Saturday, November 20, 2010

Masa kecik-kecik dulu..

Assalamualaikum


Masa kecik-kecik dulu,aku ni jenis pendiam tapi lasak dan suka main luar. Dulu aku ingat bila dah besar nanti aku akan jadi athlete tapi tak rupanya -___- Dulu masa kecik-kecik, aku suka giler beli mainan Ding Dang tu. Ingat tak Ding Dang? Aku tak tau lah sekarang ni ada lagi ke tak. Ding Dang ni yang rupa dia macam doraemon pastu dalam kotak tu ada cokelet murahan & mainan murahan yang pada zaman dulu dah kira cukup gempak ah wei. Walaupun Ding Dang ni obviously dia macam Doraemon-wannabe tapi versi kampung, but at least dia merupakan satu fenomena kat seluruh tanah melayu pada satu ketika dulu * osem!*


pic courtesy of google


Ding Dang ni nampak macam loser tapi power dow. Setiap kali mainan baru kua, dia akan advertise kat tb. Power tak power? ala-ala macam hotwheels skang la kan. So masa kecik-kecik dulu, lepas balik ngaji sementara nak tunggu pukul 8 malam (pukul 8 malam adalah waktu membuat homework dan tidak dibenarkan sama-sekali untuk tengok tb! kalau curi-curi tengok nanti tali pinggang naik kat belakang) aku mesti duduk depan tb tok tunggu iklan Ding Dang ni. Serius suprise giler apa mainan yang so in at that time hahahahaha. Lame giler kanak-kanak 80's ! Lepas dah dapat tengok iklan Ding Dang, pastinya kat sekolah esok, everyone akan bercakap pasal mainan latest from Ding Dang. Saling tak tumpah macam gosip hangatlah kan.


a : engkau tahu tak ding dang dah keluarkan mainan terbaru semalam?
b : yeke? alamak semalam mak aku tak kasi tengok tb sebab kerja sekolah aku tak siap lagi. boleh engkau bagitau apa mainan terbaru dia?
a : kau jangan terkejut kalau aku cakap ni. tapi memang best
b : berdebar-debarnya aku.
a : mainan terbaru dia...... adalah pistol pasang sendiri yang boleh terbang-terbang!
b : bestnya. balik sekolah ni kita mesti mendapatkannya!


* T___T dialog sampah rekaan aku semata-mata haha! *


Tapi kalau korang perasan, mainan DingDang ni selalunya korang kena pasang sendiri. Kiranya, dia bagi mainan tu dalam plastik, pastu korang kena guna kepandaian akal korang untuk memasang mainan tersebut. Budak lelaki selalu pandai bab-bab ni sebab imiginasi dorang tinggi. Budak pompuan memang loser giler, dah ada manual pon tak boleh nak follow wakakakaka aku la tu. Biasa aku suruh abg aku pasangkan jer. Tapi dia mana nak layan aku kan. Cis. Dulu budak-budak laki poyo & double standard sebab tak nak kawan dengan budak pompuan. Kalau abg aku main dengan budak-budak taman  sampai maghrib, nanti mak aku suruh aku panggil dia untuk balik mandi. Terjerit-jerit la aku panggil dia suruh balik tapi hampeh jangan arap a dia nak layan aku. Konon tak layan budak pompuan a cis cis takpe kau bang.


Anyway tu cerita dulu la kan. Skang ni aku tengok budak-budak tak reti de nak main mainan cenggini. Mainan kau seketul dah same harge dengan external hard disk aku. Tak boleh belah seh kanak-kanak sekarang. Main plastesin nak playdoh jer, aku dulu main plastesin yang rm0.70 sekotak tu orait jer. Pegi universiti gak aku. Ahhahahhaha macam takde kaitan jer. Anyway, satu hari tu, aku tunjuk a kat asfiq (adik aku yang dajah satu sekarang ni) mainan Ding Dang konon nak berkongsi kegembiraan. Tapi selamber je dia cakap


'Itu bukan mainanlah kakak, mainan macam robot Megatron adik ni. Eh, kenapa muka dia tiru doraemon, mesti MADE IN CHINA !'


.................... belagak seh engkau kanak-kanak zaman 2000...mentang-mentang zaman milenium....


Thank you for reading this entry !

61 comments:

cik tomyam said...

ades teringat kenangan dulu2 melayan cokelat doraemon dgn permainan ni.


sekarang ada lagi ke?

Encik Tikus said...

Haha, teringat iklan dia masa time kecik kecik dulu. Lagi satu en.tikus pun minat mainan Tora taw ! LOL =p

dylli said...

fuh,
lama tak main.
ding dang je yang mampu.
TORA up sikit.
HAHA.. :)

Fatin Liyana said...

haha comel kan? xtau la de lg ke x skng.
yup TORA mcm up sket la sebab die mahal sket teehee. kanak2 80s mesti mainnye bendealah ni!

