Friday, July 20, 2012

Salam Ramadhan !

Assalamualaikum =)

Ramadhan is coming very soon, like in couple of minutes! Dear, my fellow brothers & sisters do take this opportunity to gain as much pahala as you can. It only comes once a year and it will be a great lost if you don't do anything! I am not a good muslim either, but will try to be better compare to last year =')

I've googled few images which I found very useful. Just want to share em here supaya semua orang senang, no need to google lafaz niat anymore kalau terlupa! (Well puasa ramadhan setahun sekali, ehem mesti ada yang terlupa - akulah tu muehehehehe )


Lafaz niat berpuasa di bulan Ramadhan dan doa berbuka puasa (yay makangg!)




Selepas itu kalau tiada kesempitan waktu dan kekangan marilah kita menunaikan solat sunat tarawikh. Lafaz niat solat sunat tarawikh ada di bawah :



Untuk penutup kita buat solat sunat witir kan, so ini adalah lafaz niat solat sunat witir :


-------------------------------------------------------- 

Some Do's & Dont's =)


Ganjaran yang Allah kurniakan =') Baiknya Allah.


Jadi selamat berpuasa kepada semua umat islam diseluruh dunia! 

Thank you for reading this entry !

129 comments:

  1. selamat berpuasa kak fatin.. terima kasih utk doa witir tuh.. selalu niat dalam bm je utk witir 1 rakaat.. tehee~

    ReplyDelete
  2. happy ramadan akak :)semoga thn ni lbh baik n diberkati drp sebelumnya amin :)

    ReplyDelete
  3. Selamat berpuasa Fatin.
    semoga beroleh keberkatan puasa jugak..Fatin ada masa jumpa lagi kat IKEA atau kite pegi berbuka puasa sama2...

    Salam Ramadhan al-mubarak daripada eni..

    ReplyDelete
  4. Selamat berpuasa, moga Ramadhan kali ini lebih baik sebelumnya.. Insya-Allah.. ayuh tingkatkan p'abdian pada Maha Pencipta :)

    ReplyDelete
  5. selamat berpuasa jugak Fatin...
    sgt berguna sbb puasa setahun sekali dan kena refresh balik...hehe ^^

    ReplyDelete
  6. selamat brpuasa kak fatin . . . jgn ponteng puasa tau . :D

    ReplyDelete
  7. selamat menyambut ramadhan kak patin ! heee..

    ReplyDelete
  8. selamat berpuasa Fatin Liyana. sama sama kita upgrade iman kita pada bulan yang penuh keberkatan ni :))

    ReplyDelete
  9. Salam Ramadhan FL (:

    ReplyDelete
  10. selamat berpuasa kak honey koyuki comel..pose jangan xpose..jangan lupa pergi solat terawih ye :)

    ReplyDelete
  11. selamat berpuasa. n selamat menjalani ibadah tahun ini dengan penuh kerahmatan.

    ReplyDelete
  12. thanx for sharing FL =)

    FL buat lah contest iftar bersama fatin liyana pulak tahun nie . dulu masa contest iftar sama kak maria elena saya dapat . taun nie ingat nak iftar ngan FL pulak , hewhew =)

    ReplyDelete
  13. Selamat Meyambut Ramadan!
    Excited!

    ReplyDelete
  14. Salam Ramadhan :)
    http://kyokielime.blogspot.com/2012/07/may-allah-bless-u.html

    ReplyDelete
  15. selamat berpuasa FATIN LIYANA =)

    ReplyDelete
  16. Selamat Berpuasa kak fatin :)
    jemput lah singgah ke blog saya ye ; http://iza-zaty.blogspot.com :)

    ReplyDelete
  17. salam ramadhan... semoga ramadhan kali ini lebih bermakna brbnding dr yg lepas...

    ReplyDelete
  18. selamat berpuasa. semoga kita mendapat ganjaran pahala, diampunkan dosa dan menjadi lebih baik

    ReplyDelete
  19. selamat berpuasa kak Fatin . semoga bulan ramadhan ni membawa seribu keberkatan utk kita umat Islam . yg tak elok berhijrah kpd elok,yg elok berhijrah kpd yg lebih elok :)

    ReplyDelete
  20. Selamat berpuasa juga, dear!semoga ramadhan kali ini membawa seribu makna utk kita semua.:)

    ReplyDelete
  21. Salam Ramadhan kak Fatinn :))

    ReplyDelete
  22. selamat berpuasa kak fatin..jemput baca entry alynn :) http://alynnnyzaa.blogspot.com/2012/07/ramadhan-datang.html

    ReplyDelete
  23. Salam ramadhan :)) selamat berpuasa :))

    ReplyDelete
  24. Selamat menyambut Ramadhan Fatin Liyana. Semoga Ramadhan tahun ini diberkati oleh Allah. Aminn.. :)

    ReplyDelete
  25. Selamat menyambut Ramadhan Fatin Liyana. Semoga Ramadhan tahun ini diberkati oleh Allah. Aminn.. :)

    ReplyDelete
  26. Selamat menyambut Ramadhan Fatin Liyana. Semoga Ramadhan tahun ini diberkati oleh Allah. Aminn.. :)

    ReplyDelete
  27. salam ramadan too kak fatin ;)

    ReplyDelete
  28. salam ramadhan untuk sekalian hamba Allah <3 cepatnya waktu berlalu~

    ReplyDelete
  29. Selamat Menyambut Bulan Ramadan & Selamat Berpuase...

