Wednesday, November 23, 2011

Time & Tide Wait for No Man

Assalamualaikum


Nobody is perfect. Semua orang tahu. Kita akan rasa seseorang itu perfect only if we know him/her secara surface. Tapi when you get to know that person deeper, the perfectness will shed away one by one gradually.

And what I want to tell you is, I'm not perfect either. But I'm trying to be one. Juggling between blogging, modeling and being a medical student myself is not as simple as you might think. I am surprise too, macam mana eh aku boleh buat semua ni? Never did I expect me to be what I am today. Sorry if you find me boasting, I seriously tiada niat untuk itu. I just nak share a little bit about myself supaya kita boleh sama-sama reflect tentang kelemahan diri and try to get over it.

I hardly online nowadays. Bukan sebab aku tak dapat internet connection, but because I refrain myself from doing it. You see, bila bukak internet berapa lama time yang korang consume? Of course 1 to 2 hours kan. Itu pon dah kira baik cuz certain people they do their revision in front of their lappy with facebook & twitter logged in. You tell me, in 1 hour duration, how many times yang you duk ngerling kat lappy? Every 20 minutes nak update status or maybe every 5 minutes dok reply tweet. Mungkin dalam 1 jam tu, hanya 2 perenggan je yang dapat dibaca. Itupon hanya bacalah, bukan memahami. I've gone through all of these and I know how badly it affects my study. 

Aku tak percaya multi-tasking. I don't believe studying with FB on, BBM while doing homework and etc. Bagi aku, itu semua alasan untuk sedapkan hati sendiri. "Walaupun aku main FB tapi aku ada baca chapter tu sikit". Go and ask yourself. Berapa banyak yang dapat dibaca? But of course, there is exception to the rule. Mungkin ada sesetengah orang memang dia kena study depan TV. Macam Amalina best student SPM tahun berapa ntah. She's one of a kind. And yes, cara orang genius berbeza dengan orang biasa macam kita. 

Aku suka juga membazir masa. Well, kita ni kan manusia biasa. Membazir masa best kot haha! Kalau tak membazir masa bukanlah namanya manusia. Aku pernah online tak berhenti, semua benda aku stalk. Cakap jela gossip artis ka, blogger ka semua aku tahu. Akhirnya, ketagihan ini menyebabkan aku tak senang duduk diam. Bila aku dah elok-elok tutup lappy and bukak buku. Aku cuma dapat bertahan 15 minit. Lepas tu aku stalk blog orang. Pastu aku rasa bersalah and aku baca buku balik. Kebetulan masa aku study tu, ada perkataan yang aku tak faham definition dia, pastu aku sibuk dok google. Padahal boleh je guna medical dictionary kat phone. Tapi nak jugak google, ha amek kau akhirnya lagho depan FB berjam-jam. Perkataan yang dicari ntah kemana, buku kemana, apa pon tak boleh. Tengok-tengok dah pukul 12 malam. OMG camne ni, homework tak siap lagi, ah takpe tidur dulu esok bangun pagi siapkan kerja tapi tak sedar sebab mengantuk sangat so end up tiru kawan punya je.

No, no please don't do this. Dulu masa semester lepas, aku selalu dok melagho dalam bilik. Lepas tu bila nak exam, akulah manusia yang paling sibuk di dunia. Banyak gila disease yang aku tak pernah baca / tahu kewujudan dia walhal benda ni semua masuk exam. Masa itu barulah aku tahu betapa masa itu emas. Dalam masa seminggu tu, tiap-tiap hari dari pukul 8 pagi jejak 1 pagi aku akan pegi library untuk study tanpa ONLINE walaupun sekejap. Aku hanya berhenti solat, makan dan tidur malam jer. Betapa susahnya aku nak cover semua itu. Aku ni pulak jenis yang lambat faham. So aku kena guna banyak-banyak buku untuk menambahkan kefahaman aku. Of course, ia mengambil masa yang agak lama.

Seksa dia hanya Allah yang tahu. Time tu memang aku rasa macam nak mati dah. Yang tak baca banyak lagi. Tu tak kira lagi  yang dah baca tapi tak faham, dah baca tapi tak ingat, dah baca tapi tak tahu nak apply nak patients. Terkial-kial aku cari senior tolong ajar. Cari kawan untuk discuss. Pegi ward tanya doctor. Masa tu baru aku terfikir, bodohnya aku. Kenapalah aku tak cover awal-awal dulu, at least masa study week ni aku hanya perlu revise je. Bukan belajar benda baru.

