Tuesday, May 20, 2014

Macam mana kucing kita boleh dapat nama

Assalamualaikum


If you are one of my Instagram follower (@fatinliyanaasri), you should know that I have a cat called Aminyo. Well, besides Aminyo, I have another cats called Mochichit, Simba, Reva & Diun. Most of the time I only talk about Aminyo in my social network. Bukanlah pilih kasih hehe. But its because I adopted her & take care of her since she was only 3 weeks old. So bonding tu lebih kuat orang kata =)

Hari ni nak cerita macam mana boleh dapat nama kucing-kucing tersebut. Aku mempunyai masalah yang besar sangat bila nak bagi kucing nama. Sebab aku tak creative kan, jadi idea tu macam tak datang-datang. Aku tak suka la bagi kucing nama cam 'Si tompok, Si comel, Si putih' blerghh bosan. Haha sorry jangan offended please kalau uolls ada nama kucing seperti yang disebutkan diatas :P. Anyway, pernah satu tahap, aku siap buka buku 'Nama-nama pilihan Islam untuk bayi'.... sewel agaknya... apepon meh sini nak cerita!


Aminyo :
Sempena aku pergi ke Korea pada tahun 2012 dulu, aku perasan yang bahasa Korea ni banyak huruf O. Aneooo gegeoo makansayoo. Lebih kurangla gitu. Perkataan paling kerap aku dengar adalah Anyeonghaseyoo. Pastu aku rasa cam besh je kalau letak nama kucing begitu. So initially aku namakan Aminyo, Anyyoynyonyo anyeongg. Tapi aku rasa macam susah nak eja, panjang sangat. Pastu lupa pula berapa kali nak type nyonyonyonyo tu. Pastu demi kesenangan mengeja, aku tukar jadi AMINYO.

Mochichit :
Nama Mochichit ni diambil sempena dengan nama pemimpin Ikhwanul Muslimin di Mesir dulu, Dr. Morsi. Kami sekeluarga sangat menghormati dan terkilan dengan apa yang terjadi dengan Dr Morsi. Jadi sebagai tanda ingatan, kami telah menamakan anak kucing kami, Morsi. Mula mula panggil Morsiiiii, lama lama jadi Mochiiii...entah macam mana terjadi pulak Mochichittt.

Simba :
Simba kitorang berwarna putih. Korang yang lahir tahun 80-90an pernah tengok kartun Simba The White Lion dekat tv2? Syok weh.

Reva :
Masa pergi Korea, aku pernah bergambar dan berbual dengan Revalina S Temat. Selebriti Indonesia yang berlakon cerita bawang merah bawang putih. Kerana dia cantik dan humble, aku telah menamakan kucing aku sempena dengan nama dia.

Diun :
Diun ni, adik aku Han yang kutip dekat longkang. Kesian, masa tu dia baby lagi. Anjing nak makan dia so dia menyorok dalam longkang sobs sobs. Disebabkan adik aku kesian sangat jadi telah membawa dia pulang ke rumah. Busuknya Diun ni bukan main ya. Dah mandi pon bau longkang lagi. Diun ni warna oren.. Jadi Ibu telah menamakan kucing ini DUNE bersempena dengan minyak wangi Christian Dior 'Dune' yang berwarna oren. Tapi adik aku menukar ejaannya menjadi Diun sebab dia busuk. Kengkonon cam perfume tiruan haha..


Ha thats how my cats got their names! Next time baru post gambar dorang la eh sebab tak jumpa save dekat mana hehe. What did you name your cats anyway? :)


Thank you for reading this entry !

167 comments:

Irfa said...

XDE KUCEN ;)
SUKA TGK JE
X SUKA BELA

Penulis Hikayat said...

Anyonyonyoooo. Saya ada 3 kucing . Tiga2 nama cici sebab lepas cici 1 mati dtg cici 2 . So nama cici tu direuse kan. Hehe. Tapi skrg dah tak bela.

Anonymous said...

Interesting :)

Anonymous said...

I have a cat. Firstly, she has been called as Mekmok. And now, it changes to Mekmontel hehe

Anonymous said...

Saya ada seekor kucing. First nama die Mekmok. skarang tukar jd Mekmontel hehehe.

aisyah ambris said...

Panggil meooowww jer... :D

Anonymous said...

Nama kucing saya MARLIE :)

nurhanizajohani said...

Name kucing saya : BELLA

Nama bersempena tengok cite Twilight Breaking Dawn yang heroin dia tu,Bella Cullen, mate dia cantik same mcm Bella. Lagi pun mase amek Bella kat kawan, mase tu baru kuar movie tu, so namekan dia Bella. Panjang tak sejarah nama dia? Hahahahah sekian.

NS said...

tak pernah ada kucing gak.. tp teringin nak belaa.. hehe

YnaRazali said...

haha.comeynye nama n comeynya sejarah mereka. Kucing Yna nama acha dengan irwansyah. Adik bg sebab die suke ngan due2 pelakon.haha.kejam giler.

anne said...

anyonyonyo tu kelakar..
tapi comel je nama aminyo tu. =)

Syazwani Ramdan said...

My friend's cat, nama 'Ayam'..dipanggilnya kucing tuh 'ayam,ayammmm'..tak ke konfius hidup kucing tuh dia ayam ke kucing..hahahahaha

Ezzaty Adilla said...

