Monday, October 24, 2011

Budget Singapore Trip - Part 1

Assalamualaikum

Lameeenyeww kakkkww (perlu ke masalahnya nak tambah huruf 'w' pada huruf konsonan?) fatinnnwww (ni pon sama!) takkkww (ini pon weyh!) updateeww blogww (go die now please) Yeah yeah..... Kak fatin has been very busy with life. Walaupun kehidupan kak Fatin hambar dan tak glamorous macam Kim Kardashian namun Kak Fatin tetap very vogue de vas ok fine ga nyambung. Never in my life aku address diri sendiri sebagai Kak Fatin yeww I feel totally like a pondan. Apahal aku ni, perenggan pertama langsung takda isi penting kot.

Anyway, selain bersenang lenang di waktu senggang, hobi aku juga adalah travelling. Tapi setakat ni aku baru pergi tempat dekat-dekatlah sebab semua perbelanjaan adalah sendirian berhad kan. Kalau nak tengok gambar meletop dalam blog ni tunggulah aku kumpul duit lama sikit baru boleh jejak kaki ke Korea ataupun Australia hihi. Atau mungkin ada orang nak sponsor? Anyone? 

Oh ya kembali kepada tajuk asal, aku dan Datin telah pergi ke Singapore selama 3 hari iaitu 20/10-22/10. Kami memang dah lama plan nak pergi tapi aku ni kan banyak gila cuti, tambah pulak medic ni kan tak sibuk dan banyak free time *eyes rolled*. Berkat selalu berkomunikasi melalui BBM dengan Datin, finally dapat jugak kami pergi! Kitorang pergi berdua je tau. Konon-konon nak jadi backpackers la padahal backpack pon takde kan.

Kitorang sangat excited sebab kali pertama kitorang travel berdua. Two girls in Singapore yaw, how cool is that? Kitorang dah rancang baik punya trip kali ni. Sebab masing-masing pon guna duit sendiri, so tak boleh la nak berlagak Diva shopping kat Orchard Road. Teehee. Apa yang aku boleh kata, trip kali ni memang betul-betul awesome. Walaupun Singapore is just next door, but its not about the place that counts, its about with whom you spend your precious time with =)

Let's go futher deep into our awesome Singapore trip !


For the sake of cutting cost, we chose to travel by KTM. RM60 for return ticket from Seremban to Singapore. Kitorang departed at 3.25pm from Seremban KTM Station and arrived at Woodlands at 10pm. Sepatutnya sampai at 8.30pm tapi sebab the train kept on stopping at every station so ada sedikit delay. Kitorang beli class yang paling murah, yang sitting punya coach. 7 jam duduk sambil bergegar memang suatu cabaran yang setiap traveller harus rasai.


Passport yang baru dibikin sehari sebelum departure guna duit ayah haha! Oh ya aku bawak novel yang aku beli murah dari BigBadWolf itu hari. I finished almost half of the book. Tekun gila sampai konyok-konyok buku tu tau.


Setelah 7 jam berbual/tido/membaca maka kami pon sampai Woodlands Singapore. Excited gila sebab dapat berpijak di bumi yang nyata tanpa gegaran. Haha! Aku bawak satu beg tarik dan tote bag. Masa ni tengah tunggu Pan Ndak Datin nak fetch kitorang.


Taxi kepunyaan Pak Ndak yang boleh swipe credit card and pelbagai lagi hi-tech gadgets. Actually, kami menumpang di rumah Pak Ndak Datin hehe yay tak payah bayar duit hotel =') The family was so warm and pleasant to have us around. They even prepared us dinner eventhough I supposed it was supper time.


The very next day, after breakfast kami yang bimbo ni bersiap-siap untuk ke stesen MRT. Masa bersiap-siap tu tetiba kitorang menjerit. WEEEYYHHH APESAL TUDUNG KAU SAME KALER DENGAN AKU??? Sentap. Kitorang memang tak plan langsung tau hee mungkin bezzfrenzz mempunyai instinct yang sama kot.


Dari Hougang Ave 3, kami berjalan kaki menuju ke stesen MRT Kovan. Tapi kami tak tau where the heck was Kovan. Kami dok tanya-tanya orang macam mana nak sampai sana. Luckily ada seorang savior yang willing to help us.