Nasib baik exam itu hari aku lepas. Aku ni kadang-kadang terfikir, kenapalah aku nak learn the hard way when eventually kalau aku go with the flow mungkin aku tak rasa seksa sangat. Aku tengok budak lain, lek-lek je masa study week tu. Aku je macam sawan. Pantang tengok buku, semua nak dibaca. Aku just nak nasihat, kalau korang ada berperangai macam aku, please get rid of it immediately. Appreciate your time, handle your schedule wisely and know your priority. Kita kena menjadi insan yang berfungsi kepada pembangunan negara and of course insan yang boleh contribute something lah kan. Aku ni tak retilah nak buat ayat macam rancangan NONA tu. Ayat formal-formal tu but you got what I mean right?


Yes I'm talking about rancangan NONA.


Not about this nyonya eventhough they sound alike


Nak online boleh, tapi study dulu, siapkan assignment dulu then reward yourself dengan membaca blog honeykoyuki yang super best tu. ahaks! Dengan begitu, kamu akan rasa kemanisan kejayaan menyiapkan homework dan secara tak langsung konfiden level akan meningkat sebab kerja kamu siap on time =)


p/s: Masalahnya bila aku tak selalu online, aku terlepas semua notification. Contohnya aku tak sedar due date daftar kursus. Akhirnya aku kena denda RM15. Aku tak sedar yang aku ada meeting program, akhirnya pengarah kata nak buang aku dari Exco sebab tak datang meeting. Demm.


Thank you for reading this entry !

150 comments:

mr_right said...

nice one. memang sekarang terfikir cam nak deactivate fb jee ~ huu. blog pun dah kureng

Cik Saila said...

i have no words to say.. :(
sebab saya pun mcm awak jugakk..
uwaaaa!! ;p

kembatolo™ said...

benda tu dah jadi biase kot. sebab setiap sesuatu diaturkanNya bukan dengan sia-sia. Untuk kita belajar erti menghargai. =)


rm15 tu kalau buat topup, hidup bbm sebulan. hahahaha

Ashlee Abdul said...

i miss ur entri :)

black_starz said...

same la...kat opis...bertimbun2 kerja yang nak kena settlekan...huhuhuhuhu

hazirahahmadrazi said...

this is the best ! memang kena betol2 kt saya sbb skrg tgh exam dan akibat suka on9 smbil stdy. last min.study,demam plak. aish siksa

SyazwanSarawak said...

15 minit study, reward diri sendiri dengan 5 jam online. Memang tak jalan la -..- #notetoself

Anonymous said...

..suka2 sbb sme la tyme study dlu2...

✿ pink velvet ✿ said...

tajuk pagi ni kat era pon pasal kemaruk fb ... mmg mcm2 cerita ... effect mmg byk kat students

ayu said...

betapa susahnye nk refrain myself to not online.

Misssurvivor said...

okay inject me with ur spirit!

misya mialen said...

Saya pun pernah jd mcm fatin dulu.mmg seksa.last2 berazam utk x login selama dkt exam.:-)

Anonymous said...

nasib baik masa I belaja dolu2 takda lagi FB,Twitter,Blogspots etc etc & internet line pun limited kat CC atau kat rumah.Jadi bukak myspace yg sgt sekali sekala itu very limited.syukur sbb skrg nmpk hikmahnya :-D ~anyway, goodluck wt the rest of your studies ye adik :-D

-ahkak

IZNIE said...

so trueeeee la FL..
mcm i je. huhu

Nur Raihana Abd Rahim said...

agreed with u dik..akak pun sama pernah lalui tu.Now bila kurangkan masa online dgn fb bagai,rasa byk masa berkualiti boleh dibuat esp bersama keluarga.kpd yg ketagih online 24hours tu cuba kurangkan sikit ye.isikan masa lapang dgn aktiviti yg berfaedah.:)

Pn.Ibu said...

betul sgt cik aten, akak yg berkerja ni pon sll abaikan kerja sbb benda2 alah yg lagho nih..hehehe

Pn.Ibu said...

betul cik fatin, akak pon selalu leka masa kerja dengan benda lagho ni..sampai terbawak2 ke rumah...huhuh

jaa64 said...

i'm so agree u!!!memang suka sgt study sambil online, but i end up with fb, twitter and stalk others blog...kita serupaa... tak nak kelam kabut cenggitu..

