Saturday, October 25, 2014

Urbanisasi

Hi assalamualaikum


Semenjak bekerja, aku kehilangan berat badan. Thing is, it was unintentional. Kenal sangat dengan metabolisma badan sendiri. Badan aku ni jenis bangsa yang akan kurus bila jalan banyak. Sebab tu setiap kali pergi travel, aku akan pulang ke tanah air dengan senyuman yang paling manis. Ahaks!


Aku bakal konvo next week. Jadi semasa off day tempoh hari, aku pulang sebentar ke Seremban untuk mengambil baju yang bersesuaian. Gile weh. Semua baju longgar! Tak boleh blah baju peplum nampak seperti baju kelawar emak emak. Emak mertua pon tidak approve kalau begini punya longgar ang tau dak?


Ingat tak jeans Guess yang aku dapat free hari tu? Itupon sudah tak boleh pakai ye. Aku dah beli jeans baru anyway. Tapi brand chokia jelah (nasib baik memakai baju labuh jadi tak nampak brand seluar hikhik). Ini pon perlu cerita ke??


Kehidupan aku sekarang tidak semashyur dulu (mashyur la sangat haha). Tidur malam pon jantung berdebar-debar sebab takut terbangun lambat. Kejap2 terjaga. Walhal sudah habis semua gadjet electronik aku setkan alarmnya. Aku tak boleh jatuh sakit, wad aku kekurangan ho. Nanti bebanan kerja melampaui batas. Setiap hari aku minum kopi, pergi kerja, pulang kerja dan tidur. Tiada kawan, tiada family dan tiada makanan enak. Tau tau sudah dapat gaji. 


Adakah ini dipanggil kehidupan urban? 


Zaman masyhur...rasa macam nak book ticket dan randomly going places. (Pic taken in Melbourne June 2014)


Footnote : memerlukan photographer sempena majlis konvo next week. Any sugggestion? Please email honeykoyuki@gmail.com 


Thank you for reading this entry

72 comments:

Mila Hilas said...

ooo dh buka blog blk ye..gud :)

ohcikgu said...

biasalah tu.

zaman bekerja memang macam tu.

azie Cheesy said...

hai FL... Agak2 lagi kurus daripada saya tak ? wahahahaha..


Selamat berkonvo !!

aswa leyla said...

sibuk benau akak FL sekarang . biase la dah kerja .

Mek Onie said...

tahniah FL :D

timm bill said...

slamt brkonvo kak FL..YEA! blog da boley bca balik..huhu..

Bro Framestone said...

Sejak kahwin nie. Berat badan makin merisaukan.

Tapi sejak buat kerja dari rumah... Dah kurang sikit, banyak masa dengan anak dan terpaksa ambil alih tugas suri rumah dari isteri.

So kena buat banyak kerja dalam satu masa. Harap boleh kurus balik :)

farhana mohamad said...

tahniah fl!

cuba guna khidmat lovegreen. gambar2 dia cantik dan murah je. tapi tak pasti dia shoot tak untuk konvo.

ni fb dia,

https://www.facebook.com/nasirlovegreen?fref=ts

yang baik Ishak said...

Dah boleh masuk blog ... fuhhh...
Dunia pkerjaan skrang... kalut dan sebuk memanjang. Kesihatan kena jaga jugak kan...
Selamat bergraduasi...

MiaLovetto ^^ said...

have a good rest kak. take care :)

Siti Aisya Ibrahim said...

tahniah kak FL nak grade :D take care :D

jindrisska.blogspot.com

Najwa Sofwani said...

take care :)

zarulfarhana said...

wah senangkan turunkan berat badan.. kalau saya mcm tue bwlum tentu dapat kurangkan berat...

Akulah Pak Lan said...

I dah email you from TheBearSyndicate

Yuyu Zulaikha said...

Doktor! Jaga kesihatan okay. Tahniah!

fatiha zainal said...

huhu.. bila da keje, asyik pk keje je, work load banyak sangat. Masa pun tak cukup. Nak enjoy sangat macam zaman belajar, x lei da..

abby said...

welcome back fatin! errr, zaman baru-baru bekerja mmg macam tu kot atin, tunggu dah lama sikit, you will enjoy and after this, sure #ilovemyjob pulak, hehehe...

