Sunday, April 3, 2011

Sex Determination

Assalamualaikum

Sex determination atau nama melayunya penentuan jantina. Itu adalah tajuk yang aku rasakan sangat sesuai untuk dibincangkan pada hari minggu ini. Kalau tak hari minggu pon aku rasa sesuai jugak. Tak kiralah bila-bila, tajuk ini juga sesuai dibincangkan sepanjang zaman. Pernahkah anda mendengar situasi begini :


Suami :  Saya nak anak laki lah ! Yang ni dah masuk kali ke 3! Semuanya pompuan! Apa awak ingat saya nak tubuhkan Spice Girls versi Malaysia? 
Isteri : Sob sob maafkan saya bang, saya dah cuba yang terbaik wuwuw
Suami : Ahhhh cubo tak cubo tak do do. Bukan susah pon. Den mintak kau anak lolaki yoo bukan Porsche Cayenne S Hybrid pon. Kito coghai (cerai) yo lah! Baik den caghik (cari ) bini laen yang bulih bagi den anak lolaki.


Hmmm...familiar kan dengan situasi begini? Sering pasangan suami isteri bergaduh kerana mahukan anak berjantina sekian sekian. Yang si suami mahukan anak lelaki tapi yang keluar asek la anak perempuan. Lepas tu bila keinginan dia tak tercapai, maka dia salahkan si isteri dan memasang niat untuk berkahwin lain dengan alasan si isteri tidak boleh memenuhi kehendaknya. Si isteri mengalami depressi teruk kerana merasakan dia yang bertanggungjawab ke atas semua yang terjadi.


Sebenarnya manusia yang normal ada 46 chromosomes. 44 autosomes & 2 sex chromosomes. Sex chromosomes inilah yang akan menentukan jantina kita. Sex chromosomes ini 1 datangnya dari perempuan (ovum) & 1 lagi dari lelaki (sperm).


 Miranda Kerr = XX (female)


Jake Gyllenhaal = XY (male)


Yang ni XY tapi berlagak XX. Yeah like we can't differentiate you :')



Tapi perempuan hanya boleh membawa X chromosome sahaja. Sedangkan lelaki boleh membawa sama ada X atau Y chromosome. Sewaktu sexual intercourse berlaku, sperms akan berenang-renang ke tepian hulu untuk menemui buah hatinya, si ovum. Si ovum merupakan seorang yang taat, playgirl jauh sekali, maka dia hanya membenarkan 1 sperm menembusinya. Jika sperm yang bertuah itu membawa chromosome X maka X + X = XX (female). Manakala jika sperm yang bertuah itu membawa chromosome Y, maka X + Y = XY (male). Dalam erti kata lain, JANTINA SEBENARNYA DITENTUKAN OLEH PIHAK LELAKI


So apehal kau nak kecoh lebih put the blame dekat ibu yang mengandung bila kau tak dapat anak lelaki?Macam tak pernah dengar pulak orang kata, jangan salahkan ibu yang mengandung. Like it's true okay. Contoh macam kau sakit giler perut pastu kau nak berry, lepas tu kau masuk tandas tapi t*hi tak mahu keluar. Kau salahkan tandas ke? Padahal rectum kau yang tak cukup dilate dan tak stimulate defecation reflex haha!

Even kau kahwin lain pon, kalau sperms kau asek bawak X chromosome, anak itu akan jadi perempuan jugak. It won't solve anything. The best way is to keep on trying. Mana tau one day jack pot ke dapatlah kau anak lelaki. Kesianlah kat orang perempuan, dah mengandung, beranak, lepas tu disalahkan lagi semata-mata sebab kau tak nak baca fakta science darjah 4. Itulah suruh baca scientific facts taknak, asek baca Metro.


Thank you for reading this entry !

216 comments:

1 – 200 of 216   Newer›   Newest»
y u y u Z u l a i k h a said...

betol betol! ada sedara yuyu , dapat anak perempuan, dorang bagi kat orang,

haishh~


yuyu tulen XX~

MéuzAngelo™ XXIII said...

zaman skrg kan rmai pompuan.. tapi tak kesah pun.. anak jugak kan.. :)

gegurl pink said...

entry yg bagus.. suka2...

miss ANGIN said...

yeyy ! pengetahuan berguna ni . thanx fatin liyana :)

HAJAR AZMAN :| said...

ilmu yang berguna :)

triple like :)

NisaAdnan said...

yeahhh terasa terimbau kenangn lama blajo BIO la pulok ^^^

Askrie Hishamuddin said...