ikaman said...

boleh online tapi selepas study..lepas dah paham semuanya,online pun sekejap je la..:)
miss FL..:( <3

hazirah kasimon said...

rajen2 online FL :D

eastiharah hairin said...

hye fatin..

same with me time blaja dlu..masa awl2 mmg dok on9 je..but bila dh pegang jawatan for student council..dh kena kurangkn sket..i just spend for 15min to check all the notifications and emails yg important..then back to work..huhu..

bila dh pegang jawatan suma unpredictable, time exam pun kdg2 kena attend meeting luar..so be prepared je slalu..=))

wish you best of luck..=D

mishnurlin said...

kita pun selalu macam tu.. last2 baru nak menyesal kalau keje banyak tak siap.. hehehe :)

Atiqah Wadiah said...

agree wif FL..utamakan yg lbh penting dulu..tp kdg2 tu t'babas jgk..huhu

fatin adawiah said...

waaaa sentap hbes bc,.,,rsenye memg rmai giler alami situasi yg same mcm FL..me too,muahahaha ok nak wat asgment trus la!!! thanx FL =)

CIK JATT said...

seb baik zaman akak sudy dulu takde facebook. frenster jer, tu pun dah melagha macam apa.
seb baik jugak akak tak terjebak dengan blog, kalau tak, hancussss

tapi sekarang affect kerja la pulak, kerja berlonggok ni, dok baca blog orang pulak

Hiddy Asri said...

1 month before exam, I will senyapkan diri dr dunia blogging, fb etc..tapi asyik online dgn UiTM punya portal..and..yes, FL. Put on priority on importang thing. Then, you can manage your time wisely. Yo've grown up girl!

Cik Cactus said...

sama la kite slaloo menghadapi masalah ini.. slalo kalah dengan godaan "fb" blog" dll..tp xboley slhkan sapa, sendiri yang salah. walaupon sedar dan tahu tapi nak ubah tu huhuhuuu......rsa mcm nk lempang diri sndri je


mood yang dihadapi sekarang =(

betty said...

really nice entry.. tersangat la memuhsabahkan diri.. betty pon selalu jgk membuang mase x tentu hala ni.. sbg occupational therapist hidup betty xde la bz sgt mcm fatin sbg doktor.. pape pon, masa itu emas untuk sume org.. byk bende kite boleh buat kan??

Presiden Makwe Kintan said...

Saya Suka Post Awak Ni FL...Saya Pun Macam Awak..Suka lagho depan internet..hermm..^__^

Mohd Hazwan Hashim said...

yeah dat totally right yaw! . and aku pun perangai sebijik mcm kau . bila xm dtg ah .. dah mcm gila bagai jd nya. kekadang bila nak kena cover balik topik2 benda yg lepas , bole pula paham . time tu menyesal . demm !

Syamimi Nazifa said...

wow , betul tu . selalu lupa nak study sebab online je memanjang =D

ibnuismaini said...

itu dia, FL yg makin matang. ^_^

faradeeba said...

suke sgt post ni..

and the first paragraph is golden

mintak izin copy ye paragraph tu

thanks a bunch!!

Anonymous said...

it is quite suprising when reading ur entry.i think someone like u will not experience sumthing like that.

Tapi bersyukur even dalam kekalutan fatin still boleh catch up byk nde dalam satu masa especially ur study.

all da the best!!

Norsyamsina Hadini said...

sgt membuang masa kan? saya pun perasan. tp teruskan jugak. :( tak lama lagi nak final nih. kena stop perangai macamni. thank you fatin liyana. buat kitorang sedar. hehe! :'D

ladida said...

perangai sebijik macam i lah... teruk kkan pastu menyesal x sudah

liyana said...

all the best in ur study! may Allah bless ur journey to be a good doctor

Cik Tqah said...

masa keje kalo xde keje mmg online je la pastu berangan.. study dulu mmg xboley tgk fb.. kang melekat.. kene ttp lappy tu ltk jauh2..siap lipat tilam sebab xnak bagi tido.. hihi

Amni said...

betul! skang ni pon, nak online memang kena limit.. dah jarang sangat nak bw.. stalk org sana sini.. sebab kerja banyak, berlambak.. bila buat kerja sambil online.. memnag tak fokus.. banayk salah lagi...fuh!

cik Q said...

