Thursday, March 31, 2011

Travel Guide To Bandung : Shopping In Bandung


Assalamualaikum =)

Aku dah duduk Bandung selama 3 tahun. Pelbagai onak duri dan rintangan telah kulalui. Masa sebelum AirAsia buat flight 3x sehari, Bandung ni tak berapa nak famous pon. Sekarang ni, famous dia bukan main, kalah fanpage [I love Fatin Liyana's honeykoyuki.blogspot.com] haha! Ok tak tak gurau jer :p Sekarang ni MAS pon ada buat direct flight to Bandung. Tak lama lagi Bandung akan jadi pusat  perdagangan yang termasyhur di Asia Tenggara...Asia Pasific...Asia Bagus...Asia Cafe... Malaysia Truly Asia ......

Orang kalau datang Bandung ni biasanya nak shopping. I tell you what, kalau korang rasa Bandung ni murah, sebenarnya dulu lagi murah. Lately ni sebab diorang dah makin famous, maka diorang besar kepala naikkan harga. Dulu aku kalau shopping memang macam beruk dapat susu, eh beruk suka minum susu ke bukan air kelapa?  Ke dia amek buah kelapa tapi tak minum? Confused (-_-'). Tapi untuk korang yang datang sekali sekala dan datang bawak duit berjuta-juta, murahlah kot hihi

Here is the list of places that you should go shopping in Bandung :


1. Pasar Baru
Pasar Baru adalah heaven kepada semua perempuan tetapi TIDAK kepada lelaki. Why?? Sebab barang-barang yang dijual semuanya adalah barang perempuan! Lelaki boleh ikut takdehal, tapi make sure lelaki tu jenis yang penyabar, mendengar kata & hobinya ialah mengangkat barang-barang. Korang boleh jumpa telekung sulam, kebaya sulam, kain ela, kain lace, kain chiffon & segala jenis kain disini. Dan siryes aku cakap, semuanya sangat sangat sangat cantik & murah! Sebab dia local product maka harga yang dijual sangatlah murah sehingga korang akan ternganga seluas yang mungkin.

Ramai artis Malaysia datang sini untuk buat beli kain & buat baju. Ramai jugak bride-to-be yang datang untuk beli kain buat baju nikah. Sesetengah kedai kain kat Pasar Baru ni pon amek tempahan dan dorang gerenti boleh siap dalam masa 1-2 hari. Yang penting siapin uangnya donk. Pasar Baru ni 6 tingkat dan sangat sesak. Kalau boleh datanglah seawal jam 10 pagi sebab dia bukak pukul 10pagi dan tutup pukul 5petang. 

Dibahagian luar, ada banyak jual kerepek-kerepek tempatan. Kerepek kat sini dipanggil cemilan. Dan cemilan keluaran Bandung yang paling femes sekali adalah pisang keju. Sedap tau. Susah nak cari ni, biasa ada kat Bandung jer. So belilah sepeket dua dan bagi kat kawan-kawan kat opis tu.

Berdasarkan pengamatan aku, rata-rata perempuan akan pergi ke Pasar Baru selama 2 hari untuk cukupkan nafsu shopping mereka. Oh ya, berwaspada dengan beg tangan anda sebab kat sini banyak pick pocket. Kalau boleh jangan bukak purse depan orang ramai, gulung-gulungkan duit dan simpan dalam pocket. Dan jangan lupa, pakai slipar jepun je, kalau nak kaki ang meletop cuba la pakai heels.


Ini adalah Pasar Baru yang sentiasa sesak - Google Image




2. Factory Outlet (FO)
Factory outlet ini adalah outlet yang menjual baju-baju branded & tak branded. Diorang panggil 'sisa ekspor' kat sini. Kalau korang lucky, korang dapat la beli baju Armani dengan harga Kiki Lala. Sisa ekspor ni barang ori tapi kena reject before dieksport, so dorang tolak dekat FO dan jual dengan harga murah. Tapi berhati-hati jugak, kadang-kadang diorang campur-campur dengan yang tiruan punya.

Baju kat FO ni ada class la. Quality pon baik. Harga pon kadang-kadang 'baik'. Orang lelaki boleh la shopping kemeja, tshirt, jeans, kasut, dan pelbagai accessories unik-unik. Metrosexual suka kot? Untuk orang perempuan pulak, korang boleh shopping baby T, blouses dan macam-macam lagi. Antara brand yang common adalah Armani Exchange, Guess, Zara, Ed Hardy, CK & MNG. Hari tu aku pon nampak Rozita CheWan beli baby T hehe. Baju budak-budak yang branded pon banyak. Barulah setanding anak korang dengan anak David Beckham kan.

FO ni macam boutique sebuah-sebuah. Aku syorkan korang pegi FO dekat Jalan Dago Atas. Contohnya macam Grande, Blossom, Episode, Runaway, Gossip, The Uptown etc. Lagi satu FO dekat Jalan Riau, contohnya macam Sahara, Secret, Branded Club, Cascade, Heritage, Unusual etc. Selain itu, boleh juga singgah di Rumah Mode yang terletak di Jalan Setiabudi.


