Saturday, October 25, 2014

Urbanisasi

Hi assalamualaikum


Semenjak bekerja, aku kehilangan berat badan. Thing is, it was unintentional. Kenal sangat dengan metabolisma badan sendiri. Badan aku ni jenis bangsa yang akan kurus bila jalan banyak. Sebab tu setiap kali pergi travel, aku akan pulang ke tanah air dengan senyuman yang paling manis. Ahaks!


Aku bakal konvo next week. Jadi semasa off day tempoh hari, aku pulang sebentar ke Seremban untuk mengambil baju yang bersesuaian. Gile weh. Semua baju longgar! Tak boleh blah baju peplum nampak seperti baju kelawar emak emak. Emak mertua pon tidak approve kalau begini punya longgar ang tau dak?


Ingat tak jeans Guess yang aku dapat free hari tu? Itupon sudah tak boleh pakai ye. Aku dah beli jeans baru anyway. Tapi brand chokia jelah (nasib baik memakai baju labuh jadi tak nampak brand seluar hikhik). Ini pon perlu cerita ke??


Kehidupan aku sekarang tidak semashyur dulu (mashyur la sangat haha). Tidur malam pon jantung berdebar-debar sebab takut terbangun lambat. Kejap2 terjaga. Walhal sudah habis semua gadjet electronik aku setkan alarmnya. Aku tak boleh jatuh sakit, wad aku kekurangan ho. Nanti bebanan kerja melampaui batas. Setiap hari aku minum kopi, pergi kerja, pulang kerja dan tidur. Tiada kawan, tiada family dan tiada makanan enak. Tau tau sudah dapat gaji. 


Adakah ini dipanggil kehidupan urban? 


Zaman masyhur...rasa macam nak book ticket dan randomly going places. (Pic taken in Melbourne June 2014)


Footnote : memerlukan photographer sempena majlis konvo next week. Any sugggestion? Please email honeykoyuki@gmail.com 


Thank you for reading this entry

72 comments:

  1. biasalah tu.

    zaman bekerja memang macam tu.

    ReplyDelete
  2. hai FL... Agak2 lagi kurus daripada saya tak ? wahahahaha..


    Selamat berkonvo !!

    ReplyDelete
  3. sibuk benau akak FL sekarang . biase la dah kerja .

    ReplyDelete
  4. slamt brkonvo kak FL..YEA! blog da boley bca balik..huhu..

    ReplyDelete
  5. Sejak kahwin nie. Berat badan makin merisaukan.

    Tapi sejak buat kerja dari rumah... Dah kurang sikit, banyak masa dengan anak dan terpaksa ambil alih tugas suri rumah dari isteri.

    So kena buat banyak kerja dalam satu masa. Harap boleh kurus balik :)

    ReplyDelete
  6. tahniah fl!

    cuba guna khidmat lovegreen. gambar2 dia cantik dan murah je. tapi tak pasti dia shoot tak untuk konvo.

    ni fb dia,

    https://www.facebook.com/nasirlovegreen?fref=ts

    ReplyDelete
  7. Dah boleh masuk blog ... fuhhh...
    Dunia pkerjaan skrang... kalut dan sebuk memanjang. Kesihatan kena jaga jugak kan...
    Selamat bergraduasi...

    ReplyDelete
  8. have a good rest kak. take care :)

    ReplyDelete
  9. tahniah kak FL nak grade :D take care :D

    jindrisska.blogspot.com

    ReplyDelete
  10. wah senangkan turunkan berat badan.. kalau saya mcm tue bwlum tentu dapat kurangkan berat...

    ReplyDelete
  11. I dah email you from TheBearSyndicate

    ReplyDelete
  12. Doktor! Jaga kesihatan okay. Tahniah!

    ReplyDelete
  13. huhu.. bila da keje, asyik pk keje je, work load banyak sangat. Masa pun tak cukup. Nak enjoy sangat macam zaman belajar, x lei da..

    ReplyDelete
  14. welcome back fatin! errr, zaman baru-baru bekerja mmg macam tu kot atin, tunggu dah lama sikit, you will enjoy and after this, sure #ilovemyjob pulak, hehehe...

