Tuesday, April 13, 2010

Tutorial : Tips memakai tudung Syria yang SUPERB!

Assalamualaikum.
Dewasa ini, email aku sering basah kerana dihujani pelbagai soalan-soalan yang menarik tertarik kaw mmg da bomb la wey. Ada suara-suara (ecece suara kaw) yang mengatakan bahawa aku pakai tudung syria nampak smart la sebab tak melekap kat dahi pastu sesuai sebab muka aku bujur dan pipi aku tak tembam. Salah tu. Siapakah gerangan yang cakap pipi aku tak tembam?? Terguris taw tak sebab pipi aku ni dah terang lagi bersuluh tembam nak mampos.



Kaw tengok ni kaw tengok ni..dah macam pinggan taw tak (-_-)


Tapi tidak apalah pipi tembam mungkin ada hikmah contohnya kalau nak tdo kat meja dalam class tu tak sakit sangat sebab pipi ni dia bertindak sebagai penebat dan pengurang friction antara tulang muka dan meja. Disebabkan muka dah bulat cam pinggan tapi nak pakai juga tdung syria, jadi harus berusaha sehabis mungkin supaya muka nampak bujur. Sapa terasa, dia patut ikot tips aku nak bagi ni hehe.....



Tips 1 : beli anak tdung kain COTTON. kerana dia selesa, serap peluh, senang dibentuk dan elastic. Siyes weyh, aku suka anak tdung syria yang cotton. Memang senang bentuk !

Tips 2 : kedekut gila, tips ke-2 pon pakai gambar yang sama...hahaha. Ok kalau anak tudung tu ketat (biasa beli2 mmg dah ketat sampai melekap kat dahi pastu keliru eh ni muka ke bola), korang jangan lupa TETAS JAHITAN KAT BHGN BELAKANG anak tudung tu. kalau korang tengok gambar kat atas, ada nampak kan aku tetas sikit. masa nak tetas tu, jangan tetas banyak-banyak, tetas sket & try. tetas sket & try smpai la korang dapat bentuk muka yang korang nak.


Tips 3 : Ha...aku tak bapa suka jenis kain macam anak tudung kat atas ni..dia licin, susah nk bentuk pastu kalau tetas dia jadi tajam gila rasa macam boleh mencederakan orang lain pulak. Kalau aku lah...bila pakai jenis yang ni, dia suka bergerak-gerak dan tak istiqamah cam kain cotton. Pastu mulala rasa tak selese.




syria cotton hitam. darkness


syria cotton purple. bengongness


syria cotton dark green. Sweetness


syria cotton pale purple marble. 

muke tak nmpak bulat kan kan? ahakz best gle tak yah buat plastik sejeri pon muka boleh nampak kurus. anyway aku beli suma anak tudung syria on9 ja kat akedsyria.blogspot.com in case kalau korang nak tau. tapi banyak je orang len jual kat facebook aku tengok. bole la usha. ok itu saje. selamat mencuba rakan-rakan :)


Thank you for reading this entry !

121 comments:

  1. knape ltak gmbr. bkn phm klu tgk gmbr. bwat la vdeo..lg sng phm...hmm thu opinion aku la..

    ReplyDelete
  2. wahhh.. terima kasih atas tutorial ini. heee.

    ReplyDelete
  3. wah....yeay! kak atin, org ingt kene tetas banyak2..rabak weh syria org..hahahaha..

    ReplyDelete
  4. style2...tp pe beza tudung syria n tudung2 lain?...

    ReplyDelete
  5. to anon.
    vid leceh ler. lmbat nau na upload. kecewe den.

    cik nad.
    same-same cik nad yg comel!

    johlabu.
    gembre ye kamu

    aiza.
    hahaha comel gle aiza. jgn berlaku kejam terhdp anak tdung syria.

