Saturday, April 17, 2010

Nilam


Gambar hiasan. Boleh hias dirumah anda.


Eh assalamualaikum geng-geng sume. amacam kehidupan? Aku da abes exam kalo korang nak tau tapi aku tak tau nak buat apa. Dari tadi aku asek lipat baju, menyapu dan mengelap perabot dengan antiseptic sehingga licin licau berkilau. hahahaha tak boleh belah perenggan pertame je dah marketkan diri sndiri. ok aku tipu je sebanye. aku lipat baju tadi pon ade pitstop, baru lipat 2-3 helai. check FB. pastu lepas 30minit baru lipat lagi 2-3 helai. anggaran aku lebih kurang 6 baju dalam 1 jam. bukankah itu melampau ha? (-_-)


Ok tapi tujuan aku buat entry kali ni bukanlah nak suroh korang pertikaikan tahap kemelampauan aku terhadap aktiviti melipat baju tersebut. Aku ade cite nak story ngan korang. So aku warning awal-awal la eh. entry ni penuh tulisan. Kalau sape yang agak-agak mase die sekolah dulu, buku NILAM die penuh dengan sinopsis cerita-cerita, sampai tulih kat kulit buku semata-mata nak dapat anugerah emas NILAM, aku konfim dorang memang girang tahap kentang bila dapat baca karangan yang berjela-jela yang bakal gwa type ni. For those yang buku NILAM die kosong lengang ibarat padang jarak padang terkukur, korang boleh skip entry ni & tunggu aku buat entry yang banyak gambar k. yo lets cekidauts bayi.


Sebenarnyekan, aku yang korang jumpa atau kenal sekarang adalah insan yang berbeza kalau korang penah kenal aku tyme sekolah. especially form 3 dan kebawah. Aku sebenarnya dah tukar identiti ngan lisa surihani. Lisa surihani yang korang kenal tu fatin liyana sebenarnya. Kiranya fatin liyana bertopengkan lisa surihani tapi beridentitikan lisa surihani. tibe-tibe aku teringat yang aku banyak dosa, tak jadilah aku nak menipu. ok kembali jujur. (dahi kerut).


Sebab pa aku cakap aku insan yang lain dlu? sebab banyak gile perbezaan aku skng ngan aku yang dlu. dari suma segi, aspek, bentuk dan sahsiah. Dulu an aku sorang yang perfectionist. Aku bangun awal gila, pastu aku akan kemas bilik, katil aku punyalah tegang toksah cita. Sampai baling anak gajah pon, melantun balik anak gajah tersebut. Pastu aku akan pastikan katil aku takda sapa-sapa yang duduk sebab nanti tak tegang. Aku ingat lagi, adik aku Han, dia duduk kat katil aku pastu aku naik hantu mengamok tak tentu pasal sampai aku tak nak tegur dia 2-3 hari. Mak aih sungguh emosi bukan. ha ha


Walaupun aku bangun awal, tapi bagi aku, masa tu tak cukup untuk aku bersiap untuk g sekolah yang terletak di depan umah. Masa form 1-3 aku sekolah depan umah je.
Aku pagi-pagi dah mandi pastu aku gosok tudung. Lepas tu aku kemas bilik dan setiap kali ada satu kedutan kat tudung aku, aku akan bukak balik dan pergi gosok. Bila aku nak makan breakfast pon aku tak sandar kat kerusi sebab nanti baju aku komot. Dan kalau baju aku komot, aku akan bukak dan gosok semula. Tapi tu tak cukup bangang. Aku ada yang lagi bangang lagi, kalau tudung aku bentuk tak lawa hari tu, aku tak nak pergi sekolah. siyes weyh memang aku tak pergi. daripada orang tgk tudung aku tak lawa, aku lebih rela tak pergi sekolah. wlaupun sekolah depan umah je. ha betapa perfectionistnya aku dulu (-_-)