Ini adalah The Secret yang terletak di Jalan Riau. - Google image


Rumah Mode yang terletak di Jalan Setiabudi - Google image




3. KARTIKA SARI
Korang wajib beli Brownies kalau datang ke Bandung. Ini dah jadi macam kewajipan semua tourist. Ada beberapa brand macam Amanda dan Kartika Sari. Tapi aku lagi suka Kartika Sari. Korang boleh datang ke main branch Kartika Sari di Jalan Dago. Besaq gila bangunan tu padahal jual brownies ja. Dan bangunan tu sentiasa ramai orang. Anyway, ada brownies bakar ada brownies kukus. Flavour pon macam-macam. Aku suka yang brownies kukus! Bila aku nak balik mesia jer mesti ramai dok kirim beli brownies ni. Mintak bukan sikit, 4-5 jugak. Memang aku tak belilah kan. Leceh nak bawak sebab box dia panjang. 

Kartika Sari yang terletak di Jalan Dago.



4. Bandung Indah Plaza ( tepi-tepi jalan)
Blackberry dan Indonesia dah macam isi dan kuku. Semua nak pakai BB. Sampai ada BlackBerry Lounge untuk entertain customer diorang. Anyway, kalau korang berminat nak beli cover BB, boleh la pegi ke Bandung Indah Plaza (BIP). Tapi tak payah masuk dalam BIP tu, betul-betul tepi jalan je korang akan nampak orang jual cover HP macam kat Petaling Street tu. Ingat. Yang jual-jual cover ni hanya ada pada waktu maghrib sampai malam. Siang takde, mungkin siang-siang dia pergi jual bakso, malam baru jual cover BB kot haha! Aku pasti korang akan rambang mata nak pilih. Harga sebijik dalam rp30,000 -rp35,000. Selalunya dia akan bukak harga tinggi, tapi takpe korang tawar je mintak harga yang aku cakap tadi, malas aku nak type balik sebab banyak nau nombor.


Ini BIP. Tepi-tepi jalan itu anda akan jumpa cover BB yang sangat unik & menarik.



Aku rasa sampai sini dulu kot. Lama betul aku type entry ni, masalahnya apesal aku gigih sangat haha? Takpe yang penting kalau korang datang sini, korang ada lah sikit knowledge and guidance kan? Takdelah totally lost. Lagipun insyaallah kalau aku dapat bantu korang, aku pon dapat pahala hihi. Nanti aku sambung lagi pasal benda lain yang korang patut tau bila travel ke Bandung okay? Sekarang aku nak makan dah kebuloq dah ni. Chow!


Thank you for reading this entry !

161 comments:

  1. Nice guide from FL...
    Pasni sng la nk g bandung klu da de guide cm nie kan...
    huhuhu...
    Thanks FL...

    ReplyDelete
  2. nanti nak pegi bandung, kite rujuk entri ni balik..hehehe.. thank u for the gud info FL.. :)

    ReplyDelete
  3. Penin kepala pergi pasar baru.
    Semua penjual suruh singgah.
    Gilalah...

    Naik tepu dah telinga mendengar
    "singgah mas...boleh lihat2 mas...".

    tapi tu lah.
    kaki shopping sukalah.
    masa flight touch jerk runaway airport bandung.
    nyonya tua kat seat depan dah menjerit dah

    "Shop-shop till drop !!! ".
    ceh,baru menang loteri kot dia tu ??.

    for me,bandung memberi banyak subjek utk dirakamkan.
    this year,me pergi lagi....hohoohoh
    bandung mmg syurga.

    ReplyDelete
  4. dah pegggiiiiiii...................... memang macam nak gila belanjer... x cukup cukup duit bawak. rasa dah berjuta dah bawak tapi apesal la x cukup jugak.. Dasar pompuan kuat shopping kan? hahahaha....


    tapi kartika sari tu siyes la tade org bwk and xtau pun psl tmpt tu.. sedih kejap!

    ReplyDelete
  5. ngee~
    cite laa lgi pasal bandung,
    secara ringkas pon x pe, sbb nye next week nk travel ke sne. hmm, nak jugak tau info skit2. boleh kan boleh kan?

    ReplyDelete
  6. dh rse excitd giler nak pi sna...malangnya aten dh xde kt sna lau x leh ternak lemak sma2

    ReplyDelete
  7. Tq very much for da guidance fl.sbb sy memang plan pi bandung nnti..;D tak sabar la..;D..

    ReplyDelete
  8. Fatin..gambar baju2 murah kat sana...hei! bila lah saya dpt bandung ni.

    ReplyDelete
  9. Nice! thanx FL!!!

    mmg ade niat nak g sane neh...ohoo~

    UPDATE byk2 cket pasal endon keyh! mwahhhhhhhh! ~,^

    ReplyDelete
  10. good info. 3 tahun dok bandung, mesti best kan..bleh buat panduan ni. :) citer bebanyak pasal bandung pun best gak. :) ada sambunga ?

