Sunday, April 22, 2012

Cucuk

Assalamualaikum.


Aku kan tengah praktikal sekarang. Jadi kitorang ni ada satu log book, yang mengandungi tugasan-tugasan yang perlu disiapkan sebelum tamat posting tersebut. Sesetengah task tu oklah, just observe je. Aku cukup gomar la bab-bab observe ni. Ketuk pintu, introduce diri, mintak permission and observe. Sementara observe tu bulih pikiaq hat lain. Baju kat ampaian, tengahari nak makan apa, ehh procedure dah habis. Doctor can you please sign here, thank you so much bye. Ha senangkan...

Tapi ada setengah task itu kita kena buat sendiri contohnya macam cucuk orang. Adoi aku paling a bab bab cucuk ni. Ketaq ang tau dak. Masalahnya setiap posting ada task ni. Kena poke beberapa patients then only doctor akan sign. Actually bulih ja nak menipu. Mintak jelah sign dari houseman kan. Tapi percayalah, bukan sahaja orang tamak selalu rugi, orang penipu pon selalu rugi. Dek kerana aku amat menitik beratkan keberkatan dalam sesuatu perkara, maka aku gagahkan juala walaupun aku takut. (Tapi aku pernah jugak mintak houseman sign dalam case-case tertentu wakaka)


Hi anty, sekarang kita mau cucuk sikit a. 
Siapa cucuk, u a ? 
I la 
U tau meh? 
Tau laaaaa..dont worry la anty, setiap hari pon saya cucuk ma..(tipu) 


Pehh padahal aku punya takut tu hanya tuhan je yang tau. Pundi kencing aku ni terasa penuh je. Dengan peluh menitik di dahi..aku tengok jarum tu aku sendiri yang rasa nak pengsan. Lembab lembab aku pakai glove sambil berdoa 'Ya Allah bantulah aku, aku hanya ingin menuntut ilmu, permudahkan urusanku'.

Aku mula start cari salur darah atau orang kata cari urat. Nak cari urat ni pon masalah jugak kalau orang tu berbadan gempal, atau jenis urat tak timbul, atau kulit terlalu tanned..wah bahasa aku. Tapi nasib baiklah anty tu cina, urat dia pon jenis yang timbul. Jadi lepas dah dapat urat yang aku nak poke, aku pon ikat glove kat atas siku dia. Lepas sapu alcohol swab, aku start nak poke.

Tangan aku, dia punya menggeletar boleh dikira dalam skala Ritcher. Kalau menggeletar, macam mana nak cucuk betol? anty tu plak dah bising bising..


Tamau lokter, tamau lokter..manyak sakit tamau cucuk aaaa..hari hari pun ambil tamau aa.. 
Sorry anty ye..sakit sikit saje, sikijap saje kita angkat a.. 


Pastu anty tu over sampai pegang pegang katil, nak lari dari aku sebab dia dah tertengok jarum tu. Dah tu dia pergi jerit satu ward. Konon macam aku ni serial killer. Padahal aku lagi takut dari dia kot duh.. Dia jerit jerit sampai menangis sebab taknak. Kesian pulak aku tengok dia ni...Aku pon pahamlah ketakutan dia tu. Aku tengok kat tangan dia pon ada kesan lebam sebab hari hari cucuk kan. Aku pon pergi sebelah dia, aku pujuk la dia..siap usap usap kepala dia, overtau. Kepala mak aku pon aku tak usap wakaka. Pastu dia merayu-rayu kat aku supaya jangan ambil darah dia.


Kalau anty nak cepat sihat, nak balik rumah cepat anty kena tolong saya..bagi saya ambil darah anty ok.. 
Shongshengsongseng #anty cakap bahasa cina. tak taulah dia maki ke apa 


Pastu anty tu tunjuk laci dia, dia suruh aku ambik gula gula dia. Maybe bila makan gula-gula dia rasa tenang kot. Aku macam reluctant nak bagi tapi aku pikir kang melalak pulak kalau aku tak bagi. Ha aku pon teruslah bagi dia makan satu bijik. Pastu anty tu bertenang dan bagi tangan kat aku.

Sebab drama tu panjang sangat, aku pon dah terlupa dah nak takut. Dengan ucapan bismillah, terus aku cucuk dan dapat terus darah tu. Bersyukurnya aku time tu,happy gila! Tersengih-sengih aku sebab rasa macam terer sangat. Padahal cucuk je pon. Lepas dah settle semua, aku pon cek cek la file dia sebelum nak berambos laju laju dari situ sebab ada banyak lagi task yang aku nak buat.


