Thursday, August 5, 2010

Tips : Nak jadi kurus ? Meh sni


Hi assalamualaikum.

Lama tak buat entry kan. Ha jadi sebab malam ni rasa macam malas nak belajar, dah alang-alang buang masa tu biar lah buang masa habis-habisan ye tak. Hahahaha pandai kau kan. Padahal suruh belaja habis-habisan taknak pulak kau kan -_____- Ok entry kali ni aku nak bagi tips la kat angpa suma camna nak jadi kuruih. Sebabnya aku tau dah, la ni pompuan suma dok obses nak kuruih suma kan, membe ajak lunch kat cafeteria makan nasi lauk ikan keli masak lemak cili api angpa bukan main lagi dok main wayang kata dah kenyang la, dah makan la padahal angpa nak dietkan? Tuptup tengah malam satgi penuh mulut angpa dok kunyah biskut dan coki-coki. Lagu mana aih nak kuruih kalau camtu. Ang tau dak cara ang diet tu salah? takpa takpa binta toro sama feylo, hepi meri sety, feti bom bom! <--sapa tgk cita BULI mesti dia tau hikhik.



Jangan tunggu lagi. Dia boleh selesaikan masalah anda ! Memperkenalkan~~~~~~


Fatin Liyana ! Bukan doctor bukan nutritionist. Tapi dah berjaya menurunkan berat badan dari 51kg kepada 42kg dalam masa 6 bulan. Apa tak cukup kagum lagi? Selera makan besar tapi pinggang masih 24'. Kagum tak? Tiada crash diet, tiada berlapar & tiada emosi kerana tak dapat makan makanan sedap2. Ingin tahu caranya? Sila scroll down !


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


1. JANGAN CRASH DIET
crash diet tu ialah diet secara mengejut. ramai ja awek2 yang buat lagu ni. aku cukup marah aih. sebabnya bila ang crash diet, memangla berat ang turun secara mendadak. yelah ang tak makan 2 hari pastu turun 3kg, ang gembira bukan main kepalang. Padahal berat ang turun sebab water volume dalam badan ang yang reduce bukan fat. Pastu kalau ang crash diet, metabolism badan akan rendah sebabnya badan ang pikiaq ang tgh starvation. Pastu satgi bila ang dah tak pat tahan nafsu, ang makan macam biasa balik, badan ang akan store as much fat as possible. maka berat ang yang bertambah akan lebih dari yang ang ilang. rugi tak?


2. JANGAN SKIP MEAL. JUST REDUCE PORTION
'I don't take lunch & dinner, i'm on diet'. Kalau ang skip meals, ang mula la lapa nak mampos meroyan tak tentu pasal. Skali bila rasa macam dah nazak, sikit lagi nak mati, ang melantak makan megi/biskut tengah-tengah malam. Pastu mengantuk sebab perut kenyang. Apa lagi, suma yang ang makan tu badan ang store jadi fat lah. Bila badan ang perlukan energy pada siang hari, ang tak makan. Bila badan ang tak perlukan energy ang makan pulak. The key is, moderate je. Makan setiap waktu makan tapi kurangkan porsi.


3. HAPUSKAN MAKANAN RINGAN DI DUNIA INI
'I tak makan nasi, I take biscuit only'. Gila. Calories dalam biskut lagi tinggi dari nasi ang tau dak? Dah la tak kenyang pastu kasi tambah gemok lagi. Awek la ni suka salah anggap, depa rasa makan nasi tu menggemokkan, makan twisties, biskut & air coke suma takpa. Sebab tu depa tak makan nasi tapi makan makanan ringan. Tipah tertipu la bro. Nama ja makanan ringan tapi sebenarnya kalori tinggi. Aku habaq ngan ang, aku dulu berat turun sampai 9kg sebab aku tak makan titbits langsung. aku just makan breakfast, lunch & dinner. Kalo aku lapar, aku minum milo & makan roti. Memang berkesan. Percayalah cakap aku.



4. GET ACTIVE
satu-satunya benda kat dalam dunia ini yang boleh menyembuhkan apa-apa penyakit ialah exercise ataupon orang melayu kata bersenam. Kalau angpa bz mengalahkan menteri, ang tak pat jogging tiap-tiap petang takpa. Cari jalan untuk something yang practical. Contohnya park keta jauh-jauh dan jalan laju2. Pilih tangga daripada berebut-rebut nak naik escalator macam kat KL sentral tu. Pilih untuk main game Dance dance revolution daripada DOTA. Kacau anjing yang tengah tidur.



5. JANGAN BUAT STRENUOUS EXERCISE KALAU TAK MAMPU, JUST SLOW-JOG/WALK.
kadang-kadang tu aku tengok kan, ada awek2 ni jogging bagai nak gila. berpeluh sakan toksah nak cita. hari-hari dia jogging secara melampau sampai nak semput-semput dah. tuptup seminggu ja tahan. pastu balik jogging, sebab rasa macam dah kuruih sikit, depa dok melantak nasi goreng ayam, sate kambing, milo ais, puding caramel, lepat pisang, zombie kampung pisang suma lah yang ada depan mata. Mana tak nya kan. aku ada satu interesting fact, kalau ang exercise secara strenous, nanti yang banyak terbakar adelah glucose. Glucose metabolism ni perlukan oxygen, bila ang exercise melampau, oxygen kan kurang, jadi dia convert metabolism tu jadi anaerobic (tak pakai oxygen). Bila anerobic metabolism berlaku makanya, acid lactic akan terkumpul. Lepas tu merana la badan ang sakit sakit. Lagi satu bila glucose yang terbakar, dia akan stimulate otak ang supaya rasa lapar lapar lapar lapar. Pastu konfem ang akan makan dengan banyak sebabnya glucose metabolism ni boleh buat ang lapaq nak mampos.

Baru-baru ni, professor ada habaq kat aku. The latest research cakap, kalau nak kuruihkan badan secara consistant & tanpa rasa letih, ang just jalan ja. tapi syarat dia mesti kena lebih dari 1 jam. Sebab pa meh aku habaq mai kat angpa suma, kalau angpa jalan lebih dari 1 jam, yang terbakar adelah fat, kiranya metabolism yang berlaku adelah fat metabolism. Kenapa kena lebih dari 1 jam? sebabnya hormon adrenaline tengah peak masa ni. hormon adrenaline ni akan stimulate enzyme lipase dalam badan ang untuk memecahkan segala lemak-lemak yang ada. Professor aku ni dia buat kajian kat adik laki dia, memang berkesan. Adik dia hari-hari jalan 4jam tanpa henti dalam masa sebulan, pastu berat dia dah kurang 15kg. Hebatkan? Pasni aku nasihatkan, petang2 tu ajak la roomate pegi jalan-jalan keliling kolej usha laki hensem. Badan pon kurus, hati pon girang. Tapi janganlah jalan lenggang kangkung. Takdo makno eh jang.



