Kalaulah akak dengar cakap diorang dulu dan tak masuk matrix, memang akak tak dapat apa yang akak ada sekarang =')


Itu saja yang aku ingin cakap. Aku jugak ada terima beberapa comment yang kata 'Alah FL amek medic indon je pon, aku pon boleh pegi bila-bila masa kalau nak'. Silakan. Takde sapa heran. Kita kalau hidup asek nak mendengki je memang tak kemana-manalah. Mungkin kau boleh recruit banyak pengikut yang sekepala ngan kau, tapi pokok pangkalnya Allah tau hati kau camne. Takde mana murahlah rezeki kau. Siryes beb. Appreciate je dengan apa yang kau ada, jangan nak membandingkan diri kita dengan orang lain sangat. Kalau kau lebih bersyukur, hati kau akan rasa lebih tenang dan jauh dari sifat dengki. 


Last sekali, bila orang lain ada kelebihan, jadikan mereka sebagai inspirasi bukan musuh. That's the art of life. Harap sangat entry akak ni dapat membantu adik-adik yang dalam kebuntuan. Mintak maaf kalau ada tersilap kata atau ada sesiapa yang terasa hati. Akak ni manusia biasa yang tak terlepas dari membuat kesilapan. Apapun, ambil yang jernih dan tinggalkan yang keruh. Stop hating and make this world a better place to live =)


Yes, you can! - google pic


Thank you for reading this entry !

534 comments:

  1. pnjangnyer entry kali nih... =)

    ReplyDelete
  2. Nice entry Sis FL.
    Jangan judge orang pakai results SPM!
    Huhu

    ReplyDelete
  3. waa.kak fatin, dulu sy dapat tawaran medic MARA untuk belajar medic di Alexandria, egypt. tp my mom tak bg. sebab jauh.
    then skrang sy di UPM, engineering:)
    tapi betullah, rezeki Allah kan:)

    ReplyDelete
  4. informative entry Fatin :) and selamat sambung belajar di Malaysia. kompem rindu Bandung nanti kan?

    ReplyDelete
  5. nice one sis!! sgt sokong apa yg FL cbe smpaikan..jgn mudah termakan dgn asukan..appreciate dgn ape yg kite dh perolehi :)

    ReplyDelete
  6. Akak! suka entri ni. naik bulu roma baca. takut ni kalau tak dapat offer pape :/ Thanks ya kak FL

    ReplyDelete
  7. setuju dengan FL. dan kepada spm leavers sekalian, jgn hangpa dok ingt yg strght A's tu adalah yg terbaik utk setiap org. aku ni pun bukan strght A's pun. tapi alhamdulillah, rezeki masing2 Allah dah tentukan. kita je perlu usaha.
    jgn mudah terpengaruh dgn kawan2 sgt. dan buatlah keputusan sebaik2nya. minta pertolongan Allah.

    ReplyDelete
  8. sangat membantu sis.thanks a lot

    ReplyDelete
  9. hi cik fatin,
    tough decision.msred pernah buat salah decision masa lepas spm, tapi dah perbaiki.nasib baik boleh repair. setakat ni cik fatin mesti puas ati dgn keputusan cik fatin kn?

    ReplyDelete
  10. ENTRY ni cm banyak membantu gak!
    Adik kita tuh mcm dilemma tatau nk pegi mana... Dpt offer uniten, tp nk tunggu UPU... Matrix ke asasi.. bla bla bla..

    PLKN plak da panggil2!

    bole suh dia jenguk n bace entry FL yg ni! :)

    ReplyDelete
  11. i just dont understant why you said matrix is the last resort for SPM leavers.

    u have to be in ASASI for 2 years then baru masuk degree. you have to masuk form 6 for 2 years baru dpt masuk degree, diploma 3 years, baru masuk degree, for matrix u just have to study for a year then dapat masuk degree. its a fast track to get into degree. they compress 2 years course into 1 year course. bukan ke patutnya matrix is for those yang pandai belajar?

    ReplyDelete
  12. Waaaaaaaaaahhhhhhhhhh~ :'D
    Apsal la Fatin Liyana tak buat entry ni masa aku habis SPM dulu.

    ReplyDelete
  13. whoah ! panjangnya entry kehidupan kakak lepas SPM ! haha ,btw love it :)

    ReplyDelete
  14. wah kalau x fatin blaja sme upm dgn kite la..hee :)

    ReplyDelete
  15. kak FL , thanks for the entry :') org yang down gila dapat result SPM ni terus semangat balik . hehehe (:

    ReplyDelete
  16. Great entry...love it...
    Juz pursue ur dream n dont get easily influence k...
    Hope u'll success neither in academic nor ur life...

    ReplyDelete
  17. FL matrik mana dulu??pengalaman yg best!tahniah FL sbb bjaye buat medic! n matrik memang tmpt paling best!!^^

    ReplyDelete
  18. sis 9A 1B ???? wahh ! caya la beb ! pandai gila . B TU APA ? xkan fizik ? anys pn xsuka fizik ,. xpnah dpt A taw , yang lain da skor straight A but but fizik yang mencacatkan: opps sory . sis , bg la smgt n tip2 sikit how to obtain straight a + . mungkin dpt mbntu :)

    ReplyDelete
  19. kak fatin, me too tak suka physics!
    i got 6a's only laa for my spm. rasa2 law byk market x? sbb sy sgt suka law. berbelah bagi ni matriks or further law.

    ReplyDelete
  20. wahhh, kite sukeee sgtsgt post akk nih ! betul jugak, rezeki masing2.
    Allah da tentukan rezeki kita ni, jgn asyik pk pndgn org je, kite buat ape yg kite mampu. kadg2 org asyik pk kan fame berbnding minat kite terhadap sesuatu bende tu. okee, dah dpt la sikit idea nak plan hala tuju hidup ni :'>


    u know, first time kite post comment ni, before this kite silent reader :'>

    ReplyDelete
  21. Kak..u've made my mind, heart and soul even more at ease now. Totally agree with u. I'll go with the flow too. Pray for me okay ;) thanks for a great entry. Live well and gudluck in life ya. Tq very muchhhhhh. A very helpful entry :)

    ReplyDelete
  22. same goes here
    walaupun dlu mcm down gile sebab kawan2 sume dapat oversea.dan kita masok matrix.tapi,matrix is the best place untuk reconstruct yourself jadi better.
    sebab org yg pegi A level pon,belom tentu lepas kalau diorang xusaha.ade je yg tersangkut..
    tapi,sekarang,here i am,MD UKM in future.maybe we'll meet in PPUKM next 2 years.hye senior!!~ ^_^

    ReplyDelete
  23. FL SUPERB............~ adik2 sile jdkan akak fl idola anda utk berjaya..:)

    ReplyDelete
  24. kak fl , sangat-sangat memberi inspirasi . terima kasih :)

    ReplyDelete
  25. whoa , most thanks kak fatin . seriously , skrang anyez risau sebab tk akn dapat tawaran je :'(

    kelmaren dapat dari se-buah kolej ni . tapi anyez tkmoh . tp risau if tk ada tawaran laen plak , haih .

