Monday, October 24, 2011

Budget Singapore Trip - Part 1

Assalamualaikum

Lameeenyeww kakkkww (perlu ke masalahnya nak tambah huruf 'w' pada huruf konsonan?) fatinnnwww (ni pon sama!) takkkww (ini pon weyh!) updateeww blogww (go die now please) Yeah yeah..... Kak fatin has been very busy with life. Walaupun kehidupan kak Fatin hambar dan tak glamorous macam Kim Kardashian namun Kak Fatin tetap very vogue de vas ok fine ga nyambung. Never in my life aku address diri sendiri sebagai Kak Fatin yeww I feel totally like a pondan. Apahal aku ni, perenggan pertama langsung takda isi penting kot.

Anyway, selain bersenang lenang di waktu senggang, hobi aku juga adalah travelling. Tapi setakat ni aku baru pergi tempat dekat-dekatlah sebab semua perbelanjaan adalah sendirian berhad kan. Kalau nak tengok gambar meletop dalam blog ni tunggulah aku kumpul duit lama sikit baru boleh jejak kaki ke Korea ataupun Australia hihi. Atau mungkin ada orang nak sponsor? Anyone? 

Oh ya kembali kepada tajuk asal, aku dan Datin telah pergi ke Singapore selama 3 hari iaitu 20/10-22/10. Kami memang dah lama plan nak pergi tapi aku ni kan banyak gila cuti, tambah pulak medic ni kan tak sibuk dan banyak free time *eyes rolled*. Berkat selalu berkomunikasi melalui BBM dengan Datin, finally dapat jugak kami pergi! Kitorang pergi berdua je tau. Konon-konon nak jadi backpackers la padahal backpack pon takde kan.

Kitorang sangat excited sebab kali pertama kitorang travel berdua. Two girls in Singapore yaw, how cool is that? Kitorang dah rancang baik punya trip kali ni. Sebab masing-masing pon guna duit sendiri, so tak boleh la nak berlagak Diva shopping kat Orchard Road. Teehee. Apa yang aku boleh kata, trip kali ni memang betul-betul awesome. Walaupun Singapore is just next door, but its not about the place that counts, its about with whom you spend your precious time with =)

Let's go futher deep into our awesome Singapore trip !


For the sake of cutting cost, we chose to travel by KTM. RM60 for return ticket from Seremban to Singapore. Kitorang departed at 3.25pm from Seremban KTM Station and arrived at Woodlands at 10pm. Sepatutnya sampai at 8.30pm tapi sebab the train kept on stopping at every station so ada sedikit delay. Kitorang beli class yang paling murah, yang sitting punya coach. 7 jam duduk sambil bergegar memang suatu cabaran yang setiap traveller harus rasai.


Passport yang baru dibikin sehari sebelum departure guna duit ayah haha! Oh ya aku bawak novel yang aku beli murah dari BigBadWolf itu hari. I finished almost half of the book. Tekun gila sampai konyok-konyok buku tu tau.


Setelah 7 jam berbual/tido/membaca maka kami pon sampai Woodlands Singapore. Excited gila sebab dapat berpijak di bumi yang nyata tanpa gegaran. Haha! Aku bawak satu beg tarik dan tote bag. Masa ni tengah tunggu Pan Ndak Datin nak fetch kitorang.


Taxi kepunyaan Pak Ndak yang boleh swipe credit card and pelbagai lagi hi-tech gadgets. Actually, kami menumpang di rumah Pak Ndak Datin hehe yay tak payah bayar duit hotel =') The family was so warm and pleasant to have us around. They even prepared us dinner eventhough I supposed it was supper time.


The very next day, after breakfast kami yang bimbo ni bersiap-siap untuk ke stesen MRT. Masa bersiap-siap tu tetiba kitorang menjerit. WEEEYYHHH APESAL TUDUNG KAU SAME KALER DENGAN AKU??? Sentap. Kitorang memang tak plan langsung tau hee mungkin bezzfrenzz mempunyai instinct yang sama kot.


Dari Hougang Ave 3, kami berjalan kaki menuju ke stesen MRT Kovan. Tapi kami tak tau where the heck was Kovan. Kami dok tanya-tanya orang macam mana nak sampai sana. Luckily ada seorang savior yang willing to help us.