PENGALAMAN FATIN LIYANA SENDIRI (EWWWW)

Berdasarkan pengalaman akulah, memang betol. Aku ilang 9kg dlu masa lepas SPM. masa tu aku keja dengan mak aku kat company dia. Keja dari 8pagi sampai 5 ptg. Memang sah sah tak pergi jogging la kan. Tapi aku telah kurangkan berat badan secara tak sengaja. Yang pasti, aku banyak berjalan dulu. Sebabnya keja aku ni macam bos kecik, kejap2 pegi bank setlekan payment itu ini, pergi office supplier amek sample, pergi beli makanan tok mak aku. Walaupon naik kereta tapi disebabkan selalu takda parking and takut keta kena clamp, aku jalan memang laju & banyak. Kadang-kadang aku sering tertanya-tanya adakah aku sedang bermarathon?

Anyway, aku makan macam biasa, keje penat makan mesti mewah maaa. Takde diet. Tapi aku tak sentuh junk food langsung. Umah aku takda junkfood sebab adik bradik suma laki depa tak makan junk food. Beza la masa sekolah dlu, sikit2 biskut. sikit2 biskut. Hampeh masa sekolah dlu walaupun aku training basketball tiap-tiap hari tapi berat aku tetap bertambah jugak. Ni suma gara-gara crash diet ngan junk food. siot ja kan. Tapi takpa, amek pengajaran. Dalam buku cakap, weight reduction yang betol-betol berkesan adelah sebanyak 0.5kg seminggu. Yang tu memang dia kurang takkan naik lagi. Buku understanding nutrition lah cakap, kalau salah ang p maki author dia k.

Dulu berat aku turun dalam masa 6 bulan. Kiranya bukan lah drastik. Dia turun sikit-sikit. Masa tu ramai makcik makcik dok tego aku, 'eh atin dah kurus sekarang macam tyra banks ape rahsie?' ok part tyra banks tu tipu makcik tak kenal tyra okayh -____-. Masa tu tak belaja medic lagi, aku pon tak paham napa aku punya berat turun kan. Masa tu aku ingat kalau diet gile-gile dan bersukan je boleh kurus teeeheee. Last skali berat aku stop kat 42kg. Memang kurus sebabnya aku ni tinggi 161cm. Masa tu suma orang risau pasai pa aku kurus sangat ibarat haiwan yang terpelihara daripada kepupusan. Pastu aku pon naikkan berat jadi 44kg. Dan constant smpai la ni. dah 3 thn ek. Tapi baru-baru ni aku sedang menaikkan sikit lagi untuk mendapatkan bentuk badan yang sexayyy. kiki jadi berat aku skang in between 45-46kg lah.




ok tu jelah yang dapat aku simpulkan kali ni. kalau ada sesiapa nak berkongsi tips boleh la, any doctors wannabe yang ada futher info regarding this, bole la same-same kte share-share kan ilmu ye. Aku ni belaja je medic tapi banyak je tak tau hehe. Tips ni berdasarkan pengalaman sendiri dan apa yang di belajar. Kalau tak bersetuju jangan kutuk, sebaiknya gunakan ayat-ayat yang berhemah untuk membidas point-point aku ye hehe. harap korang gembire dengan entry ni setelah sekian lama aku tak update. chalo bete.

Thank you for reading this entry !

269 comments:

1 – 200 of 269   Newer›   Newest»
myra anne said...

okeh.suke sgt entry nih! mmg sesuai utk kte..hahaha

cimut munniey :) said...

nice one! woah! pinggang u terbaek ah :P

ff said...

berat i 50 kg..xtau la perlu ke trunkan lagi??

nurul ain said...

fatin.. hmm.. hmm..
dpt kurangkan atau menipiskan lemak2 tepu kat bahagian paha & punggung x ah klu berjalan mcm tu?

aku nih ari2 berjalan. da 3 tahun kot. tp makin naik adelah.oastu besa bawah, atas ok la. sadis sadis =(

Nur Amalina Razali said...

thanks kak atin !huhuhu baru tau care diet yg betol..ngehh3x :D

ardinihumaira said...

dni dulu kes kerja gak la banyak jalan plus pakai high heels 4 inci memang reduce fat tahap kritikal. dari 57kg--->41kg dalam masa 7 bulan. tapi memang penat kerja. tak sempat fikir nak telan twisties nak sedut coke nak makan coki2 ke ape memang tak sempat. langsung.


tapi sejak sambung blajo balik berat naik 43-45kg. maintain 2tahun pastu skang tetiba lepas cuti semester hari tu dua bulan, skang jadik 48 kg. omaigod omaigod rasa nak terloncat2 jerit lari marathon satu bandar gtau berat badan dah naik selama 3 4 jam. konfem pastu kurus balik ye tak. tapi tak buat je la sebab memang tau malu besau wat cemtu miahahaha....



btw, bulan puasa ni nak praktikkan makanan berkhasiat. InsyaAllah..


thanks dear for da nice tips!

:::Nor LiYaNa SaNa'a::: said...

HAPUSKAN MAKANAN RINGAN!!!
saya suka ntry nih...

donna said...

aha bebeh! i'm so gonna try this! thanks atin!

Siti Nurhuda Husna Zulkarnain said...

Wah! Best entri ni! Betullah ingatkan nak diet takyah makan apa-apa. Tapi just kurangkan sahaja. Pastu, nak jogging malas. Patutlah badan naik. Hehe. Yang tips jalan kaki tu suka sangat. Sempoilah! =)

Atika Na said...

"kacau anjing tido"
hahahhaha. ada like button tak fatin liyana? Like it la!

good tips. baru taw pasal slow walk tue. kirenye x payah susah2 nak lari dekat trackmill tue laju2 kan?slow speed dah cukup nice.

but, en shafiq roslan cakap, actually boys tak bape suka perempuan yg kurus, slim or lanky. isi sikit lg menarik. :P

<3

Anonymous said...

fatin...lau biskut cap ping pong, jacob low fat, tu sume ter list dlm junk food ke..... i igt tu tak termasuk pown....

nyna said...

entry best!
nyna tiap hari turun naik bukit tp tak kurus2 jugak.
msti kes salah makan.huhu

Sizuka said...

atin..
next entry bg tips kasi gemok pulak eh.

heee. tension berat bdn xnaik2 lgsung.. kurus sgt dah ni.