    ReplyDelete
  26. suke entry kali ini.mmg membantu utk student2 lepasan spm..aku yg dah lepas sume bnde nie pun rase macam motivated!huhuhu:)

    ReplyDelete
  27. i like it!!! waaa...wlupun entry yg sgt pnjg tp kate2 kamu btl dik. hopefully adik2 kita lpsn spm tu dpt ckit sbnyk motivasi dr entry kamu (^_^)v

    ReplyDelete
  28. btul tu dak fatin..
    kdg2 idup kite ni org len yg tntukn,bnd tu yg akn buat kite nyesal..
    ppe pon,in mking decision,kna pk ngatif n pstif..
    bkn nk dgr kte org ja...sgt suke entri yg ini...buat sy rse nk ngis..coz xsuke jd misi n rse rndh gile sttus dgn kwn2 seagktn yg dh fly ke brisbane,dll.. btw..kn pk pstif..dh las sem..n after dh jd staffnurse nnt,byk lg pluang..nk smbg dgree..then master etc...doakn sy yep cik doktor..=)

    ReplyDelete
  29. the best entry i had ever read FL! spread love to people :)

    ReplyDelete
  30. ye, betul tu..
    rezeki org masing2..

    ReplyDelete
  31. masuk institut perguruan p0n ok jgk..mcm sy...=)
    jd cikgu nie mmg xkaya..tp rezeki tu berkat...bleh bntu anak bangsa..*cehh,kemain..hehe =)

    ReplyDelete
  32. sis, tengs. dila amek spm thn ni. heee. nak jadik doktor jugak ! hee. em, anesthetist . heee . btw, mmg betul la ape yg sis ckp. rezeki sume Allah tentukan. yg pnting, da usaha. tengs alot ! :)

    ReplyDelete
  33. hahaha.

    "Ramai gila budak-budak apply UTP walaupun dorang bukan suka sangat pon engineering course, tapi dorang masuk for the sake of fame."

    ReplyDelete
  34. thank you very much , i love you sis :)

    ReplyDelete
  35. thanks kak. gile saye appreciate entry akak yg nih :)

    you rocks sis!

    ReplyDelete
  36. nice one sis FL!!.. Hehe..

    ReplyDelete
  37. thanks a lot akak!!
    this post was really2 helpful!!
    :)

    ReplyDelete
  38. kak FL. wat if dh dpt IPTS? hehe. saya dpt tp sy tolak. susah la. terikat dgn PLKN lg. btw, i like ur entri. :)

    ReplyDelete
  39. THANK YOU AKAK! I'm leaving Malaysia for UNPAD this september. DENTISTRY IT IS. :)

    ReplyDelete
  40. btol tu..syukur dgn ape y ade..sy dlu dpt brape ktol jea spm..tp rezeki y Allah bg dpt msuk maktb p'guruan..
    institut perguruan ok ape..dpt elaun..ade jminan keje..hehe..

    lgpon jd cikgu nie best,,cayelah..
    kita dpt tl0ng anak bangsa..hehe..=)

    ReplyDelete
  41. i loike this entry beribu kali, and yeah, saya jugak ade pengalaman buruk lps SPM, yg pentg smgt kne kuat, teehee. =)

    ReplyDelete
  42. matrix is the best!

    ReplyDelete
  43. akak..lambatnya cter pasal benda ni..
    wuuuuuu..
    upu dah tutup pon..
    hohoho..
    saya pilih asasi sikit jer....

    ReplyDelete
  44. kak FL , thanks ;)
    benar2 bg eyja semangat .
    rasa mcm nak nagis taw bila eyja apply apa2 , sume tak dpt .
    rasa mcm nk give-up .
    nk cerita kt parents pun , mereka ada masalah .
    thanks sngt2 !
    smoga akk berjaya dlm life akk ;')

    ReplyDelete
  45. sungguh menyentuh perasaan!
    thankssss a lot! ;)

    ReplyDelete
  46. assalamualaikum FL,

    baru tahu ur background.
    dah tak lama je lagi bergelar doktor.
    all the best. ;)

    ReplyDelete
  47. kak FL dulu sbp mana ?
    hee


    http://eyjalukman.blogspot.com/

    ReplyDelete
  48. kau ni sengal betol tin. haha. aku ex utpian, tapi skang ni lagi sengal bangat nak masok, lagi payah. huhuh... tapi medic dh kire hebat kot. kalau nak bandingkan budak2 amik diploma yang berlagak-lagak pointer gempak2 tuh. huh.

    ReplyDelete
  49. entry yang bagus kak FL...thenx bg guide..

    ReplyDelete
  50. wahhh pandainya akak dapat 9a1b =) Thanks sebab bg panduan dekat pelajar sekolah menengah yg masih buntu dlm hal berkaitan masa depan ni.


    Thanks a lot! I love you sis <3

    ReplyDelete
  51. Thanks akk :D Entry yg sangat meng-inspirasikan diriku :D teheeee

    ReplyDelete
  52. you know wht sis,..thx a lot,.. youre so helpful,..tapi ssh nak cari ape yg kite minat,..mcm mana nak apply,..hm,..cuak betol,..

    ReplyDelete
  53. okay rasa sangat inspired. terima kasih kak fatin! :)

    ReplyDelete
  54. Fl..dulu mase f5 slalu gak dilema yg same..cume result sy x la mcm FL (T_T)..tp alhamdulillah..sy dah tahun terakhir di UIA...

    ReplyDelete
  55. THE BEST POST EVER! Thank you, FL! :)

    ReplyDelete
  56. thanks kak,,,entry ni bagus sangat!!!

    ReplyDelete
  57. oh no..thanx byk2 ea akak ! naek terus smgt sy kannn.hehe =))

    ReplyDelete
  58. nicely said sis. harap adik2 tu dpt la amik pengajaran dr entry ni. well done! bravo2x *clap clap*

    ReplyDelete
  59. wahh !! terus bersemangat lepas baca entry kak FL ni .. thanks kak (:

    ReplyDelete
  60. Thanks sis :) minat nak ambil course pharmacy. but taktahu nak buat matrix or foundation -,-

    ReplyDelete
  61. salam, ye. Sokong, exam result doesn't define you. Semoga berjaya dalam pelajaran, tambahkan bilangan doktor. Supaya nanti ramai giler doktor sampai pecah hospital, dan boleh buat shift macam nurse. Mengharapkan suatu hari di malaysia yang doktor2 mampu men futsal pada waktu petang.