Syazwana said...

suke suke
lagi satu tora
haha
xD

deqsu said...

huahua..tau xpe..mmg excited gler dgn mainan cmni kecik2 dlu..skrg ni klu xslh ade lg..cme iklan die dh xgempak cm dlu la..huhu=p

Puteri Iqa Izyan said...

ding dang
tora..

ape lg eyk?
rindu time kecik2 cinonet dulu..
hari2 beli kalau ade mainan baru..hehe :P

King Of Single said...

org layan tora!

yeyehh..tora datag lagi..
bhahah..ding dang pon layan gak r..
syiok uhh

Nursyuhaiza Kasim said...

Tora lah paling up masa tu. Bila tengok iklan dia kat tb,
Tora datang lagi dengan 'Robot terbang'...meleleh air liur masing2. Mak n ayah jadik mangsa..tolong belikan!XD

teenot said...

hahaha..teringat zaman dulu..memang fenomena habis la..siap iklan lagi..n ingat x iklan TORA dtg lg..haha..sumpah lawak seyh..time kite dulu even xmaju macam skrg,kite leh ingat bnde2 gini..hee

♥ cik mija ♥ said...

suka2.!!eheks.

Fa-zlyn said...

dah lama xmen benda cmtuh..huhuhu
rindunya zaman kanak2..uwaa..

-atiQah- said...

teringat zaman kanak2. mmg satu malaysia ye minat ding dang time tu. tiap kali balik mengaji mesti singgah kedai nak beli ding dang nih. betul2, TORA mahal sikit. time tu rasa mcm bdk2 kaya je yg beli TORA. hehe..sbb kecik2 mana mak ayah bg pegang duit byk2..

suka baca entri fatin yg ni. buatkan sy teringat kenangan lama yg ckp manis..hehe..

ezzah said...

HAHAhaha. gelak sorang2 baca entry neh. kah kah kah! aduyai~

Eija Azizah said...

uhuhu..comel comel.. ^^,

Nadia Yusoff said...

Hahahhaaa... Betul la tu.. Masa zaman kanak2 dulu.. Mmg femes kot seluruh pelusuk Malaysia ni... Hahahaha

Sachi Asukai said...

ahahhaha..klaka gile!!cumilllll!

Carl Samsudin said...

hahaha. dindang eh? TORA ada beli tak u?

wannurfazrini said...

tak lupa dekat coklat bulat2 yg ada dlm kotak tu . heheheh

♥..permysuri_hati..♥ said...

fatin niyh....mmg wat cik mas teringat kngn zaman kecik2 dlu...huuu...cik mas dlu siap terkinja2 nk mainan jojo....hahah...bla x dpt smpi nangis guling2... :P

Nurul Syuhada said...

hahaha.... teringat mase kecik2 kalau tak dapat nangis sambil wat muka kesian..

izlyn qistina said...

kanak-kanak sekarang main semua nak yang mahal je ..
ingat lagi kalau pergi pasar malam wajib kena beli ding dang dan tora ..
sekarang mereka yang kanak-kanak 2000
tak layan semua benda ni :(


saya ex kanak-kanak 90 an's

Fatul Akrul Ramli said...

ding dang n tora.. kalau tak dapat, nangis.. ngeh2..

Munirah said...

haha..tak boleh blah punye dialog rekaan =))

Kuasai minda said...

Mainan zaman sekarang dah tak sama dengan zaman kita dulu...
Apapun, mainan zaman dulu walau tak se'best' zaman sekarang, tapi ada unsur rekacipta tersendiri...

:.—¤÷('[¤*F.a.n.a*¤]')÷¤—- said...

hahaha..comel2..huhu..

puterihannan said...

cuba tanya adik fatin tuh, mainan tradisional yg dia tau.... so mmg obvious la jiwa milenium menghantui kanak2 ari nih...

p/s: sgt windu nk main game dolu2... :D

Ain Atika Zailani said...

hii...dulu kita pon sama suka mintak ayah duit nak beli tora.hihio

Fatin Liyana said...

yes tgk! ramai gak yg men ding dang senanye hehe..tp korang kene stuju one thing. tora pny mainan lg awesome dr ding dang haha sbb ding dang murahan :P


kudos goes to kanak2 of 80s & 90s ;)

GloxiniaFh said...

yess~ stuju ngn kamoo~ dulu smpai nanges gulen2 kot sbb xpar bli mnatang ni. haha~ zaman brubah jaoh kan babe.. dak2 skang xreti maen mnde2 cmni.. sbb tu dorang kurang nilai persahabatan. haha~ pandai2 je aku.. nway.. nice entry~ suke bace ^^

BisKut ChiPmOrE said...

din dang yang giler popular dl..bila xdapat mesti nanges

juliet. said...

lawak seyh entry ni. tergelak aku. mau kang mak pak aku ingat aku sewel ketawa sorang2!

tapi en, ayat ko tu mmg lebey kurg je ngn ayat aku time teruja nak tau ape mainan Ding Dang! muahahaa! plus, biskut die sedap! :D

deenz said...

serious gua tergelak sendirian terbaca entry ini...hahaha, teringat zaman dulu2...

LOL nice one cik fatin!

