Friday, February 15, 2013

Mother nature

Assalamualaikum


Memang diakui, muka aku ni kelihatan seperti perempuan materialistik yang cintakan harta benda. Tetapi, first impression is not always right. Kalau adalah right pon, adakah kau fikir aku akan mengaku? Hihihi *gelak anjeee*. 

Kehidupan aku adalah sangat hambar. Pergi hospital, balik bilik bukak internet, study dan ulang-ulang perkara yang sama. Jiwa ini terasa kosong. You knowlah kan kehidupan di kota. Pada suatu hari, aku  membaca sebuah buku. Buku itu walaupun murah (kerana aku beli di Big Bad Wolf) tetapi ia telah mengajar aku bagaimana untuk meneruskan hidup dengan lebih bermakna. 

Perkara pertama, harus appreciate mother nature. (Jangan lupa untuk appreciate your mother juga, anak derkaha susah mahu pass exam tahu kekeke). Ia membuatkan aku berfikir sejenak. Sudah lama aku tak tengok awan dan memuji kecantikannya. Pokok-pokok bunga yang berkembang mekar pon aku buat endah tak endah je. Aku terlalu involved dengan dunia maya. Sampaikan ciptaan Allah depan mata yang beribu kali ganda cantik pon aku tak perasan.

Tak mahu, tak mahu, tak mahu !! (Sambil hentak-hentak kaki )


Sekarang aku sudah menanam pokok Chrysanthemum di tepi tingkap. Bangun pagi terasa gembira kerana pokok-pokok berkembang mekar. Sewaktu menyiram pokok, ibu aku pesan supaya selawat ke atas nabi agar pokok tumbuh dengan sihat. Malu ite tau, selawat sensorang. Terus pandang kiri kanan takut housemate masuk secara mengejut hihi.



Cantikkan? Terima kasih pokok kerana membekalkan oxygen kepada saya. Kalau oxygen saturation saya rendah tak payahlah pakai oxygen mask, kite hidu awak je tau =) Lagi dua pasu tu, aku menanam benih cili padi.


Lihat! Sudah mula bercambah =) Kalian harus membesar dengan sihat tahu. 


Mesti korang tertanya kan, kenapa aku tanam cili padi? Sebabnya.... nanti nak makan megi senang hahahaha. Petik kat pokok je uolls. Dijamin organik serta islamic (because of the selawat..remember? heee )

Bagaimana anda appreciate alam sekitar pula =)? Mari berkongsi idea!

Thank you for reading this entry !

170 comments:

Nurul Firzanah Rohaizat said...

Saya sangat suka baca blog akak. Sejak tahun lepas, saya tak pernah miss baca entry terbaru akak. Saya pun nak jadi doktor. Keep up the good work :) Supporting you from TheBack,.

Siti Anirah Azuri said...

comel bunga tu.. :)

Jannah Jane said...

sama jugak macam kak fatin..pernah tanam pokok kaktus, tapi akhirnya mampos sebab tiap masa saya siram...muehehhe...tapi sekarang lebih suka amik gambar alam semula jadi...mugkin dah berumah tangga, start menanam pokok bunga..anyway, cantik bunga akak...

Syaza Raihanah said...

Kelakar part nak makan maggi and cili padi ku. Hee :D

SHAZWAN AZIAN said...

aku tanam tin kosong kat tingkap aku..haha

Siti Aniza said...

tanam pokok kat tepi rumah. dapat hirup udara segar. bila dah tiba musimnya boleh petik je. tak yah bazir2 beli kat luar. selain appreciate alam sekitar, dapat juga appreciate duit poket. :D

Shamilla_Hamizah said...

Love the nature.. <3

Rokiah Wandah said...

sis, sama lah, lama dah tak menghargai nature. kena tanam pokok jugaaaa. ^_^

Miz Dayah said...

love this entry ! suke pokok2 jugak!
sy normally shopping pakai woven bag sendiri je...hehe....no plastic bag please...huhu...:-)

Shamilla_Hamizah said...

love the nature.. <3<3

Farha Atiyka said...