Simba... cite fav zati.. time kecik2 umi cite klu cita tu habis je sure nangis.. smpaikan abah kena record semua cita tu, then ulang2 smpai zati tertido baru diam.. hihi

yuna icha said...

i ade kitty, dia kesian sgt sbb kene abandoned ngn mak dia. so kitorang pon pangil, kesiannn dieee.. or in kelantan siye diyo..
last last panggil yeyo, yeyo. haha. mmg dia dtg berlari kalo kita panggil nama dia tu. now dah shat walafiat walaupon dulu teruk mcm xde hrpan nk hdup dulu. Alhamdulillah..

Mieza Everdeen said...

Kucing saya nama dia Bob, sebab masa dia baru datang menempel kat rumah saya, abah panggil Bob pastu dia buat bunyi purrrr. So, Bob lah namanya XD

Nurul Syafiqa said...

Merang & Minigebu :3

Sekor macam Memerang. Sekor lagi macam arwah Gebu yang dah lama meninggalkan dunia. Jadilah Minigebu. Sebab jumpa dia masa 3 weeks old jugak. Cenonet saja.

Heee.

Nur Najihah said...

Ada cerita di sebalik setiap nama. Haha. Nama aminyo paling best sbb bila sbut msti rasa mcm pipi tembam anyonyoyoo. Haha!

Anonymous said...

kak FL sama! anak kucing kite warnanya putih so letak nama sochi sempena sukan musim sejuk tu. senang cite hahaha

Nuratika Aziz said...

sunquick ! he is super hyper active and he is orange in colour.amik dia dekat depan cc.berkenan lepas tuh straigh bawak balik rumah naik motor.hahaa,selamba jeh tau.nasib baik mak tak pengsan sebab memang dah banyak kucing dekat rumah.weeee
sunquick = orange :)

Anonymous said...

Kucing sy nama tomok.sbb kecik2 dulu sy minat tomok.kahkah

Nur Farahuda said...

Haha, ye betul tu. Saya pun ada kucing nama dia OPPA. hahaa, maybe sebab tuan dia ni minat korea kot, =D

Anonymous said...

my cats name chubbywan dan bibi !

missyzaraismail said...

Hahah comel sgt..Aminyo tu adopt from sis Penmerah.com kan..kucing saya hemohemo ikut name dog dlm citer ninjaboy..bila adopt sekor lg asben sy beri name hemihemi

Anonymous said...

Nama kucingku jepp,soowinci,alehandro,n rosalinda ..tp jepp n soowinci dah lari.xtau g mne..

Nur Syuhada said...

wahhh... kalau saya tu tak tahu nak letak nama apa. memang fail kalau tang nama nama ni XD

ecan fadhlina said...

1) bulo bulo angsudik
2) tok adun
3) mak adun
4) comel
5) emon
6) oyen

Anonymous said...

Kucing saya nama Renjis

HannysaYusaa said...

Saya ada semilann kucengg.
Neneknya : Kembang
Anak 1st : Skittles (gula2 fav. Ahakz xD)
Anak 2nd : Cherry
Anak 3rd : Cici (the only betina dlm adik bradik)
Anak 4th : Cheese
Anak Cici 1st : Junior
Anak Cici 2nd : Berry
Anak Cici 3rd : Jacob
Yang paling kecik tu takde pertalian darah langsung dengan family ni. Haha. Adik bawak balik umah. Nama: Toti
Family saya memang tak kreatif bagi nama comel2 kat kucing. Pakai nama nama BI je banyak. Kah.

Anonymous said...

My cat's name is Chuzzle, due to the game that has always been my mom's all-time-favourite game. Hahaha ala yang buku kembang kembang tu

Anonymous said...

asal nama simba sikit jerk cite pasal dia ek...kucing lain panjang..;)

oxaloacetate89 said...

nama kucing adik saya nama dia TOMOK!sbb time tu tomok and new boyz tgh popular gila.tp dah arwah dah T_T

Shahrul Diyana said...

aminyo paling comel. my cats rata2 nama:
Chibi(sbb abg suka tgok katun chibi maruko chan).
Dora,charlie(macam kucing siam)
willy,tommy, dorine(mak bagi).tipah n tijah pun ade. hihi.

Anonymous said...

kucing sy nama becky el senrose. hahah. becky sbb ayah kucing ni nama blacky so tkr sikit jd becky. el senrose sbb mak saya suka el dalam cerita setia hujung nyawa tu. hahah

Tiha Azmi said...

Suka nama aminyo tu ,comelll xD

nanadhoi said...

dulu ada kucing sekor, bagi nama cikott, tapi sampai sekarang tak tahu sebab musabab abang saya bagi nama cikott.

juicy X said...

Adik kita namakan kucing dia jaclyn (victor), dayang (nurfaizah), saliha (aduh saliha). blerghhhh

Cekelatmanih (Bufy Achik) said...

Dulu nama kucin family Mimi.. Sebab masa kecik2 dulu suka makan kopok (keropok/cikedis) Mi-Mi.. Trending sgt kopok tuu.. Pastu kucin sendiri nama buffy.. Lekat plak dekat nama sendiri bufy achik.. Wana itam putih, tompok2 macam lembu New Zealand.. Ahah.. Tapi suma tu kenangan je, sebab bufy pon dah tiada.. That's why masih kekalkan nama 'bufy achik'.. Ihhi..

