Sunday, April 3, 2011

Sex Determination

Assalamualaikum

Sex determination atau nama melayunya penentuan jantina. Itu adalah tajuk yang aku rasakan sangat sesuai untuk dibincangkan pada hari minggu ini. Kalau tak hari minggu pon aku rasa sesuai jugak. Tak kiralah bila-bila, tajuk ini juga sesuai dibincangkan sepanjang zaman. Pernahkah anda mendengar situasi begini :


Suami :  Saya nak anak laki lah ! Yang ni dah masuk kali ke 3! Semuanya pompuan! Apa awak ingat saya nak tubuhkan Spice Girls versi Malaysia? 
Isteri : Sob sob maafkan saya bang, saya dah cuba yang terbaik wuwuw
Suami : Ahhhh cubo tak cubo tak do do. Bukan susah pon. Den mintak kau anak lolaki yoo bukan Porsche Cayenne S Hybrid pon. Kito coghai (cerai) yo lah! Baik den caghik (cari ) bini laen yang bulih bagi den anak lolaki.


Hmmm...familiar kan dengan situasi begini? Sering pasangan suami isteri bergaduh kerana mahukan anak berjantina sekian sekian. Yang si suami mahukan anak lelaki tapi yang keluar asek la anak perempuan. Lepas tu bila keinginan dia tak tercapai, maka dia salahkan si isteri dan memasang niat untuk berkahwin lain dengan alasan si isteri tidak boleh memenuhi kehendaknya. Si isteri mengalami depressi teruk kerana merasakan dia yang bertanggungjawab ke atas semua yang terjadi.


Sebenarnya manusia yang normal ada 46 chromosomes. 44 autosomes & 2 sex chromosomes. Sex chromosomes inilah yang akan menentukan jantina kita. Sex chromosomes ini 1 datangnya dari perempuan (ovum) & 1 lagi dari lelaki (sperm).


 Miranda Kerr = XX (female)


Jake Gyllenhaal = XY (male)


Yang ni XY tapi berlagak XX. Yeah like we can't differentiate you :')



Tapi perempuan hanya boleh membawa X chromosome sahaja. Sedangkan lelaki boleh membawa sama ada X atau Y chromosome. Sewaktu sexual intercourse berlaku, sperms akan berenang-renang ke tepian hulu untuk menemui buah hatinya, si ovum. Si ovum merupakan seorang yang taat, playgirl jauh sekali, maka dia hanya membenarkan 1 sperm menembusinya. Jika sperm yang bertuah itu membawa chromosome X maka X + X = XX (female). Manakala jika sperm yang bertuah itu membawa chromosome Y, maka X + Y = XY (male). Dalam erti kata lain, JANTINA SEBENARNYA DITENTUKAN OLEH PIHAK LELAKI


So apehal kau nak kecoh lebih put the blame dekat ibu yang mengandung bila kau tak dapat anak lelaki?Macam tak pernah dengar pulak orang kata, jangan salahkan ibu yang mengandung. Like it's true okay. Contoh macam kau sakit giler perut pastu kau nak berry, lepas tu kau masuk tandas tapi t*hi tak mahu keluar. Kau salahkan tandas ke? Padahal rectum kau yang tak cukup dilate dan tak stimulate defecation reflex haha!

Even kau kahwin lain pon, kalau sperms kau asek bawak X chromosome, anak itu akan jadi perempuan jugak. It won't solve anything. The best way is to keep on trying. Mana tau one day jack pot ke dapatlah kau anak lelaki. Kesianlah kat orang perempuan, dah mengandung, beranak, lepas tu disalahkan lagi semata-mata sebab kau tak nak baca fakta science darjah 4. Itulah suruh baca scientific facts taknak, asek baca Metro.


Thank you for reading this entry !

216 comments:

  1. betol betol! ada sedara yuyu , dapat anak perempuan, dorang bagi kat orang,

    haishh~


    yuyu tulen XX~

    ReplyDelete
  2. zaman skrg kan rmai pompuan.. tapi tak kesah pun.. anak jugak kan.. :)

    ReplyDelete
  3. yeyy ! pengetahuan berguna ni . thanx fatin liyana :)

    ReplyDelete
  4. ilmu yang berguna :)

    triple like :)

    ReplyDelete
  5. yeahhh terasa terimbau kenangn lama blajo BIO la pulok ^^^

    ReplyDelete
  6. HAHA :) I loikeee ur last sentences!