Thanks kak Fatin . ENtry ni memang mmberi pengajaran , Heee

QASEH ALYN said...

betul tue...setuju sangat !!

zz said...

tibe2 insaf..buat kerja dlu br baca blog...kata nak jd pekerja contoh

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

payah juga kan kalau tak online, sbb we as a student banyak communicate tru fb/bbm/twitter. Dunia menuntut untuk kita menggunakan internet sekarang ini:(

well, apa yg sis ckp, mmg betul. kalau dh menghadap lappy pasti berjam2......so, baik tak payah sentuh lgsg tambah2 if we are in exam mode...tapi tu lah kan, mslhnya pasti kita ketinggalan any info related to meeting, kursus dan sebagainya.

Rosniena said...

mcm akak pun selalu study last minit

Miasaranajwa said...

nasihat yg best esp for me , student :)

Umie Artoqiemie said...

sekarang notis dah tak pakai..
semua orang dok buat meeting inform thru fb je.. -__-“
aku pun selalu terlepas..

Aida Azryn said...

betol tu fatin! sama situasi kita. hehe. ;D online ni memang melalaikan.. >.<

Anonymous said...

saya pun mcm tu kak FL.slalu je revise last minute,ni baru foundation medic nii,,belum start MBBS punn lagi..adeihh ;(

cik tyqah said...

i dont trust multi tasking either...not for me nor other women...

A Girl Like You said...

I am just like what u wrote... But it difficult to change that cute habit la, fatin liyana ;p

naf. said...

huhu selalu gak rse cm org bodoh cmni. ble dh nk dekat exm bru terkial2. like,eh, pena belajar ke bnda tu sblom ni?mcm nk mati je mse tu

fatin syamimi abdul rashid said...

nice one . i learn something from this . thanks pretty :)

Aqy | Ela Ahmad said...

hewhewhew . sameeee . tp nseb baek skrg dah brubah dah . alhamdulillah~ thanks for this entry ;)

DAYG ♥ said...

love this entry :)

hafiz hafizol said...

fatin dah kene buang jadi sidang redaksi ?? haha.. padan muka.. #kejam

AIZA IBRAHIM said...

u need more alarm la utk elak kelupaan..

snadilaa said...

okey a bit terasa la . kak atin sejibik macam kita :) hehehe

Natasha MDG said...

memang kita semua sama je. tau online tu membuang masa but still online dan melagha.

nabila azmi said...

ok..so la true..huhuhu...

=(

emm..from now on..kene start planning time wisely la kan2..=)

fighting!!

enn chung said...

dats rite dear FL....
memang susah nak ubah bile daa jadik habit nie....so do i.....tapi kne korban la.....thankz yaa....nice entry n meaningful..=)

pika said...

oke saya nak pegi study sekarang , esok ada test huwaaaaaaa!

Mardhiyatun Nisa said...

Yeah, it feels awesome when you online right after you've finished your work. Macam reward, while other people are struggling, but we're just relaxing.

syed muhammad said...

nice entry.. i like it.. ths entry make me realize.. thanx for those advices.. really like it..

Yayan. said...

Dushh. sebiji, tepat2 kena batang hidung. nak tutp semua lepas ni. ada exam esok =.='

Anonymous said...

alamak... sy kena sedarkan diri jugak... byk nye masa utk on9, tapi study....haduyai.... bagus ar entry ni.... nak jadikan motivasi diri lah.. terus berusaha!!!

miss aty said...

haha..same lah kita....sikit2 melagho dpn lappy..buku n assingment ntah kemana..adeh...~

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

mujur zaman akak study dulu xda benda-benda mcm ni..paling kuat pon chatting jer haha..

Dylla Fadzil said...

i pun penah mengalami yg sama dulu haha.

lavenderlover said...

huhu..mcm sm jer..sy pon rs mcm kak fatin rs..lagho dpn lappy not only for fb or blog malah lg teruk sbb dgn addiction to korean stuff kan..T_T..so mmg la ms study week terkejar2 br nk phm disease2 tu kan..sedey2..i did realized too my precious time terbang mcm tu je..bl pikir blik, np la sy mcm ni kan..hope i can change..thanks for ur entri yg mmg membuka mata hati sy,,

man yusoef said...

apesal rasa sgt tersentap baca entry ni?? Huaa..kita sama, dan ia bukan suatu yg boleh dibanggakan. masalah besar yg disedari tapi tak nak taubat..i seriously need motivation!! T________T

LAici KAng Ais said...

kelakar lah ayat last tuh. mujur rm15 tapi uitm denda lagi mahal sehh.