Thank you anty, anty pandailah sebab tak nangis. Very good! 
Thank you lokter, lokter manyak pandai aa..cucuk tak sakit..semalam manyak sakit wo


Macam nak menangis aku dengar anty tu cakap gitu. Aku ni takdela pandai. Masih belajar lagi, mungkin kebetulan teknik aku betul jadi patient tak sakit kan. Kalau tak, ada je patient yang komplen cakap sakit semua kan. Happy gila aku, rasa macam nak cucuk semua patient yang boleh dicucuk. Ni dah bukan happy gila ni, tapi betul betul gila.

Pastukan aku macam tergerak nak tengok blood sugar patient ni. Aku pon tengok rekod bacaan harian dia. Amek kau. Uncontrol. Aku boleh bagi dia makan gula gula pulak tu tadi. Ah mampos. Mesti anty tu kena marah dengan nurse sebab tak jaga blood sugar. Huhu cecepat aku keluar dari wad tu sambil mintak Allah ampunkan dosa aku...

172 comments:

DAYG ♥ said...

baiknya doktor kak fatin nih :))

jemput singgah http://daygkunurhayati.blogspot.com/2012/04/best-tak-best-ada-kembar.html

Hani Mirhani said...

time praktikal kalo dapat cucuk ngan berjayanya mmg bangga sgt...macam sy dulu kekekek~~~

Wadi AR said...

weh, ko mmg tak buat space ke ape?

Cik Sofea said...

hahaha....belum cucuk branula lagi sis.mesti DXT anty tuh tinggi kan.

daridapurjaja said...

Doktor yang cantik, cucuk tiap2 hari pun tak erp dik...hihihi...

.:hana radzi:. said...

sy pun bab nak insert branula, amik darah, la paling x syok dengaq.klu bg ubt im tu ok la la..huhu..
tapi sy bukan lokter..

eszyamin said...

okay mata berpinar..malas la baca..huhuh

Mr. Z dan Mis N said...

ksian patient tu...hehehee
http://zubir5588.blogspot.com/2012/04/hiburan-gambar-bogel-rihanna-bercuti-di.html

onie said...

kak fatinnnnnnnnnnnnnnnnnnn.....jaga pesakit naaaa :)

FaRa_yiEnn said...

lokter yg gojes...^_^

finiey said...

adoi la.. sbab tu takde cite2 nak jd dkter.. hua3.. nway, gudluck in your study sys.. n wish me luck too.. :)

faizulosman said...

adik nak bg nasihat ni... huhu... biasalah tu dlm proses pembelajaran... ada je yg tak kena... apa2 pun semoga kak fatin dpt menjd doktor yg terbaik...

Akim Iqbal said...

Deyyyy !

Zahora Ahyan said...

kalau x bg gula2x. mmg dia xnk kena suntik.. :)

epics said...

practical best tak?

iyka syafika said...

gud job lil doktor FL.=)

miss aina said...

hehe . wonderful lah akak :) ni yg nak buat pembakar semangat ni nak jadi lokter :P

♥iqah♥ said...

bestnya jadi doktor.
hee.
dulu berangan nak jadi doktor tapi sekarang dapat kerja dekat hospital syukur alhamdulillah even tak jadi doktor.
:)~

Anonymous said...

Doc pun takut nak cucuk ea rupanya? Haha.. Keep it up doc!

Anonymous said...

Comelllll je kak fatinnnnnnn ni

eyjalukman said...

tulah kan,kdg2 org tak percaya doktor2 baru ni. mslhnye klu dorg tak cya,cmna doktor2 baru nk bljar kn kak fatin? hehe comel plak aunty tu nak jerit2 kan,siap mkn gula2 plak . hee :)

nurdani said...

hahaha. hadoi...semoga terus berjaya ye bakal doktor

Cik Eka said...

dokter nak cucuk
nak cucuk oleh dokter fatin..hihihi

mesti terharu gile kan dgr aunty tu cakap cmtu..
aiyokk..habisla naik dia nye bacaan darah..hihihi

CiK FizA said...

Hee. Moga Allah ampunkan dosa akak ya. Hee. Xpe. cikit je tuh, lgpon anty tuh yg degil. hohoho :DD

Faraa Hanieys said...

