Saturday, August 21, 2010

Masa zaman sekolah SBP dulu muka aku kelakar.

Assalamualaikum


Kadang-kadang aku rasa kan apa yang aku dapat selama aku hidup ni semua macam rezeki terpijak tau. Rasa macam aku tak layak nak dapat benda tu tapi sebab mak aku tak putus putus berdoa, jadi Allah pon bagilah kat aku sebab kesian tengok mak aku hehe. Contohnyela kan, masa form 4 aku dapat tawaran masuk SBP. 


Kalau korang nak tau la kan, masa form 1-3 aku ni jenis yang tak berapa nak active sports sebab takut kulit jadi hitam. whatever gile weyh aku. Malu pulak melayan diri sndiri macam DIVA masa kecik2. Padahal sekolah depan umah je kot. Tiap-tiap rabu petang, memang boleh nampak lah budak2 lari keliling padang, belajar ikatan tali tengah-tengah panas, berkhawad sambil kena maki dll. Aku pulak tiap-tiap petang lepas makan tengahari dok terbongkang depan TV wakaka bahagia bahagia. Tapi cemas jugak sbb attendance aku kosong memanjang. Cikgu ko-ku pernah warned kat assembly, dia cakap, sapa budak yang tak datang ko-ku, tau lah nasib dia, dia akan cari sampai ke rumah!! Aku cemas bai sebab umah aku depan sekolah je. Yelah masa tu zaman menengah rendah, zaman teenangerslah katekan. Keberanian tahap dasar je. Konon makhluk yang paling ditakuti adelah cikgu displin & GPK HEM. Cuak punye pasal, tiap-tiap hari rabu, aku akan balik umah laju-laju tak toleh kiri kanan, kunci gate dan pesan kat bibik. 


'bibik kalau ada cikgu datang rumah & cari saya, bibik berlakon pekak tau'
'oh kenapa cik tin? cikgunya jahat?'
'iya jahat banget, pokoknya bibik berlakon pekak aje'
'ya udah'
'time kasih bibik, nanti saya belanje top up rm5'


............ tapi tak pernah pon cikgu datang cari aku kat rumah. buat penat je aku runsing dan hidup dalam ketakutan pada setiap hari rabu -__-

- - - - - - - - - - - - - - - - - - -


Nak dijadikan cerita, aku pon dapatlah straight A untuk PMR. Memang semangat nak masuk sekolah SBP tu membuak-buak. Bukan sebab aku suka kehidupan yang teratur, tapi sebab aku rasa macam cool kalau dapat pakai baju batik wakakaka. Dekat nismilan ni ada banyak SBP mcm SDAR, TKC, SASER, SMAP Labu, STJ. So kalau lepak kat terminal 1 hari jumaat lepas kelas tu, memang boleh nampak la budak-budak SBP pakai baju batik sambil hurung beg balik kampung. Pehhh siyess semat weyh. Pada zaman tu, tiada apa yang lebih semat daripada baju batik sekolah SBP ~~~


So aku macam konfiden yang aku akan dapat SBP sebab result aku sejak form1 mmg mantop. Memang aku tak join sports & leadership tapi aku join quiz2, essay writing & all those academic stuff yang tak kena panas. Even offer nak jadi pengawas pon aku tolak sebab pengawas kena jaga gate tgh-tgh panas. Betapa taksubnye aku taknak kena panas kan. Pening pulak kepala aku type perkataan 'panas' ni banyak kali hehe. Anyway, masa tu persaingan memang hebat, cikgu aku pesan, sekarang ni SBP perlukan banyak student lelaki, sbb student perempuan dorang dah ramai giler. down. Masa 1st intake SBP tu, member2 laki aku yang pandai-pandai suma dah dapat offer. Aku setiap hari bukak peti surat tapi hampa. Yang ada cumalah pamplet promosi GIANT...............


