Saturday, April 2, 2011

Game Console

Assalamualaikum

Masa aku kecik-kecik dulu aku suka main petang. Agak-agak dah pukul 5 nanti aku akan keluar rumah dan roger budak-budak taman untuk berjumpa di taman permainan. Dulu aku lasak, apa barang main Barbie bai. Tak kental. Aku main rollerblade. Lengkap dengan helmet & knee pad atas dasar keselamatan. Itu pon setelah aku merengek-rengek mintak ayah aku belikan dekat Makro. Makro dah takde lagi sekarang, dah ganti dengan Tesco. Dulu-dulu, Makro tu orang dewasa je boleh masuk, kanak-kanak tak boleh masuk. Diskriminasi kanak-kanak sungguh.

Tapi aku bukan nak highlight pasal diskriminasi kanak-kanak ataupun ketidakadilan Makro. Aku nak cakap pasal kanak-kanak di zaman sekarang. Kanak-kanak di zaman sekarang tidak lagi kenal erti kebebasan dan kebahagiaan bermain petang bersama rakan-rakan. Sungguh tragis apabila mereka memilih untuk berlari dalam GTA instead of berlari di padang.

Kalau dulu, basikal dianggap sebagai hadiah yang paling berharga. Rata-rata kanak-kanak akan memiliki sebuah basikal tatkala umur mereka mencecah 4-5 tahun. Mungkin masa tu tulang femur dah cukup kuat untuk mengayuh pedal. Tapi pada zaman sekarang, cuba kau belikan basikal untuk adik kecik kau. Tak layan de dia. Paling pon seminggu dua je dia hargai, lepas tu dia mintak belikan PSP. Kanak-kanak zaman sekarang fussy dan sombong. Belikan PS2 dia mintak Xbox. Mana ada orang main PS2 lagi sekarang..........katanya. Belikan Xbox, dia mintak PS3. Game tu tak available untuk main kat Xbox jadi kena beli PS3.........katanya lagi.

Mereka menolak keras kalau diajak untuk bermain diluar rumah. Panas lah macam mana nak main? Asyik duduk dalam rumah mengadap game console sambil mengunyah nugget yang baru digoreng oleh bibik. Mereka juga sering bercakap tentang cheats untuk menambah nyawa & senjata. Alahai tak kanak-kanak langsung!


Thank you for reading this entry !

79 comments:

  1. setuju setuju..
    jiwa kank2 sekarang xkental..!! haha...

    ReplyDelete
  2. hahaha...kanak2 sekarang memang...mane diorng reti nak men kejar2 ke pe kat luar umah tu...mengdap game jeee...x mcm kite dulu2... bab makro tu anis ingt lagi..kanak2 mmg xleh masuk! kelakar lak ase...haha

    ReplyDelete
  3. yeaa ! saya setuju sangat !
    tak patot , tak patot.

    ReplyDelete
  4. haha..kanak2 moden..

    ReplyDelete
  5. btol2...permainan bdak2 skrg da x challenge cm kte dlu..huhu lawak plak t'ingt dlu pnah jgk beli roller blade kat makro...tp tngu kat luar je la..dak kecik x ley msuk..sob3

    ReplyDelete
  6. sangat setuju.. cuba tanya kanak2 sekarang, ape itu galah panjang, polis entry, lompat getah, batu seremban and sebagainya masa kite kecik2 main.. mane nye dorang hadap sume2 nie.. jatuh sikit je dah merungut.. panas sikit dah bising.. kann kann kann???

    ReplyDelete
  7. dak2 skang advance. darejah 2 dah tau youtube. nasib baik bukan redtube. grr

    ReplyDelete
  8. skang zaman dh moden.. permainan kanak2 dulu lbh lasak.. rindu lak tyme budak2 dlu =)

    ReplyDelete
  9. stuju dgn kak FL ;)
    budak zaman skrg makin maju .
    dulu kita kecik2 mana dpt hp ,
    diorang ?
    maju dahh .
    haha
    game jgn citer , expert ! haha

    sudi2 la cmnt entry kita kak FL ;)

    http://eyjalukman.blogspot.com/2011/04/its-my-wonderful-lifehow-about-you.html

    ReplyDelete
  10. back to 90's...is the most ever cool chilhood..! agreed? ;)

    ReplyDelete
  11. btol2....permainan knak2 skrg mmg x sihat..asyk tperuk dlm rmh je..huhu tp lawak la t'ingt pnah jgk beli roller blade kat makro...tp duk luar je la..dak kecik x ley msuk..sob3

    ReplyDelete
  12. zaman wa (86) dulu lg besh....
    main guli,gasing,buat basikal sendiri...
    perghh...nostalgic btol bila igt balik...huhuhuh...

