Friday, November 25, 2011

Budget Singapore Trip - Part 3

Assalamualaikum

Ok. Entry sebelum ini adalah tidak bergambar malah mempunyai ribuan patah perkataan pula. Pasti mereka yang tidak gemar membaca karangan berjela-jela berasa gelisah. Worry no more girlfriends ! Inilah habuan bagi mereka yang cintakan blog bergambar. Anyway, ini adalah sambungan daripada Singapore Trip aku tempoh hari. Boleh click kalau mahu mengimbau semula kenangan lepas.



Kacang pool. Famous makanan ni dekat Singapore. But I've never heard of em before. Kacang pool ni adalah kuah kacang, ada telur mata, hirisan bawang dan cili api dan ia dimakan dengan roti yang supersoft! Gambar diambil sewaktu breakfast di Geylang. Dekat Geylang boleh jumpa ramai orang Melayu tau.


Ini pula adalah Tauhu. Seriously tak ingat nama dia. Padahal mudah je perkataannya. Adakah tauhu bakar? Tapi mokcik ni goreng, bukan bakar. Tauhu diselimuti kuah kacang? Cis singguh tak commercial kalau dinamakan sedemikian rupa.


Kenalkan our lovely tourist guide, Nor ! Hehe sebenarnya Nor adalah cousin kepada Datin. Kami berdua telah menumpang tidur di rumah keluarga Nor yang terletak di Hougang Avenue 3 sepanjang kami berada di Singapore. Orang Singapore memang peramah dan baik-baik =)


Changi Airport. Nor membawa kami ke airport untuk membeli .....


Victoria's Secret! (Wah kenapa shawl kak Fatin tiba-tiba bertukar style?)

Sebenarnya kami nak pergi boutique VS sebab boutique VS kan takde kat Malaysia. Yang ada cuma boothnya di KLIA. Tapi boutique VS berada di Sentosa Island !!!! Geramnya, boleh pulak masa pegi Universal Studio itu hari terlupa nak singgah. Akhirnya, pergi jelah VS punya booth di Changi Airport.


Nor merupakan seorang pekerja di syarikat gergasi IBM. Maka Nor telah membelanja kami lunch di Pizza Hut memandangkan kami makan seperti gergasi. Thank you girl !


Tong sampah yang sungguh cool. Bagus sungguh cara mereka educate their citizen.


Datin, Nor & Along with their Nuts dipped Marshmallows 


So cute isn't it?


We went to Esplanade!


Dari atas ni kita boleh nampak view of Singapore. Cantik sangat! 


Boat on top of the skyscapers. LV Boutique. That asymmetry-weird-but-looking-cool-building. Beyond awesome!


The sisters yang gigih bawak kami sight seeing =) Along ialah kakak kepada Nor. She's married but doesn't look like one.


Sebab pergi sight seeing berjalan kaki dan naik MRT secara terus menerus, maka kaki kami sakit seperti ada symptom Intermittent claudication. Oleh itu, kami lepak di Artease. Cool atmosphere for hanging out and meeting friends. Thanks Along kerana belanja!


Artease yang sungguh artistik ibarat seorang artis.


Malam itu juga Datin and I headed back to Malaysia. Train pukul 11.30 pm. So kami bergegas pulang ke rumah Nor & Along di Hougang Avenue 3 dengan menaiki taxi Mercedes. Perasaan dia sama macam naik LIMO dan turun ke red karpet untuk pergi menerima anugerah tapi akhirnya anugerah itu terpaksa dipulangkan kembali kerana kesilapan penganjur. Lame. #silasebutkannamaartisyangterlibat hahaha!


Souvenirs for family and friends !


These are mine =)

Ramai yang bertanya budget untuk pergi ke Singapore. Susah nak cakap sebab aku menumpang dekat rumah orang, dimana makan dan penginapan adalah free. Ditambah pula keluarga Nor & Along  sangat baik, maka duit taxi pon tidak perlu bayar. Itu hari aku bawak RM600. Jika kamu mahu pergi USS, sediakan RM200 untuk tiket masuk USS. Penginapan pula, kamu pergilah tidur di JB. Makan juga di JB. Air mineral beli banyak-banyak kat JB. Ah pandai-pandailah nak idop.


Thank you for reading this entry !

