Friday, March 29, 2013

Letihnya badan ini, pergi spa pon bagus!

Assalamualaikum

Masa study week itu hari, memang aku struggle habis-habisan. Study dekat library dari matahari terbit sehingga terbenam. When I say study, I really mean it. Aku jenis tak suka study sambil menyambil. You know, sambil study sambil online etc. Memang tak jadi apa. Sebab tu aku suka pergi library untuk study, less distraction. (No laptop and comfy bed!)

Masa exam week pon sama, focus study apa yang tak master lagi. Duduk mengadap buku sampai otak rasa nak pecah. Nasib baik ada skull yang prevent brain from exploding ahehehe. I was mentally and physically exhausted. Sudahlah begitu, hari Jumaat habis exam, hari Isnin aku telah fly ke India sensorang untuk travel. Dekat India taknak kalah pulak, hari-hari tukar hotel sebab aku travel from southern to northern part. Naik van selama 24hours non stop pon ada kau tau. Ha itu takpe, nanti aku cerita dekat entri baru ok?

So sekembalinya aku dari India ke tanahair, aku memang perlukan body massage yang relaxing and soothing. I need to recharge my energy and get back on the track! So one day, kebetulan I was in KL so aku mengagau le mencari spa. Jalan punya jalan, akhirnya jumpa 1 spa di Bangi. Nampak macam eksklusif dari luar =)


 Yes, Aishah Radhiah Beauty & Spa yang terletak di Bandar Baru Bangi. Masa nak naik tu rasa macam risau kot-kot mahal, malu je tak cukup duit. Kang keluar headline 'Selebriti blogger tak cukup duit, berhutang dengan Spa' Eee tak mau tak mau.

 Sekali lepas dah tengok menu, terus tarik napas lega dan tertawa kecil. Takpayah kot nak tertawa kecil tu bahahaha. Ownernya Aishah Radhiah (wah nama penuh gitu) explain yang dorang ada tawarkan perkhidmatan secara ala carte dan package. Memula aku ingat nak ambil yang ala carte je (harga rujuk gambar kiri) namun setelah melakukan pengiraan secara pantas dalam otak aku mendapati harga package lebih murah (rujuk gambar kanan). Dah murah nak murah lagi.

Aku telah bersetuju untuk mengambil package Bidadari yang terdiri daripada 5 treatment :

Herbal sauna
Aromatherapy massage
Full body scrub
Full body mask
Milk bath

Semuanya pada harga RM200 sahaja! Kiranya satu treatment tu RM40 je. Berbaloi sangat. Student pon boleh afford tau. Spa ini juga ada menyediakan package untuk para pengantins. Dengan harga RM300 anda akan menerima herbal sauna, aromatherapy massage, hot ball compress, full body chocolate scrub, full body mask, milk & flower bath and FACIAL. Patutlah owner Spa ni cakap, selebriti banyak datang spa dia !


Aku kemudiannya dibawa ke massage room. Spa ni ada single and double room, disebabkan single room tu ada customer, so aku terpaksa beralah. Walaupun double room, tapi aku sorang jela dalam ni. Gila nak share dengan strangers?? Hehe.. cantikkan biliknya? Memang eksklusif, tak sangka ni kedai orang melayu =)


Ini pulak facial room. Ingat nak buat facial sekali, tapi tak sempat sebab ada urusan lain.  Takpelah next time aku akan datang lagi ke sini !! (nada bersemangat)


Ha nampak tak gadis yang siap beruniform tu? She's my masseuse. Comel angat aku cakap nak tangkap gambar dia, terus dia posing. Aha macam biasa, in any other spa pon kenalah take off everything dan berkemban. So better cari Spa muslimah untuk jaga aurat kita =)


Perkara pertama adalah masseuse ni bagi aku minum air suam before masuk dalam sauna ni. OHEMJI macam penyiksaan sebab panas gila. 20 minit aku duduk dalam ni, sambil baca magazine. You will sweat like non-stop. But its good because it helps to detoxify our body =) Untuk sihat dan cantik punya pasal, aku gagahkan jua membaca magazine dalam tu sampai khatam.

And then, masseuse tu lapkan peluh and start aromatheraphy massage. I was told that the whole package will take about 2 1/2 hours. To be honest, bila masseuse tu start je urut aku dah terbongkang tidur. Best gila weyh. Tau-tau je dia suruh pusing depan, pastu pusing belakang. Dengan bunyi air, instrumental music...memang relaxing ! Lepas dia urut, dia proceed dengan body scrub and body mask.   Yang body scrub tu omey sangat sampai tiak-tiak pon ie scrub. So make sure you all shave ye apa yang tak patut tau hee.

