Tuesday, April 13, 2010

Tutorial : Tips memakai tudung Syria yang SUPERB!

Assalamualaikum.
Dewasa ini, email aku sering basah kerana dihujani pelbagai soalan-soalan yang menarik tertarik kaw mmg da bomb la wey. Ada suara-suara (ecece suara kaw) yang mengatakan bahawa aku pakai tudung syria nampak smart la sebab tak melekap kat dahi pastu sesuai sebab muka aku bujur dan pipi aku tak tembam. Salah tu. Siapakah gerangan yang cakap pipi aku tak tembam?? Terguris taw tak sebab pipi aku ni dah terang lagi bersuluh tembam nak mampos.



Kaw tengok ni kaw tengok ni..dah macam pinggan taw tak (-_-)


Tapi tidak apalah pipi tembam mungkin ada hikmah contohnya kalau nak tdo kat meja dalam class tu tak sakit sangat sebab pipi ni dia bertindak sebagai penebat dan pengurang friction antara tulang muka dan meja. Disebabkan muka dah bulat cam pinggan tapi nak pakai juga tdung syria, jadi harus berusaha sehabis mungkin supaya muka nampak bujur. Sapa terasa, dia patut ikot tips aku nak bagi ni hehe.....



Tips 1 : beli anak tdung kain COTTON. kerana dia selesa, serap peluh, senang dibentuk dan elastic. Siyes weyh, aku suka anak tdung syria yang cotton. Memang senang bentuk !

Tips 2 : kedekut gila, tips ke-2 pon pakai gambar yang sama...hahaha. Ok kalau anak tudung tu ketat (biasa beli2 mmg dah ketat sampai melekap kat dahi pastu keliru eh ni muka ke bola), korang jangan lupa TETAS JAHITAN KAT BHGN BELAKANG anak tudung tu. kalau korang tengok gambar kat atas, ada nampak kan aku tetas sikit. masa nak tetas tu, jangan tetas banyak-banyak, tetas sket & try. tetas sket & try smpai la korang dapat bentuk muka yang korang nak.


Tips 3 : Ha...aku tak bapa suka jenis kain macam anak tudung kat atas ni..dia licin, susah nk bentuk pastu kalau tetas dia jadi tajam gila rasa macam boleh mencederakan orang lain pulak. Kalau aku lah...bila pakai jenis yang ni, dia suka bergerak-gerak dan tak istiqamah cam kain cotton. Pastu mulala rasa tak selese.




syria cotton hitam. darkness


syria cotton purple. bengongness


syria cotton dark green. Sweetness


syria cotton pale purple marble. 

muke tak nmpak bulat kan kan? ahakz best gle tak yah buat plastik sejeri pon muka boleh nampak kurus. anyway aku beli suma anak tudung syria on9 ja kat akedsyria.blogspot.com in case kalau korang nak tau. tapi banyak je orang len jual kat facebook aku tengok. bole la usha. ok itu saje. selamat mencuba rakan-rakan :)


Thank you for reading this entry !

121 comments:

Anonymous said...

knape ltak gmbr. bkn phm klu tgk gmbr. bwat la vdeo..lg sng phm...hmm thu opinion aku la..

cik NAD -miszhelena- said...

wahhh.. terima kasih atas tutorial ini. heee.

johnlabu said...

:)

aiza said...

wah....yeay! kak atin, org ingt kene tetas banyak2..rabak weh syria org..hahahaha..

Syazwan Hilmi said...

style2...tp pe beza tudung syria n tudung2 lain?...