    ReplyDelete
  62. panjang bona nasihat FL nih..hehehe..but i'm ex-m3x too..tym m3x memang like heaven..sumpah rindu :)

    ReplyDelete
  63. Thank You, Kaka . Even adik belom pon PMR. But you gave me a lot of inspire.

    ReplyDelete
  64. yup, setuju sangat...
    tak perlu nak ikut kata orang...
    kita yang kena belajar, bukan diorang...
    dulu bila Fiezah ambik kos business nipun, ramai yang pandang rendah je... cakap nanti susah nak dapat kerja, apa la tapi Fiezah buat derk je, hehe...
    ramai yang berharap Fiezah jadi cikgu, senang dapat kerja tapi Fiezah memang tak minat...
    tak mau jadi cikgu sebab nak ada kerja je, ikhlasnya belum tentu =)

    ReplyDelete
  65. yup, setuju sangat...
    tak perlu nak ikut kata orang...
    kita yang kena belajar, bukan diorang...
    dulu bila Fiezah ambik kos business nipun, ramai yang pandang rendah je... cakap nanti susah nak dapat kerja, apa la tapi Fiezah buat derk je, hehe...
    ramai yang berharap Fiezah jadi cikgu, senang dapat kerja tapi Fiezah memang tak minat...
    tak mau jadi cikgu sebab nak ada kerja je, ikhlasnya belum tentu =)

    ReplyDelete
  66. spm saya biasa biasa jee. so memang nak masuk matrik sebab nak start a new life, nak stdy habis habis. thanks for the tips ! kalau tak memang down gila lahh. thanks again kak ! =)

    ReplyDelete
  67. ow dpt asasi uia ke~ sng sgt tukr kos. yg pntg dpt 3.5 above u can get pharmacy. 3.7? medic in ur hand ;) tp tpe la. plihan di tgn masing2 kan :) ol d bez FL

    ReplyDelete
  68. kak Fl sgt memberi inspirasi....saya pown result x bape bagus..kenkadang kecewa gak ngan kengkawan yg dpt result gempak2....diorg nak apply ap smer sng jer dpt,.....

    ReplyDelete
  69. thanks a lot kak FL. sbb sudi share experience. thanks for all the support. all the kata-kata semangat! thanks sangat-sangat.

    actually, my first choice pun nk matriks. wlupun ramai lebih prefer upu. insyaALLAH. rezeki ALLAH ada di mana-mana. yg penting usaha. pray for me ya. thank you kakak.

    <3, hajarhasan

    ReplyDelete
  70. salam FL..

    sy mmng dah ketinggalan dah nie..

    spm 3 tahun lepas..kalaulah saya bace 3 tahun lepas.hehe.
    saya dulu mmg takde hala tuju lepas spm.tak tahu nak ambik ape.result spm alhamdulillah 12A..tapi x apply mane2 pun..sama ada JPA OR MARA or whatever..harapkan UPU semata..matriks mmg dpt tp perakaunan yg mane sy minat semasa spm..tapi famili tak kasi..

    gues whatt. kite dapat course yang sama dn tempat yang sama nagn fatin..asasi sains kesihatan kat uia..hehe..kite terima je..sekarang nie baru je habes 1st yr degree..

    kita kalau boleh mmg taknak dah main2 dgn biology nie..sebab kita minat maths..kalau tgok result spm pun..add math,math,perakaunan semua A1..tapi biology, fizik dan sangkatannye A2...

    tp now kite still kat uia..amik adudiology n speech therapy..something yg kite xpernah terpikir pn..minat still tak ada..semuanye macam biasa2 je...

    tp kita percaya..Allah bagi nie ade hikmah di sebaliknye..kita dah buat yg terbaik..

    panjang plak yer..

    thanks FL..Awak buat kita rasa 'its okay, this is the best for u'

    thanks..=))

    ReplyDelete
  71. thanks kak FL, sekarang saya tahu ape yg saya nak :)

    ReplyDelete
  72. Nice entry fatin...mmg boleh bg inspirasi kat adik2....

    Btl kate fatin ignore ape yg org nk kate, jnji kite bersyukur ape yg allah dah bg sbb itu yg terbaik tok kite...

    ReplyDelete
  73. kak FL,tanx gegila bebnyk cz wat entri ni.sy slh sorg student time trial dpt gmpak dan2 r spm dpt 3A je.sy mmg ase xde mse dpn da.haha tp lps bce akak FL pnye enti,sy ase sy taw nk amek pe skrg.TANX banyak2!!

    ReplyDelete
  74. great post fatin!! thumbs up!

    ReplyDelete
  75. rezeki fl memag melimpah ruah.... syukur.... :)
    wah da taw serba sedikit pasal pelajaran fl....
    i like.... huhuhuhuhu

    ReplyDelete
  76. nk ckp pasal asasi uia tu.. yg 2 tahun tu max kot,dia ikut result EPT, english placement test, kalau dapat level 6, setahun je, mcm sy level 5 je, so 1 setengah tahun.. lebih kurang mcm tu.. =P

    ReplyDelete
  77. Twinning Program UNPAD-UKM tu under scholar ke?
    leh cte sal interview x?

    ReplyDelete
  78. huhu.. thanks a lot for sharing this stuff.. sangat menghargai..

    Doakan kejayaan saya yg nak ambik temuduga MARA nanti..

    Takde tips interview mara ke??
    sharing is caring..hihi

    Jom terjah Entri baru !!
    Perbezaan SPEED DIAL sekarang dan pada tahun 1939..

    ReplyDelete
  79. OMG..akak dpt medic upm dulu?kalau tak mesti akak dah jadi senior saya sekarang..huhu..x)

    ReplyDelete
  80. banyak betul ye tawaran kamu dapat dulu...

    ReplyDelete
  81. TIPS NIH MANG BERGUNA. yeah! thaks sis FL. skang sy dah berkobar kobar nak sambong study nih. ^^

    ReplyDelete
  82. wah, thanks sangat bagi panduan ni. Saya pun 9a1b..Memang down gila gak bila tak dapat MARA. sedih gila sis. Tapi bila baca entry sis lega gila hati~ InsyaAllah ada yang lebih terbaik tuk saya. Amin.