    ReplyDelete
  30. selamat berpuasa kepada semua...semoga ramadhan ini kita mengambil kesempatan untuk menambah pahala serta pelbagai ganjaran.
    http://foreverstuffs.blogspot.com

    ReplyDelete
  31. awk is a gud muslim already,, but of course the biggest room in this world is the room of improvement,, lets improve together k :D

    ReplyDelete
  32. selamat berposer kak fatin yang co-meh. moga ramadhan kali ini lebih bermakna dan good fortune. amin

    ReplyDelete
  33. salam ramadhan ^_~ jempuk ke blog cik anis

    ReplyDelete
  34. selamat menyambut ramadan mubarak & selamat berpuasa semua. moga ramadan kali ini penuh bermakna. rajin2 buat pahala :)

    ReplyDelete
  35. datang memenuhkan lagi komen. hahha

    selamat berpuasa , FL :)

    ReplyDelete
  36. Salam Ramadhan Al-Mubarak dan Selamat berpuasa ye cik Fatin Liyana(^_^) ehehe

    ReplyDelete
  37. Selamat menyambut bulan ramadhan, selamat berpuasa kak fatin :)

    ReplyDelete
  38. Salam Ramadhan & selamat menjalani ibadah puasa serta solat sunat Tarawih FL! Semoga segala amalan diberkati & diterima yang Maha Esa.. InsyaAllah.. Amin.. =)

    ReplyDelete
  39. slamat menjalani ibadah puasa

    ReplyDelete
  40. Selamat menunaikan ibadah puasa Fatin. Sama-sama kita mengambil peluang di bulan yang mulia ini untuk banyak2 mencari pahala yang diberkati oleh Allah s.w.t.

    Salam ramadhan,
    Hartina Arssid
    www.mylittlewing12.com

    ReplyDelete
  41. salam ramadhan Fatin.....
    http://aishasshi.blogspot.com/

    ReplyDelete
  42. salam ramadhan kak fatin :D semoga ramadhan kali ni penuh makna

    ReplyDelete
  43. selamat berpuasa cik fatin. :)

    ReplyDelete
  44. Salam Ramadhan FL...moga ramadhan kali ni lebih bermakna utk FL

    ReplyDelete
  45. Selamat berpuasa FL

    ReplyDelete
  46. selamat menjalani ibadah puasa FL.. dan semoga kita semua mendapat rahmat dari Allah SWT.. (^_^)

    ReplyDelete
  47. selamat berpuasa kak FL..hehe.. lets increase our iman in this great month! =)

    ReplyDelete
  48. Salam Ramadan Faten Liyana... Thank you for sharing this valuable knowledge... :)

    ReplyDelete
  49. information yg sgt berguna n sbg pringatan kpd dri kak fatin liyana n jugak org lain. like it! anyway sis, selamat berpuasa :)

    ReplyDelete
  50. Selamat Menunaikan Ibadah Puasa kak FL.Semoga kita semua dapat berjumpa bulan ramadhan pada tahun 1434 hijrah.

    ReplyDelete
  51. selamat berpuasa dan berbuka yea fatin ! =)

    ReplyDelete
  52. selamat berpuasa.. suka baca blog anda

    http://chempakasari88.blogspot.com/2012/07/proses-mengecilkan-badan.html

    ReplyDelete
  53. Selamat menyambut buln ramdhan & slmt berpuasa

    ReplyDelete
  54. Salam ramadhan dan selamat berpuasa..
    semoga kita semua diampunkan dosa dan diberkati Allah SWT..
    Doakan saya yang terbaik dalam SPM tahun ini ye..
    Timakasihhh ;)
    nice blog !

    ReplyDelete
  55. salam ramadhan... semoga ramadhan kali ini akan memberi sejuta keberkatan kepada kita semua.. amin..

    ReplyDelete
  56. Ramadan Mubarak from Philippines to Malaysia :)

    Quick Advice:
    You do not need to AUDIBLY/Loudly state that you will be fasting on this day for Allah's sake. the niyyah/intention should only and always be from the heart, and of course all good deeds should be done purely for the sake of Allah.

    May Allah accept our good deeds and fasting. Ameen. Ameen. Ameen.

    mababaya.blogspot.com

    ReplyDelete
  57. Selamat menjalani ibadah puasa kak Patin.. hehehe :)

    ReplyDelete
  58. Alhamdulillah...


    Terima kasih Allah.


    Indahnya Langit Ramadhan. Nadi masih berdenyut untuk menjalanimu...


    Ramainya berduyun-duyun memenuhi saf saf jemaah.

    Bila Imam membacakan baris baris surah...hati terasa sebak yang... air mata deras mengalir...

    Terasa kerdilnya diri yang penuh berdosa...

    Subhanallah..Maha Suci Allah.