    ReplyDelete
  7. ahah i like dia en3...its true...yahuu...dun put da blame on wife...(apsal saya plak terlebih hepi ni) not married yet...hehe...
    Keep up the gud way...i enjoy reading tis! =)

    ReplyDelete
  8. btol tu. kdg2 sja je laki bg alsan sbb nk kawen lain! haha =P

    ReplyDelete
  9. Woi! gua suke gila entry nie.. mukaka :P

    tq FL menambah pengetahuan saya walaupun masih lambattttttttttt lagi nak kawen :D

    ReplyDelete
  10. ouhh , sis saya baru belajar pasal kromosom sume neh . hehe sains form4 :)

    ReplyDelete
  11. part baca metro tu setuju sangat.

    amek masa seminit stengah baca dialog tu..haha. terus rasa diri ni macam nabil T3T

    ReplyDelete
  12. setuju !!!
    so laki jangan salahkan pompuan...salahkan sperm anda..ngehhh :P

    ReplyDelete
  13. setuju3....! jgn salah kan ibu mengandung jewr.... dah larh diorang penat2 mengandung 9 bulan ta0....

    ^^

    ReplyDelete
  14. kasi boooooooo je pnjg2 kat hubby mcm tu. haha. tp ade care yg saintifik ke nk kasi kua beby pepuan o baby boy eh?

    ReplyDelete
  15. This is a must-read entry for men.. Say NO to sex determinant... Go Fatin Liyana~~!! ^^,

    ReplyDelete
  16. wah...kak fatin awesome la entry ni:)
    LIKE!

    ReplyDelete
  17. betul2...org laki slalu salahkan perempuan kalau pasal bab jantina anak ni..huhu

    ReplyDelete
  18. This is a must-read entry for men.. Say NO to sex determinant... Go Fatin Liyana~~!! ^^,

    ReplyDelete
  19. terbaek..now tade sape bole slah kn perempuan..great entry btw FL :) info yg bagus..

    ReplyDelete
  20. tibo-tibo den teringat lak kek cikgu den yang ngajar biology dolu2... hahaa... :D

    ReplyDelete
  21. ha sokong! kasi pedas2 sket sama itu lelaki HAHA!

    ReplyDelete
  22. okay article ni mmg berguna gile akk atin. nnt before aza kawen, aza nak suruh bakal laki aza bace dulu. bia die paham betol2. kang takde alasan nak cerai2 kikikiki. and 1 more, alasan x nak baca fakta science darjah 4 and asek bace metro tu mmg klaka gile! hihi

    ReplyDelete
  23. FL...entry yg agak kelucuan,tp menarik..

    ReplyDelete
  24. Ohh yes yes. Betullah. :) on my biology buku adaaaa,

    ReplyDelete
  25. haha , yes yes betol ! selalu ibu ibu jee yang kena marah kalau dapat anak jantina lain dari kemahuan . tak patutt -.-

    ReplyDelete
  26. haha, amek kau. wahai kaum adam, pasni jgn nk salhkn kaum hawa pulak :)

    ReplyDelete
  27. bile FL telah mengeluarkan bahasa sainsnya, maka dengan sepantas kilatnya aku jadi blurrrr =,=

    ReplyDelete
  28. Setuju 100%...lelaki jgn nak blame ppuan sgt kan...Ego la tu...hihi...
    Comel jew entry nie...umum...

    ReplyDelete
  29. hahaha...btol2...cikgu bio dh bg penerangan dlu..

    ReplyDelete
  30. Wah..Pasni kalo ada rezeki n kawen bole la pakai teori ni kan kalo laki dok bising2 jer..Hihih..Thanks info..Baru tau rupenye laki yg banyak menentukan anak laki or perempuan..