Last but not least, milk bath.

Bermandi susulah aku dalam bath tub ni. Rasa macam bilionnaire sangat. Biasanya mandi air paip je, ni mandi air susu. Lepas ni nak mandi air milkshake pulak. Hahahahah (kau dah kenapa?)

Seronok la dapat orang urut dan belai badan yang dah spasm ni. Sekali sekali apa salahnyakan. Daripada beli baju tak berhenti-henti apalah salahnya kita spend duit untuk health and well-being kan =) Badan sihat, otak cergas, hati pon gembira.

Untuk yang berminat, anda boleh hubungi no dibawah untuk appoinment.


AISHAH RADHIAH BEAUTY AND SPA
Address : No. 1-11, Jalan 8/35, Seri Bangi Seksyen 8, 43650 Bandar Baru Bangi, Selangor
Phone : 03-89221598 / 0176171619
Open : Mon-Sun 10am-9pm


Seminggu lepas pergi spa, si blogger tak reti duduk diam ini pergi backpacking ke Pulau Perhentian pulak. Habislah sunburn kulit! Sajelah tu cari alasan nak buat facial hehe.

Thank you for reading this entry !

92 comments:

Nurul Firzanah Rohaizat said...

Seronoknya. Nanti nak buat jugak lah >///<

Wan firzanah Wan mohd azlan said...

Ada spa budak kecil tak, Kak Fatin?

Liza said...

Mau gelak je baca entri u ni. Hehe.... Murah la kalu rege cenggitu...

nurdani said...

harganya memang cantik sangat. thanks ya patin

maznah maamor said...

true!!...hidup memanjang bershopping tapi badan tak jaga langsung tak berbaloi..kesihatan lagi penting..
pulau perhentian can release tension tuk miss doctor.. enjoy your holiday

ameris said...

syoknya kena massage FL.
if u dun mind brapa harga baju yang u pakai masa abg u kawin tu ekk??

fatin fadila said...

memang dari dulu lagi nak pegi spa,mengenangkan kite ni bergantung pade PTPTN je,ku kuburkan aje niat :'(

KakakCantik(Zaza) said...

seronoknya tengok FL ni..hehe =)bestnya dapat pg spa..lama tak pg..huhu

HyRoSSa NeNy said...

spa tu mmg eksklusif sket... rase kaye gile bile masuk...hahaha

Nuriesya Nadia said...

Tahniah kepada FL sebab review Spa pulak. Memang currently searching for Spa. Mekasih ya buk. :D

Anonymous said...

Bestnya...

Munirah Rafiuddin said...

bestnye dapat g travel...teringin gak camtu tp xde pluang sgt...mayb time sblm kahwin dl leh wat tp skrg dah kahwin...ssh skit...nnt ajak en.suami gi sama2 r travel...hehehe

~Admin : QasehMuslimah-Munirah~
http://qasehmuslimah-munirah.blogspot.com

Khairul Bariah said...

wah.. bestnye FL.

Khairul Bariah said...

wah.. FL bestla

Mohd Fauzli said...

Bestnya... lelaki bleh tak masuk..?

Fatin Liyana Asri said...

you guys boleh je pergi ! memula memang rasa kedekut sikit tapi once dah buat sekali rasa mcam nak buat lagi =)

Fatin Liyana Asri said...

oh lupa! lelaki TAK BOLEH MASUK. untuk perempuan sahaja hehe

haidar abdullah said...

nampak Best...tq for sharing

Pinkbubblegumprincess said...

nicee...manjakan dirimu..kerna dirimu begitu berharga

Miss Sue said...

wahhh best ade org urutkan badan... ;D nak jugak

Alia Erfani said...

wah bestnya. penah pegi spa kat indon je. hehe

Biey said...

memang dah lama nk g spa, tpp asyik tertangguh jek

TeTerBanG said...

kalau x silap, rancangan Safiyya penah shooting kat spa tu.

wahh!! harga ok. servis pon ok. mmg mntop! :D

laskar pelangi said...

waaa..kat bangi tu..boleh try jugak ni

Anonymous said...

Buatla entry psl pg pulau tu, msti besttt!

muja said...

adusss,,, best gilakkkk!!!! please la fulus,, tolong masuk kocek i,, hehe

Anonymous said...

fatin.. kak aisyah nie dah kawen ke? rase cam die nie senior saya mase sekolah dulu.. sekolah sains tuanku jaafar.. sekolah abg fatin jugak kan? rase nye la..