HAHA :) I loikeee ur last sentences!

♥ LULU ♥ said...

setuju!

jia said...

ahah i like dia en3...its true...yahuu...dun put da blame on wife...(apsal saya plak terlebih hepi ni) not married yet...hehe...
Keep up the gud way...i enjoy reading tis! =)

mumtaz afiqah said...

btol tu. kdg2 sja je laki bg alsan sbb nk kawen lain! haha =P

Fyqa said...

haha. nice entry. :D

NOIN said...

Woi! gua suke gila entry nie.. mukaka :P

tq FL menambah pengetahuan saya walaupun masih lambattttttttttt lagi nak kawen :D

$καяαмɛℓαʓʋяɛ said...

ouhh , sis saya baru belajar pasal kromosom sume neh . hehe sains form4 :)

Ayeem Jemain said...

bila doktor berkata2

Fina Fento said...

part baca metro tu setuju sangat.

amek masa seminit stengah baca dialog tu..haha. terus rasa diri ni macam nabil T3T

princess sakura said...

learn somtim new ~

NURUL HIDAYAH said...

setuju !!!
so laki jangan salahkan pompuan...salahkan sperm anda..ngehhh :P

Schajar McFlurry said...

setuju3....! jgn salah kan ibu mengandung jewr.... dah larh diorang penat2 mengandung 9 bulan ta0....

^^

atyn said...

kasi boooooooo je pnjg2 kat hubby mcm tu. haha. tp ade care yg saintifik ke nk kasi kua beby pepuan o baby boy eh?

queenIzyan said...

This is a must-read entry for men.. Say NO to sex determinant... Go Fatin Liyana~~!! ^^,

faiqah said...

wah...kak fatin awesome la entry ni:)
LIKE!

mieyn said...

betul2...org laki slalu salahkan perempuan kalau pasal bab jantina anak ni..huhu

Mr. Swift said...

Hello XX! :p

queenIzyan said...

This is a must-read entry for men.. Say NO to sex determinant... Go Fatin Liyana~~!! ^^,

ishiko said...

umm.. betol3x..

si.budak.deghil said...

terbaek..now tade sape bole slah kn perempuan..great entry btw FL :) info yg bagus..

~eZmALiZa~ said...

tibo-tibo den teringat lak kek cikgu den yang ngajar biology dolu2... hahaa... :D

Wanybunny said...

ha sokong! kasi pedas2 sket sama itu lelaki HAHA!

little ain said...

LIKE. hahaha

arxar said...

okay article ni mmg berguna gile akk atin. nnt before aza kawen, aza nak suruh bakal laki aza bace dulu. bia die paham betol2. kang takde alasan nak cerai2 kikikiki. and 1 more, alasan x nak baca fakta science darjah 4 and asek bace metro tu mmg klaka gile! hihi

Anonymous said...

FL...entry yg agak kelucuan,tp menarik..

Izzan Salwana said...

Ohh yes yes. Betullah. :) on my biology buku adaaaa,

Pycah Abd Rahim said...

haha , yes yes betol ! selalu ibu ibu jee yang kena marah kalau dapat anak jantina lain dari kemahuan . tak patutt -.-

farahin :) said...

haha, amek kau. wahai kaum adam, pasni jgn nk salhkn kaum hawa pulak :)

Yana Nana said...

bile FL telah mengeluarkan bahasa sainsnya, maka dengan sepantas kilatnya aku jadi blurrrr =,=

cik HaniBhulat said...

Setuju 100%...lelaki jgn nak blame ppuan sgt kan...Ego la tu...hihi...
Comel jew entry nie...umum...

cik rama-rama said...

hahaha...btol2...cikgu bio dh bg penerangan dlu..

pyqah87 said...