    ReplyDelete
  31. heheh..bwk btenang doktor FL.. :)
    patutnya dorg besyukur sbb dorg jgk kita dpt lahirkan baby..kalo harap kn dorg...tatau la nk kuar kot celah mana kan..hhohohooho

    ReplyDelete
  32. huhuh.. ingat doc FL nak kasi tips dapat anak lelaki/girl tadi. hikhik...

    tengah usaha nak dapat gegirl nih.huhu

    ReplyDelete
  33. soo true... like diz one, sis!!..;)

    ReplyDelete
  34. wah,atin emo plak tgh2 panas ni?cool down atin,wat koktel lg eh :P

    ReplyDelete
  35. haha..nice enty to share la sis..pepon jantina anak kite, yg penting sihat n sempurna..tu lg baek.. ;)

    ReplyDelete
  36. yup FL, i agree wif u.. (:
    doctor terbaeklah kamu..hehehe

    ReplyDelete
  37. sebenarnye ada teknik yang biasanya boleh membuatkan lelaki itu boleh menentukan jantina anaknye.. dari segi teknik dan juga kepekatan air mani.. sapa tahu? ;p

    ReplyDelete
  38. haha.nice entry! xley nk nafi lg khbtn dr.fatin liyana.like!

    ReplyDelete
  39. first time seumur hidup faham biology..yes!yes!

    ReplyDelete
  40. teringat lak belajar bio masa sekolah kat SBPIS dulu..
    minat sgt topik2 ni

    tp ble dh amek engineering
    terus lupa
    ahaha


    Entry Terkini: Perhatian Kepada Blogger Di Sekitar Perak! - Gathering Blogger Perak

    ReplyDelete
  41. information yg sgt2 bgs.. wlaupun da blja dulu. tp da lupe..hehe..thanx FL..

    ReplyDelete
  42. btol !!!!
    2 kaki n 2 tgn angkt tnde stuju :)

    ReplyDelete
  43. ado jugak ek camni? isk2.. btw,, rajinnye hapdate~

    ReplyDelete
  44. bapak ,rasa mcm buat revision biology .haha .jimat masa nak selak buku bab dna n genetic sume tu .hihi XD

    ReplyDelete
  45. hahha suka gila entri ni.. patut ramai peduli pasal hal begini.. lagi pun rezeki di tangan tuhan

    ReplyDelete
  46. Rasa macam masuk kelas bio lak @___@
    Oh dominant recessive allele adoi penin2 hahaa

    ReplyDelete
  47. tetibe teringat kt subject biology. hehehe ^^

    ReplyDelete
  48. tiba tiba ingat masa belajar Biology Form 5. oh dangg! dapat B+ jea.
    T____T

    ReplyDelete
  49. Ada baby girl yg cute ^_^April 3, 2011 at 3:55 PM

    Yup kami yang salah dalam hal ini..lain kali kami akan latih sperma2 kami untuk mengikut arahan dgn lebih berkesan :DD... soldier line up!!..today you will trained how to follow my order.. :DD

    ReplyDelete
  50. btl2 sis^^..
    dh pnh blaja dlm subject bio wktu form 5 ^^

    ReplyDelete
  51. hahahaha tiba-tiba blame metro..

    ReplyDelete
  52. hUhu, ya larr, budak skolah puwn tahu fakta niy, law dia xnak baca juga, koyak je mana2 artikel pasal niy pastu tampal kat seluruh dinding uma.. konfom dia baca Huhu

    ReplyDelete
  53. like!hehe..dasyat nye..dajah 4 ke??bkn dajah 5 ke??o.O

    ReplyDelete
  54. So true. LOVE it.
    mcm nak copy paste.
    then post surat kat org laki yg cenggitu pny kepale.
    HEHEE :)

    ReplyDelete
  55. ajar topik ni kat bbudak form 4.
    ade ke disuruhnya buat eksperimen?
    -_-"

    ReplyDelete
  56. Suka sgt artikel nih.
    Patut bg deme2 ulang masuk sekolah balik.huhu.

    ReplyDelete
  57. So damn true. Bila ovum gabung sperm jadi ovulation first lepastu fertilisation lepastu implantation lepastu erkkkkkkk kbai. lol

    ReplyDelete
  58. baca buku tajul muluk, ada petua nak dapat anak lelaki ataU perempuan,

    ReplyDelete
  59. haha...kaum lelaki...kalau nak tntukan jantina ank, korg kena la blaja..korg yg tntukan

    ReplyDelete
  60. amek teknikal,tak blajo bio time sekolah dlu..hahaha..mne la tau..

    tp skang da tahu..^_^

    ReplyDelete
  61. Terkojut den nengok gambar no.3. Semput nafas lagi ni ha..

