Saturday, September 25, 2010

Getting to know myself.

Assalamualaikum.


Sebelum anda membaca entry ini, saya ingin menyajikan anda dengan gambar saya yang berdahi besar & kening bersepah sebagai pembuka bicara. Saya juga ingin menyatakan kekesalan saya kerana memakai pashmina sewaktu membeli belah kerana kepanasan yang saya alami di bahagian leher memang sangat dashatnya sehingga telah menyebabkan leher saya berwap & seakan-akan terbelah T___T.



Saya seorang observant. Walaupun saya tak kenal anda, but from the very first second I saw you, I can tell what kind of person you really are. I pay a really close attention on how you speak, on how you walk, and so forth. Never did I train myself to become like this, but hey I cant stop myself from watching  every little step, every little action you do. After I made my observation, I will then make a speculation. The good thing is, I'll keep the secret to myself :). Yelah, my speculation bukan totally true kan, kalau aku pergi propa kat semua orang nanti, tak pepasal je korang kena label. So silence is virtue!



Saya tak boleh berkuku panjang. Kalau panjang je muka saya naik jerawat. Somehow dorang macam related tau in a sense of ermmm ape eh? sixth sense kot haha ok tak lawak. Kalau nak berfikir secara mitos, scary gile kan. Kuku panjang je muka naik jerawat. Adekah disebabkan niyang rapik merepek repek? hahaha eh jap apa punya name lah niyang rapik? ceh. tapi kalau fikir secara scientic, logic jugak. Bila kuku panjang, banyak bacteria boleh proliferate underneath the fingernails kan, lepas tu awak pon pegang-pegang muka which means, awak menyediakan laluan kepada si bacteria untuk bertandang ke kulit muka & lantas mengakibatkan jerawat dengan pantas :')


Saya tak suka makanan manis. Oh am not a sweet-tooth person. I can consider drinks yang tawar, but not makanan yang tawar. Saya sangat suka makanan yang berat sebab tu saya suka malaysia sebab di malaysia banyak makanan yang berat-berat teehee. My fav of all time mestilah rendang yang mak saya buat. Mak orang lain buat pon saya suka jugak, ayah orang lain buat pon saya suka. Sebenarnye saya tak kisah pon sapa-sapa yang masak asalkan dia rendang, Im happy enough :) Selain itu, saya suka mee kari, masak lodeh, kuah kacang, nasi beriyani, ayam masak lemak cili api, nasi tomato sume sumelah. Saya sungguh sedih kalau keluar dengan kawan untuk lunch, suddenly she said 'lets have waffle for lunch!'


Tulisan saya berubah-rubah begitu juga dengan signature saya. Orang kata kalau signature berubah-rubah maksudnya tak tetap pendirian. Betul juga sebab saya memang tak tetap pendirian pon. Saya tak tau kenapa saya tak stick to one signature for good kan. Buku bank, attendance, passport, semua guna signature lain2. Masa sign tu tak pikir panjang, lepas tu menyusahkan diri sendri. One day, saya nak apply bank account baru kat bandung tau. The only identification I have as a foreigner is my pasport. Lepas tu, boleh pulak terkeliru which signature should I use. In the end, signature tu salah, the bank officer macam suspect me cheating, as if yang I ni camouflage to become the real fatin liyana. End up, saya merayu-rayu kat dia, keluar kan student card dari 1st year smpai 3rd year, health insurance cards, hospital cards, driving license, adelah 10 cards all together, with my name NUR FATIN LIYANA written there T_______T. 


Itu saja cerita untuk hari ini. Jangan lupa mengajak rakan-rakan untuk membaca blog saya ni ya :). Ada yang kata bosanlah baca blog ni sebab asek cerita pasal diri sendiri. ehem ehem untuk makluman anda, ni kan blog aku mestilah aku cerita pasal aku. Takkan nak cerita pasal mak long timah & keluarganya? wakakaka. Kalau tak suka takpelah, tak paksa pon suruh baca. Tapi kalau suka baguslah, syukur alhamdulilah. Namun samaada suka atau tidak, buffered earning aku tetap berjalan. Terima kasih daun keladi, jangan sampai aku rejamkan daun keladi kat baldi. cuak tak? haha.....


terima kasih atas sokongan kawan-kawan semua, saya sangat menghargai anda yang sudi singgah di blog saya yang tak seberapa ni. walaupun saya sibuk dengan pelbagai hal, namun hati saya berbunga-bunga bila baca comment2 yang anda tinggalkan. sebab tu rasa macam semangat je nak tulih entry baru hehe..time kasih time kasih. so sorry kadang2 saya tak dapat nak reply comments, msg, wall fb etc. harap jgn terasa hati ya...saya sibuk..i have to give priority to what is more important. take care! jgn sakit tau.


khidmat pesanan masyarakat : selalulah memakai sunblock apabila keluar dari rumah untuk mengelakkan skin cancer !