Ery Farieha said...

hahahahaha!
ingat sangat ok. dingdang toy dia best kalo nak dibanding tora dengan dino. eh dino ke? hohohohk

Alia Azlan said...

hahahaha...same seyh kite...men bendealah ni gak...mainan pasang sendiri...hhahahah..;p

captain anjang said...

aritu kitorang masak daging dengdeng.tapi kami panggil die ding dang.heh heh

SeE. said...

fatin ! satu lagi permainan zaman kecik2, ape yang men digimon tuh. kne bagi dia makan ape tah. comel gilaaa. sekarang dah takde. hahaaa

La Ameera. said...

ahha. cyberpet kot. kan kan. kene bg makan. hahahha. aku pon melayan je mende tuh.:)

ShariffJafri said...

haha..kenangan kot..ding dang..
tu la budak2 zaman skang mane main mainan2 camni..diorang main online game tau..haha

GoTchA_bOoGg said...

actually aku tak penah pun beli mainan ni...
maybe penah dengar..
so xcted pulak..
nak try carik lah...
nnt tak der la aku ketinggalan sgt.. hahahah.....
(even dah agak ketiggalan pun)

eLLa said...

hahahaha,,,cuternnyer ur adik..

Anonymous said...

xley blah entry kali nih..terimbau nostalgia kwn!!nice one!!

pia_sofia said...

hahahaha.. sumpah lawak baca entry nieh.. tpi series weih.. ding dang mmg popular gila dluh.. aq hairan dan ajaib kita boleh gila main mainan dlm kotak ding dang tuh..

tpi en.. ayat adik ko MADE IN CHINA mmg x bleh blah.. hahahahahahaha...~

..anisereena.. said...

osem!
ahahah..dulu kecik-kecik pon ak main bnde alah tu..
siap kumpul wit lagi..
ha lagi satu plastesin 0.70 sen tuh,,
hehehe

syirah.ezanee said...

haha..ingat lagi suara org yang iklankan ding dang kat tv

ILAH MIX said...
This comment has been removed by the author.
fatinmmj said...

komen fatin,
aduhh tringt zmankcik2 dlu...suke sgt main bnde2 cenggini..canggih tau..dlu..huhuhu..
fatinmmj

fiza said...

hahaha...budak2 zaman sekarang nieh dah moden dah!..tak mcm dlu2..diorg celik mata jer,dah dpt robot trnsformer sbjik..haha..=D

Cik Gallus Gallus said...

rase ye ade lagi
sebab pernah nampak iklan dekat tv2
pernah jugak la main
best tu

hamzah ian said...

dulu 30sen kan??

BLADE EDGE said...

salam fatin..

:-) hehehe... mmg ingat sgt ding dang.

dulu lepas ngaji, saya n kwn2 pi kedai nk beli..

Pinky said...

Wow dulu pon kita beli ding dang. And TORA! haha.. *memories*

Jazica Albek said...

hahaha. budak2 skrg mmg taw... anak2 buah kite mainan dorang laptop ngan iphone bapak die je. hari2 dok bukak website yg same ---> barbie.com -_-"

genuine1224 said...

zaman i dlu pun dah ada dah dingdang ni..budak2 skang ni mesti xtau dindang tu

Anonymous said...

seronoknye kalu dpt flash back balik zmn kecik2...hehe

teddyuna said...

haah kan? zaman kecik2 dulu dindan and jumbo saling berebut memenangi hati kanak2 best.. coklat dia sedap

e.l.i.z.@ said...

TORA ada jual lg skang..sbb k.eli ada beli utk anak k.eli hehe..tp nampak sgt la biskut dia tu murahan huhu pastu ada 3ketul je..kedekut gile

Salamapple said...

Ahahaha, saya ingat mende nih, tiap pagi kalo nk pegi skola mesti ayah saye kne beli dlu, kalo x xnak gi skola..bkan nk mainan dia pon, coklat dia..sedaaapP!! nyum2~ biskut sedap pastu salut coklat, bulat lak tu, wat pusing2 dlm mlut dlu baru gigit..haha

Amman Asli said...

hehehe..bile tengok je ding dang nie dah gelak2 sorg2 dah. dulu salu gak beli ding dang ni.. tapi mostly beli Tora. sebab dia pawer sikit, haha mainan dia kewl la gak.. tp nak gempak lagi beli Jojo.

harga bagi jajan2 sekalian di waktu itu :

dingdang - RM 0.50 (kalo duit takde bleh la bli lepaskan gian haha)

Tora - RM1 (yg ni mahai sket tp besh la gak mainan dia hihihi)and iklan kat tv tu memang salu lawak.. ntah pape tah. dengan kain rentang nyer.. ngan mainan terbang2 dia lg. hehehe.. lawak je tgk ekekeke

Jojo - Rm2. haa yg ni mahal skit.. jarang bli tp banyak mainan dalam tu. haha.. kalo kaye skit bleh la beli haha

ni sume mainan dak2 yg lahir tahun hujung2 80-an.. terinagt zaman tu.. zaman kecik2.. besh kan? :)

Azmeer Aziz said...

haha..thanks fatin,love this post...(trgelak sorang2 after read this) =D

finn said...

haha comel ja dialog tuh :B