146 comments:

  1. kacang pool dekat larkin pun ade :)

    ReplyDelete
  2. seronoknya..kak fatin..hehehe..memang cantik la singapore...

    ReplyDelete
  3. teringin lah nak pergi Singapore !! huu

    ReplyDelete
  4. wahh bestnyer..ermm bila la nk sampai singapore nih..

    ReplyDelete
  5. best sangat2.. bila la agaknya dapat merasa nak ke s'pore ni.. hehehehehe... BTW, lama nya tak update blog FL.. saya tertunggu2 gak la.. :)

    ReplyDelete
  6. beznyeeeee. . . .i will go there someday. . =)

    ReplyDelete
  7. kalau tak salah atas bangunan pelik tu ada kolam renang.

    ReplyDelete
  8. wahhhh , beshhnyee ! nak ikot nak ikott :D

    ReplyDelete
  9. bestnyaaa! tp kan kak, akak pergi sana mmg budget 600 je eh? amazing gila, 600 dpt beli souvenir yg byk, ada victoria's secret lg! :D

    ReplyDelete
  10. Banyak jugak ekk wet kena bawak.. heheh.. *pengsan*

    ReplyDelete
  11. wowww serius awesome ohhhh!! tp mahal gila nak pergi uss tu kena bayar rm200 ?? :'(

    ReplyDelete
  12. Wah , seronok kann ? Haritu saya pergi tak buat entry pun :\ Tengok kakak buat , rase -ohmygod- sebab malas dulu -,-

    ReplyDelete
  13. kacang pool tu famous je kat JB :) orang JB tahulah hehe.

    Btw kalau nak jimat pergi Singapore, amek bas dari bandaraya JB, harga pergi RM5, harga balik $5. Ini boleh sampai sentosa island di mana letaknya USS. Kalau nak berhenti area Singapore city, boleh drop by dalam pertengahan jalan tu. Seriously nak masuk singapore tak mahal dan tak susah, cuma bila shopping tu memang tak murah lah kan.

    But kalau setakat masuk nak menjengah negara orang, mandi2 pantai sentosa, that's the only cost yang perlu :D

    RM5 PERGI, $5 BALIK. $5 tu lebih kurang RM12. So total fare= RM17 je pergi balik JB-Sin.

    Ha dan betul cakap Kak Fatin, mineral water perlu seludup byk2 dari JB. And bekalan roti sangat perlu! :D

    sekian, orang JB yang suka singapore hehe :)

    ReplyDelete
  14. wow!! like...giler2...singapore..i will be there...soon! hahaha..fatin..ajarla pakai shawl td tu cmne...?lawa...

    ReplyDelete
  15. Best~ teringin nak pergi USS and beli perfume byk2 haha..

    ReplyDelete
  16. aku baca word kau pun dah mencanak gelak weii. your word is truly laughter paten oi.

    ReplyDelete
  17. Yes! Kite maju dari FL sbb dh pernah mkn kacang pool. Yeyy :p

    ReplyDelete
  18. wowwwwwwww
    wwwwwoooooowwwwwww lagi....
    nak pegi jugak T_T

    ReplyDelete
  19. tauhu tu disebabkan digoreng, memang nama dia tauhu goreng je :)

    btw, memang betul kalau nak jimat pergi singapore memang kena ada friends or relatives kat sana. sebab penginapan & makanan tak jadi masalah.

    ReplyDelete
  20. wau... mmg nmpk best... sy yg duk johor pn x g lg kat singapore...

    http://mohdfaizulosman.blogspot.com/2011/11/tiba-tiba-rindu-kmns.html

    ReplyDelete
  21. "Pandai-pandai la nak hidup" ~ Itu terbaik, adik.

    ReplyDelete
  22. ayat ahh, pandai2lah nk hidup tu best! nt dtg singapore lg told me ya!:)

    ReplyDelete
  23. hi fl..em best gler trip to singapore...hihi tp xdpt nk p lagi...huhu oh btw, just now i hav read Maria Elena's blog. i ternampak baju yang u pakai during merisik. yang kaler itam if i am not mstaken. yg dlm tu nmpk mcm kebaya putih. so nice!! kt mne ek u beli? ;)

    ReplyDelete
  24. FATIN I LIKE UR DRESS!