Anty ni nak pergi pasar, tapi dia tunjuk jalan sehingga menuju ke Kovan. Baik kan? Cayang anty ketat-ketat walaupun anty stranger. LOL


Weather was nice and sunny. Best la untuk jalan-jalan kan. Hee lepas tu kami pon sampai ke Kovan dalam diam tak diam. (Ayat macam tak sesuai langsung)


Inilah mesin membeli ticket MRT. Cemas tau nak guna hikhik (bodo seyh takyah gelak camtu pon takpe kot). Dari Kovan, kami membeli tiket ke Harbour Front. Harga SGD 3.10. Dari Harbour Front, kami jalan kaki menuju ke Vivo City. Dalam Vivo City tu, dekat Level 3 ada Station Sentosa Ekspress. Naik Sentosa Ekspress dan berhenti di Waterfront untuk sampai ke Universal Studio Singapore. It costs around SGD 3. Best tau bertukar-tukar MRT ni. Rasa macam travellers yang tegar.


Dah sampai Waterfront dan kini menuju ke Universal Studio Singapore. Ramai orang walaupun weekdays. Kayo lah kau USS.


Yeah kami berjaya pon sampai ke USS ! Excited gila sampai suruh je sesiapa yang lalu lalang depan kitorang jadi cameraman. Cina, India, Melayu, Indonesia, orang putih semua pernah jadi cameraman kitorang hahahahha. Lantak. Haa nak tengok apa kitorang berdua buat dalam USS ni, nantikan Part 2 okay! Penat tau nak update blog =') 

Thank you for reading this entry !

139 comments:

Miss Volvo said...

wahh conel2 seronoknyeeee!!!

D STRIKE SOLUTION said...

best..rindu nak baca blog u..

Miss Volvo said...

wahh comel2 seronoknyeee!!

Dilakochan said...

wah wah seronokkkknya!
Tak saba nk tggu next entryyy~

hati ku terusik said...

singapore...hope i can go there someday...

i'm really enjoy reading ur blog...take care :)

Cik Yana said...

Syoknye berjalan-jalan :)

bella hamzah said...

wah bestnya pergi singapore erm bella tak jejak lagi... im coming soon!

IZNIE MEI said...

bestnyeeeeee :D
FL comel bangettt!!

Dayah said...

seronoknyer

LINA said...

hebat!! nanti lina pun nak pegi jugak lah! haritu pegi tp just jalan2 macam tu je, sehari cos masa tu visit relatives kat johor.. tak sabar tunggu p.2 :D

Eiqa Lyka said...

woah !! jeleslah tngok akak pergi Universal Studio.. kite tringin nak pergi sane jugak.. ^_^v

Arif Aiman said...

Enjoy.. tak sabar nak travel sndri nnti :)

NiGhTiNaNgLe_FARA said...

wah! nape tak singah rumah fa??
dekat sangat dah dengan woodlands tu tau.

Munirah Rafiuddin said...

giler kentang!!!
awaq xajak skali...huhuhu..
xsbr nk tgg part 2 lak...

fatin & datin singgah r blog sy
http://qasehmuslimah-munirah.blogspot.com

yuyu Zulaikha said...

lepas ni nak g singapore juga la :P

Chenta Qaseh said...

wihuuuu~
sy pon pg singapore 22hb ritu...
huhu..
tp kite tak 'ter'jumpe pon kan? :)

view me :
http://hati-qaseh.blogspot.com/

syaidatie nurdilla said...

Sikit nyer gambar holiday..
Tunggu part 2 pulak ke??

uCu FaZieLaH said...

Wahhh!!!! mmg sonok kn fatin..tp nsib kamoo pilih weekdays xde la nk beratur pjg sgt tuk msuk ke mne2 tmpat best lam tu...nway mmg best sgt jln dlm tu..cam sume tmpat nk snap pic,,,haha...lg2 g ngn memba skpala...mmg best la..njoy!!!!!

bella belle said...

wah..bestnye.. :-)

Hidayah Rusli said...

jeles2 huhu

:.—¤÷('[¤*F.a.n.a*¤]')÷¤—- said...