Nur Hidayah Yahaya said...

ouh.. hochaaq ooh kak FL.. nanti bila dah besar dan dah kerja nanti, nak pergi spa tu la. nak merasa mcm mana di spa.. ekekek~.. by the way, kak FL doktor kan? doktor hospital mana?

Wadi AR said...

kat tempat aku ni tin. kemain tak ajak aku datang

FatihahRadzi said...

wawwwwww ! best murah gila !!

Islet said...

TErbaiklah..mmg carik spa pun skrg ni...

sarah ishaq said...

FL ade keek acc tak?:)

MaYa MustWany said...

tak pernah n teringin..sekian.bai.hihihi..

Zharif Azis said...

wahhh bestnya berduit =) jalan2 sana sini ^^

~kasihnya raha~ said...

best nyer awk.... rasa nak spa sekarang jugak

far juki said...

nak ajak umi saya lah hehehehe

MasReena said...

Fatin hari tu saya pun baru jer pergi Spa Thai Odessey, The Mines. Best jugak dan murah, cuma RM100. Nanti Masreena buat entry ye

Cash RM203.85 From AMEX

Azwar Syuhada said...

Macam seronok je pergi spa.. Azwa pon teringin nak pergi.. tunggu dah abes blajarlah jawabnya.. :)

Erra Kyra said...

HISH

membuat ku rasa . SEKARANG GAK nak rompak spa! eh tak . pegi masuk spa maksd nya.. hee

TQ FL. nice entry

Anonymous said...

tips for backpacking pleaseeee! :D

ejaiphoto said...

x ajak pun...

Princess Syazliyana said...

wahhh bestnya

Mieza Jhaa K said...

Harrkkk...Fatin Liyana pergi India sensorang?? Errr takutt

Edrin Bihun said...

dah berkurun nak gi SPA tapi belum terlaksana hajat di hati..dah baca entri FL nie...keinginan makin mengebu-gebu badan.

Edrin Bihun said...

dah berkurun berangan nak gi spa nie...tapi hajat belum terlaksana...dah baca entri FL nie keinginan makin mengebu-genu badan...

Edrin Bihun said...

dah berkurun hajat nak pegi spa nie..tapi belum terlaksana..dah baca entri FL nie,hajat makin menggebu-gebu badan..

-effa ayub- said...

x pernah lagi pergi SPA buat full package nie..slalu g buat facial n urut2 jaaa..hehe baca FL punya entri ni buat hati membuak2 nak pergi... aiyooo.. FL bwk pengaruh :D hehe

RadhiahIlyas ッ said...

Hehe sronok nyee travel je. Xsbr nk tggu entry bru kak fatin :)

Nadia Elena said...

laaaa bangi je? dekat tu..
x pernah pn g spa ni..
coming soon maybe! =D

Nyamuk Terbang said...

aiyokk tempat sini ssh la nak cri spa..serius teringin

Anonymous said...

Pegi mana pon tudong tetap tetutup... Syabas & timekaseh dik. Jaga jati diri islami

Shafiq said...

Rajinnya berjalan Fatin nie.. :-)

mysa said...

waa murahnya... first time g spa masa stdy kat mesir ni,, tp rasa cam murah je spa ni,, yg kt mesir dkt uni saya tu: klu rm200 : scrub muka, scrub badan, cuci rambut n aromatherapy massage...myb lebih kurang ke? hehe w/bgmnpn thanks sharing sbb bangi dkt je dgn rumah yeyeaa!

khairunisya said...

salam...just nak minta tuan punya blog utk sebarkan pasal --> http://cambodiareliefmission13.blogspot.com/p/donation.html
ni bukan spam ke ape,huhu...some of my colleagues akan ke kemboja utk elektif, n diorg perlukn any form of sumbangan, every cent counts...cara2 nk bg sumbangan ad dinyatakn dlm link blog mentioned above

pAri-ParI tErbAng tiNgGi said...

waaa....bes nya!

Sukma Haron said...

baru g urut badan di spa...rm 70 jer...lega rasanya...nak g urut lagi next month...mandi manda di spa nanti ler...

Anonymous said...

FL pegi pulau perhentian n india sensorg ke? Mmg berani.. Salute

Anonymous said...

patutla rase mcm penah dgr spa ni,kak shea pun penah buat psl entry ni

Cik Autumn said...

X penah g spa pon..cam best jer nengok...btw visit my blog if u want to...tq

Nor Izzati Abdul Majid said...

fatin study kat library?awat x nmpak pon?i staff library..hikhikhik

Anonymous said...