Anonymous said...

Kucen sy name aten

nurdani said...

hahahahaha sampai buka nama-nama Islam. hahahaha

saya dulu ada kucing nama Kabu sebab bulu dia warna kelabu and ada anak jagaan mak panggil dia kabu. tu yang melekat nama tu

Fatin Liyana Asri said...

Haha nampaknya nama tomok memang trending dlm kalangan kucing mesia

Anonymous said...

dulu ada kucing. namakan" nyunyut". macamana boleh dapat pun tak ingat dah.hahahah

Anonymous said...

Ehe sy pn ada bela kucin. Teh,tam,cak,gebu, cak clone (sbb bulu sama mcm cak),tokwan (dia plg tua,ayahanda kawasan), oyen,kontot (ekor yg pendek ), debok (gemuk) n tungin buyung (nama sempena hobi slalu terbalik kn bdn dia)

dayang hidayah said...

me andy carrol, puma, jenggo, belang,bella..nmpak tak suka sgt kat kucing..hewhew

Sarah Zulkifli said...

kucing jalanan yang kurus kering ,perut terkeluaq dijumpai dan dinamakan DEBAB supaya gemuk dan gebu . Dah dua bulan memang gebu habis !

Eijati Ishak said...

Kucing saya nama jowjow hihihi

Anonymous said...

just br bukak blk ur blog.. but i think skrg blog fl dah mcm kurang keeeek!! x sprti zaman purbakala.. sorry klau offended but just my opinion la.. maybe need to find better tajuk and hot topic.. but keep writing k!!

Anonymous said...

kucing sy x pandai menyanyi..sy nama kn tenggiling je sbb blh buat bentuk tengiling tido.

Anonymous said...

I miss my cat, kaka.. arwah kaka abang saya jumpa masa world cup 2006 dulu, kecik lagi, lapar pula.. sebab saya minat brazil & one of the player nama kaka, hence the name. Kaka binatang peliharaan pertama dalam keluarga saya (& setakat ini yang terakhir). Walaupun kaka garang, suka gigit, cakar, tidur atas katil, makan kene suap atau teman, semua orang tetap sayang kaka. Harap arwah kaka mendoakan yang terbaik untuk saya dan keluarga

Aen Barakat said...

sock - sbb dia pakai stokin
skull - sbb blkg bdn dia ada corak mcm skull
shin tiger - sbb dia gengster

kucings i semua abam2 kawasan.

^^CHenTa^ said...

Pandai n kreatip je dia cari nama kucen. Sweet ♥

Itu baru nama kucen klu nama anak camne la plak gayanye ye..hihi

h said...

Kita ni smgt baca nak tgok gambar kucing dia.. Sekali.. Emm ape2 aje lah

CH said...

salam alaik. haha ccomel je nama nya. macam nak bela kucing lah pulak lepas ni :D

siti eisyah said...

comel nama kucing fatin :) bila fatin letak nama aminyo dgn mochichit tu, tringat adik saya pnh panggil anak patung rabbit dia miminyitt. mcm gabungan aminyo dgn mochichit pulak. comel. hehe

dya anneesa said...

i suka nama ganda dua!
kiki
koko
yiyi
cici
bobo
bibi

dan yg ini mengikiut fizikal
kicit
pendek

senang!hhaahhahahaa

~~ZusUliYaiNi mAMaT~~ said...

nme kucing kita Suhaimi..and she is she...hahahaha..kompius kn..

cikmudaFARAH said...

saya namakan kucing saya Hemoi, boleh dikatakan kucing sulung jgk aa. dan dari situ memacam nama pulak wujud mcm omoi, chipmoink, tomoi dll heheheh. pastu anak kepada hemoi ni warna hitam, satu family panggil chitam, tapi cuma mama saya panggil dia chitui. pastu skrg, ada 3 ekor anak kucing, taktahu nak bagi nama apa..

supermak said...

Salam,
i'm career mother with two beloved children. Even my life was so busy and full of activity i always spent my little time to view ur blog and read it again and again.. kind of addicted maybe.. anyway gd luck on ur carrier and life Dr Fatin. May Allah bless you.

supermak said...

nama kucing saya ikut rupa bentuk diaorg.. kalau kecik.. namanya cik.. kalau kurus namanya yus.. kalau gemok.. namanya moq..kalau comot.. namanya glee sbb ugly.. hahahaha

ninie said...

Ms kecik bg nama old skool ja..along angah achik acu kakak n Abg..
Ms remaja new generation kucing td bg nama ilgato..goyangee..ppopoki..ngan koshka..iaitu kucing dlm diff.language..
Oh I miss my kucingan so much..

missnor syahirahzaini said...

my cat is white in colour. dia sgt fluffy so my mom called her fluffy. but it changed to debab. disebabkan mcm terlalu biasa.. kitorg pnggil dia ebab. tp dia tu nakal dan degil. so my mom selalu pnggil ebabb..ebabb.. tp dia buat tak tahu. mak pun terus tukar jd bibimbap.. nmpk comel dgn muka dia yang selamba dan tenang tu. hehe. nama kucing dr FL sgt cute dan ada sejarah tersendiri. suka dgr nama dorg. :)

ninie said...

