Friday, November 25, 2011

Budget Singapore Trip - Part 3

Assalamualaikum

Ok. Entry sebelum ini adalah tidak bergambar malah mempunyai ribuan patah perkataan pula. Pasti mereka yang tidak gemar membaca karangan berjela-jela berasa gelisah. Worry no more girlfriends ! Inilah habuan bagi mereka yang cintakan blog bergambar. Anyway, ini adalah sambungan daripada Singapore Trip aku tempoh hari. Boleh click kalau mahu mengimbau semula kenangan lepas.



Kacang pool. Famous makanan ni dekat Singapore. But I've never heard of em before. Kacang pool ni adalah kuah kacang, ada telur mata, hirisan bawang dan cili api dan ia dimakan dengan roti yang supersoft! Gambar diambil sewaktu breakfast di Geylang. Dekat Geylang boleh jumpa ramai orang Melayu tau.


Ini pula adalah Tauhu. Seriously tak ingat nama dia. Padahal mudah je perkataannya. Adakah tauhu bakar? Tapi mokcik ni goreng, bukan bakar. Tauhu diselimuti kuah kacang? Cis singguh tak commercial kalau dinamakan sedemikian rupa.


Kenalkan our lovely tourist guide, Nor ! Hehe sebenarnya Nor adalah cousin kepada Datin. Kami berdua telah menumpang tidur di rumah keluarga Nor yang terletak di Hougang Avenue 3 sepanjang kami berada di Singapore. Orang Singapore memang peramah dan baik-baik =)


Changi Airport. Nor membawa kami ke airport untuk membeli .....


Victoria's Secret! (Wah kenapa shawl kak Fatin tiba-tiba bertukar style?)

Sebenarnya kami nak pergi boutique VS sebab boutique VS kan takde kat Malaysia. Yang ada cuma boothnya di KLIA. Tapi boutique VS berada di Sentosa Island !!!! Geramnya, boleh pulak masa pegi Universal Studio itu hari terlupa nak singgah. Akhirnya, pergi jelah VS punya booth di Changi Airport.


Nor merupakan seorang pekerja di syarikat gergasi IBM. Maka Nor telah membelanja kami lunch di Pizza Hut memandangkan kami makan seperti gergasi. Thank you girl !


Tong sampah yang sungguh cool. Bagus sungguh cara mereka educate their citizen.


Datin, Nor & Along with their Nuts dipped Marshmallows 


So cute isn't it?


We went to Esplanade!


Dari atas ni kita boleh nampak view of Singapore. Cantik sangat! 


Boat on top of the skyscapers. LV Boutique. That asymmetry-weird-but-looking-cool-building. Beyond awesome!


The sisters yang gigih bawak kami sight seeing =) Along ialah kakak kepada Nor. She's married but doesn't look like one.


Sebab pergi sight seeing berjalan kaki dan naik MRT secara terus menerus, maka kaki kami sakit seperti ada symptom Intermittent claudication. Oleh itu, kami lepak di Artease. Cool atmosphere for hanging out and meeting friends. Thanks Along kerana belanja!


Artease yang sungguh artistik ibarat seorang artis.


Malam itu juga Datin and I headed back to Malaysia. Train pukul 11.30 pm. So kami bergegas pulang ke rumah Nor & Along di Hougang Avenue 3 dengan menaiki taxi Mercedes. Perasaan dia sama macam naik LIMO dan turun ke red karpet untuk pergi menerima anugerah tapi akhirnya anugerah itu terpaksa dipulangkan kembali kerana kesilapan penganjur. Lame. #silasebutkannamaartisyangterlibat hahaha!


Souvenirs for family and friends !