    ReplyDelete
  83. btol3..bkn sume yg masuk matrik tu result trk2..de jgk yg ckp, bdk matrik xpndi..xkonfem lg bleh masuk uni, kalau dpt masuk pon dpt kos ntah pape..sdey je dgr org ckp cmtu..huhu..pdhl rmai je bdk2 yg 7A ke ats yg masuk matrik..n yes..life dkt matrik sgtlah seronok...

    ReplyDelete
  84. setuju dgn FL, rezeki masing masing..Allah dah tentukan..jgn risau, yang penting usahe..sye po pena kcewe dgn SPM, tpi alhamdullillah, ade hikmah semua tu..sye bhgie dgn life sekarng.. ^^

    ReplyDelete
  85. mang berguna tips nih. buat sy berkobar kobar nak sambong study. thanks sis ^^

    ReplyDelete
  86. setuju sgt2 part UTP tu

    mmg masa kt SBPIS dulu, cikgu2 mmg promot betul2 utk masuk UTP
    bila dengar UTP je, mesti akan pikir budak2 pandai je yg dpt masuk situ
    member2 yg dpt tawaran g educamp kt sana pun, dah syukur sgt2
    sbbnye adalah UTP


    alhamdulillah sekarang betul2 masuk UTP
    dah ditakdirkan utk masuk sini
    so redha jela
    myb rezeki kat sini kot..

    tp bila fikir2 balik
    UTP ni biasa2 je pun...
    xde la gempak mana sgt pun..

    apa2pun, syukur sbb masuk sni



    Entry Terkini: Apa Perasaan Anda Kalau Setiap Hari Dapat Hadiah Birthday?

    ReplyDelete
  87. fuh..panjang betol..kite same la,sangat tak suka fizik.tapi sangat suka bio :DD

    ReplyDelete
  88. I LOVE THIS ENTRY! Hiish~ Patutnya sis tulis tym awal2 dulu... :D:D:D it's inspired me sumhow~

    ReplyDelete
  89. thanks a lot !this entry totally sgat2 berguna utk saya (lepasan SPM) :P
    thanks sis !

    ReplyDelete
  90. Thanks so much dear. I'm so touched :'(

    Yang penting kena redha dan yakin dengan perancangan Allah kan.

    ReplyDelete
  91. salam FL,

    nak tumpang komen. selalu baca senyap2 je.

    yang penting otak dan watak mesti seiring. zaman sekarang ni mmg ramai yg bijak pandai tapi akhlak hancur.


    (^_^)

    ReplyDelete
  92. time kasih kak fatin..entry akak byk membantu kami lepasan spm.. ^^V

    ReplyDelete
  93. TO 1ST ANON: ASASI UIA JE 2YEARS, ASASI UITM AND UM 1YEAR.. AFTERALL, TAKDAK BEZA MANA PUN ASASI AND MATRIX. CUMA KALAU NAK AMEK PHARMACY,MATRIX BETTER THAN ASASI SAINS BECOZ ORGANIC CHEM, MATRIX AJAR LAGI DETAIL CMPARED TO ASASI SAINS. BEZA ANTRA ASASI SAINS & ASASI LAIN PULA CONTOHNYA ASASI ENGINEERING IS ASASI SAINS BELAJAR BOTH BIOLOGY N PHYSICS SO STIL ADE BANYAK CABANG AFTER ASASI. TAPI KALAU ASASI ENGINERNG,MMG KHAS UNTUK SAPA YG MINAT NK JD ENGINEER JELA. (based on my experiences)

    ReplyDelete
  94. rejeki ade di mana2.
    saye pon dapat medic p indon gak, tapi my family x bg p sane. last last wat medic dalam negara je pon.

    =)
    -miszhelena-

    ReplyDelete
  95. INFO TAMBAHAN: SAPA2 YANG BUAT ASASI SAINS KAT UITM, KALAU YG BERMINAT NAK AMEK MEDIC JUGAK TAPI TAK DAPAT LEPAS APPLY UPU TU, MEANS DAH DITAWARKAN DENGAN COURSE LAIN LA. JUST GO ON, NANTI MASA DEGREE,BULAN PERTAMA KE,AKAN ADA OFFER FROM UITM COZ EVERY YEAR, UITM AKAN HANTR LEBIH KURANG 100ORG UNTUK BUAT MEDIC DEKAT INDON. JUST ALERT OK. INTERVIEW DIA SIMPLE JE. :)(shclarship under MARA)

    ReplyDelete
  96. INFO TAMBAHAN: KALAU SESAPA YG TERINGIN NAK STUDY OVERSEAS AND TAWARAN DITOLAK COZ ADA 1B, BOLEH BUAT RAYUAN. NANTI AKAN ADA 2ND INTAKE. KALAU MARA AGAK TOUGH SBB INTERVIEW INDIVIDUAL(me kena reject after interview untk buat pharmacy oversea:<)KALAU JPA MACAM MUDAH SIKIT SEBAB IN A GROUP. NORMALLY, MARA AKAN HANTR KE BANDUNG, JPA HANTR KE AUSTRALIA. TAPI JPA KENA BUAT PERSEDIAAN KAT INTEC DULU 2YEARS. & BIASANYA, KALAU U GUYS DAPAT 1B TU PHYSICS, STILL BOLEH KALAU KORANG NAK MINTK MEDIC N KALAU 1B TU BIO STILL ACCEPTABLE JE NAK MINTAK ENGINEERING OVERSEAS. YANG TAWARAN DITOLAK TU, BIASANYE SEBB NAK MEDIC TP B BIO & VICE VERSA. BUT AGAIN, STILL BOLEH APPEAL OK. ;)

    ReplyDelete
  97. baca kisah ni...memang satu perkongsian yang bagus untuk adik lepasan SPM... memang bagus lah sangat nih...

    pengaruh kawan-kawan memang sukar untuk dimengertikan... kita sendiri yang sepatutnya tentukan ke arah mana kita nak pergi...

    ReplyDelete
  98. panjang btol kisah perjalanan hidup FL ke menara gading. apa2 pon slmt berjaya di alam pekerjaan kelak :)

    ReplyDelete
  99. betul, rezeki kita semua Tuhan dah tentukan xsama, xboleh cemburu. semoga berjaya Fatin :)

    ReplyDelete
  100. babe! kita sebaya...cehwah..hehe...btw, matrix y terbaik !! hoho bangga gan kmj!!