    ReplyDelete
  25. ok vs mmg ssh nk carik =.=" upanya mmg takde kt malaysia....

    ReplyDelete
  26. kak fatin..bugdet die dlm range brape?bestnyee

    ReplyDelete
  27. Untungnya badan semua ditaja.save save

    ReplyDelete
  28. fatin..next time try garrate popcorn pulak yer...one of the thing must try!

    ReplyDelete
  29. seyes ke x pnah jumpe pown kt larkin?????

    ReplyDelete
  30. wah tq sebab comment sini hehe

    ni nak jwb skit soalan :

    1. range budget g singapore : rm600-rm1000. kite rase la..

    2. baju dress ni beli kt jakarta! hehe..tq sebab suke.

    3. outer yang kite pakai masa merisik maria elena adalah dari cotton on =)

    take care!

    ReplyDelete
  31. fatin liyana.boleh tak buat tutorial shawl yng tiba2 bertukar tu.hehe cantekkkk

    ReplyDelete
  32. kak fatin ! sangat jeles tengok kak fatin. hihik. seronoknyaaaaaaaaa.

    ReplyDelete
  33. even saya budak joho, tapi belom sempat nak pergi singapore lagi. huhu jeles~~;)

    ReplyDelete
  34. RM200 tu hanya untuk tiket semata ker fatin??

    ReplyDelete
  35. waaa...jeles nihh..hahaha, nasib da pernah pegi sana jugak...yup, dlm rm1000 pndai bawak diri mmg banyak boleh bawak balik...^^

    ReplyDelete
  36. Sy dah pergi sana. Singapore mmg best!

    ReplyDelete
  37. fatin, nk tny skali lagi. hehe. pakai camera ape? gmbr bleh tahan lawa dlm entry ni n before2.. anis nga nk usha beli cmera, tp xde idea nak bli yg mne.

    ReplyDelete
  38. that tauhu goreng tu pecal kot name dia..

    ReplyDelete
  39. RM200 nak masuk uss? pergh! tp berbaloi kan :)

    ReplyDelete
  40. ur dress sgt cute fatin!!comels!! :)

    http://inibelogfaz.blogspot.com/

    ReplyDelete
  41. bestnyerr..btw,terus plan ngn mber nk g s'pore lps baca entri FL

    ReplyDelete
  42. cerite ni best tp macam nak gelak2..apsal ek...

    enjoy la dgn blog ni , patut la femes :)

    ReplyDelete
  43. FL kenapa boleh bertukar tu style shawl tu,hehe

    ReplyDelete
  44. owhhh macam best ! nak pergi jugak ! haha FL taknak buat tour ke bawak blogger bertuah ? :D

    ReplyDelete
  45. coklat kacang cucuk tuh,nampak sedap.nyum3!

    ReplyDelete
  46. i have to reward myself after finish this semester by going to Sgpore..gila skema ayat BI

    ReplyDelete
  47. nape skrg dh x tulis post/pic bersama BF eh??

    ReplyDelete
  48. hoho...org bru nk g singapore esok :)

    ReplyDelete
  49. ohh! bestnyaa nak pegi ,,nak pegii

    ReplyDelete
  50. kak fatin, nak kak fatin buat toturial mcm na pkai shawl tym kat VS tu..teringin la nak pakai gaya mcm tu...

    ReplyDelete
  51. seronoknyer..wish i could visit singapore 1 day..=)

    ReplyDelete
  52. kaq fatin....kat jb pon ade kacang pool..mmg sedap!

    ReplyDelete
  53. Baju FL memang sentiasa cantik, kalau suke dress mai tgk blog saya. korean fashion malaysia online / online shopping blog. have a nice day

    ReplyDelete
  54. best la singpore..kena kumpul duit ni.!..nak pergi jugak..huhu

    ReplyDelete
  55. 1980 I was in JB. Quite offen go to S'pore. That time they accept our currency ringgit. so,dpt gaji pi shopping lah. masa tu sume ori. beli addidas,baju branded very cheap.by 1981, currency M'sia jatuh.till now their $ more than us.I still remember, bila nak raya, ratus bus rombongan from M,sia shopping kain ela ect kat Sg. Road, geylang serai. wow! fantastic.beli banyak boleh bisnes lagi kat M'sia.but now s'porean shop kat M'sia.coz, compare to their currency. Now, M'sian no point going there. utk jln2 makan angin boleh lah.