These are mine =)

Ramai yang bertanya budget untuk pergi ke Singapore. Susah nak cakap sebab aku menumpang dekat rumah orang, dimana makan dan penginapan adalah free. Ditambah pula keluarga Nor & Along  sangat baik, maka duit taxi pon tidak perlu bayar. Itu hari aku bawak RM600. Jika kamu mahu pergi USS, sediakan RM200 untuk tiket masuk USS. Penginapan pula, kamu pergilah tidur di JB. Makan juga di JB. Air mineral beli banyak-banyak kat JB. Ah pandai-pandailah nak idop.


Thank you for reading this entry !

145 comments:

Rozuan Ismail said...

owh,victoria secret.bencinya

izzahmdshah said...

kacang pool dekat larkin pun ade :)

nasha sanza said...

seronoknya..kak fatin..hehehe..memang cantik la singapore...

♫ Ct Hajar ♫ said...

dapppppnyeeeeeeee <3

Nurul ain said...

di jb tu fel tidur kat mana la kan :)
Inspirasi Nurul Ain

mr_right said...

teringin lah nak pergi Singapore !! huu

Mizfantagiro said...

wahh bestnyer..ermm bila la nk sampai singapore nih..

izaa johari said...

best nye leh jalan2 cenggitu.. :)

Riena Haiqal said...

best sangat2.. bila la agaknya dapat merasa nak ke s'pore ni.. hehehehehe... BTW, lama nya tak update blog FL.. saya tertunggu2 gak la.. :)

appy said...

beznyeeeee. . . .i will go there someday. . =)

Raidenovich said...

kalau tak salah atas bangunan pelik tu ada kolam renang.

miss_hazwanie said...

wahhhh , beshhnyee ! nak ikot nak ikott :D

Lina Khairunisa said...

bestnyaaa! tp kan kak, akak pergi sana mmg budget 600 je eh? amazing gila, 600 dpt beli souvenir yg byk, ada victoria's secret lg! :D

syaidatie nurdilla said...

Banyak jugak ekk wet kena bawak.. heheh.. *pengsan*

Nur Aischa said...

wowww serius awesome ohhhh!! tp mahal gila nak pergi uss tu kena bayar rm200 ?? :'(

Qurratu Ain said...

Wah , seronok kann ? Haritu saya pergi tak buat entry pun :\ Tengok kakak buat , rase -ohmygod- sebab malas dulu -,-

Milly said...

kacang pool tu famous je kat JB :) orang JB tahulah hehe.

Btw kalau nak jimat pergi Singapore, amek bas dari bandaraya JB, harga pergi RM5, harga balik $5. Ini boleh sampai sentosa island di mana letaknya USS. Kalau nak berhenti area Singapore city, boleh drop by dalam pertengahan jalan tu. Seriously nak masuk singapore tak mahal dan tak susah, cuma bila shopping tu memang tak murah lah kan.

But kalau setakat masuk nak menjengah negara orang, mandi2 pantai sentosa, that's the only cost yang perlu :D

RM5 PERGI, $5 BALIK. $5 tu lebih kurang RM12. So total fare= RM17 je pergi balik JB-Sin.

Ha dan betul cakap Kak Fatin, mineral water perlu seludup byk2 dari JB. And bekalan roti sangat perlu! :D

sekian, orang JB yang suka singapore hehe :)

Za said...

wow!! like...giler2...singapore..i will be there...soon! hahaha..fatin..ajarla pakai shawl td tu cmne...?lawa...

fadthia said...

best!

siti said...

teringin nk g sane>>

Farah Liyana/ said...

awesome trip :D

Aman Ibrahim said...

Best~ teringin nak pergi USS and beli perfume byk2 haha..

Shaofie said...

aku baca word kau pun dah mencanak gelak weii. your word is truly laughter paten oi.

Liya Laa said...

Yes! Kite maju dari FL sbb dh pernah mkn kacang pool. Yeyy :p

Umie Artoqiemie said...

beyond ohsemmmmmmmmmm..