    Tapi itulah hakikatnya..salah satu reason yang mencatit ratings antara tertinggi di Malaysia.

    Apa-apa pun akak hanyalah avatar.

    ReplyDelete
  62. ehh, saya baru belajar. chap 3, heredity and variation. form4 punya =.=.

    ReplyDelete
  63. sangat betul... blaja ni time amek bio dulu... then skrg bile my husband ckp die nak anak laki lak pas ni, saye cakap "usahakan lah supaya u punye y sperm cpt2 pegi kat i punye ovum... if x, don't blame me..." bhahahah!!!!

    ReplyDelete
  64. sokong 100% la artikel ni. situasi macamni mmg selalu berlaku pun dlm masyarakat. lelaki slalu salahkan isteri. dh la isteri tu penat penat lahirkan anak . dh dlm ambang sakaratulmaut. tapi, dia sesedap je nk salahkan org. mengong =,=. btw, nice entry.i love it :)

    ReplyDelete
  65. haha doktor dah membebel...hihihihi

    ReplyDelete
  66. xptot laki tu slah kan pompuan. ptut nye pompuan tu yg kne ckp kt laki, "u ni, sket2 i mengandung dpt ank pompuan, cube la kalo u bg i sperm yg chromosome Y, kan dpt ank laki." hehe. pape pon rezeki Allah. besa pahale kalo jge ank pompuan btol2.

    ReplyDelete
  67. salah 2, bukan asik baca metro. tapi asik baca metroll LOL. :P

    ReplyDelete
  68. like yang ayat last "Itulah suruh baca scientific facts taknak, asek baca Metro".. hahaha!!

    ReplyDelete
  69. absolutely agree!!! jantina anak lelaki yg tentukan ohkey!

    ReplyDelete
  70. hahaha...nice entry...love it...x kesah la anak laki or ppuan... we should grateful aite... tu semue rezeki dr Allah...

    ReplyDelete
  71. hehe.betul3.kalau kembar laki pmpn kire power la kan.hee

    ReplyDelete
  72. kalau kembar gi mana ya neng...? haha...

    p/s : bila nk kahwen ni... :P

    ReplyDelete
  73. Manja harAP lelaki zaman sekarang faham yer sbb die org belajar sains so yang agak2 x faham tu sah2 ler fail waktu kelas biology :P

    ReplyDelete
  74. ermm..more specific, gene SRY yang akan coding development male sex organ ni dan gene ni di bawa oleh Y chomosome yang di mana hanya ada di dalam sperma yang dihasilkan di testis yang ada hanya pada lelaki..

    ovum umpama bekas,isinya adalah sperma...jadi lelaki2 yg berkata salah perempuan xdpt jantina zuriat spt yg diinginkan adalah sangat kurang berilmu.noktah

    ReplyDelete
  75. saya darjah 6 ... tak belajar pun ?

    ReplyDelete
  76. FUUHH.DOKTOR FL DAH BERBICARA.TEEHEE.TAPI KAN TAK BAIK BETU YANG MEMILIH NAK ANAK TU KAN.BAGI PELEMPANG JEPUN JE.XD

    ReplyDelete
  77. wah...entry yang best..info yang berguna..hehe suka jugak sharing is caring^_^

    ReplyDelete
  78. Wau... biology..
    Awk mengingatkan saya ttg biology sy blajar thun lpas.. pasal chromosomes, n etc. thenks..!

    ReplyDelete
  79. haha mcm tenga belaja Science Form 3 ( Chapter 4 ). hehe

    ReplyDelete
  80. hhahaah..nice one atin...:)

    ReplyDelete
  81. lahh, baru tahu yee, kalau girl XX and kalau boy XY, yeahh! pelajaran baru ni... hihi..

    macam cite kyle XY tu right? hmm! thx for sharing..

    baru tahu lah kak fatin ;D

    ReplyDelete
  82. ye memang bukan salah ibu mengandung..macam family saye sndiri..byk XXY lorh..huhu..saye sorang je XX yg tercipta..haha..

    ReplyDelete
  83. dis post specially to all male chauvinist pigs out tharr~ ima holla my hands to u, sistah!