Mrs | Mr. AniK said...

adows...macam kena kat haku je..huhuh...

Eyka said...

kite samee..skrg klu nak buat asignmt kne fokus buat klu tak kalut last minute...

learn from the past..i study hard and fokus..i been pass the killer subject..thanx god :)

Anonymous said...

tumpang lalu...ecece.. juz nak kasi info and ada mase terjah la this blog juga..http://misseza.blogspot.com/
tq

farhanieza said...

same goes here... huu... =_='

SpidermanHere said...

Nice entry sis. Lina pun mc sis, tp tak sedar thn depan ada SPM. Thanks for remind me :)

kaka said...

dalam dunia siber sekarang nie semua info2 penting dorang sebarkan dekat internet je..so tak boleh kalau tak online..nanti terlepas..kesimpulannya kena online hari2.. :D

NaNa said...

same goes with me. sgt susah maa nak refrain myself from tenet. tp mmg byk pun yg boleh kita buat w/out tenet. study pun jadik lbh pokus.

but now i'm doing this. again =.='

Anna Mohamed Amin said...

babe. I think u need to set an internet usage time limit. Maybe just 2 hours a day. Or just to check emails and nothing else. :)

munirah said...

sama :( sebab tu biler nak exam, masukkan lappy dalm locker then kunci ! sebab selagi lappy depan mata, buka atau tutup, senang je nak bukak balik and wasting my own time ! damn --' good entry sis :)

Me-Nie said...

masalah yang dihadapi adalah sama.
thanks for advice sis :)

MiSz fiFiEyQa said...

Thanx sebab da beri kesedaran kat saya....sy memang buat sume bnde yg kak FL ckp tu....at the end of the day memang diri sndri yg merana...adehhh

p/s: da sahkan pnginapan kolej blum?nti kena denda 25hengget lak...hehe

Nisa Kay said...

LOVE THIS ENTRY FATIN!

And I really really like this sentences :
"Nobody is perfect. Semua orang tahu. Kita akan rasa seseorang itu perfect only if we know him/her secara surface. Tapi when you get to know that person deeper, the perfectness will shed away one by one gradually."


Yeaaa...saya pun bukan perfect. Saya nak berkongsi sikit kat sini. Ermm luahan maybe? Saya manusia biasa, mcm dalam ayat tu, org nampak kita bagus / perfect bila kenal kita dari luaran aje, bila dah lama kenal ata dah jumpa hari-hari barulah tahu perangai sebenar.

So, what happened to me was.. maybe there's someone yang expect high from me. I dunno what to say. but.. ermm... when a person expect more from you, and suddenly she saw a flaw of you, she become super duper dissapointed (breaking their heart i think? haha). eventhough benda yg jadi tu takde kena mengena langsung dengan dia kan..

so..
what am i trying to say is... i like this entry. haha sorry membebel panjang2 kat blog u fatin :)

take care.

Kumbang Jingga said...

ala entry kali nie takde pic fatin yg baru ke huhuhuhuhuhuhuhuhuhu

lia kamalia said...

Entry yang sangat3 besttttt !!!! :) tetibe insapp sekejap .

Anonymous said...

DEAR FATIN LIYANA ASRI..

KALAU TAKNAK TERLEPAS NOTIFICATIONS FACEBOOK, APA KATA ANDA BERALIH KE IPHONE, TERDAPAT APPS YANG BOLEH MENG "ALERT" ANDA ATAS NOTIFICATIONS PENTING..

BISA BISA AJA LOE PAKE BLACKBERRY, KAYAK ORANG INDO AJA..

Za said...

huhuhu...sedih giler baca, terasa yg amat.mcm ni la kehidupan.klau x d tegur.mcm ni la jd nyaaa
sbb sy rasa benda yg sama

❤ Cik Nissa ❤ said...

fatin, awesome entry!!
superlike this sbb slalu kena batang hidung kami2 yang membaca blog honeykoyuki.hihi..sebab stalk kamu x stdy.harus ubah itu! =P

NasZ said...

kita ni suka berlengah. bagus entry macam ni sebab saya pun tengah hadapi skrg ni. hehehe. tp bkn studi tp keje. keje tangguh dan lastly kelam kabut nak settlekan.

Pharmalif said...