@ku d! sin!e said...

sume nak kurus...
sape nak jdi conel..hahaha

Nur Syazana Ramli said...

um....if possible...leh ltk gamba atin before trun bdn? huh~~~

n ske sgt ntry ni coz sgt mmbntu..tQ!

Anonymous said...

akak suka dgn tips2 atin, memabntu juga la,tp nape kasar sgt pnggunaan bahasa atin? podah la, sekeh la, mcm2 lg la. tak nmpak kelembutan perempuan melayu. sorry dgn teguran akak tu ye.

dark r0se said...

bagusnyew tips neh~;) tq~;)

Syafiqah Sabki said...

wah fatin thank u so much coz ingatkan tentang diet yang betul nih..memang tgh diet sekarang nih before going back to malasyia..takut baju raye x muat..tapi tgl sebulan je lg..wuuwuu..mcm mane nih

syamin ariffin said...

Thanks 4 this entry... Smalam senior msk blik,dorang wat ujian metabolism,body fat range segala bagai..inget en,even berat ni 41..tade le gemok mne..
bile cek2..nahh hamikk kauu,body fat range aku exceeded dr yg sptotnye..adoyaiii...so kne trun ar jwbnyee...bile pikior2 balik,mmg diet ak selama nih salah..ptot ar tmbam mambam..ehee..thanks again Liyana..

naz said...

perghh wa caya sama lu babe

RazFiRa said...

entri yg best =)

cik nur said...

bukan setkat dapat berlajar mcm mna diet tp mcm blajar medic la plak hahahaha:)
thanks 4 ur big info nie byk membantu la oke :)

lydiarahayumahmod said...

akak akan try tips atin.
->No junk food
->amik breakfast
->jalan laju-laju di petang hari
=)

nak cuba sebulan dulu.pastuh nk tengok hasilnyer.
agak tension berat berlebihan nih.
padahal tiap2 minggu g panjat gunung.
pelik!

-ilyannur- said...

wahhh nk tryyy!

cik saba said...

waaa..bgus snggu entry ni..i pon tngah brdiet skrng ni..thank yek 4 this information..
i share entry u ni kt fb i k..:))

anak mak enon tu.. said...

jadi stalker dah lama tapi arini baru nak tegur.. malu! huhu..
btw.. baru je plan nak crash diet.. haih... kensel kensel!

R I N I . R A N I said...

hi fatin. nice entry & nive blog u hv here. btw, i'm ur new reader. hehe..

off-topic jap yer. i suka sgt tgk pic u yg last tuh, yg pakai baju kurung, posing dpn pintu. actually i dah lama cari inner scarf yg tak melekap di kepala mcm yg u pakai dlm gmbar nih. tapi tak jumpa yg nice one. care to share where u bought it?

thanks..............

Nsyzwni said...

yeay !
sokong la ngn tips kak fatin tu , !bernas lol ! maklum lah student medik kan . msty tau sume tu !
wani suke "Buang sume makanan ringan dalam dunia ni !" heheh .
nak2 student, lagi la tak elok nak makan :P

RedLife2Love said...

suka entry nih.. best la.. harus dipraktikkan.. no more junk food!!! hope so~~

lionteen said...

lionteen mau kurus...
mau ikut la ini tips:)

bubblesphoto said...

wah,

congrats.. dh lost weight,

i plan nk diet during this fasting month..sahur i plan nk mkn quaker oat jer..

minum air kosong 8 gelas sehari..
tp kalau fasting mcm mane nk minum byk? hahaha...

Syariniey Amran said...

ghupenya biskot lagi bahaya ek dari nasi.hmm
sib bek xmkn biskut je.ehehe.
tp lau biskut jacobs tu pon sama ker?
huhuhu

A person on Earth said...

Aku gak yg x kurus2...huhuhuhu




http://thetripledots.blogspot.com/
http://blogger-heart.blogspot.com/

Hidayah Hasnani said...

kak atin oiii.. berat noi ni 38kg xmo naik2 nieh cmne?? mcm anak dara cicak kobeng berkeliaran je.. ;(
btw betol la kot. ari2 sy jln kaki naik bukit ke uni. tuh yg payah nk biak lemak kot. dahla bantut, kurus.. org pndang pon cm simpati gila.

qierana said...

eee,atin,44 kg? x nak tambah lg k?

a n o n said...

not bad. lately my body weight naik drastically and i need some tips to lose weight..and i stumbled upon ur post. thanks

*btw, i never know that tidbits adalah xelok 4 diet. thanks again.

=)

rosealley said...

kacau anjing tengah tidur??hahaaa

oh, mekaseh ye tips2 kamu, sangat berguna!

bukan ct nurhaliza said...

termasuk biskut weetameal jacob ker? biskut lemak hupseng??? explain plis.


to anon yg ckp psl penggunaan bhsa.

minta maaf.aku kurang setuju. ni pandangan aku lah...aku xrase pon bhsa dia utk entri ni kasar. "podah n sekeh tak kasar der." tu kire ok lah. as long as bukan sialbabicelaka dan lain2 carutan..itu dah cukup ok.

kalau buat gune bahasa buku xde sape nak bace beb. cop! mungkin aku jer yg xnak bace. haha


p/s: buat lah pop-up window. senang, sambil komen sambil bace blog;)

cik ena merduwaty said...

cik fatin boleh tak kasi tips macam mane nak naek kan berat badan lak...hehe..i ni kurus sgt la,..huhuhu

anish fauzy said...

thanks for the tips :)

soffya cik bulan said...

sgt berguna tips ni..tertnya2 gk cmne atin kuruoih cntik..akak 158cm nk turn smp 43kg ni..skrg 52 kg...hu..mahu2..mahu...

Nurzy said...

nice..:P

♥ kisah aku, kau dan kancil ♥ said...

kamu memang cantek.. hehehhe..
skang dh taw camne nk kekalkn diet yg btol.. heheheh.. :)

isha said...

wahh...
i ske ur entry...like22x
berat sy 57kg... arrgghhh!!!... tapi sy same tnggi ngn kamu.... cmne tue... huhu...

nk turun 7 kg jea.. plzzz...
hehehe

boleh plak mintk2 cmtue kan... :p

lagi satue nk tmbah... jagn minum air pas mkn.. tuk elakkan perot kamoo buncit..
after 1 hr u can drink water.. ok??!!

