Monday, September 1, 2014

Review novel Diagnosis


Assalamualaikum


To be honest, aku bukan jenis orang yang suka baca novel. Tapi semenjak baca satu novel ini, aku jadi macam what iz zerong with me mayn? Kenapa aku macam engrossed sangat membaca novel tersebut sehingga terbawak-bawak dalam mimpi. Biasanya aku hanya mimpi tentang rumah idaman atau benda benda simple sahaja seperti adik yang tidak mendengar kata. Bagaimana pula kali ini mimpi aku dipengaruhi oleh bahan bacaan novel?. Aneh.

Walaupun aneh namun ia adalah benar. Novel tersebut mempunyai pelbagai pengajaran, inspirasi dan kata-kata hikmah yang boleh dijadikan panduan dalam hidup. Setiap helaian memberi impak kepada diri ini. Mesti korang tak sabar nak tau apa nama novel tersebut kan? Fatin tauuu sangat dengan korang ni. (tetiba jadi mengada dah kenapa..jentik dahi mahu?? padahal kat tajuk dah bagitau nama novel lol)


DIAgnosis

Ya. Nama novel tersebut adalah Diagnosis. Diagnosis merupakan sebuah novel yang sarat dengan inspirasi dan pengajaran yang ditulis dalam setting perubatan. Jangan cemas ya rakyat marhaen. This novel is not meant for doctors/medical students only, but also for layman (semua lapisan masyarakat)! 


Kalau tak sesuai untuk semua lapisan masyarakat, takkanlah novel ini sudah terjual lebih 12 000 copies dalam tempoh 6 bulan sahaja =) Perpustakaan Negara pon sudah membeli sebanyak 1000 copies untuk dijadikan bahan bacaan perpustakaan. Tahniah para penulis diatas penulisan yang sungguh hebat!

Ada 21 cerita pendek yang dikompilasikan dalam novel ini tau. So best sangat sebab kita dapat baca experience para doctors yang pelbagai. Macam macam betul ya karenah patient ni. Hehe jom aku tunjuk sikit cerita yang ada. (Identiti pesakit diubah dan dirahsiakan)



Ko tengok rileks je cik maimun sound doktor itu. Aku syak cik maimum dulu backbenchers a masa high school dulu kekeke (Dipetik dari cerpen Doktor Ketam, Diagnosis)



Sedihnya kalau jadi Puan Jamilah sebab hubby dia meninggal sobs.. (Dipetik dari Sesingkat waktu, Diagnosis)


Ada lots of emotion dalam novel ini. Sedih, gembira, perli, terkesan etc. Aku suggest korang untuk baca novel ini sebab bukan senang nak cari doktor perubatan yang menulis tau. Experience diorang tu sangatlah berharga because they deal with real people and real lives everyday. Jom aku perkenalkan the genius mastermind behind DIAGNOSIS.


Dr Muhammad Aizzat b Othman
Medical Officer in Div of Neurosurgery
Hospital Tengku Ampuan Afzan, Kuantan, Pahang
MD (UKM)

Dr Nur Azah bt Mohd Isa
Medical Officer in Dept of Pediatric
Pusat Perubatan UKM, Cheras
MBBS (UITM)
Currently pursuing her postgraduate studies in Paediatric.
Graduated with 1st class honors and won Anugerah Seri Paduka Baginda Tuanku Canselor UITM in 2010

Dr Anwar Fazal b Abu Bakar
Medical Officer in Clinical Research Centre (CRC)
Hospital Tuanku Ampuan Afzan, Kuantan, Pahang
MBBS (KSMU)
Currently pursuing his postgraduate studies in Master of Health Research from Royal College of Surgeon Ireland (RCSI) as the pioneer batch in Malaysia.



Hee.. korang boleh dapatkan novel ini di Popular, MPH, Kinokuniya atau beli online dengan menghantar email ke whitecoatenterprise@gmail.com. Harga RM20 senaskah.

