Saturday, July 13, 2013

Luahan Hati Di Pagi Hari

Assalamualaikum


Kita manusia ni selalu lupa. Selalu lalai. Kena selalu diingatkan. Termasuklah aku. Ecewah, permulaan ayat saja sudah begitu serius. Ini bukan blogserius ye, ini cumalah ruangan mencurahkan isi hati. Well orang kata, menulis blog itu adalah sejenis medium untuk mengekspresi diri. Bagi aku, separuh betul-separuh salah.

Dalam dunia sekarang, kita ada banyak hati nak kena jaga. Tak boleh ekspresi ikut suka hati saje tahu? Satu je FL nak pesan kepada blogger sekalian, walau cemana benci sekali pon kita pada seseorang, jangan tulis kat blog ok. Jangan jadikan blog ini tempat untuk bergaduh/cari dosa. Dah le kengkadang bila upload gambar pastu ter-riak dah berdosa (tanpa disedari). Lagi ko nak cari dosa terang-terangan.

Hari tu, supervisor aku tanya kitorang (group member) .

' How much time do you spend on Facebook everyday? ' 

Macam biasa, ada yang jawab sejam dua. Ada yang jawab 3-4 jam. Aku? Haruslah jawab sejam dua haha..Prof tanya facebook kan..dia tak tanya instagram dengan blog miahaha. Well thats not the point actually T_T. Kemudian prof terus menzahirkan rasa kekecewaannya.

Whats wrong with you people, don't you have enough of your life that you HAVE TO CHECK ON other people's lives everyday ? Life is not all about you, you and you. Its about helping the poor, contribute to the society and make the world a better place to live. If you die today, aren't you ashamed to meet the God? You're full of yourselves, didn't help the orphanage, you threw litters everywhere. How dare you gonna meet Allah with that attitude? '

Kan? Betul apa yang Prof aku cakap tu. Aku selalu keliru, cemana eh nak contribute to the society? Aku tak jadi doctor lagi, nak tolong pon ilmu parat dada je. Tapi Prof selalu pesan, always start from something tiny. Prof ajar aku, kalau nampak sampah, kutip dan buangkan dalam tong sampah (dapat pahala sebab menyenangkan kerja cleaner). Kalau nampak suis tak tutup, tolong tutupkan (membazir amalan syaitan), nampak orang tua berjalan tolong pimpinkan (pahala sebab respect the elderly and help them). Sebenarnya banyak lagi yang kita boleh buat dengan tulang 4 kerat kita ni tanpa mengeluarkan duit sesen pon.

Kalau nak advance lagi, boleh try buat kerja volunteer. Contoh macam dekat mercy.org.my dorang ada banyak kerja kerja volunteer macam feed the homeless etc. Aku pon tak pernah pergi lagi. Inshaallah one day nak pergi =) Setakat ini, aku ada jugak pergi buat kerja-kerja volunteer dengan girlfriends. Tapi takdelah share gambar ke apa. Sebenarnya kalau boleh memang aku nak share, supaya korang pon dapat idea on how to help people. Tapi tulah, aku takut aku ter-riak pastu sia-sia je pahala aku.

Well anyway, aku ada terima banyak email yang memerlukan pandangan serta nasihat (eventhough im not the right person to give advice to people). Im so sorry, my life pon macam hectic, I can't reply em. But thank you so much for writing to me. Dah la tulis panjang-panjang. FL baca semua email, cuma tak reply je hihi. Thanks korang, semoga Allah memberkati kalian!

Top & Skirt from Thepoplook.com

In b4, FL nampak matured angat. FL dah start pakai stokin (hehe). Sebenarnya bila pakai stokin, kaki lagi rasa selesa dan tak berpeluh. Jom try sesama nak? Try slow-slow. Bawak g kelas dulu, nanti dah ok, baru try pakai masa pergi jenjalan pulak. Aku pon amek masa untuk adapt. Kengkadang ada jugak tersasau hehe. Selamat beramal!

Thank you for reading this entry !

89 comments:

qhalida amat said...

may allah bless :),pakai stoking memang selesa la..eheheh. nice speech from your prof

Anonymous said...

alhamdulillah :) a journey of a thousand miles start with a single step. semoga usaha menjadi orang yang lebih baik sentiasa diberkati ^^

nursyafinas zainal said...