EpoL ღMadd said...

kamu sangat indah :)

~fisha~ said...

badan saye kurus, tapi muke tak kurus.. cane tu?haha.. sampai bf panggil alien..hak2..

Lulu caldina said...

cam kuwus sgt jer..kang owang salah tgk..sangka tiang upanye owang..ngee..larik...

Fatin Liyana said...

hey sume thanks sbb komen. tp kte tak larat nak jwb satu2 hehe...pepon appriciate it much!

nurul ain.... bentuk bdn pompuan mmg pear shape. so kalao ade fat deposition, die akan deposit dkt bontot kehkeh sbb tu bwh ang bsaq. try la jln laju2 1jam setngah tanpa henti tiap2 hari. gerenti berat akan turun. wlpn ko dah jln 3 thn, tp mungkin jln lenggang kangkung je. sbb tu xberkesan


dini...pehhhhhhh byknye lost weightttt!

Fatin Liyana said...

pasal biscuit tu, biskut jacob atau marie je yg bgs. lain2 bskut sume high calories. tapi tak disarankan amek biskut sbgai main meal. biscuit ni sesuai utk in between meals je. sbgai penahan lapar org kate. remember, dont go overboard. sbb processed food ni high in salt. bhy :)



anak tdung syira boleh jadi muncung kalo die longgar. bole refer to tips tutorial syria sy ye :)



oh berkenaan bhs sy tu, mungkin agak kasar, tapi saya selese hehe..mtk maaf tidak pernah berniat untuk mengganggu ketenteraman awan.



sile lah cube wahai awek2 sekalian. jalan laju2 smpai peluh2 tau tiap2 hari. pastikan posture bdn juge btol. barulah bole jd sexaayyy hehe

Anonymous said...

suka ngan entry ni, yg lain2 pn best gak! sgt bguna utk suma awek2 yg nk kurus, thanks fatin, you rock bebeh!

emieysandra said...

ye ke dulu berat 51?
mesti comel kn dulu..nape xletak gambar?
but skg more cantikk la!!

~_^

Anonymous said...

cra NAEK kn brt bdn yg sht plak amacam?? x mahu underweigth dan x mahu juge % fat yg brtmbah byk tp berat tmbh sikit je.. bole tlg ke?

qɐɥɐʍ zzɐuɹǝ said...

like dis entri~~~
<3<3

Anonymous said...

kalau diet time puasa plak camne ye doktor? puasa nak dekat ni,hr rabu ..nak redi

melah montel

e.l.i.z.@ said...

thanx for the info...really useful ♥
but then, can u pls upload yr previous picca..looking fwd to see u in 51kg :P pls ye =)

kerabatASTANA said...

tentang jalan tue setuju sangatlah aku nie~buat sume orang kat luaw sane... especially yg wanita2 tue-belajar belajarlah jalan kaki laju-laju--no need sampai berlari-tapi biasakan jerk jalan gi mane skalipun lelaju kan sajjoerk langkah anda tu--insyaallah after diz u ols telan hape banyak-banyak pun takdenye nak nek berat melampau2 sebabnya korang punya metabolism badan dah jadi tinggi. lagi pon elok untuk jantung juga

buktinya aku since sekolah sampai sekarang aku x pernah cecah berat 50kg dan kena serangan jantung! WOHA~~
*p/s:lelaki lagi suka perempuan yang jalan laju ikut rentak dia daripada yang terkedek-kedek buat dia pula kena tunggu jalan ngalahkan mak datin nak pelamin. hahaahhahaa

Lyana Hisham said...

nice one ;p

ieQa sWetLuv said...

tapi rasanya kalo ade tembam2 sikit nampk cumel gak kan ngee =)

Anonymous said...

wow!
i've gained a lot of info thru this entry..fatin,share tips kasi perut kempis pulakkk..

budakMEDICitu said...

haha..naice! kte otw nak turunkan berat gak nih..so far from 52 >> 48kg n berangan nak smpai 45kg je, mmg la cdg nak diet cara sihat..tapi memandangkan dunia clinical yg tersangat bz ni, dlm ms 3mggu terturun 4kg. adoiyai! drastik sungguh~

Siti Nadiah said...

hehe, nice tips . haha i akn cube sedaya upaya , cehhh :))) TQ

shazika said...

sis
lawa layout baru


saya nyer berat 39kg tinggi 154cm
bulan pose ni mungkin akan turun lagi
sob3!

miss ghia said...

sys liya ,,
camne nak naek an berat badan aeh sys??
sys tulis macam senang jea na naek...
ade tips ta ? huhu =)

*masshie* lollypop~ x) said...

thanks for da info ;)

mv medi said...

tips utk gemuk ade x?

cikCOKLET:) said...

gud info! nk kuruk nk kurus!
ewahh!

MOMMAHOLICSURI said...

love this entry so much! :)

cik kumbang said...

kalo nak gemuk lak cmna?...ngeee~

Syarfiqa said...

im trying to lose some kilos now so thank you for the tips!! =)

eizy_noor_izza said...

thanks 4 the good info :)

emideraman said...

hye atin..tingin nk tgok u pic mse 51kg ehehe..musti shomelll..upload lew :)

btw kalo nk nekkan berat cane ek? da lame usaha xdpt2 neh..i pon tggi 162cm..berat skang 45kg..da nek cket dri 42kg :)

gimme ur tips k :)

zyezah said...

sangat setuju dengan tips u ni. hehe coz i pun cara yg sama turunkan 20kg from 85kg->65kg dalam 2 bulan,tanpa crash diet! cuma beratkan eksesais sikit. tp sangat kagum u sangat cantik. masyaALLAH, :D

wanie said...

mmg btul tips ats semue tin..
cz it was happen to me too..hehe..dlu gemokk xtrkire..skang da ok ckit after loss 12kg..but still struggle to get da ideal one..hehhee..nvr give up..yeaahhh..
hehehe..gurl..ex kmns..rite..hoho..