    Jom baca ni: Pemandu wanita membahayakan?

    ReplyDelete
  11. wahh..niq pon nk p bandung gak...tp awal thun depan..smbung degree kat sane...

    ReplyDelete
  12. btul tu..citer la lg pasal bandung. mmg teringin nk pegi..mungkin bln Jun. nak cari kain nak buat baju kahwin :)

    ReplyDelete
  13. sesame :)
    nanti dtg sini bwk duet byk2. spare duet msia sekali ok hehe

    ReplyDelete
  14. bestnyer..rasa nk pegi....sker baca Fatin Liyana nyer blog.....adoreable.....^_^

    ReplyDelete
  15. NANTI YAN DTG SANA BELI SIS FL LAH.BOLEH ? HAHA :D

    ReplyDelete
  16. NANTI YAN DTG SANA BELI SIS FL LAH.BOLEH ? HAHA :D

    ReplyDelete
  17. nk komen jgk..1st time komen cni..hehe

    sy pn dh pegi bandung..best gle shopping..beribu2 abes duit..huh

    tp mmg rmai org r..sesak gle..

    best3,,!! :D

    ReplyDelete
  18. Boleh la wat gi Honeymoon. Muahahaha~ tahun entah bile :P

    Entry terkini: Happy Birthday Superman!!! :)

    ReplyDelete
  19. ni yg buat rasa meluap-luap nak pergi bandung nehhh!!

    ReplyDelete
  20. whoa! tq FL for the tips!! da la nak g bandung cuti ni..oh yeahhh~ =D

    ReplyDelete
  21. wahh kak FL ,
    nmpak gayanya akk kena laa cr husband yg bole bwk gi shopping punye . haha

    bestnyee belajar kt tmpt org kan ,
    bljr kenal org .

    akk belajar kt bandung under biasiswa ke ap ?

    ReplyDelete
  22. waaaaaaa!!! nape br wat n3 ni??
    tcari2 b4 ni ape yg blh d kirim kt my mum ms die g bandung..huhu..
    skang ni die dh blk pn n i xde kirim ape pn kt die..sedey..(T_T)
    harus pegi sndri after dis..
    anyway,thx FL 4 dis n3..
    4 ur info ni 1st time i komen..hihi..

    -teem-

    ReplyDelete
  23. arghhhh~ baca entri kak FL, terus berkobar² mau pegi bandung. huhuhu~ dulu pernah plan mau study di bandung tau. tapi atok larang. sobs~ x(

    kalau x, mesti dapat peluang shopping dengan kak FL. hehehe~ x)

    ReplyDelete
  24. wow.... ak nak g gak ahh.. bile ntah... mybe nty kowt, beli baju kawen. hahaha

    ReplyDelete
  25. saya dah pernah pg semua tempat tuh. and this may, kali ketiga family pg bandung lg ;) mmg best shopping kat sana :D

    ReplyDelete
  26. bandung best terutama tok soping sopingan..!! ^^

    ReplyDelete
  27. memang best shopping Bandung! nak pegi lagik. suka Pasar Baru tu 2 hari pon x cukup. huhu.

    Kalau Jakarta, Fatin suggest mana pulak? Tanah Abang? lagi?

    ReplyDelete
  28. u cam tau2 jek kan i really need da tips tau..coz bln may nie nak gi jakarta & bandung..and if x,i mmg nk PM u nk tnye..thanx..btw,cmner if i nk PM u tnye details lg?PM me plz kt fb i,ZaTy Youp..or drop by kt blog i,zatypunyeblog.blogspot.com(bkn nk promote tau,ikhlas nk tau nie ^_^)..thanx again!! =)

    ReplyDelete
  29. Best dkat sana, tapi ramai gilerrr prg jual2 tuu. Buatkan kite rimasss. Tp murah2 kain nyaaa kan :D

    ReplyDelete
  30. sy akan ke bandung bulan 10 nie... tak sabar dah.... :)

    ReplyDelete
  31. bestnya tuk kaki shoppg,,tapi takut gak,,sane ade gempa bumi ker?

    ReplyDelete
  32. haaaa...ai nak pegi bandung bulan neh..thanx for the info! :)

    ReplyDelete
  33. pas balik dr bandung ase nk pegi lagik!...sgt2 sukakn factory outlets kat sana..!!..thanks FL tuk entry kenangan ne... :)

    ReplyDelete
  34. brownies kukus cheese sangat sedap!!!!

    ReplyDelete
  35. tempat2 yg FL bagitahu tu i dah pergi..memang best! rasa nak pergi lg tapi perlu ada ongkos yg terlebih!heheheh

    ReplyDelete
  36. wow!sounds fun..mugkin akan pergi dgn family somedays..=))

    ReplyDelete
  37. tringin jgk nak gi bandung.. tp sometimes rase takut ngan diskriminasi rakyat dieorng..

    ReplyDelete
  38. TQ for sharing fatin!

    just wonder, agak-agaknya berapa RM yang perlu dibawa untuk shopping di Bandung? I mean bukan lah shopping gila-gila sangat. Just shopping untuk kepuasan diri je. RM 1000 cukup tak??