~ Cik Azz ~ said...

Hari tu kecewa sekejap sebab tak boleh baca entry kat blog ni.. Nak cari review buku DIAnogsis.. Mujur dah bukak balik.. hehe...


Mula2 kerja memang macam tu.. Lama2 nanti alah bisa tegal biasa..


Selamat berkonvo.. Ambil gambar banyak2 tau pastu letak dalam blog ni... nanti boleh tumpang tengok..

Azura Rahim said...

Kenapa kak FL delte insta?

Anizz Annisa said...

alaa..kurus2 pon kak FL maintain cun kan.. suke bce travel punye story..hihi.. :)
selamat berkonvo kak FL :)

Cik Diana said...

zaman yang berbeza. kerja n study mmg tak sama. rindu zaman belajar lg kalo mcm nie.

aiman mania said...

Dear fatin liyana...congratsss ya sebab you bakal graduate secara officially dalam bidang perubatan !
You know what?How I miss ur writing skills so badly??tiap kali bukak entry asyik sama..tiap kali bukak you private ....dunia blogging malaysia sepi tanpa celoteh U.hahahhaha :D even you hapdet pendek pendek pon I still suka baca sebab mmg tak bosan.
anyway UPDATE lah entry pergi Melbourne...PLEASEEEEEEE!Btw , ur hectic life.....no hallah...gaji masuk , saham akhirat pon berganda ganda meningkat sebab jaga org sakit..keep up a good work...ur good deeds will be repay ...Insya-Allah !Amin :)

PeRdU cINta said...

Tanggungjawab menuntut ilmu sudah..sekarang tiba masanya melunaskan tanggungjawab pada masyarakat..alhamdulillah..fardhu kifayah..lillahitaala..tunggu nak tengok pic konvo FL..

Hanis Zulaikha said...

Kurusnya kak FL, jaga diri jaga makan. Walaupun kita tak kenal antara satu sama lain tapi saya suka stalker instagram kak FL..kenapa delete akaun insta...buka balik lah kak FL..suka tau kita tengok akak...

Kalau stress meh jenguk blog kita
http://www.wadahberbicara.my/

Naqiu Syah said...

LIKE!

Azwar Syuhada said...

tahniah kak FL!!

Azwar Syuhada said...

tahniah kak FL!!

Miss Amirah said...

congrats kak fatin. keep fighting for the ummah sake.

Nabihah said...

tahniah kak Fatin, bakal graduan.

metabolisma kak Fatin tinggi, lagi kerja dalam bidang yg syif tak menentu. no wonder turun berat huhu

fatehah mohamad said...

Akak dah tutup instagram ke ?

apricot pie said...

photog pmpn..best.search kt insta.asyila zainuddin.sweet n baik.gmbar pun cntik..:))..btw..sama la kita.bulan pertama kerja.smua msalah anda mslah ku jua..smpikan skit2 prgi jmpe dktor..buat ujian drah smua.last2 dktor cme ckp..awk ni stress kerja.uhu

ienalina ismail said...

Memang jauh sangat beza zaman belajar & zaman kerja. Zaman belajar boleh honeymoon dgn kawan2 lagi. Rindu zaman belajar. :)

Putery Memory said...

Hai Dr cantik ! sis FL nak shoot Dr. FL konvo boleyh!? selalu sangat ke UKM ni .haih .nanti wassap taw 014-5241224 kalau Dr.sudi ! thanks

Munirah Rafiuddin said...

biasalah kalau dah bekerja...dulu sy pun mcm tu..terasa nak rehat & holiday utk ilangkan segala penat badan & otak...
bila dah jadi surirumah ni, rindu blk semua kenangan time kerja dl...sob sob sob

~Admin : QasehMuslimah-Munirah~
http://qasehmuslimah-munirah.blogspot.com

Nuriesya Nadia said...

Tahniah FL ! Kerja kerja juga , travel is a must. Boleh camtu ? Hahaha. ^_^

siti masyitah said...

hi FL...
what is your instagram account? i couldn't find it

fatin syazana said...

a'ah FL.. nape acc insta dah xde? sunyi ooo kalo FL xde @ xupdate media sosial nie huu T_T

Mohd Azri Ahmad said...