LaLa said...

wowwwwwwww
wwwwwoooooowwwwwww lagi....
nak pegi jugak T_T

jalilah afifah said...

tauhu tu disebabkan digoreng, memang nama dia tauhu goreng je :)

btw, memang betul kalau nak jimat pergi singapore memang kena ada friends or relatives kat sana. sebab penginapan & makanan tak jadi masalah.

faizulosman said...

wau... mmg nmpk best... sy yg duk johor pn x g lg kat singapore...

http://mohdfaizulosman.blogspot.com/2011/11/tiba-tiba-rindu-kmns.html

kakchik@ella said...

"Pandai-pandai la nak hidup" ~ Itu terbaik, adik.

yuyu Zulaikha said...

bulan 1 insyaALLAH nak g USS <3

Myra Syuhada said...

woww..best la..

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

ayat ahh, pandai2lah nk hidup tu best! nt dtg singapore lg told me ya!:)

atiqah said...

hi fl..em best gler trip to singapore...hihi tp xdpt nk p lagi...huhu oh btw, just now i hav read Maria Elena's blog. i ternampak baju yang u pakai during merisik. yang kaler itam if i am not mstaken. yg dlm tu nmpk mcm kebaya putih. so nice!! kt mne ek u beli? ;)

Anonymous said...

FATIN I LIKE UR DRESS!

zOeY zAu YaH said...

ok vs mmg ssh nk carik =.=" upanya mmg takde kt malaysia....

anak pak mansor dan mak timah said...

kak fatin..bugdet die dlm range brape?bestnyee

Ashlee Abdul said...

seronoknyeee!!

CIK JATT said...

Untungnya badan semua ditaja.save save

Anonymous said...

fatin..next time try garrate popcorn pulak yer...one of the thing must try!

mencari sesuatu said...

seyes ke x pnah jumpe pown kt larkin?????

Fatin Liyana said...

wah tq sebab comment sini hehe

ni nak jwb skit soalan :

1. range budget g singapore : rm600-rm1000. kite rase la..

2. baju dress ni beli kt jakarta! hehe..tq sebab suke.

3. outer yang kite pakai masa merisik maria elena adalah dari cotton on =)

take care!

laskar pelangi said...

bestnya!

dieyla yusof. said...

fatin liyana.boleh tak buat tutorial shawl yng tiba2 bertukar tu.hehe cantekkkk

cik wanie Lovela (CWL) said...

i see that kak aten natural beauty <3

Shazwani Ramly said...

kak fatin ! sangat jeles tengok kak fatin. hihik. seronoknyaaaaaaaaa.

budak coklat said...

even saya budak joho, tapi belom sempat nak pergi singapore lagi. huhu jeles~~;)

umie naziera said...

seronoknyer trip akak

princess ayu said...

RM200 tu hanya untuk tiket semata ker fatin??

blognizamlah said...

waaa...jeles nihh..hahaha, nasib da pernah pegi sana jugak...yup, dlm rm1000 pndai bawak diri mmg banyak boleh bawak balik...^^

Syafiq_Elf said...

lama dah tak dtg singapore :)

eazzatyB said...

Sy dah pergi sana. Singapore mmg best!

anis mira said...

fatin, nk tny skali lagi. hehe. pakai camera ape? gmbr bleh tahan lawa dlm entry ni n before2.. anis nga nk usha beli cmera, tp xde idea nak bli yg mne.

Anonymous said...

that tauhu goreng tu pecal kot name dia..

✿ pink velvet ✿ said...

RM200 nak masuk uss? pergh! tp berbaloi kan :)

fazreen shah razali said...

ur dress sgt cute fatin!!comels!! :)

http://inibelogfaz.blogspot.com/

Atiqah Wadiah said...

bestnyerr..btw,terus plan ngn mber nk g s'pore lps baca entri FL

bersama kak Es said...

cerite ni best tp macam nak gelak2..apsal ek...

enjoy la dgn blog ni , patut la femes :)

onie said...