Wah..Pasni kalo ada rezeki n kawen bole la pakai teori ni kan kalo laki dok bising2 jer..Hihih..Thanks info..Baru tau rupenye laki yg banyak menentukan anak laki or perempuan..

aimiaimi said...

heheh..bwk btenang doktor FL.. :)
patutnya dorg besyukur sbb dorg jgk kita dpt lahirkan baby..kalo harap kn dorg...tatau la nk kuar kot celah mana kan..hhohohooho

MRS. K said...

huhuh.. ingat doc FL nak kasi tips dapat anak lelaki/girl tadi. hikhik...

tengah usaha nak dapat gegirl nih.huhu

Dea said...

soo true... like diz one, sis!!..;)

kekwa10 said...

wah,atin emo plak tgh2 panas ni?cool down atin,wat koktel lg eh :P

caHAYA said...

haha..nice enty to share la sis..pepon jantina anak kite, yg penting sihat n sempurna..tu lg baek.. ;)

nonadiera md rahim said...

yup FL, i agree wif u.. (:
doctor terbaeklah kamu..hehehe

intandayani said...

good sharing...thanx laling

Encik Amman said...

sebenarnye ada teknik yang biasanya boleh membuatkan lelaki itu boleh menentukan jantina anaknye.. dari segi teknik dan juga kepekatan air mani.. sapa tahu? ;p

:: cekodod :: said...

haha..so true

~ fiezaafiez ~ said...

haha.nice entry! xley nk nafi lg khbtn dr.fatin liyana.like!

aku nabihahaha:) said...

first time seumur hidup faham biology..yes!yes!

Admiral Hafiz said...

teringat lak belajar bio masa sekolah kat SBPIS dulu..
minat sgt topik2 ni

tp ble dh amek engineering
terus lupa
ahaha


Entry Terkini: Perhatian Kepada Blogger Di Sekitar Perak! - Gathering Blogger Perak

cahaya Izzah said...

information yg sgt2 bgs.. wlaupun da blja dulu. tp da lupe..hehe..thanx FL..

laykamOzarO said...

btol !!!!
2 kaki n 2 tgn angkt tnde stuju :)

adeQ said...

ado jugak ek camni? isk2.. btw,, rajinnye hapdate~

liana ramli said...

bapak ,rasa mcm buat revision biology .haha .jimat masa nak selak buku bab dna n genetic sume tu .hihi XD

Mainur Hasnah said...

hahha suka gila entri ni.. patut ramai peduli pasal hal begini.. lagi pun rezeki di tangan tuhan

ama said...

.

Chegu Zubir said...

nice info..everything starts form a man...so jgn salahkan perempuan.....hehehehhe

jom baca ni
Perkara Yang Kadang-Kadang Kita Perasan/Tak Perasan
Renungkan Sedalam-Dalamnya- "Jodoh"
Kenapa Lelaki Tak Kahwin????
Kejutan Dalam Perkahwinan

napeace™ said...

Rasa macam masuk kelas bio lak @___@
Oh dominant recessive allele adoi penin2 hahaa

Syaira Kayy said...

tetibe teringat kt subject biology. hehehe ^^

Anonymous said...

tiba tiba ingat masa belajar Biology Form 5. oh dangg! dapat B+ jea.
T____T

Ada baby girl yg cute ^_^ said...

Yup kami yang salah dalam hal ini..lain kali kami akan latih sperma2 kami untuk mengikut arahan dgn lebih berkesan :DD... soldier line up!!..today you will trained how to follow my order.. :DD

misz aina ♥ said...

btl2 sis^^..
dh pnh blaja dlm subject bio wktu form 5 ^^

Hannah Johary said...

Hahaha great post! Love it!

CikKaikazie said...

hahahaha tiba-tiba blame metro..

scarletmihuhu said...

hUhu, ya larr, budak skolah puwn tahu fakta niy, law dia xnak baca juga, koyak je mana2 artikel pasal niy pastu tampal kat seluruh dinding uma.. konfom dia baca Huhu

Siti Nur Amirah said...

like!hehe..dasyat nye..dajah 4 ke??bkn dajah 5 ke??o.O

cLeO zaRa said...

So true. LOVE it.
mcm nak copy paste.
then post surat kat org laki yg cenggitu pny kepale.
HEHEE :)

hida.hadi said...

ajar topik ni kat bbudak form 4.
ade ke disuruhnya buat eksperimen?
-_-"

Wani said...

ohhhh . baru tahu ~ haha

eT said...

Suka sgt artikel nih.
Patut bg deme2 ulang masuk sekolah balik.huhu.

Hasyarghh said...

So damn true. Bila ovum gabung sperm jadi ovulation first lepastu fertilisation lepastu implantation lepastu erkkkkkkk kbai. lol

TESLAMARIN said...

baca buku tajul muluk, ada petua nak dapat anak lelaki ataU perempuan,

Cik Miera said...

haha...kaum lelaki...kalau nak tntukan jantina ank, korg kena la blaja..korg yg tntukan

c said...

amek teknikal,tak blajo bio time sekolah dlu..hahaha..mne la tau..

tp skang da tahu..^_^

QISREEN ELTON said...