Selamat pagi kak fatin . semoga perjalanan hari ni berjalan lancar dengan berkat Allah . Memang kadang2 niat kita ikhlas tapi orang fikir kita nak menunujuk . Tak apalah , yang penting kita tahu niat kita . Kita buat untuk kebaikan semua orang , biar tak semua sedikit daripada tu mendapat manfaatnya :) Assalamulaikum ..

misz aisya said...

Lets start together kak! :)

nice entry. tq.

shamilin aziz said...

untuk membuat pahala bnyk pekara yang boleh dilakukan..terutama pada bulan Ramadan..good try FL..:)

HT - Hootoh Tudia said...

Entri berinspirasi di awal pagi. Lalu HT trus take action. Untuk permulaan, saya tolong puji entri ni dan strusnya tolong komen.
Herm, dah dapat 2 point disitu tanpa rasa riak...

suhadah saad said...

sue start pakai stoking bila pakai heel.. pastu dah tiap2 hari pakai heel g kelas, dah terbiasa pakai stoking, alhamdulillah.. :) pakai stoking boleh kurangkan risiko sakit kaki tambah2 yang suka pakai heel.. :)

Ana Farhana said...

slow slow.. insya'allah.. blh istiqomah. have a nice day ahead fatin! salam ramadhan :)

siti hajar Sanusi said...

cerita menarik

Miss Jie said...

best pakai stoking :)

asmahani said...

Betul tu. Currently, most of us are technology and gadget savvy. hidup 24-7 dgn updates from FBkat tangan je. termasuk la den T_T.. kalau kata nak contribute tu perlukan duit atau kepandaian / kepakaran, that statements do not hold true. akak setuju dgn prof fatin. kutip sampah dgn niat nak mudahkan urusan cleaner tu considered as ibadah, provided kita ikhlas la. there was a story told to me that, ada sorang prof ni, suka kutip sampah. tak kira tepi jalan atau kat mana2 je. dia akan kutip dan masukkan dalam tong sampah yg berdekatan. end up, org fikr dia GILA sebab habit dia kutip sampah kat mana2 je i.e. tepi jalan. kesian kan? kadang2 ni, kita nak buat baik pon org cakap yg bukan2. buat jahat lagii la org cakap bebukan kan?? dugaan~~ fuh!

Liza Abd Rahim said...

So humble wpun u are almost perfect .. Nk pinang fatin nk buat menantu.. ank kecik lg.. semoga dpt jodoh yg baik2 juga.

Tiba2kan ? But ikhlas ni.. :)

Ez-1 said...

assalamualaikum...thanks, ter-motivated gak baca entry FL ni pagi2... :)

Fatihah said...

may Allah bless you. istiqamah.

Anonymous said...

wah..awal abngun..Alhamdulillah.moga dimurahkan rezeki.. =)

Atiqah Wadiah said...

sy pon dh dh mcm FL..slow2 nk adapt..semoga kita sama2 istiqamah..amin :)

Denaihati said...

Tu lah selalu cakap pada keluarga dan kawan-kawan .. dunia terlalu luas jangan asyik fikir diri sendiri dan keluarga sahaja .. terlalu banyak yg nak ditengok didunia .. nak di tolong kat dunia ni ... sempadan negara bukan batas untuk kita menolong sesama manusia ... rindu pulak kat HUKM tu.

Denaihati said...

Tu lah selalu cakap pada keluarga dan kawan-kawan .. dunia terlalu luas jangan asyik fikir diri sendiri dan keluarga sahaja .. terlalu banyak yg nak ditengok didunia .. nak di tolong kat dunia ni ... sempadan negara bukan batas untuk kita menolong sesama manusia ... rindu pulak kat HUKM tu.

Zharif Azis said...

well said =)

nur fadhilah said...

Alhamdulillah :)

mama tunz said...

Alhamdulillah..kita saling mengingatkan..

shatirah said...

Alhamdulillah, akak fatin dah pakai stoking. Pakai stoking tu bukan nak bagi kaki tu nampak lawaa or prevent from sunburn ke, but kaki tu kan aurat jugaa. So, kena laa tutup kaki kitee kan ;) I love you kak FL, may Allah bless you always. Keep it on doctor !