Congratz sbb FL dh dpt kerja... Moga Dr. FL dapat berbakti kepada masyarakat.. :-)

Selipar Putus said...

Tahniah FL! Kite suka je life awak.huhu

gadees spek mata said...

heee smelah kita konvo next week... kte sme2 ukm owwh yeaah mengilham harapan mencipta masa depan

try la kontek aus jahidi murah pown murah just rm40 hikss

0148370860

Anonymous said...

Hai kak FL! Tahniah berjaya bergelar doktor dan tamat belajar.
Kak FL dgn Dr Anwar Fazal sedang bercinta ke? hehehe

Insha Allah dipanjangkan jodoh. :)

Noriza MiracleVitamins said...

Tahniah FL..have a good journey nanti

Dilla Jalil said...

ehh kasut FL mcm kasut skechers saya..heheee..tp tak tahu lah pulak FL pakai kasut apa ;)

Nurashikin ZA a.k.a NAZECK said...

Congrats FL.
Akak pun lose weight banyak masa houseman.. From 47 to 39 kg.
Dah x berapa naik pun lepas tu.
Sekarang even anak 3, berat akak maintain 40-41 kg.

mummy_icha said...

yer dikk... nanti sedar2 je, eh dah tua rupanya aku! :D

Permatabiru said...

stay tune u next entry..hehe

ComelComot said...

congrats in advance fatin on your graduation day....

Anonymous said...

saya suka baca blog awak.semoga berjaya dlm kerjaya (:

Cik Nathrah said...

Miss u fatin! Tak dpt stalk instagram dah. Huuu

IZzOsHin said...

Rindu Sangant2 nak baca blog Fatin...dah mula kureng nak update blog...fatin dah busy kew?

talk2ha said...

nah nak bg tangki riak ko berkocak (saje guna ko aku.. sebab bengang ko tlh mengocak tangki emosi aku)

aku hampir2 nak menangis sbb ingat blog ni dh tak wujud! kenapa sampai begitu sekali ko mempermainkan perasan aku? hah? hahaha.. :D ye aku tahu, benda ni memang lagha, tapi kesiankan lah manusia2 stress yg lain, yg menjadikan blog ko sebagai medium kegembiraan.. ko mungkin tak paham sbb ko nk buka internet pun takde masa..

tapi aku sbg manusia yg keje dlm IT ni, mmglah reti buat blog, tp blum mampu boleh tulis benda menggembirakan dan menggelikan hati.. ade baiknya ko pikirlah berulang2 kali niat nak tutup blog ni. Paling2 kalo xde masa pun nk tulis pun.. biarkan jelah entri2 lama tu bersarang disini..

Dah lama aku nk tulis benda ni.. tp ingat cam apalah hak aku nak suruh2 ko itu ini kan.. tp slps ko tertutup blog tempoh hari (aku sengaja je anggap ko tertutup.. hahaha dasar manusia tak bleh terima hakikat) aku rasa ko perlu tahu isi hati seorang rakyat marhaen spt aku. HAHAHA.. ko ade rasa cam YB tak bile aku ckp camni..

Oklah.. aku ucapkan tahniah atas keberjayaan ko tamat pengajian, dan selamat menempuh alam pekerjaan dan kedewasaan. huhu.. selangkah lagi ke alam misteri.. :P

Jgn pangkah komen aku ni.. tp kalo ko rasa offended.. ape daya aku! :(

Anonymous said...

Salam. hi congrats..
Btw, working life as a jr doc is not easy. Seriously..and it is not urbanization i would say... But you have to prioritize things and manage your time wisely.. Once you get a hang of it, things will only get better...
I can still remember my 1st oncall as a HO.. (in HUKM jugak) it was in Ramadhan and im in charge of the ward.. And on that particular day, a PP type IV with triplets at 28W decided to hav contraction.... I bukak puasa at 12 midnight on that day.. :p
Bittersweet memory...
InsyaAllah Allah akan menolong hambanya yang berusaha..

Anonymous said...