    ReplyDelete
  13. hehehee.....
    teringat dulu, kalau pergi makro mmg kne confirm kne tunggu kat luar...hati tu dok tanya " pa lah yang ada kat dlm makro tu ek.."

    ReplyDelete
  14. itulah dia..
    biasa lah.. dunia semakin di bawa arus kemodenan...
    dulu pun mak2 kita mana main beskal kan? kecik2 dorang main batu seremban je pun... hehe.. so no wonder kanak2 skrg mcm ni.. " dunia dah semakin maju :) "

    p/s : adik aku tak habis nak layan keluarga dia dlm THE SIMS..hampeh -__-"

    ReplyDelete
  15. betul2..macam rugi jew diorang kan...xder yg best untuk dikongsi kat orang lain bila diorang da dewasa kelak

    ReplyDelete
  16. yeah2 betol2 mcam keling je , adek aku pon same , kng petang2 lyan tb , aku je yg bsing suo depe kua , kng t dpe mnx duet lak na bli kopok , aku cepuk seko2 seko2 kng

    ReplyDelete
  17. Agreed ^^
    knk² skrg da x cm zaman kite² dlu...
    semue moden sgt...
    smpai nk kuar umah pown xmau kan...

    -E-

    ReplyDelete
  18. betoi.. setuju.. contoh budak zaman skrg, adik aku.. -.-"

    asyik ngadap playstation je.. takpon lappy..

    main gaaaaaaaaaammmmeeee je..

    kalo boleh nak main game je 24/7. haihh :P

    ReplyDelete
  19. hak3...........pastu dah main...kena cr cheats plak kt internet.....nyusahkan bt0i........

    ReplyDelete
  20. n lagi dengan kemudahan internet lagi la mcm2 game esp kat fb 2 ha. n diorg kua uma la. tp utk g cc n main game dgn kengkawan. hahaha

    ReplyDelete
  21. tau xpa...even my niece yang umo 7 tahun tu pun tak nak main laut...panas lah, pasir lah...kalau pegi picnic kat mana-mana sungai pun habis dalam dia masuk air takat lutut jer..itu pun poyo bawak pelampung bagai..haiissshh...budak2 zaman sekarang..

    ReplyDelete
  22. peredaran zaman..
    singgah sini..sila2lah jenguk blog hamba..

    ReplyDelete
  23. mesti diorang xtau nak main congkak jugak.

    ReplyDelete
  24. haha~
    makro 2 memang..ingat g dulu2 if parents nk g makro, mesti x ley ikot..haisshh~

    ReplyDelete
  25. dan itulah yang terjadi pada adik-adik saya.
    sampaikan galah panjang pun dorang tak tahu permainan apa. sungguh tragis

    ReplyDelete
  26. yess , memg btoll , sy dlu pon lasak , yg sy paling suka men , rounders , tuju kasut , galah pnjg , kadg2 time pose pon men gk ,yg xbole tahan , dlu sy ad gk men bola sepak gn dak laki , ahha , lawakk , budk2 skrg mne ad da , memg ciri2 budk banda yg mntk PSP or etc tuu C:

    ReplyDelete
  27. ek kte pon main roller blade jgk dulu..
    btul3..x kanak2 la kalau asyik cte psal game2..maen kejar2 kt pdg bru cara..baru tau erti berkwn..:)

    ReplyDelete
  28. FL,kita sma interest la.rollerblade.:)

    n 1 lg,kerete control.sampai sekarang simpan.hehehek.

    ReplyDelete
  29. FL,kita sama interest lah! :)

    rollerblade!

    n 1 lg saya simpan sampai sekarang,kereta control.hehehek

    ReplyDelete
  30. betol sgt...mmg setuju.life kanak2 skg mmg x adventure langsung...kalo dulu penug padang/tmn permainan.skg mne de da...

    ReplyDelete
  31. itulah kanak2 zaman teknologi dan maklumat cik FL oi.. heheh.. kena sabo je la.. hehe

    ReplyDelete
  32. tak jugak. adeq aku elok je main badminton ngan basikal dengan aku -.-

    it depends

    ReplyDelete
  33. setuju2..mmg kanak2 skrg x de feel n pengalaman kanak2 ms kita dulu2 kan..rugi2..