Makin hari impian aku nak pakai baju batik terasa makin jauh...rasa sedih sangat sebab tak dapat pakai baju batik ada lambang sekolah wuwuwu... aku asek mengelamun je dalam kelas. Subject form4 susah kalau nak compare masa PMR dulu kan, tapi aku macam malas nak amik tau. homework pon aku tak buat. Sebab mak ayah risau dengan perangai anak pompuan dorang ni, ayah aku pon amek inisiatif dengan menghantar rayuan kat pihak SBP. Tapi pihak SBP kata diorang tak janji, sebab tempat memang limited. Kalau ada orang tolak offer baru dia boleh replace. Wuuu memanglah rasa terhina masa tu, nampak sangat aku ni macam tak layak & 2nd choice jer. Takpe kau pakcik..takpe..camni a kau buat den...ehkau taktau den ni sapo laeiii...camni arrr camni arrr...


As I moved on and began to forget bout the SBP thing, tiba-tiba I got an offer letter from SBP. Dalam bulan february macam tu. Nama sekolah : SBP INTEGRASI SELANDAR, MELAKA. I was like, apo tuu tak pona donga pon. Bagilah den STF ke TKC ke baru ada standard ecewahh <---- tak sedar dek untung budak ni! Kebetulan abang aku yang sekolah kat STJ mase tu kate, dia penah pegi sekolah selandar tu untuk kem physics & math. Sekolah selandar tu memang kampung habis, dalam lingkungan kelapa sawit. Misteri. Lebih kurang macam Bermuda Triangle. Misteri kan? Dahla sekolah tu baru bukak. Kiranya batch aku ni merupakan batch ke-2 yang amek SPM. Tak establish lagi. Masih 'noob' lagi orang kata. 


Akhirnya dapatla aku pakai baju batik. Mula-mula je rasa bangga sebab orang pandang2 hehe tapi lepas tu dah tak rasa apa dah. Siap rasa renyah sebab kain dia agak nipis dan jarang jadi harus pakai singlet & kain dalam. Panassss woiii. Bese aku kalau outing pakai baju sekolah je. Malas nak layan baju-baju batik ni hehe... aku men campak-campak je baju batik aku kat ampaian. Siap dah tertukar-tukar dengan junior/senior. Kejap besa gelobos nak mampos, kang next week sendat pulak hahah. Gi mamp lah. Asal ade je. Aku kat SBP memang selekeh. Tapi active sports & leaderships. Academic pon dah mula merundum sebab sibuk wakil sana sini kan. Kehidupan SBP memang hectic, dan aku tak bapa nak suka.




Kiri sekali aku. Jom gelakkan aku wakakakakakakaka.


Tapi sebab masuk SBP lah aku dapat men basketball, siap jadi first team tau, silat sparring, naib pengerusi kelab bhs jepun, ajk PBSM, librarian (walaupun jarang bertugas tapi patuh dengan arahan ketua), pergi kem sana sini, wakil sekolah sana sini, main acara padang mcm 4x200m, 200m, lompat tinggi, ajk untuk MPP biro rekreasi dll. Aku tak ingatlah semua. Kalau tengok sijil-sijil aku mesti rasa bahagia dan mahu mengalirkan air mata. Tak sangka aku yang DIVA dulu dah jadi athlete suam suam kuku. wakaka sume disebabkan sekolah selandarkuu tercinta. Time kasih time kasih at least ada point nak belagak kat anak-anak nanti kan. Hee tapi zaman sekolah selandar nilah yang mana berat aku mencapai 51kg. Sudahlah itu, kulit juga gelap sebab berjemur kan. Memang zaman selekeh! 


 
kiri sekali, baju warne kuning corak mawi world, bermuka innocent. hahahahah !


barisan yang duduk, kanan sekali, baju pink tudung itam, kaki terkangkang bajet gangster. aku la tu ! hahahah



belah kiri, pakai uniform librarian, berkasut penguin RM9.90 :P



dengan budak kelas 5 edison. masa farewell dinner. baju ijau pipi tembam dan telah menang award Ms. Stylo hahaha. muka aku macam adik aku yang asfiq tu anyonyonyonyonyo :P yang penting innocent kan.



Gambar tak banyak weyh. Dulu aku mane ada camera-camera bagai ni. Bawak camera kalau ada event besar-besar je hehe. Pastu laptop aku kan hilang dulu, so banyak la gambar-gambar masa sekolah yang ilang. sedih je. Gambar-gambar ni pon aku amek kat FB kawan-kawan lama. Ada la 2 3 kan. Kira okla tu. Dalam gambar kat atas ni, kulit aku tak brapa nak gelap sebab masa ni form 5, nak dekat SPM. masa ni aku dah stop dah men sports. Concentrate SPM la katekan. Aku itam tu masa form 4 and awal-awal form 5 tapi takde gambar pulak.. Ha xpelah apa yang ade jelah eh. Korang pasan tak muka aku innocent habis heee...beze btol ngan sekarang...


main putsal. belagak sebab score -____-.