    ReplyDelete
  101. pnjang giler entry kali nie...tp x bosan bce kisah org yg berjaya nie...=)
    hrp dpt berjaya mcm k.fatin..aminn

    ReplyDelete
  102. orang cakap nak apply JPA under PILN mmg susah nak dpt..
    betol2..saya dah experience dulu..saya amik SPM mase thn 2008 dan dapat 10A1 1A2..apply JPA PILN x dpt!! :(..sakitnya ati+sedey giler..rase cam nak pitam bila dpt taw JPA hnya tawarkan sy bt medic lam negara (PIDN) kt uia..so lps tu saya bt asasi medic kt uia..mula2 igt 1 thn je rpa2nya 2 thn asasi..mula plak rse nyesal x pegi matrik dlu..tapi sya still folo the flow..malas nak kasi mak abah pening kepala..
    dan skrg thn akhir asasi uia..insyaallah bln 9 nie buat MBBS :)..mungkin ade hikmah saya x dpt pegi oversea kan?sy redha je

    ReplyDelete
  103. Lecturer saya kata nak dapat 4 flat kat matrik sangat lah senang kalo nak compare ngn asasi..kalo rezut student thn tu suma teruk dia akan turunkan gred..cthnya kalo 85 dah A mybe dia akan trunkan gred A kpd 80..camtulah...so sbb tu lah ramai je yg dpt 4 flat kat matric compare ngn asasi uia..sbb tu lah kalo dpt 3.5 pon dah bole try apply medic/dentist/pmacy..

    just to inform u guys~

    ReplyDelete
  104. pergh,,,cayalah,,,b'kobar2 ak bce entri FL ni...tp syg kot entri cmni x kuar taim ak abes spm dlu...hehe...nex wik fnal paper kot (nyempat lg on9)...haha...doakan lar ak yek...hehe...nice blog! =)

    ReplyDelete
  105. kak fatinnnnn! thanks for this awesome entry. sy pelajar lepasan spm 2010 n my result is like urs. :) down jugak sbb ramai dpt straight A's.

    mcm sama ja nasib kita sy apply jpa tapi ditolak jugak adess. tapi sy redha je takde la menangis meraung2.

    terima kasih kongsi pengalaman yg amat berharga :)

    ReplyDelete
  106. SANGAT MEMBANTU! THANKS KAK! <3

    ReplyDelete
  107. pelik betul ade org cakap, masuk matrix je ?
    padahal it should be, woww ! matrix weh !
    matrix dikira pandai lah sis. n u got 9A's lagi pandai tuuuu. haha

    ReplyDelete
  108. thanks for info . Yaya pun lepasan spm yang buntu nak amek ape.. Semua parents uruskan . Senang cerita .

    ReplyDelete
  109. ye..mtrix adlh tmpt tebaik kpd sesape yg btol2 nk improve after spm...like my close frens,diorang pnye rsult spm besa2 je...tp kt mtrix da power~~

    ReplyDelete
  110. tQ kak FL 4 ur info.. fuhh.. semangat gila kot skrg nieh.. x saba nak msuk u.. heee~ =)

    ReplyDelete
  111. like dis entry very3 much!!!! :)
    sy pn akn ke clinicl yr kak! best of luck!!!

    ReplyDelete
  112. "UTP wow factor"?

    haha

    mungkin kot

    ReplyDelete
  113. thanx kak Fatin Liyana!
    naik balik smgt saya yg down ne
    thanx sgt2

    ReplyDelete
  114. jap2 nyemak lgi,,,FL,,,nk mnx share entri ni tk sis ak yg obses nk amek medic smpai dpt offer foundation eng. kt kolej mara kuala nerang pn xnk g...btw...thnkz alot ya...

    ReplyDelete
  115. ok FL. This post is awesome. Make much much better for the other posts & people will be more excited to read the next of yours.

    -tetibe ter'inspired' puleekk

    ReplyDelete
  116. cerita kita hampir sama lah kak fatin :)

    ReplyDelete
  117. Saye ni calon SPM tahun ni. Serius sangat-sangat keliru nak ambik apa lepas habis nanti.

    Jadi, thanks for this entry. It is really really really helpful :)

    ReplyDelete
  118. kak fatin,saye pon x mnat physic,,,
    klau time physics jea msti rase mlas nk msuk klas,,,
    wooww,dpat 9A,,,smart lh,,,

    ReplyDelete
  119. wah..nama UTP tersenarai dlm entry ni..

    bngga kejap jadi student UTP..

    insyaAllah, pertengahan bln 5 ni dah nak grad from UTP~ :)

    ReplyDelete
  120. Well written! :D Thanks kak! :)

    ReplyDelete
  121. PANJANGNYA DAH MACAM KARANGAN SPM PULAK XD

    ReplyDelete
  122. assamualaikum. saya nih nk ckp siti. FL HEBAT ARH!!! tahniah da nk blk m'sia da. saya pon lg kurang pandai dari fatin. skrang nih amek kos gempak gak arh. cam yg fatin ckp, g apply farmasi sbb business mind kan?? hehe. saya mmg buat farmasi tp bkn la dpt tmpt top kt u dlm negara nih. tp saya msk swasta. nk msk kos ni kat u swasta pon ssh tau. kitorg kne bersaing gak sbb kitorg ade interwiew die plh 50 org jek. bkn saya x dpt ipta tp kos tu ayah x galakkn sgt sbb ssh dpt keje nnt. kos major in physics kt upm. sbb tu skrang amek farmasi. tp saya x minat sgt ngan farmasi. seriously i love physics very much (tetibe rasa khianat dgn farmasi nih, hehe). saya just berdoa saya akn dpt cinta farmasi nih. doakan saya ek!!

    ReplyDelete
  123. this entry is very useful for the SPM leavers outside...anyway, kak FL, saya pernah attend 1 interview AFS-student exchange program last year...dan saya gagal dlm prmohonan tu..saya bercadang nak apply lagi this year but im lack of confidence sbb masa interview last year mmg rasa teruk je...saya jadi takut nak apply..macam mana eh?

    ReplyDelete
  124. yes c's !
    rasa semangat berkobarkobar lepas baca entry akak nih. thankssss alotttt yer ! doakan sy fr my asasi taw :)))

    ReplyDelete

  125. haha..UTP memang feymes..dulu pun aim nak masuk UTP jek..naseb bek da masuk..klu tak memang tak masuk mne2 U laa.. haha..lgpun ak memang nak amek engineerg.. UTP je la dalam fikiran.. haha

    klu msuk UTP stakat nak fame, bek xyah..kan2??



    Entri terbaru : [ ] Umur baru 19 tahun, tapi dah graduate? Misteri!