Salam. hi congrats..
Btw, working life as a jr doc is not easy. Seriously..and it is not urbanization i would say... But you have to prioritize things and manage your time wisely.. Once you get a hang of it, things will only get better...
I can still remember my 1st oncall as a HO.. (in HUKM jugak) it was in Ramadhan and im in charge of the ward.. And on that particular day, a PP type IV with triplets at 28W decided to hav contraction.... I bukak puasa at 12 midnight on that day.. :p
Bittersweet memory...
InsyaAllah Allah akan menolong hambanya yang berusaha..

aaa said...

Salam. hi congrats..
Btw, working life as a jr doc is not easy. Seriously..and it is not urbanization i would say... But you have to prioritize things and manage your time wisely.. Once you get a hang of it, things will only get better...
I can still remember my 1st oncall as a HO.. (in HUKM jugak) it was in Ramadhan and im in charge of the ward.. And on that particular day, a PP type IV with triplets at 28W decided to hav contraction.... I bukak puasa at 12 midnight on that day.. :p
Bittersweet memory...
InsyaAllah Allah akan menolong hambanya yang berusaha..

Sab 사브리 said...

mak mentua sapa tu noo?
brani x approve baju longgaq.. haha
(dah terbaca aku komen pi laa)

Ratu Nutrisi said...

sama la mcm saya dulu.. kering melidi.. dah kawin baru dapat berat ideal.. nway, selamat berconvo.. :)
www.ratunutrisi.com

Cekelatmanih (Bufy Achik) said...

Paten! Awak konvo */11 kan? Sidang 5? Kita nak jumpaaaa awakkkk lagiiiiii.. Please! Hehe.. kita konvo sidang 6, petang tu.. Hope boleh jumpe awak sambil berselfie macam haritu..

I like you because you are very humble Person (for bloggers) That I have been met so far! <3 <3

http://cekelatmanih.blogspot.com/2014/04/pesta-buku-di-pwtc-part-ii-i-meet-fatin.html

Liyana said...

Good Luck FL :)

Mafeitz Mamat said...

Selamat convo! nak cari photographer.. hehe macamlah takde permanent photographer :)

NOIN said...

good to see u back :)

Wiranto Djauhari said...

Alhamdulillah...ternyata banyak juga yg sayang ame FatinLiyana , saya juga sebagai umat yg sangat sayang mau kasih tau agar Fatin harus pinter ingat rehat , itu sangat perlu...

#Bocah_Kecil tah :)

fairuzia azmi said...

Macam tu la dunia kedoctoran ;) Busy and macam xde lifestyle..bila busy-busy ni..kena jaga kesihatan betul2..check this website www.myvalorem.com ..i beli sneakers kat situ..so comfortable untuk berjalan lama..heheeh

Auntie Kemai said...

zaman akak bekerja dulu lagi teruk hari hari terlepas keretapi paling last ..mmg penat tapi best . kurus tu mmg yer walau makan byk pon ..kerja overload gitu la.

siti eisyah said...

Atin dulu kan masyhur gitu..hehe. Skg dah keje, mmg busy la norma kehidupannya..hehe

Anonymous said...

akak konvo berapa hari bulan?

Namaku 'Dua' said...

Insya Allah Bla jd mo nanti, blh gemok blk. Enjoy ur housemanship and mesti finished it on time, no extension. Learn to how to manage patients and gets more hands on skill. Even can learn from the nurses tau

AZENI AHMAD said...

Walaupun dah lambat tapi takpe la... Tahniah for ur convo..

Hahaha.. Memang spesies sama kita nie..
Asal jalan2 mesti balik kurus...
Huhuhuhu...

Eyja Masliza said...

Rindu blog akak. rindu penulisan akak! :)

Farhan said...

I seriously think that HO should married after they finished HO. I mean it. If not, you'll probably violate you partner. My200cent. Mahal sikitlah sebab ade dengar byk cerita Xperience. Xcuse me for the cheap thought.

Fatihah Salleh said...

Bestnya FL gi melbourne

Tidur Punca Badan Obesiti

Blog Kreatif said...

Seluruh Malaysia tak cukup doktor.Hi hi.. doktor sendiri ramai .

Rose Shentra said...

Wow....satu perkembamgan la tu...sudh hilg berat badan....ape rahsianye??? Hehehe...selmt berkonvo...