Thank you for reading this entry !

63 comments:

zam.enol.arep said...

minta izin gelak. minta izin. haha

teenot said...

Best kan life kat asrama..kiranye u nie active gak kn? btw,berat 51kg xla gemok pun dgn tggi u..hee

-rye- said...

fatin, wei aku ada dowh bju kurung kuning mawi world tu. mmg sama ah corak. n aku pakai smpai skrg sbb baju tu paling lasak gila babs, n aku pakai p keje ada makcik tu siap ckp wahhh baju u mcm mahal je padahal tu la baju aku duk ulang pakai kt asrama dlu...hahahahaha...

awchhh this post reminds me of those old days...rindu sekolahhhh

aNiSa hANg tUaH said...

comelnye mase zaman skola dulu
hehehe

farah atiqah said...

waaaa....sukenya bcb blog kak atin!:)

twinkle twinkle said...

waaa akk pelajar sbp mcm sy ;DD

Khadijah Nas said...

rindu juga waktu zaman kecik-kecik dulu...

frh h ^_^ said...

salam,ehehehehe >_<

mmg innocent abis ahh atin mudo2 dlu yo..ehehehe..jurus gituh..ecceceh

p/s: semoga dimurahkn rezeki selalu ye..amin <3

ekyn ashikin said...

zaman sekolah zaman yang plg besh giler kan

Anonymous said...

Fatin mse pakai bju kuning mawi tu mmg nmpak besa lar...heheh.....tp yg len ok je...

permysuri_hati said...

best entry kali ni...ske sgt2 ble bace..heee.... :)
xpela muke cm ne pon tyme skola...tp fatin kan makin comel skg...smoga berjaya ye....

ZuL said...

SBPI selandar da best..hehe

hudhud said...

haha i sbp jgk dulu. seseri. tp mmg la budak asrama, time sekolah semua muka skema gila. skrg ni dh hbs sekolah then buat reunion, wow semua mcm artis pun kalah ! haha.

a n o n said...

haha. sama la kita. dulu terluir je nak masuk sbp sbb tengok style je orang pakai baju batik ada logo sekolah sbp pegi outing. blajar semangat2 masa pmr supaya dapat masuk sbp. last2 pegi outing rimas pakai baju batik sbb cepat kedut.
-.-!

kalau tengok balik gambar zaman sekolah dulu memang comot sangat. buat bahan gelak sorang2 time boring. huhu


sori.. terbuat entry pulok kat sini.

=)

::fadxieza:: said...

comel pe..
:)

eqacashperlala said...

muka you dulu2 tembam ahh

anyway, i pun pernah sekolah SBPI. tapi i homesick yg melampau, jadi, i pun berhenti SBPI. skang terasa nyesal gile sbb ramai kwn2 kat SBPI pergi overseas -___-"

misS-dA said...

awk mmg stylo..pna dpt award upenye..hee

Ery Farieha said...

hahahaha

memang beza gila kot.

dulu selekeh
skrg da chantek
heheh

areen said...

skolah kite jiran je aten,kalo x msti jumpo kt pokan jasin 2 ha..dlu laen cte,skang hotness..p

cikmi said...

sangat lahhh innOcent !!

ardinihumaira said...

nampak beza fatin dulu ngan skang.. :)


dni lak dulu kecik.. skang debab. miahaha :p

Wani_Asha said...