Fatin Liyana said...

to anon.
vid leceh ler. lmbat nau na upload. kecewe den.

cik nad.
same-same cik nad yg comel!

johlabu.
gembre ye kamu

aiza.
hahaha comel gle aiza. jgn berlaku kejam terhdp anak tdung syria.

misslavenderaida said...

tq...
nk cuba la..hehe

07raflessia said...

salam.
hye fatin.
nak tegur2an hye2 disini..

kite pun kan.. sbnrnya ada jual jugakk tudung syria.. murah2an.. rm13 jer. kalau beli 3, dapat rm10 each!~~..

lalalallaaaaa

semoga maju jaya doktor

iena_nazir said...

den memg la tringin nk boli syria neh..tp an..susah bebeno le nk carinye..den xsoka nk bli on9 neh..
ksian cik hana zaty tggu den punyo pic pki syria..adoyai!nway..thanks 4 da info eh..den suko blog ekau..

hajar said...

hehe.sgt bergunaa.thank youu:))

Aishi Lely said...

bagus kerudungnya...cantik pula orangnya... ^^ salam.. aku follow :)

Seri Wangi said...

cantiknya..cantiknya..huhu

~fisha~ said...

seriously tak nampak tembam?... huuu~ will try coz cm tembam saya lebeh kurang awak je.. :P

/Dayah//Nurul/ said...

mana nk beli skaf tudung warna warni..dr atin beli kat mana tudung?
tudung syriaa sungguh mnawannnnnnnn~

Xxura said...

Hehe..dear..u da tau ur prize yg i bg?waaa..i takot u xsuke but, i hope u will like it that inner,best for u!:-)

Cosmo Ladies

Fatin Liyana said...

xuraaa :)

thnaks alot! mak kte kate die dh receive parcel yg zura anta tp die xbukak lg hehe..
kte xblik cuti lg, blik nnti bru kte dpt tgk adiah yg xura bg ! thanks alot gurrrlll xsaba nk tgk mesti tntek!

deqyalalink said...

ohhh aku penah wat yg tetas kat blaknag tu sbb sempit gila muka pon dah cam sudu hehehe

eyra NadzeyRa said...

da try tetas...
tp bl pki mcm ape je...
kurengggg cntik...
xmcm u pki el0k je.. :((

NOORWAHIDAH MOHD RIDZUAN said...

ade 1 tdg syria tp x pnh pakai sbb rsa cam hodoh sgt coz dia melekap dgn ketat.Bleh la cuba petua tu nti.Klu ok leh la beli tdg syria manyak2.he..he..

SaiyidahAisyah said...

mari lah singgah blog saya fatin.
saya ada buat tutorial how to wear shawl version video.
harap2 sudi lah tengok :))

www.ayiechan7.blogspot.com

~pinkylixi0uz~ said...

thnks..i wil try..u mmg cun pki tudung nie..hehe..+_-

Miss Moon said...

ooo bagus nya tips nih . akak pun tak pakai tudung ala cam nih sebab takut botox nampak ...nih dah ada tips nih ley terai

Anonymous said...

xphmlah. ade ke efek klu tetas kt blakang?? haha.. aku xpnah pkai tududng ni pon. tp cm brmnt.

anon ni xsme dgn anon ats.

aiza said...

awuwuwuwuw...
hye kak fatin~ anda telah mendapat mandat..eh2 award dr saye!
terimalaa award comel ini!

www.namakuaiza.blogspot.com

MiSs TOrA said...

tq tuk tutorial ni..tp awk pakai mmg cantik le ;p kena ikt bentuk muka jgk kn..

cik EPAL said...

orang cantik pakai apa pon cantik :)

.::cik kutip::. said...

waaaaaa...sangaaaaatttttt laaaaaa cooooooooooooooomellllllllllllll..:)

Syazwan Hilmi said...

semlm br pas tmn mak sy g bli tudung...sy sempat gak tanye la mne 1 tudung syria,rpe2 tudung syria ni pki 2 lapis rpe nye...n mmg nmpk agak ketat kalo xtetas...

s h e e said...

hehe...menarik2.boleyh cube neh.thanx cik fatin

-aishah-

Qaqaa ! said...

eyqa da follow this tips :D

chartamaz said...