Ok cerita iols tidak tamat disitu ya. Alhamdulillah, diatas sambutan yang amat menggalakan inshaallah DIAgnosis 2 akan menyusul pada hujung tahun ini. Yay! Kali ini lebih special, lebih tebal dan lebih sarat dengan cerpen yang menarik kerana penulis untuk DIAgnosis 2 ini bukan calang-calang orang ya. Penulis DIAgnosis dah cukup power, tapi untuk DIAgnosis 2 adalah gile-gile power ya. Selain daripada 3 penulis asal, ada tambahan lagi 4 penulis baru iaitu


Dr Ahmad Mahyuddin bin Mohamed
Pakar Ortopedik
Hospital Sultan Haji Ahmad Shah, Temerloh, Pahang
MBChB (Otago)
M.S Ortho (UKM)
CMIA (NIOSH)

Dr Beni Isman Rusani
Pakar Jantung
Institut Jantung Negara (IJN)
BHB, MBChB (NZ)
MMED (UKM)

Dr Mafeitzral Mamat
Pakar Bius
Cardiovascular & Thoracic Centre UITM Sg Buloh
MBBS (IMU)
M Anaes (UM)
PG Dip Clin Ultrasound (Melbourne)

Dr Nur Fatin Liyana bt. Asri
House Officer
Pusat Perubatan UKM, Cheras
MD (UKM)
She's a blogger and she's cute ahaks


3 nama dari atas je yang gile gile power tu. Level-level pakar semuanya kecuali yang last sekali itu kekeke. Kesian aku, baru nak hidup. Pangkat apa pon takda. Nak tulis IM4U kang kena bahan seminggu lak. Nangis di penjuru dinding kerana insecurity :'(


Tolong doakan kami ya? Inshaallah, diharapkan dengan perkongsian ini, adalah sahamnya untuk dibawa ke akhirat nanti. Kalau tiada aral melintang, DIAgnosis 2 akan menemui anda di hujung tahun ini :) Kita semua dahagakan inspirasi untuk perbaiki kehidupan kita di dunia fana ini. DIAgnosis adalah salah satu sumber inspirasi yang tulen. Dikongsi ikhlas dari doktor perubatan yang mempunyai misi yang jelas. Ingat tagline ini..


" Setiap DIAgnosis itu hakikatnya datang dari DIA. Doktor hanya perantara "


 Dr Mahyuddin, Dr Beni, Dr Mafeitz

Dr Fatin Liyana, Dr Anwar Fazal, Dr Aizzat, Dr Azah


Sila berikan tunjuk ajar kepada pasukan Diagnosis 2! Mintak doa dari semua agar dipermudahkan...nanti jangan lupa beli tau! Kita bagi sign freee hehe ade ke sign kena bayar? jentik dahi lagi sekali.


Thank you for reading this entry !

145 comments:

zarulfarhana said...

mcm best buku nie.. insyaallah.. akan saya dapatkan...

nurhawahaider said...

macam best je. :) kak FL selamat maju jaya. :D

Cik Matahariku said...

mesti best buku ni kan FL, Tambah2kalau ditulis untuk beri inspirasi kepada penduduk bumi..heheh..

Anonymous said...

First time dapat tengok dr fl dengan dr af 😁

Syamimi Shamsuddin said...

This is awesome, FL! Keep it up! I will definitely buy the 2 books and many more that you will write in the future, insya Allah.
Wishing you all the best. You're so inspiring. May Allah swt bless you always :)

Anonymous said...

Doc..kalo ibu mengandung dkt ngan or Measles apa effect dia?..situation dia seorg ibu pregnant 5bln treat patient..ibu mngandung ni td jururawat...

white lily said...

goodluck kak fatin :D all the best! nak kena dapatkan jugak ni..penulisnya bukan calang-calang. hiks!

Izzah Azryna said...

Hihi. Baru daftar as medical student pagi tadi. Definitely will buy both books! Maklumlah semangat masih berkobar

Anonymous said...

yeayy..

Liyana Zainal said...

tahniah FL..

Anonymous said...

order online boleh ke? sesuai tak untuk pharmacist to be mcm sy?but i love motivation book..gud luck kak paten..muah ciked..hehe

farhana said...

Good luck dr! :) insyaAllah akan support usaha kalian :D

Anonymous said...

"a blogger and she's cute ahaks" okay part cute tu tak ley blah.. In Sha Allah akan cari buku ni. nak baca gak

Anonymous said...

tahniah dr fl. saya ada beli 1 utk kakak saya. insyaAllah saya akan baca jgk buku ni nanti. keep up good work, dr!

ienamarlina said...

TAHNIAH FL......

Anonymous said...

FL and AF semoga baik2 sje ameen

Alia Ali Ahmad said...

tahniah FL

Anonymous said...