    Next entry boleh tak bagi guide untuk duduk di hotel mana? Nak kena amek supir or tak??

    sorry la banyak pulak permintaan. Hehe.

    Ada plan nak pergi Bandung tapi takleh nak budget duit la. Takut tak cukup jer....

    kerjasama anda diucapkan berbanyak terima kasih.

    Reply yer!

    TQVM

    LV, Chanel, Tag Heuer, Chopard, Bulgari?? Tak guna pakai jenama mahal tapi sebut pun tak betul.

    ReplyDelete
  39. wooowwwww!!!! sgt besh teringin nak pergi!=_=

    ReplyDelete
  40. bestnye.. aritu ad perancangn nk g tp smpt lg. inshaAllah.. soon..huhu. ;)

    ReplyDelete
  41. dah pergiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii......paling giller bershopping kat pasar baru...rambang mater ;p

    ReplyDelete
  42. bila lah nak pegi sana nihh.. hoho papepun entry ni sgt berguna weh. thnks sbb share =D

    ReplyDelete
  43. info yg bernass...untukkk sapa2 nk g Bandung... hehehe

    ReplyDelete
  44. bestnya... tp klu masyuuukk best la. hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. PROMOSI HEBAT HABIS2 SAN!!!

      Kereta sewa Bandung Murah jerr harga kasih sayang Sudah bermulai!

      JOM TEMPAH LAJU2 SESANGAT MURAAAAAAH, MACAM HARGA DURIAN RUNNTUHHHHHHH

      Cuti cuti Bandung with OMEGA JAYA TOUR

      ●7 seater 350K Rupiah

      ●8 seater innova 450K Rupiah

      ●9 seater pregio 500K Rupiah

      ●11 - 14 seater 600K Rupiah

      ●Toyota Commuter 15 seater 800K Rupiah

      ● Coaster / Van 18 seater 800K Rupiah

      Rate daily sewa Kereta included :
      ☆ Driver as a vip guide
      ☆ Fuel / Petrol / Minyak
      ☆ Tol / Highway ticket
      ☆ Parking charge
      ☆ 8am to 10pm tour
      ☆ no extra charge if pegi kawah putih crater or tangkuban perahu crater

      ■■ Bus charter
      • 31 Seater New jet bus
      • 47 Seater New jet bus
      • 59 Seater New jet bus


      kenapa ANDA harus harus tempah order dengan saya???

      ✔Berpengalaman luas di dalam bidang pelancongan Bandung
      ✔Perkhidmatan ; layanan yang PANTAS, MESRA, AMANAH, & JUJUR
      ✔BERUSAHA bersungguh-sungguh kepada anda SERVICES ORIENTED
      ✔Pelanggan mesti BERPUAS HATI & GEMBIRA
      ✔Pelanggan akan menjadi KAWAN kepada saya


      TEMPAHAN
      MAS FATURRAHMAN
      WHATSAPP / CALL / TEXT / LINE

      +62 8956 0220 4291
      +62 8956 0220 4291
      +62 8956 0220 4291

      email & fb
      omegajayatour@gmail.com

      tanya shj pun xapa, survey2 dahulu..xsalah pun.. tk mau malu2 yer

      Delete
  45. mmg sgt best bandung..sangat heaven tok shopping..hari tu pergi,perghhh rambang mata siottt..sume bnda nak bli..hehe~

    ReplyDelete
  46. heheh.. Bulan 12 yuyu ke Bandung ^^ heheh.. dah plan dah ^^

    ReplyDelete
  47. no 1 smpai 3 dh pegi....

    GILE TERBAEEEEEEK..!!!
    the superb + best for me was the rumah mode :)

    SUGGESTION :

    FL, msok kn lg tmpat shopping yg byk cartoon character tepi jln tu..

    if im not mistaken, jalan chiamplas or jalan chipadujut..something like that kot..

    paris van java pon best :)

    btw, buat la jgk guide restoran yg best kt sne such as kt kampung daun ke..

    anyhow, entry yg best sgt =D

    ReplyDelete
  48. great! sambung lagi sambung lagi... i need more information..hehe. awal bulan 6 thn ni pegi bandung. InsyaAllah. i suggest u write more bout tmpt2 view yg cantik, tmpt bersejarah, tmpt utk brekfes lunch dinner, accommodation.. hehe.
    thanks so much for ur info. akan bergune 1 ari nnt. ;)

    ReplyDelete
  49. bawak kak atin jelah sng2.hehe

    ReplyDelete
  50. maybe bulan 11 atau 12 fly to bandung.. hehe.. x sabaq nak tgk bandung

    ReplyDelete
  51. owh BANDUNG sangat la BOMBASTIC..last pegi 3thn lpas...mmg da planning ngan my mom, if 1 day, i got to married, nk shopping baju bride kat situ..haha kuat angan2 padahal ms 2 baru umo 18 kot..=p

    ReplyDelete
  52. @cujen Rm1000 tu dah lebih pada cukup dah kalau nk shopping biasa2. Estimation RM1000 tu u boleh dapat around 20-30pcs of garments.