Hezan Aurora said...

hi dik..keep on writting ye..i'll read..u such a sweet gurl..:)
i'll be 1 of ur follower dear...take care..

fana said...

waaa... berkesan camtu sekali??? i WILL try!!

msdeiyana said...

wahh! tq soooo much! den tongah try nak lose weight ni.. :DD

msdeiyana said...

wahh! tq soooo much! den tongah try nak lose weight ni.. :DD

Whoda said...

wwuuu~ jelesnye...
neway suke lah baju kurung ijau tue..
cantek gile.

syer. said...

sis..u sgt chantek la..suka tengok..natural beauty tu..

btw..skong skong entry ni..dulu after spm penah tak makan nasik for 3-4 months..ganti ngan roti n milo suma tu la..berat mmg trun banyak sangat2..dari 55 smpai 42 kot..pastu da stop dah..mula2 boleh maintain ag berat..tapi dah stat stadi ni..tambah stress ngn assignmnet bagai..mlm tak tdo..so kje makan je la..skang hamek kaw..berat dah 53-51 je..takleh dpat nice figure cam dulu da..pastu skang nak stat berdiet balik..sob sob..

n entry ni sangat sangat membantu..(:

syananoriza said...

akak nie comel la...hehe...dpt jmpe blog nie pon dri abg caye..mane die dpt ntah...hehee...saye suke post nie..tip kuruskn bdan..hah..saye nye bdan kalu dri kepale smpi pggang ok...bab yg pggang smpi bwh tu..haha
xbole bla..cmne nkkuruskn drumstick tu r?hhhee

cik jue said...

bgus nyer tips :)
sk..pasni no more skip mkan..hehe
sy nmpak kurus tp berat smpai 50! (~_~)..cm ne 2....

edora said...

fatin cmne nk nek kn berat bdn...sy pnye brat bdn makin lama makin susut...dr 48 trn 46...pas2 trn 44....trn lg 42 n skrg dh 40...pdhal mkn cm biase je....dlu time lpas spm berat snang2 je nek....sy pnye tggi 158....nk kna neak kn smpai bpe ye tok dptkn cutting yg mnarik...

fariha said...

hee. best entry nih. nak cubelah. ;)

Wana De'Amor said...

kesimpulanyya kena HARAMKAN junk food! bykkan minum air..mudah je nk diet ni...demm!! sebab dulu kecik2 mak tak kasi makan junkfood..then bila da keje..da ada sdri punya uwangnya...melantak junkfood cm org kebulur! mmg padan la x kurus2...huargh2...err...ada tips nak elakkan makan junkfood x? kihkihkih

Si Gadis Semasa said...

suka ini entry lahhh :)
boleh dipraktikkan !!

nur camie said...

anyway.....sory to interupt.....nk tnye cket.....camne u ley naikkn brat bdan ek......i nyer brat 42kg n tggi 160cm....my bmi out tros.....huuhuuuuu.......pnat la dok mkn jew.....bdan xnek gak.....ish3....

gadis said...

tengah mencuba nie...law turun berat badan nie...tq fatin...hehehe

Dia.Honey said...

nice tips atin...
as for me ai banyakkan berpuasa sunat...heheh so far alhamdulillah...ok gak diet melalui cara berpuasa...selebehnya banyak minum air n berjalan kaki je...once a week buat aerobics....now manage to loose 5kg already tak kira lak dalam berpa bulan

Balqis Shahril said...

hye fatin,..
chanteek la baju kurong uh,..
bli kat mane?? hihi ^_^

hafizah alias said...

thankss fatin! sgt bergune tips2 kamu. sy ngah cube nih. :))

saya suka shawls s.s.s said...

bestnye entry ni..lwk pun lwk...so informatve..

che fara @ fanadz said...

cik adik~~mau pinjam entri ini.nak kongsi dgn kwn2 yg tgh diet.hehe,dun wori ya, i'll give them your link.

ilyaarawks :) said...

Akak, dulu time akak sekolah menengah kan, berat akak berapa ? Im afraid la, rasa macam tak normal pulak. :(

adalizee said...

canteknyer baju :)

Nur Afiqka Rohmat said...

suke tips ni...
thanks 4 da tips...
nk share ae..
sharing is caring..hehehe~

Intan said...

nice entry...

akn cba try..hehe.

Nurul 'Arieffah Osman said...

hmm... ok, i'm new to your blog.. cuz i just heard about u from my sister in law.. even though entry nie da lme, tp still nak ugak komen cuz nak jugak gtw pe yg u tulis kat entry ni ade betulnye..
b4 i'm working at this place which require me to stand more than 12 hours, walking and sometimes you might to run.. kesan nye, my body become pack and da xde lagi lemak2 berkrim x disukai ramai.. after pantang, memang diakui ade lah lemak berkrim yang lembik2 nie lepak kat badan nie... then die sume da kne halau gara2 bekerje macam nie... so, berjalan dgn cepat memang dapat kurang kan lemak bekrim yg memang dibenci ramai...
anyway, nice blog!

Anonymous said...

like tis tips...

Fashionista said...

ok...sy try.....xkurus gak..xtahu nak ckp pe...huhuhuh

TIA said...

FATINNNNNNN! best nyerrr!
hukhukhuk! tia punya nafsu makan!! fuyoooo. main lahaappp je! betulll! xdpt kalo xmakan... mmg gile makantau! :'( mst nk mkn mkn mkn! tu je keje :P

ShaZa's said...

Salam atin,
Akak first time baca blog awak nie. Sukeee ler...and tips yg atin bg nie mmg menariksssss..n atin very daaa kiutttt..cumilll..(hahh..kembang da la tuuu hehehehe)

5teEn'S... said...

oh dear...u do inspired me so mucho....

dr.nnhk said...

best tips ! :)

Maizatul Akma said...

KAK FATIN, KITE TULIS PASAL ENTRY NI DALAM BLOG KITE AND AMBIL PIC KAK FATIN UNTUK ENTRY TU. HOPE KAK FATIN TAK MARAH. TIME KASEH :) SYG KAK FATIN HEEEE~

nur amalina said...

salam,klu nk kuruskn pipi plak mcm mana?sbb ur face xtembam sgt n xcengkung sgt..sweet je:)
btw,ur blog is so much interesting in ur own way..keep it up!

.:sHe.her.haNaNie:. said...

terime kaseeeeeeeeeeeeeeeh!

PENPEN ^^ said...

gile besh tip ni..akan mencuba ^^
thanks for sharing

leena aunie said...

tens doct...kena cube ur tips ni hehehe

HaNaqistiNa said...

Haiiii... rase syok jew bace entriii nie... rase Nak cube la segala tips yg ade nie..... hehehehehehe....

vyerheart said...

Thanks for the tips

Anonymous said...

hoho..part kcu anjing tdo tuh lwk..

i smbung blaja kt uk..so, org rmi expect i akn mmg akn gemok..sbb konon2 uk kan sjuk..tp mak aihh..brt mkin trun ade r..

my tips??
g kls lmbt2..so ari2 bole marathon terkejar-kejar g kls lmbe gn lecturer..haha

yUmiEsA sUriEa said...

aku suke entry ney..harap2 berkesan kat aku...

ilhani_nurash said...

interesting..nk try gak ler..haha..thx ye,atin..