Terkojut den nengok gambar no.3. Semput nafas lagi ni ha..

Tapi itulah hakikatnya..salah satu reason yang mencatit ratings antara tertinggi di Malaysia.

Apa-apa pun akak hanyalah avatar.

Safa Najihah said...

ehh, saya baru belajar. chap 3, heredity and variation. form4 punya =.=.

ARIEFFAH OSMAN said...

sangat betul... blaja ni time amek bio dulu... then skrg bile my husband ckp die nak anak laki lak pas ni, saye cakap "usahakan lah supaya u punye y sperm cpt2 pegi kat i punye ovum... if x, don't blame me..." bhahahah!!!!

Qyra Yuuri :) said...

sokong 100% la artikel ni. situasi macamni mmg selalu berlaku pun dlm masyarakat. lelaki slalu salahkan isteri. dh la isteri tu penat penat lahirkan anak . dh dlm ambang sakaratulmaut. tapi, dia sesedap je nk salahkan org. mengong =,=. btw, nice entry.i love it :)

HafizRahman.com said...

haha doktor dah membebel...hihihihi

a!Na said...

xptot laki tu slah kan pompuan. ptut nye pompuan tu yg kne ckp kt laki, "u ni, sket2 i mengandung dpt ank pompuan, cube la kalo u bg i sperm yg chromosome Y, kan dpt ank laki." hehe. pape pon rezeki Allah. besa pahale kalo jge ank pompuan btol2.

shidarashid said...

salah 2, bukan asik baca metro. tapi asik baca metroll LOL. :P

SMOOTHPILLOW said...

nice entry FL .. !! ;)

ShariffJafri said...

like yang ayat last "Itulah suruh baca scientific facts taknak, asek baca Metro".. hahaha!!

SMOOTHPILLOW said...

nice entry FL!! ;)

cikcleopatra said...

absolutely agree!!! jantina anak lelaki yg tentukan ohkey!

Siti Nur Fatimah Mohamad Ali said...

sy bg jd perempuan! hehe

muahh!!

~ Tieqa~ said...

love this entry..

Anonymous said...

hahaha...nice entry...love it...x kesah la anak laki or ppuan... we should grateful aite... tu semue rezeki dr Allah...

hani adzmi said...

hehe.betul3.kalau kembar laki pmpn kire power la kan.hee

Encik Bedak Sejuk said...

kalau kembar gi mana ya neng...? haha...

p/s : bila nk kahwen ni... :P

Manja (let it be my sweet name) said...

Manja harAP lelaki zaman sekarang faham yer sbb die org belajar sains so yang agak2 x faham tu sah2 ler fail waktu kelas biology :P

Kisah Aku... said...

ermm..more specific, gene SRY yang akan coding development male sex organ ni dan gene ni di bawa oleh Y chomosome yang di mana hanya ada di dalam sperma yang dihasilkan di testis yang ada hanya pada lelaki..

ovum umpama bekas,isinya adalah sperma...jadi lelaki2 yg berkata salah perempuan xdpt jantina zuriat spt yg diinginkan adalah sangat kurang berilmu.noktah

Acin said...

saya darjah 6 ... tak belajar pun ?

Izyan Masri said...

FUUHH.DOKTOR FL DAH BERBICARA.TEEHEE.TAPI KAN TAK BAIK BETU YANG MEMILIH NAK ANAK TU KAN.BAGI PELEMPANG JEPUN JE.XD

Apple Cute said...

wah...entry yang best..info yang berguna..hehe suka jugak sharing is caring^_^

putryteya said...

Wau... biology..
Awk mengingatkan saya ttg biology sy blajar thun lpas.. pasal chromosomes, n etc. thenks..!

| syakirah farhana | said...

haha mcm tenga belaja Science Form 3 ( Chapter 4 ). hehe

cty said...

hhahaah..nice one atin...:)

Alia Syaza :) said...

lahh, baru tahu yee, kalau girl XX and kalau boy XY, yeahh! pelajaran baru ni... hihi..

macam cite kyle XY tu right? hmm! thx for sharing..

baru tahu lah kak fatin ;D

MiSz fiFiEyQa said...

ye memang bukan salah ibu mengandung..macam family saye sndiri..byk XXY lorh..huhu..saye sorang je XX yg tercipta..haha..