    I miss Bandung! Seriously jatuh cinta kat Bandung. Rasa nk duduk sana terus. Bila la nk pegi lagi ni. Fatin, u x rindu ke nnt nk tinggalkan Bandung? Anyway your guide mmg mantop. Masa I g dulu sorg2 je research, dekat sebulan research. Just nk mintak u share la tempat makan yg best? Especially local food. Sempat ke Papadayan and murtabak San Frasisco dkt Jalan Setiabudi je aritu. Sorry la TERpanjang pulak comment. Was ur silent reader. So bila dah comment tu mmg la panjang kan :DD Have a magical day Fatin! :) Hugs.

    ReplyDelete
  53. fatin, i ada buat tour guide and pakej murah pegi bandung khas blogger tau, last time i ada hantar customer, adoooii harga barang2 kat pasar baru mahal giler! cam nak mengamok ngan tokey kedai tue, diorang dah tahu dah ramai foreigner datang nak shopping kat sana...

    fyi, harga kat pasar baru lebih kurang jer ngan barang2 kat Bandung Trade Center, kat BTC lagi fashion dia cantik2, quality bole tahan la... even me yang orang Bandung asli pon diorang xnak bagi harga murah coz me datang ngan orang2 malaysia, huaaa nak menangess...

    ReplyDelete
  54. wohoo.....best...mcm air bandung jer rase...phewww

    ReplyDelete
  55. ntah bila-bila la aku boleh lepas g bandung.

    ReplyDelete
  56. thanx 4 d tourist guide dear
    i booked a ticket 2 bandung this nov
    travel solo..so it will be really helpful if u could make more entries like this
    perhaps where to eat n other local attractions?
    oh n d price dat we could get...

    ReplyDelete
  57. Salam FAtin.
    Heh .. saya belum pernah sampai tapi mak saya dah .. :)

    menarik sekali yer.

    ENtri khas buat pengguna blogspot:
    http://hasrulhassan.blogspot.com/2011/04/blog-anda-dengan-5-jenis-paparan-mesti.html

    ReplyDelete
  58. heheheh saya juga ada rumah di bandung kalo temen2 malaysia dateng ke jakarta pasti saya ajak ke bandung.ayo dong sekali2 kita ketemuan..nanti fatin saya ajak keliling2 jakarta ada tempat di jakarta cheaper than pasar baru..ke kemang ( tempat anak2 gaul jakarta), tanah abang... girls must be scream klo diajak ke tanah abang.

    ReplyDelete
  59. hehe. guide to vietnam tade ke? next month nk ke sane hehe

    ReplyDelete
  60. nak pergi jugak!
    btw, kak fatin liyana sangat comel lah! ;D

    ReplyDelete
  61. best nye kat Bandung..

    macam-macam ada..=)

    ReplyDelete
  62. last year dah pergi bandung ! memang heaven !!!

    pasni fatin bg la guidance utk ke tempat2 yg cntik cam kat tangkuban parahu, kawah putih ke..

    aaahhhh nak ke bandung lg !

    ReplyDelete
  63. wah,,thankss for da info FL :) buleh print nih nnti nak g bndung,,jadi ala2 booklet ;p

    ReplyDelete
  64. next week hari jumaat Insyaallah akan bertolak ke bandung selama 5 hari. kebetulan terbaca post you, and thank you so much for that info.

    ReplyDelete
  65. tq FL....i br nk g Bandung July ni...so, info ni byk mbantu!

    ReplyDelete
  66. syok nye bandung post fatin liyana..

    tp dh terlepas la..trip opis g bandung dh semggu lepas...terlepas nak beli BB COVER...

    lelawa eh..pink shoking pun sure ade kan...

    kan BEST..KLU FATIN LIYANA SUDI BELIKAN N POST....

    KAK SHA MAHU AJER KIRIM.... M2U ...

    HIHI...TULISAN BESAR...harap ade harapan fatin nak belikan dr sana.

    ReplyDelete
  67. TQ FL. Serius tengah cari info psl bandung. Nak gi sana July, tapi excited dah dari tahun lepas. hahaha

    Nway, kalau ada masa, cerita la pulak pasal tempat2 best nak pergi other than nak menyopping. Sebab nak pergi dengan kiddos yang tak kenal duit. melalak pulak klu asik kuar masuk kedai jek.

    ReplyDelete
  68. fatin..thanks for da info..cite la lagi k tempat2 yg menarik patut dilawati di bandung..lagi la excited nak pie sane nie..huhu..

    ReplyDelete
  69. nice tips FL!
    mmg bercadang nk ke bandung end of this year. ade tk review tempat mcm Yogya/Jogja ke? kalaun ada mintk di share plisss.
    tq.

    ReplyDelete
  70. FL ...... fon BB kat bandung bape harge ehh?????

