Monday, September 1, 2014

Review novel Diagnosis


Assalamualaikum


To be honest, aku bukan jenis orang yang suka baca novel. Tapi semenjak baca satu novel ini, aku jadi macam what iz zerong with me mayn? Kenapa aku macam engrossed sangat membaca novel tersebut sehingga terbawak-bawak dalam mimpi. Biasanya aku hanya mimpi tentang rumah idaman atau benda benda simple sahaja seperti adik yang tidak mendengar kata. Bagaimana pula kali ini mimpi aku dipengaruhi oleh bahan bacaan novel?. Aneh.

Walaupun aneh namun ia adalah benar. Novel tersebut mempunyai pelbagai pengajaran, inspirasi dan kata-kata hikmah yang boleh dijadikan panduan dalam hidup. Setiap helaian memberi impak kepada diri ini. Mesti korang tak sabar nak tau apa nama novel tersebut kan? Fatin tauuu sangat dengan korang ni. (tetiba jadi mengada dah kenapa..jentik dahi mahu?? padahal kat tajuk dah bagitau nama novel lol)


DIAgnosis

Ya. Nama novel tersebut adalah Diagnosis. Diagnosis merupakan sebuah novel yang sarat dengan inspirasi dan pengajaran yang ditulis dalam setting perubatan. Jangan cemas ya rakyat marhaen. This novel is not meant for doctors/medical students only, but also for layman (semua lapisan masyarakat)! 


Kalau tak sesuai untuk semua lapisan masyarakat, takkanlah novel ini sudah terjual lebih 12 000 copies dalam tempoh 6 bulan sahaja =) Perpustakaan Negara pon sudah membeli sebanyak 1000 copies untuk dijadikan bahan bacaan perpustakaan. Tahniah para penulis diatas penulisan yang sungguh hebat!

Ada 21 cerita pendek yang dikompilasikan dalam novel ini tau. So best sangat sebab kita dapat baca experience para doctors yang pelbagai. Macam macam betul ya karenah patient ni. Hehe jom aku tunjuk sikit cerita yang ada. (Identiti pesakit diubah dan dirahsiakan)



Ko tengok rileks je cik maimun sound doktor itu. Aku syak cik maimum dulu backbenchers a masa high school dulu kekeke (Dipetik dari cerpen Doktor Ketam, Diagnosis)



Sedihnya kalau jadi Puan Jamilah sebab hubby dia meninggal sobs.. (Dipetik dari Sesingkat waktu, Diagnosis)


Ada lots of emotion dalam novel ini. Sedih, gembira, perli, terkesan etc. Aku suggest korang untuk baca novel ini sebab bukan senang nak cari doktor perubatan yang menulis tau. Experience diorang tu sangatlah berharga because they deal with real people and real lives everyday. Jom aku perkenalkan the genius mastermind behind DIAGNOSIS.


Dr Muhammad Aizzat b Othman
Medical Officer in Div of Neurosurgery
Hospital Tengku Ampuan Afzan, Kuantan, Pahang
MD (UKM)

Dr Nur Azah bt Mohd Isa
Medical Officer in Dept of Pediatric
Pusat Perubatan UKM, Cheras
MBBS (UITM)
Currently pursuing her postgraduate studies in Paediatric.
Graduated with 1st class honors and won Anugerah Seri Paduka Baginda Tuanku Canselor UITM in 2010

Dr Anwar Fazal b Abu Bakar
Medical Officer in Clinical Research Centre (CRC)
Hospital Tuanku Ampuan Afzan, Kuantan, Pahang
MBBS (KSMU)
Currently pursuing his postgraduate studies in Master of Health Research from Royal College of Surgeon Ireland (RCSI) as the pioneer batch in Malaysia.



Hee.. korang boleh dapatkan novel ini di Popular, MPH, Kinokuniya atau beli online dengan menghantar email ke whitecoatenterprise@gmail.com. Harga RM20 senaskah.