Iya bikin dong tutorial using tudong nya.. Tq

amyra said...

ow yeahh...mmg TERBUKTI BERKESAN..ehehhe...i da try and skang muka da xnampak bulat sgt...hahhaha...THANX (^_^)

soffya cik bulan said...

he..fatin mmh semualajadi comel n gorgeous...

akak pn suka pakai anak tudung syria, tapi gabung dgn selindang...


tpi inspirasi mix2 kaler tu dari fatin...thnks eh:)

|| sTaRLoveR || said...

HohOHoho..
Thanks dr!
Walaopun terpaksa membedah my inner syria yang banyak itu..
tapi sy redha..
kerana,dengan sesungguhnya, dapat la mengoperate semula bentuk muka yang ala2 lebar bak talam tuh..

thanks a lot!!!

rosealley said...

wah, tips yg hebat!!!thanks a lot, balik nanti nak try

cik kedondong said...

trima kasih tutorial ni
i byk gler tdung syria, tp bl pakai tembam bam bam pipi cam leyh buat lompat..kne testing ni

Rainbow Pelangi Rawr said...

terima kasih utk entry nie... ada tudung syria tapi mls nak pakai sbb nmpk bulat.. so.. nak try nie..

Sofia said...

aahh..
nak try nak try

Roobee said...

Hi Fatin. how are ya? i was browsing thorugh ur blog and going thru the tutorial u posted on how to wear the syria inner. the problem is for Tips 1: yg kena tetas tu...where do i tetas? is it the one we sarung je kat dagu or the one on the neck? thanks for ur clarification ya.

pink said...

yeayy suke tgk sys pakai tdg mcm tuh .
Nampak gorgeous gilaaa hokeyhh
heee
mmg nak tao pon d way 'How Fatin Liyana wear her hijab or inner syria'?

Heee so thanks a lot buat tuto nehh
nak pakai mcm sys la time graduation day kat school :)heee

wish me luck ,sys :)

hijabslover said...

kwn2..kalo nak beli syria cotton..bolela pg blog daku.ade buat pre order syria cotton plain standard and labuh punye..sila jengok ye.
http://hijabslover.blogspot.com

erynisme ! said...

dah tetas still nampak muka macam bola. hukhukhuk. fatin liyana tulun saya !!

Fika Rozaidi said...

baru tahu kena tetas baru dpt mcm tu. thanks a lot!

azean said...

hai fatin, nti buat tutorial mcm mana nk mix n match shawl n inner bleh x? kadang2 xsure nk mix n match shawl n inner.

s!x_stOne said...

uixx...
ak xley kai ank tudung nih
mmg sejibik cam bola kot
ahahaha
penah try la skali
lepas tu haram jadah ak nk kai balek
mmg xley la nk kai nih
tp ak kangen bangat sih..(nk kai ank tudung nim lor_)

cik dira said...

haha..bwu thu seyh..patotla ku pkai cam bumii jer..thnx!!

bungakuning . said...

cantik lah . suka entry nih , baru ku tau (:

arienna said...

tenkiu dear..puas ku pikirkan..cemana la org lain pakai anak syria cantek..ble ku pakai..bulat mcm bole...huhu..

seha89 said...

thanks dear,,,love it,,,awk mmg superb lor,,,,

BlueberrY CheesE said...

u r my role model n inspirations dear!

http://blueberrycheese3324.blogspot.com/2010/11/try-new-look-urmm.html

farhanah said...

tip yg bernas..
trimas..
:)

fify said...

wah lawa lah inner die. act, sye baru na pkai tudung. mmg sesuai sgt lah dpt jmp inner mcm ni. pena jgk nmpk inner cotton tp jenis laen la. mcm ta selesa pkai. so da nmpk ni. na try pla lah. hehe. like this entry. <3

eT said...

menarik tips nih...
nk try pasni..huhu

Anonymous said...