    ReplyDelete
  6. salam.
    hye fatin.
    nak tegur2an hye2 disini..

    kite pun kan.. sbnrnya ada jual jugakk tudung syria.. murah2an.. rm13 jer. kalau beli 3, dapat rm10 each!~~..

    lalalallaaaaa

    semoga maju jaya doktor

    ReplyDelete
  7. den memg la tringin nk boli syria neh..tp an..susah bebeno le nk carinye..den xsoka nk bli on9 neh..
    ksian cik hana zaty tggu den punyo pic pki syria..adoyai!nway..thanks 4 da info eh..den suko blog ekau..

    ReplyDelete
  8. hehe.sgt bergunaa.thank youu:))

    ReplyDelete
  9. bagus kerudungnya...cantik pula orangnya... ^^ salam.. aku follow :)

    ReplyDelete
  10. seriously tak nampak tembam?... huuu~ will try coz cm tembam saya lebeh kurang awak je.. :P

    ReplyDelete
  11. mana nk beli skaf tudung warna warni..dr atin beli kat mana tudung?
    tudung syriaa sungguh mnawannnnnnnn~

    ReplyDelete
  12. Hehe..dear..u da tau ur prize yg i bg?waaa..i takot u xsuke but, i hope u will like it that inner,best for u!:-)

    Cosmo Ladies

    ReplyDelete
  13. xuraaa :)

    thnaks alot! mak kte kate die dh receive parcel yg zura anta tp die xbukak lg hehe..
    kte xblik cuti lg, blik nnti bru kte dpt tgk adiah yg xura bg ! thanks alot gurrrlll xsaba nk tgk mesti tntek!

    ReplyDelete
  14. ohhh aku penah wat yg tetas kat blaknag tu sbb sempit gila muka pon dah cam sudu hehehe

    ReplyDelete
  15. da try tetas...
    tp bl pki mcm ape je...
    kurengggg cntik...
    xmcm u pki el0k je.. :((

    ReplyDelete
  16. ade 1 tdg syria tp x pnh pakai sbb rsa cam hodoh sgt coz dia melekap dgn ketat.Bleh la cuba petua tu nti.Klu ok leh la beli tdg syria manyak2.he..he..

    ReplyDelete
  17. mari lah singgah blog saya fatin.
    saya ada buat tutorial how to wear shawl version video.
    harap2 sudi lah tengok :))

    www.ayiechan7.blogspot.com

    ReplyDelete
  18. thnks..i wil try..u mmg cun pki tudung nie..hehe..+_-

    ReplyDelete
  19. ooo bagus nya tips nih . akak pun tak pakai tudung ala cam nih sebab takut botox nampak ...nih dah ada tips nih ley terai

    ReplyDelete
  20. xphmlah. ade ke efek klu tetas kt blakang?? haha.. aku xpnah pkai tududng ni pon. tp cm brmnt.

    anon ni xsme dgn anon ats.

    ReplyDelete
  21. awuwuwuwuw...
    hye kak fatin~ anda telah mendapat mandat..eh2 award dr saye!
    terimalaa award comel ini!

    www.namakuaiza.blogspot.com

    ReplyDelete
  22. tq tuk tutorial ni..tp awk pakai mmg cantik le ;p kena ikt bentuk muka jgk kn..

    ReplyDelete
  23. orang cantik pakai apa pon cantik :)

    ReplyDelete
  24. waaaaaa...sangaaaaatttttt laaaaaa cooooooooooooooomellllllllllllll..:)

    ReplyDelete
  25. semlm br pas tmn mak sy g bli tudung...sy sempat gak tanye la mne 1 tudung syria,rpe2 tudung syria ni pki 2 lapis rpe nye...n mmg nmpk agak ketat kalo xtetas...