Ok cerita iols tidak tamat disitu ya. Alhamdulillah, diatas sambutan yang amat menggalakan inshaallah DIAgnosis 2 akan menyusul pada hujung tahun ini. Yay! Kali ini lebih special, lebih tebal dan lebih sarat dengan cerpen yang menarik kerana penulis untuk DIAgnosis 2 ini bukan calang-calang orang ya. Penulis DIAgnosis dah cukup power, tapi untuk DIAgnosis 2 adalah gile-gile power ya. Selain daripada 3 penulis asal, ada tambahan lagi 4 penulis baru iaitu


Dr Ahmad Mahyuddin bin Mohamed
Pakar Ortopedik
Hospital Sultan Haji Ahmad Shah, Temerloh, Pahang
MBChB (Otago)
M.S Ortho (UKM)
CMIA (NIOSH)

Dr Beni Isman Rusani
Pakar Jantung
Institut Jantung Negara (IJN)
BHB, MBChB (NZ)
MMED (UKM)

Dr Mafeitzral Mamat
Pakar Bius
Cardiovascular & Thoracic Centre UITM Sg Buloh
MBBS (IMU)
M Anaes (UM)
PG Dip Clin Ultrasound (Melbourne)

Dr Nur Fatin Liyana bt. Asri
House Officer
Pusat Perubatan UKM, Cheras
MD (UKM)
She's a blogger and she's cute ahaks


3 nama dari atas je yang gile gile power tu. Level-level pakar semuanya kecuali yang last sekali itu kekeke. Kesian aku, baru nak hidup. Pangkat apa pon takda. Nak tulis IM4U kang kena bahan seminggu lak. Nangis di penjuru dinding kerana insecurity :'(


Tolong doakan kami ya? Inshaallah, diharapkan dengan perkongsian ini, adalah sahamnya untuk dibawa ke akhirat nanti. Kalau tiada aral melintang, DIAgnosis 2 akan menemui anda di hujung tahun ini :) Kita semua dahagakan inspirasi untuk perbaiki kehidupan kita di dunia fana ini. DIAgnosis adalah salah satu sumber inspirasi yang tulen. Dikongsi ikhlas dari doktor perubatan yang mempunyai misi yang jelas. Ingat tagline ini..


" Setiap DIAgnosis itu hakikatnya datang dari DIA. Doktor hanya perantara "


 Dr Mahyuddin, Dr Beni, Dr Mafeitz

Dr Fatin Liyana, Dr Anwar Fazal, Dr Aizzat, Dr Azah


Sila berikan tunjuk ajar kepada pasukan Diagnosis 2! Mintak doa dari semua agar dipermudahkan...nanti jangan lupa beli tau! Kita bagi sign freee hehe ade ke sign kena bayar? jentik dahi lagi sekali.


Thank you for reading this entry !

149 comments:

  1. mcm best buku nie.. insyaallah.. akan saya dapatkan...

    ReplyDelete
  2. macam best je. :) kak FL selamat maju jaya. :D

    ReplyDelete
  3. mesti best buku ni kan FL, Tambah2kalau ditulis untuk beri inspirasi kepada penduduk bumi..heheh..

    ReplyDelete
  4. First time dapat tengok dr fl dengan dr af 😁

    ReplyDelete
  5. This is awesome, FL! Keep it up! I will definitely buy the 2 books and many more that you will write in the future, insya Allah.
    Wishing you all the best. You're so inspiring. May Allah swt bless you always :)

    ReplyDelete
  6. Doc..kalo ibu mengandung dkt ngan or Measles apa effect dia?..situation dia seorg ibu pregnant 5bln treat patient..ibu mngandung ni td jururawat...

    ReplyDelete
  7. goodluck kak fatin :D all the best! nak kena dapatkan jugak ni..penulisnya bukan calang-calang. hiks!

    ReplyDelete
  8. Hihi. Baru daftar as medical student pagi tadi. Definitely will buy both books! Maklumlah semangat masih berkobar

    ReplyDelete
  9. order online boleh ke? sesuai tak untuk pharmacist to be mcm sy?but i love motivation book..gud luck kak paten..muah ciked..hehe

    ReplyDelete
  10. Good luck dr! :) insyaAllah akan support usaha kalian :D

    ReplyDelete
  11. "a blogger and she's cute ahaks" okay part cute tu tak ley blah.. In Sha Allah akan cari buku ni. nak baca gak

    ReplyDelete
  12. tahniah dr fl. saya ada beli 1 utk kakak saya. insyaAllah saya akan baca jgk buku ni nanti. keep up good work, dr!