Anty ni nak pergi pasar, tapi dia tunjuk jalan sehingga menuju ke Kovan. Baik kan? Cayang anty ketat-ketat walaupun anty stranger. LOL


Weather was nice and sunny. Best la untuk jalan-jalan kan. Hee lepas tu kami pon sampai ke Kovan dalam diam tak diam. (Ayat macam tak sesuai langsung)


Inilah mesin membeli ticket MRT. Cemas tau nak guna hikhik (bodo seyh takyah gelak camtu pon takpe kot). Dari Kovan, kami membeli tiket ke Harbour Front. Harga SGD 3.10. Dari Harbour Front, kami jalan kaki menuju ke Vivo City. Dalam Vivo City tu, dekat Level 3 ada Station Sentosa Ekspress. Naik Sentosa Ekspress dan berhenti di Waterfront untuk sampai ke Universal Studio Singapore. It costs around SGD 3. Best tau bertukar-tukar MRT ni. Rasa macam travellers yang tegar.


Dah sampai Waterfront dan kini menuju ke Universal Studio Singapore. Ramai orang walaupun weekdays. Kayo lah kau USS.


Yeah kami berjaya pon sampai ke USS ! Excited gila sampai suruh je sesiapa yang lalu lalang depan kitorang jadi cameraman. Cina, India, Melayu, Indonesia, orang putih semua pernah jadi cameraman kitorang hahahahha. Lantak. Haa nak tengok apa kitorang berdua buat dalam USS ni, nantikan Part 2 okay! Penat tau nak update blog =') 

Thank you for reading this entry !

139 comments:

  1. wah wah seronokkkknya!
    Tak saba nk tggu next entryyy~

    ReplyDelete
  2. singapore...hope i can go there someday...

    i'm really enjoy reading ur blog...take care :)

    ReplyDelete
  3. wah bestnya pergi singapore erm bella tak jejak lagi... im coming soon!

    ReplyDelete
  4. bestnyeeeeee :D
    FL comel bangettt!!

    ReplyDelete
  5. hebat!! nanti lina pun nak pegi jugak lah! haritu pegi tp just jalan2 macam tu je, sehari cos masa tu visit relatives kat johor.. tak sabar tunggu p.2 :D

    ReplyDelete
  6. woah !! jeleslah tngok akak pergi Universal Studio.. kite tringin nak pergi sane jugak.. ^_^v

    ReplyDelete
  7. Enjoy.. tak sabar nak travel sndri nnti :)

    ReplyDelete
  8. wah! nape tak singah rumah fa??
    dekat sangat dah dengan woodlands tu tau.

    ReplyDelete
  9. giler kentang!!!
    awaq xajak skali...huhuhu..
    xsbr nk tgg part 2 lak...

    fatin & datin singgah r blog sy
    http://qasehmuslimah-munirah.blogspot.com

    ReplyDelete
  10. lepas ni nak g singapore juga la :P

    ReplyDelete
  11. wihuuuu~
    sy pon pg singapore 22hb ritu...
    huhu..
    tp kite tak 'ter'jumpe pon kan? :)

    view me :
    http://hati-qaseh.blogspot.com/

    ReplyDelete
  12. Sikit nyer gambar holiday..
    Tunggu part 2 pulak ke??

    ReplyDelete
  13. Wahhh!!!! mmg sonok kn fatin..tp nsib kamoo pilih weekdays xde la nk beratur pjg sgt tuk msuk ke mne2 tmpat best lam tu...nway mmg best sgt jln dlm tu..cam sume tmpat nk snap pic,,,haha...lg2 g ngn memba skpala...mmg best la..njoy!!!!!

    ReplyDelete
  14. 539 people are reading this entry at 1.42pm..wow!

    ReplyDelete
  15. Sonoknyee beronok ronok..hihi..

    ReplyDelete
  16. kiut. Both are cute. Owner blog and entry.

    ReplyDelete
  17. wahh cam best..nak g singapore lah jugak..kehkehkeh

    ReplyDelete
  18. sonoknye jalan2...wit2..
    jeles meyh~

    ReplyDelete
  19. wahh.. best nye.. x sabar nak tgu part 2..

    ReplyDelete
  20. lame tu tnggu cik fatin update blog die..nice..

    ReplyDelete
  21. Nanti korang pegi jugak tau =) bestt hehe

    ReplyDelete
  22. FL, my uncle's house was just in Hougang Avenue 5 . so near . hheh

    ReplyDelete
  23. best nye...
    berjalan tak hingatt heheh

    ReplyDelete
  24. i lurve holiday!!!! oyeahhh..
    being traveller tegar mmg best..

    ReplyDelete
  25. nmpk mmg seronok... x saba nk tgu part 2 ni...