    ReplyDelete
  26. hehe...menarik2.boleyh cube neh.thanx cik fatin

    -aishah-

    ReplyDelete
  27. Iya bikin dong tutorial using tudong nya.. Tq

    ReplyDelete
  28. ow yeahh...mmg TERBUKTI BERKESAN..ehehhe...i da try and skang muka da xnampak bulat sgt...hahhaha...THANX (^_^)

    ReplyDelete
  29. he..fatin mmh semualajadi comel n gorgeous...

    akak pn suka pakai anak tudung syria, tapi gabung dgn selindang...


    tpi inspirasi mix2 kaler tu dari fatin...thnks eh:)

    ReplyDelete
  30. HohOHoho..
    Thanks dr!
    Walaopun terpaksa membedah my inner syria yang banyak itu..
    tapi sy redha..
    kerana,dengan sesungguhnya, dapat la mengoperate semula bentuk muka yang ala2 lebar bak talam tuh..

    thanks a lot!!!

    ReplyDelete
  31. wah, tips yg hebat!!!thanks a lot, balik nanti nak try

    ReplyDelete
  32. trima kasih tutorial ni
    i byk gler tdung syria, tp bl pakai tembam bam bam pipi cam leyh buat lompat..kne testing ni

    ReplyDelete
  33. terima kasih utk entry nie... ada tudung syria tapi mls nak pakai sbb nmpk bulat.. so.. nak try nie..

    ReplyDelete
  34. Hi Fatin. how are ya? i was browsing thorugh ur blog and going thru the tutorial u posted on how to wear the syria inner. the problem is for Tips 1: yg kena tetas tu...where do i tetas? is it the one we sarung je kat dagu or the one on the neck? thanks for ur clarification ya.

    ReplyDelete
  35. yeayy suke tgk sys pakai tdg mcm tuh .
    Nampak gorgeous gilaaa hokeyhh
    heee
    mmg nak tao pon d way 'How Fatin Liyana wear her hijab or inner syria'?

    Heee so thanks a lot buat tuto nehh
    nak pakai mcm sys la time graduation day kat school :)heee

    wish me luck ,sys :)

    ReplyDelete
  36. kwn2..kalo nak beli syria cotton..bolela pg blog daku.ade buat pre order syria cotton plain standard and labuh punye..sila jengok ye.
    http://hijabslover.blogspot.com

    ReplyDelete
  37. dah tetas still nampak muka macam bola. hukhukhuk. fatin liyana tulun saya !!

    ReplyDelete
  38. baru tahu kena tetas baru dpt mcm tu. thanks a lot!

    ReplyDelete
  39. hai fatin, nti buat tutorial mcm mana nk mix n match shawl n inner bleh x? kadang2 xsure nk mix n match shawl n inner.

    ReplyDelete
  40. uixx...
    ak xley kai ank tudung nih
    mmg sejibik cam bola kot
    ahahaha
    penah try la skali
    lepas tu haram jadah ak nk kai balek
    mmg xley la nk kai nih
    tp ak kangen bangat sih..(nk kai ank tudung nim lor_)

    ReplyDelete
  41. haha..bwu thu seyh..patotla ku pkai cam bumii jer..thnx!!

    ReplyDelete
  42. cantik lah . suka entry nih , baru ku tau (:

    ReplyDelete
  43. tenkiu dear..puas ku pikirkan..cemana la org lain pakai anak syria cantek..ble ku pakai..bulat mcm bole...huhu..

    ReplyDelete
  44. thanks dear,,,love it,,,awk mmg superb lor,,,,

    ReplyDelete
  45. u r my role model n inspirations dear!

    http://blueberrycheese3324.blogspot.com/2010/11/try-new-look-urmm.html

    ReplyDelete
  46. wah lawa lah inner die. act, sye baru na pkai tudung. mmg sesuai sgt lah dpt jmp inner mcm ni. pena jgk nmpk inner cotton tp jenis laen la. mcm ta selesa pkai. so da nmpk ni. na try pla lah. hehe. like this entry. <3

    ReplyDelete
  47. menarik tips nih...
    nk try pasni..huhu

    ReplyDelete
  48. cik fatin liyana.. boleh tnye sket la.. saye x faham nak tetas tang mane.. bahagian belakang bawah kepala ke.. atau bahagian belakang atas kepala? harap siapa2 tlg gtau.. thx

    ReplyDelete
  49. dik atin <3,
    thanx manyak3..akhirnye,akak berjaya juga pakai tudung syria.fyi beli dah setengah tahun,pastu try pakai memang jadi bola..td pagi try cm dik atin ajar,WOW!!!sonot..bleh la gwa bgaya dgn tudung syria pasni..thanx sgt3..