    ReplyDelete
  13. FL and AF semoga baik2 sje ameen

    ReplyDelete
  14. All the best dr kak paten dengan dr dr lain!
    Kita distracted betul dengan photos included hehehe

    ReplyDelete
  15. kalo sekumpulan guru nak menulis novel...agak2 apa nama novel yg sesuai???
    Guru juga insan yg berdepan dgn pelbagai kerenah manusia setiap hari. Sangat mencabar dlm dunia kerjaya mereka yg tersendiri.

    ReplyDelete
  16. wah! thniah kak FL..dah jadi penulis buku pulak!

    ReplyDelete
  17. Tahniah :), satu lagi bakat doctor ...dalam bidang penuliasan

    ReplyDelete
  18. nak cari buku ni dari sehari ke sehari tak cari cari jugak kat kedai buku huhu.

    tiba2 akak senyum sorang2 tengok gambar awak dengan doktor anwar.
    hiks :D

    ReplyDelete
  19. all the best cik fatin.
    may Allah ease everything. :)

    i 'lebiu poreber' la dik.

    ReplyDelete
  20. Tahniah2.. nanti nak cari buku nie

    ReplyDelete
  21. waaa.... tahniah fatin.... versi kena beli nih... tp beli sini xdak la sign dik fatin.....

    ReplyDelete
  22. Bro..

    I can see you as a grown up woman now...:)

    #tobehonest

    hardee786

    ReplyDelete
  23. Tahniah doktorss.
    Cerita sebenar, dari pengalaman sebenar, dari orang yang benar. Insyaallah membawa kita ke jalan yang benar :)

    ReplyDelete
  24. Waa...tak sabar nak beli ni...😄😄😄

    ReplyDelete
  25. buku nie best... nak cari la... gud luck kak fatin.. :)

    ReplyDelete
  26. kehkehkeh...lawak la Cik Maimon tuh!...mcm nk dapatkn gak buku ni.. ;)

    ReplyDelete
  27. kalau sekumpulan guru boleh la letak tajuk GURUh :p

    ReplyDelete
  28. All the best fatin. baca blog pun dah terkekek gelak. kalau cerpen fatin tulis mesti la best ni. =)

    ReplyDelete
  29. assalamualaikum wbt...

    tahniah Dr.FL..

    btw.. FL dah baca buku ne?
    juga sangat memberi inspirasi...

    Travelog Iman Seorang Doktor', karya Dr. Khalid bin Abdul Aziz Al- Jubair, doctor pakar bedah dan jantung... hospital di arab saudi...

    pls have one...

    good luck...

    ReplyDelete
  30. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  31. wah...bestnya dapat menulis novel plak..sangat kagum dengan fatin..tahniah

    ReplyDelete
  32. waowow...mana nak dapat buku ni? i eat to hv a copy!

    ReplyDelete
  33. All the best miss Fatin! All the best for the book! Wish you yang best - best jer!

    ReplyDelete
  34. tengok senarai penulis dia..memang buleh agak. kompom best :)

    ReplyDelete
  35. Dr. Fatin Liyana.. Suka baca blog awak. Sangat sempoi, input menarik, seronok membaca coretan awak..

    Menarik buku ni.. Boleh beli..

    ReplyDelete
  36. Sy rasa menarik... nnti nak p cari buku ni.. tahniah ...

    ReplyDelete
  37. tahniah FL. tq sebab perkenalkan buku ni. jadi, buku bulan ni dah ada target untuk dicari. hihi

    ReplyDelete
  38. Salam, insya Allah akan dapatkan novel ni. Pernah baca novel ala2 suasana kedoktoran seperti "Denyut Kasih Medik" karya dari Dr. Farhan Hadi. Thanks for sharing Dr. Fatin Liyana

    ReplyDelete
  39. Nak beli..nak beli..nak beli...dh lama tk beli novel..tibatiba semangat membaca timbul semula,...tunggu bas nk pegi beli ni..hihi..

    ReplyDelete
  40. menyampah tau kak fatin suka bagi hint hint dengan doc anwar. tak sabaq laa tunggu hampa kaweeennn!!! may Allah ease everything :)

    ReplyDelete
  41. nak cari la juga..wahh..seperti merpati 2 sejoli..semoga baik2 saja.aamiin

    ReplyDelete
  42. Dari dunia blogger ke dunia penulis novel...chayok2 FL,nati nak pi ppukm mintak sign cikit kat buku =)

    ReplyDelete
  43. nak kena beli gak ni..sure lagi best dr DIAgnosis 1 ni..