Haha kak fatin.. Perenggan last tu lawak gile kot. Kahkahkahh =D

Anonymous said...

hahaha.. comel!!

suriani sakura said...

x dapat bayangkan cm ne FL cucuk pesakit

keli menari said...

anty maafkan tuh.takpe2.hehe

وان امالينه فاذياه said...

hahahahaha yg smpai uncontrol tu teruknya hahahahaah

ZYASH said...

memory is sweet...

cici tembikai said...

hahah comel nya =) nak FL yang check boleh =p

pernah g clinic kat national service kot , nurse tu dah cucuk lepas tu

"weyh , betul ke sini ? ke sini (cucuk lagi) " -,-'' hamboii mmg best bila tak sure nak cucuk mana -,-

sitihajaraisyahmdradzi said...

Haha kak fatin sweet jeeee.

Mz.D said...

haha dah uncontrol.. dapat pulak sweets dri doktor FL

Shazwan Azizan - wanblur said...

mesti muka ko bulat mcm hellokitty time tue. hehehe.. senyum bangga

Cik Muyah said...

kak fatin. saya baru habis spm. macam keliru nak amek course ape. ada rasa macam nak amek medic gak. tapi orang kata, medic tu susah. susah betul ke? ape yang susah?

Rokiah Wandah said...

hahaha good la fatin ! cari keberkatan , Allah pon permudahkan kerja . ^^

NaimAbdulAziz said...

cucuk sate lagi senang....

NaimAbdulAziz said...

cucuk sate lagi senang...

nisha rosaceae said...

how proud to be a doctor. congrats sis ;)

Rara Nasiha said...

takutnya jadi doktor/nurse kan. takut kalau ada silap, kita yang disalahkan nanti. btw, goodluck fatin :)

NaimAbdulAziz said...

cucuk sate lagi senang...

Saya Orang Biasa said...

haha...sangat comel : )

Fatin Liyana said...

hahaha kesian anty..mintak mintak anty xreti bukak internet

JULYA said...

Dear doc fatin
Hehe.jgn mara haa.just 4 sharing.saye buat herbalife.fatin pernah dgr produk herbalife.dkat indo dh 12tahun.kt malaysia br 6tahun.tp herbalife dh 32 tahun kt dunia.saye rase terpggl nk ajak fatin join same sbb fatin doc lg 1 sbb org semban cm kite.hehe.kt semban still slow lg.n sbb plg utama meneruskn misi mark hughes pengasas herbalife.his mision is changing people life.die cipta herbalife sbb xnk org lain mati mcm his mother.desprate nk kurus.mkn pil.kite rase fatin lg arif bab2 kesihatan rite.herbalife is not ubat.but nutrition.bg nutrition pade org lg bagus dr bg ubat kn.kite bebesar ati if fatin dpt join.ape2 fatin follow up kt fb kite julyarnis shahrizad.tq sbb bace.

Anonymous said...

lokter fatin, telima kasih aaa bg anty makan gula2 td... hehehe

coklat susu said...

kak fatin lawak ah..hihihi :)
ayoooo tak tawuu kak fatin t kena mara..hihi
aunty ta reti bkk ank dia reti pe bkk..haha ><

princess said...

hai awak,,,awak cantik sangat..
lawat2 la blog kite, ye..blog kite x comel pon..
http://niszaprincess.blogspot.com/2012/04/i-love-my-blog.html

Anonymous said...

haha.. klu saya lah kn.. dokter cntik ke gojes ke ape ke.. klu baru mmg meraung xnk.. klu dkter2 muda nk rwat saya dr awl mmg xnk.. haha.. tkut.. ni soal hidup mti.. wlaupun ccuk.. hahaha..

rerehalim said...

dapat dokter lawa cucuk, mane sakit. siap usap kpale pulak tu :P

nuhara said...

terbaik akk :)

wajihah said...

setiap kali masuk ward nak buat rehab kat patient, kadang2 kesian tgk medic students kena marah.

what to do, kite mampu tengok pastu siap2 pakai gloves dan face mask then terjah patient! *facepalm*. :D

http://asteptowardsme.blogspot.com

Ayeesa Ayesh said...

cucuk drugs tuk buat iv admixtures and tpn saya taula..but for cucuk orang sorry to say, sah2 failed awal2..hahaha..menggeletar kot..congrats FL cause you did it! *THUMBS UP!*

Syira Qahira said...

salam

saya baru ni doktor pelatih lelaki y nak ambil darah, myb sbb baru kot, satu baldi darah saya tumpah atas tilam, hehhehe....pening dan loya tengok... saya mmg nangis lah...dia pujuk ckp x sakit..tp mmg sakit kalau dah tumpah mcm tu...huhu..