    ReplyDelete
  50. suka suka suka...
    ooo cmni rupa xnk bg bulat...
    trima kasihh..

    ReplyDelete
  51. wow..so smart..i lyk ur style sis...

    ReplyDelete
  52. wah tips yg sgt bagus...
    sy dh cuba tp ada mslh sket..
    kan inner syria jeni berlubang kan..
    cemane xnak kasi rambut terkluar2 kt blkg yer..?dah sanggul rambut ketat2 pun still xleh tahan lame..
    serabai jer jadik...
    ade member sajes pakai anak tdung biasa dulu yg nipis tu b4 pkai inner (da try ok tp panas beb.berpeluh2 heish..ada tips x?

    ReplyDelete
  53. bukan tetas yg sebelah lagi ker?..
    dah tetas sebelah ctu tp xde effect pon...tp klu tetas yg sebelah lagi tu baru jadi..betul ker?...

    ReplyDelete
  54. kamu sungguh sweet....

    ReplyDelete
  55. Sis nak tanye.. inner cotton ni mana yg sedap dipakai yg ada awning ke atau yg tak perlu ada awning.. yg fatin tetas2 tu ade awning tak?

    ReplyDelete
  56. fatin, tunjuklah skali camne nak pakai inner 3G edast tu... yg leh senget menget tu..tak reti lah..

    ReplyDelete
  57. ngeee~~ suke2..masyeh nuh sis kasi tnjuk ini care..^_^
    klw x,mmg muke spesis bola aih-_-'..da tw neyh,atleast leyh jdi bola rugby..kui3

    ReplyDelete
  58. salam cik fatin tomey.. just wanna ask, tudung tu tetas kan belah depan yang kite pakai(tapi belah bawah)ataupun belah belakang? ade yang ajar saye tetas belah depan yang kite pakai tu.. tp awk tetas belakang.. which one? huhu faham x? o sy cakap cm keling? :P

    ReplyDelete
  59. thanks for sharing. I really need this tips. I'm a "beginner" in this world...lol...i was a free hair girl...now, i'm wearing scarf ^^

    ReplyDelete
  60. cntik2..
    emmm yg inner dia dh paham, tp kalo tudung yg dipasangkan dgn dia tu nak beli kat mana,, yg saiz tudung muka tu luas smpai blh belakang inner?

    ReplyDelete
  61. Hye kak fatin. Yeah umur saya baru 18 :) Hihi so kne panggil kak fatin lah kan :) Anyway, saya tk suka sgt pkai inner syria sbb muka saya sgt BULAT :O Tapi saya ade satu jeh inner syria colour hitam. Pkai pun skali jeh sbb ada function lah. Bila saya bukak post entry kak fatin saya rasa mcm nk cuba try buat lahh. Thanks fr the tips! :)

    ReplyDelete
  62. kenapa,kenapa & kenapa saya try still muka bulat cam bola???
    tlg jawab. T.T

    ReplyDelete
  63. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  64. hello sis..nak tanya..smua inner syria yg sis pkai mmg totally cotton ke?sbb depan dy cntek. :)

    ReplyDelete
  65. Laaa setelah sekian lama dok usha semua orang pakai inner syria hapa yang tajan sangat, rupanya tetas! Aiyekk memang blurr habes. Okay okay thanks alot Kak Fatin :DD

    ReplyDelete
  66. slm..ank tdg yg i tetas 2 lembut glew..dh tetas tp die jatuh terkelepet lak..phm ke..sgt huduh..mcm pki ank tdg xcukup ketat.xtau r kot2 i terbeli slh cotton lak.