    ReplyDelete
  34. HAHAHA betul dohh. budak2 skgn bontot berat nak main dkt luar. budak2 main kejar2 dgn polis entry kejadah tu pun mmg lnsung tk nmpk dah.

    ReplyDelete
  35. SETUJU 100% tapi saye tetap keluar rumah petang2 walaupun dah berumur 16 tahun! Hehehe.

    Suke bace semue entry! Dah katam blog ni hehe.:D

    ReplyDelete
  36. rindunye zaman kanak2....tringin nak main teng-teng,batu seremban,roller blade,lumba basikal

    ReplyDelete
  37. Haha , kt kawasan perumahan saya , sume budak2 still lagi main kt luar rumah . bagus2

    ReplyDelete
  38. YAN MAIN POLIS ENTRY KECIK2 DULU.HABIS GANAS TAK ? HAHA
    TAKPON MAIN ACI TIKUS.LOMPAT2.TU YANG TEREL LOMPAT TINGGI TU :D

    ReplyDelete
  39. betul2 , setuju !
    tapi tak boleh salahkan mereka 100% kalau orang dewasa/remajaa atau sebenarnya kita lah yg bawak tradisi main game visual isntead of main game betul2 punye
    so cerita upin ipin sangat perlu utk doktrinkan minda kanak2 ni tadi utk main dkt luar XD

    ReplyDelete
  40. like ur post so much la fatin..haha..teringt zaman kanak kanak dulu...tq for bringing back my chilhood memory=))

    ReplyDelete
  41. betol2..
    dulu zman kanak2 sgt b'hrge..
    skrg ni zman dh berubah..
    haha

    ReplyDelete
  42. KECIK2 DLU SAYA SUKA MAEN LONGKANG CARI IKAN..

    ReplyDelete
  43. tak semestinyew.
    parents sekarang dah tak bagi budak2 men kat luar cos sekarang crime rate dah meningkat. even men kat depan rumah pown dah boleh kena kidnap sekarang.
    sebab tu taman permainan yabi budak2 zaman sekarang dalam alam siber jew la

    ReplyDelete
  44. erk... mmgla dak2 ske men gem... gem 2 lg best kot... huhu... ak da bsr2 ni pn ske men gem... sbb dlu kecik2 xde pn gem 2... huhu... dok men pnjt2 pokok pas2 wat pndok ats pokok adela... rndu ms dlu...huu

    ReplyDelete
  45. haha! budak zaman sekarang lembik. tu yang malas nak layan tu..~

    ReplyDelete
  46. haha ni mst perli adek kak fatin kan ^^ Heee.
    dunia dah maju,
    zmn dah brubah,
    nnt sakit masuk ICU,
    time tulah baru nak main luar rumah.
    HHAHAHA

    ReplyDelete
  47. zaman kanak-kanak paling cun habes....buat sume sesuka ati...cam tade masalah je...malangnya, tabley pusing balik masa~

    ReplyDelete
  48. ha'a mmg btol,,tapi tu lah environment skang tak mengizinkan sgt..depan umah pon boleh kene culik..oooo paranoid guey...

    ReplyDelete
  49. setuju! betul tue, mcm2 sakit blh kena sbb tubuh da x tahan n x pernah lasak2 jdi senang je sakit,
    asyik ngadap benda alah tu mcm mn otak nak bfikir cuz x hirup puwn udara segar. tperap je dpn tv. huhu

    ReplyDelete
  50. kalau dulu selagi tak maghrib n tak dengar mak panggil balik tak balik umah. main basikal jatuh basikal main tanah main gasing main guli erghh. macam2.

    kat flat umah aku skang bebudak main basikal kat koridor je sian giler. hakhak

    ReplyDelete
  51. hahaha...btl tu FL..kanak2 zaman moden kan..huhu..mn layan kuar umah main2 ngn kwn2..
    zaman knk2 i dlu best gler...kbykn dak laki yg join..tmbhn dk kt kg kan..lagi lasak..sweet memories..=)

    ReplyDelete
  52. heheheheh.. setuju 2000% ! yuyu antara kanak kanak zaman klasik T_T

    ReplyDelete
  53. up one point!
    and they are fat. wakakakap.

    tengok adik aku.............
    sampai kena halau keluar rumah petang2. ronda tiga saat balik rumah bukak pc, bukak game! BOSAN!!!!