    'asek bace metro' - terbaek! kahkahkah!!! XD XD

    ReplyDelete
  84. Love this entry >.<

    Kat sini nak share sket pemilihan Jantina dari Al-Quran .....

    Al-Najm 45-46:

    "Dan sesungguhnya Dialah yg mencipta pasangan laki-laki dan pasangan perempuan, dari mani apabila dipancarkan"

    penentuan jantina ni org rmai bru tau x sampai 90 thn melaui kaedah sains modern tapi Al-Quran dh nyatakan 1400 thn lebih awal .... lelaki yg menentukan jantina dan bukan perempuan .....

    Kalau si suami tue faham Al-Quran, x der kerjanya dia nak salahkan Isteri dia kalau anak asyik perempuan ...haha...

    Anyway ... sekali lagi
    love this entry.... huhu

    ReplyDelete
  85. tu la pasal..nak salahkan mak nye pulak..padahal bapaknye adalah punca segala-galanya...bersyukur je la dah ada anak..ade tu kawen bertahun, tak dapat anak pon...

    ReplyDelete
  86. BETUI BETUI BETUIIII!!! HAHA ;p

    suke sgt3 la entri nih!!! :D

    ReplyDelete
  87. terbaik ! should be thankful lah dah dapat anak =)

    ReplyDelete
  88. yeah memang sangat setuju.
    time belajar biology pon memang kitorg(perempuan) sungguh sungguh debat pasal ni,mentang mentang baru belajar.hoho

    ReplyDelete
  89. ye! betol ! betol ! betol !

    pihak lelaki yang menentukan jantina anak, bukannya perempuan..

    tak caya pegi bukak buku teks biology form4.. hihihi :D

    ReplyDelete
  90. hye...jom join GA

    http://ciksaraspalela.blogspot.com/2011/04/sara-pari-our-1st-giveaway.html

    ReplyDelete
  91. jangan salahkan ibu mengandung :)

    ReplyDelete
  92. salam...
    very nice article today....dh ingat blk ape blaja dlu..tq FL.. :))

    ReplyDelete
  93. laki ka pompuan ka. kita semua ciptaan Allah.dan Allah maha adil. apa ada hal. nice entri fatin. :)

    ReplyDelete
  94. nice entry FL...pasnie leh gune fakta nie utk gtau sume laki..."bkn slh ibu mngandung..slh ayah pnye sperm...hahaha"

    ReplyDelete
  95. den lupo dah subjek biologi form 4&5..camano tu??
    ..sungguh ilmiah..kalau XXY ap jadi ek??

    ReplyDelete
  96. The truth is, even though sperms have two chromosoms, ada banyak alternative utk perbanyakkan chromosom Y to own baby boy, dan cara mematikan chromosom Y to have more chromosom X for aiming baby girl. So married couples kena banyak membaca :) tambah ilmu

    ReplyDelete
  97. huhu..terimbas kembali subjek biologi

    cromosome XY+XX jadi ape..huhu..
    :)

    ReplyDelete
  98. ha, tahu takpe. sangat2 la mengarot kalau ttibe blame maknye. ingat sonang ke nak carry the baby dlm perot slame 9months tu? ish3....

    ReplyDelete
  99. memang ilmu terbaik la fatin. =)

    ReplyDelete
  100. Hahaha~ betul! lecturer dulu pun ade bagitau anak lelaki ke perempuan ke, lelaki yang tentukan. Hahaha~

    Entry terkini: Hadiah dari Johor dah sampai. Thanx cik Ailyl :)

    ReplyDelete
  101. tuuu diaaa..
    abes kuar segala biological terms..
    terbaekk! haha..

    btw, mmg betul pun ape yg FL ckp tuh..

    ReplyDelete
  102. mematikan chromosom utk aim jantina baby? how?

    ReplyDelete
  103. i like......:)



    *tu lah laki...belajar biar pandai...amik biology ke medical ke, kan penuh ilmu..tak pun,try search tnet to know more information bout this.jgn slhkn pmpuan saje..huhu


    IRINBLOGSPOT :)

    ReplyDelete
  104. hahaha....dpt ank pn dh kira betuah la tu,demand gile

    ReplyDelete
  105. kayak K-drama Kim tak goo aja hehehhe

    ReplyDelete
  106. info yang bagus...so no reason lelaki nak carik lain=)

    ReplyDelete
  107. entri terbaek di ujung minggu la FL.