cik fatin liyana.. boleh tnye sket la.. saye x faham nak tetas tang mane.. bahagian belakang bawah kepala ke.. atau bahagian belakang atas kepala? harap siapa2 tlg gtau.. thx

Anonymous said...

dik atin <3,
thanx manyak3..akhirnye,akak berjaya juga pakai tudung syria.fyi beli dah setengah tahun,pastu try pakai memang jadi bola..td pagi try cm dik atin ajar,WOW!!!sonot..bleh la gwa bgaya dgn tudung syria pasni..thanx sgt3..

terarosa said...

suka suka suka...
ooo cmni rupa xnk bg bulat...
trima kasihh..

ika said...

wow..so smart..i lyk ur style sis...

Anonymous said...

wah tips yg sgt bagus...
sy dh cuba tp ada mslh sket..
kan inner syria jeni berlubang kan..
cemane xnak kasi rambut terkluar2 kt blkg yer..?dah sanggul rambut ketat2 pun still xleh tahan lame..
serabai jer jadik...
ade member sajes pakai anak tdung biasa dulu yg nipis tu b4 pkai inner (da try ok tp panas beb.berpeluh2 heish..ada tips x?

mis dulces said...

bukan tetas yg sebelah lagi ker?..
dah tetas sebelah ctu tp xde effect pon...tp klu tetas yg sebelah lagi tu baru jadi..betul ker?...

Anonymous said...

kamu sungguh sweet....

::ienafazlyna:: said...

dah buat tp mcm same je

Catz Lady said...

Sis nak tanye.. inner cotton ni mana yg sedap dipakai yg ada awning ke atau yg tak perlu ada awning.. yg fatin tetas2 tu ade awning tak?

Catz Lady said...

fatin, tunjuklah skali camne nak pakai inner 3G edast tu... yg leh senget menget tu..tak reti lah..

Ciek Aman Koala said...

ngeee~~ suke2..masyeh nuh sis kasi tnjuk ini care..^_^
klw x,mmg muke spesis bola aih-_-'..da tw neyh,atleast leyh jdi bola rugby..kui3

Liyana Idris said...

salam cik fatin tomey.. just wanna ask, tudung tu tetas kan belah depan yang kite pakai(tapi belah bawah)ataupun belah belakang? ade yang ajar saye tetas belah depan yang kite pakai tu.. tp awk tetas belakang.. which one? huhu faham x? o sy cakap cm keling? :P

Yaya Love It :) said...

wah,,i like it,,thanks share ^_^

Nisa Ferreira said...

thanks for sharing. I really need this tips. I'm a "beginner" in this world...lol...i was a free hair girl...now, i'm wearing scarf ^^

Anonymous said...

cntik2..
emmm yg inner dia dh paham, tp kalo tudung yg dipasangkan dgn dia tu nak beli kat mana,, yg saiz tudung muka tu luas smpai blh belakang inner?

HANAA said...

Hye kak fatin. Yeah umur saya baru 18 :) Hihi so kne panggil kak fatin lah kan :) Anyway, saya tk suka sgt pkai inner syria sbb muka saya sgt BULAT :O Tapi saya ade satu jeh inner syria colour hitam. Pkai pun skali jeh sbb ada function lah. Bila saya bukak post entry kak fatin saya rasa mcm nk cuba try buat lahh. Thanks fr the tips! :)

sayehaiqa said...

kenapa,kenapa & kenapa saya try still muka bulat cam bola???
tlg jawab. T.T

sayehaiqa said...
This comment has been removed by the author.
fatinjugak.. said...

hello sis..nak tanya..smua inner syria yg sis pkai mmg totally cotton ke?sbb depan dy cntek. :)

Nur Athirah Badrul Hisham said...