Ms kecik nama old skool ja..
Along..angah..achik..ACU..kakak..Abg..
Ms rrmaja iaitu next generation kucing nama
Ilgato..koshka..ppopoki..goyangee iaitu kucing in diff.language..
Oh I miss my kucingan so much

ninie said...

Ms kecik bg nama old skool ja..along angah achik acu kakak n Abg..
Ms remaja new generation kucing td bg nama ilgato..goyangee..ppopoki..ngan koshka..iaitu kucing dlm diff.language..
Oh I miss my kucingan so much..

missnor syahirahzaini said...

my cat is white in colour. dia sgt gebu.. so my mom called her fluffy. but it change to debab sbb dia jln mmg gagah tp ada campur lemah lmbut skit. my mom selalu pnggil dia..tp dia degil dan buat muka selamba. it was like "im the queen..hahhaha" so my mom trus pnggil debab tiba2 bertukar ke ebab. tp dia tetap buat tak tahu juga..jd satu hr tu my mom tgk mknn korea.. jd mak sy terus tukar ebab ebab..ke bibimbap. tp bibimbap ni tetap buat muka selamba dia. hahaha. sgt comel dan nakal. kucing dr FL sgt comel. nama dorg semua comel dan ada sejarah tersendiri. unik! saya suka :)

missnor syahirahzaini said...

my cat is white in colour. dia sgt fluffy so my mom called her fluffy. but it changed to debab. disebabkan mcm terlalu biasa.. kitorg pnggil dia ebab. tp dia tu nakal dan degil. so my mom selalu pnggil ebabb..ebabb.. tp dia buat tak tahu. mak pun terus tukar jd bibimbap.. nmpk comel dgn muka dia yang selamba dan tenang tu. hehe. nama kucing dr FL sgt cute dan ada sejarah tersendiri. suka dgr nama dorg. :)

NURUL AKMA said...

Dulu minat cite winter sonata..so my kucen mendapat la name Kang Jung Sang..siap recycle lg 2x. lepas dia mati bubuh kt kucing baru..doc vet dia pon pelik tgok name dia dlm Kad Kuceng..hahaha

NURUL AKMA said...

Dulu minat cite winter sonata..so my kucen mendapat la name Kang Jung Sang..siap recycle lg 2x. lepas dia mati bubuh kt kucing baru..doc vet dia pon pelik tgok name dia dlm Kad Kuceng..hahaha

Norhazlinda Analinta said...

kucing kita nama belalang, sebab dia masa kecik2 suke melompat mcm belalang. nama asal belang, oleh kerana dh melompat tu terus lekat nama belalang. :D

Shah Sulong said...

nama kucing saya dulu Ching as in ku-Ching

Suriana abdul kadir said...

Kucing sy namanye PORRONG.. bahasa terengganu..

maksud nya COMOT :)

tp tu da 20 yrs ago...

Aainaa Najihah said...

Dulu masa kecik2 ada kucing nama simba sebab suka tgk lion king. Then masa form 1: poci pastu bila poci beranak saya kasi nama ikut coklat (oreo, nuttela, etc) kali ke2 beranak sya kasi nama zodiac haha gemini virgo lol. Tak creatif. Suka gila nama aminyo! Hehe

Anonymous said...

Nama kucing akak saya : Stefan

Hahaha 💛

WAN AMNIN WAN YAHAYA said...

Nama kucing saya citcit

WAN AMNIN WAN YAHAYA said...

Nama kucing saya citcit

WAN AMNIN WAN YAHAYA said...

Nama kucing saya citcit

Khai Artzfar said...

nama kucing kita semua nama skandal justin timberlake haha

justin timberlake
britney spears
madonna
cameron

Anonymous said...

KIMBA THE WHITE LION

Ummi Ain said...

dulu kawan saya i mean abah dia ada bela beruk..nama beruk tu norkumalasari. sekor lagi amy mastuta..tapi sedih dah kena jual sebab makan tuan..gigit tangan kawan saya.nasib tak putus.

adeQ said...

Kuceng kite name cindai sebab dengan harapan die boleh nyanyi lagu siti nurhaliza.cindaila mane tidak berhias. Hehehehe

Nurul Jannah Jamaluddin said...

saya de 11+4 ekor kucing kat umah.. 4 newborn kittens. baru seminggu.. hehe.. Nama2 kucing:
1. Nini..tp ntah mcm mane mak tukar jd Atun..
2. Chotla sbb cm koala.. tp skrg da jd Ola jer..
3. Debi (Nama watak cte Indon) mak yg bg.. skrg da jd B jer..
4. Atam sbb kaler hitam
5. Pussy
6. Siti
7. Boy tp da jd EBoy
8. Ipan sbb bulu n muka cm panda..
9. Yaya (watak cte Be careful with My Heart, cte Filipina) mak bg sbb ske sgt tgok cte tuu..
10. Richard watak cte Be careful with My Heart, cte Filipina) mak bg sbb ske sgt tgok cte tuu..
11. Joma watak cte Be careful with My Heart, cte Filipina) mak bg sbb ske sgt tgok cte tuu..

The best part is bile pergi klinik haiwan kne daftar nama, ktorg cm segan gler nak sebut nama Richard tu kat receptionist.. hahaha.. bile sebut pon slow jer.. XD ne baru lists yg masih hidup.. kalo total kan sume de dlm ~30 ekor kucing yg da dibela..
another 4 newborn babies, x tau nak bg nama ape agy.. any suggestions?