    ReplyDelete
  71. fatin, takde kenal mane2 tourist guide yg boleh dipercayai ke??? bagi2 la no.contact... hehehe

    ReplyDelete
  72. waaa...rasa mcm nk pergi jep sane..huhuhuhu..

    i wrote about u..sudilah baca :)

    http://jaa64.blogspot.com/2011/04/kejelesan-terhadap-nia-menaip-dan-yuyu.html

    ReplyDelete
  73. berharap satu hari nanti dapat travel pergi ke bandung. ^^

    ReplyDelete
  74. nak pegi sana jugak^^ nnt FL tolong jd guide tour ktrg ae. hehe

    ReplyDelete
  75. ada tgk member beli cover bb yg cun tu..sangat jeles..sbb popmyberry mahal & design xberapa nak cantik sgt..

    ReplyDelete
  76. nak ikotttt!!!

    *sambil hentak2 kaki

    ReplyDelete
  77. wat bisnes brownies mesti untung. hehhehehe.

    ReplyDelete
  78. ermm x sabo betul nak pi bandung lah hujung tahun nie.

    ReplyDelete
  79. should print this entry if i wanna go to bandung aite? hehe thanks!

    ReplyDelete
  80. thanks for tips!! time g bandung dulu, x sempat shopping sakan :(

    ReplyDelete
  81. wahhhh...saya dah terbau-bau aura nk shopping kat Pasar Baru...perempuan kan, shopingholic maaa..haha~
    Btw, FL comel dehhh~

    ReplyDelete
  82. tq tq info ttg bandung nih ;) baru rancang dgn kawan nak g tahun depan ;)

    ReplyDelete
  83. wah teringin nak pergi ;-)

    http://claraemilycancer.blogspot.com

    ReplyDelete
  84. amboi-amboi , sakan benor-lahh kak fatin liyana shopping yea . haha .

    ReplyDelete
  85. thanks darl for info~~=]

    ReplyDelete
  86. waaahhh...best nyer...teringinn nak pergi...

    ReplyDelete
  87. Dulu aku kalau shopping memang macam beruk dapat susu, eh beruk suka minum susu ke bukan air kelapa? Ke dia amek buah kelapa tapi tak minum? Confused (-_-'). (HAHA, bila kau last kene pukol??! cute ok ! HAHA)

    ReplyDelete
  88. thanks for that info.
    ni tips yg bagus, i nk g bandung end of this year, hopefully everythng is ok.

    ReplyDelete
  89. rumah mode best!!!!
    ais krim durian best

    ReplyDelete
  90. meh la join contest LUMAYAN !


    peewit ! hee . click click click !! smoa org boleh menang ! ekek :) http://blurrr4evablurr.blogspot.com/

    ReplyDelete
  91. nanti cik Fatin jadi tour guide aku n wife deh....he he he he

    ReplyDelete
  92. FL my mom really need ur favor! do hit me. this is my bb pin. i really2 need ur help. tq 229DA5E5.

    ReplyDelete
  93. Bila ntah nak dpt g bandung tu? err nanti FL jadi tour guide nadiah okay ! hehe thank you for your info :)

    ReplyDelete
  94. dekat rumah mode tu mmg murah2.mak sy belikan sy baju guess pehh ori tuu hahaha

    ReplyDelete
  95. gOod..nnt nk pg bndung..nk tny dak fatin lag lbih details sal tmpt ni eh...

    ReplyDelete
  96. kartika sari memang favourite saya..lebih2 lagi kalau beli brownies bakar..yum2!

    ReplyDelete
  97. teringin Opah nak pegi bandung!!

    Habis dip nak jejak sane la..
    murah tiket kan? hihihih//

    snoknyerrrr..sopingg. :P

    ReplyDelete
  98. awesome places. hope i can go there one day. InsyaAllah.


    =)

    PrettySugar - Cakes.Cupcakes.Cookies

    ReplyDelete
  99. mmg best la!! aritu suh adik g rembat baju The Beatles byk2 kat F.O Bandung... bila la i nak pegi nih!!!

    ReplyDelete
  100. sedang mengira2 bape juta nak bawak g Bandung next month ni...adushhhh!!!!

    ReplyDelete
  101. oh...kalau lah fatin post masa bulan 2..mesti sy da g dgn ilmu penuh di dada.anyway, entry yg best! ;D

    ReplyDelete
  102. Pasar Baru memang sesak gila, kan? Tapi, seronok! Rumah Mode pun. Ohhhh~ Kartika Sari!!!!! I loveeeeeeeeeeeeeeee gila! Sedapppp! Yummayh! :DDD

    ReplyDelete
  103. Teringinnya nak p shoping kat Bandung..tp tak tau ler bila berkesempatan...huhuu

    ReplyDelete
  104. Nak pergi bandung !Uwaaaaaaaaaaaa

    ReplyDelete
  105. fatin.
    tengs for the info.
    sy ke sane next wed.
    hapy sbb ade org share sl bandung

    adi didiii

    ReplyDelete
  106. i have been there . best gilerr , hihi .