Laaa setelah sekian lama dok usha semua orang pakai inner syria hapa yang tajan sangat, rupanya tetas! Aiyekk memang blurr habes. Okay okay thanks alot Kak Fatin :DD

Kyra Hamdan said...

slm..ank tdg yg i tetas 2 lembut glew..dh tetas tp die jatuh terkelepet lak..phm ke..sgt huduh..mcm pki ank tdg xcukup ketat.xtau r kot2 i terbeli slh cotton lak.

. e y l a m e e r a . said...

da buat tp xjadik. grrr

Orkid Puteh said...

salam,

actualy tetas die dekat bhgian depan tapi dekat belakang (yang dekat leher tue). tetas kasi longgar sikit,tapi jgn over tetas.sebab tu ada yang longgar habis..if longgar, korang pakai shawl.korang letak peniti dekat tepi pipi tapi kedalam sikit bg secure sikit.so die tak gerak2 and nampak kemas.harap dapat membantu..=)

..:akyn:.. said...

siyesly terbaek.. tips2 nie akan akyn ikowt..
tenkiu FL :)

Missy Miessa said...

thankie :)

hayatunfadzila said...

dulu malu nk pakai tudung tu..pasai muka bulat cm bola..skrg dh xsegan dah..tengkiu..(^___^)

hayatunfadzila said...

dulu malu nk pakai tudung tu..pasai muka bulat cm bola..skrg dh xsegan dah..tengkiu..(^___^)

ZyraNia said...

salam. sy baru nak berjinak2, try2 pakai syria, tp match dgn selendang coz, bdn chubby n muke tembam. any suggestion mcm mne yg sesuai?

cornetto love said...

haha..siyes klako blew bace akak pnye babling..ktawe sowang2 cam owang gle..
neway,very like that info(n_n)

ratna said...

salam! fatin.. akak pon mmg lame dah dgr stigma pakai tudung syria muka bulat.. ahaks ade aku kisah... akak bedal je... hmmm tp ur tips blh dipraktikkan... nk ubah style skit! thx

shameera said...

i've tried this tetas2 thang after i read yr blog FL. WHOOAHH best2 , sbb muka da tak nmpk bulat2 dah :) haha, mmg superb arh.. after this nak kumpul inner cotton byk2.tanak dah beli inner yg lembut bagai tuh.

korang, yg tetas tu kena tetas pd bhgian inner yg terlekat pd leher, orite..

wunny said...

tapi kn fatin. klu inner tu besar ? rambut kite plak licin ala2 lembutlah katakn. hahaha.
cner ? klu ank tdung tu besar, dier jd xkemas n rmbut mulalah nk mejalor2 cm ank ular.

cne fatin ??

AKED SYRIA said...

Thnqs fatin.... mmg terbaekkklahhh :)

aina1417 said...

Dear fatin, thank with your opinion. Today 01/06/11 I try using your idea... using cotton inner + tetas blkg.... ramai kwn tanya why muka tak nmpk bulat.... thank you very much my dear coz now I kn bergaya gan tudung inner syria....

Anonymous said...

walopon agak terlambat, tp kn kak, sye, pkai cermin mate, so, syria tu mesti melekat kat dahi, bile nk bentuk cm kedepan, bagi ta melekat, dye akan kebelakang balek... aish~~ jeles2...

-nurul-

"Cik Belog Kecil" said...

WAhh bes bru tahu tips :) like sgt2..

Fahiza said...

suke yg kale ijau t0h. FL pakai suwit je nampak

Golden D'Sunflower Shoppe said...

aku pn slalu kompius, ni muke ke bola....hmmm

gadiskubur said...

huhuhuhuh.. cik kak.. kiter buat xjadi pon... cemano??? ke kiter yang bengongness nih??? huhuhuhuhuhu.. tedeyyyy betull

bighagenjo said...

thnks a lot <---really mean it

Nani said...

tips ni best! terus amik inner tadi, bukan setakat tetas tapi gunting terus dan try! Berjaya!!! Tq Fatin...