    ReplyDelete
  67. salam,

    actualy tetas die dekat bhgian depan tapi dekat belakang (yang dekat leher tue). tetas kasi longgar sikit,tapi jgn over tetas.sebab tu ada yang longgar habis..if longgar, korang pakai shawl.korang letak peniti dekat tepi pipi tapi kedalam sikit bg secure sikit.so die tak gerak2 and nampak kemas.harap dapat membantu..=)

    ReplyDelete
  68. siyesly terbaek.. tips2 nie akan akyn ikowt..
    tenkiu FL :)

    ReplyDelete
  69. dulu malu nk pakai tudung tu..pasai muka bulat cm bola..skrg dh xsegan dah..tengkiu..(^___^)

    ReplyDelete
  70. dulu malu nk pakai tudung tu..pasai muka bulat cm bola..skrg dh xsegan dah..tengkiu..(^___^)

    ReplyDelete
  71. salam. sy baru nak berjinak2, try2 pakai syria, tp match dgn selendang coz, bdn chubby n muke tembam. any suggestion mcm mne yg sesuai?

    ReplyDelete
  72. haha..siyes klako blew bace akak pnye babling..ktawe sowang2 cam owang gle..
    neway,very like that info(n_n)

    ReplyDelete
  73. salam! fatin.. akak pon mmg lame dah dgr stigma pakai tudung syria muka bulat.. ahaks ade aku kisah... akak bedal je... hmmm tp ur tips blh dipraktikkan... nk ubah style skit! thx

    ReplyDelete
  74. i've tried this tetas2 thang after i read yr blog FL. WHOOAHH best2 , sbb muka da tak nmpk bulat2 dah :) haha, mmg superb arh.. after this nak kumpul inner cotton byk2.tanak dah beli inner yg lembut bagai tuh.

    korang, yg tetas tu kena tetas pd bhgian inner yg terlekat pd leher, orite..

    ReplyDelete
  75. tapi kn fatin. klu inner tu besar ? rambut kite plak licin ala2 lembutlah katakn. hahaha.
    cner ? klu ank tdung tu besar, dier jd xkemas n rmbut mulalah nk mejalor2 cm ank ular.

    cne fatin ??

    ReplyDelete
  76. Thnqs fatin.... mmg terbaekkklahhh :)

    ReplyDelete
  77. Dear fatin, thank with your opinion. Today 01/06/11 I try using your idea... using cotton inner + tetas blkg.... ramai kwn tanya why muka tak nmpk bulat.... thank you very much my dear coz now I kn bergaya gan tudung inner syria....

    ReplyDelete
  78. walopon agak terlambat, tp kn kak, sye, pkai cermin mate, so, syria tu mesti melekat kat dahi, bile nk bentuk cm kedepan, bagi ta melekat, dye akan kebelakang balek... aish~~ jeles2...

    -nurul-

    ReplyDelete
  79. WAhh bes bru tahu tips :) like sgt2..

    ReplyDelete
  80. suke yg kale ijau t0h. FL pakai suwit je nampak

    ReplyDelete
  81. aku pn slalu kompius, ni muke ke bola....hmmm

    ReplyDelete
  82. huhuhuhuh.. cik kak.. kiter buat xjadi pon... cemano??? ke kiter yang bengongness nih??? huhuhuhuhuhu.. tedeyyyy betull

    ReplyDelete
  83. thnks a lot <---really mean it

    ReplyDelete
  84. tips ni best! terus amik inner tadi, bukan setakat tetas tapi gunting terus dan try! Berjaya!!! Tq Fatin...

    ReplyDelete
  85. saya dah wat. tp xjd..why??huhu. keciwa..