haha..bapak same :P
wani pun x suke sport dlu :P
dahla sedie gelap,lg gelap la seyh kalo msuk sport neyh..
pastu ble x msuk dunia sport neyh,da mcm dok dlm tmpurong lak..jd katak,toink toink,sbb x knl senior yg pemes,ngetop gitu..ala,ko msuk sukan,ko taula gosip sek..skg ni lam fb pun,kalo de ex dak sek dlu,especially senior,sti kantoi tnye,eh,sape nih eh,lupe la:P
kne cap eh,x knl ak ke?seyes pemes dlu..dlu?=.=
oh,seniorku upenye..jgn ckp senior2..1 batch pun xknl =='
mslh btol kan?
so wani x slhkn org yg x knl wani jgak..haha..
sedihnye zmn sek dlu..x aktif sgt pon..librarian gak,ahakz!
more to d xtvt non-sunexposure gak la..haha..
skg da msuk kolej,jdi paramedic,bwu tau how much sport neyh pnting,exercise sume..
skg da kire ok la..trun gym..nk jge bdn,eh! kak tin 51kg dlu?
seyes?cane trun berat tu?kongsi la tips~huhu ;] wani pun tgh control diet neyh..takot nek varicose veins aka v.v yg plg dibenci student nes sume..sbb manjang kene diri kat wad..huhu
ade tips doc? ;]

nur hidayah isa said...

muka ko yg gambar first tu pucat gile weh..huhuhu...

rindu la zaman skola walaupon kiri kanan sume kelapa sawit..aku tetap sayang sbpi selandar...cewahhh..haha..konon sayang sedangkan since kuar form5 tak pena lagi aku melawat skolah...

amira said...

akak fatin comel gile ah mse dulu2 kn . .
muka x burn pon .

ps:sekarang lagi comel:p

Peminat Katie Holmes said...

apa yg aku ingat dulu waktu form 5.
dalam kelas aku ada 3 je laki3x. damn.

Adriani said...

tak kelakar la, cute je tgk...:)
Selamat berbuka die perantauan!

Diya said...

uish, mmg ada beza la dulu dgn skrg, dulu tembam sikit kan, maintain yg skrg ni je sbb skrg ni dh comel sgt dh, xyh put on weight lg. hehehe.

muraieijal said...

and the pair of 'penguins' is still priced at RM9.90, last bought 15 years ago also RM9.90...hehehe

Mariam said...

hye adik fatin.

sy dulu pun pernah duduk hostel.
life kat skolah asrama mmg xbrapa nak best. hectic.yup.

by d way, i love to read ur blog.
thank u for sharing ur thought and feeling here.

feel free to visit mine

take care

-mariam.

ZACK ENTRY said...

muka innocent..kehkeh

berapa banyak score tu??=)




latest entry Ahli Gengblogger Sila Bersabar

Syariniey Amran said...

hehehe
atin mmg muka innocent giler
tambah2 bila pakai tudung brooch kat depan ngn baju kurung pastu pakai spek takde bingkai.tehee~
macam kita kat matrix jugak ler.hehehe

FaRa LaLoLa LoLita~ said...

hye fatin...im ur new follower...! u got a really nice blog.. n i loike it!

Hezan Aurora said...

awak org n.s ke? akak pun..n im from 1 of sbp yg u've mentioned in ur blog..:)..owh ada hati nak masuk tKC or stf ye? mana2 pun sama je dik..look at u now dear..gonna be a doc one day nanti..good luck..im new to ur blog but i can really tell u r such a sweet gurl n good friend..keep on writing..i'll be 1 of ur follower...:)
tc dr.fatin...

Safiyya said...

eh, u kawan farhani zarmani ea? ;)

Suhail Azmi said...

wah...byknye same..sbp,pbsm, bahasa jepun, n librarian(head librarian ok! =P)

SizZLing SuZai said...

salam..

hhehehe..mmg lah selebet je
muke sy time school dlu pon
adoiii nyampah giler tgk
SELEBET comot tp innocent jek
hahaha

ehhh...klu x
SAYA SAME SCHOOL NGAN AWAK!!
selandar tuh..
sy dpt offer gak tp xjd g..
stay kat sek lama..warghh kebetolan jer ^___^

http://sizzlingsuzai.blogspot.com/

Nur-Za Marlyana Mohd Kamal said...

zaman sekolah muka sume macam apa je. hahahaha. kelaka.