Thank you for reading this entry !

46 comments:

ardinihumaira said...

dni memang selalu baca tak lepas satu perenggan pun... :D


btw, dni juga tak suka manis-manis (ayat yang akan buat orang kelantan heran, tapi masih suka budu ;p) kalau buat air tak taruk gula.. walopon buat kopi.. taruk skettt je.. habisla bakal laki ni. miahaha ;p

shatirah no'man said...

tak kisah ape orang cakap tapi saye tetap suke bace blog atin :))

farah atiqah said...

salam...akak,my skin is getting worse since using tia amelia,,T__T
i need some advices from u.huhu

Anonymous said...

"saya"...

bOo bOo said...

blog fatin best :)
seronok jew kalau baca..ehehe
lagi-lagi tuan dia sunguh cantik,lagilah nk dtg blog dia selalu...

Fatin Liyana said...

dini...dini org kelate? patutlah comey belako hehe

sha..tq ily!

farah..really?? what happen? u shud hv expect this individual response mmg berbeze2

anon..cool kan? teehe

diela said...

blog yg wajib terjah bile de update terbaru..bez cgt~~keep writing dear!!

Nsyzwni said...

wani rase kan kak , betul gak if kuku pnjg bole sbb kn jerawat ! (:
aha , akk bole suggest sunblock pe tuk mke tak ? hehhehe :D
tak tau la nk pki sunblock pe ,
kiter akn slalu support kak fatin comel ni !! (:

NurulAsyikinAziz said...

Fatin, meh la lawat blog kita jugaak ;). Nice blog u have it here

NurulAsyikinAziz said...

Fatin, meh la lawat blog kita jugaak ;). Nice blog u have it here

Anonymous said...

enjoy je layan blog fatin ni.(sori sy silent reader aje)
klu kita kenal personali dgn fatin..msti fatin ni org yg senang dibuat kawan kan..tak sombong..ada gak ilmu boleh dpt dr yr blog nie

nurulfaridah said...

Ida suke bace blog fatin :)
n Fatin cantik! ;)

a n o n said...

saya pun tak boleh simpan kuku panjang atau tak shampoo rambut everyday. or else, memang muka naik jerawat. saya punya teory, bila tido, debu2 yang lekat kat muka kena kat face,pastu transfer the bacteria. even, i dont use towel to wipe my face because i have very sensitive skin, i use face tissue instead. it's good kan sbb automatik kita akn sentiasa make sure potong kuku.

alamak terelaborate panjang la pulok.

your blog is nice. keep it up.

=)

Gen2Merah said...

saya suke baca2 blog fatin ni.. Saya juga suke tengok gmbr2nya sebab orangnya comel cute.. hihihi...

keri said...

blog yg smart. Nice one! Keep it up.
Btw, kejap saya kejap aku, cth x ttp pndirian :)

Encik Tikus said...

bila fatin nak baca blog en.tikus ? and bila lagi blog en.tikus nak masuk dlm bloglist fatin ? hahahaha *banyak songeh ;P

Sakura Hikari said...

sy pun xbole berkuku panjang, sy geli n xda masa nak ngorek2..pastu saya rasa macam ade perisai lebih kalo kuku tu lebih dr jari..annoying..

saya pun suka makanan berat!! nyam2..huuu..bhgia kalo puas makan.. =)

wahida idris said...

klau kuku pnjang mmg otomatik nek jerawat pnya. saya sokongla statement cik fatin tu. yelah, bla kuku dah pnjang, mula la gatal2 tgan nk picit2 kt muka kannn. haihh. ;p

Cik Yana said...

hahhaa~
actually i lebih prefer blog yg mcm u,,
byk cite psl kisah idup skeliling die,,
mcm best sbb bukan sume org experience benda yg same kn?
btw, mcm byk psamaan dgn cik fatin,,
xsuke mkn manis, xleh kuku pjg tu sume, suke perhati org,,
hee~

eesyaheera said...

dahi besar ke, jambul terkeluar ke. atin tetap cun. heee.

Nurulbadiah Lai said...

salam..
fatin mmg best..1st time tgok fatin..nurul siap ajak kwn2 lagi godek2 blog fatin
u so adorable..
apa pon fatin..im ur loyal readers..
urm..urm..bile agaknya fatin nk singgah blog nurul??hehehe..

Aishi Lely said...

makanan manis aku juga enggak suka..rendang..yummmyyy... jerawat oooh no no no!! hehe
sudah semester berapa di kedokteran? ^^

dila bahar said...

blog fatin paling best di baca... ada ilmu, ada lawak, ada mcm2 la...

thanks fatin, menceriakan akak yang membaca ni... kadang gelak sorang2... lagi2 bile tgk video tutorial fatin tu... heheee...

ok study rajin-rajin yer..
Good Luck!! Take Care. ;p

skinnyjeens said...

oh haha same la xlayan bnde manis sgt. kdg2 manis sgt rs cm muak je, lagi2 kek. coklat pn slalu xabes. yg plg ske, makan nasi! xbleh miss utk satu hari pn. nnt hypoglycemic trus. ;))

nway i hope u byk2 blog mcm biase, sbb i ske bace, lagy2 sbb kte same, medical student jgak, cume bezanya i kt msia, u bandung. so kalau dpt bace crite life u kt sane kre best la.