~Mary~ said...

:)

Ara said...

dis post specially to all male chauvinist pigs out tharr~ ima holla my hands to u, sistah!

'asek bace metro' - terbaek! kahkahkah!!! XD XD

hasnul.mubakir02 said...

Love this entry >.<

Kat sini nak share sket pemilihan Jantina dari Al-Quran .....

Al-Najm 45-46:

"Dan sesungguhnya Dialah yg mencipta pasangan laki-laki dan pasangan perempuan, dari mani apabila dipancarkan"

penentuan jantina ni org rmai bru tau x sampai 90 thn melaui kaedah sains modern tapi Al-Quran dh nyatakan 1400 thn lebih awal .... lelaki yg menentukan jantina dan bukan perempuan .....

Kalau si suami tue faham Al-Quran, x der kerjanya dia nak salahkan Isteri dia kalau anak asyik perempuan ...haha...

Anyway ... sekali lagi
love this entry.... huhu

Nurfarahana Abdul Aziz said...

tu la pasal..nak salahkan mak nye pulak..padahal bapaknye adalah punca segala-galanya...bersyukur je la dah ada anak..ade tu kawen bertahun, tak dapat anak pon...

Bintun Sazali said...

BETUI BETUI BETUIIII!!! HAHA ;p

suke sgt3 la entri nih!!! :D

lisa said...

terbaik ! should be thankful lah dah dapat anak =)

Hazliyana Mazhar said...

haha... best best ! ^^

kucarkacir said...

agree 101 % wif u !

hani said...

yeah memang sangat setuju.
time belajar biology pon memang kitorg(perempuan) sungguh sungguh debat pasal ni,mentang mentang baru belajar.hoho

teddy bear said...

ye! betol ! betol ! betol !

pihak lelaki yang menentukan jantina anak, bukannya perempuan..

tak caya pegi bukak buku teks biology form4.. hihihi :D

Cik Sara Aspalela said...

hye...jom join GA

http://ciksaraspalela.blogspot.com/2011/04/sara-pari-our-1st-giveaway.html

Pijahh' de-Arr said...

auchh..bio~~
ngee~

saya bukan tomato said...

err ada ke patot... huuu

NIA.AFFINA said...

jangan salahkan ibu mengandung :)

gurly lyla said...

salam...
very nice article today....dh ingat blk ape blaja dlu..tq FL.. :))

hadiee said...

laki ka pompuan ka. kita semua ciptaan Allah.dan Allah maha adil. apa ada hal. nice entri fatin. :)

Asyieq-iN Rkey said...

nice entry FL...pasnie leh gune fakta nie utk gtau sume laki..."bkn slh ibu mngandung..slh ayah pnye sperm...hahaha"

MSS said...

den lupo dah subjek biologi form 4&5..camano tu??
..sungguh ilmiah..kalau XXY ap jadi ek??

Natasha said...

The truth is, even though sperms have two chromosoms, ada banyak alternative utk perbanyakkan chromosom Y to own baby boy, dan cara mematikan chromosom Y to have more chromosom X for aiming baby girl. So married couples kena banyak membaca :) tambah ilmu

Datin Tuu said...

hahahahahahha!good

Opah Kentang said...

huhu..terimbas kembali subjek biologi

cromosome XY+XX jadi ape..huhu..
:)

Sophie Al-yahya said...

I like this entry. So clear.. =)

Hani Shubie said...

ha, tahu takpe. sangat2 la mengarot kalau ttibe blame maknye. ingat sonang ke nak carry the baby dlm perot slame 9months tu? ish3....

dila bahar said...

memang ilmu terbaik la fatin. =)

Cik Yana said...

Hahaha~ betul! lecturer dulu pun ade bagitau anak lelaki ke perempuan ke, lelaki yang tentukan. Hahaha~

Entry terkini: Hadiah dari Johor dah sampai. Thanx cik Ailyl :)

hazirah kasimon said...

ha-ha mnyokong sttmnt neh!!!!!!!!

kataku said...

iLOVE this entry :)

pingu_kecik said...

tuuu diaaa..
abes kuar segala biological terms..
terbaekk! haha..

btw, mmg betul pun ape yg FL ckp tuh..