All the best dr kak paten dengan dr dr lain!
Kita distracted betul dengan photos included hehehe

Nur Najihah said...

Awesome. Goodluck kakpaten!

gloria said...

kalo sekumpulan guru nak menulis novel...agak2 apa nama novel yg sesuai???
Guru juga insan yg berdepan dgn pelbagai kerenah manusia setiap hari. Sangat mencabar dlm dunia kerjaya mereka yg tersendiri.

timm bill said...

wah! thniah kak FL..dah jadi penulis buku pulak!

annies MAN said...

Goodluck ...

nayfatimah rasyid said...

Tahniah :), satu lagi bakat doctor ...dalam bidang penuliasan

Mya said...

nak cari buku ni dari sehari ke sehari tak cari cari jugak kat kedai buku huhu.

tiba2 akak senyum sorang2 tengok gambar awak dengan doktor anwar.
hiks :D

Niyaz ayani said...

all the best cik fatin.
may Allah ease everything. :)

i 'lebiu poreber' la dik.

nicejobs said...

Tahniah2.. nanti nak cari buku nie

Ummi shakirah Ahmad said...

waaa.... tahniah fatin.... versi kena beli nih... tp beli sini xdak la sign dik fatin.....

Anonymous said...

Bro..

I can see you as a grown up woman now...:)

#tobehonest

hardee786

elly-daily said...

Can't wait to find and read one!

Tuan Kalsum Tuan Ismail said...

Tahniah doktorss.
Cerita sebenar, dari pengalaman sebenar, dari orang yang benar. Insyaallah membawa kita ke jalan yang benar :)

Miss Amirah said...

Waa...tak sabar nak beli ni...😄😄😄

Anizz Annisa said...

buku nie best... nak cari la... gud luck kak fatin.. :)

Adiba Hafiz said...

kehkehkeh...lawak la Cik Maimon tuh!...mcm nk dapatkn gak buku ni.. ;)

MDH said...

kalau sekumpulan guru boleh la letak tajuk GURUh :p

Lily Erliyani said...

All the best fatin. baca blog pun dah terkekek gelak. kalau cerpen fatin tulis mesti la best ni. =)

nhhas said...

assalamualaikum wbt...

tahniah Dr.FL..

btw.. FL dah baca buku ne?
juga sangat memberi inspirasi...

Travelog Iman Seorang Doktor', karya Dr. Khalid bin Abdul Aziz Al- Jubair, doctor pakar bedah dan jantung... hospital di arab saudi...

pls have one...

good luck...

Insan dhaif said...
This comment has been removed by a blog administrator.
teratak Haeida said...

wah...bestnya dapat menulis novel plak..sangat kagum dengan fatin..tahniah

syanoraz said...

waowow...mana nak dapat buku ni? i eat to hv a copy!

Shafiq Nasri said...

kat mana boleh dapat buku ni??

Anonymous said...

All the best miss Fatin! All the best for the book! Wish you yang best - best jer!

Amir said...

tengok senarai penulis dia..memang buleh agak. kompom best :)

has linda said...

Dr. Fatin Liyana.. Suka baca blog awak. Sangat sempoi, input menarik, seronok membaca coretan awak..

Menarik buku ni.. Boleh beli..

Apk Baru said...

best lah novel ni

Anonymous said...

Sy rasa menarik... nnti nak p cari buku ni.. tahniah ...

dhiera said...

tahniah FL. tq sebab perkenalkan buku ni. jadi, buku bulan ni dah ada target untuk dicari. hihi

Fuad313 said...

Salam, insya Allah akan dapatkan novel ni. Pernah baca novel ala2 suasana kedoktoran seperti "Denyut Kasih Medik" karya dari Dr. Farhan Hadi. Thanks for sharing Dr. Fatin Liyana

aishahsuhara said...

Nak beli..nak beli..nak beli...dh lama tk beli novel..tibatiba semangat membaca timbul semula,...tunggu bas nk pegi beli ni..hihi..

ecan fadhlina said...

menyampah tau kak fatin suka bagi hint hint dengan doc anwar. tak sabaq laa tunggu hampa kaweeennn!!! may Allah ease everything :)

Ummi Ain said...

nak cari la juga..wahh..seperti merpati 2 sejoli..semoga baik2 saja.aamiin

HaFizaH aYu said...