    So, dear future husband, dont blame your wife after this! :)

    ReplyDelete
  108. sis FL! like this entry! ((:

    apa2 ponn, anak rejeki Allah. hargainya lah kan kan kan. hekhek

    ReplyDelete
  109. macam bukan salah sapa sapa je,sbb Allah yg tentukan semua.lelaki bukan leh train sperm pun,nk suh yg mana gi attack ovum.scene dlm entry kak liyana nih kes org tak bsyukur nih,aigoo.

    ^^

    ReplyDelete
  110. Kak Fatin, betul sangat. Chromosome perempuan memang dah gituu ja, mana boleh tukar-tukar. Lelaki ni boleh bwk yg mana-mana ja. Ish kalau tak dapatnya anak lelaki tu, sabar ja la. Kuasa Allah. ( Lelaki pun mana boleh control nk bagi chromosome yg mana satu HAHAHAHA )

    ReplyDelete
  111. pergh..isu best!

    blaja dlm psychology gk.
    hehe :D

    ReplyDelete
  112. ramai jugak yang eyza dengar macam tu.. tapi ada tak sampai bercerai.. sebab semua tu kan kuasa Allah nak bagi kita anak lelaki ke perempuan..

    berusaha sehabis baik je la..huuuu
    =)

    ReplyDelete
  113. baik untuk para2 bapak membacanyaaaa
    hehehe

    ReplyDelete
  114. hye FL XX, nisa XX disini ^_^

    like this entri! ;) anak tu rezeki, terima je lah ^_^

    ReplyDelete
  115. bagus jugak kongsi ilmu camnih..mana nk ingat daaa sains darjah 4..hehe..klu twin plak chromosom nyer cane?

    ReplyDelete
  116. kekeke sungguh cute saya pun nak masuk anak 3 semua girl tp hubby ok jer..takpe manatau nanti rezeki ada lg ;)

    ReplyDelete
  117. woo, blaja dalam biology dlu. seingat ayu laa. boleh kan 2ekorsperm masuk dlm 1ovum? erk, paham x nie -,-"

    ReplyDelete
  118. the best entry i've ever read.
    syukur apa yang dapat.
    itu seharusnya.

    ReplyDelete
  119. hahahaha..
    perli para suami dan metro skali..
    terbaik!!!

    ReplyDelete
  120. Genetic course of the day..:)
    Good post for some ignorant people out there..

    ReplyDelete
  121. hehehe...

    eden memang suko ekau wat entri ni..
    mmg den bongang botul la dongar lolaki zmn skang ni dok salahkn pompuan yo..dio ingat pompuan ni mesin..ongeh botul..

    ReplyDelete
  122. setuju sangat! memang selalu pompuan ne jadi mangsa buli T_T

    ReplyDelete
  123. hi,

    thanks for the informative post. i remember studying this in my biology class not so long ago.

    but, regarding the title, don't u mean 'sex determiner'? because 'sex determination' is gramatically incorrect. (sorry, i'm a freakish grammarian! =D)

    Sorry if I offended anyone. Just want to clear things up. have a good day everyone. ;)

    ReplyDelete
  124. nice entry..sgt berguna lah fatin =_=

    ReplyDelete
  125. ye!! saya dah dapat jawapannya sekarang..akhirnya..ilmu bio ada jugak lam otak saya...;)

    ReplyDelete
  126. yeahhh betul2..tingat time cikgu bio ajar dulu..heheh

    ReplyDelete
  127. chop2..agak kurang brsetuju disini..memanglah guys akan menyumbangkan either X or Y chromosome,but bak kate FL, ovum yang taat setia tu akan membenarkan 1 sperm menembusinya..so girl la yg actually mnjadi sex determiner dlm case kali ni..sape suruh dia kasi yg X tu masuk?bukakla pintu utk Y chromosome...barula dpt baby boy..x gitu????tp yg sebenarnya semua tu ALLAH yg tentukan..kite hanya merancang..tp Allah sebaik-baik perancang

    ReplyDelete
  128. ahahaha..i love this post!!

    betul tu..saye setuju jugak dengan komen dari @hasnul.mubakir02..dalam al-quran dah lama menyatakan hal ni..^_^

    anak lelaki ke anak perempuan ke semua tu rezeki dari Allah..kena la bersyukur kan?kalau reti buat anak je tapi tak reti nak didik jadi elok tak gune jugak..kan?