Pastu kalau perfectionistkan biase nak dipandang hebat dalam semua bidang kan. Sebab aku ni anak pompuan sorang dalam family, dan umah ni ada orang gaji, aku selalu dikaitkan dengan sifat 'konfem tak reti masak & buat keje umah sbb anak orang kaye'. Huh. Kat mana-mana aku pergi mesti orang ada tanggapan camni kat aku. Padahal aku punyalah rajen memasak dan mengemas rumah (ecece angkat bakul nampak) haha. Pastu aku buat ape korang tau, sebab nak buktikan yang aku ni bukan cmtu, aku pegi join Baking class. ha amek kau. Tiap-tiap minggu mak aku anta aku pegi belajar buat kek, muffin, buns & cookies kat bakery. Dah la yang join tu suma cina, orang tua plak tu. Aku rasa cam pergi melawat rumah orang-orang tua plak. Tapi aku cekalkan hati dan terus istiqamah menuntut ilmu hahaha. Pas aku da expert, aku baking and aku bagi kat jiran-jiran dan kawan-kawan yang kutuk aku dulu. padan muka kau. Masalahnye aku ingat sapa yang kutuk aku tu, baik btol aku bagi kat depa, percuma lak tu (-_-). Tapi kemuncaknye bila hari raya, aku buat kuih raya, sensorang kau tau. Banyak gila aku buat. Pastu aku pack dan bahagi-bahagi kat kampung, kat jiran, kat membe mak aku. Yang tak kutuk aku pon, aku bagi jugak. Sebab pa? sebab aku suka dengar dorang puji....'wahhh pandai anak perempuan u buat kuih, untung ade anak cmni'. hahahahahhahaha teruk gile perangai aku dulu.


Masa form 1 - 3 aku tak pernah datang kokurikulum sebab panas. Aku jaga kulit dulu. Macam-macam aku tepek kat muka ha. Asek-asek pergi watson cari alat-alat kecantikan. annoying gila aku dulu. Pastu aku kena marah ngan cikgu sebab suka hati mak bapak aku je tak nak join kokurikulum, tak pernah join marathon, tak pernah datang hari sukan dan aku sendiri tak ingat rumah sukan aku ape haha. Tapi aku tak kesah sume tu janji kulit aku tak itam. Pastu aku nak body aku ni solid. Jadi aku pegi speedy video dan beli vcd yang exercise dalam umah tu. yoga la dance la macam-macam la. Seminggu aku akan buat 3 kali, tak pernah miss. Aku dulu memang cekal dan berdisplin weyh...siyes tak macam sekarang.


Pasal study tak yah cakap a memang tip top. Memang top 3 memanjang sebab aku akan pastikan apa aku nak tercapai. Aku dulu gile berusaha kalau nak kat sesuatu benda. Aku tak pernah gi tusyen pon, sume aku belaja sendri. Sebab aku punya semangat memang kuat dulu. Aku boleh study tak bergerak dari meja tok berjam-jam. Apa aku join, aku akan pastikan yang aku menang. Kalau at the first place, aku rasa aku tak capable nak menang aku akan tarik diri. sebab aku takleh terime kekalahan. tercabar ego gwa bai.


Apepon tu cerite dulu, sejak masuk SBP & smpai skarang ni aku lah manusia paling tak berdisplin dan pemalas segala. Ha ha aku tak kesah orang tengok aku cntik ke burok ke janji aku bahagia. Pastu aku belaja pon biase-biase je takde nak aim melangit cam dulu. Janji result aku boleh buat parents aku proud sudeh..anyway, aku lagi suka aku yang sekarang sebab aku boleh accept being defeated. Yelah, takkanlah asek kau je nak menang, kau je yang terer kan. Skang ni aku lagi relax...tak amek pusing orang ckp pe..tak pentingkan sangat ego..dan yang penting skang aku senang redha dengan ketentuan Allah..dulu aku tak cmni, kalau apa yang aku nak tak dapat, aku akan pertikaikan dan revenge supaya aku akan dapat...ish ish melampaui batas betul ye kamu


ha dahlah itu saje cerite dari aku kali ni..entry ni takde maksud nak riak atau bangge diri ke ape, just nak berkongsi pengalaman dengan anda semua. no hard feelings ye rakan-rakan. take care !! dnt worry aku dah baik dah skng. jom jom kawan ngan aku hehe.


Thank you for reading this entry !

53 comments:

farah liana said...

alamak!! ada gmba kte! patutla x de org nk komen..haha

Fatin Liyana said...

farah mengongggg haha

org tgh tgk bola la~ hehe
ni farah mesti xbace kn sbb pnjg sgt haha

syazleen ismail said...

DR.. u very kelakar..haha
Nak trek u pulak la lepas ni. :D

Fatin Liyana said...

syazleen..
ni bkn kelaka u..ni cm mental sket haha..

ah ape mksud trek? adekah star trek?? hehe

hadiee said...

style. kekemasan katil amat penting. moga2 skrg pon katil hg still kemas. ke harapan. :D

Sizuka said...

kelaka biler bacer fatin punyer story.
agak sama disitu! hahaha.
zaman sekolah yang gila anoyying punyer perangai.
malu biler ingat balik~ uiseh:P

btw, hye fatin! haha.

Fatin Liyana said...

hadiee

haha thnaks...ktil skng kemas..tp xtegang ja sbb men lptop ats ktl haha

Fatin Liyana said...

sizuka

hi sizuka! haha malu an zmn sekolah dlu. mengongs gle. tp berani lak tu bgi tau org haha :P
hey thnaks dtg sni!