Hidayah Mesro said...

Name kucing Mutiara ngan jelita sebb tgk cite indon bnyak sngtc :p

aya said...

sronoknyer bc psl kucing ni + dgn komen2 sumew..me pon ade bela sekor, org bg, color oren tp panggil Kuneng..ank buah panggil Uneng..(pelat) ..kekekek

fasha said...

hahah..klaka jugak..hewhew..wah bleh geng laa suka kucing..

anyway,baru-baru ni kte ade jumpe kucing kecik lagi tak smpai sebulan dekat shopping complex OneShamelin..then sy bagi nama kat die Merlin since jumpe kat Oneshamelin..hahaha..

orang kata mcm name ahli sihir pun ada,,hehe..but sy syg betul kat meow tu

Siti Hajar said...

Kak patinn jemput baca blog kita. pasal kucing jugak. hehehe.

Vander Good said...

Diun...macam nama jiran sebelah rumah saya kak..hihihi...

Kak, silalah datang ke blog saya ini. Terima kasih kakak doktor.

http://vandergood.blogspot.com/

Anonymous said...

suka la dgn nma simba tu...hehe

pena insan biasa said...

aku ni dulu fobia kucing.
tapi aku xtau kenapa kucing ni suka aku.
kalau jalan ramai2, kucing mesti datang nak gesel2 dekat aku.
aku lak x suka kucing asalnya sebab masa aku kecik dulu, aku pernah kena gigit dengan kucing sampai berdarah.
nak dijadikan cerita,
masa tahun 2 kat asrama,
ada kucing sekor ni,
suka masuk bilik aku dan terus terjah aku. dia nak manja2, tapi aku terus panjat meja. hilang macho aku weh....
last2, aku jadi sayang kucing dan suka kucing sebab hari kucing tu datang bilik aku. aku namakan kucing tu MIA sebab dia betina.
sekarang aku dah bela kucing kat umah sewa.
nama dia belang.
aku x percaya yang dari fobia kucing sekarang dah bole bela kucing.
family aku pun terkejut bila tau aku sekarang suka kucing.

Kalau cite sal nama kucing, member aku ni, dia namakan kucing2 dia sume dengan nama budak kelas.
bole imagine x, bila kau g umah dia, n kau tgk dia panggil nama kau kat kucing dia....

Zati Zainuddin said...

my cat's name Loki, Smurfy, Sky and Mochi. hikhikhik. Miuchi, Greygrey, and Kuro mati :(

syira yaya said...

Saya suke tgok tp tak suka pergi dekat takut dia gigit.hehehe.:-) :-)

syira yaya said...

Saya suke tgok tp tak suka pergi dekat takut dia gigit.hehehe.:-) :-)

timm bill said...

haha! layan jugak cerita Simba the white lion tu..hehe..kycing nama, Dottie, Syeikh & masstora..hehe..

nisamohammad , said...

saya ada kucing.
mak dia nama Thor. atau nama penuh Thorina. Hahaha.
anak anak dia nama Grey, Gyul, Mikang, Manggo, Tanggo, Jenggo.
lepastu ada sekor kucing ni ikut abang balik rumah. disebabkan dia warna putih kitaorang panggil dia putih je. ada 2 dah mati, sekor Bubu sekor lagi Loki. dan pernah ada kucing nama Eros jugak. nama penuh dia Cloudia Eros. hehe. paling ingat sampai sekarang ada sekor kucing yang sangat berjasa dengan family. nama dia tompok. paling tak commercial nama sebab yelah dulu mana pandai nak bagi nama macam sekarang :P

Adlina Ibrahim said...

Nama kucing Pipi. pelik xpelik la kan hehe dpt nama tu sbb b4 this panggil Baby, Cullen, Ed, Jenab, Fabby sume tak pandang. Ntah mcm mn pgl Pipi die pandang. So terus lekat nm tu :)

rieyza erizar said...

Hehe 1st cat sy nama baby..sb mse dia injured tulang bahu terkehel kna rak kasut dia xsuka org lain pegang dia..tp ble sy bedung dia mcm baby..dia tdo lena..skrg ni dia suka klau bile sy pggl dia smbil nyanyi lgu "baby" by justin bieber msti laju je dtg haha

Lps tu sy bela byk sgt kucing..klau ikut bilangan yg dh pnh mau hampir 40 ekor dh kot..smpai yg the latest kitten da xtau nk letak nama apa hehe..antara nama yg penah letak:
Bum - patern bulu cntik n unik konon branded r
Pam - ala2 pamela anderson
Tigger
Garfield
Ibu bebel- asalnya nama tompok..tp sjak dia de ank dia suke membebel
Kembar 1 & 2 - sb corak sama xbley nk beza
Kontot
Molly
Abby - kump abba sbnrnye tp ubah sikit
Gary - minat running man
Harry - minat harry porter
Mimi
Bella
Derk - sb ske wt derk je ble org pggl
Kembang - sb bulu kembang..kacukan kucing biasa je pdhal
Shiro - warna putih dlm bhs jepun
Mimi Jr. - sebijik mcm mimi

Tu je yg ingt stakat ni..yg lain tu ada yg xsmpt bg nama dh mati huhu yg ada skrg pn 3 ekor tnpa nama..bile nk pggl msti akn blur kjap nk pggl cmne haha

rieyza erizar said...