Rina (◕‿◕)✿ said...

u r beautiful :) stay humble as u are ^^

skrg compact powder pon ade spf best2 hehe

humaira balkiss said...

haha.yg ni besttt :)

BLADE EDGE said...

salam..

jgn slh sangka,ni bukan sindir,etc..tp just 2 say bgs la mengenali kemampuan n kelemahan diri sndri.

tetapkan pndirian, then people will know u as someone.

tetapkan signature,mudahkan urusan.zaman skolah dulu lg saya dah kene sound sbb main ubah2 signature.teruk jugak :-DD

zam.enol.arep said...

tak suka manis juga. masam melampau juga tak boleh. asam boi adalah kategori masam melampau. T_T

Yot | is | Yati said...

cop cop. khidmat pesanan masyarakat atau pesanan khidmat masyarakat? aku da komfius kat sini.

SIMPLY ME said...

kak fatin , blog sis best. sy tak pewna miss bace sume entry akk. hehe. hidop blog fatin liyana. hehe. oke tak oke tak ?

d_LA said...

saye pom 'like' jugee :D
suke mkn ape2 jer, nasi itu wajib, air manis pom minum, air bi0 aura pom teguk..ape kes aku gtaw neh, tp mmg x miss bc bl0g kamu yg bernama NUR FATIN LIYANA ;)

Insyeera ; shieera said...

saya suka makan masin. saya x suka manis-manis and kalau kat buku semua page tulisan lain-lain. x tetap pendirian jugakkah? hehe. tpkan.kan. if org yg x tetap pendirian ni buat any decision, dia akan buat yg terbaik bila dia buat final decision . it's true. happen to me. maybe to other people jugak. anyway. don't worry kak atin saya sgt suka baca blog akak. siap letak link kat page blog saya lagi. suka tak? hehe

asma said...

love reading your blog! keep updating it! and you are soooo pretty!

fajar jalal said...

atin, atin pakai inner shirt turtle neck ke? atin biase beli kat mane yea? on9?

Fatin Liyana said...

ok nmpaknya rmai yg bersetuju bhw berkuku pnjg boleh menyebabkan pimples! so say no to kuku panjg hee !!

ramai jgk eh xsuke mkanan manis. igtkan kte sorng je. baru nak rs diri sndri unik wakakkaaka


hee kte mmg xtetap pendirian pon..sbb tu kejap saya kejap aku. konfilk dalaman haha :P pepon akn cube perbaiki kelemahan diri! tq!

i got confused too. sebenanye pesanan khidmat msyrakt or khidmat pesanan msyrkt? pepon terlajak kata boleh diundur, terlajak typing, harus re-edit semula :'). bia je la. mls nk re edit hehe...

tq sume sbb sudi bace celoteh kte yg mengarut2. wlpn kte mengarut, tp org suke bace???!!! salute lah korang. lepas ni xmolah cakap bende ilmiah, nk mengarut je sepanjang zaman (?). haha

take care people!

Miss Watie said...

watie pon suka baca blog fatin..kalau tak suka...tak kan follow kan..hehhehe,,

mizzura said...

walaupun dua je gambar & cerita perihal diri sendiri...saya tetap baca satu persatu...pedulik arr org nak komen cerita pasal sapa2 pun kan...(mak long timah pun ada blog sendiri ggak)

masshie mastura said...

okieee phm je. still loving reading ur blog ;)

soffya cik bulan said...

sentiasa bc entry aten...mskipun kalo kdg2 x drop komen...
aten is the best pd pdgn mata akk dr mula kite bertemu lagilah!

hu..very observant ek?tkt plk dgr..kikiki

lisa.diyanna said...

love reading your blog. best :)

♥aeツ♥ said...

nice to know u :)

DeYa said...

suka suka aja baca entry yg fatin buat, i like the way u write it down.. eventough there some words i don't understand, but i still enjoy to read it. kayak yg Miss Watie bilang, tak suka takkan follow pula kan? teehee

lady XOXO said...

dah blog kiter sure akan ckp bnyk pasal kita toi tak tuan blog? ehehe.. ehehhe.. ok ok klu kuar pakai shun block.. got it.. tapi diri ni begitu malas.. oh no

eqacashperlala said...

ehehe!

part sign tu klaka laaaa

kupu-kupu_cinta said...

hye. bru start bce ur blog smlm.. bab x leh berkuku pnjng tu sama la kite :D nice to know u

finn said...

kita pun x suka kuku panjang huhu

tapi saya xdpt follow dah blog FL, kenapa ya?