Monday, November 22, 2010

Masa kecik-kecik part II

Assalamualaikum


Masa aku kecik-kecik dulu, curiosity aku ni tinggi. Kiranya sifat ingin tahu tu memang dah sebatilah dalam dunia kanak-kanak aku. Tapi aku tak banyak tanya, sebab aku tau, kalau aku tanya pon mesti takde siapa nak bagitahu aku jawapan sebenar. Sume pakat nak ayam-ayamkan aku jer cis. Contohlah kan satu hari tu aku pernah tanya bapak aku. Tak salah aku umur aku dalam 4 tahun la kan.


aku : ayah, macam mana orang boleh berlakon dalam tv? orang tu masuk dalam tv ke?
ayah : aah orang tu masuk dalam tv
aku : tapi tv tu kan kecik. macam mana orang boleh masuk dalam tv?
ayah : sebab tulah orang kerdil je yang boleh masuk dalam tv
aku : oh kirenye dalam tv kite sekarang ni ada org kerdil tengah berlakon lah ye?
ayah : pandai anak ayah.
aku : *tersenyum bangga* T___T


Terang-terang je bapak aku ayamkan aku wuwuw camni a...penat tau tak aku dok godeh tv tu, dok kenyit2 mata kat rongga-rongga tv tu sebab nak usha orang kerdil berlakon.........


Lepas tu kan, aku ni suka tengok tv. Dulu rancangan favourite aku ialah Sesame Street. Ntah apa ada kat burung kuning tu ngan gajah bulu mata lebat ala-ala RCW tu ntah. Aku addicted kot !! Pagi-pagi lepas mandi sikat rambut pakai bedak sume, aku akan bukak tv2 dan melopong dok tengok Sesame Street. Lepas tu berangan dapat kawan dengan omputih hahaha. Aku siap berharap Allah tukarkan warna rambut aku jadi blonde, supaya orang putih keliru aku ni orang Malaysia ke America hahahahahahhahahaha loser! 



Sesame Street yang aku dok tergila-gilakan dulu - pic courtesy of google


Ada satu benda la yang selalu bermain kat benak aku ni dulu. Kalau aku tengok cerita Sesame Street, mak kepada kanak-kanak tu mesti tak pakai tudung. Kalau aku tengok cerita Ultraman pulak, mak kepada budak-budak tu pon tak pakai tudung jugak. Tapi mak aku pakai tudung pulak. Aku pernah tanya mak aku kenapa dia pakai tudung. Dia cakap 'kalau tak pakai tudung, nanti Allah nampak Allah marah'. ooooo...aku angguk je la kan.



mak kat jepun tak pakai tudung - pic courtesy of google



Sebab konon tak mau kisah lama berulang lagi, aku pon takde tanya siapa-siapa kenapa mak-mak dekat negara lain tak pakai tudung tapi kat Malaysia mak-mak suma pakai tudung. Aku pon dengan pandainyelah membuat conclusion sendiri...


aku : Ibu, jom kita pindah luar negara
ibu : Kenapa nak pindah?
aku : Kalau kita duduk luar negara, ibu tak payah pakai tudung sebab Allah takde kat luar negara. Allah ada kat Malaysia jer. Dah besar nanti pon atin ingat tak nak pakai tudung (ada hati kau!)
ibu : LOL !


Pehhh malu doe. Aku seriusly ingat tuhan ada kat Malaysia jer sebab tu lah mak mak kat Malaysia semua pakai tudung sebab takut Allah nampak hahahahhahahahahahahha. Anyway, ada sesiapa pernah pikir macam aku tak? Tolong a kata ada. Jangan bagi aku malu sensorang......hehe. So moral of the story, kalau agak-agak tak tau tu, jangan lah segan nak bertanya. Bak kata pepatah melayu, malu bertanya sesat jalan. Dalam case aku ni, memang bukan sesat dah. Memang foul terus la kan -__-


Thank you for reading this entry !

76 comments:

Admiral Hafiz said...

haha
seyes kelakar!
tambah2 part yang ibu2 kat dlm Malaysia ni

tp bagusla
bertudung jugak akhirnya..