    ReplyDelete
  107. LG pernah pergi bandung tahun ne. Memang teruja gile bile sampai kat pasar baru. Meriah sangat tak terkata. Pastu terlopong tengok harga semua murah murah. Memang tade tempat laen dah kot semurah harga kat bandung. Bayangkan kaen sulam sulam utk akad nikah and kawen segala bagai tu harga boley dapat dlm RM40 harga kite, padahal kat mesia rm100++. OMG! murah sesangat.

    Masa LG pegi FO, penat kaki sebab sume kedai gatai sangat nak masuk. Tu pom ade jugak masok kejap kejap sbb kejar timing kui 9 kedai nak tutup. so terpaksa la cepat cepat masuk kua dari kedai kat situ. Barang sume branded. Rasa macam nak pejam mata je ambil sume baju baju budak yang comey gile. Tapi apakan daya masa tu pergi bukan niat nak shopping, sbb first time pegi kan.

    Next time nak pegi lagi! xpuas hati sebab xbawak duet 1 guni! hahaha

    ReplyDelete
  108. FL pls suggest hotel2 bajet.planning to go there next year with my bff.

    ReplyDelete
  109. Salam Fatin... nanti blh buat enrtry pasal jakarta plk boleh?? bln Jun ni saya nk pergi bandung & Jakarta.. Thanks.. sungguh bagus your info kalo ada lagi blh terang pasal bandung selain tmpt shopping blh gak terang pusat peranginan d sana.. saya akan print entry ni sbg rujukan d bandung nanti ngheee.... tenkiuuuuuuuuuuuu.............

    ReplyDelete
  110. dah boleh bahan rujukan dah nie... Yeay...

    ReplyDelete
  111. hi,tq 4 this information..i akn ke bandung bln 7 ni..so,sdikit sbyk i taw psl bandung..tq dear

    ReplyDelete
  112. please advise trip ke bandungb with kids slalu g shopping aje ..zoo ok x? shopping complex kat ne yg best?

    ReplyDelete
  113. Salam FL,
    ni 1st time bace ur blog..btw..nk dtg bndung on 15 april ni..nk tnye..dorg kt sane..prefer rupiah ke ringgit?takot xckup tuka duet rupiah..klu dorg trime ringgit..senang sket..xpyh tuka rupiah byk2..hehe..thanks..1 lg..hrge telekung kt sane bpe Rm eh bese?sori byk lak tnye...hihi

    ReplyDelete
  114. Dear Cute Little Sista,

    I'm one of your silent reader and luv to read your blog about your daily life in bandung.Need your suggestion for hotel in bandung.Range price dlm rm80 - rm130 yg dekat dgn FO.I'm been trying to search for your email but can't.Maybe you boleh suggest and email to me at ladyhannah183@gmail.com Thank you ;)

    xoxo,
    Kak Hana

    ReplyDelete
  115. salam ...sy akan ke bandung pada 23-26 july 2011.sy seorang saja .hotel dah booked online..mintak jasa baik saudari beri info ringkas tentang pengangkutan awam sesampai di airport juga sepanjang di bandung.
    katanya ada angkutan bagaimana caranya.just email me Leecdali@gmail.com.

    ReplyDelete
  116. hai sis FL. akhirnye bergune jugak entry ni. mak sedare el nak gi bandung next week, so dah tau nak tempah ape ;)

    ReplyDelete
  117. ive been to bandung like 3times...shopping was never in the main list..terima kasih share..brings back good memories of that place..

    cheers

    ReplyDelete
  118. BOLEH TAK BUAT ENTRY PASAI BANDUNG NI LAGI??? STATE HARGA YG PTT DAN TAK PTT. CMNE NAK BEZA BRG TIRUAN ATAU TAK. BB MURAH SGT KE AWAKKKK.....TIRUAN KE? TAKUT KENA TIPU :((( TOLONG EH? -SUARA KECIL,TOLONG DENGAR ORANG BESAR. HEH

    ReplyDelete
  119. BOLEH TAK BUAT ENTRY PASAI BANDUNG NI LAGI??? STATE HARGA YG PTT DAN TAK PTT. CMNE NAK BEZA BRG TIRUAN ATAU TAK. BB MURAH SGT KE AWAKKKK.....TIRUAN KE? TAKUT KENA TIPU :((( TOLONG EH? -SUARA KECIL,TOLONG DENGAR ORANG BESAR. HEH

    ReplyDelete
  120. thanks for the info fatin. next year february, satu keluarga, anak dan wife akan pergi ke Bandung. Memang pergi nak puaskan nafsu isteri yang suka bershopping. Dah nasib kerja doktor kat Mesia ni sibuk gila, saya saja beli tiket bercuti ke Bandung untuk relasekan tension dia n enjoy our moment together. Nak upah fatin jadi tourist guide boleh? hehe

    ReplyDelete
  121. salam... kteowg ada plan nk p bandung hjung thun nie.. kteowg p'lukan tourism yg bleh kami contact untk book hotel di sana. thanks :)