Nuna husna said...

alhamdulillah kak FL, moga istiqomah pakai stokin. i always support u :D

miss_Ammonia said...

Alhamdulillah . rasa motivated pagi2 hari ni . Ramadan kareem kak FL :) slamat beristiqamah ttup aurat (y)

huny madu said...

May Allah bless u dear!

♥iqah♥ said...

memang best sangat pakai stokin.
hee.
start pakai masa bulan april macam tuh beli kasut baru sebab kasut baru baru beli kan ketat.
and bakal suami pun tegur dia cakap tak pakai stokin tak cantik la pakai kasut tuh.
bila dah start pakai stokin nak keluar mana mana pun cari stokin dulu.
huu.
alhamdulillah , at least dah berubah sikit sikit.
:')~

Atikah Isa said...

slow slow dulu ;) ok :)

penyisir rambut said...

morning fatin,,,yes..i admit it..nak pakai stokin mmg kena mujahadah(melawan nafsu)....sy penah start dulu kala,,then tinggalkan balik..now nak start balik mmg susah..doakan sy... :)

Anonymous said...

alhamdulillah kak atin.. tahniah dh pakai stokin!!!... gembira sgt ni.. harap2 kak atin terus istiqamah... tak terhenti, tak pusing balik.. sungguh, hidayah tu Allah yg beri :) gembira. gembira.

p/s: klu kak atin teringin nak join aktiviti2 amal, boleh je akak gi sini https://www.facebook.com/groups/weekendersclub/ ... kbanyakannya buat kat area selangor.. bagus sgt group ni.... bulan puasa ni saja, ada bnyk sgt aktiviti.... smoga istiqamah akak!! :D

salam ramadhan dari saya(bdk medic jgk!!).. :)

Shiqin Sunshine said...

hehe....betol la tu prof ckp tu... dunia makin canggih mnusia plak makin tak canggih...huhu..less interaction and less comm... semoga utk final year ni FL dpt tamatkan study dgn cemerlang... =)

kita dah tukar kos dr farmasi ke sains kesihatan...sbb tade rezki.. =) papepon cuba utk bersyukur dgn apa yg ade... #eyhh terpanjang plak...selamat berpuasa Fatin =)

izaFiza said...

Semoga terus istiqamah FL.ok.raya ni nk start pkai stokin. InsyaAllah.

stefa said...

Nice entry

Cik Ummi said...

alhamdulillah..

kita sama2 istiqamah berubah ye? :)

titan said...

pakai stokin?

satu langkah bermakna tu. Bukan senang nak berubah. :)

muja said...

alhamdulillah...

ekin schmidt said...

dah nampak mcm doc real dah tu .
kan?
ada masalah kot rkyat msia .
sbuk nk cek hal org.
yela, kita browse social network sbb nk tahu ap jdik kt org ..huhu

ilasyamila said...

Okay terkesan dgn kata Prof FL. Dan semoga sy pun ikut lgkah FL pakai socks. Hati ade niat tp zahir x lakukan pape. Dr dulu lg. I will set matlamat so that sy akan cube at least once or twice. Semoga FL istiqamah dan sntiasa dpt berkat Allah amin amin

Mira Adzlia said...

tkesima skejap merenung ape yg prof FL smpikan...jum kte sme2 brubah...yup..nk brubah kpd kbaikan sbnrnye mmg mudah..tp utk istiqamah itu yg mcabar..

dear xila said...

buat kami tefikir sebentar em em :)

Benn Abdullah said...

ayat prof memang terbaik.

Carlos Santiago said...

sangat menarik. betul tu FL. maybe in future i should change cara writing blog.

shark said...

x salah kalau mencuba :)
xdek org yg perfect kt dunia nie..

Nurul Nad said...

smoge kita terus istiqamah! :)

JunAina said...

Memberi walaupun sedikit. Dunia ini luas, banyak yang hendak ditolong sekurang2nya kita membuat pahala yg kadang2 kita tak sedar pun.

Akak start pakai sarung tangan coz baju kurung tu kadang2 bila kita angakt tangan terus ke siku...:)

cik beLLanan said...

well said prof! insaf saya tau --"

FL, kita kerja kat mercy jugak. mmg perlukan volunteer medic or non medic ni. register lah :D

PeRdU cINta said...