FL kenapa boleh bertukar tu style shawl tu,hehe

munirah said...

owhhh macam best ! nak pergi jugak ! haha FL taknak buat tour ke bawak blogger bertuah ? :D

MaYa MustWany said...

coklat kacang cucuk tuh,nampak sedap.nyum3!

TeehaMohd said...

ohsemmmmm :)

man yusoef said...

i have to reward myself after finish this semester by going to Sgpore..gila skema ayat BI

Anonymous said...

nape skrg dh x tulis post/pic bersama BF eh??

alinac lover said...

hoho...org bru nk g singapore esok :)

reyna said...

ohh! bestnyaa nak pegi ,,nak pegii

miss inna said...

kak fatin, nak kak fatin buat toturial mcm na pkai shawl tym kat VS tu..teringin la nak pakai gaya mcm tu...

lavenderlover said...

seronoknyer..wish i could visit singapore 1 day..=)

izwa purpink said...

kaq fatin....kat jb pon ade kacang pool..mmg sedap!

Korean Style Online said...

Baju FL memang sentiasa cantik, kalau suke dress mai tgk blog saya. korean fashion malaysia online / online shopping blog. have a nice day

Korean Style Online said...

Teringin jugak nk g spore..tp masa x mengizinkan...korean fashion malaysia online

khalifah said...

best la singpore..kena kumpul duit ni.!..nak pergi jugak..huhu

Anonymous said...

1980 I was in JB. Quite offen go to S'pore. That time they accept our currency ringgit. so,dpt gaji pi shopping lah. masa tu sume ori. beli addidas,baju branded very cheap.by 1981, currency M'sia jatuh.till now their $ more than us.I still remember, bila nak raya, ratus bus rombongan from M,sia shopping kain ela ect kat Sg. Road, geylang serai. wow! fantastic.beli banyak boleh bisnes lagi kat M'sia.but now s'porean shop kat M'sia.coz, compare to their currency. Now, M'sian no point going there. utk jln2 makan angin boleh lah.

tieha ismail said...

u love travelling, isn't it?

محمد رازيق said...

wah best tuh... seronok.

Anonymous said...

the best .

fadhilah said...

hello fatin liyana! I was just blog hopping and so lucky to have found your blog today! Your entry abt budget singapore trip is sooo funny and cute! "Dekat Geylang boleh jumpa ramai orang Melayu tau." HAHAHA kelakar gilz! I'm from Singapore :)

faizulosman said...

singapore da g... johor bila lg nk g??? klu nk thu pasal tmpt menarik kat johor, ni link die.. hehe..

http://mohdfaizulosman.blogspot.com/2011/11/cuti-cuti-malaysia-mari-melawat-johor.html

Schajar McFlurry said...

nice3! singapore is great =)

IntanNadhirahIdayu said...

nk msok USS tu sorang rm200 ?

Dilakochan said...

dalm banyak2 part rasanya part3 ni paling best! sebb pergi carik Boutique VS!

Siapa yg nk masuk USS bole gak lah usha entry kite ni.
http://dilakochan.blogspot.com/2011/05/universal-studio-neva-let-you-down-baby.html

nur choki choki said...

wahh seronokkkk....

by Shah [SC] said...

Salam dari shah ye..tumpang lalu..nmpak nye

ade entri yg trtinggl...kalu sudi follow skali ye..jom baca:



Entri Pasal Nuffnang! : Says.my Pesaing Nuffnang!

Entri Paling Popular!  : Blog SC Follower Giveaway!

Entri Blog Income  !  : 1st Cashout Says.my

elynnzainol said...

you should try kacang pool bomba-jb! super marvelous!

hey check2 my page.
nakbuatbelogjugak.blogspot.com

Izyan Masri said...