    ReplyDelete
  44. wah!baru tau adanya buku camni..lain sungguh dia punya intipati..biasa baca novel cintan cintun je..xpun yang islamik gitu..ni ada pulak berkisarkan bidang kedoktoran gitu..InshAllah akan cuba cari jugak..nak baca jugak sepenuhnya nanti..

    ReplyDelete
  45. All the best!!!

    Dah lama tak ngadap novel, kalau start membaca, kalah study nak exam...ekekeke

    ReplyDelete
  46. Interesting! I think all career should have their travelog. Can be as guidance to students in school to see perspectives from doktor/cikgu/driver etc etc itu sendiri.

    Ruqayya menulis.... Sesi Magika Eksklusif

    ReplyDelete
  47. Assalamualaikum FL
    Semua Dr in blogger ke? Sy rasa macam pernah terbaca blog Dr Mahyuddin n follow penulisan dia di fb. Seronok baca buah fikiran bijak pandai..
    Saya suggest FL baca penulisan Dr Farhan hadi jugak. karya yg membuatkan pembaca byk berfikir tentang kehebatan Pencipta..Kutemu cintanya, Denyut kasih medik & Tuhan lebih saintifik (keluaran telaga biru & galeri ilmu)..insyaAllah akan cuba dapatkan buku diagnosis 1&2. ;)

    ReplyDelete
  48. Alhamdulillah... Go go go <3
    tak sabar nak carik novel tu

    ReplyDelete
  49. Buku yang sangat menarik dan banyak pelajaran hidup.

    ReplyDelete
  50. Ni minat ni nak jd dokter

    ReplyDelete
  51. Kak fatin, buku diagnosis ni sesuai tak utk pharmacist? Sbb mcm specific dkat doktor je..sy teringn nk beli tp mcm dilema pulak..please reply my comment..tq

    ReplyDelete
  52. Kak fatin, buku diagnosis ni sesuai tak utk pharmacist? Sbb mcm specific dkat doktor je..sy teringn nk beli tp mcm dilema pulak..please reply my comment..tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bole je..xjadi masalah...sbb motivational quote dlm tuh byk kita bole jadikan pengajaran utk deal ngn patient nanti..mcm sy medical lab..walaupon stories dy byk pasal doc..tpi yg penting content dy uh...hehehe

      Delete
  53. Kak fatin, buku diagnosis ni sesuai tak utk pharmacist? Sbb mcm specific dkat doktor je..sy teringn nk beli tp mcm dilema pulak..please reply my comment..tq

    ReplyDelete
  54. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  55. hee.. buku ni best.. hari tu baca kat popular sikit je.. macam best, terus beli.. hehe :D

    ReplyDelete
  56. sukanya tgk Dr Fatin ni.. walaupun agak lewat dpt tahu blog Dr Fatin ni tp sy dh baca entry2 blog ni since Dr Fatin belum dpt title Dr lg.. skang dh dpt title makin byk perkongsian ilmu dari Dr Fatin..

    Tahniah..

    syg u Dr. Fatin.. :-)

    ReplyDelete
  57. Congrats sis..wish you Good Luck

    ReplyDelete
  58. wahhhh ,, serious rr fatin tulis .. dah baca dah yang first,, tunggu yang 2nd lak

    ReplyDelete
  59. Whoa Dr Beni ada for upcoming book. Looking forward for it!

    ReplyDelete
  60. Kalau pre-order Diagnosis 2 boleh dpt sign x? Kalau sign FL je pn dh cukup ^_^

    Kak FL ada baca Denyut Kasih Medik by Dr. Farhan Hadi tak sebelum ni? Buku tu pn best cuma dia bukan koleksi cerpen, seluruh novel tu ditulis bdasarkn pengalaman beliau. Best ^_^

    Tahniah FL

    ReplyDelete
  61. All the best
    Moga Allah mudahkan :-)

    ReplyDelete
  62. Dr.Fatin dh ada empunya nih....xlama le tue blh mkn ns minyk...apapun tahniah ats segala usaha keras selamanih...jgn asyik nk jentik dahi org jer...