Ronggeng di Singapore!!! wah..best!!!

Anonymous said...

539 people are reading this entry at 1.42pm..wow!

myravea said...

Sonoknyee beronok ronok..hihi..

kakchik@ella said...

kiut. Both are cute. Owner blog and entry.

Cik Eka said...

wahh cam best..nak g singapore lah jugak..kehkehkeh

LiNaZ said...

sonoknye jalan2...wit2..
jeles meyh~

~♥dieyba_baby♥~ said...

wahh.. best nye.. x sabar nak tgu part 2..

Makwe Kintan Pakwe Kintan said...

so excited dear..^__^

AsyRaF is VeRy HumBLe said...

bestnya g singapore..*jeles*

cik tyqah said...

lame tu tnggu cik fatin update blog die..nice..

sitinur said...

besnyer:)

Fatin Liyana said...

Nanti korang pegi jugak tau =) bestt hehe

Bluewendy said...

waahhh!! besnye!! :)

yana aqilah leasz said...

nk ikot :-( sobsob... bez nyeeee

ainaamy said...

FL, my uncle's house was just in Hougang Avenue 5 . so near . hheh

SALINA said...

best nye...
berjalan tak hingatt heheh

mimeben said...

besh seyh boleh jenjalan:))

mishnurlin said...

best nye... nak ikut jgak..

cik nur said...

both of u dua2 pun comel jaaa

Eqa Yazid said...

bestnye. heee :P

call me yaya!! said...

i lurve holiday!!!! oyeahhh..
being traveller tegar mmg best..

syapik naser said...

bestnye dapat pegi sana,,huhu~

faizulosman said...

nmpk mmg seronok... x saba nk tgu part 2 ni...

Nessa Sierra said...

part 2!!

Jαnnαhツ said...

hai kamu yg comel!

AHMAD AFIQ said...

nak g singapore jugak aaa

gigitjari said...

menarik

Fareha Rahmat (Bos Besar) said...

wahhh bestnya ada budget p singapore, akak ni tgk dalam peta je la hik hik

LIYANA MASTURA said...

teringin nak travel dgn kawan2:(huu

❤ Zulaika Nasir ❤ said...

alaar .. jeles . jeles .
beg HARRODS kak fatin lawaa !

Cute Mommy said...

comey tgk FL and Datin pakai tudung sedondon...hehehhe...da lama teringin nak pegi singapore..tp dorg kata mahal...

Reflisia said...

sangat suka travel macam ni...adventure!

✿ miSs.FatieN Si buN² ✿ said...

..wee! beshh nyerp Fatin Liyana poee mancong ! .. sti beshhh :)

SpidermanHere said...

Akhirnya, updated jugak, hihi. Cannot wait for part 2 :)

cik ziqa said...

yup ! rindu nk dtg USS lagi.... :)

seronok kan?

myra ashrul said...

waaaaaaaaaaaaa , best nyee ! FL nampak awesome ;)

✿ DAYG ♥ said...

waaaa. beshh gila-gila.

waiting for PART 2 :)

saharinasaharudin said...

beautiful fatin,
bestnyeeee!cpt update nxt entry plak. ;)

cujen said...

cantiknya fatin!!

Puteri Iqa Izyan said...

wahh.. syok habes neh ^_^

MissVanilla said...

waa singapore. nak tunggu part 2 plk la.

cpahniza said...

dh p dah USS...mmg best!

❥❤❥❤❥♥ NiaAriffin ❥❤❥❤❥♥ said...

fatin nk g ngn fatin g sngapore nati boleh =P

Hunny Kitty said...

bila la ai nak pai sini...T_T

✿ pink velvet ✿ said...

dari dulu kempunan nak gi singapore...x penah berangan nak g jauh2, just singapore je teringin sgt nak gi...tp smpai skang, harem nak peginyer~~ huhu

.: Si BungaKopi : . said...

gg datin bgitu bkilauan~

naf. said...

semangat kan klu first time travel guna duit sendiri.hee

RJ Beena said...

si cantik dah update blog..best kan singapore?? :)

hanabunga said...