Wow~ nice entry :) cantik bunga tu.

Mimi Oh said...

Wahhh!! Berkat selawat Kak Fatin, hidup sihat pokok bunga tu... :)

Anonymous said...

Haha..oke gak khenn..pokok petai xnak tanam skali ke?..alang2 dh ada cili padi trus wt smbal petai...thehe

ausiera rosland said...

quite sad sebab kak fatin jarang yang amat update blog sekarang tapi iollss fahamm !! kak fatin kan doctor !! and totally agreed dengan post ini . saya pun tanam benih cili masa dekat asrama dulu *nasib baik warden tak marah* , pun sebab nak makan sama dengan maggi !! haha :D

miss_Ammonia said...

wah!bagusnya kak FL ...tanam pokok sndiri...di smping doktor 2 be , kak FL jgk bley jd petani moden..=)

Anonymous said...

Kak Patin, nanti pokok cili padi dah berbuah, update tau.. :D

hanimjapri said...

sister FL,boleh tnya big bad wolf dkt mane eh eh area kl?

Farha Atiyka said...

cantik bunga tu ;)

yana aina said...

tanam cili padi senang ... nk pkai petik jerk. Tak perlu beli .. good idea ^^

RadhiahIlyas ッ said...

tnm cili padi nnti sng mkn megi . hehehehhh

Khairun Nisa said...

Yeayh .. Kak fL macam kartun FIFI and THE FLOWERTOT .. Tanam pokok bunga segala bagai

Bui Junaidi said...

KAK BUI TAK DAPAT TANAM BUNGA TAWW..KALAU TANAM CONFEM MATI..ORG KATA TGN PANAS..HUHU

nabila biela said...

haaha..engatkan ape xdi..comey2

Hafika Lee said...

susun kaktus macam2 jenis time study dulu kat tepi tingkap...sekali angin bertiup!! fuuu...terabor..haha

cik violet said...

comey comey pokok tuu.. xsaba nak tengok cili tu membesar dan menggebu ;p

Solehah Shamsuddin said...

nak buat ni semua susah sebab bilik saya di dalam rumah. jadi kalau buka tingkap, nampak dapur masak.haha anyways, saya juz tanam bunga dalam pasu depan rumah je :)

Innanie | Ariffin said...

love green too. thanks FL sebab sayang hijau jugak. jom join mcm kita jadi sukarelawan Malaysia Natures Society. sronok gilos!

Rahmad Mat said...

gayat plak aku rasa tengok bunga yang berseriseri kt tepi tingkap..hehe

shafira aida said...

kalau terjatuh pasu tu kat tingkat bawah macam mana? :P

Pinkbubblegumprincess said...

comelnya...bilik pun nampak segar...fikir cerita pasal meteor jatuh ke bumi tadi hehe

aryu said...

Great idea. bunga yang cantik sbb warna pink.

Miss Sue said...

hahaha.. kita tanam cili dalam perut je akak ! :D

Miss Sue said...

hahaha.. kita tanam cili dalam perut je akak ! :D

Leyla said...

tetibe rase macam nak tanam pokok jugax kat rumah . tapi perlis nie terlampau panas . takot benih tak bercambah2 . nanti boleh cube nie . hehe

Anis Zafeerah said...

dulu pernah tanam chrysantimum kuning tepi tingkap macam ni masa kat hostel. almost 2 months sebelum dia jatuh terhempas sebab ribut :'( by the way kak fatin mesti suka makan pedas kn. makan cili padi camtu2 je

atif hadi said...

xpayah nak malu nk berselawat sorang2 ttapi bangga lah sbb Allah akan membalasnya dengan sepuluh selawat..itulah antara ganjaran beselawat ke atas nabi..so berselawat slalu walau di mana kamu berada...#"Allahumma solli ala Muhammad

NinaAz said...