    ReplyDelete
  15. Hari tu kecewa sekejap sebab tak boleh baca entry kat blog ni.. Nak cari review buku DIAnogsis.. Mujur dah bukak balik.. hehe...


    Mula2 kerja memang macam tu.. Lama2 nanti alah bisa tegal biasa..


    Selamat berkonvo.. Ambil gambar banyak2 tau pastu letak dalam blog ni... nanti boleh tumpang tengok..

    ReplyDelete
  16. alaa..kurus2 pon kak FL maintain cun kan.. suke bce travel punye story..hihi.. :)
    selamat berkonvo kak FL :)

    ReplyDelete
  17. zaman yang berbeza. kerja n study mmg tak sama. rindu zaman belajar lg kalo mcm nie.

    ReplyDelete
  18. Dear fatin liyana...congratsss ya sebab you bakal graduate secara officially dalam bidang perubatan !
    You know what?How I miss ur writing skills so badly??tiap kali bukak entry asyik sama..tiap kali bukak you private ....dunia blogging malaysia sepi tanpa celoteh U.hahahhaha :D even you hapdet pendek pendek pon I still suka baca sebab mmg tak bosan.
    anyway UPDATE lah entry pergi Melbourne...PLEASEEEEEEE!Btw , ur hectic life.....no hallah...gaji masuk , saham akhirat pon berganda ganda meningkat sebab jaga org sakit..keep up a good work...ur good deeds will be repay ...Insya-Allah !Amin :)

    ReplyDelete
  19. Tanggungjawab menuntut ilmu sudah..sekarang tiba masanya melunaskan tanggungjawab pada masyarakat..alhamdulillah..fardhu kifayah..lillahitaala..tunggu nak tengok pic konvo FL..

    ReplyDelete
  20. Kurusnya kak FL, jaga diri jaga makan. Walaupun kita tak kenal antara satu sama lain tapi saya suka stalker instagram kak FL..kenapa delete akaun insta...buka balik lah kak FL..suka tau kita tengok akak...

    Kalau stress meh jenguk blog kita
    http://www.wadahberbicara.my/

    ReplyDelete
  21. congrats kak fatin. keep fighting for the ummah sake.

    ReplyDelete
  22. tahniah kak Fatin, bakal graduan.

    metabolisma kak Fatin tinggi, lagi kerja dalam bidang yg syif tak menentu. no wonder turun berat huhu

    ReplyDelete
  23. photog pmpn..best.search kt insta.asyila zainuddin.sweet n baik.gmbar pun cntik..:))..btw..sama la kita.bulan pertama kerja.smua msalah anda mslah ku jua..smpikan skit2 prgi jmpe dktor..buat ujian drah smua.last2 dktor cme ckp..awk ni stress kerja.uhu

    ReplyDelete
  24. Memang jauh sangat beza zaman belajar & zaman kerja. Zaman belajar boleh honeymoon dgn kawan2 lagi. Rindu zaman belajar. :)

    ReplyDelete
  25. Hai Dr cantik ! sis FL nak shoot Dr. FL konvo boleyh!? selalu sangat ke UKM ni .haih .nanti wassap taw 014-5241224 kalau Dr.sudi ! thanks

    ReplyDelete
  26. biasalah kalau dah bekerja...dulu sy pun mcm tu..terasa nak rehat & holiday utk ilangkan segala penat badan & otak...
    bila dah jadi surirumah ni, rindu blk semua kenangan time kerja dl...sob sob sob

    ~Admin : QasehMuslimah-Munirah~
    http://qasehmuslimah-munirah.blogspot.com

    ReplyDelete
  27. Tahniah FL ! Kerja kerja juga , travel is a must. Boleh camtu ? Hahaha. ^_^

    ReplyDelete
  28. hi FL...
    what is your instagram account? i couldn't find it

    ReplyDelete
  29. a'ah FL.. nape acc insta dah xde? sunyi ooo kalo FL xde @ xupdate media sosial nie huu T_T

    ReplyDelete
  30. Congratz sbb FL dh dpt kerja... Moga Dr. FL dapat berbakti kepada masyarakat.. :-)