Dari dunia blogger ke dunia penulis novel...chayok2 FL,nati nak pi ppukm mintak sign cikit kat buku =)

JMR said...

nak kena beli gak ni..sure lagi best dr DIAgnosis 1 ni..

Kamiela Hasmi said...

wah!baru tau adanya buku camni..lain sungguh dia punya intipati..biasa baca novel cintan cintun je..xpun yang islamik gitu..ni ada pulak berkisarkan bidang kedoktoran gitu..InshAllah akan cuba cari jugak..nak baca jugak sepenuhnya nanti..

MyLife Ria said...

All the best!!!

Dah lama tak ngadap novel, kalau start membaca, kalah study nak exam...ekekeke

huzaimi zaini said...

Tahniah !

ruqayya said...

Interesting! I think all career should have their travelog. Can be as guidance to students in school to see perspectives from doktor/cikgu/driver etc etc itu sendiri.

Ruqayya menulis.... Sesi Magika Eksklusif

alialisa said...

wah..congrats

Liza Hashim said...

Assalamualaikum FL
Semua Dr in blogger ke? Sy rasa macam pernah terbaca blog Dr Mahyuddin n follow penulisan dia di fb. Seronok baca buah fikiran bijak pandai..
Saya suggest FL baca penulisan Dr Farhan hadi jugak. karya yg membuatkan pembaca byk berfikir tentang kehebatan Pencipta..Kutemu cintanya, Denyut kasih medik & Tuhan lebih saintifik (keluaran telaga biru & galeri ilmu)..insyaAllah akan cuba dapatkan buku diagnosis 1&2. ;)

ilot said...

Alhamdulillah... Go go go <3
tak sabar nak carik novel tu

syukur said...

Buku yang sangat menarik dan banyak pelajaran hidup.

roseslavendar said...

Ni minat ni nak jd dokter

Anonymous said...

Kak fatin, buku diagnosis ni sesuai tak utk pharmacist? Sbb mcm specific dkat doktor je..sy teringn nk beli tp mcm dilema pulak..please reply my comment..tq

Anonymous said...

Kak fatin, buku diagnosis ni sesuai tak utk pharmacist? Sbb mcm specific dkat doktor je..sy teringn nk beli tp mcm dilema pulak..please reply my comment..tq

Anonymous said...

Kak fatin, buku diagnosis ni sesuai tak utk pharmacist? Sbb mcm specific dkat doktor je..sy teringn nk beli tp mcm dilema pulak..please reply my comment..tq

Amira Jamadi said...
This comment has been removed by the author.
Mhd Nizam said...

hee.. buku ni best.. hari tu baca kat popular sikit je.. macam best, terus beli.. hehe :D

Mrs Wanja said...

sukanya tgk Dr Fatin ni.. walaupun agak lewat dpt tahu blog Dr Fatin ni tp sy dh baca entry2 blog ni since Dr Fatin belum dpt title Dr lg.. skang dh dpt title makin byk perkongsian ilmu dari Dr Fatin..

Tahniah..

syg u Dr. Fatin.. :-)

ajan said...

Congrats sis..wish you Good Luck

Nys Anis said...

wahhhh ,, serious rr fatin tulis .. dah baca dah yang first,, tunggu yang 2nd lak

LunaLittleFairy said...

ermm cam best... hehehe...

Maicher said...

Whoa Dr Beni ada for upcoming book. Looking forward for it!

dunia murni said...

Kalau pre-order Diagnosis 2 boleh dpt sign x? Kalau sign FL je pn dh cukup ^_^

Kak FL ada baca Denyut Kasih Medik by Dr. Farhan Hadi tak sebelum ni? Buku tu pn best cuma dia bukan koleksi cerpen, seluruh novel tu ditulis bdasarkn pengalaman beliau. Best ^_^

Tahniah FL

Anonymous said...

All the best
Moga Allah mudahkan :-)

Anonymous said...

Dr.Fatin dh ada empunya nih....xlama le tue blh mkn ns minyk...apapun tahniah ats segala usaha keras selamanih...jgn asyik nk jentik dahi org jer...

muja said...

best gilows ni,, nk kena ada sejibik nih,, plus ada lak penulis fatin liyana,, adess,,

Zaty said...

Dah merata cari buku ni dekat popular & mph tapi dorang kata takde dalam sistem.. too sad :(

Anonymous said...