Kembang mekar cik fatin menanam :)

Aisya Sensei said...

bunga itu cantik !


senang x nak jaga bunga tuh ?

Nurul Syafiqa said...

kak fatin makan maggie tak effect ke nak study ? i mean , nak ingat semua fakta2 yg akak belajar

tirra_miss_u??? tirra_bissu??? said...

fatin nak tanyer...nk beli benih 2 semua kat mana ek?slalu berkeinginan nk tnam mini pot dlm blik tp sbb pkir nk cri tnah,benih semua jd malas plak~~hee

»-((¯`»DiLLa«´¯))-» said...

pernah tanam bunga ni tp x menjadi...sedih :(

atif hadi said...

xpayah nk rasa malu selawat sorng2 tpi kena bangga sbb Allah akan membalasnya dengan sepuluh selawat..so selawat lah ke atas nabi walau di mna kita berada sbb selawat nie xpyah kna bwa kluaq modai pon dan mudah dipraktikan..Allahumma solli ala Muhammad

atif hadi said...

xpayah nak malu nk berselawat sorang2 ttapi bangga lah sbb Allah akan membalasnya dengan sepuluh selawat..itulah antara ganjaran beselawat ke atas nabi..so berselawat slalu walau di mana kamu berada...#"Allahumma solli ala Muhammad

PACU said...

tomeynyeee cakap titew2 ni...hihihi

atif hadi said...

jgn malu nk berselawat sorang tapi kena bngga..bnyk gnjaran bla berselawat...Allahumma solli ala Muhammad

Nur Alya said...

selawat je,
biar kawan anggap awak pelik, tapi Allah tahu awak memang budak baik. Ikut suruhan ibu, bagus2. :)

Nur Alya said...

selawat je,
biar kawan anggap awak pelik, tapi Allah tahu awak memang budak baik. Ikut suruhan ibu, bagus2. :)

Nyamuk Terbang said...

boleh buat teh krisantimum lepaih nie

디바 자이 said...

mak saya ada satu pokok bunga ni , spesies tak tahan panas terik matahari -_- buktinya : terdedah setengah hari je , dah burned on one side~~ haih ... in an attempt to save it , saya cuba pindahkan dia kat shelter . entah macam mana plak matahari tu smpai gak kat situ --" skrg ni : wholly-burned flower .

*maybe dia patut duk dlm greenhouse je , x ? ehehe dah misjudged dia

ieta said...

hobi yg bagus ni :)

niena_aizat said...

nk tnam pokok jugk r gni..btw fatin..rerajin r update blog..lama kna tggu nk bce entry tbru.. ;)

hazie said...

anyways m&m ftw

Anis Athia said...

Cantik! Anis pun suka letak cili padi dalam maggy, baru kaw.. Hehehe

Anonymous said...

salam..hai k.atin...aritu ada dengaq ceramah ustaz don..dia kata..pokok xelok tanam dlm blik...pg2 mmg dia lpskan oxygen tp bila mlm dia lpskan carbon dioxide..n xelok utk bdn..hehe
tp kalo saya silap sory tau..hehe

asman wan ruzlan said...

hahahahahha,,lenkali tanam pokok durian nowr~~ br bolih kasi oksigen lbih ckit

nur adila said...

wahhh...suka entry kak patin!lepas ni nak tanam pokok bunga kat tepi tingkap jugak lah huhu :D

Anonymous said...

Kita selawat utk pokok, pokok juga sebaliknya ..

AHMAD AFIQ said...

bukan bunga ala ala matahari ini perlukan banyak matahari ker

syahindah marzuki said...

Tak jatuh pulak ea pokok tu..hehe btw, so nice ;)

Auni said...

good job sis ! ^^

Ez-1 said...

salam...betul, kadang terasa hidup ni untuk kerja je, sgt takder life... ok gak tanam bunga, ada peneman sesama benda hidup (ergh, mcm pelik je ayat...haha~)... Harus appreciate alam sekitar dgn tidak membuang sampah merata2~ :)

Faizul Osman said...

pokok memang penting dlm kehidupan... disebabkan itu saya ambil kos berkaitan dgn pokok di UKM iaitu plant biotechnologi...