Hehe 1st cat sy nama baby..sb mse dia injured tulang bahu terkehel kna rak kasut dia xsuka org lain pegang dia..tp ble sy bedung dia mcm baby..dia tdo lena..skrg ni dia suka klau bile sy pggl dia smbil nyanyi lgu "baby" by justin bieber msti laju je dtg haha

Lps tu sy bela byk sgt kucing..klau ikut bilangan yg dh pnh mau hampir 40 ekor dh kot..smpai yg the latest kitten da xtau nk letak nama apa hehe..antara nama yg penah letak:
Bum - patern bulu cntik n unik konon branded r
Pam - ala2 pamela anderson
Tigger
Garfield
Ibu bebel- asalnya nama tompok..tp sjak dia de ank dia suke membebel
Kembar 1 & 2 - sb corak sama xbley nk beza
Kontot
Molly
Abby - kump abba sbnrnye tp ubah sikit
Gary - minat running man
Harry - minat harry porter
Mimi
Bella
Derk - sb ske wt derk je ble org pggl
Kembang - sb bulu kembang..kacukan kucing biasa je pdhal
Shiro - warna putih dlm bhs jepun
Mimi Jr. - sebijik mcm mimi

Tu je yg ingt stakat ni..yg lain tu ada yg xsmpt bg nama dh mati huhu yg ada skrg pn 3 ekor tnpa nama..bile nk pggl msti akn blur kjap nk pggl cmne haha

Anonymous said...

Nama kucing sy kabu. Sbb kecik2 umur 3 weeks da adopt bulu dia mcm kekabu bantal soooo gebu. So nama kan kabu.

zulhilmi tempoyak said...

nak lepaskan dah kucing ni

Cik Umie Artoqiemie said...

diun si kucing seludup. haha

Anonymous said...

Dulu ada sekor kucing.. Ktorg bg nm IBU sbb suka beranak... IBU ni siap
ada cicit.. Start bela ms sek menengah smp msuk matrik... Last2 IBU sakit tua.. Muntah2 & batuk2... IBU tpksa kami buang sbb mak kn asma x tahan bulu kucing... Menangis ms tu.. Smggu kot bkabung.. Smp skang IBU tetap sy kenang smp bila2..

AZNI AZIZAN said...

1) shrimp
2) pacy
3)choco

Dah xder. .. maknya bawa larikkkk sbb ank2 akk suka kacau anknya...urmmmm

AZNI AZIZAN said...

1) shrimp
2 ) pacy
3 ) choco

Anonymous said...

Tengok semua bagi sejarah nama kucing masing2 je, dh berdekah saya ketawa. hahaa

MARIA AWI said...

dah lama xde kucen sbb hubby tak minat...
tengok dari jauh je la....

Alfalfa+Lecithin... Set Asas Slimming Shaklee Terbukti BERKESAN

azzahairi sulaiman said...

kucing saya comel. cara senang saya namakan dia comel :-)

cEro said...

Aku pernah ada kucing nama cik Uteh, mati kena lenyek bawah tayar kereta depan mata aku.
Time dia nazak nak mati, dia sempat pandang aku dgn mata kuyu seperti meminta tolong.
Perlahan-lahan, nampak nyawa dia hilang dari matanya yg masih memandang aku.

Sampai sekarang, bila pejam mata, mesti terbayangkan saat akhir cik Uteh.

Aqilah Azmi said...

Heheheheh qila punya kucing the one and only Anje hikhik xD

@DeL said...

My kucing name Babun.. seb Bab dlm arab pintu... nak bagitau dia penjaga pintu .. tapi sukanpanggil bun atau abg long seb kaw sini banyak anak2 kucing n my kucing sangat suka beralah kasi adik2 dia mkn dulu.. hehgege

Eyja Masliza said...

Harry. Sempena nama abah saya, Johary. Kikiki

Nadzirah Salahuddin said...

nama kucing paling pelik pernah kitorang letak, Rairah.. Cara sebut, Ray-roh.. Bersempena nama kucing dalam bahasa arab, Hurairah. Kemain berbelit lidah nak memanggil kucing ni. haha..

Anonymous said...

kucing kita nama kambing hahaha. adik kita mmg sewel lol

Alynn Nyzaa said...

Dulu masa kecik2 ada nama Cindy, tapi da takde.
Lepas tu bila da besar, dulu pakcik bagi die punya suruh bela. Nama Bob. Dah takde sebab sakit.
Latest one kutip kat kedai makan sepasang girl & boy (siblings). Bagi nama girl-Kiki & boy-Didi.
Still hidup sampai sekarang :)
Tapi yang paling banyak bela rabbits~
Kak fatin suka rabbit tak? Hehe

Iman Nur Aima said...

buya tapi dah hilang seminggu :"(

qurratul ain said...

kucing saya nama " kain buruk"... syg sgt kat dia... dia suka tdo ujung kaki sy mlm2.... pandai picit kita... dia gebu sgt..tp warna dia mcm buruk2 ckt...mcm nk oren cmpoq hjau nk kuning tu..hitam ada ckt2... pelikla warna dia..n sgt manja... sedihnya...dia mhilagkn diri... huhu.. kain buruk...kalau baca msg ni plezz come back...

qurratul ain said...

kucing sy nama kain buruk...sbb warna dia buruk....tp comel.... manja...pandai picit org...mlm2 dia suka tdo kt ujung kaki sy.... tp sedihnya...dia hilang... :'( keyau sy cari dia.....

kausar said...

oh no i geli dengan kucing. but my siblings suka gila namakan kucing jantan ujan (short utk bujang hihi) pastu yang betina nama ara (short utk dara) hihi

Liyana said...

kucing saya nama GOPAL. Tapi dah arwah sobss

maira said...