Nisa said...

mematikan chromosom utk aim jantina baby? how?

jaa64 said...

nice one future doc!!! :)

~uǝǝʇɐɟ said...

i like......:)



*tu lah laki...belajar biar pandai...amik biology ke medical ke, kan penuh ilmu..tak pun,try search tnet to know more information bout this.jgn slhkn pmpuan saje..huhu


IRINBLOGSPOT :)

nadiah yaya said...

hahaha....dpt ank pn dh kira betuah la tu,demand gile

Bungakopi said...

wah maklumat yg bguna. tq!

TheAngelWearsHijab said...

kayak K-drama Kim tak goo aja hehehhe

Ifti Larina said...

doctor wannabe :)

::cik ungu:: said...

info yang bagus...so no reason lelaki nak carik lain=)

::aien:: said...

entri terbaek di ujung minggu la FL.


So, dear future husband, dont blame your wife after this! :)

yatie's EPISODE said...

sis FL! like this entry! ((:

apa2 ponn, anak rejeki Allah. hargainya lah kan kan kan. hekhek

zaty said...

macam bukan salah sapa sapa je,sbb Allah yg tentukan semua.lelaki bukan leh train sperm pun,nk suh yg mana gi attack ovum.scene dlm entry kak liyana nih kes org tak bsyukur nih,aigoo.

^^

♥ Aimi Rashid said...

Kak Fatin, betul sangat. Chromosome perempuan memang dah gituu ja, mana boleh tukar-tukar. Lelaki ni boleh bwk yg mana-mana ja. Ish kalau tak dapatnya anak lelaki tu, sabar ja la. Kuasa Allah. ( Lelaki pun mana boleh control nk bagi chromosome yg mana satu HAHAHAHA )

Señorita Layla Zahara said...

pergh..isu best!

blaja dlm psychology gk.
hehe :D

Nour Eyza said...

ramai jugak yang eyza dengar macam tu.. tapi ada tak sampai bercerai.. sebab semua tu kan kuasa Allah nak bagi kita anak lelaki ke perempuan..

berusaha sehabis baik je la..huuuu
=)

micah aje said...

baik untuk para2 bapak membacanyaaaa
hehehe

Nino said...

good entry ^.^

khairunnisa ♥ said...

hye FL XX, nisa XX disini ^_^

like this entri! ;) anak tu rezeki, terima je lah ^_^

cipieayu said...

bagus jugak kongsi ilmu camnih..mana nk ingat daaa sains darjah 4..hehe..klu twin plak chromosom nyer cane?

✿ MIZZ NIA AYSRUQ™ ヅ ✿ said...

haha...klakar la....

Suriayati Datu Mudin said...

kekeke sungguh cute saya pun nak masuk anak 3 semua girl tp hubby ok jer..takpe manatau nanti rezeki ada lg ;)

ayu :3 said...

woo, blaja dalam biology dlu. seingat ayu laa. boleh kan 2ekorsperm masuk dlm 1ovum? erk, paham x nie -,-"

dr haidar said...

the best entry i've ever read.
syukur apa yang dapat.
itu seharusnya.

qyqa said...

hahahaha..
perli para suami dan metro skali..
terbaik!!!

Air said...

Genetic course of the day..:)
Good post for some ignorant people out there..

NADDY KZAMAN said...

hehehe...

eden memang suko ekau wat entri ni..
mmg den bongang botul la dongar lolaki zmn skang ni dok salahkn pompuan yo..dio ingat pompuan ni mesin..ongeh botul..

LittleGurl said...

setuju sangat! memang selalu pompuan ne jadi mangsa buli T_T

pika pikah said...

hi,

thanks for the informative post. i remember studying this in my biology class not so long ago.

but, regarding the title, don't u mean 'sex determiner'? because 'sex determination' is gramatically incorrect. (sorry, i'm a freakish grammarian! =D)

Sorry if I offended anyone. Just want to clear things up. have a good day everyone. ;)

fittiariri said...

nice entry..sgt berguna lah fatin =_=

diyana said...

ye!! saya dah dapat jawapannya sekarang..akhirnya..ilmu bio ada jugak lam otak saya...;)

Ayuni Ariffin said...