    ReplyDelete
  56. hello fatin liyana! I was just blog hopping and so lucky to have found your blog today! Your entry abt budget singapore trip is sooo funny and cute! "Dekat Geylang boleh jumpa ramai orang Melayu tau." HAHAHA kelakar gilz! I'm from Singapore :)

    ReplyDelete
  57. singapore da g... johor bila lg nk g??? klu nk thu pasal tmpt menarik kat johor, ni link die.. hehe..

    http://mohdfaizulosman.blogspot.com/2011/11/cuti-cuti-malaysia-mari-melawat-johor.html

    ReplyDelete
  58. dalm banyak2 part rasanya part3 ni paling best! sebb pergi carik Boutique VS!

    Siapa yg nk masuk USS bole gak lah usha entry kite ni.
    http://dilakochan.blogspot.com/2011/05/universal-studio-neva-let-you-down-baby.html

    ReplyDelete
  59. Salam dari shah ye..tumpang lalu..nmpak nye

    ade entri yg trtinggl...kalu sudi follow skali ye..jom baca:



    Entri Pasal Nuffnang! : Says.my Pesaing Nuffnang!

    Entri Paling Popular!  : Blog SC Follower Giveaway!

    Entri Blog Income  !  : 1st Cashout Says.my

    ReplyDelete
  60. you should try kacang pool bomba-jb! super marvelous!

    hey check2 my page.
    nakbuatbelogjugak.blogspot.com

    ReplyDelete
  61. KALAU DENGAR PASAL SINGAPORE NI,RASA CAM NAK PEGI HARI NI JUGAK. XD

    ReplyDelete
  62. last time masuk sg$50 pun tak abis. tu pun pegi berdua.siap sempat gi sentosa lagi

    ReplyDelete
  63. wah..pasni da tau nk p singapore nk shopping mane,mkn ape..yeeehahahahhaahha

    ReplyDelete
  64. i always love to go to singapore tapi budget agak tinggi untuk siapa2 yg nk kena cari hotel semua dekat sana..malaysia is enough..haha

    ReplyDelete
  65. sis cantik sgt singapore... background pon nice...=)

    ReplyDelete
  66. utk budget g kota singa ni tak la byk sgt, yg penting pandai2 la budget... RM500 pun da cukup... tp klu nak lebih cukup lgi RM1000 tp ni kira berlebihan la

    http://pajeet82.blogspot.com/2011/05/pengembaraan-di-kota-singa-episod-1.html

    ReplyDelete
  67. i've already went to singapore several times..but i love malaysia more:)

    ReplyDelete
  68. Salam.
    Hi.. Good Info utk mereka yg bercadang nk pg Singapore. First time pg Singapore thn 2008.. sejak tue setiap thun menghbiskan duit kt SG..:D. Jan 2012 nie nk pg lg Sentosa n maybe USS. Sapa2 nk pg USS booking ler tiket awal2..:D! utk penginapan budget leh booking tune hotel kt JB.. ada shuttle bus smpai USS n Sentosa. Klau nk tido kt SG leh cari hostel/ hotel budget kt area chinatown (SGD20-SGD50/Mlm)..or little india.. x pn kt area orchard(SGD80++).

    ReplyDelete
  69. wuhuuu thanks sudi buat budget kat bawah tu.really appreciate it kak fatin! :) u comella bilik senyum nampak gigi

    ReplyDelete
  70. Fatin, u're so cute! buat eh tutorial u pakai shawl mcm kat VS tu!

    ReplyDelete
  71. search kt fb n like thifal's hijab.. fatin if u possible akk nk bg gift tudungs kt u..nnti msg akk k or email putri_apple@yahoo.com

    ReplyDelete
  72. nak Souvenirs ley? eh Souvenirs for family and friends only?

    for silent reader mcm i takde ek?

    huhuhu

    ReplyDelete
  73. http://www.facebook.com/profile.php?id=100002268334346&sk=wall

    i rasa..gmbr u ada kat sini..
    kat hijab styling program dr NR uitm,,
    musykil..u datang ke?

    ReplyDelete
  74. Yang duduk Johor, jiran kepada Singapore ni pun belum berpeluang nak bersuka-ria ke sana.. ;D

    Mesti bersihhhhh persekitaran kat sana kan..