Tahniah FL...tgk Dr.Anwar Fazal tu mcm pnh tgk je...kalau x silap dia pnh jd HO dkt HKL dlu...kalau bkn...myb pelanduk 2 serupa....

register unifi said...

semoga dimudahkan..

nak cari la buku tu..

Anonymous said...

Assalamua'alaikum cik fatin liyana. Novel Diagnosis ini memang salah satu novel hasil penulisan dari penulis tempatan yang memang saya tak nafikan adalah karya yang terbaik. Tahniah anda telah memilih novel yang sesuai untuk kerjaya anda.

azimah mohd zainuddin said...

FL good luck dengan profession doktor ngan future life

HALIMATUS SAEDAH said...

Assalamualaikum...
Dr. FL, tak sabar saya nak dapatkan Diagnosis 2 dengan tandatangan Dr. sekali...

ctsueraya said...

Congrats from blogger to writer...hensemnyer DR Anwar Fazal tuh (sudah..lari topik)

nuRuL eTyHa said...

Wahh..tahniah...dah jadi penulis novel plk....jemput singgah blog saya sama ya kwn2…sy budak baru belajar ^_~

Rosaini Rashid said...

Congrats Dr FL

nanadhoi said...

macam best je novel ni,
kena start kumpul duit dah ni.

Anonymous said...

OOO..patutla promot..ader nama die hehe
saya minat baca buku2 macam ni.. mesti beli

hikaru matsushima said...

wahh..penulisnya semuanya doktor ye.

Aishah Jamaludin said...

Bestnye. macam ala ala Lejen Press punya buku :)

TheyCallMeMrRight said...

tak suka baca novel. banyak sangat perkataan.

rokiah said...

tahniah FL

Ain Ridzuan said...

Macam best jer! nak beli!!

isma said...

wahhh..doktor2 menulis semuanya..terbaikla FL..harus grab cecepats :)

Sophie Al-Yahya said...

Hm..nice one. Bolehlah masuk dalam library mini saya nanti. Tapi buku ni cepat habis. Mohon cetak lebih sikit ya doctor fatin cute. Ahaks.

Haryani Mohd said...

Rasa macam nak dapatkan buku ni. Menarik! :)

lala yusof said...

i am houseman juga ditulis dr malaysia

Nelly Sapri said...

Dengar Fatin cerita pun dah macam tertarik..macam nak dapatkan buku tu hari nie jg..

Btw Good Luck Fatin..we will support u :)

kehidupan sihat said...

sangat menarik la novel ni..penulis dari kalangan doktor...

akmal ruysdi said...

hmm..dah lama tak baca novel..macam best je novel ni kan..dah tua2 ni tak sesuai dah nak baca nolvel cintan cintun kot

Ayu Zalini said...

Malam ni jugak g mph.
Thank you Fatin

Ayu Zalini said...

Terbaikla doctor...
Malam ni jugak pegi mph..
Biasa baca buku pakcik Ramlee Awang Murshid je

Linda said...

kena beli ni...dr beni tu hensem la..aha!

ohcikgu said...

tu dia.

kena cari juga buku nih rasanya.

MG schmidt said...

wah! nk kne p crik baca la
mcm best :)

Haizamz said...

Salam
Tahniah ats kjyaan diagnosis. FYI utk yg tercari2 Buku ini. Ia byk k d jual d kinokuniya klcc. Sya bru ke sana 3 days ago.

watiey mansor said...

best jer baca citer dr. ketam tu...
nak kena carik ni,,

Rafiehaq said...

Terbaik dari Fatin..owh..sekarang da jadi Doktor Novel Pula..(Must Read)

Muen Fktg2 said...

mcm best je cete nie...

Anonymous said...

saya taknak beli buku ni tapi saya doakan DR FL dgn EN DR AF

kyna BINTI said...

x sbr nk bace buku kak patin ni..dr fatin n dr anwar cpt2 siketttt :P

anis natasha said...

Tq for da info FL ;) nak kene cari buku ni..

Jemput follow my blog

hida said...

salam..

hari tu fatin da janji nk update india part 3..da lama sy tnggu.huhu

Azura MZaki said...

ok...wajib dapatkan satu ni

tuty mychibibox said...

baru baca review pun saya dah senyum sendiri..esok redah kedai buku cari buku ni..terima kasih

Safiya said...

wah teringin nye nak baca buku ni

KhaiZa said...

Tahniah.. Selamat Maju Jaya

Mama Olin said...