Salam fatin, nasihat utk awak. Concentrate on your study first. be a doctor first and later on model@blogger@ wutever u want to be. Ingat mak ayah anta ke oversea untuk belajar dulu walaupun dari reaksi peminat awak di blog ini awak memang berpotensi jadi 'kaya' hanya dengan blogging. but tidakkah awak juga nak jadi doktor?? happy to read that u already realise it.

nik nurhidayah said...

kak FL..sy pon mcm tu kot..siyesly sama.memang mcm tu la kalo time nk stdy msti ade je excuse utk on9..even nk google word pon..hwaaaaa then bila nk exam trus kalut,.thanks kak FL.
rsa dah sedar cikit..

* ukm memang selalu mcm tu ..asyik kena denda je..grrrrrr kalo lmbt daftr ke hape ke..

ahhhaha

goog entry thumbs up!

man luqman cool boy said...

yang part pengarah nk buang sbb tk dtg meeting tu yg best,,eheheh...atin..leks k..no tensen2.....just stdy in the way you like...

Mrs. Lady's Stylo Closet said...

Salam buat si cantik fatin liyana dan semua stylo ladies di sini,

Blog khas buat PENCINTA HANDBAGS yang stylo (handbags & tips):

http://mrsladysstylo.blogspot.com/

TQVM (:

amar halim said...

agak-agak nak kena sawan biarkan sampai buih mulut. tak payah exam. ada excuse. ok apa. pastu post entri 'aku diserang sawan. cool!

.ain. said...

ikot hati mati. ikot badan binase :)

Jaedie said...

now i'm doing it.dem!dem! =.='

just call me wanis said...

siyesly aku pn mcm tu.. ngadap lappy 24 hours for nothing.. but now aku dh deactive FB..!! haha.. masa aku bnyk dgn esimen n mid term... aku sh x sawan dh la skrang.. huhuhu

:: Ika :: said...

yup btul dear.kdg2 kite mmg bnyk abis mse mngadap laptop je..
uh2 cm addict sudah
anyway,hope fatin liyana be a gOod dOctor ^_^

Anonymous said...

nice one , saya pun selalu cam tuh jugak .

Soffeatul Raunaqiah said...

NICEEEEEE entry!!! saya da deactivate da pon :/ facebook just consume to much of my time, something that could be done in an hour takes all night with facebook on. I am not yet obsess with blogwalking and all that but now I have a blog, it's worrying me :/ hahaha lets leave that till later :)

p.s read your blog since...ntah da lame GILERRR *yours is the first I found..waktu tuh pakai banner fatin pakai dress hitam berpolka dot sambil mendagu ade bubble yang punya pic henpon. hoh.haha. *
TAPI. baru nak follow sekarang *actually da follow pakai google account mane ntah,cant remember*

so now just followed you, kalau sudi tetinjau lah blog kudus sayaa :)

aina syafiqka said...

hmm terasa :( sebab selalu mcm tu huhu INSAF!

kakibusuk said...

fb da deactivate tapi still sukaaa stalk blogs best :D and i love the p/s part hihihi :D

Myra said...

Hey Fatin

We all know medicine isn't something boleh cram like some subjects, it takes sheer willpower to get it done on time, all the time. at its core its not hard, its just..A LOT. just too freakin much. boleh nangis rasa helpless and impossible lol.

Kudos to you sebab tahu your priority :) Its not going to get easier after this so its good making this a habit. ;)

all the best hun! *hug!*

"Denial isn't just a river in Egypt" - Mark Twain

intanfarhana said...

Sayang fatin liyana sangat sangat sangat sangat sangaaaaaattttt :)

Anonymous said...

salam.
Im glad u realize your mistake now.people make mistakes but very few learn from them. I hope you will continue to put more focus in your studies so that insya allah you will become a good dr.unfortunately there are many ho` s that are substandard in their knowledge with poor attitude and it is really very difficult to train so many at a time.you have a great challenge ahead of you n you will be very thankful one day if you sacrifice today by mastering your subjects and really learn to pick up the relevant clinical skills..its getting more difficult to be a doctor what with the government's detrimental policies n overload in number of housemen.so my dear, stay focused,work hard n work smart.improve your skills be it clinical,language or other relevant skills that can help towards becoming an exceptional dr.good luck n god bless...ps~ congrats on passing your exams :)

Korean Style Online said...

buat hal2 ikut priority....today punyer citer....network social ni penting...like me..im doing online business so i definitely need to online lebih kerap.... korean fashion malaysia online / online shopping blog. have a nice day

noni said...
This comment has been removed by the author.
Cik Amyra said...

tetibe rase takutt pulak nak msuk dunia college. is it that difficult?