    ReplyDelete
  129. ok......entry menarik!
    wanna share something yg sya pernah belajar...hehe
    one of my teacher had said that..klu nak dpt anak lelaki..hubby tu kena rajen exercise..bila hubby kte energetic chromose Y berenang lebih laju drpd chromosome X..so possibility dpt anak lelaki tu lebih high...tapi ni x tau benor ke dok koz xde bukti saintifik lagi,,but at least try kan hehehehe

    sape yg rajen or desperate nak dpt anak lelaki, wat ar kajian ttg ni :)

    ReplyDelete
  130. ok! topik menarik!
    ckgu sya pernah kata...kalau nak dpt anak lelaki b4 intercourse seorang suami tu kena exercise coz bila hubby tu energetic ia akan pengaruhi chromosome Y, chromosome y akan lebih cepat berenang compare wif chromosome X.tapi x sure ar whether ni kajian saintifik or teori cikgu sya jer hehehhe :)

    ReplyDelete
  131. my sir ada bgtaw,
    if nak dapat baby boy,
    dad kna makan banyak protein,
    mom kna mkn banyak sayur..=DD

    ReplyDelete
  132. Assalam...sokong Dr2be.Fatin Liyana...baru faham pasal genetic2 nie...TQ Dr2be

    ReplyDelete
  133. sepatutnya terima je laa kan, ank pompuan ke laki..org laki laa ni, cetek betl pikir..saje nk cari alasan nk kawin lain...keke

    ReplyDelete
  134. i hope you won't TL;DR me.

    sekali lagi aku rasa entri ni bes sebab aku nak baca part komen.

    komen lagi bes dari entri ke? eh,tak, tidak begitu cik penulis.

    aku suka baca komen kali ni sebab nak tengok tahap kesedaran sains yang sangat asas. tapi kecewa jugak la sebab ramai tak tahu, benda ni dah tahap maha simple. kecewa bila tengok tahap pengetahuan orang kita tak pergi jauh, terperap kat dalam tempe basi jugak.

    maka dengan itu, adalah sungguh bagus kamu menulis entri ini, agar mereka sedar akan ilmu-ilmu yang tersisakan.

    argh, kecewa lantas hilang mengantuk.

    ReplyDelete
  135. eh ni dialog zaman bila ni?
    kalau sebelum zman merdeka dulu.. ok la.
    ada lagi ke orang mcm ni =_=. orang kampung pon celik sekarang. asal bini dah bleh mengandung tu.. dah ok la tu. tak kisah la lelaki ke perempuan.

    ReplyDelete
  136. best la post2 mcm nie..
    ermm FL boleh tak cite pasal 'kenapa setiap kali kite balik dr kelas or mane2 je la kan..sampai ke kat bilik mesti nak terkencing'..kenapa ye? mesti FL tahu kan? share la cket..\(n_n)>

    ReplyDelete
  137. anak perempuan ker lelaki yang penting kena bersyukur sbb ada anak..penting ker jantina nie??

    ReplyDelete
  138. yeahhhhhhhh ! gooood entry sys ~

    ReplyDelete
  139. suruh lelaki pregnant jela,byk bunyik pulak nak pilih2 jantina anak!

    ReplyDelete
  140. hehe..ank akak dua2 lelaki..masa dpt ank ke2 laki dh bengang sbb dia nk sgt ank pempuan..akk pun penah terbaca artikel, jantina ditentukan oleh sperm..explain kat dia..baru dia tak marah..hmm..rezeki masing2 bersyukurlah ank sihat tak kira ank lelaki ke pempuan...nice blog adik FL..terus menulis ya!

    ReplyDelete
  141. kne bersyukur la...yg xdpt anak lgi sedih..laki nga prmpuan semua same je..atas didikan sbnrnye...:P
    si suami pun kene la berfikir terbuke ckit..igt senang ke nak branak nie..adoiii...mcm2..