    ReplyDelete
  86. saya pun macam fatin suka pakai inner syria. dah buka jahitan bahagian belakang tudung dan jadi muncung. serius tak suka yang melekat

    ReplyDelete
  87. Berkenan sangat bila tengok u pakai tudung kaler hijau.
    Chanteq :)

    ReplyDelete
  88. Nak tanyelah , kalau ank tdung syria yang ade double color tu camne lak nak bagi dia tak melekat kat muka ? ke sbb kain dia tu lembik semacam je

    ReplyDelete
  89. Kak tin , saya dah survey laman akedsyria kat facebook tapi tak de pun tudung yg mcm Kak tin nye . Nak sebiji ><D Please tell ..

    ReplyDelete
  90. canteQ3.!! nk try ugak lah lpas ney..thanks sis atin.. :)

    ReplyDelete
  91. Salam atin, nice blog...org nya pun cantik...dah glamer sekarang kan...but one important thing that u perlu jaga..Apa apa pun ingat Allah, solat jgn lupa...sentiasa humble dan dah tentu org akan suka.....baru jadi follower tadi...
    masa di kopi o corner saya ada tgok...

    ReplyDelete
  92. akak..yg akk bli inner on9 tu..ok k...
    bkualiti x??
    sbb sye ni jnis cm akk jgk..
    klo bleyh nk pkai yg sng tpi mntp.
    x mint serabut2 ni...

    ReplyDelete
  93. Hi kak Fatin:) akk bole x buat tutorial dkt youtube or dkt blog akk ni ttg cara nk pakai shawl mcm akk sbb sye mint gila tgk pemakaian shawl akk yg trsgt la cntik! (^o^)

    ReplyDelete
  94. hmm, akak .. sye x brape nk fhm tntg camne nk tetas tu, ? boleh akak explain lg sklali... thanks..

    ReplyDelete
  95. Hai. Kalau nak tetas tu, kira kira brapa cm ye?

    ReplyDelete
  96. cantiknya... n then, kak fatin ni xsombong... suka tgk kak fatin... comel sgt... eee.... huhu... tq for the tips....

    ReplyDelete
  97. hahha.. tHanks kak yana...! :* ihihihi.. mcm tu plak caranya.. ari mie ade beli anak tudung mcm kak yana punya tu lah yg licin.. dh tu ketat lak tu.. ada jgak cousin mie ajar dia suh tetas.. then mie xpuas ati mie baca blik blog akk btul... skrg bru faham... terima kasih... balik umah kang mie try.! :* love u

    ReplyDelete
  98. Akak menjawab persoalan saya la. Macam tahu-tahu je saya terfikir macam mana akak pakai syria dengan kemas sekali. Eheks ! xD

    ReplyDelete
  99. tq fatin 4 your information...patutla santik bile fatin pakey...he...

    ReplyDelete
  100. muka sis perfect jer pakai inner macam ni. Muka i still macam bumi sebab besar! Terpaksa tetas sampai setengah! Grrrr...tu pon nampak gemok T.T

    ReplyDelete
  101. salam..hihi..ingatkan saye sorang yg je ade idea gile2 nih....

    ReplyDelete
  102. fatin kahwin single lg ker kahwin ngan sy le

    ReplyDelete
  103. Hi..
    Baru je try pakai hari ni.. memang rasa bulat muka.. aku lagi tembam kott..hahaha
    Skrang ni ada inner magic nak bagi muka bujur.. tapi kat on9 jer ada.. cari kat masjid jamek x de pon.. jadi beli jer la yg biasa tu.. rasanya nak kena tetas jugak la anak tudung ni..huhuhu

    ReplyDelete
  104. salam. wahh bagus tuto ni FL :) bole try buat macam tu jugak hehe

    ReplyDelete
  105. memang nampak comel la..tutorial terbaik..

    ReplyDelete

Do you like my entry? Comment if you have any idea to share!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...