Informative! Thanks :)

Rahimah Hedlund Sazali said...

yeahhh betul2..tingat time cikgu bio ajar dulu..heheh

Anonymous said...

chop2..agak kurang brsetuju disini..memanglah guys akan menyumbangkan either X or Y chromosome,but bak kate FL, ovum yang taat setia tu akan membenarkan 1 sperm menembusinya..so girl la yg actually mnjadi sex determiner dlm case kali ni..sape suruh dia kasi yg X tu masuk?bukakla pintu utk Y chromosome...barula dpt baby boy..x gitu????tp yg sebenarnya semua tu ALLAH yg tentukan..kite hanya merancang..tp Allah sebaik-baik perancang

♥CIK SHA♥ said...

ahahaha..i love this post!!

betul tu..saye setuju jugak dengan komen dari @hasnul.mubakir02..dalam al-quran dah lama menyatakan hal ni..^_^

anak lelaki ke anak perempuan ke semua tu rezeki dari Allah..kena la bersyukur kan?kalau reti buat anak je tapi tak reti nak didik jadi elok tak gune jugak..kan?

baju kurung said...

ok......entry menarik!
wanna share something yg sya pernah belajar...hehe
one of my teacher had said that..klu nak dpt anak lelaki..hubby tu kena rajen exercise..bila hubby kte energetic chromose Y berenang lebih laju drpd chromosome X..so possibility dpt anak lelaki tu lebih high...tapi ni x tau benor ke dok koz xde bukti saintifik lagi,,but at least try kan hehehehe

sape yg rajen or desperate nak dpt anak lelaki, wat ar kajian ttg ni :)

baju kurung said...

ok! topik menarik!
ckgu sya pernah kata...kalau nak dpt anak lelaki b4 intercourse seorang suami tu kena exercise coz bila hubby tu energetic ia akan pengaruhi chromosome Y, chromosome y akan lebih cepat berenang compare wif chromosome X.tapi x sure ar whether ni kajian saintifik or teori cikgu sya jer hehehhe :)

iQaH @ $yA said...

my sir ada bgtaw,
if nak dapat baby boy,
dad kna makan banyak protein,
mom kna mkn banyak sayur..=DD

~uǝǝʇɐɟ said...

anonymous atas ni --"

►AdamXis◄ said...

Assalam...sokong Dr2be.Fatin Liyana...baru faham pasal genetic2 nie...TQ Dr2be

nur aisya humaira said...

sepatutnya terima je laa kan, ank pompuan ke laki..org laki laa ni, cetek betl pikir..saje nk cari alasan nk kawin lain...keke

hanafijaafar said...

i hope you won't TL;DR me.

sekali lagi aku rasa entri ni bes sebab aku nak baca part komen.

komen lagi bes dari entri ke? eh,tak, tidak begitu cik penulis.

aku suka baca komen kali ni sebab nak tengok tahap kesedaran sains yang sangat asas. tapi kecewa jugak la sebab ramai tak tahu, benda ni dah tahap maha simple. kecewa bila tengok tahap pengetahuan orang kita tak pergi jauh, terperap kat dalam tempe basi jugak.

maka dengan itu, adalah sungguh bagus kamu menulis entri ini, agar mereka sedar akan ilmu-ilmu yang tersisakan.

argh, kecewa lantas hilang mengantuk.

tHe MeTaL HeRo said...

eh ni dialog zaman bila ni?
kalau sebelum zman merdeka dulu.. ok la.
ada lagi ke orang mcm ni =_=. orang kampung pon celik sekarang. asal bini dah bleh mengandung tu.. dah ok la tu. tak kisah la lelaki ke perempuan.

Anonymous said...

best la post2 mcm nie..
ermm FL boleh tak cite pasal 'kenapa setiap kali kite balik dr kelas or mane2 je la kan..sampai ke kat bilik mesti nak terkencing'..kenapa ye? mesti FL tahu kan? share la cket..\(n_n)>

cik nur said...

anak perempuan ker lelaki yang penting kena bersyukur sbb ada anak..penting ker jantina nie??

♥sophie♥ said...

yeahhhhhhhh ! gooood entry sys ~

adaadean said...

menarik!

Nur Afifah Mohd Ghazali said...

suruh lelaki pregnant jela,byk bunyik pulak nak pilih2 jantina anak!

anis nezan said...

good entry ;D

Anonymous said...

hehe..ank akak dua2 lelaki..masa dpt ank ke2 laki dh bengang sbb dia nk sgt ank pempuan..akk pun penah terbaca artikel, jantina ditentukan oleh sperm..explain kat dia..baru dia tak marah..hmm..rezeki masing2 bersyukurlah ank sihat tak kira ank lelaki ke pempuan...nice blog adik FL..terus menulis ya!

nurayunni said...

kne bersyukur la...yg xdpt anak lgi sedih..laki nga prmpuan semua same je..atas didikan sbnrnye...:P
si suami pun kene la berfikir terbuke ckit..igt senang ke nak branak nie..adoiii...mcm2..

sindarella-tyra said...

betol2..dlu blajr BIO pon da bncng pasal ni jugak!!..cekgu pon kate penentuan jantina adlh d phk lelaki...