    ReplyDelete
  63. best gilows ni,, nk kena ada sejibik nih,, plus ada lak penulis fatin liyana,, adess,,

    ReplyDelete
  64. Dah merata cari buku ni dekat popular & mph tapi dorang kata takde dalam sistem.. too sad :(

    ReplyDelete
  65. Tahniah FL...tgk Dr.Anwar Fazal tu mcm pnh tgk je...kalau x silap dia pnh jd HO dkt HKL dlu...kalau bkn...myb pelanduk 2 serupa....

    ReplyDelete
  66. semoga dimudahkan..

    nak cari la buku tu..

    ReplyDelete
  67. Assalamua'alaikum cik fatin liyana. Novel Diagnosis ini memang salah satu novel hasil penulisan dari penulis tempatan yang memang saya tak nafikan adalah karya yang terbaik. Tahniah anda telah memilih novel yang sesuai untuk kerjaya anda.

    ReplyDelete
  68. FL good luck dengan profession doktor ngan future life

    ReplyDelete
  69. Assalamualaikum...
    Dr. FL, tak sabar saya nak dapatkan Diagnosis 2 dengan tandatangan Dr. sekali...

    ReplyDelete
  70. Congrats from blogger to writer...hensemnyer DR Anwar Fazal tuh (sudah..lari topik)

    ReplyDelete
  71. Wahh..tahniah...dah jadi penulis novel plk....jemput singgah blog saya sama ya kwn2…sy budak baru belajar ^_~

    ReplyDelete
  72. macam best je novel ni,
    kena start kumpul duit dah ni.

    ReplyDelete
  73. OOO..patutla promot..ader nama die hehe
    saya minat baca buku2 macam ni.. mesti beli

    ReplyDelete
  74. Bestnye. macam ala ala Lejen Press punya buku :)

    ReplyDelete
  75. tak suka baca novel. banyak sangat perkataan.

    ReplyDelete
  76. wahhh..doktor2 menulis semuanya..terbaikla FL..harus grab cecepats :)

    ReplyDelete
  77. Hm..nice one. Bolehlah masuk dalam library mini saya nanti. Tapi buku ni cepat habis. Mohon cetak lebih sikit ya doctor fatin cute. Ahaks.

    ReplyDelete
  78. Rasa macam nak dapatkan buku ni. Menarik! :)

    ReplyDelete
  79. i am houseman juga ditulis dr malaysia

    ReplyDelete
  80. Dengar Fatin cerita pun dah macam tertarik..macam nak dapatkan buku tu hari nie jg..

    Btw Good Luck Fatin..we will support u :)

    ReplyDelete
  81. sangat menarik la novel ni..penulis dari kalangan doktor...

    ReplyDelete
  82. hmm..dah lama tak baca novel..macam best je novel ni kan..dah tua2 ni tak sesuai dah nak baca nolvel cintan cintun kot

    ReplyDelete
  83. Malam ni jugak g mph.
    Thank you Fatin

    ReplyDelete
  84. Terbaikla doctor...
    Malam ni jugak pegi mph..
    Biasa baca buku pakcik Ramlee Awang Murshid je

    ReplyDelete
  85. kena beli ni...dr beni tu hensem la..aha!

    ReplyDelete
  86. tu dia.

    kena cari juga buku nih rasanya.

    ReplyDelete
  87. wah! nk kne p crik baca la
    mcm best :)

    ReplyDelete
  88. Salam
    Tahniah ats kjyaan diagnosis. FYI utk yg tercari2 Buku ini. Ia byk k d jual d kinokuniya klcc. Sya bru ke sana 3 days ago.

    ReplyDelete
  89. best jer baca citer dr. ketam tu...
    nak kena carik ni,,

    ReplyDelete
  90. Terbaik dari Fatin..owh..sekarang da jadi Doktor Novel Pula..(Must Read)

    ReplyDelete
  91. saya taknak beli buku ni tapi saya doakan DR FL dgn EN DR AF

    ReplyDelete
  92. x sbr nk bace buku kak patin ni..dr fatin n dr anwar cpt2 siketttt :P

    ReplyDelete
  93. Tq for da info FL ;) nak kene cari buku ni..

    Jemput follow my blog

    ReplyDelete
  94. salam..

    hari tu fatin da janji nk update india part 3..da lama sy tnggu.huhu

    ReplyDelete
  95. baru baca review pun saya dah senyum sendiri..esok redah kedai buku cari buku ni..terima kasih

    ReplyDelete
  96. wah teringin nye nak baca buku ni

    ReplyDelete
  97. Haih, comey2 & hensem2 nye la doktor2 ni..pandai tulis novel plak tu :) jom jengah blog sy,

    ReplyDelete
  98. assalamualaikum

    dah lama tak singgah...dr fatin liyana yang suka selfi....