Amirul Verdasco Nadzri said...

apela anty..huhu..maybe dia tak bace blog FL kot.. kalo tak, tak cukup lengan, kaki dia bagi..huhu

btw, ak suke kne cucuk, nengok nurse amik darah..fuh..rase cam brutal jek..haha

Eyka said...

lokter kite nak cucuk gak boleh? :P

Zharif Azis said...

untungnya aunty tu dirawat doktor pemes >__< nak jugakk . ahhahaha

fatin doktor on what erk ? pakar bius ke ?

deno said...

okeh la tu boleh cucuk... heee :)

deno paling geram kalau doc cucuk byk kali tapi still tak dapat masuk line kat lengan deno.. paling byk 7 kali doc cucuk, then doc suruh g jln2 dulu baru cucuk pulak... huhu... biasa la bila ada sle nie, urat2 pun jadi halus... seram je bila nak kena amik darah sbb mesti kena cucuk lecih dari dua kali... nasib betul...

eh2, fatin liyana pernah dengar tak sle? deno dapat penyakit sle sejak zaman budak2 ag... huhu.. sekarang deno still buat peritoneal dialysis... dah 11 tahun deno buat PD nieh... nak buat mcm mana, sle attack kidney...

Mimieesyeerro said...

wah wah , bestnyee dapad cucuk cucuk org kan ? hihi :)

Fiera said...

kalau aku berada dlm situasi ni aku pun jadi gelabah beruk cucuk je kat mane aku suke kot,..huhuhu..yela sebb aunty tu dah sampai jerit2x...gudluck kak fatin..=)

IdaRaida said...

hehehe..saya sama mcm anty tu! hhihi

takut lorh ngn jarum..tamau! ta mau!

hehhee. apa2 pun..kerja doktor kerja mulia. :)

moga dapat keberkatan di situ ye..:)

dr.FL yg sgt comey..patient pun suka klu di cucuk hari2.. hihi

Cik Asma BLuppy said...

tak tahu la mcm ne reaksi anty tu klu bace entri ni..
hahaha....:)

Rowena Zainuddin said...

Wahh. Congratz to u succeed amek darah patient.

Goodluck ye future doctor :)

Misz Mieza said...

Akakakakaka! Macam2 ragam patient kat spital ye.. Hehehe..

♥nurul♥ said...

HAHA okay.terus terbatal niat cita2 nk jadi dokter:P

Myzatul FarahinSatimin said...

seyes lawak..! gudluck dr patin!!! =))

D Yatie said...

seronok baca experienced bakal doktor nih.. =)

Mr.P said...

lokter nak gule2.. :D

orang gempal x susah nk cucuk..
tapi lambat sikit nk tunggu urat naik.. kene ikat dlu.. kalo x jdi cam sei 4 kali kene cucuk kat klinik biase... :(

Mr.P said...

lokter nak gule2.. :D

orang gempal x susah nk cucuk..
tapi lambat sikit nk tunggu urat naik.. kene ikat dlu.. kalo x jdi cam sei 4 kali kene cucuk kat klinik biase... :(

Anonymous said...

haha , comel laa FL .

High Five Jewelry said...

Cool doctor. well sista, nak kena cucuk dengan doktor FL jugak lah klu mcmtu. tak ngeri dh la ngn jarum pasni! hehe

roshumaira solehah said...

bla baca entri ni,tergelak sorang2 saya dibuatnye...hehehe('',)barakallahu fik ya ukhti Liyana..

eqa sulaika said...

lps ni dh jdi doc hihi
doktor yg cute

Fitriani Jaafar said...

Hahaha.. terkekek2 bace entry nih.. chaiyok Dr. Fatin Liyana!

Schajar McFlurry said...

nice job doc to be!
1st time cucuk orang memang scary pun~

ctZue said...

Over tau entri Fatin ni..azab je aku gelak sorg2 sbb kaver kat opis..hahaha

inai selasih said...

rindu moment2 kat hospital... :(
masa praktikal nurse dulu...paling akak suke is cucuk2 org la.heheee
masa sem 6, dpt cucuk2..ish suke sampai turn kwn lak, tk nak kasi...hahaa..syok cucuk2 org... sbb tk da yg kata sakit...lega! hehe

rynas said...

salam... hi Fatin ni kak ct dr Harian Metro. Boleh tinggalkan no tel Fatin untuk dihubungi. Email akak ya : zarinah07@gmail.com

Sarah Jafar said...

welldone,,, prac jugal last2... welcome dr.