Iman said...

mcm best je jadi perfectionist. nak jugak lah =)

Fatin Liyana said...

iman

jgnnnn..xbest u! nnti hti u xtenang spnjg mase haha..pnt

hafiz f said...

hahaa nice one bayi ;)

Fatin Liyana said...

hafiz

haha nice ke bayi ke-2?
seb bek u knal i ms i msuk sbp, kalo x sumpah u xnk kwn ngan i haha

ween said...

agree with u Fatin, being a perfectionist memang sgt xtenteram. sbb da sah2 la nobody perfect, melainkan Allah. lepas tu bila kita expect everything to be perfect, kita akan end-up susah utk terima kekurangan. dulu I pun ada 'penyakit' mcm ni, but I think now I'm recovered. well-written entry, thumbs up :)

nuraink said...

teringat kisah lama? haha. agk la. meluat gk ak dulu. huhu. jkjk.

Fatin Liyana said...

ween

thanks girl!
couldnt agree more. i know u understnd well snce u were once at this shoes too. but hey both of us have changed. thats great huh :)
take care gurl. thanks for reading!

PermaisuriMON~ said...

ala comel giler blog ni! HAHAHAH
eventhough aku ex klas ngan kau pon, aku baru tau ko camni eh atin!

Fatin Liyana said...

nur ain

hahah that is so honest my dear
tp siyesly, cmna ko bole kwn ngan ak eh
sbb aku sgt annoying dlu haha


najahtol
hehe sbb kite xbape rpt dlu. kte rpt ms dah dewase ni ha hehe!

Nur hidayah said...

btul3... lyfe kdg2 bnde xbest gak..bukan baek memanjang..cam makan kfc.. xde sos cili thai xsyok...suke ah ngn kak faten..pe2 je ceria2 n accept je,tu yg besh!!dah ar lawa plak tu.. :)

Fatin Liyana said...

nur hidayah

hahah thats very funny! u suke sos thai eh?
akk suke yg bese je hee ble mkn yg thai rs nk pengsan . oh yeke? pdhal akk byk je merungut heh :P
take cr !

Siti Nur Ashikin said...

Dr fatin,
syazleen tuh maksudkan die nak trek u mcm dalm trek selebriti..
faham tak?
apa yang u faham pasal trek selebriti tuh macam tuh lah die nak buat:D

takott tak?

hehe.Saje je cakap behalf die, sebab die bff i..teehee^^

Fatin Liyana said...

siti nur ashikin

oh really? haha wah siap de bff dtg utk explain an gle mntap bonding korang hehe :)
asal bff i xdtg pon tok replykn komen korang. ni nk down ni haha

Siti Nur Ashikin said...

dorang piket kot pasal u cantekk sangat^^

haha.

kembang lah tuh!

Fatin Liyana said...

no im trying nk kuncup u know.
bukan sng hahahaha

yanny said...

Hi!
OMG ure cute.
and ape2 told here mmg sgt2 terbalik ngan my life then. hahaha
sgt 'COMOT' masa dolu2 tak bleh blah. Skrg pun 'COMOT' sbnrnya tp pandai cover skit.
But no, being a perfectionist is never a good thing, not for me.
So i def think that was a good move for you!

Fatin Liyana said...

yanny!

thanks alot. u really do think so? hehe yeah im glad that ive changed!

Adz_Razali said...

fatin sbp apa? xpe2, bdk2 sbp mmg comot..

Fatin Liyana said...

adz

hehe more than u cn imagine!
dlu kat sbpi selandar, melaka.
:)

Fatin Liyana said...

adz

hehe more than u cn imagine!
dlu kat sbpi selandar, melaka.
:)

piqaiqapiqa . said...

yeea i saw u as senior yg comel tp mcm sombong and susah nak dekat. hihi :p

Fatin Liyana said...

piqa

haha i realy was. i dnt like talking to people :(. but now im no longer sombong anymore. u can say hi to me anytime u know :)

sarah nik mazlan said...

sampai cmtuh skali ke fatin?OMG!!
anyway,for me u are too perfect dh the way GOD had made you..suke the new fatin!!have fun k dr.cantik!.. teringin nk meet up with u someday...
ceyh2,rase cm u artis lak..hahaha

captain anjang said...

hahaa kesah kehidupan ko ni kalo wat novel mesti laku.g stat nulis skang cepat!leh wat bsiri2 haaa

♥SYAFIQAH ♥ said...

bab katil ngan tudung tue sme la kak fatin..hahaha :))

Fatin Liyana said...