Are-Gya said...

FL..NK SHARE KT BLOG BLH KN???

AiRitzu said...

Ak pon gemok gak dolu2,peha byk lebih2 kt tepi,nk beli suar pn ssh. Pastu stat dgr lgu korea smpi jd fanatic,ngan dance2 dia ak apal n practice. 3bulan dance brat ak dr 56 trun 51kg,npk xbyk tp dr segi prubahan saiz mmg ketara. Xde dah lebihan tepi2 peha 2.

Lg 1 nak kurus air mineral adalah very CRUCIAL sbb dia agen pembakar lemak, dia xde lemak xleh tbakar xkira korg excersice bpe lme. k dah.

hanna_smiley said...

sukanyer ngn entry nie...ermmm..da bermotivasi t0k kurus lagi nie...heheheheh....

Pn.Ibu@Martina said...

thanks for d info dear....

sharing is caring kan...

anne lalola said...

so much inspiring me to do the right way in doing the 'diet thing'. thanks :)

freeman said...

nak kurus laiii...
banyak2 la lariiii
nak tips cara larian yg effiecient?
baca running tips ni yerrr

Mama to Syeds said...

cantiknya awak.. love your picture wearing green n black tudung posing dpn pintu.. akak pun baru nk practice your diet tips..

Anonymous said...

setuju dgn tips fatin ni..yeay2x..nti nk ikot la...

mizzmyera said...

sis,mekasheh sgt2,,bg tips ny..
ptotlar berat owg xtron2...
ary2 mkn beskot coklat;p...mlm2 lak selongkar kabinet n peti sjok..
hrp jewp xbreakfast n lunch...

azzra shaheen said...

uishh..bgus beno..timo acih la..nasihat berguna ngat..:)

[muni] said...

thanks.. seriously, best entry niii :)

loverozie said...

waahhhhhh.....ske2....entry ni......thanks tau da bg tips ni.......hehehe.....
sy akn cuba follow tips ni.......:))

♥ Fazzy Zahary ♥ said...

entry ni sumpah best!shomel n best.sangat suke!!

-mawleen93- said...

baguih yg amt la n3 ni..like3~ :)
Sy xske jln2 kt luar umah,,cuz kwsn yg xmengizinkn,,so sy jln2 lam umah.kucing pon turut join 4 kaki jogging lam umah..amacam??hex3~

blackforest said...

askum..
seyesly..mmg best entry akk..
kite ske gler bc..hehhe..
butt..kite da cube butt still xtrun brat..
adkh ni dsbbkn kte nie mkn junk food..walaupn dlm kadr yg sdikit??
actually..kite byk gler bjln..
n pi college ponn nek tangggggee..
xnek lifff..hahhaha.. :P
pe patot sy wat ek??
ke sy pelu 2kar mind set spye bpkran pstif??
hellp me..

berat kite arond 56kg n tinggi pon dlm 150..
dleemma..
:((((

nadd said...

ADORE YOU SYS <333

izryn halim said...

Fatin, thnx for the tips!
I pun dlm proses utk diet since badan naik gegiler time cuti sem hari tu. but, i tak tau plk yg biskut tuh lg tinggi kalori? teeheee! sbb slalu pgi2 i just take biskut dgn susu low fat jek. btw, thnx for the tips. skg bleh teruskan diet dengan cara yg sihat (^___________________^)

ila_rahman said...

thnk 4 the tips...
mmg nk trunkn brat bdan ni sbb mkin ari mkin tmbam..huhu
hope tips ni dpt mmbantu...:)

^_^ yUyU fLy d0t c0m ^_^ said...

wah, bez la tips nie (thanks ep)....hurm, i pn dlm proses nk diet gk coz berat badan dh nek, malu r nk g claz pkai seluar :( skank juz pkai baju kurung je, hari2 plak 2....huhu...btw, i nk try jalan2 keliling 1 uitm pasni..hehe..doakan ye semoga i b'jaya :D

AHMED FAIRRUZ said...

hebat....

Aula said...

bestnye tips nie.. Can I share this tips in blog and link it back??
Thank you darlss

Aula said...

bestnye tips nie.. Can I share this tips in blog and link it back??
Thank you darlss

salwaabubakar said...

mohon share.

cicak, said...

tk , nak copy boleh , HEHHE

Wani Yasmin said...

Saya ni budak skolah dan aktif dlam bola jaring.Saya seorang yg berbadan besar.Saya klau diet,saya just x mkan nasi...okay x klau diet camtu??

Myra Jay said...

Tips yg saaaannngggaaaatttt berguna.. Thanks ye Fatin... :)
Nak polow ar tip nieh..hehee

beena said...

haha~sius terase-__-"
pasni nak try tips bru ni la=)

Nurull 101 said...

wah..bagus entry... kene try nih... huhu.. berjayakah aku.. huhu.. tp point berat bdn turun tanpa sedar sbb jln laju2 around sejam stiap hari mmg stuju sgt2. sbb dulu travel gi keje n jln2 la leh turun sket... pastu, benti keje dah naik balik.. ohh tidakkk

CONTENGAN GEMUK♥ said...

like this <33

kura-kura bau parfum said...

waooo . . bisa-bisa

AHMAD AZRI BIN DERIS said...

wah nie yg nak cuba nie...hehehe...utk lelaki agar2 jadi x???...heheheh

amira :) said...

tq... for this entry. senanye da bce byk kali da, tp br hari ni nk komen. hehe. to sesape yg nk gemokkn bdn, buat vice versa dr ape yg fatin suroh nih. LOL!!! jgn ikot. bahaya. but i would like to suggest u take more carbohydrate ok... tips lbh2 x tau la. saya ade mslh gastric. so every 3 meal utama saya akn amek n saye pastikn saye mkn 6 kali sehari. doktor sarankan mknn diambil kerap tp dlm kuantiti yg kecil. tp TU LA MSLHNYA!!! saya nih jenis pelahap tau x?!! T___T kecewa ngan diri sendiri. everyday i try, but akhirnye terpaksa saya carry antacid sana sini. huhu. lg satu faktor may b sbb jadual klas yg pack, so meal pon x menentu. so saya ade satu botol serbuk fiber (blh bli kt farmasi), utk memastikn sy cukup nutrition. mmg bdn saya agak berisi tp bkn obese. x nk r kurus sgt. nnt x sexayyyyy!! haha... tp saya ske amalan bawa buah dlm beg. dulu selalu buat tp disbbkn terlalu sebok, nk bukak peti ais amek buah pon x sempat (haha tipoooo!!!)