Merok said...

Tanam angan-angan je la. Mula-mula ja eksyen lebih. Last skali bila mati fed up tak nak bela dah.

Nj said...

now tetiba rasa nak tanam pokok bunga macam you jugak! hehe

✿ ♥ Anies Umairah ♥ ✿ said...

Saya bercita-2 nak jadi doktor dan berjaya macam akak ! Semoga tercapai cita-2 sye tu .akk tanam cili padi? wahh . sdap nii . cili tu pnuh dgn keberkatan. :)

Aliff Haikal said...

wahhh awesomenyaaa ! ^^

Nurul Ainaa said...

ahahaha feeling je baca. terbayang2 cara kak fatin cemana bila baca selwat. kelakar =P

Nurmujahidah Ismail said...

tapi nnti kalau dia dah besar sangat macam mana?

PeRdU cINta said...

alhamdulillah..mesra alam tu..setiap hari juga pokok bunga dan cili tu akan doakan adik FL..jangan makan cili byk and kerap sangat ye..tak elok untuk usus..eh lupa FL kan doktor..sorry FL..akak over pulak.. :)

Fienazzuki said...

Dah agak dah mesti kes megi punya

nurdani said...

bulan lepas saya tanam satu pokok macam rumput tu.tak ingat namanya apa. dan bulan ni dah mati.

sobsss...

bukan green fingers atau salah penjagaan kot.huhu

MisEyz BLurz said...

Comelnya bunga tu..terasa mcm nak tanam bunga jugak..tp plan nak tanam cili..hihi..

Cinta hazanis said...

aah kenapa la tak terfikir nak tanam pokok cili dekat hostel. leh petik je time nak makan meggi. hehe. :))

timm_bill said...

x tergolek ke pokok tu..tepi tingkap sgt..hu3..

Cik Embun said...

Dekat bilik kitorg (i mean not me.. my roomate kui3~) bela pokok kaktus.. sebabnya boleh jimat air tak payah siram selalu.. =P

♥ Crafty Nieya ♥ said...

hihiks !kite suke entry akak yang satu nie !woah ! bunga tu cantik serius macam akak ! :') maybe sebab selawat :]

sheeraY said...

"dijamin organik dan islamik" haha lawak pulak.

kotak hati said...

ayat sastera uolssss.hahahah :D

adzairdawati makdara said...

Salam dari kota Mekah buat Fatin.. Akk doakan semoga bunga bungaan dan cili yang fatin tanam itu semakin hidupsegar dan subur di bawah jagaan fatin in sya allah.. Lama tak jumpa Fatin.. Pertama kali kita bertemu masa kira duduk semeja di majlis Anugerah MSMW tahun lepas.. Semoga kita dapat bertemu lagi dengan izinNya in sya allah.. Semiga terus sukses selalu ya ;)

aen said...

salam, cara saya pulak appreciate alam sekitar, saya suka pergi ke pantai wit my family. Alhamdulillah, memandangkan saye duk kat pantai timur, sememangnya suasana pantai menhiasi negeri kami, tu la cara kami tenang kan fikiran dan eratkan silaturahim. sambil memuji keagungan ciptaan Ilahi.

Cik Zaitul said...

wahh..ni lah sifat keibuan pada tanaman kan.... :)

Kitty said...

Oh nice! Good to see someone who appreciates the mother nature. I for one, do not like plants. I dislike having to care for plants. I don't really know why though, probably I got sick of seeing so many of them around the house. Hahaha!

Do visit my blog back whenever you have the time. Cheers

Tengku Iji said...

woah. future doctor pandai bahagikan masa! hehehe, kalau saya dah lama dah pokok tu *tut* hahaha

Anonymous said...