Bestnya.bajet trip betul ni.Can't wait for part 2 :) kak Fatin buat total sekali pun bagus.hee :)

ahmoishantek said...

gi s'pore ber2 pun jadikkn? best gila.

ain syafika ruzlan said...

best nya akak ;)

MiSz fiFiEyQa said...

Nak pi jugak...tp duit xde...passport pon x buat lg..huhu

Aimi Farhana said...

Wahhhh . best nyer jalan jalan ^_~

DinaRahmat said...

BESTNYA !!!

Eyka said...

bestnyerrrrrrrr..teringin nak pergi..FL la ni -.-

Izzul Amir said...

oh teringinnya nak pegi sg. sentap. lagi lagi dgn fatin liyana. hahaha

Atiqah Wadiah said...

waaa...bestnyer FL holidayyyy :)

Shaheila Nooraisah said...

cun :)

DaYaH JeLitA said...

sempoi beg merah kak ten..hahak

sarzli said...

erkk.....

Anonymous said...

patin! panjangnya tangan!

Realiti Kehidupan said...

waaaaaaa , best nye . kan best kalau ade kawan kawan yang macam ni .

✿ boonga_kecik ✿ said...

wah. bes nyer. xpa2. one day i mesti pegi jugak uss tue.. (jeles pnya nada)

qeef... said...

urgghh!! nak wat2 x amek taw.. *jeles..

Syieda_Joy™ said...

sehati sejiwa...^_^ warna tudung dah same...hihihi

desague said...

mesti dalam train tu , penuh dengan gossiping. bwahaha.

HaFizaH aYu said...

atin jom pi australia janri thn dpan..meh lah

B33HA LoV4to said...

part 2 pulak cepat! hee

~marlia maya~ said...

wah nice trip.....xsaba nak tengok sambungan entry ni... :)

ChiTot ChiMot said...

waahh..siap ade sambungan.
xsabau nak bace lagi~

PinKy MoMMa said...

hahaha percutian yang comel untuk FL rasanya ;)

cepat sambut part 2 eh dik..beronok ronok di singapore sehhh hukhukhuk..nak sebut gak sehhh kat situ ;p

Datin Tuu said...

lucu amat kehidupan kami disana ! :) ketat ketat aunty tu sayang kau balik! sampai kacau dia nk bebhughak ngan kawan dia !:D * the best entry for p1~

cik violet said...

waaaaaaaaaa...nak ikut..haha

saya said...

best gile kot.grrrrr...jelesh

berryohberry said...

bestnyeee! untung laa dpt pegi. sy y dekat ni pon x pena pegi lagi..

Norlida Ramli said...

waa..bestnya..x penah lg g singapore :(

syima harun said...

wah bestnye dia :)

cacamarba said...

anda mmg kental duk klas ekonomi selama 7 jam.tahniah.sekian..

Nurul Ainaa said...

Bestnya! xD

Gadis Pantai Timur said...

seronoknyer.....satu hari nanti akan jejak kaki ke sana..

http://sweetgurlz11.blogspot.com/2011/10/heliza-akan-datang.html

Nini Mohd said...

terer lah jadik traveler tegar.
btw, tang tudung sama tu klako la. huhuu~

http://ninimohd.blogspot.com

eVariena♥ said...

bestnyee..jom la datang Moscow pulak..jangan lupe contact saya kalo datang russia eh..haha ;D

Jalanjalan kat Moscow>

hadjar.bam said...

hari tu sy p pun naik ktm jg. seryes best kalo da msuk mood traveller tuu. haha

sYiRa LoKMaN said...

best nye!!!... na ikut jugk ^_^

❤ eyeme ❤ said...

o men! nice singapore!

mynamealia said...

besnye g jenjalan ngn bff!! x sbr nk baca next entry. jgn tgu smpai basi tau. kekekeke ;p

Saliha said...

nice trip...

SyaficqaHamdan said...

td bace blog CE, die pon g singapore. hehee. nak pergi singapore jugak laa! :P

safuraasali said...