Assalammualaikum adik FL..adalah lebih baik kita perbaiki diri berdikit dikit kerana kita akan lebih menghargainya daripada kita merubahnya secara mendadak namun tidak bertahan lama..apa yang kita kejar adalah apa yang Allah suka..kerana sebahagian besar yang kita suka lebih banyak yang membinasakan..kerana kadangkala nafsu yang menjadi raja.. :)

Anonymous said...

just my advice. ustazah kita pernah ckp kalau kita terpikir camni "eh kang org kata aku riak pula" <-- ini pn dah dikira riak. selamat beramal, salam Ramadan :)

bella said...

indeed :) keep it up fatin. salu nmpk dekat hukm. tpi segan nk tego. cantik sgt. hohoh :)

Anonymous said...

Salam. Hi FL, sy rasa takpayah kot nak cakap apa kebaikan yg kita buat sbb automatik hilang pahala tu. Eloknya, tangan kanan memberi tangan kiri tak tahu pon mihmih. Selamat beramal! :)

Khairun Nisa Ahmad said...

Alhamdulillah teruskan istiqamah pakai stokin. Moga Allah reda segala amalan Kak FL. Love you kak =D

Busyra Bt Takiyudin said...

alhamdulillah. btw sis cantik! salam ramadhan. :)

Umie Artoqiemie said...

mula dengan kerja kat rumah..helping le mom

Keli Menari said...

jom sama2 berubah di bulan ramadhan =)

sabar said...

Selamat beramal..selamat berpuasa fatin

~R~ said...

Bahagian kaki yg terdedah itu juga termasuk dalam aurat. Jadi satu perubahan yg bagus bila anda dh memakai stokin. Moga istiqamah. Slowly berubah dari pakai heels kepada kasut biasa, dari baju yg berwarna terang kepada baju yg biasa, yang ketat kepada longgar, yg nampak bentuk tubuh kepada yg lebih menyembunyikan. InsyaAllah. Rajin2kan lah diri kita semua ke majlis2 ilmu bg mendapat pengetahuan yg lebih ttg ilmu akhirat. :)

_aliahwafa_ said...

kita pun tengah slow slow start pakai stokin bila keluar. hihi. thanks FL!

Blogger Wonosobo said...

selamat berpuasa..
salam persahabatan..
salam kenal juga.

Fatin Liyana said...

Assalamualaikum :)
Pakai stokin tu bagus, sebab kaki kita itu juga aurat :)
It's okay, buat slow-slow.
Semoga Allah memberkati segala usaha dan niat murni kita.
Selamat berpuasa cik FL :)

Annyss Aleeya said...

betul tu kak Fatin. kite skang pun dh slow-slow blaja pakai stoking kaki. hihi.

Mar Haini Abdul Rahim said...

FL memang sweet :)

teruskan jadi role model yg baik, insyaAllah ktorng support. cpt2 jd doktor k ! yeayy ;)

Anonymous said...

Kawan sy pun dah berubah...dia dah pakai stokin...tapi dia pakai stokin waktu nak tido..sy ingat kn dia nak stanby g keje, rupenya kaki dia sejuk waktu mlm..;)

Dauntless Dada said...

tak pe slow slow. tapi haruslah istiqomah. good luck!

D Yatie said...

Well said ! InsyaAllah. Niat yg baik pasti dipermudahkan Nya.

hazie said...

Alhamdulillah.. pakai stoking tu wajib, kaki kan aurat :)

Izz Latif said...

Setuju dgn kata2 Prof tuh :)

TeTerBanG said...

wahh...kak fatin dh pkai stokin. alhamdulillah...smoga kak fatin istiqamah :)

n thanks kak fatin sbb bg nasihat yg brguna dkat kami, blogger2 :)

atif hadi said...

good try...keep it up sis...may allah bless you

izza said...

Ramai je yg online fb n other social networks 24/7 but at the same time active in volunteering. maybe your prof x nampak or x dengar lagi. but trust me, everyone did contribute to the society sama ada dia sedar atau tak :)

Aku Penghibur said...

alhamdulilah semoga istiqamah dengan apa yang buat

sinuha said...

betul2. Start from benda2 kecil. kecik2 lama2 jadi bukit. :D

elmy fadzli said...