HiGHNeSS FiQ said...

salam..(1st tyme masuk cni)

uish.. dari kecik comey nih~ hehe..
hmm, masa kt asrama slalu yg suka hilang sampin nk pakai hari jumaat..

dsebabkan xmau kena marah, ambik r sampin org len kt ampaian tuh, nk bt cmna, dh hilang pn kt ampaian.. hehe~

rajin2, sggah r kat blog Fiq..n comment skali tq~

keryoki said...

uih..sama2 Intergrasi ah kita..
sbpi batu rakit..tapi aku tak pernah pun p kat skolah ko..sbpi gombak pernah ah aku p..haha

~fatin~ said...

teringat kat selandar...
huhu...
mule2 msuk ase cm x best giler skola 2..
tp skang rndu plak zman duk c2..

joegrimjow said...

hakhak

teruk benar muka tu. macam ikan flower horn. ekeke

dah add fb, auuw, saya joegrimjow
=)

chenurulhusna said...

syok bca atin!;)

akuadablog said...

steady lah citer ko,haha

Bunga Binti Nordin said...

kat sana wat medic same batch ngan siti syifaa ek..

Nurulbadiah Lai said...

hahahaha
muke u mmg innocent giler time tu..
yang part u pakai bju sekolah tu..
cute dowh..
tp muke u ngn now..xbyak beza pon..
tp i nk gelak gak..hahahha

cik fiza said...

salam singgah :)

masa SBP mmg best..
tapi mmg muka masa skolah klakar habis la hihihi~~

tapi pengalaman hidup paling indah :)

Anonymous said...

cun lah.
xslebet pon! :(


-hafizulfirdausin-

fndrocka said...

jarang aku dpt baca blog pompuan yang kelakar...tp.fatin liyana ni kelakar!

e.l.i.z.@ said...

see...kelakar lagi..adoiii punye la nk sgt baju batik..lawak lawak *nape la kt komen ni xde icon gelak guling² mcm ym :P

yg paling tak tahan, tukar baju batik junior/senior hahahhaha lawak seyh

✿chenuraimi✿ said...

haha best kan zaman2 mudo2 kat asrama dulu..muko kak atin beze gile kot...dulu xde make up pon skg walaweyh lawa larh hee

Deanne O'horror said...

hoho..nice one.. u reminded me of my old skool.. TKC =P miss those days too!!

Admiral Hafiz said...

wah....jumpe senior SBPIS lagi! haha..kelakar...tp mmg rindu giler r kat SBPIS...

Nisa Yachiru said...

just lurrve reading ur entry..sy dlu pun sbpi selandar 4 edison. tp 1st batch. F5 transfer sudey..xthn deh. mst knl ckgu add maths ckg Am kan.uhuhu..

wawaa shah said...

hahaa... sbpi selandar.. maka kenalkah kamu dengan blue aka faiz ahmad? ahaa..

Mommy Pinky said...

muka innocent pun ttp comel. paling suke muka berlagak y last tu..hehe :)

ieQa sWetLuv said...

dear.. i thought i kenal la member u.. yg pic kelima tu.. pakai baju hitam corak merah bunga kecik2 kaler merah duduk depan.. she's my classmate time i kat kmj.. but x bape nak ingat nama dia lor.. adeii..


then i rasa pena tgk muke u kat pic hana zaty.. u both classmate ke kat indon??


perhaps u know my friend too syafiqah Abdullah..



btw.. selamat berpuasa ya ngee~

BLADE EDGE said...

salam...

:-) as time ticks by, muka org slalu akan berubah2. masa kecik lain, bila dewasa akan lain..zmn skolah dulu byk kenangan manis dgn kwn2.klu blh, every step nk ada gmbr..rugi bila xde. sbb esok2 bila dah besar, dah keje, maybe susah nk jmpa blk dgn kwn2 lama..silap2 xjumpa terus..so, treasure each moment, those were the good old days..

farah amira said...

cbe serita sikit mcm mne study kat sne?nak manage time.fokus belajar?

Aunty P :) said...

ahah . zaman skola mmg la sgt kelakar an ?

aizen said...

dlu ak skola teknik jasin..
tp ak taun 1989..so junior..
tp pape pn suka sbb SBPIS kalah ragbi ngn team ak..hahahaha

Anonymous said...

silat sparring!!!hebat

Iffah Rosdi said...

yg gmba 1st tu comey laa...sgt nmpak muka kanak2nye hehe...=p

Aziera Azman said...

haha.saya bdk sbpis jugak and yes idop asrama mmg hectic especially saya pon form 4 baru cam kak fatin.fyi,saya pon 5 Edison.wakaka bnggenye..follow my bloggielah..popsiclecoklat.blogspot.com