    ReplyDelete
  31. Tahniah FL! Kite suka je life awak.huhu

    ReplyDelete
  32. heee smelah kita konvo next week... kte sme2 ukm owwh yeaah mengilham harapan mencipta masa depan

    try la kontek aus jahidi murah pown murah just rm40 hikss

    0148370860

    ReplyDelete
  33. Hai kak FL! Tahniah berjaya bergelar doktor dan tamat belajar.
    Kak FL dgn Dr Anwar Fazal sedang bercinta ke? hehehe

    Insha Allah dipanjangkan jodoh. :)

    ReplyDelete
  34. ehh kasut FL mcm kasut skechers saya..heheee..tp tak tahu lah pulak FL pakai kasut apa ;)

    ReplyDelete
  35. Congrats FL.
    Akak pun lose weight banyak masa houseman.. From 47 to 39 kg.
    Dah x berapa naik pun lepas tu.
    Sekarang even anak 3, berat akak maintain 40-41 kg.

    ReplyDelete
  36. yer dikk... nanti sedar2 je, eh dah tua rupanya aku! :D

    ReplyDelete
  37. congrats in advance fatin on your graduation day....

    ReplyDelete
  38. saya suka baca blog awak.semoga berjaya dlm kerjaya (:

    ReplyDelete
  39. Miss u fatin! Tak dpt stalk instagram dah. Huuu

    ReplyDelete
  40. Rindu Sangant2 nak baca blog Fatin...dah mula kureng nak update blog...fatin dah busy kew?

    ReplyDelete
  41. nah nak bg tangki riak ko berkocak (saje guna ko aku.. sebab bengang ko tlh mengocak tangki emosi aku)

    aku hampir2 nak menangis sbb ingat blog ni dh tak wujud! kenapa sampai begitu sekali ko mempermainkan perasan aku? hah? hahaha.. :D ye aku tahu, benda ni memang lagha, tapi kesiankan lah manusia2 stress yg lain, yg menjadikan blog ko sebagai medium kegembiraan.. ko mungkin tak paham sbb ko nk buka internet pun takde masa..

    tapi aku sbg manusia yg keje dlm IT ni, mmglah reti buat blog, tp blum mampu boleh tulis benda menggembirakan dan menggelikan hati.. ade baiknya ko pikirlah berulang2 kali niat nak tutup blog ni. Paling2 kalo xde masa pun nk tulis pun.. biarkan jelah entri2 lama tu bersarang disini..

    Dah lama aku nk tulis benda ni.. tp ingat cam apalah hak aku nak suruh2 ko itu ini kan.. tp slps ko tertutup blog tempoh hari (aku sengaja je anggap ko tertutup.. hahaha dasar manusia tak bleh terima hakikat) aku rasa ko perlu tahu isi hati seorang rakyat marhaen spt aku. HAHAHA.. ko ade rasa cam YB tak bile aku ckp camni..

    Oklah.. aku ucapkan tahniah atas keberjayaan ko tamat pengajian, dan selamat menempuh alam pekerjaan dan kedewasaan. huhu.. selangkah lagi ke alam misteri.. :P

    Jgn pangkah komen aku ni.. tp kalo ko rasa offended.. ape daya aku! :(

    ReplyDelete
  42. Salam. hi congrats..
    Btw, working life as a jr doc is not easy. Seriously..and it is not urbanization i would say... But you have to prioritize things and manage your time wisely.. Once you get a hang of it, things will only get better...
    I can still remember my 1st oncall as a HO.. (in HUKM jugak) it was in Ramadhan and im in charge of the ward.. And on that particular day, a PP type IV with triplets at 28W decided to hav contraction.... I bukak puasa at 12 midnight on that day.. :p
    Bittersweet memory...
    InsyaAllah Allah akan menolong hambanya yang berusaha..