    ReplyDelete
  26. wahhh bestnya ada budget p singapore, akak ni tgk dalam peta je la hik hik

    ReplyDelete
  27. teringin nak travel dgn kawan2:(huu

    ReplyDelete
  28. alaar .. jeles . jeles .
    beg HARRODS kak fatin lawaa !

    ReplyDelete
  29. comey tgk FL and Datin pakai tudung sedondon...hehehhe...da lama teringin nak pegi singapore..tp dorg kata mahal...

    ReplyDelete
  30. sangat suka travel macam ni...adventure!

    ReplyDelete
  31. ..wee! beshh nyerp Fatin Liyana poee mancong ! .. sti beshhh :)

    ReplyDelete
  32. Akhirnya, updated jugak, hihi. Cannot wait for part 2 :)

    ReplyDelete
  33. yup ! rindu nk dtg USS lagi.... :)

    seronok kan?

    ReplyDelete
  34. waaaaaaaaaaaaa , best nyee ! FL nampak awesome ;)

    ReplyDelete
  35. waaaa. beshh gila-gila.

    waiting for PART 2 :)

    ReplyDelete
  36. beautiful fatin,
    bestnyeeee!cpt update nxt entry plak. ;)

    ReplyDelete
  37. waa singapore. nak tunggu part 2 plk la.

    ReplyDelete
  38. dari dulu kempunan nak gi singapore...x penah berangan nak g jauh2, just singapore je teringin sgt nak gi...tp smpai skang, harem nak peginyer~~ huhu

    ReplyDelete
  39. semangat kan klu first time travel guna duit sendiri.hee

    ReplyDelete
  40. si cantik dah update blog..best kan singapore?? :)

    ReplyDelete
  41. Bestnya.bajet trip betul ni.Can't wait for part 2 :) kak Fatin buat total sekali pun bagus.hee :)

    ReplyDelete
  42. gi s'pore ber2 pun jadikkn? best gila.

    ReplyDelete
  43. Nak pi jugak...tp duit xde...passport pon x buat lg..huhu

    ReplyDelete
  44. Wahhhh . best nyer jalan jalan ^_~

    ReplyDelete
  45. bestnyerrrrrrrr..teringin nak pergi..FL la ni -.-

    ReplyDelete
  46. oh teringinnya nak pegi sg. sentap. lagi lagi dgn fatin liyana. hahaha

    ReplyDelete
  47. patin! panjangnya tangan!

    ReplyDelete
  48. waaaaaaa , best nye . kan best kalau ade kawan kawan yang macam ni .

    ReplyDelete
  49. wah. bes nyer. xpa2. one day i mesti pegi jugak uss tue.. (jeles pnya nada)

    ReplyDelete
  50. urgghh!! nak wat2 x amek taw.. *jeles..

    ReplyDelete
  51. sehati sejiwa...^_^ warna tudung dah same...hihihi

    ReplyDelete
  52. mesti dalam train tu , penuh dengan gossiping. bwahaha.

    ReplyDelete
  53. atin jom pi australia janri thn dpan..meh lah

    ReplyDelete
  54. wah nice trip.....xsaba nak tengok sambungan entry ni... :)

    ReplyDelete
  55. waahh..siap ade sambungan.
    xsabau nak bace lagi~

    ReplyDelete
  56. hahaha percutian yang comel untuk FL rasanya ;)

    cepat sambut part 2 eh dik..beronok ronok di singapore sehhh hukhukhuk..nak sebut gak sehhh kat situ ;p

    ReplyDelete
  57. lucu amat kehidupan kami disana ! :) ketat ketat aunty tu sayang kau balik! sampai kacau dia nk bebhughak ngan kawan dia !:D * the best entry for p1~

    ReplyDelete
  58. best gile kot.grrrrr...jelesh

    ReplyDelete
  59. bestnyeee! untung laa dpt pegi. sy y dekat ni pon x pena pegi lagi..

    ReplyDelete
  60. waa..bestnya..x penah lg g singapore :(

    ReplyDelete
  61. anda mmg kental duk klas ekonomi selama 7 jam.tahniah.sekian..