TeTerBanG said...

good job, doc fatin. pasni, x kan ada msalah nak cucuk patient lain dah :)

.nana. said...

hahahahahahahahahaha kelakar gilaaa ok kak aten niii! :DD

snf said...

wah!dah stat prac dah.best of luck kak fatin:-)

nurmujahidah said...

dah hancur musnah impian nak jadi doktr,, tengok fl jadi doktor pun ok dah la kot,,, hahaha

Norafarhanis Rahman said...

Hahahahah post ni comellll! Sukaaaa! :)

Anonymous said...

syok nya jadi aunty tu..doc FL yg cucuk kan siap usap2 kpale lagi.. hahahaha..

Gadis said...

bestnye kalau kena cucuk ngan dokte ni.. hihi

Atiqah Wadiah said...

hehe~habislah fatin..ayokkk!!!

hehe..tp ramai patient ckp nurse cucuk lg lembut dr doc cucuk..tp sejauh mn kebenaran tu wallahualam..
apa2 pun,well done FL sbb b'jaya cuck anty tu :)

Abdul Razak bin Husin said...

Assalam alaikum.

Your blog is excellent.

bella hamzah said...

untung anty tu dirawat oleh doktor fames.hehe pandai fatin pujuk anty tu chayoik in your career yep :)

kalo sudi singgah la http://qasehnabilah.blogspot.com/

abang ensem said...

Nampaknya dokter Fatin Liyana sudah tertipu dengan auntie tu. Sebenarnya itu semua helah auntie tu untuk dapatkan gula2 kegemarannya. Agak2nya bila la saya boleh kena cucuk dengan dokter Fatin Liyana??

Shazney Shamsuddin said...

untunglah dapat doktor cantik cam fatin nie hahaha

sisdee said...

bagus le kalau dpt doc macam u..confirm i nk jmpa doctor selalu hahahhaha

NisaAdnan said...

Muahahhaa kelakar laa Doc Fatin nii. tersenyum jee baca entry ni ;)

Syira Rara said...

hahaha sweet la u liyana!!!...free free singgah la my blog..td baru nmpk u kat saffiya tv9 yg ulangan punya..(^_^)

Erynn Anyssa said...

adoi kak fatin..kelakar la entry ney..saya yang tgh tension ney pon boleh tergelak sorang2..hehe

Ella Sabri said...

fall in love dengan blog u!!! ;)

Afiq said...

nice one kak , weeeee ~

Anonymous said...

haahaha lawak gila entry kali nie. ley wat aku gelak mlm2 buta~

♥GAdiSMeRaHJaMbU♥ said...

good job dear!! :)
keep it up.

zulhilmi tempoyak said...

hari rabu ni ad appointment kat sna. jumpak fatin kat hukm la na.. harap2 tlg cucuk. hahaha

Riena Haiqal said...

Dulu pun saya ambik medic tapi alih2 saya mengalah sebab takut dengan jarum dan darah...
Memang Fatin doktor yang cantik dan bijak sangat.. :)

Anonymous said...

seram jugak dapat doc mcm ko ni fatin oiii.....men boh je bg org mkn gula2 w/o check the record first.choiii!

I am A mom said...

Saya rasa sihat kalau jumpa DR cute mcm FL!

~ cik AiN pinky ~ said...

kalau saye...nurse nak drip je pon siap tutup mate and pandang tempat lain...takkan berani tgk time die nak cucuk. Kalau tengah drip tgn mcm beku tak gerak langsung. penakut giler...hahahaha

Mc Rara said...

klakonye unty 2.wt2 mnja ngn dR sbb nk mkn gula2..hehe

YaYaNsMuM a.k.a YM said...

hahaha!!lawak la citer Dak Fatin nieh..ekeke. Akak ingat lagi, staff kat Blood dept cocok akak 3 kali utk amek darah, cocok, cabut, cocok, cbt, drpd takut, jadi takde perasaan, haha!sabo jela.

Abdul Rahman said...

Dialog paling disukai:

Hi anty, sekarang kita mau cucuk sikit a.
Siapa cucuk, u a ?
I la
U tau meh?
Tau laaaaa..dont worry la anty, setiap hari pon saya cucuk ma..(tipu)



hahaha tergelak baca :p

Fazreen Misbae said...