    ReplyDelete
  59. salam Ramadhan fatin... banyakkan amal ibadah d bulan ini ya..

    ReplyDelete
  60. selamat berpuasa jugak Kak Fatin :)

    ReplyDelete
  61. ⋎´✫¸.•°*”˜˜”*°•✫
    ..✫¸.•°*”˜˜”*°•.✫
    ☻/ღ˚ •。* ˚ ˚✰˚ ˛★* 。 ღ˛° 。* °♥♥ ˚ • ★ *˚ .ღ 。
    /▌*˛˚ღ •˚ Selamat Menyambut Bulan Ramadhan ♥♥ ˚ ✰* ★
    / \ ˚. ★ ˛ ˚ ✰。˚ ˚ღ。* ˛˚ 。✰˚* ˚ ★ღ ˚ 。✰ •* ˚
    / \ ˚. ★ ˛ ˚ ✰。˚ ˚ღ。* ˛˚ 。✰˚* ˚ ★ღ ˚ 。✰ •* ˚

    ReplyDelete
  62. S
    E
    L
    A
    M
    A
    T
    BERPUAS....A


    D
    I


    B
    U
    L
    A
    N

    R
    A
    M
    A
    D
    H
    A
    N
    ~
    ^^

    ReplyDelete
  63. Selamat menunaikan ibadat puasa...

    ReplyDelete
  64. sama-sama la kita kutip pahala untuk saham akhirat. insyaAllah... selamat menjalani ibadah puasa jugak.. :)

    ReplyDelete
  65. sama-sama la kita kutip pahala untuk saham akhirat. insyaAllah... selamat menjalani ibadah puasa jugak.. :)

    ReplyDelete
  66. ahlan wasahlan ya ramadhan mubarek.. :)

    ReplyDelete
  67. Fuh solat sunat witir! Malam ni kena try buat! Yosshh!!

    ReplyDelete
  68. Selamat Berpuasa Fatinnnnnnn!!! bilalah kita dapat jumpa lagi kan.. last time jumpa masa MSMW award night tu je kan hehehe

    ReplyDelete
  69. selamat berpuasa semua :)

    kalau sape2 rse perlukan lawok bodo, mari r lawat blog sy.kbai :)

    ReplyDelete
  70. Thanks for the infomative posting.
    Saya suka.
    Selamat berpuasa, semoga mendapat ganjaran pahala yang melimpah ruah dari Allah swt.

    ReplyDelete
  71. selamat berpuasa semua!

    semoga Ramadhan kita kali ni lebih baik dari yg sebelumnye inshaAllah :)
    jgn melakukan p'baziran di bulan mulia ni tau..hehe

    ReplyDelete
  72. tq 4 d info..slmt brpuase FL n family... ;(

    ReplyDelete
  73. Salam Ramadhan Fatin Liyana..
    selalu terawih kt umah ke kt masjid?

    ReplyDelete
  74. sayang, thanks for sharing. happy fasting yaa :)

    ReplyDelete
  75. Walaweh! Happy Ramadhan dan Selamat Hari Raya!

    ReplyDelete
  76. im a law student, my prof from australia said that fasting is against humanity coz for him, we are forced to starved for the whole day.. what ya opp??

    ReplyDelete
  77. salam ramadhan kwn2... puasa staun sekali, bagus gak ingatkan balik nih...
    jom ke blog sy http://rawsoulart-photos.blogspot.com
    jom follow.
    korang mmg best.

    ReplyDelete
  78. puasa can dicipline ourself to schedule our meal time and give our digest system time to rest..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sila padamkan yg ini fatin..berulang..

      Delete
  79. puasa can dicipline us on our meal time..so can give our digest system time to rest..

    kekadang kita makan lebih kurang sama banyak bila kita berpuasa atau tidak..tapi masa makan kita didisiplinkan bila kita berpuasa..jadi sistem penghadhaman kita boleh rehat..

    ReplyDelete
  80. puasa can dicipline ourself to schedule our meal time and give our digest system time to rest..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sila padamkan yg ini fatin..berulang..

      Delete
  81. Selamat berpuasa fatin. Entry paling cun :D

    ReplyDelete
  82. Semoga puasa kita diterima ALLAH..AMinnn....

    ReplyDelete
  83. selamat berpuasa. jemput singgah tau. dah setahun berblog. :)

    http://azarthegilagila.blogspot.com/2012/07/setahun-dah.html

    ReplyDelete
  84. Selamat berpuasa semua...semoga ramdhan ini dapat menjadikan kita hamba yang bersyukur dan bertambah2la lagi iman kita...amin.

    ReplyDelete
  85. INFO YG MEMANG SUPERB KAK FL ! YEAY THANK YOU :D

    ReplyDelete
  86. DAH NAK HABIS PUASA BARU YAN BACA POST NI.HAHAHAHA

    ReplyDelete
  87. you aliya kan ?kenal param tak ?farhan/param kawan omi ?

    ReplyDelete
  88. you aliya kan ?kenal param/farhan tak ?kawan omi ?

    ReplyDelete

Do you like my entry? Comment if you have any idea to share!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...