    ReplyDelete
  75. fatin,, nk tuto pkai shawl mcm kat VS tu..:) plssss :)

    ReplyDelete
  76. Wahai Fatin Liyana yg gorjess...Anda telah membuatkn sy sngt2 teruja utk pergi ke Singapore !!!!!!

    ReplyDelete
  77. Wahai Fatin Liyana yg gorjess...Anda telah membuatkn sy sngt2 teruja utk pergi ke Singapore !!!!!!

    ReplyDelete
  78. Wahai Fatin Liyana yg gorjess...Anda telah membuatkn sy sngt2 teruja utk pergi ke Singapore !!!!!!

    ReplyDelete
  79. yes...that building is unique :)

    ReplyDelete
  80. CAN U TEACH ME HOW TO WEAR SHAWL JZ LIKE UR STYLE IN PIC 5? I CANT FIND IT ON YOUTUBE.

    ReplyDelete
  81. okey lepas ni mesti kena pergi victoria secret yg dekat klia tu..:P:P

    ReplyDelete
  82. salam kenal.. jemput singgah blog hamba (Aku Sebutir Pasir) kalau nak baca pengalaman hamba kembara ke 46 buah negara.. :)

    ReplyDelete
  83. FL , please buat tutorial shawl yang tiba tiba bertukar tu . Pleasepleaseplease ;|

    ReplyDelete
  84. soonnnn...hajat nak memborong 'minyak wangiiii' lorrr.... xmas sales kan giler-gilerrr!!!!

    ReplyDelete
  85. Nampak enjoy giler, neway muke mcm alissa dalm tekken,

    ReplyDelete
  86. got the same perfume as yours haha!

    ReplyDelete
  87. update lew blog..bosan ar xde bende nk baca...

    ReplyDelete
  88. Tauhu tu ade sayur (timun n tauge kot) kat dlm die, and dia siram kuah kacang kat atas. kalo kt jb tu dipanggil tauhu sumbat. heee. :)

    ReplyDelete
  89. Singapore memang best pun , even dah banyak kali dapat masuk sana sebab ramai relative stay sana + my dad kerja dekat sana tapi tak berkesempatan nak ke USS and tempat2 yang menarik macam kak FL pergi wuhuu .

    Kacang pool tuhh boleh jumpa dekat JB jugak dekat Larkin . Sedap taw dekat sana , pernah masuk satu rancangan makan2 dekat TV tapi tak ingat apa .

    ReplyDelete
  90. Sedapnya kacang pool..

    Tak penah makan lagi..

    ReplyDelete
  91. fatin!

    tu tauhu goreng!hehehe..mmg nama nye gtu..mknan org indonesia..kat bandung xde ke dulu?

    hehe..zuhra@cosmoladiess.com

    ReplyDelete
  92. kacang pool tu kat cafe MinDef pon ada...hihi..i think it's actually origin from Arab..kot..Vs kat changi tu slightly cheaper than at klia..ok lah..tp mmg gila kan shopping perfume..arghh...nak lagi pergi changi shopping Vs..

    ReplyDelete
  93. Bestnyeee... betuah dek fatin! emm bila la agaknya kaktee dpt ke sana ya.

    ReplyDelete
  94. kacang pool mmg the best!btw i penah g sana guna duit yg sgt minimum....kurang drp 100S$.hihihi....nice trip actually!

    ReplyDelete
  95. nice blog..nice info..
    saya nak pergi 24 feb nih..heheh..dengan anak2..
    going to have so much fun!! insya Allah

    ReplyDelete
  96. Hello, i come her to support and smile for you :) please support and smile back to me :) thanks..

    ReplyDelete
  97. wahhh seronoknya makanan..sedap..emm bila agaknya nk kesini..hehe

    ReplyDelete
  98. I'm reading this while finding travelling guides to Singapore..

    Did you know that there's a VS boutique at One Utama, KLIA, the Curve (?) and Pavillion..

    But you should have known about that didn't you.. I guess it has been four years since

    ReplyDelete
  99. "Ah pandai-pandailah nak idop" HAHAHAHAHHAHA Pretty much sums it up for life here in SG! XD

    ReplyDelete

Do you like my entry? Comment if you have any idea to share!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...