    ReplyDelete
  54. yela.. dorang tak macam budak2 la.. semua tak main

    ReplyDelete
  55. wah!!kak liyana!! saya pon hampir2 lupa pasal makro tuh!! :DD
    dulu beli jam kt situ masa dapat hadiah no 2 dalam kelas. hahahah~

    saya sampai sekarang jgn kata xbox..psp pun xreti main!!! T_T
    tak tipu!!

    ReplyDelete
  56. zaman kanak2 ialah yg terbaik! :)

    sis.. boleh tak promote kan contest ni? heh

    http://twins-detwin93.blogspot.com/2011/03/contest-kami-fotogenik.html

    ngee.. segala jasa baik anda amat saya hargai..kui3x..

    ReplyDelete
  57. Setuju sangat-sangat. Budak zaman moden tak berkembang cam kite dulu-dulu. Terperap kat rumah je. Anak jiran sebelah pun tak kenal. Kalau keluar rumah pun pergi sekolah je. Zaman dulu-dulu, petang-petang mesti riuh-rendah suara budak-budak. Kita yang besar ni pun macam rindu kat zaman camtu.


    Entry terkini: Tiket Percuma Untuk Peminat Justin Bieber :)

    ReplyDelete
  58. budak-budak bandar mungkin la kot..kat kampung saya ade je lagi yang main lumpur..main beskal..tapi setuju la..most of budak2 da main psp,ps2,ps3 dan lain2..err..dekat bandar..

    ReplyDelete
  59. ouch terase -.-"

    ReplyDelete
  60. Hai fatin liyana.
    name I liyana.same-same.sep sikit.hahaha.erm.setuju with the post.Nak tengok orang main kat taman depan rumah pun susah sekarang.Tapi,I sampai sekarang main basikal petang-petang dengan kawan-kawan.I'm 18.boleh kire kanak-kanak lagi tak.?haha.Dulu kat asrama takleh main basikal.So,bile tengah cuti panjang nak tunggu uni,semangatlah main basikal dengan kawan-kawan.Orang lain busy ambik lesen.I taknak.Tapi,kalau takde orang yang macam kitaorang ni,mesti susah nak nampak budak 18 tahun main basikal sekarang.hahaha.Okay.takde sebab pun citer.Nice blog dear (:

    ReplyDelete
  61. ingat lagi nangis kat luar makro sebab diorang tak bagi masuk dulu. hahaha

    ReplyDelete
  62. betul. kanak2 dulu dah tak mcm sekarang dah kannn.

    ReplyDelete
  63. teramatlah benar! adik sy pun cuti sekolah, memerap dlm bilik layan games kat pc... GTA la, silent hill la.... cehhh!

    ReplyDelete
  64. haha..memang...semua kanak2 skang duduk mengadap xbox la..ps2..psp la... zaman tiqa..ok la gak..maen kejar2..maen batu seremban...

    ReplyDelete
  65. hye dear...
    i dh follow ur blog..
    i still new lg, hopefully u dpt follow my blog too... http://storyofyoungladies.blogspot.com/

    still bru lg.. hope dpt tunjuk ajar u.. thank

    ReplyDelete
  66. xyah budak2..bapak orang pon suka main game online dri bersenam..haha

    ReplyDelete
  67. stuju stuju sgt sgt. . nie smpy mama nk kne suroh maen kt luar bwu pegy, kalu time sye dlu smpy mama nk kne suroh masuk rumah baru nk benti maen. . visit visit lah my blog uke. . http://starscorpyqa.blogspot.com

    ReplyDelete
  68. atin.....lawak la atin ni, hahah...

    ReplyDelete
  69. kanak2 skang lago expert dr kte..

    ReplyDelete
  70. dah advance dorang2 nie sume.. :)

    ReplyDelete
  71. tp kadang2 diorg tak keluar sbb parents tak bg..sekarang bukannye selamat sgt dah..zaman kite dulu pun ade kes culik..sekarang bertambah2 la..

    ReplyDelete
  72. sokong !!!

    budak budak sekarang borink !!!

    ReplyDelete
  73. hahaha .. klaka gle entry ni .. mmg btul la kan .. peredaran zaman .. bukan budak 2 je fatin .. yg nk jadik bapak budak pun same laa .. main xhengat dunio .. rasa nk cepuk jee .. nk ajak ngedate pun susah benau ..

    ReplyDelete

Do you like my entry? Comment if you have any idea to share!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...