Anonymous said...

saya dah wat. tp xjd..why??huhu. keciwa..

nurdani said...

saya pun macam fatin suka pakai inner syria. dah buka jahitan bahagian belakang tudung dan jadi muncung. serius tak suka yang melekat

Dee said...

Berkenan sangat bila tengok u pakai tudung kaler hijau.
Chanteq :)

leligulali said...

Cantikkk :))

mira sayang said...

Nak tanyelah , kalau ank tdung syria yang ade double color tu camne lak nak bagi dia tak melekat kat muka ? ke sbb kain dia tu lembik semacam je

D'active Shopping said...

Kak tin , saya dah survey laman akedsyria kat facebook tapi tak de pun tudung yg mcm Kak tin nye . Nak sebiji ><D Please tell ..

aten punya blog said...

canteQ3.!! nk try ugak lah lpas ney..thanks sis atin.. :)

Kembara Perantau said...

Salam atin, nice blog...org nya pun cantik...dah glamer sekarang kan...but one important thing that u perlu jaga..Apa apa pun ingat Allah, solat jgn lupa...sentiasa humble dan dah tentu org akan suka.....baru jadi follower tadi...
masa di kopi o corner saya ada tgok...

Ruzana Jehana said...

akak..yg akk bli inner on9 tu..ok k...
bkualiti x??
sbb sye ni jnis cm akk jgk..
klo bleyh nk pkai yg sng tpi mntp.
x mint serabut2 ni...

Anonymous said...

Hi kak Fatin:) akk bole x buat tutorial dkt youtube or dkt blog akk ni ttg cara nk pakai shawl mcm akk sbb sye mint gila tgk pemakaian shawl akk yg trsgt la cntik! (^o^)

Anonymous said...

hmm, akak .. sye x brape nk fhm tntg camne nk tetas tu, ? boleh akak explain lg sklali... thanks..

Anonymous said...

Hai. Kalau nak tetas tu, kira kira brapa cm ye?

yaya c domo said...

cantiknya... n then, kak fatin ni xsombong... suka tgk kak fatin... comel sgt... eee.... huhu... tq for the tips....

Dayang Nur Shamimi Shahira said...

hahha.. tHanks kak yana...! :* ihihihi.. mcm tu plak caranya.. ari mie ade beli anak tudung mcm kak yana punya tu lah yg licin.. dh tu ketat lak tu.. ada jgak cousin mie ajar dia suh tetas.. then mie xpuas ati mie baca blik blog akk btul... skrg bru faham... terima kasih... balik umah kang mie try.! :* love u

Hana said...

Akak menjawab persoalan saya la. Macam tahu-tahu je saya terfikir macam mana akak pakai syria dengan kemas sekali. Eheks ! xD

hilma said...

tq fatin 4 your information...patutla santik bile fatin pakey...he...

Nessa said...

muka sis perfect jer pakai inner macam ni. Muka i still macam bumi sebab besar! Terpaksa tetas sampai setengah! Grrrr...tu pon nampak gemok T.T

Dyra Loveville said...

terbaikkk...

hafizan hajijah haneesa said...

salam..hihi..ingatkan saye sorang yg je ade idea gile2 nih....

Anonymous said...

luv u FL

Anonymous said...

fatin kahwin single lg ker kahwin ngan sy le

Miss Mawi said...

Hi..
Baru je try pakai hari ni.. memang rasa bulat muka.. aku lagi tembam kott..hahaha
Skrang ni ada inner magic nak bagi muka bujur.. tapi kat on9 jer ada.. cari kat masjid jamek x de pon.. jadi beli jer la yg biasa tu.. rasanya nak kena tetas jugak la anak tudung ni..huhuhu

Akeyla Azmi said...

weee <333

Cik Itah@RRP said...

salam. wahh bagus tuto ni FL :) bole try buat macam tu jugak hehe

alba said...

memang nampak comel la..tutorial terbaik..

Nurul Baidurah said...

wahhh..nak cuba lah..

adil ariff said...

cantik :)