Haiyo, kelakar betul la doc fatin ni..hehe..sure semua doktor akn rasa mcm tu masa mula2 kan..takpe, slow2..it's a learning process..lama2 ok la kan? ;)

Anonymous said...

haha kelakar la baca. mcm tgh baca ujang :p

Kamsiah said...

kakaka...tergelak sorg2 baca entri fatin yg ni....adui lawak giler auntie tu...

eiffa akmal said...

good job dik...tgh praktikal ni buat baik dgn patient ye..dh jadi doktor nanti jgn tinggi diri...and patients also are human..jgn macam sesetgh doctor tu main hentam je cucuk...ingat kita ni tak rasa sakit ke kan...cuba kalau the said doktor tu kena cucuk hentam2..mesti dia pun marah...just to share my experience as patient..hihihi

nad said...

nak jadi patient dr FL la...cun giller dr neh...ari2 cucuk amik darah pon xpe..

Anis said...

Assalam Fatin, cute la post ni, teringat kat adik ipar dia pun tengah praktikal mcm awak. Jemputlah singgah blog akak ye tuan doktor, hehe

http://anisvitashop.blogspot.com/2012/04/7-kalimat-dipandang-mulia-di-sisi-allah.html

Erra Kyra said...

HAHA





lawak la kamu ni fatin !

Anonymous said...

Fatin, kalo aunty tu suka sgt makan gula-gula, next time u boleh try kasi dia Ricola. Gula-gula tu dahla kenyal (seronok dikunyah), and kandungan gula dia pon amaaaat sikit. Cuma Ricola tu mahal sikit la. Nice reading this entry!

PutriesNoora said...

aduh..tersengih2 baca entry ni..kelakar..hehehe...Dr.Fatin yakin boleh!!yeeaah=D

Mohd Farid said...

cucuk tu biar betul2, jgn salah sudah laaa...kay

Husna said...

Akak pun biasa cucuk2 patient ni..dah nk buat study kan..kenala pandai cucuk..nk harap nurse/staf kat pusat darah tu tolong... moncong je kan..mula2 mmg xpandai..cucuk byk2 kali xdapat adalah biasa..dapat pulak patients yg xkesah...'takpe doktor..u nak belajar kan'..tp ada jugak yg xkasi..sekarang dah terer dah..semua ni kena praktis...tahu teory je tak guna jgk... All d best fatin. Entah bila la dapat jupe fatin ni..sblm akak or awak yg grad..or pindah dr PPUKM ni..kita jumpe sekali ok..

ishiko said...

cucukk jgn tak cucuk ^^

.plastic roses. said...

hehehe kiut giler cte. tergelak2 bace :P gud luck fatin :)

-kira

Eyriqazz said...

cucuk jangan tak cucuk...sila cucuk abang ensem juga..hik3...

sayapun bercita2 Alisya bila besar nanti dapat jadi doktor gigi..kerja tak sesibuk doktor, gaji pun besar, gigi papanya pun lebih sihat..hik3

Protege Fatin Liyana

Anonymous said...

Mmg glet r doc fatin ni.tglak2 aku bace entry ni smpai anak aku pun plik..ko mmg klakala..

.

fatin09 said...

alah bisa tegal biasa... asalkan kesilapan tidak bermula daripada kita sendirilah yep

fatin09 said...

alah berbisa tegal biasa.. asalkan kesilapan tidak bermula daripada kita sendirilah yep

Datin Tuu said...

haha apa kau buat ni kak. hbs laaa hahahahah. blood preasure. bagi gule. comel sudah !

ain dzaya said...

ayoyoyo...lokter manyak baik hati.
da bagi gula gula. pastu bloood sugar uncontrol..taley kuar awal gak la gamaknyer..^^

"Moga moga tak jumpa douchebag.".

aima said...

hhehehe.
manje betul auntie tu.
:D

lavenderlover said...

seronok baca entry kak fatin kali ni.. nadia pon risau nk blajo cucuk tahun depan..huaaa.. harap2 semuanya ok la bila saat mencucuk & clinical prac nanti..hehe..

IRA said...

hahahahahha fatin, haven't read ur blog for long time already but this is really funny wakakakakkkakaka.

Anonymous said...

Kelakar part blood sugar tu :D

Nadhirah said...

hahaha ..akak liyana ,cucuk saya ...saya takut a nak pi ambik suntikan hpv tu kat sekolah ...huhu ader la sakit jugak nurse tu wat..hehe sajer jer...