♫ Ct Hajar ♫ said...

yela yela yela


*sambil

bawa buku, bawa pensel pergi study*

♫ Ct Hajar ♫ said...

facebook 24 jm

tweeter 24 jm


kadang2 mcm hampeh je..

benda tu bukan tolong kita nanti bila kat SANA.....



hmmmmm

insaf *_____*

Nadiah said...

i totally agreed with u...

Munira Mansor said...

kak fatin, imma medical student also and currently facing the same situation like yours. i'm like sitting in front of laptop, go online, stalking, stalking, stalking and end up being sad because i found sumtin that actually i dont want to know. haha loser gila. btw, entry ni seriously berjaya buat i takut and i'm gonna get my ass away from my lappy hehe thanks pretty kak fatin :DD

Ran Naridah said...

love u fatin. :)

Anonymous said...

btul la ckp kwn aku..
ko ni takde la pndai mana pun.
tp nak amik medic gak..sbb fame je..
kesian..huhuh

arhanaz said...

i ada 2 adik ipar which is medical student at UIA..gile kot dgr life dorang..nk study lg pas2 oncall mlm pas2 exam short case,long case, xkira lg nk kna marah ngan doc kt ward lg..kalo lagho intenet ni mmg repeat le jwb nye..tp respect sb dua2 org ni cool & aktif brsukan.sempat lg 2..ktanya nk release stress.so for u, maybe via blogging..xsalah pun jnji pndai control

erleena said...

pehh mmg stuju gile2 , skunk nieh da mcm 24 hours adap lappy , yela wat kje msty nk pkay lappy , lagy la laghoo

Anonymous said...

bnda yg penting u perlu catit sperti pendaftaran kusus dll..sy pun jarang on9 tpi kita jgnla ignorant sgt..k? good luck

Anonymous said...

kite sama la sis, dahlah tahun depan SPM, still online tak sentuh buku, seriously masa baca entry ni, tersentak kot, harap2 dapat ubah diri

Anonymous said...

awak y pilih ape y awak nak,jd jgn mengeluh.kta slalu mbuat ksilapan,tp kesilapan itulah y mengajar kita.dont give up.may allah always bless you...

Fatin Liyana said...

Im so happy when you guys realized your mistake and willing to overcome it. cgrats!
and of course thank you so much for dropping by =)
adios!

zOeY zAu YaH said...

pntgkan apa yg pntg =)

Anonymous said...

on9 is wasting time, seriously.

Fafa Zack said...

Thanks alot to FL coz bg entry y the best for me atceli.. lagi2 da nk exam dah lgi one 1 and half a month.. Siyesly, it gives me motivation to success.. Since I masuk degree ni, alot of things that I 've to do.. It's not same as my dip at one time.. I need to learn more but not play more as iklan milo said! HAHA! Anyway thanks so much, sis! ;)

suhaila zulkafli said...

betolbetolbetol. dulu ade gak deactive fb tp sume maklumat dye sebarkan melalui fb. mslh betol. -_-''

skrg mmg memerlukan seseorg yg menasihatkan diri ini. sbb kte same. pastu menyesal. esok buat lg. but thanks fl :D

RNS said...

Salam FL! I'm a medic student too. First year. Boleh x buatkan satu entry about how you survive your first year sampai sekarang? I need motivation pleasee... :)

Mahmudin's daughter said...

perghh , betul lah kak FL. fb, twiter bagai tuh dah mcm setan pulak hasut hasut tak payah study. sobsobsob. btw, thanks sebab entry nih ingat-ingat kan manusia yg mudah lupe nih :D

Fatin c: said...

thanks FL . entry nie memang menyedar kan orang . especially me .

fatimahamin said...

fuh is good to know i'm not the only camni. slalunye dapat berubah jap je. patu jadi cani blk. sigh.

EKA AMIN said...

kenapa mcm tahu jek kite ada mslh nie..haihh..thnx, dah tebukak sikit minda...:))

Anonymous said...

hahahaha.....betol2 kena batng hdung snrie hahaha...mmng sbijik ngn dri aku nie...klu on9 sampai x tido pun x pa....hmmmm assgnmnt nak hntaq esok....pagi tu bru la klut nk buat....anyway thankz insyaAllah mnjadi peringtn tuk kita bersma....^_^

Maya Mayana said...

hehe...lucu la adik ni..kena lantik PA tu nampaknya dik spy tk miss semua benda tu...

kdg2 rasa mcm nk stop blogging but mcm tk lengkap hidup tk tulis2 atau ambik tahu hal kwn2 sejagat..hehe..kalau FB tu boleh control lg...

but everything u said it's true...kita byk dikhayalkan dgn perkara2 yg tk berapa pntg...