Aisumi Chan Kawa'i said...

waaaaaaaa!! teruja sangat.. insyaallah nk cuba.. skrg pun memang dalam proses nak kurangkan berat badan ^^

Fadhilah Bakri said...

Last two months aku hilang selera makan. Cuma mkn sekeping roti gardenia dan segelas duthlady lowfat. dan hasilnya lost 15kg daripada 68kg!tu pon hasil daripada bantuan joging sebanyak 3km setiap hari sampai osmet aku heran.
dan sejak tu setiapkali aku makan aku akan takut dgn kandungan kalori sampai segala nikmat makanan aku tolak tepi sebab nak maintain kurusss.


sekarang, aku dah ok semula dgn apetite. few days ago aku timbang naik 2kg dan menggelabah tak tentu hala! sekarang badan aku tgh sakit2 dan takleh nak jogging.. Aduhhh!

apa opinion ang kalo aku nak maintain beratbadan area 48-53kg? ape alternatif selain joging memandangkan betis aku sakit sudaaaa..

PurpuleBlossom said...

Huda suka dengan entry fatin pasal nk kurus ne..berjalan kaki memng help kita a lot kalu nk reduce n mantain kurus.. sb huda dlu ms blajar suka jalan g shopping mall bila stress blajar.. just jalan2 a few hours.. disamping boleh rs happy.. ngok2 brg.. bdn pun leh mantain kurus..

Anonymous said...

kak fatin,betul ke jalan je leh kurus?lebih 1 jam tu mknanya jalan 1 jam lebih tanpa henti ke?

c gemop said...

kak,,,cmne ni?berat sy lbih kurg 70 lbih laa,,,,pstu haid sy lame dh xmai,,,,doktor kate,,ini trjadi kerne berat bdn sy,,,so,,cmne sy nk turun berat bdn sehinga haid saya kmbali sprti biase???plezz reply my comment,,,,its important for me~~~thnax kak,,,

Hafifi Borhan El Said said...

i nak kurus gak...kasi lg macho...hihihi

.: immi :. said...

awk sgt kurus ok!!

weird : ttbe2x 49 to 59 . nak turunkan xboleh2x hmm

1. xpnh crash on diet sbb xpnh menjadi.
2. xpnh skip meal.. nafsu makan ya rabbi.. hhehe
3.junk food mmg da kurang.. air gas pun xminum.. musykil ni..
4.kacau anjing tdo mau jadi gila .. silap ari bulan kne gigit.
5.jalan lebih 1 jam ?? time ble la plak kn.. kat mall je la kot
6.

CheQ Sue said...

tenkiu for the tips....

no junk food = memang menjadi. walaupun lambat tp berat ttp turun. sampai ke la nih jarang sgt ada junk food dlm umah...beskut2 mayat pun xde...hehehehehehe

dh byk bulan la jugak me buat ikut tips u..

tenkiu again..

misS myRa said...

suke sgt dgn entry ni.mmg betul jalan banyak bantu dalam proses kuruskan badan.myself dulu kuat berjalan.pegi keje naik bas..saje plak tu pilih bustop yang agak jauh sikit dari rumah.tmbah thrill siap2 pegi keje pakai high heels wlau kt ofis mcm2 kasut dah spare.but sejak ade kereta, kurang berjalan, berat badan pun naik.kita sama tinggi la..but berat sgt lah beza.hhehe..but its okay.. now sedang kembali nak kuruskan badan.love dis info love the walk too!

fara said...

salam hye..xtau la awk perasan ke x commen ni,, actually,, saya nak bagi tau ni, saya nak 'curi' entry awk ni.. msok dalam blog saya..and saya nak cerita kat org ramai how 2 get a good cutting like u. maaf kalo da amik baru bagi tau..:) neway well done..u are super douper great la !!:))..

irah-aku.ummi said...

good tips,tq
sharing is caring :)

nany said...

sgt suke entry ni..

TNZ!! <3

art with azrasophie said...

best sangat...saye nak try diet macam nih...insyaAllah...

::..With Love..:: said...

Tips yang menarik,hehehe..
Smile always ('',)

Pink Ribbon Cumie said...

ada ark gambo time gomok2 dulu2 tue...? nk tgk....huhu

mek said...

mahu share ini..n mahu ikut ini diet!sgt simple ok..hehehe n sgt bguna!:)

hanyasukasuka said...

suka entry ni.. bes3
bole la kurus lpas ni..hehe

~eZmALiZa~ said...

taknak cakap pasal diet. semua org cakap ttg nya.

tp nak cakap, pandai fatin cakap loghat utagha naaa... walopon ekau oghang nogori.. hehehe =D

how sweet fatin. :)

eh, i am the sister in law of Nurul Arieffah Osman who commented above.

mimIE e-MimiE said...

perghhhh...caya lha kak fatin..ehhh....doktor fatin...kak nie adek nak tanya lha kan...kira kira..kalu kita nak diet tyme bulan posa.....mcm mna erkk...minum ayak banyak ka...mkan nasi banyak kha....ce cite...ce cite..

wan said...

Alhamdulillah...berbaloi2...hehe..akhir nyer x sia2kan usaha awk..:)

miazara_choose said...

hahaha..btol2 atin..dats d best way..patut r ms keje kt Cats Whisker dl berat Atin(nama sy pn Fatin..hi3)x naik2..asik bjln jer..penant,punggah stok,lyn cust,kemas butik..skang ni dh jd mak org..so..rsnyer kejar ank2..kdg2 pon rs nk muntah!;p

aida hashim said...

kak fatin ni kategori underweight ke ? saya tinggi 161 gak, tpi tmbang hri tu pling ringan boleh dpat 49kg je. just nk tahu. ;)

wanja said...

salam kak fatin.. mekasih yew bgthu semua tue.. skrg bru la jaja thu... selame nim salah la jaja diet.. patut la.. bla trun jew berat bdn secara mendadak.. dn bla naim p0m mendadak jgk... mulai skrg leh la ikut tips kak fatin.. mekasih sgt2 jaja ucapkn..

Bicikut said...

meh la tgk cara saya diet :)

fierul said...

tips naikkn berat badan tak ada ke ? berat saya ta naik pon2 . mkn la apa pun tetap mcm tuh jgak .