    ReplyDelete
  122. salam...saya di bandung sekarang..magangnya di unikom..dekat tak dgn FL?Jom jumpa ! kita soping di psr bru @ gedung sate..hehehe

    ReplyDelete
  123. kalau mau keliling bandung nyaman, aman, dan murah, call me ya di
    (if you want to go around Bandung which safe, comfort, and cheaper, call me at +62-87722458077)


    boleh tanya-tanya dulu (don't hesitate to ask me :)

    ReplyDelete
  124. sya first time p bndung, igt nk p redah j, xkai travel agent... nk p 4 hr3 mlm.. shopping semata2, nak bt bju kawen...bleh x share info , transport, tmpt p nginapan, tmpt shoping yg murah... harap sgt boleh bantu... emailkn kat sya, amy d synergy.advertising@yahoo.com

    ReplyDelete
  125. Kebetulan nk pg bandung nxmonth insyaallah
    tq fatin huhuhu

    ReplyDelete
  126. rase rugi haritu pegi tp tak jalan2 sangat...:( nak pegi lagiiiii...bestnya..

    ReplyDelete
  127. hai fatinliyana,
    very informtve entry, thanks sgttt
    few places added on my list!

    ReplyDelete
  128. Tq u for sharing, kami baru seminggu blk mkn angin ke jogja n solo, travel sendiri panduan guna lonely planet, booking hotel tru agoda.jimat. Next plan nak ke bandung shopping, info di blog ni sgt berguna


    ReplyDelete
  129. mmg best..pasar baru..factory outlefs..transtudio..thn ni aje g 2 kali..bukan main lg membntu pembangunan bandung...thanx fl

    ReplyDelete
  130. need some help in Bandung? let me know. i'm an Indonesian, 4th year college student currently living in Bandung.
    You don't need to pay or something, i'll help as best as i can. Just hoping to make friends, and help me when i'm in your country :) (i've been to KL once :)) here's my email if you're interested: leon.aulia@gmail.com

    ReplyDelete
  131. Paling best pekerja pasaraya kat Bandung time hujan lebat mereka sedia menunggu untuk menghantar pelanggan hingga ke pintu pasaraya..."kat Malaysia tak ada service sebegitu rupa" .....

    ReplyDelete
  132. mmg best giler shopping kat bandung ni...insyallah klu ada rezeki nk pergi lg...

    ReplyDelete
  133. teringin nk mkn kek kartika sari yg cheese tu la plk bila baca post pasal kek2 kat kartika sari ni....huhuhu

    ReplyDelete
  134. hehe baru je balik nak repeat trip ke bandung tp x tau lah pulak ada brownies yg sedap haha

    ReplyDelete
  135. wah seronoknya baca bingkisan pengalaman di Bandung ini :)

    ReplyDelete
  136. thanks kak fatin for the info. i'm going to bandung this cny. teringat pulak ade posting dalam blog ni pasal bandung.

    ReplyDelete
  137. pengen banget kebandung banyak tempat main asyik

    ReplyDelete
  138. PROMOSI HEBAT HABIS2 SAN!!!

    Kereta sewa Bandung Murah jerr harga kasih sayang Sudah bermulai!

    JOM TEMPAH LAJU2 SESANGAT MURAAAAAAH, MACAM HARGA DURIAN RUNNTUHHHHHHH

    Cuti cuti Bandung with OMEGA JAYA TOUR

    ●7 seater 350K Rupiah

    ●8 seater innova 450K Rupiah

    ●9 seater pregio 500K Rupiah

    ●11 - 14 seater 600K Rupiah

    ●Toyota Commuter 15 seater 800K Rupiah

    ● Coaster / Van 18 seater 800K Rupiah

    Rate daily sewa Kereta included :
    ☆ Driver as a vip guide
    ☆ Fuel / Petrol / Minyak
    ☆ Tol / Highway ticket
    ☆ Parking charge
    ☆ 8am to 10pm tour
    ☆ no extra charge if pegi kawah putih crater or tangkuban perahu crater

    ■■ Bus charter
    • 31 Seater New jet bus
    • 47 Seater New jet bus
    • 59 Seater New jet bus


    kenapa ANDA harus harus tempah order dengan saya???

    ✔Berpengalaman luas di dalam bidang pelancongan Bandung
    ✔Perkhidmatan ; layanan yang PANTAS, MESRA, AMANAH, & JUJUR
    ✔BERUSAHA bersungguh-sungguh kepada anda SERVICES ORIENTED
    ✔Pelanggan mesti BERPUAS HATI & GEMBIRA
    ✔Pelanggan akan menjadi KAWAN kepada saya


    TEMPAHAN
    MAS FATURRAHMAN
    WHATSAPP / CALL / TEXT / LINE

    +62 8956 0220 4291
    +62 8956 0220 4291
    +62 8956 0220 4291

    email & fb
    omegajayatour@gmail.com

    tanya shj pun xapa, survey2 dahulu..xsalah pun.. tk mau malu2 yer

    ReplyDelete

Do you like my entry? Comment if you have any idea to share!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...