Unik betul story..kak fatin comel betul nama2 kucing tu..

fifahnazri @ owner Kedai indah said...

comel jea nama2 tu semua. best jea baca tulisan fatin ni... akak sukeee...

Kalau boring2 tu jom jemput singgah kat butik online akak ni. amboi! sempat lagi nak iklan kan?...

www.kedai-indah.blogspot.com

Far East said...

Nama kucing2 tu tersangatlah kreatif....menarik....Good Job

Far East said...

Attractive name...awesome....

Anonymous said...

My cat named Fateh, Fateh 1 and Fateh 2.

Anonymous said...

Kucing2 akak nama currybun, pau n cookie..heheh nama ikut color bulus..senang..anak akak (5 tahun) yg letak nama tu..

fatin norsahida said...

I've got a cat.. mula mula just panggil chomott sbab die mmg comot lama lama terjadi chomomott pulak .. :)

Fatin al-Jufry said...

nice story.. saya pon ade kucing.. mak die namanye mochi.. then ade 3 ekor anak.. nama yg 1. miki 2. molly 3. miko.. anak yg seterusnye dah malas nk pikir.. main panggil je.. hahaha

Bae Roslan said...

My cats ada dua family.

Mainecoon family:
tommy
vivy
kasih
polo
bubu

DSH family:
adik
muezza
maru
mimi
miju

and ada 11 kittens yang takda nama since nak adoptkan lepas putus susu :)

juls julie said...

Assalam FL.. nak jugak mengkomen bila sentuh bab kucen nih...ailoiiikeeee..haha

1) Lady Rusty (f)
2) Chello (m)
3) Cheesedale (m)
4) Chester (m)
5) Lady Evelyn @ Vivi (f)
6) Lady Eowyn - (rip 7.11.2011) (f)

http://wonderfurrworld.blogspot.com/

Khumaera Ismail aka Mariam Ismail said...

banyak kucing kadang2 sampai tak terbagi nama.
1.comel - sebab xda idea nk bg nama apa
2.tuti - sebab lepas kitowg adopt dia, kitowg singgah tuti fruti.
3.luna - sebab teringat color luna.
4.comot - sebab jumpa kt pasar kuantan, comot gila dgn penyakit skali! sekarang dah lawa dah tp masih panggil comot.
5.princess anabella- sebab nama bapak dia king george, so kita buh la princess.
6.jojo - sempena nama makanan ringan masa kita kecik-kecik dulu.
7.gucci - batch kalinie sume buh nama jenama handbag
8.ducati - batch yg nie sume nama moto.tapi ducati dh bg orang lain adopt.
9.boulevard - adik beradik ducati.

dan banyak lagi kucing yg belum diberi nama sb baru lahir.huhu..

nice talking about cats. release sat stress =)

Led said...

wow glam very the very...

Anonymous said...

kucing binatang kesayangan Rasulullah...

king amir said...

haiwan kesayangan Nabi...

Anonymous said...

nk bgtau kucen sy nama kuda laut sbb ekor beliau pusing2 mcm kuda laut nye ekor..

cik amal said...

kucing sekkarang tak ada.. but, i always daydream ada anak kucing nama "baby" dan "prince".. lagi sengal. berangan nama kucing.. haha

azrinna nur said...

Comel2 nama kucing. Kucing saya ada yang nama Wak Yo, Coet dan Dollah. lain2 biasa2 aje.

Ashikin Amer said...

Cute nya nama kucing2 fatin... :)

Jom singgah blog sis...ada artikel tentang radikal bebas dan cara kita boleh atasinya :)

http://obsesikuduniavitamin.blogspot.com

hud aikara said...

Kucing saya nama; LeoNa Darvis, Sakura Balkis, Adik kechik, BubuNa dan Cici Ichibana. hahahaha

Faris Yahani said...

kucing? seriuosly tak suke .. haha

amarjubonvi said...

interested dgn nama -nama kucing tu..tpi takut bila dah besar kucing kucing tuh ingat diorang dari korea pula kang:) ekeke..

Anonymous said...

sy x da kucing...mak sy x bg bela..tapi jiran sy ada ank kucing nama hoi...tu pun sy dgr dia panggil...hoi balik mkn fiskis...;)

wahida said...

Nama kucing saya Itam. Sebab warna hitam semuanya..Nampak mata ngn gigi je. Tapi sangat sangat sanagt dan sangat sedih sampai hari ni, Itam baru mati Sabtu lepas. Jumpe dalam longkang depan rumah, Anjing gigit. PAdan malam tu panggil die tak balik2. Sellau dia pandai balik sendiir..rupenyer malam tu die nak pergi..sedih sangat. Sampai sekarang terasa :(

http://nazirahnaj.blogspot.com/ said...

saya suke kucing.but nak belas kne consider jugak.perlu banyk commitmen.

Anonymous said...

bukan kimba the white lion ke? simba tu lion king kan?