Fuza Marquis said...

good point Fatin!

hyuk said...

betol!! tak baek menyalahkan org pompuan...ish3...hee..=)

eza jaja said...

i like...

Ira Yusof said...

yes yes. jantina mmg lelaki yang dok tentukan. tapi diorang selalu salahkan perempuan. DON'T GET IT.

*teringat zaman belajo biologi dolu dolu, adehhh -___________-

Mrs Emzee said...

hahaha....now i understand dis theory very well. seumur hidup aku (25 tahun ni...lol) tak pernah faham. harharhar. thank u.

Anonymous said...

i told exactly the same story to my boyfriend..i mean ex-boyfriend.

k Lee :) said...

HAHA . lepasni BIO boleh dapat A+ pas baca nie . haha

Lizzie Yasmin said...

kebarangkalian ... hehehehe.... boleh bawak pi mahkamah nie klu ada isu cerai pasal anak.. mesti laki kalah tanpa sebab.. hahaha

SYIEDA said...

hikhik..tuu la tuu akak..
jangan salahkan ibu pegnent..

Hafidzah Hafidz said...

betul betul betul..ape la kebenda lelaki nak p marah perempuan lak kan..tak patut tak patut..adeii, benda2 simple mcm ni, patut lelaki kena amek tau, ni tak, nk salahkan orang perempuan..p la masuk sekolah rendah balik, belajar science..anak tu rezeki, terima je la, yg penting usaha..kan kan

Diya Edhayaa said...

tw nak slhkn je org laki ni.. pdhl...

Anonymous said...

hai fatin,akak dr blogger nhazira85.blogspot.com
selalu ikut citer entry fatin...kali ni menarik sesuai ngan akak yg br nk kawin ni... =)
akak bkn dr backgground pure science, kalu fatin xkesah,blh tgl post lak cmne laki nk dptkan X dan Y...da org tua2 ckp kalu alkali lbh anak laki,kalu asid lbh anak perempuan....huhuhuuh...so,nnt kalu da info blh sharing =)

*apple* said...

well written la doctor fatin!! =)

brown19 said...

suka entry ni!!! two thumbs up! =)

Nur Hanani said...

Betullah..lelaki yang tentukan jantina anak.. :) Jangan baca metro sangat tau. Fakta nak kena tau gak :)
Jom baca ni: SK-II Beauty Skin Care Pitera Products..
Jom baca ni: Ruangan "Cantik dan Sihat bersama Dr. Rushmini Maris Ismail"..

Syafiq Rosli said...

wah..memang sah jadi doktor terbaik..:)

faRaHOolicS!! said...

e'eh.. ayat last tuh suruh kitorang jgn baca metro ke? hee :D
best post!

hannafauzann said...

hana ada belajar masa fom 5 . kalau XXY tu khunsa la pe lagi . haha .

Mamachia said...

betul tu Fatin...termasuk antara alasan lelaki nak kawin lain..

bijakjaya said...

Paderi Yahudi itupun berkata, 'Saya datang mahu bertanya kepada tuan perihal anak.'

'Air mani lelaki berwarna putih, manakala air mani perempuan berwarna kuning. Apabila air mani lelaki dan perempuan bertemu, jika air mani lelaki yang menang, dengan izin Allah, ia menghasilkan bayi lelaki. Apabila air mani perempuan yang menang, dengan izin Allah, ia menghasilkan bayi perempuan. Jawab Nabi Muhammad .Kata paderi Yahudi itu, 'Tuan benar. Benarlah, tuan benar-benar seorang nabi.'”

LyNn Ribena said...

Ahahha~


my siblings 7 BOY!
bole wat team BOLA!
and only 1 gen X and X bgabung which is ME!!! uhuuuuu~

whatever it is, like d way U are doctor!!!



mwahhhhhhhhhhh! ~,^

~*~ NiaCollection ~*~ said...

you're going to be a very good doctor FL!! :)

blog updated :

http://niacollections.blogspot.com/2011/04/nc-giveaway.html

«Oldest ‹Older   1 – 200 of 216   Newer› Newest»