Fatin study kat library?awat xnmpk pon?i staff library..hikhikhik

atu4429 said...

Cliche

iu-hazirah said...

dah lama plan nak bukak SPA... tapi ngah cari modal n ilmu dulu sebelum bukak, nanti K.fatin liana leh la datang, skarang bru blajar yang basic je.

Affieza Roslan said...

wahh...seronoknye...cik fatin....kite x pnah pun msok spa...patut cik fatin nampak cergas dan berseri je ye....

Affieza Roslan said...

wah...seronoknye cik fatin dapat relax dekat spa....

dayang hidayah said...

this is one of the reason why woman should enjoy being a woman.

gloria abdullah said...

Dh lama x g spa & facial....

Jom shooppin buku online;-)

Ahmad Suhaidan Che Mamat said...

oo.. spa ek.. mcm best jer huhuhu

Phat said...

phat leh g tak ek?

LaLa mhdnor said...

syoknya hidup kak fatin, can travel anywhere u want =D

Khairul Zamri said...

orang laki kene pegi gym haha

dyayusof said...

seronok jenjalan! :)

hardee786 said...

hello,

is this at perhentian's tuna bay resort?

HooToh TuDia said...

Berminat pulak bila tengok gambar masseuse tu posing. Agak2nya boleh urutkan bahu yang terseliuh tak...

Salam Ukhwah dari Hootoh Tudia
Hootoh Blog

Anonymous said...

hai fatin liyana..nak tanye sblum ni awak pegi travel india kn??so saya pun akan ke sane pasni.so nak mintak tips r kalau boleh.hope awak boleh reply a.s.a.p k.thanks.

emel sy:mohdazrinzakaria@gmail.com

yayath said...

wahhh...

x sangka akak dorm dulu da bukak spa...heee..kene p jgak spa ni..:)

hairul mohamad said...

aduh...baru nk tanye...laki boleh masok ke x....hmmm....xboleh upenye....hu3..

Anonymous said...

ALOOO

Mazelina Zaini said...

bestnya , murah pulak tu :D

FARAH HANA said...

Fatin, honestly I dah penah gi spa ni.layanan ala kadar.yg kerja indon.i x suka.dia urut tak rasa pun. Bukan urut tp main picit2 je.kasar lak tu.mandi susu dia mcm x semenggah je.air dalam tab mandi tu sejuk lak tu.pstu bg roti sapu jem tp roti tu dah keras.n lg satu bkn hot stone btl2 dia bg.bantal tuam yg mcm jual kat uptown tu je.keciwa saya!

asha adanan said...

Terima kasih atas komen anda. Kami akan beruasaha untuk pertingkatkan mutu perkhidmatan kami memandangkan kami baru sahaja beroperasi. Maaf atas kekurangan2 itu -aishah radhiah beauty & spa

asha adanan said...

Terima kasih atas komen anda. Kami akan beruasaha untuk pertingkatkan mutu perkhidmatan kami memandangkan kami baru sahaja beroperasi. Maaf atas kekurangan2 itu -aishah radhiah beauty & spa

balqisfz said...

best gila akak merantau2 kak.....

Qurratul said...

assalamualaikum..
fatin thanks ya info kn pasal spa nie..mmg tercari2 spa muslimah nie...owh harga pun sgt2 la berbaloi...seronok nye... yeah..boleh la merelaxkn diri nanti..

kin said...

FL, please give some info about your trip to perhentian.chalet n accomodation/activities etc.
Am planning to go there with friends =)

hairunnisa said...

br lps gi..best!ada kelas tersendiri.nanti nak pergi lagiee..thanks fatin for info ;)

Noor Mala Shahar said...

best juga pergi ke spa..

nurul asyikin said...

Wahh besnye...fatin nk tnye ckit boleh?betul ke klau selalu mnum air mineral boleh efek buah pinggang? Sory lari dr topik spa;-)

nurul asyikin said...

Wahh besnye..fatin sy nk tnya ckit boleh..betul ke klau mnum air mineral selalu boleh kna batu karang..?sory lari topik spa;-)

Don Marcello said...

Thanks.... lot of information here.. pasni bole le pos trus Cik Isteri g make over kt sini.. Nggeee... Ngeee... sure letup DABOOM punyew...

mush said...

-

nnzmanagement said...

Salam. Kalau nak datang lagi ke Pulau Perhentian join la pakej kami di perhentian4u.blogspot.com. Selamat ketemu.