    ReplyDelete
  126. i am matrix student right now....
    tgh tension ngan final exam....
    saya ambik sains hayat....
    result spm mmg teruk gilew....
    tapi lepas dtg matrix rezeki tuhan....
    sem 1 result not bad...
    i hope for this sem also....
    apply medic ukm...
    doa2 la dapat....

    ReplyDelete
  127. thnks kak atin!

    u really2 have the charactr of a doctor. hehe. :)

    all the best ^_^

    ReplyDelete
  128. haha yes jgn judge org dgn result SPM :)

    ReplyDelete
  129. Kakak (: Good one. Really inspired. Thanks a lot <3

    ReplyDelete
  130. FL matrix mane dulu??dulu da pernah tanye soalan yg sama...tp FL x jawab pon.uhukss...

    ReplyDelete
  131. Assalamualaikum, waahhhh, best lah post kat FL kali ni :D

    Hmm, act nk tanye kak fatin sikit, thun ni sy mrupakan calon SPM 2011. Then, I'm now in pure science stream plus account. So, 10 subject sy amik. Agak depress jugak :') dlm kelas pun memg byk saingan.

    So, nk tnye, mcm mane kak fatin liyana blaja eh? struggle bagai utk dpt score terbaik? Slain drpd tuisyen? & Mane taw klau2 kak fatin ni slalu bgun mlm2 buta ke? hehe. Okay. That's all !

    Kak FL, do please read this comment, &reply at my email: cik.ariena94@rocketmail.com

    ReplyDelete
  132. luv dis entry ♥...u r rite fatin^^

    ReplyDelete
  133. fatin..i pernah rasa camtu...haha...ABEZ spm, i dpt biasiswa shell, mtrx melaka, diploma chemical engineering...tapi i minat PHARMACY....sume org paksa g mtrx coz mak ckp biasiswa shell tu, dlm 10 000 org, die amek sorg je yg keje ngan shell...so yeah i went to mtrx, but only for 2 months, coz i x kuat la atin....i mmg xske mtrx...then fatin guess where i am rite now? i amek diploma pharmacy kt private U.....rmi gler pndang rendah n pkir i made such a stupid dcision.....hOnest, kdg2 I down n nyesal gak...but what make me stand still is i owez remind maself dat I LUV PHARMACY soo much....sooo much..lantak la klo diorg ckp bdk diploma neh xpandai sbb diorg xtau kisah sbenar...n laz, thnx fatin..rasa hepi bca post neh.. =)

    ReplyDelete
  134. fatin..i pernah rasa camtu...haha...ABEZ spm, i dpt biasiswa shell, mtrx melaka, diploma chemical engineering...tapi i minat PHARMACY....sume org paksa g mtrx coz mak ckp biasiswa shell tu, dlm 10 000 org, die amek sorg je yg keje ngan shell...so yeah i went to mtrx, but only for 2 months, coz i x kuat la atin....i mmg xske mtrx...then fatin guess where i am rite now? i amek diploma pharmacy kt private U.....rmi gler pndang rendah n pkir i made such a stupid dcision.....hOnest, kdg2 I down n nyesal gak...but what make me stand still is i owez remind maself dat I LUV PHARMACY soo much....sooo much..lantak la klo diorg ckp bdk diploma neh xpandai sbb diorg xtau kisah sbenar...n laz, thnx fatin..rasa hepi bca post neh.. =)

    ReplyDelete
  135. btul2...i mase dip ambk telecommunicati0n engineerng...taun nie nk smbng deg i mtak s0ftware...sbb i mmg nk sgt ambk s0ftware...tp ad laa mulut2 yg berckp.."eh terer nye k0 nk ambk s0ftware" " eh gile r k0 nk ambk s0ftware..gempk gile result""bley ke nk ambk s0ftware tuh" ish!!mulut 0rg nie...tp bia laa..tp ttp nk ambk s0ftware gak!ik0t kate hati..mase dip p0m ik0t kate hati..alhamdulillah i berjaya dgn jayanye mase dip..xsab nk grad..:)..

    ReplyDelete
  136. fatin, waaaa.. dpt uia tu.. asal tak amik je.. kalo tak leh jumpe tau.. hehehe...fyi, i final year student kat uia.. amik engineering.. even uia offer 2 years of foundation, its very worth.. masuk uia memg tak merugikan tau!!! hehe.. btw, u hav good experience fatin..

    ReplyDelete
  137. sangat sangat sangat sangat setuju dengan entry ni.kenapa nak judge orang berdasarkan result spm?ingt spm tu boleh bwk mati ke?mcm sy spm jauhh sekali nak stright A's tp still nice la and now sy tgh study dentistry course yg org kate untuk straight A's student je.heh rezeki kat mane2 jangan risau Allah tu maha Mengetahui kan?

    ReplyDelete
  138. thankz......telah menaikkan kembali semangat saye....huhuhu

    ReplyDelete
  139. salam...every single words is true lah FL...huhu...same like me...memang [as matrik result trok giler, xdpt masuk u..now dekat kolej...macam2 kite belajar dekat kolej nih...ragam manusia yang bermacam-macam..memang ALLAH dah tuliskan yang terbaik untuk hambaNYA...anyway...best of luck ye FL!!!<3<3<3<3<3

    ReplyDelete
  140. assalam fatin..:)
    betul laa kan org ckap,doktor blh jdi inspiration pde org lain...:)

    ReplyDelete
  141. terime kaseh kak fatin,,sangat bermotivasi ini entry..

    ReplyDelete
  142. the best! thanks a lot for the info! ;)

    ReplyDelete
  143. sememangnya Allah memang dah rancang perjalanan hidup hambanya...kita kena la redha dan bersabar dengan setiap ujian Dia..Dia Maha Mengetahui apa yang terbaik untuk kita...

    ReplyDelete
  144. akak..thank u sgt for this post.menangis sy baca even sy pon tak tahu kenapa.maybe sebab saya pon macam keliru lagi kebuntuan dan kepeningan kot.thank u sangat kak fatin!i love u :')

    saya amek entry nie ye.buat simpanan sendiri.bila rasa down, nak baca sorang2.hope u dont mind.hihi.thanx akak :')

    ReplyDelete
  145. entri mantap.. agree.. thumbs up utk FL.. ye harap dengki mendengki tu dijauhkan dan masing2 pursue impian sendiri

    ReplyDelete
  146. omg suka gila post nii.nway congrats.tak lame lagi nak jd doc dah.hope kite leh jd mcm akak. =D
    a-level ni susah gila.haha

    ReplyDelete
  147. :] suka suka suka :]

    btw sy tak suka fizik jugak =..=

    ReplyDelete
  148. thanks a lot sis FL.sy pnah formspring tp x bleh bce replynye and now u answer all my question.


    p/s: A+ b'deret-deret x menjamin msa hdapan kita.kita x tau apa yg jd nnt,jd work a lot,doa n tawakal.