Anonymous said...

bila you da jadi doktor nnti baru you tau..
you have to be a multi-tasker!
sbb kerja doktor memang busy..
and sometimes you need to do many things at one time!
so,learn to do multi-tasking!
all the best FL!

ida said...

kna pandai bahgikan masa

yaniekY said...

DAMN TRUEEEE :'(

Eida Hidayah said...

suke tgk liyana..canteks~

Fid"s said...

fuh sama macam gua...
duk dpn lappy lagi teruk, lepas bangun tido duk depan lappy sampai 4 pagi LOL.
Cukup 40 hari muka gua garaenti jadi macam screen laptop.

Qasseh said...

sangat santai....mmg besttt...i like :-)

mum2h said...

hi dear....i share ur post on my fb so that my students can read this. Tq for th brilliant writing!

P.s i am a lecturer..can't stop nagging on them when they are busy fb and tweeting during my class

asyiqin nasir said...

I amek part of your writing then paste in my blog..
Thanks for the inspiration

Saratini Noerfajar said...

kak fatin, kak fatin ade buat jadual study tak? Sy bru nak masuk mbbs, jd tak tawu cara study mcm mna y patot sy ikot.. PLEASE KAK FATIN! REPLY MY COMMENT! btw kak fatin cantik *puji sikit bg kembang, hehehe

Nurulashyikin said...

mmula baca entry siapa fatin liyana trus saya jatuh hati :)

Anonymous said...

It s all abt discipline n will power...when i was completing my mba as a part time student during the 2.5 years, i deactivated my fb when i needed to.most friends tau dah ..mesti my new semester dah start ...assignments n exam , no joke...finally i closed with 3.72 cgpa..fb will always be there waiting for you...tapi masa yg berlalu? Good entry doc fatin !

Ainbatrisya Qalish said...

oooo... betul ape yang FL ckap tu.. kludok berFB mmg lame smpai berjam2.. but, now sya amalkan Punish and Reward System (sape budak medic or biomedical science or bdak science mesti pernah dgr term ni).. means kite kne reward diri kite ngan something supaya kita bersemangat nk abeskan kerja kite.. mmg berjaa dan kite akan rse puas sbb dah berjaya abeskan kerja kita dan dpat reward tu..=)
#dlu saya pon terlupe nak update pendaftaran kursus.. kne dende RM15 la nih... UKM GO>>>>>...

din_dinez said...
This comment has been removed by the author.
din_dinez said...

Hahahaha...saya habiskan masa 15minit untuk baca tulisan anda dlm "Time & Tide Wait for No Man "..hahaha mmg terbaik.... kenapa blog ini xwujud masa zaman sekolah dulu...anyways thanks :D

nhhas huda said...

Salam,

FL...
Waaaahhhhh...i'm having dis sindrom badly now.... cuma bezanya i tgh kerja.... giler ar...
pastu balik umah kena stayback sampai pepagi hari siapkan kerja lak.... huhuhu...baik aku beribadah tahajud ke apa masa tu...
tapi.... perlu mujahadah tahap gaban kot nak atasi masalah ne...
tah "saka u main jauh2" mana dh hinggap ne.... nenong...nenong.....help me...

Nnazz Novelis. Cheesy Fishy Anthem. said...

Akak sama macam saya kak. Stalker. Tak de keje. Bio pon tak baca apapon. 2014 nak SPM. :)

Nnazz Novelis. Cheesy Fishy Anthem. said...

Akak sama macam saya kak. Stalker. Tak de keje. Bio pon tak baca apapon. 2014 nak SPM. :)

asyiqin nasir said...

u now what, this entry motivate me a lot. Like thousands time I read it. I almost read it everyday just to get motivated. Such a good blogger and entry. Love it.

Love,
cici_asyiqin

FS said...

what a great thing i suddenly realised that there is a post from u bout this.. what a crap i just know this! thanks.. yeah thanks a lot.. hoping that for a new semester to come i would be someone with no more lagha things to do.. all d best doctor sooner to be :) may this keep motivating me.. insyaAllah :) LOVE KAK FL <3