KALAU DENGAR PASAL SINGAPORE NI,RASA CAM NAK PEGI HARI NI JUGAK. XD

pyejal said...

last time masuk sg$50 pun tak abis. tu pun pegi berdua.siap sempat gi sentosa lagi

Zaitul said...

wah..pasni da tau nk p singapore nk shopping mane,mkn ape..yeeehahahahhaahha

*ainul amira* said...

i always love to go to singapore tapi budget agak tinggi untuk siapa2 yg nk kena cari hotel semua dekat sana..malaysia is enough..haha

cik faez said...

comel nya VS itu .. pinky !

nana said...

sis cantik sgt singapore... background pon nice...=)

Dg..... said...

utk budget g kota singa ni tak la byk sgt, yg penting pandai2 la budget... RM500 pun da cukup... tp klu nak lebih cukup lgi RM1000 tp ni kira berlebihan la

http://pajeet82.blogspot.com/2011/05/pengembaraan-di-kota-singa-episod-1.html

Anonymous said...

i've already went to singapore several times..but i love malaysia more:)

Cik Amyra said...

whoahhhh best gilee !

ieza said...

Salam.
Hi.. Good Info utk mereka yg bercadang nk pg Singapore. First time pg Singapore thn 2008.. sejak tue setiap thun menghbiskan duit kt SG..:D. Jan 2012 nie nk pg lg Sentosa n maybe USS. Sapa2 nk pg USS booking ler tiket awal2..:D! utk penginapan budget leh booking tune hotel kt JB.. ada shuttle bus smpai USS n Sentosa. Klau nk tido kt SG leh cari hostel/ hotel budget kt area chinatown (SGD20-SGD50/Mlm)..or little india.. x pn kt area orchard(SGD80++).

hanabunga said...

wuhuuu thanks sudi buat budget kat bawah tu.really appreciate it kak fatin! :) u comella bilik senyum nampak gigi

Qing n Kueen said...

Fatin, u're so cute! buat eh tutorial u pakai shawl mcm kat VS tu!

Mama Rania said...

search kt fb n like thifal's hijab.. fatin if u possible akk nk bg gift tudungs kt u..nnti msg akk k or email putri_apple@yahoo.com

FaTiRaH said...

nak Souvenirs ley? eh Souvenirs for family and friends only?

for silent reader mcm i takde ek?

huhuhu

Anonymous said...

http://www.facebook.com/profile.php?id=100002268334346&sk=wall

i rasa..gmbr u ada kat sini..
kat hijab styling program dr NR uitm,,
musykil..u datang ke?

YOUsoF said...

Yang duduk Johor, jiran kepada Singapore ni pun belum berpeluang nak bersuka-ria ke sana.. ;D

Mesti bersihhhhh persekitaran kat sana kan..

maiTuty said...

fatin,, nk tuto pkai shawl mcm kat VS tu..:) plssss :)

aqmalazmi said...

ok..singapura cantik :')

Suriana Adanan said...

Wahai Fatin Liyana yg gorjess...Anda telah membuatkn sy sngt2 teruja utk pergi ke Singapore !!!!!!

Suriana Adanan said...

Wahai Fatin Liyana yg gorjess...Anda telah membuatkn sy sngt2 teruja utk pergi ke Singapore !!!!!!

Suriana Adanan said...

Wahai Fatin Liyana yg gorjess...Anda telah membuatkn sy sngt2 teruja utk pergi ke Singapore !!!!!!

the sun daily said...

bersih je ak tgk singapura nie

jaa64 said...

yes...that building is unique :)

asyiqin nasir said...

love that pink!
:)

My_Sarah said...

CAN U TEACH ME HOW TO WEAR SHAWL JZ LIKE UR STYLE IN PIC 5? I CANT FIND IT ON YOUTUBE.

missnadira said...

okey lepas ni mesti kena pergi victoria secret yg dekat klia tu..:P:P

Nur Hazlin said...

wish to go there ASAP T.T

JHaZKiTaRo said...

salam kenal.. jemput singgah blog hamba (Aku Sebutir Pasir) kalau nak baca pengalaman hamba kembara ke 46 buah negara.. :)

Aliya ♥ said...

besnyaaa :p

Aliya ♥ said...

besnyaaa :p

Nadia Hilman said...