    ReplyDelete
  149. i suke gle ape u cakap pasal utp.
    cause it is soooo true.i budak sbp jugak. n nak gile masuk utp.berusah payah apply then tak dapat.down je.even tak nak pun amek engi.haha.now alhamdulillah dapat further for medic.n i like it.so kite kene bersyukr =D

    ReplyDelete
  150. saye pon budak UKM! tp kampus bangi :PP

    ReplyDelete
  151. wah FL! kalau tak dah jadi senior i la kat UIA nie..
    seriusly, everythng kena ikot kata hati.. jgn terlalu ikot cakap org.. thnx God.. Im medical stdent UIA..

    betul bout UTP! everyone struggle for dat.. end up! kos cikai2 pon dorang amik.. asalkan UTP.. dats da mentality of SBP and MRSM stdents..

    thnx God.. ada gak yg puji stdent local.. seriusly org akan pandang tggi bila grad oversea.. but me! as local students.. we do suffer n struggle to have place in local university especially in Medicine..

    ReplyDelete
  152. For those SPM leavers, you guys just apply ALLLLLLLLLLL the scholar that available like what I did 5 years ago (thanks Allah, I only have 1.5 year left here to finish my medic), except between JPA and MARA, these two you definitely have to choose which one. Cuak weh cuak. Sebab tu gipang pergi tala semua scholar yang ada masa tu -__-' . But then, when the result came out, you'll have to make your mind in which field you want to continue. Thinking wisely. Remember, always ask for Allah guidance. Your decision today is what makes you in the future.


    Buena suerte lepasan SPM =)

    ReplyDelete
  153. sgt bnyk info. Ni mmg tuk adik2 yang masih dalam kebingungan =)

    actually, dulu sy pun minat gila mo jdi doktor. huh. apakan daya, xdpt.

    tpi syukur sngt rezeki dapat di Institut Perguruan. Alhamdulillah. ok apa, jadi guru best.. sangat!

    nway, medic ka, guru ka, engineer ka, kalau da itu rezeki, kita terima dgn hati terbuka. =)

    ReplyDelete
  154. awesome!! really motivated dear..

    ReplyDelete
  155. kak fatin! mmmmuahhh sejuta kali:p. dah bekobar2 nak study nie:). tenggs lot coz ur entry really inspired me! may god bless u. amen(:

    ReplyDelete
  156. sis suddenly saya rase sobs!
    i got jpa-pharmacy but then refuse to take that since i felt that i cant survive out there after a long long tyme pny fikir. yeah im kinda anak emak.but then when i read this i feel like. ah. ok dun noe how to describe. ok thumbsup sis :))

    ReplyDelete
  157. mari la masok asasi um! :D kalau yg nak ambil engineering-fr undergraduate apply asasi fizikal um.
    seriusly korang akan rase mudah biler tym undegraduate since subjek2 kat asasi fizik um basis subjek engineering.cadangan only lah since banyak yang kitorang blaja matrix xblaja. btw its up to u all. gud luck :) --> kak fatin sorie tersemangat keengineeringan plak :P

    ReplyDelete
  158. okay FL. i suka ur entry kali ni. betul2 membantu lepasan spm. but pasal matrix last choice 4 candidate SPM, itu 100% i disagree. matrix is better than f6 right? kenapa taip camtu pasal matrix. i bukan budak matrix. i cumalah budak uitm sahaje. tapi i agak terasa lah psl matrix last choice. sorry atas teguran saya FL. harap x terasa d hati.

    and for "K.zoe" she said...
    "kau ni sengal betol tin. haha. aku ex utpian, tapi skang ni lagi sengal bangat nak masok, lagi payah. huhuh... tapi medic dh kire hebat kot. kalau nak bandingkan budak2 amik diploma yang berlagak-lagak pointer gempak2 tuh. huh."

    April 15, 2011 7:12 PM

    WTH??!! bila bercakap. beragak sikit. berlapit sikit. yes! i budak diploma.

    for ur information "k.zeo"
    FL xde pulak ckp psl budak dip belagak. ade x? x kan. so. bila nak taip something tu, pleasee lahh. jaga hati org sama. i yg budak dip ala kadar ni pun xpernah nak menghina golongan cerdik pandai or kurang cerdik pandai. jangan memperbodohkan diri sendiri di ruangan maya ni. malu la sikit. u tu perempuan "k.neo" oi. bila nak menghina orang, pikir sama hati org lain. jangan pikir semua manusia sama. thats all. thank you so much for ur 'hell' comment "k.neo" -____-"

    ReplyDelete
  159. saya bekas matrix pilah n9..huhu..masa time nak masuk matrix ni..xde pulak orang cakap matrix ni choice yang terakhir..dorang lagi salute ade la..sebab kite belajar setahun je untuk dpt degree compare dari budak2 yang ambik diploma atau politeknik..mungkin jugak masa time saya dia dah tapis orang2 yang boleh masuk matrix ni..dats why orang kata susah and budak2 pandai je yg boleh msuk matrix..sebab kiteorang kena berlumba2 dengan masing2 yang pandai2 yang dah ditapis td..BTW..tataw la pendapat orang lain kan.. ^^ anyway nice entry sis :)

    ReplyDelete
  160. akak neh...napa x updated sebulan yg lepas???upu dh isi..cam nak tukar ja...ngehh ngehh...entry neh sangat bagus...rasa cam x sabar nak sambung blajar pas neh..=)

    ReplyDelete
  161. kak FL exstudent matrix rupenye
    sy pun student matrix jgk
    tapi ramai je org pndg rendah kat student matrix
    katanya takde class laa apela
    padahal matrix lg senang masuk u kan
    kalau hidup dgr je org ckp bukanbukan
    kat kita yang boleh buat org down
    memangla boleh mati macam tuh
    ; )

    ReplyDelete
  162. Wah..klu kak fatin amik k0s frmsi msti kite leh bukak frmsi same2..hehe..akak twinnig dgn UKM??omg!!nak jmpe akak b0leh??dtg la kmpus KL!! *tetibe exctd gile*

    ReplyDelete
  163. thankiu kak FL buat entry ne. nana lepasan spm n ex sbp dulu. mmg betol kalau result oke mana pon tp kalau rezeki tu tuhan tak bagi kat situ apa boleh buat kan. moral down gila bila byk prmohonan d tolak n tawaran tak dpt. entry kak FL ne bg nana semangat balik. thnx again sys FL! syg sis !