    ReplyDelete
  62. seronoknyer.....satu hari nanti akan jejak kaki ke sana..

    http://sweetgurlz11.blogspot.com/2011/10/heliza-akan-datang.html

    ReplyDelete
  63. terer lah jadik traveler tegar.
    btw, tang tudung sama tu klako la. huhuu~

    http://ninimohd.blogspot.com

    ReplyDelete
  64. bestnyee..jom la datang Moscow pulak..jangan lupe contact saya kalo datang russia eh..haha ;D

    Jalanjalan kat Moscow>

    ReplyDelete
  65. hari tu sy p pun naik ktm jg. seryes best kalo da msuk mood traveller tuu. haha

    ReplyDelete
  66. besnye g jenjalan ngn bff!! x sbr nk baca next entry. jgn tgu smpai basi tau. kekekeke ;p

    ReplyDelete
  67. td bace blog CE, die pon g singapore. hehee. nak pergi singapore jugak laa! :P

    ReplyDelete
  68. woahhh syoknyaaaa! hahah teringin nak pergi sana. tak sbr nak tunggu part 2 nih, cpt2 update ya ;)

    ReplyDelete
  69. look very2 intresting!
    so, after this, i can travel there...

    ReplyDelete
  70. bestnyer dpt g USS..hr ni dah 2 retis wat topik pasal USS ni..entah2 korang ni dilantik oleh nuffnang menjadi juru ckp utk blogger punya next anugerah kot..wah! untung la! apa2pun, kamu mmg comel,cantik la FL!

    ReplyDelete
  71. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  72. wah! bestnye dapat pi sana. aida xpernah lagi pi singapore. >.<

    ReplyDelete
  73. comelnya fatin. hehehe. anyway, ini pujian betul ye?

    teringin gak nak g singapore tapi bajet tak cukup lagi. hehe. maybe soon kot? hehehe.

    ReplyDelete
  74. sronoknye tgk gamba..part tukar2 mrt tu memg nampak macam traveler tegar sungguh=)

    ReplyDelete
  75. wahhh lamanya kak fatin tak hupdate belog!! rindu...btw,, kak fatin comel as owes!

    ReplyDelete
  76. waa.. bestnya pergi singapore.. :)
    btw.. akak memg cantik sesangat ! :

    ReplyDelete
  77. Ala kak Fatin.. kenapa pegi singapore.. Pegi la pulau langkawi ke, pangkor ker.. tak pon pulau jerejak.. Barula Malaysia Boleh.. poi somban pun ok..

    ReplyDelete
  78. anda kelihatan cantek.,audrey hepburn sama bday la dgn i..huhu jgn lupa redeem balik 1SGD dekat mrt station huhu...

    ReplyDelete
  79. akak fatin, kek KTM somban leh poie singapore ko?laa baru adik tawu...RM60??murah ea

    ReplyDelete
  80. Bestnya kak fatin. Rasanya nak pergi esok jugak !

    ReplyDelete
  81. haha..
    nak train 2 gi studio universal..
    clap2

    ReplyDelete
  82. nice shirt beli kat mana ek.. nak satu!!!

    ReplyDelete
  83. NICE SHIRT LAA FATIN... BELI KAT MANA EK? NAK SATUUUUU HU2

    ReplyDelete
  84. fatin, u spent how many RM for travelling 3d2n kat sane? me & my friends planning nak ke sane juga nanti..

    ReplyDelete
  85. wahhh. bff betul tuu :) syoknya jalan2 deyh :)

    ReplyDelete
  86. hai fatin liyana..
    saya just nak tahu berapa budget ke singapore ye..coz kami nak g trip ke sana..

    ReplyDelete
  87. Salam fatin.. nak tny ni.. nak main kat dlm tu kena bayar jugak ke? rm200 tu untuk masuk je ke mcm mana ya?

    ReplyDelete
  88. Wah bestnye.. Dah lame xjenguk blog ni atas sbb kebizian mnjdi student.. May Allah bless u always..

    Fighting for ur coming exam n do pray for me too..

    :D

    ReplyDelete
  89. sy yg duk sekangkang ank blue hippo dgn singapore ni pn x penah smpai2 ag.....aduhhhh.....jeles limpa ase nyer, xleh jadik ni...kna plan cumey2 ni ngan org kampung sekalian utk lwtn ke singapore nnt..huhuhu

    ReplyDelete
  90. Hi Fatin!!

    I assume Singapore has been realy enjoying kan? U shud try to do it less than 24 hours all around like i did last year. lol.


    Anywaym, just wondering if you would like to exchange links or review with my travelogue (www.fashrantravelstheglobe.net) ..I've added you on my blog list. Hope that we can make some great collaboration soon!

    p/s: I'm on FB too. Look for "Fashran Travels The Globe"

    xx
    Fashran

    ReplyDelete
  91. The post is very nicely written and it contains many useful facts. I am happy to find your distinguished way of writing the post. Now you make it easy for me to understand and implement. Thanks for sharing with us.

    Thanks,

    Kumbh Mela 2013 | Package tours India

    ReplyDelete

Do you like my entry? Comment if you have any idea to share!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...