Admiral Hafiz Official Website: Admiral'z Legacy

Dayana Nasir said...

allah ade kat mesia je? LOL. haha. pemikiran budak kecik..haha

Miza Yusof said...

mizapernah terfikir yang tv tu je. yang tudung tu tkda plak. hehe. kesian kita kan, kecik2 dah ditipu. mesti dorang pun pk mcm mane lah nak bagi penjelasan ni. last-last kita ditipu. hehee

eikaa said...

Haha , pernah jgk terfikir mcmtu . hihi . Btw , followed:)

n a d e a said...

HAHA.
camne lah fatin boleh terfikir camtu??
well i masa kecik pun ade terfikir, org melayu je ke yg period?? lg foul kan. ngee~

cik hani said...

sweet soklan u tanye mak n ayah u..
hehehe =)

cik hani said...

sweet soalan awk tanye mak ng ayah awk..
=)

Anonymous said...

nice hihihi menarik...sifat ingin tahu ad pada setiap manusia...:) so keep it...alhamdulilah awak pki tudung hihihih:)

mISs nIEyZa said...

haha..klakar giler part yg ibu2 kat msia 2..atin2..

Faizal-Aviate said...

HAHAH VERY NICE SORY , DEN SUKO HAHAHA....

nyna said...

hehe.
part tuhan ade kat malaysia tu paling tak boleh bla.
budak2 kan time tu.
hahaha.kelakar la fatin.

Sultan Fernando said...

hahahahahaha....
cam ade yg sama ngn wan punya childhood memory laaaaa. ;op

siyes kelakarrrrr

Fatin Liyana said...

hahahaha lwak gler...malu2

dulu pon kte igt, org mesia je period, org luar negara xperiod hahaha!

lg satu, kalau mak kte xpakai tdung mase siram bunge ke kan, nanti kte cemas sbb takut terserempak dengan Allah ahhahahahaha

annis said...

hehe. comel je kisah hidup fatin time kecik kecik =)

RoSs_NiE said...

zaman budak2 mmg banyak kenangan yg melucukan..hikhik..kite pun penah tanya mak..macam mana kite boleh keluar?hikhik..sengal kan

Cik Gallus Gallus said...

tak boleh bla bile ckp allah ade kat malaysia je..
nasib baik mase budak lagi..

NUR HazieRAH said...

klaka nye.... tringat kite pon dulu2 slalu tnye soklan bengong cm2...hihi..

atin, cite lg nnt..

Miss Miela said...

hahaha klakar betul la part mak mak malaysia tu....same la kite..dok gian sgt tgk ckite sesame street tu..kuikuikui...

Anonymous said...

hahaha...suke entry ni !

cik EPAL said...

yang pasal betudung tu xpenah lak. tapi yang pasal tv tu dulu pernah!. hehe so tak de la fatin mali sensorang kan? muehehe.



p/s; bila lah nak merasa fati liyana link blog cik epal ni. haha

Miss Yan said...

hahaha..lawaklah fatin ni...
xpe2..time tu kecik lg kan..dimaafkan...

nora said...

i tak kira walaupun out of topic i nak cakap gak ~ babe, u cun ar~ sekian terima kasih (1st timer =P)

mOOn said...

klo nek kereta, anak buah selalu tanya soklan2 bengong, kak mana rumah atromen, gila mencabar.. nasib baik KLCC dan rumah2 kondo yang mewah yg ada pan house boleh mmbantu.. huhu..

eman said...

tym kecik2 mang bnyk brfikir.. hoh0.. :D

Tuan Din said...

LOL...
Kalau gitu kita nak berdating kita g Singaporah nak???

Innanie | Ariffin said...

hehe~ imaginasi kanak2 ni laen macam sket kan.. dlu sy masa kecik pun memg banyak soalan dalam kepala hotak. bila dah besar, ingat balik... trus glak! rasa lawak sgt!

cool ...... said...

hahhaha.mmg klkrlah apa atin tlis tu.alhmdulilah pkai tdung jg wlupn stdy luar mlysia.hihi

joegrimjow said...

bajet comel la tu
huh!

dulu lagi takut hantu dari tuhan

Kuasai minda said...

Nasib baik Fatin duduk kat Malaysia, boleh pakai tudung...cute abis...!