    ReplyDelete
  164. akak.. seriously sy x faham knapa akak ckap matrix adalah tmpat buangan. adoii.. sedangkan.. kalau x de addmath or akaun x leh masuk pn matrix kan??

    ReplyDelete
  165. alhamdulillah..sib baik trbaca ur entry kli nih..cuz im in dilemma nk g mna pas ni..mintak asasi tpi x kompem la dpt an..mmg trpikir nk g matrix je..then struggle tuk dpt 4 flat..then apply fr medic..tp brbelah bg bila dgr ckp2 org..thank you kak..this helps me a lot

    ReplyDelete
  166. betul ape yg fatin ckp..x semestinye yg juara masa sekolah akan sentiasa dapat yg terbaik..mgkin yg bukan juara tuu yg akan memperoleh kejayaan yang lagi baek..tuu semua rezeki dari Allah..berusha,berdoa dan bertawakal :)

    ReplyDelete
  167. Ohh kak Fatin, entri ini sangat membantu saya. Trimas kak!

    ReplyDelete
  168. akak dl pun matrix.dpt result pun mcm fatin.dpt UTP, UNITEN tp p UTM ambik engineering.plan nk ambik medic tp tetiba mcm takut tak blh bw plk.skrg dh jd engineer pun.rawat kabel je la.hehhehee

    ReplyDelete
  169. mana ada matriks utk spm leavers yg dapat results teruk gilaaa aaa terasa
    sy dapat 9a's jugak tp matriks. and dulu2 kawan2 yg dapat 5a's pun tak dapat tawaran matriks. ala terasa lah kak FL cakap matriks utk spm leavers yg dapat results teruk gila pastu kalau nak repent boleh redeem balik kat matriks huuhu

    ReplyDelete
  170. sis!!!!!!!
    thx a lot for this entry....
    really2 open my eyes biggy!!!!!!!!
    =D

    ReplyDelete
  171. sis!!!!!!
    thx a lot for this entry!!!!!
    really2 open my eyes biggy!!!!
    XD

    ReplyDelete
  172. a'kum kak FL ...
    cerite kite lebih kurang same laa.
    saye lepas spm dulu pon ta tau nak amik ape.
    apply upu pon maen hentam jek.
    then, dapat asasi uia.
    tapi dalam bidang arkitek camtuh.
    unfortunately, saye ta pergi sebab saye tade langsung basic arab.
    family pon ta bagi sebab risau an.
    kan kena complete die nye level an.
    so, saye pon amik matriks.
    saye dulu matriks perak.
    dok kat matriks sangat seronok !
    saye bukannye pandai mane pon.
    tapi orang sekeliling saye yang buat saye jadi rajen. cewah ! hee
    after matriks, alhamdulillah saye dapat further degree.
    tapi dalam malaysia jek.
    tade rezeki nak g luar negara.
    sekarang saye amik degree in physics, major in geophysics kat USM.
    da nak abeh sem2 pon.
    nex week final. huu
    n nex sidang da jadi senior ! hee
    ape2 pon, saye minat cos ni !
    sangat suke !!
    tu la orang cakap.
    kalo kite gagal sekali, ta bermakna kite gagal selamanya an.
    rezeki tu ade kat mane2.
    Allah tu Maha Berkuasa.
    kita hanya merancag, Dia yang menentukan..
    anyway, saye ade kawan saye kat u kak FL.
    nama die Taupek. amik medic gak.
    junior akak laa.
    die ade tangkap gambar ngan kak FL ritu.
    dinner ape tah.
    mase kak FL pakai purdah tuh. huu

    btw, kalo kak FL sudi, jenguk la blog mr right yang ta seberape ni ye.

    http://hafizilmi.blogspot.com/2011/04/passpot-wannabephotoshoot-around-penang.html

    ftnote: entry yang sangat menbina semangat ! huhu

    ReplyDelete
  173. saya suka entry kamu..hehe :) i am a spm leaver and mmmg yes,pening.sebab org asyik menyibuk dan mengecam pilihan kita.stress stress.sy taknak jd engineer tp dulu counselor suruh mohon spc engineer.tp sy taknak.so sy kata,'taknak!!'haha.if im going to be famous,i'll be famous for doing something that i am passionate of.i'm planning to go for matrix and then proceed to media management.and no one can stop me from doing that.lantaklah apa org nak kata. betul tak?its my choice and im happy with it.just bcoz saya budak mara,x semestinya sy akan ambik sains. :) thanks for the inspiration!

    ReplyDelete
  174. memang cerita dari hati nie FL. :)

    Opah LIKE this :)

    ReplyDelete
  175. wow very nive entry fatin! this is my first time leave comment here. slalu jadik silent reader jer. hehe.

    yea dat's life. org selalu nak judge kita dgn ape yg kita buat. tapi sebenarnya minat kita yang paling penting kan.

    lastly, you rock sis! XD

    ReplyDelete
  176. kenapa fl cakap matrix tu last choice utk spm leavers? mungkin hanya fl dgn kawan-kawan kot, rasenye time akak dulu semua org nak short cut setahun pastu terus degree, kalau dpt diploma pun awal2 tolak sbb nak matrix.

    ReplyDelete
  177. yeah..betul tu..my sister dlu SPM teruk jgak la..add math 9 kot..then dia apply UniKL MIAt..dok sna every sem ointer 3.8 above then dpt smbung p UK..skrg gaji beribu riban kat Air Asia..semua tu Allah yg aturkan.. :)

    ReplyDelete
  178. thanx kak FL,, yup,, spm bukan penentu ms depan kita,,itu hny medium semata-mata,,rezeki kita Allah yg kurniakan,, sy sgt b'minat dgn dunia medic, tp result SPM x gempak sgt nk dpt scholar, but after reading ut entry,, u give some inspiration that i also can further in MEDIC just like my others friends which manage to get flying colours in their SPM,, thanx a lot FL,,

    ReplyDelete
  179. dulu during my time, banyak gile budak2 spm scorer masuk matrix, tapi cakap besar "ala sekejap je masuk matrix ni, sambil tggu surat jpa utk gi UK, Japan etc"..."i can already imagine my life kat UK, hanging out at the cool clubs in london..(serious tak tipu ada cakap camni LOL poyo plak)". Tup tup, surat tak sampai, application rejected, kecewa sangat pastu tak work hard masa matrix, dapat result tak best langsung.

    Life is funny that way ya know. It works differently for each and one of us. Up to you to make the best of yours. :D

    ReplyDelete

Do you like my entry? Comment if you have any idea to share!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...