Sara Akasha said...

hye fatin..nice blog dear..sis suke bace fatin punye blog..byk info :)) fatin leh sharing x cmne fatin naikkan berat bdn coz sis punye tggi around 161-162cm..tapi berat 42kg...nak naikkan dlm 46-47kg..pls help me..thanks :))

Pqa Smoochies said...

ouh..berkesan ni berkesan ni...macehh akak :)

safwan seth said...

Kacau anjing yang tengah tidur. nice, ohsem

ayus korset said...

fatin blh share tak tips..

Nafisya Ismail said...

terbaik lah....!

shekien said...

betul la. sy setuju. kalo kite makan bisku e or junkfood lain memg x de istilah diet pun. Berat x turun2 pun. nak try lah cara awak ni.Thanks

Antara Kisah said...

sy nk pakai la petua FL nie. . . berat sy 56. . . nk jd kn 50 lh ke FL? heheheh. . .

A Girl Like You said...

Seriously, thanks for the tips Fatin Liyana! Love u! :)

Anonymous said...

kak fatin ni kategori underweight ke ? saya tinggi 161 gak, tpi tmbang hri tu pling ringan boleh dpat 49kg je. just nk tahu. ;)

Anonymous said...

kak fatin ni kategori underweight ke ? saya tinggi 161 gak, tpi tmbang hri tu pling ringan boleh dpat 49kg je. just nk tahu. ;)

baity che awang said...

woahhh
nice one!
baru jumpe care diet yg betol
gue diet sllu x mnjadik!
sebab ape tau
sebab skip meal!
haha
memang nak kena sekeh la kan
thank you ha =D

Anonymous said...

wah pinggang rmping..hik3..anyway bpe tinggi u? nk imagine ni,yela berat kter nk 46. haha

oren lemon said...

wahhhhh,... cayala kak fatin..hehe.. ni bru btol cre nk diet an.. i like ur style kak atin..:)

zubir shah said...

errrr kurus ke??

Love Razila said...

Thanks...dapat gak ilmu baru. Berusaha untuk kuranglah just 4kg only..hampeh punyalah payah nk buang 4kg but i try follow ur advice =P

arina said...

sy sokong diet mcm ni..mmg btol,junk food adelah punca gemokk >___< percayelahh..sy pon mmpunyai ketinggian yg same mcm fatin dan tengah nak turunkn berat bdn..sy pon nk kongsi ape yg sy buat sekarang;

1)pagi2 sy xbreakfast..sy juz alas perot ngan air milo,air milo n air milo..xde yg lain selain milo..sy letak milo byk2 tanpe gule =).klu jus buah pon ok jgk!

2)sy lunch awal around kul 10am,11am atau 12am.biasenye sy mkn nasik lemak/mee yg dibeli pg td..klu sy lapar lps tu,sy akan minum milo atau jus buah(beli yg natural mcm sunkist n peel fresh).klu yg lelain tu,gula je lebih.cemane nk kurus..kn?kn?

klu xsempt nk beli mknn,sy akan makan roti kentang cicah milo..heheh..kdg2 sy cicah teh o je..

3)makan ptg plk,sy akan pastikan mkn sblm kul 8pm..maknenye,lps balik kje trus mkn...klu lunch td sy mkn nasik,ptg sy xmkn nasik & begitu jugelah sebaliknye...klu mlmnye rase lapo,minum aje jus buah utk alas perut..nk mkn buah,maleh nk potong..nk beli pon maleh la jgk =P

finally,jgn sesekali mkn junk food..fast food masih ok tp cbe kurangkn jgk...nak me'rase' tu xmengape..

ble sy dh cube care ni,perut sy jadik semakin kecik..nak isi mknn byk2,perut sy akan jadik ketat n xselesa.ramai jgk kgkawan yg tegur sy smakin kurus..seluar pon dh byk yg longgar..heheheheh.... ;P

siti noorhajar binti mohamed saufi said...

tq kak fatin...sngt bguna info nieee

Anonymous said...

Syok abis!!! akak baca N3 dik non kita nih..best!!! bagus idea2 dri anak2 muda sekarang ni. camni la baru leh ckp CEMERLANG, TERBILANG & GEMILANG!!! syabas!!!
Aishah Dollah (Facebook)

~ a!en syAh!rAh ~ said...

thnkz you for information..
sayer pown tgh diet..
n information mcm nie sgt bergne...hahaha..
tq..

akmal zayyin said...

wahh,,nasihat yang santai..

Iffah Rosdi said...

thanx FL for d tips~ mmg sgt2b'gune~
patotlaa berat saye naik pas msuk u, upenye sbb slalu mkan jajan huhu...

Iffah Rosdi said...
This comment has been removed by the author.
Si Matatajam said...

Berkobaq smangat nk kuruih nih...
I'm new blogger. Plz visit my log mymatatajam. blogspot.
lg best kl bleh follow n leave comment kan..kan... Kamsahamida.... Tul tak ejaan tu...

Irfa said...

kamu mmg cantik dik
sejuk mata mandang ;)

Missoyaa said...

Thanks for sharing :)

amelina zulalan said...

kak,camne nak dpt 'A' dlm biology ? coz , selalu ye kita dpt B or C . thun ni SPM. ada tips x ?

Fitri Hayon said...

Salam Fatin,
Memang betol ape yg FL katakan. Jauhkan dari makanan rignan. Makan mengikut waktu.
Untuk menurunkan atau mengurangkan berat badan adalah bergantung pengambilan kalori seharian. Setiap tindakan atau perbuatan yang kita lakukan memerlukan badan kita untuk menggunakan kalori seperti becakap, bernafas berjalan dan sebagainya.
Segalanya bergantung kepada jumlah pengambilan kalori. Sebab tu kalau diperhatikan pada setiap bungkusan makan ada terdapat maklumat pemakanan yang menentukan kandungan kalori.

@ty said...

tin boleh x klu guna basikal...klu kita berbasikal setiap hari plak perlukan brp jam and jauh eik....untk turnkan kolestrol dlm badan and dekat bahagian bawah perut kita eik?????

@ty said...

klu naik basikal boleh hilangkan kolestrol x...ambk brp lama n jauh plak eik????

hunny milo said...

betul lah... dulu zaman study kat kolej, tiap ari gi kolej jln kaki...berat maintain je...tapi skang dah keje,g keje pun naik kete, keje pulak dalam aircond je, xkuar peluh langsung...balik keje tido je... hamekkkk kauuu... 10kilo dh naik... huwaaa....

«Oldest ‹Older   1 – 200 of 269   Newer› Newest»