FL , please buat tutorial shawl yang tiba tiba bertukar tu . Pleasepleaseplease ;|

Sheema Shay-rizal said...

soonnnn...hajat nak memborong 'minyak wangiiii' lorrr.... xmas sales kan giler-gilerrr!!!!

Fiena + Qiena said...

uih , sedapnya coklat tu kak :)

Anonymous said...

Nampak enjoy giler, neway muke mcm alissa dalm tekken,

Nur Athirah Nabila said...

sukeee sgt blog ini :D

cik wanie Lovela (CWL) said...

bestnya

Admin said...

Sodap Nyum2 Nak G gak!! :(

VideoTerkini : Video: Kartun Kak Limah

Aida said...

got the same perfume as yours haha!

Mymie Sein said...

hi yang, nape lame xde entry?

Anonymous said...

update lew blog..bosan ar xde bende nk baca...

Hilmirda Daud said...

bestnye... jelos lah.

Im Jia said...

awesome blog...=)

am3thyst said...

Tauhu tu ade sayur (timun n tauge kot) kat dlm die, and dia siram kuah kacang kat atas. kalo kt jb tu dipanggil tauhu sumbat. heee. :)

Anonymous said...

nice!

yaniekY said...

Dah jeles dah. Kbye :(

Fadiela Supanat said...

Singapore memang best pun , even dah banyak kali dapat masuk sana sebab ramai relative stay sana + my dad kerja dekat sana tapi tak berkesempatan nak ke USS and tempat2 yang menarik macam kak FL pergi wuhuu .

Kacang pool tuhh boleh jumpa dekat JB jugak dekat Larkin . Sedap taw dekat sana , pernah masuk satu rancangan makan2 dekat TV tapi tak ingat apa .

Myra Jay said...

Sedapnya kacang pool..

Tak penah makan lagi..

Terbelog said...

best nye leh jalan2

♥♥..MFMT..♥♥ said...

eeuuuwwww....singapore...cantiknya.

Zuhra & Iqi said...

fatin!

tu tauhu goreng!hehehe..mmg nama nye gtu..mknan org indonesia..kat bandung xde ke dulu?

hehe..zuhra@cosmoladiess.com

BisMi Aishah said...

wah bes nye dier...
jln2... :)

syafieyka_ff92 said...

wow!! singapore !! :)

pr!ncessa a!n kareL!a said...

budget dlm myr600 utk bpe ari g S'pore?

cikfafa (: said...

AMBOII SERONOKNYA........... ^_^

MySara said...

waaa..rindu singapore!!

eiffa akmal said...

kacang pool tu kat cafe MinDef pon ada...hihi..i think it's actually origin from Arab..kot..Vs kat changi tu slightly cheaper than at klia..ok lah..tp mmg gila kan shopping perfume..arghh...nak lagi pergi changi shopping Vs..

vidalsisah said...

Bestnyeee... betuah dek fatin! emm bila la agaknya kaktee dpt ke sana ya.

jon hafkian said...

kacang pool mmg the best!btw i penah g sana guna duit yg sgt minimum....kurang drp 100S$.hihihi....nice trip actually!

alialisa kreatif said...

nice blog..nice info..
saya nak pergi 24 feb nih..heheh..dengan anak2..
going to have so much fun!! insya Allah

Zulkipli Jaranee said...

Hello, i come her to support and smile for you :) please support and smile back to me :) thanks..

Hafizul said...

wahhh seronoknya makanan..sedap..emm bila agaknya nk kesini..hehe

Abdul Hafiz said...

I'm reading this while finding travelling guides to Singapore..

Did you know that there's a VS boutique at One Utama, KLIA, the Curve (?) and Pavillion..

But you should have known about that didn't you.. I guess it has been four years since