Nurul Akmal said...

Alooo doktor fatin..

Nurul Akmal said...

Alooo doktor fatin..

Cik Yuyun Nadira said...

haha . macam kita lah kak fatin , kita nk biasakan dri nk inject patient pon amek masa . sem 3 bru dah tak takot . itu pon gigih semata2 nak amek cross . hua hua XD

fieyona raias said...

ari tuh mase masuk ward, ade gak tanye dokte tuh camne dorg prektis amik darah..terkejut gak dengar jawapan dier ckp..takder prektis2 terus cuba kat patient..wuuuu..takut kot kalau dpt dokter yg first timer hukhukhuk>_<

ingatkan ade lah dummy ke ape untuk prektis..hikhikhik

Anonymous said...

lucu la doktor ni, boleh2 lari ahahhah

.*.WiE.*. said...

kalau ini lokter cun mau kasi cucuk.. hari-hari pun wa mau.. tala takot punya.. wa tala nangis punya.. hehe..

Obat Herbal Untuk Hiv Aids said...

informasinya sanagt menarik banget nihh kaka.. asyik untuk di baca.

holaulala said...

haha! kesian unty tu takot.. (:

btw, this is for u .im glad if u check it out. (:

http://holaulala.blogspot.com/2012/04/fatin-liyana-dan-yuyu-zulaikha.html

ddhia said...

nice....hheheh
kalu sudi jemput2 melawat belog kite...tinggalkan komen
http://ddhianadiah.blogspot.com/

ana unnie said...

Saya pun nk kena cucuk ngn doc fatin.ngee

Heart Crusher said...

teringat peristiwa mama saya tendang 1 dr pelatih sbb nk amik darah dkt kaki ma sy.. hihihihi..
kesian sy tgok DR tu x berdosa kena tendangan mama i.. hihihi
nk buat mcm mana mama den agresif n kurang sedarkan diri ketika itu sory na DR hihihi

TINA ROSLI said...

Assalamualaikum


kelakar nyonya tu takut. teringat masa zaman sekolah dulu kena cucuk

yaya_flanella said...

haha. funny <3
hari tu yaya suspek denggi. hari2 kena ambil darah jugak. ada nurse lelaki tu tak pandai amik habis lebam aduhai. lenguh tgn satu hari. -.-

rose lyza said...

masa nak nikah ari tu wat HIV test..sekali bdk praktikal..pegang jarum pun terketar2, 1st time..darah banyak gile.. FL ni ok la..dah bijak..hehe..tahniah!!

shafira aida said...

beznye! bile habis praktikal ?

outbound training di malang said...

kunjungan gan.,.
bagi" motivasi.,.
Sukses besar esok hari dimulai dari tindakan-tindakan kecil hari ini .,..
di tunggu kunjungan balik.na gan.,.,

liyana said...

wah,takut gak rupanya kan nak jadi doktor ni. tu baru nak cucuk, belom nak potong-potong lagi haha

Anonymous said...

hahhahahahhahahahahahaaha lawak3 k.fatin. LOL

Maryam Adlina said...

haha..k.fatin cucuk saye pulak lepas ni..darah saya susah sangat nak amik..

Anonymous said...

salam,
memang fatin ada doc cucuk sakit ada doc cucuk tak sakit,ada yg sampai bengkak tangan,ini pengalaman acik masa jaga anak acik yang kena denggi..dia dahlah debab macam2 alasa doc cakap tak nampak uratlah itulah inilah..tpi bila nurse atau pembantu doc senang aje..

Faieza MdR said...

lucu....pula, kadang2 best jugak layan kerenah pesakit ni...api kadang2 hangin 1 badan dibuatnya...satu hari keje otak streeeesss memanjang hahahaha...api bes sesangt bile kite bkhidmat dibidang kesihatan nie...walaupun kite x rau, org ingt kite tau semua hahahahhaa.....

amilin said...

hikhik..klakar amoi tu..takut sangat..kalau saya..confirm tak takut pabila kena cucuk ngan doktor fl nim. :)

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

seronok baca dari hati seorang doktor (^___^) doktor penyayang disukai ramai.. insyaALLAH (^___^)

Faieza MdR said...

pgi tadi sempat tgok FL kat tibi (^_^)

annadinara said...