In other ur prof suruh social.. baru bnar2 cntribute to other people.. like a doc keep seeing patients byk pahala yg dpt :)

Emma said...

alhamdulilah ^__^

Anonymous said...

Well in my opinion you actually can do a lot to help others. Most people only think about the "Big Act" like giving a huge charity or something. And then when they can't afford to do it they would say,"its ok, later when i'm rich i will do that". But the bottom line is even in a daily basis you still can effect others life positively. Example when driving, yuo make effort to give others way ,even though you felt annoyed in the begining, when you see strangers give salam and smile, who knows it could light up their day. In public toilet, you could spend some time to clean it a bit. Anything that you can think of to serve others or will benefits other will do. I once heard prof Muhaya once said, "sifat berkhidmat pada org ni bagus, sbb die melatih diri rase zuhud, hindar diri dr rase ego/riak.
For you fatin, maybe you not aware but actually you can do a lot. Because you dh ramai follower, you may post any good/positive/benefits stuuf in your blog. If others are benefit from that, you pn dpt saham. But i believe you had been that all along rite, just maybe you did not realise it. So Fatin keep up the good work. Please post more positive message ya. Remember, adik2 kat luar tu follow awk tau. I know you can be the best example for them. Assalammualaikum

Isteri kepada Suami said...

Assalamualaikum wbt..

Yerla FL, ayat prof tuh mmg betul..ada kesedaran membacanya.. :)

regards,
Unsmiley



Sheila Salim said...

Assalamualaikum FL, insyallah sheila pun tengah try nak pakai stokin :)

CIK INA said...

alhamdulillah, sy ske...

Miss Ima said...

Besttt

szaza ezrylna said...

Salam. saya pernah terdengar ada orang kata tak silap bunyi macam ni. Klau nak tengok seorang perempuan tu betul2 jaga auratnya, tengok bahagian kakinya, sebab aurat kaki sangat susah untuk dijaga. Wallahualam.

Anyway Alhamdulillah. hanya seorang pendosa yang tahu nikmatnya taubat. Setiap orang ada pendapat masing2. Riak atau tidak, itu urusan kita dengan Allah. Yang penting, wajib diutamakan.

You know yourself better than anyone else. But Allah knows you better than you do. Bcoz He created u. He loves u. And He knows what is best for you. Hidayah milik Dia. Only Him.

Whatever you do,follow your heart with His guidance. May Allah ease our mujahadah. ^^

Mrs Kamilah said...

Alhamdulillah. Keep it up.

Mrs Kamilah said...

Alhamdulillah. Keep it up.

Anonymous said...

It not stocking that matter. It's luahan ikhlas dari hati yang matter.Anda ada satu kebolehan yang mungkin tiada banyak orang ada. Melihat sesuatu dengan tajam dan kebolehan memperihalkannya pula. Ada orang ada yang pertama tetapi tidak ada kebolehan yang kedua. Ada orang ada kebolehan yang kedua tetapi tidak yang pertama. Anda ada both.... Go ahead....tulis dan karang sesuatu. Anda berbakti via menjadi penulis yang arif, bijaksana lagi berhemah. Ramai penulis yang pandai tetapi tiada penulis yang bijaksana...Ameen.

najwarahsiahatiatin said...

wahh suka this entry :) ayat last tu suka ajak kbaikan dgan ayat yg mgembirakn,,, insyaALLAH one day :)

boni kacak said...

yeah!! tahniah. keep it up sis :)

aCu atiQ said...

weee. tahniah FL! moga Allah terus bagi kita hidayah sama2~ :)

Khairul Afiq said...

Bagus wahai anak muda.

yang baik Ishak said...

semoga mendapat manfaat ... teruskan usaha dan niat murni...

Effa Eddy said...

InsyaAllah akan try untuk addaptasikan jugak. Terasa berminat jugak nak pakai stokin ni. memang bagus pun

Anis Farhana said...

Nice. May Allah bring us to the right path. Eh, may we choose the right path, which He prepared for anyone He choose. Amin.

Florist in KL said...

Nice ones dear... tapi kalau share gambar volunteer pon ok jugak.. at least kitorg sumer bley tau cmner nk start volunteer.. maybe kitorg boleh dpt idea.. kan FL dh dpt pahal.. bawa kami ke arah itu.. inshAllah