Qa said...

hak3!! sumpah lawak gile cerita ni..hehe..=)

iamnerves said...

takbaik la dorg ayam2 kan awk
seb baik sy takde tym awk kecik2 dulu...
kalau tak..
sy pun mesti join ayam2 kan awk gak..
lala~

=p

Anonymous said...

kuatnye daya ingatan kamu!umo 4 thn pn msih kmu igt lagi!

laila said...

mase kecik2 dulu bangga dgn mak sbb rambut mak warna hitam mcm org muda..then pikir org2 putih tu sume cepat tua sbb rambut warne putih..

p/s: sape ingat tajuk cite kat rtm dulu pasal detektif mat saleh yg slalu pakai bju kuning tu pastu lagu background dye tet.. tet..tet..tenet..tenet..tenet..tenet..teneeeetttt..cmno bunyinye tu, pndi2 korg la..

hanafijaafar said...

nak bgtau, kau tak keseorangan dalam benda ni, hahahahaha... tapi aku tak ingat dah cite aku sebab mcm byk sgt je..

Nursyuhaiza Kasim said...
This comment has been removed by the author.
teddyuna said...

kamu ni mmng cun habislah.. btw.. nk jadi follower kamulah.. lucky u make me laugh.. hehe;)

BeYLa! said...

HAHAHAHA klaka jehh.
tapi sm la sm la. adek pon sti x abes2 intai blkg tv kan ad lubang2 tuu.
tgok sp laa yg ade kt dlm tuu. HAHA.

then sy plk pk gmba agong yg ade kat RM1 tu Allah kite!
haha tah pape jehh~~
kdg2 smpe skg kot pk cmtu. eeehehe.

Diya Edhayaa said...

haha.. klaka!
xpe2..kite pon pnah gak mase kecik dlu.. ade ke tanye knape mak x kawen ngn adik mak? huhuhu

cik kia said...

haha comel gila ah kak fatin ni.tapi mase kecik,kita fikir luar kotak.ni lah baru nama fikir di luar kotak ;)

.i am me. said...

hehe. dulu mas pernah tanya ayah "kenapa orang lumba kereta (F1) tak pakai baju besi?" tapi takda sapa la nak layan/jawab and sampai sekarang kena bahan pasal soalan gitu. -___-"

bab bertudung tu tak pernah terlintas pulak! :D

NadNod said...

HAHAH. part akhir sangat lawak ;D tak pernah lagi terfikir camtu.

nana said...

hahaha. comel giler! tp kn masa kecik2 mmg slalu kte kna tipu mcm kalau main jauh2 dari umah anti ada org gila culik pastuh jual kat thailand =_="

beeha ben said...

intai2 lubang tv tu same!!..i pon suke tgk sesame street..sikat rambut, pakai bedak..bukak tv2..SAMA.haha..memori betol..

Encik Tikus said...

haha, dulu Sesame street and power rangers paling legend !


p/s : bila lagi blog en.tikus mahu di link dekat blog nie ek ? (muka tebal) LOL =p

BlueberrY CheesE said...

hahaha. comelll sgt. memg btul time kecik2 dlu xleh nak pkir cmne orangbole ad dalam tv. smpai ade satu saat tuh, suh ayah bukak tv tuh, nak tengok orang yang masuk dalam tu. hihihi

miss suju said...

owh..haha, comeynyer pemikiran mase kecik2 dulu..heee =)

NadGorgeous said...

yer! same!
tang nak masuk tv tuh.. hehehe

waheeda said...

so sweet :)

Carl Samsudin said...

hahaha. sengal jugak ko ni eh cik fatin! skung ko dah boleh percaya tak Allah ada di mana2? kat bandung pon ada jugak ok!

::aLoNGarCia:: said...

just wanna share..
mase kecik2,pelik bile tengok gambar2 yang hitam putih @ citer hitam putih.so tanyela abah kami.

sy:abah,dulu semua mende hitam ngan putih je ke?

abah:ade jugak yang dah ade kaler..

sy:ape yg dah ade kaler?

abah:sarung bantal,rumput dsb.

sy:owh..