    ReplyDelete
  99. Impressed! Doktor pun sempat menulis.

    ReplyDelete
  100. akak..bila nak update entri baru? tak sabar nak komen nih :D

    ReplyDelete
  101. akak..bila nak update entri baru? tak sabar nak komen nih :D

    ReplyDelete
  102. Baru baca 2 page je pn dah best..harus beli ni..:)

    ReplyDelete
  103. Assalam Dr. Fatin,

    Saya sangat menyukai cara penulisan dr yang santai, jujur dan releks.. moga Allah memberikan dr kesihatan dan ceria dalam kehidupan. Supaya dr boleh berkongsi ilmu yg akan datang kepada kami2 pembaca yg setia.

    Moga sentiasa maju jaya.

    ReplyDelete
  104. Wow!first time tau MO pun buat novel..tahniah FL.semoga berjaya nanti

    ReplyDelete
  105. good luck fatin.mana nk beli buku yg first huh

    ReplyDelete
  106. Puas cari buku ni kat popular tp tak jumpa.... Kat mana lg ada jual?

    ReplyDelete
  107. Puas cari buku ni kat popular tp xde... Boleh cari kat mana lg ya?

    ReplyDelete
  108. lapar nasi minyakk..bila ni??hehee

    ReplyDelete
  109. Haritu kawan kita bagi baca novel ni. Yang paling terkesan kek lubuk jiwa dan raga part Dr.Nur Azah. Sampai menangis kaw..

    ReplyDelete
  110. Tahniah kak fatin :D
    Dr Mahyudin somewhere somehow pernah nampak beliau kat HoSHAS. Pernah posting sana dulu :)

    ReplyDelete
  111. Satu perkongsian yang sihat.. Tahniah untuk FL dan semua yang terlibat dalam pembikinan DIAnogsis..

    Can't wait DIAnogsis 2.. Dah keluar nanti, baru nak grab dua-dua DIAnogsis.. :)

    ReplyDelete
  112. PPUKM? Abg ku bekerja di situ dan dekat dgn rumahku ..

    ReplyDelete
  113. please add drhalina also in ur team

    ReplyDelete
  114. Thanks Fatin! Lepas baca entry ni saya terus buka website MPH and search Diagnosis. Guess what, saya dah order pun buku tu. Tak sabar nak baca. Saya bab-bab nak beli buku memang cerewet, yela..beli buku tapi cerita tak best rugi juga. Kalau Fatin ada bahan bacaan yang lain yang best untuk dibaca, share dengan kitaorang k!

    ReplyDelete
  115. cam best je....kak zuha akan cuba dapatkannya....boleh selami situasi para doc dan patient kan...tq kakpaten.....

    ReplyDelete
  116. This is actually not a novel, but it's a compilation of short stories. Kira mcm kumpulan cerpen la. Bila baca post ni ingat memang akan baca novel rupanya short stories. patutla ramai penulis. i thought they brainstorm ideas n create a plot mcm betul2 novel. Anyhow,it's a good book to read.

    ReplyDelete
  117. Sesiapa yang berminat...Saya ada jual Diagnosis 1 & 2..Whatsapp COMBO DIAGNOSIS ke 0129723116 untuk response PANTAS

    ReplyDelete
  118. ehh i kenal doc mafeitz =)

    jaz

    ReplyDelete
  119. salam kak paten. hehehe. sblm ni silent reader je. tp ni nk jgak tny, diagnosis 2 da kluar kan? hrga kt mesia bape? sbb kt jakarta krg lbih 120k. nk compare hrga.

    ReplyDelete
  120. bertahun keja ngan si beni ni br tau ade bakat rupanya tulis novel... alahaiiiiiiiii

    ReplyDelete
  121. great book, I was inspired a lot .. thanks pro..

    ReplyDelete
  122. reading book is my favourate and when you talk about this nnovel i like it and will find it to reading but i have a question this novel have english ? but don't know your language, bbut haven't i will sad :( i want can early reading that

    ReplyDelete

Do you like my entry? Comment if you have any idea to share!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...