Bestnya! Nak jugak! :D

Nur Aischa said...

woahhh syoknyaaaa! hahah teringin nak pergi sana. tak sbr nak tunggu part 2 nih, cpt2 update ya ;)

♫ Ct Hajar ♫ said...

kak fatin ,


C.O.M.E.L <3

TeTerBanG said...

look very2 intresting!
so, after this, i can travel there...

cahaya inspirasi said...

bestnyer dpt g USS..hr ni dah 2 retis wat topik pasal USS ni..entah2 korang ni dilantik oleh nuffnang menjadi juru ckp utk blogger punya next anugerah kot..wah! untung la! apa2pun, kamu mmg comel,cantik la FL!

Erra Nazira said...
This comment has been removed by the author.
Aida Azryn said...

wah! bestnye dapat pi sana. aida xpernah lagi pi singapore. >.<

NasZ said...

comelnya fatin. hehehe. anyway, ini pujian betul ye?

teringin gak nak g singapore tapi bajet tak cukup lagi. hehe. maybe soon kot? hehehe.

marjeena said...

okay.best nyeee singapore

zOeY zAu YaH said...

wow bestnyaa travel camgini...

NoRazUraShIma said...

sronoknye tgk gamba..part tukar2 mrt tu memg nampak macam traveler tegar sungguh=)

princess ayu said...

wahhh lamanya kak fatin tak hupdate belog!! rindu...btw,, kak fatin comel as owes!

diaRY hDUpku said...

waa.. bestnya pergi singapore.. :)
btw.. akak memg cantik sesangat ! :

Anonymous said...

Ala kak Fatin.. kenapa pegi singapore.. Pegi la pulau langkawi ke, pangkor ker.. tak pon pulau jerejak.. Barula Malaysia Boleh.. poi somban pun ok..

fauzan mokhtar said...

anda kelihatan cantek.,audrey hepburn sama bday la dgn i..huhu jgn lupa redeem balik 1SGD dekat mrt station huhu...

kembatolo™ said...

nak pin bbm. kbaii =D

Tulus Sweet said...

akak fatin, kek KTM somban leh poie singapore ko?laa baru adik tawu...RM60??murah ea

Nor Nadiatulshima said...

Bestnya kak fatin. Rasanya nak pergi esok jugak !

khairul akmal bin azman said...

haha..
nak train 2 gi studio universal..
clap2

Siti said...

nice shirt beli kat mana ek.. nak satu!!!

Siti said...

NICE SHIRT LAA FATIN... BELI KAT MANA EK? NAK SATUUUUU HU2

Syira Khairi said...

fatin, u spent how many RM for travelling 3d2n kat sane? me & my friends planning nak ke sane juga nanti..

fiqaliqa said...

wahhh. bff betul tuu :) syoknya jalan2 deyh :)

Anonymous said...

hai fatin liyana..
saya just nak tahu berapa budget ke singapore ye..coz kami nak g trip ke sana..

Nurul said...

Salam fatin.. nak tny ni.. nak main kat dlm tu kena bayar jugak ke? rm200 tu untuk masuk je ke mcm mana ya?

asyiqin nasir said...

Wah bestnye.. Dah lame xjenguk blog ni atas sbb kebizian mnjdi student.. May Allah bless u always..

Fighting for ur coming exam n do pray for me too..

:D

Amir Aiman Akashah said...

sy yg duk sekangkang ank blue hippo dgn singapore ni pn x penah smpai2 ag.....aduhhhh.....jeles limpa ase nyer, xleh jadik ni...kna plan cumey2 ni ngan org kampung sekalian utk lwtn ke singapore nnt..huhuhu

Fashran Fauzi said...

Hi Fatin!!

I assume Singapore has been realy enjoying kan? U shud try to do it less than 24 hours all around like i did last year. lol.


Anywaym, just wondering if you would like to exchange links or review with my travelogue (www.fashrantravelstheglobe.net) ..I've added you on my blog list. Hope that we can make some great collaboration soon!

p/s: I'm on FB too. Look for "Fashran Travels The Globe"

xx
Fashran

Discovery Journeys India said...

The post is very nicely written and it contains many useful facts. I am happy to find your distinguished way of writing the post. Now you make it easy for me to understand and implement. Thanks for sharing with us.

Thanks,

Kumbh Mela 2013 | Package tours India

hairul mohamad said...

awesome

hairul mohamad said...

awesome