    ReplyDelete
  43. Salam. hi congrats..
    Btw, working life as a jr doc is not easy. Seriously..and it is not urbanization i would say... But you have to prioritize things and manage your time wisely.. Once you get a hang of it, things will only get better...
    I can still remember my 1st oncall as a HO.. (in HUKM jugak) it was in Ramadhan and im in charge of the ward.. And on that particular day, a PP type IV with triplets at 28W decided to hav contraction.... I bukak puasa at 12 midnight on that day.. :p
    Bittersweet memory...
    InsyaAllah Allah akan menolong hambanya yang berusaha..

    ReplyDelete
  44. Salam. hi congrats..
    Btw, working life as a jr doc is not easy. Seriously..and it is not urbanization i would say... But you have to prioritize things and manage your time wisely.. Once you get a hang of it, things will only get better...
    I can still remember my 1st oncall as a HO.. (in HUKM jugak) it was in Ramadhan and im in charge of the ward.. And on that particular day, a PP type IV with triplets at 28W decided to hav contraction.... I bukak puasa at 12 midnight on that day.. :p
    Bittersweet memory...
    InsyaAllah Allah akan menolong hambanya yang berusaha..

    ReplyDelete
  45. mak mentua sapa tu noo?
    brani x approve baju longgaq.. haha
    (dah terbaca aku komen pi laa)

    ReplyDelete
  46. sama la mcm saya dulu.. kering melidi.. dah kawin baru dapat berat ideal.. nway, selamat berconvo.. :)
    www.ratunutrisi.com

    ReplyDelete
  47. Paten! Awak konvo */11 kan? Sidang 5? Kita nak jumpaaaa awakkkk lagiiiiii.. Please! Hehe.. kita konvo sidang 6, petang tu.. Hope boleh jumpe awak sambil berselfie macam haritu..

    I like you because you are very humble Person (for bloggers) That I have been met so far! <3 <3

    http://cekelatmanih.blogspot.com/2014/04/pesta-buku-di-pwtc-part-ii-i-meet-fatin.html

    ReplyDelete
  48. Selamat convo! nak cari photographer.. hehe macamlah takde permanent photographer :)

    ReplyDelete
  49. Alhamdulillah...ternyata banyak juga yg sayang ame FatinLiyana , saya juga sebagai umat yg sangat sayang mau kasih tau agar Fatin harus pinter ingat rehat , itu sangat perlu...

    #Bocah_Kecil tah :)

    ReplyDelete
  50. Macam tu la dunia kedoctoran ;) Busy and macam xde lifestyle..bila busy-busy ni..kena jaga kesihatan betul2..check this website www.myvalorem.com ..i beli sneakers kat situ..so comfortable untuk berjalan lama..heheeh

    ReplyDelete
  51. zaman akak bekerja dulu lagi teruk hari hari terlepas keretapi paling last ..mmg penat tapi best . kurus tu mmg yer walau makan byk pon ..kerja overload gitu la.

    ReplyDelete
  52. Atin dulu kan masyhur gitu..hehe. Skg dah keje, mmg busy la norma kehidupannya..hehe

    ReplyDelete
  53. akak konvo berapa hari bulan?

    ReplyDelete
  54. Insya Allah Bla jd mo nanti, blh gemok blk. Enjoy ur housemanship and mesti finished it on time, no extension. Learn to how to manage patients and gets more hands on skill. Even can learn from the nurses tau

    ReplyDelete
  55. Walaupun dah lambat tapi takpe la... Tahniah for ur convo..

    Hahaha.. Memang spesies sama kita nie..
    Asal jalan2 mesti balik kurus...
    Huhuhuhu...

    ReplyDelete
  56. Rindu blog akak. rindu penulisan akak! :)

    ReplyDelete
  57. I seriously think that HO should married after they finished HO. I mean it. If not, you'll probably violate you partner. My200cent. Mahal sikitlah sebab ade dengar byk cerita Xperience. Xcuse me for the cheap thought.

    ReplyDelete
  58. Seluruh Malaysia tak cukup doktor.Hi hi.. doktor sendiri ramai .

    ReplyDelete
  59. Wow....satu perkembamgan la tu...sudh hilg berat badan....ape rahsianye??? Hehehe...selmt berkonvo...

    ReplyDelete

Do you like my entry? Comment if you have any idea to share!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...