    ReplyDelete
  142. betol2..dlu blajr BIO pon da bncng pasal ni jugak!!..cekgu pon kate penentuan jantina adlh d phk lelaki...

    ReplyDelete
  143. betol!! tak baek menyalahkan org pompuan...ish3...hee..=)

    ReplyDelete
  144. yes yes. jantina mmg lelaki yang dok tentukan. tapi diorang selalu salahkan perempuan. DON'T GET IT.

    *teringat zaman belajo biologi dolu dolu, adehhh -___________-

    ReplyDelete
  145. hahaha....now i understand dis theory very well. seumur hidup aku (25 tahun ni...lol) tak pernah faham. harharhar. thank u.

    ReplyDelete
  146. i told exactly the same story to my boyfriend..i mean ex-boyfriend.

    ReplyDelete
  147. HAHA . lepasni BIO boleh dapat A+ pas baca nie . haha

    ReplyDelete
  148. kebarangkalian ... hehehehe.... boleh bawak pi mahkamah nie klu ada isu cerai pasal anak.. mesti laki kalah tanpa sebab.. hahaha

    ReplyDelete
  149. hikhik..tuu la tuu akak..
    jangan salahkan ibu pegnent..

    ReplyDelete
  150. betul betul betul..ape la kebenda lelaki nak p marah perempuan lak kan..tak patut tak patut..adeii, benda2 simple mcm ni, patut lelaki kena amek tau, ni tak, nk salahkan orang perempuan..p la masuk sekolah rendah balik, belajar science..anak tu rezeki, terima je la, yg penting usaha..kan kan

    ReplyDelete
  151. tw nak slhkn je org laki ni.. pdhl...

    ReplyDelete
  152. hai fatin,akak dr blogger nhazira85.blogspot.com
    selalu ikut citer entry fatin...kali ni menarik sesuai ngan akak yg br nk kawin ni... =)
    akak bkn dr backgground pure science, kalu fatin xkesah,blh tgl post lak cmne laki nk dptkan X dan Y...da org tua2 ckp kalu alkali lbh anak laki,kalu asid lbh anak perempuan....huhuhuuh...so,nnt kalu da info blh sharing =)

    ReplyDelete
  153. well written la doctor fatin!! =)

    ReplyDelete
  154. suka entry ni!!! two thumbs up! =)

    ReplyDelete
  155. Betullah..lelaki yang tentukan jantina anak.. :) Jangan baca metro sangat tau. Fakta nak kena tau gak :)
    Jom baca ni: SK-II Beauty Skin Care Pitera Products..
    Jom baca ni: Ruangan "Cantik dan Sihat bersama Dr. Rushmini Maris Ismail"..

    ReplyDelete
  156. wah..memang sah jadi doktor terbaik..:)

    ReplyDelete
  157. e'eh.. ayat last tuh suruh kitorang jgn baca metro ke? hee :D
    best post!

    ReplyDelete
  158. hana ada belajar masa fom 5 . kalau XXY tu khunsa la pe lagi . haha .

    ReplyDelete
  159. betul tu Fatin...termasuk antara alasan lelaki nak kawin lain..

    ReplyDelete
  160. Paderi Yahudi itupun berkata, 'Saya datang mahu bertanya kepada tuan perihal anak.'

    'Air mani lelaki berwarna putih, manakala air mani perempuan berwarna kuning. Apabila air mani lelaki dan perempuan bertemu, jika air mani lelaki yang menang, dengan izin Allah, ia menghasilkan bayi lelaki. Apabila air mani perempuan yang menang, dengan izin Allah, ia menghasilkan bayi perempuan. Jawab Nabi Muhammad .Kata paderi Yahudi itu, 'Tuan benar. Benarlah, tuan benar-benar seorang nabi.'”

    ReplyDelete
  161. Ahahha~


    my siblings 7 BOY!
    bole wat team BOLA!
    and only 1 gen X and X bgabung which is ME!!! uhuuuuu~

    whatever it is, like d way U are doctor!!!



    mwahhhhhhhhhhh! ~,^

    ReplyDelete
  162. you're going to be a very good doctor FL!! :)

    blog updated :

    http://niacollections.blogspot.com/2011/04/nc-giveaway.html

    ReplyDelete

Do you like my entry? Comment if you have any idea to share!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...