*yerp,'diayamkan' juge oleh abah!

d_LA said...

hehe..kalo part tv tu penah tanya, siap tanya lg, kalo yang mati tu mmg mati ker??sengal !

deqsu said...

huahua...klakr2..smpai cm2 ek fatin pk..tp,bese la kn bdk2..hehe

Ain Atika Zailani said...

alaaa...kenapa sesame street? kawan i ska ejek i macam gajah bulu mata lebat 2...=(

CikGadis said...

c0omey nyer. i dlu pn mcm tue jugak ingat org masuk dlm tb. hehhe

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

lol;D nice memories of ur child moment!!! lucu sgtt,,

Lovely Emy said...

hee, yang kamu kena kelentong dgn bapa kamu kita pernah kena juga, yang kamu kena kelentong dgn mama kamu, kita xpernah kena, tp kita pnh ingat Allah ada kat Mekah je.. :B

Syira C Gadis KidaL said...

salam fatin liyana

dah lama jd silent reader awak

awk memang comel dan pandai bergaya :)

tapi saya tak mcm tue :)

suka sangat tengok awak dengan pelbagai gaya koleksi tudung itu itu dan itu ..off topic laks...

masa kecik-kecik memang mcm tue..tak matang katakan...hehe..

jika sudi jemputla ke blog saya yea :)

iedchan said...

Haha...sy igt obersea tu tak wujud...satu dubia ni sume malaysia je,..lgk sengal

Pala Maldini said...

nko ni rajin bertanya eh... tapi, foul jugak..

Drama Mama said...

aiyaiyai! my son slalu gak tanya 'Allah kat mana?'. serious taktau nak jawab apa because he's only 2 y.o! kalau explain pun sure tak paham. haha!

http://twinkywinkystars.blogspot.com

Iklanneka said...

terkenang zaman kecik2 dulu.. sama huhuhu.. :)

Anonymous said...

loike this entry

ImaDean said...

hahaha siyes cute!! nasib baik masa kecik jek pikir camtu. kalo skang ni dok pikir camtu lagi mesti dah kena lastik laju2 ngan mak fatin kan!! hehehehe

Nurulbadiah Lai said...

time kecik2 dulu..
nurul sampai nangis2..sbb xdapat fikir camni perut ibu memboyot..
pastu bile adik nurul lahir..
setiap hari..berjam2 duk depan adik tgok adik..fikir camne adik boleh keluar dari perut ibu..hahaha
pastu nurul fikir..
hahahhaaha

Anonymous said...

bpak ak plak jenis bgtaw terus je.. cth nyer

sy: sedihnye org 2 mati.. isk2(dlm cter)

abah: mne ade org 2 mati.. klaw org 2 kne mati xde la dye nk berlakon dlm cter 2

sy: cess.. abah(potong stim btol u_U)

BeYLa! said...

saye suke blog awk laa.
http://insideofbeyla.blogspot.com/2010/11/saya-suka-blog-awak-la.html

murnimahyum said...

dear, saya suka blog awak la!

tgk entry baru saya pasal awak... :)

http://murnimahyum.blogspot.com/2010/11/saya-suka-blog-awak-la.html

RoSs_NiE said...

SAYA SUKA BLOG AWAK LA

http://rossnie.blogspot.com/2010/11/saya-suka-blog-awak-la.html

RoSs_NiE said...

SAYA SUKA BLOG AWAK LA

http://rossnie.blogspot.com/2010/11/saya-suka-blog-awak-la.html

fittiariri said...
This comment has been removed by the author.
fittiariri said...

like u!
like ur blog :)

http://dolcidollfittiariri.blogspot.com/2010/11/saya-suka-blog-awak-la.html

syaja said...

saia saia suke cite ninja boy till now . hee =)

Hamb Allah said...

Allah larang menyimpan gambar berupa manusia.

Mya Amira said...

Haha... bab tv tu mmg sama la...
ada ke patot bpk kter ckp mcm tu kan.. hahha..

rionix said...

comelnya zaman budak2 kecik.. rindu plak zaman kecik2 tu

ada said...

siyes, sme je mcm saya mse kecik2 dlu.. and berharap rmbut jd mcm omputih pastu mata biru..hahaha.. sonok btui la, sbb kecik2 imaginasi 2 amat lah tinggi menggalah