Salam Kenal Fatin,
kehkeh, kirain cuma pasien yang takut, ternyata dokter pun ada yg takut gitu juga ya.. ternyata.. :p

NJihe.am said...

sy pun pernah ada pengalaman kena cucuk jarum di wad masa kena demam denggi dulu..sakit sgt, doktor pelatih tu cucuk banyak kali sampai naik semua urat di tangan. Lepas tu ada doktor india ni, pun buat benda yg sama..nasib baik ada seorang 'nurse' yg tolong sy.. http://studioous.blogspot.com/

Anonymous said...

"'Ya Allah bantulah aku, aku hanya ingin menuntut ilmu, permudahkan urusanku'."

This one line of prayers, had touched me. Thank you. May Allah guide you always. :)

- yR -

Anonymous said...

haha, lawak btul

Dream said...

: Anty , na dule dule satu , hehe :D

man said...

loktor manyak baik loorr..kalau loktor nak cucuk ari2 pon moleh ma hihihi


nanti cocok sy pulak hihihi..
sy rela di cocok dr fatin :)

miaarshad said...

bfore msok blik docter, leh gelak gler2 lg, tp ble dh msok, kecut prOt ooooo, nk kencing sume ade, pas2 tgok jrum plk, lg r, pgg kusi, katil cam xnk lpas, tp ble dh siap, senyum lebar,,,, tQ doct kt hkl,,,heheee

::Misz sunsWeetz:: said...

WOW 1ST EXPERINCE rite hehe..bagus2x..kelakar baca cite kamu yunk=)

Che Rosliza Che mat said...

akak sokong gan aunty tue...ada jugak doktor cucuk sakit...mungkin teknik doktor tue salah....kadang2 nurse ambik darah pun sakit hehehe

Tim Cik KupuKupu Ungu said...

Hai Fatin, Assalamualaikum.
Saya Tim. Kita sebaya=)

Tim nurse kat Hospital Serdang sekarang. Alhamdulillah. Dah kerja dekat 9bulan di ward kardiotorasik. Banyak pengalaman Tim dapat. Pengalaman cucuk @ taking blood ni dah jadi macam rutin harian Tim kat sini. So far,tim cucuk tak pernah fail. :)Unless kalau patient tu renal problem mmg susah kan fatin? Ada pengalaman tak abaout this? Urat dorang kecik sangat plus ada fistula so mmg terhad sgt tempat nak amik darah. Yang tu mmg tim surrender, so pass kat MO.

Btw, thanks for sharing this. Teringat kat patient kat wad sekarang. Now Tim cuti. Esok baru Tim keje ON duty . Semoga usaha dan pekerjaan kita dirahmati & diberkati Allah selalu.

FYI Fatin, i'm blooger too ! Tapi sebelum ni jadi silent reader je..ni baru first time comment :)
Bai Fatin, Assalamualaikum !

Irfa said...

kelakar la lokter fatin ni ;)

Anonymous said...

I pnya urat mmg sush nk dcari... Memula dokter cina buat dkt 10 cucuk in out baru jumpa..pastu aku risau tnya pasni xde cucuk lg kn 1 je kn???? Haah. Rupa1nya time oprate dia cucuk kt kaki tp takpela aku xsdar.. Hari berikutnya jarum yg tgn tu ttanggal..nurse kta tnggal kn je pasal x pkai lg. Hari terakhir b4 keluar doc nk cek darah aku lg... alMakkk ... Yg kt tgn dh tetanggal... Kat kaki bisa..jd aku kna cucuk lg !!!!! dua kali cucuk doc jumpa mncurah2 drah mcm dr pili..huhu k doc amik byk2 pasni jgn mintak lg hehehe..

Shaz said...

Seronok baca citer nier..dok gelak sorang2 sampai kena tegur ngan anak. Keep sharing citer2 lawak cenggini ok..best..best..

nur azian said...

sy blaja amik nursing je..pon takut kalo part2 cucuk2 org ni..takut salah cucuk aje la..

Anonymous said...

hahaha.. lawak citer kak fatin. Tahniah kak dah jadi dokter.

Siti Aisya Ibrahim said...

salam, kak fatin...macam comel je keje bidang kedokteran ni... kita bakal engineer, insyaallah... wish u gudluck in everything!

Noriza MiracleVitamins said...

Bagus la FL ni..hahaha

nurul izzah izzati said...

kita baca sampai tak cukup nafas tergelak gelak.... akak FL memang kelakau.... hahaha... semoga sukses selalu!! lokter gojes memang funny..