Haih, comey2 & hensem2 nye la doktor2 ni..pandai tulis novel plak tu :) jom jengah blog sy,

Hana Khairi said...

assalamualaikum

dah lama tak singgah...dr fatin liyana yang suka selfi....

Min Aina Ila Aina said...

Impressed! Doktor pun sempat menulis.

Anonymous said...

akak..bila nak update entri baru? tak sabar nak komen nih :D

Rudy said...

akak..bila nak update entri baru? tak sabar nak komen nih :D

Sharkawi Ahmad said...

Bukan mudah nak jadi senang kan..

Mummy Dina said...

Baru baca 2 page je pn dah best..harus beli ni..:)

Zulhilmi Abah Penyanyang said...

Assalam Dr. Fatin,

Saya sangat menyukai cara penulisan dr yang santai, jujur dan releks.. moga Allah memberikan dr kesihatan dan ceria dalam kehidupan. Supaya dr boleh berkongsi ilmu yg akan datang kepada kami2 pembaca yg setia.

Moga sentiasa maju jaya.

bestie sheteen said...

i am so going to get the book :D

Noriza MiracleVitamins said...

Wow!first time tau MO pun buat novel..tahniah FL.semoga berjaya nanti

SaRRaFaRysHaALiA said...

good luck fatin.mana nk beli buku yg first huh

Aunty Iza said...

Puas cari buku ni kat popular tp tak jumpa.... Kat mana lg ada jual?

Aunty Iza said...

Puas cari buku ni kat popular tp xde... Boleh cari kat mana lg ya?

Anonymous said...

lapar nasi minyakk..bila ni??hehee

Naza Mustafa said...

Haritu kawan kita bagi baca novel ni. Yang paling terkesan kek lubuk jiwa dan raga part Dr.Nur Azah. Sampai menangis kaw..

balqisfz said...

Tahniah kak fatin :D
Dr Mahyudin somewhere somehow pernah nampak beliau kat HoSHAS. Pernah posting sana dulu :)

ewan azhar said...

Bole je..xjadi masalah...sbb motivational quote dlm tuh byk kita bole jadikan pengajaran utk deal ngn patient nanti..mcm sy medical lab..walaupon stories dy byk pasal doc..tpi yg penting content dy uh...hehehe

Cik Azz said...

Satu perkongsian yang sihat.. Tahniah untuk FL dan semua yang terlibat dalam pembikinan DIAnogsis..

Can't wait DIAnogsis 2.. Dah keluar nanti, baru nak grab dua-dua DIAnogsis.. :)

Cik Labu Labi said...

PPUKM? Abg ku bekerja di situ dan dekat dgn rumahku ..

camy said...

please add drhalina also in ur team

ribka kay said...

Thanks Fatin! Lepas baca entry ni saya terus buka website MPH and search Diagnosis. Guess what, saya dah order pun buku tu. Tak sabar nak baca. Saya bab-bab nak beli buku memang cerewet, yela..beli buku tapi cerita tak best rugi juga. Kalau Fatin ada bahan bacaan yang lain yang best untuk dibaca, share dengan kitaorang k!

Azuha idris said...

cam best je....kak zuha akan cuba dapatkannya....boleh selami situasi para doc dan patient kan...tq kakpaten.....

aina nasuha said...

This is actually not a novel, but it's a compilation of short stories. Kira mcm kumpulan cerpen la. Bila baca post ni ingat memang akan baca novel rupanya short stories. patutla ramai penulis. i thought they brainstorm ideas n create a plot mcm betul2 novel. Anyhow,it's a good book to read.

Putri N@ilofar said...

Sesiapa yang berminat...Saya ada jual Diagnosis 1 & 2..Whatsapp COMBO DIAGNOSIS ke 0129723116 untuk response PANTAS

Anonymous said...

ehh i kenal doc mafeitz =)

jaz

Syafiqa Azizan said...

Nak beli buku ni 0.0

Syafiqa Azizan said...

Nak beli buku ni 0.0

Wan Norshafika said...

salam kak paten. hehehe. sblm ni silent reader je. tp ni nk jgak tny, diagnosis 2 da kluar kan? hrga kt mesia bape? sbb kt jakarta krg lbih 120k. nk compare hrga.

Hana Maroo said...

bertahun keja ngan si beni ni br tau ade bakat rupanya tulis novel... alahaiiiiiiiii

Aimie farzana said...

Kita copy info penulis tau :)))