sarah

haha thanks alot! u kte terharu ni. kte beriye nk jumpe zaquan & tetibe ade org nk jumpe kte plak an. hahaha
kte blik mesia nextweek, nk hv fun la ni hehe~



anjang

haha sengal anjang. tulis LI pon mls, nk tulis cerite ape ntah lg hahah.


shafiqah

haha really? tp u stil keep that attitude with u ke? hehe

cikmi said...

haha sntiasa lawak entry2 dr.fatin nih!adeh!hebat btul time kcik2 eh..pk nak putih je tau!hehe lwak2 ;p

Anonymous said...

huhu..comey laa kamu..
kak fatin,ape akak beli kt watson yang tepek kt muke tuh..kite nk tiru r..kite baru form 2..rase cam ade sikit2 nk jadi cm akak fatin.huhu..kecik2 dh pk nk cantik...:)

sarah nik mazlan said...

ooh,fatin balik msia ke next week?
for how long?anyway,if dtg klcc,let me know k..i can treat u..i work there,at tower 1..really hope can meet u in person..huhu..>.<

Fatin Liyana said...

cik mi

ha tau xpe. melampau goddivas kte ni kecik2 pon asek nk melaram jeh! haha :P malu malu. eh dear thank u! rjen cikmi wat entry sal kte. appreciate it much!



anon

haha adik jgn tiru kehidupan akk yang kearah goddivass itu ! dlu akk li mask, scrub la, eyebag mask ma mcm2 la buang wet jeh!

Fatin Liyana said...

sarah

wah for real babe? baiknye u! xpna jumpe org baik cm u hukhuk. okayh~ let say kalo i terpegi klcc i let u know k hehe :) thanks alot!

cikmi said...

haha wajib kOt wat entry bila de blOg2 yg best!salah 1 nye blOg kamu~hehe tharu ek?pe lgi kasi blnja mcD la bila blik malaysia nnt!!hehe

~pinkylixi0uz~ said...

mmg leceh bile jd perfectionist. sume bnda nk perfect. okla tue u dh changed. kalu x sure rs tertekan jiwa..hehe.
teringat zmn skul dulu2.
+_-

deqyalalink said...

hahhaha menakutkannnn...wahh aku dulu tak macam kau.. baju komot tudung rosak sbb iron pun aku tetap pegi skolah.cume aku pemalas lari rentas desa tu jelah. kalau rentas desa je aku buat2 sesak nafas. tapi kalau lari 100m aku org pertame kat balapan. penipu kan. bye ! :p

amnas amin said...

Sempoi aja..

Irine Nadia MaRceLLo said...

wow!! tulisan dia utk entry nih besau lahh! terbeliak mata smbil membaca:D

af said...

salam..
nak tnye sket bleh?
knal x anira syazwani or nuzul ain?

af said...

salam..
try la tgk zanriasboutique.blogspot.com
n jelitasara.com...

hafiz f said...

hahaaa ad plak..
ms awl2 dlu kt sbpi pn u sombong pe..
agagaga
skrng kmaen bayi lg kn ;)

haziri said...

Uih cerita yang ekhlas.. Betul2 kalau kita jer yang menang, abis tu orang len xkan nak kalah jerk mcm maikel sumaikel tu. kan dah kalah sekarang. spe suh masuk smula race.padan muka... haha..

ady said...

wah wah mcm x puas jer baca ftin pnya cerita..
best,hehe update lg,update lg, update lg tinnnnnnnnnn nkkkkkk bacaaaaaaaaa

Lana kimie :) said...

Haha disebabkan buku nilam saya 2 3 buah satu tahun jadi saya sangat rajin untuk bace entry yg pnjg2 :D

Sgt best cerita u, hee ni bukan cerita ni kenyataan kan. Bab tudung tu kita sangat same. Kalau bntuk tak lawa sikit je terus gosok lagi smpai menangis nangis kene marah sebab dah lmbt prg sklh. hee ;)

UkhTi_ ATiRaH said...

Inilah kehidupan, tak semuanya sama, tapi setiap saat kita akan belajar untuk menjadi y lebih baik. Apa y penting, semua manusia boleh terima kita seadanya..

Really love and enjoy reading ur blog..

(^_^)

darxniq said...

ahahhaha....gler2...nih esei ker ape....

ok2..smbung bace balik...muhahahhahaa....pit stop jap..:p

MarDiyana said...

Hye Fatin.. saye baru2 nih je bace blog kamoo..
dan jangan risau, aklau ade lagi esei panjang2 gini, saye mesti bace sebab ske membace n mengarang... haha..

n mmg kisah itu menarik.. n yupe... true. lagi bagus jadi yang rileks n leh adapt semua menda kan.. just wanna say, think the positive way.. aura tu akan buat kite lebih berseri2 hehe.. take care Fatin.. assalamm.. :)