Anonymous said...

weyh..

ko adoptlah sekor lagi kucing...ni semua kucing kategori manja jer....

kasi la starring villain satu..cam citer hindustan..

namakannya sisi...sempena the brutal dictator of egypt, the modern day Pharaoh!

hardee786

Skirt Labuh Online said...

Teringat dulu ade kucing, kite panggil "puspus"...kalau panggil je mesti die lari datang dekat...tp apakan daya umur die x panjang..huhu

Mohd Billy said...

Assalamualaikum semua.. jemput ke blog sy :)
nak tukar bloglist? sape setuju sila kesini
http://akusijebat.blogspot.com/2014/06/jom-tukar-bloglist.html

Shaa Kina said...

nama kucing aku "kucing" x konpius aku nak panggil..haha

Kereta Sewa Shah Alam said...

Memang best bela kucing ni dia penyayang. Tp alahan plak hehe

Mysara Ab Rahman said...

kte suka part kisah aminyo n mochicit...tergelak je baca

Moms Avenue said...

Seronok ada kucing.. Dulu pernah bela sampai 14 ekor kucing.. Tapi bila dah besar2 dah start kerja dah tak tinggal kat kampung, kucing pun mula tak kena jaga.. Sedih gak.. Kalau tak, terasa sangat cam keluarga sendiri jaga kucing..

Yang paling sedih, selalu je nama saya digunakan untuk nama kucing..

Sob.. Sob..

Brohantu said...

lama tak update blog?

Suzie Yusuh said...

kreatif nama kucing atin..hehe. saya ada pumpkin, soul, snow white, zorro dan Tee.. hehe :)

tenku butang said...

hee.. teman pun ada kucen gak.. Butang namanya.. letak nama tu sebab.. sebab.. hemm.. takde sebab.. saje suka2.. dulu kat kg teman takde peluang nak letak nama kucen.. abah n mak asik tak setuju aje.. kecuali lea ada satu dua kucen yang teman jumpa sendiri.. dapat lea bagi nama Mirmo.. heee.. pastu sekarang ada Oyen, Butang dan Shiro a.k.a adik..

Anonymous said...

ok2 simba tu ank kucin kaler putih tu kn...k t share gambau dia..hehe suka simba...

Anonymous said...

kucing kite nama 'kembang' kak paten! sbb bulu dia kembaaaangg sesangat. tambah2 dkt bhgn leher dia. kikiki.

Perling Putih said...

Saya pun ada kucing juga....

Anonymous said...

Akakkk, bukan Kimba the White Lion kee >,< Kikiki. Simba tu dalam Lion King laa :3

ein82 said...

Kucing kami nama RVP (Robie Van Persie) pasai dia warna oren..kah2

cardbymyan said...

sy ada kicing nama MJ, tp bukan michael jackson...tp maikel jholo. sbb warna dia hitam putih :)))

printed paperbag/sticker utk doorgift, visit our blog >> cardbymyan.blogspot.com

Anonymous said...

Nama kucing saya topui sbb dulu2 jiran dekat rumah lama suka pggil abg sy topuuiii.. dia kata mksd gemuk in chinese so letak nama tu nk bg dia gemuk senantiasa :)

Lagi dua nama gwiyomi dgn nikko, nikko mksd sunshine in japan :)

Lyla said...

errr... bukan 'Kimba the white lion' ke? Simba tu lion king kan? hehehe.. sbb bila sebut time menaip tu siap menyanyi2 nada lagu tema kimba tu.haha

Anonymous said...

nama kucing ku curse sempena nama movie korea melody of curse..
ada jg nama nya gwang soo.. tp mati..
trus mati pula dya.. my mum bwat assumption kucing kami tak bole nama org..
nnt mati hehe

Kucing Comel said...

Wow, tak pernah terfikir pun nak letak nama kucing dengan nama Korea atau pun Zimbabwe. (tepuk dahi) Kucing saya yang awal-awal dulu yang sudah pun meninggalkan dunia, nama dia tak berapa nak komersial lah doc. Ketot, tu pun sebab ekor dia ketot. (garu kepala) Tahniah lah doc.

Anonymous said...

nama kucing Kami dulu mokmok Dan ala-ala. mokmok obviously sbb dia gemok. ala-ala sbb my daughter bila nak agah kucing tu masa dia baby dia ckp " ala ala ala....", kenangan.... sekarang mereka dah mati. mokmok mati dlm kotak pencawang elektrik. ala-ala mati sbb sakit.

Anonymous said...

Kucheng gua nama 'Anyi nonod' dengan 'Totod'...gua pon tataw apsal gua bagi nama tuh....tapi dua2 dah takde dah

Anonymous said...

We named our cat KUCHING. -.-"

azimah mohd zainuddin said...

Comel entri ni, saya pun ada bela kucing kat rumah

http://www.lovehutladyvitamin.com

Anonymous said...

Nama kucing saya Mueeza yang membawa maksud baik, sempena nama kucing Nabi kita Muhammad SAW :)

Anonymous said...

Saya pun sama..jumpa kucing batu..kat utan..jgn bgtau prhilitan.nnti kena kompoun..saya bagi nama.."fatin liyana" atau fl.sebab saya selalu buka blog fatin liyana.😸

Anonymous said...

Aminyooooooooo... Cam comel je.. Saya letak nama kucing saya Miso je la.
(sup miso)