Mcm mane nk ttup tngkap.lololol..

Ainim Suju said...

Salam..saya ada pokok rumput kt tmpt keje tp sbb saya xreti jaga so, pokok ala separuh hidup.
Tapi, saya lebih suka menikmati keindahan ciptaan Allah seperti kejadian awan. Saya akan pastikan saya ambil gambar2 awan yang cantik utk tatapan sendiri

yang baik Ishak said...

cantiknya bunga... hmmm bila lah nak mula berkebun pulak ... skil pun dah semakin merosot.

fifie said...

Cili padi? Lepas nie kalau makan maggi dalam bilik boleh letak cili segar, besttt wuuu.

Fatihah said...

Yes, I have to appreciate mother nature :)

MasReena said...

Hye Fatin... nice to read your blog. If you ask me as Environmentalist in my sector, the most easy & the best thing that you can do is to reduce generation of waste bcos in future the land value would be increase rapidly if we not have enough space for dumping area/landfill.

fatin aqilah shaari said...

hehhe , tak perlu malu nak selawat sorang sorang . pahala lagi dapat :)

tanam pokok cili padi tu idea yang bagus . hahhha , masa dapat duduk asrama . ada pokok cili padi dekat tengah tengah asrama tu , bile beli makan dekat cafe rasa tak pedas duk keluar cabut cili cili padi tu . hahhha ,,

nurulsyafiqa mhatta said...

salam kak fatin,

saya appreciate mother nature dengan menengok laut. almaklumlah, UMT dekat sgt ngan pantai. stress je laut. laut je stress. hiks :D

selain itu, saya suka main dengan kucing and tengok bintang n bulan. (kalo tak hujan)...

sis, nanti kalo cili dah berbuah sila upload dekat belog.

bye sis. moga suskes selalu. :)

MUSLIMAH said...

Sy xleh sgt tanam apa2....tp suka miaw

Fatin Liyana Asri said...

kita pon suka pantai ! tapi jauh..untunglah korang yang duduk dekat pantai =) tenang jeeee dapat pantai


anyway, kwn kita kate, pokok cili dia dah berusia 2 bulan tapi tinggi baru 8cm. omg berapa lama aku nak tunggu sampai dia berbuah ni...haha anyway kita tak beli benih, kita amik biji cili api tu and tanam =)

thanks korang for sharing some ideas =) yang berniat nak tanam pkok tu marilah !

Shahada Fauzi said...

hahaha..comel! siap tanam cili padi gitewww..:P

nur izzati nadiah said...

kihaiiii, FL otak kreatif sggh, tnm cili, GOOD! ^ ^

DaYaH JeLitA said...

loh tanam cili? awat x tanam serai sekali kak fatin? kehkehkeh :P

Irfa said...

cntik bunge kamu dik
akak suka berangan umh cam omputeh tu
tanam bunge tepi tgkap.comey je

Paraloya Akhlaken said...

cerita pasal ibu alam aku suka bermandi-manda di laut dan air terjun. tapi ada jugak orang bercengkerama.

peyus said...

kak fatin,kalau dah letak pasu kat situ,macamane nak tutup tingkap? ke kak fatin tido tak tutup tingkap hehehehe

Liyana Erythrina said...

part tanam pokok cili padi tu among student memang glamerr ..

#tanamanpokokpalingdigemaripelajarasrama hewhew

Lov Note said...

alahai nk nanges da scroll2 k'bwh xjumpe2 gak kotak komen..pnjg bebenau coz ramai ngomen..hahahah

eeeee bule idop ngn mekar la chrsmum fatin tu ye..sgt2 cantek kaler dia.. pkok cili? seb bek da diterangkan utk mkn ngn megi ..kalo x dok pelik je awat tnm munger ngn cili.. lol

lov pn same je, da bosan2 ngn dunia maya yg xbmaya ni dok lua tnm pokok n borak wit pokok snsorang..bile jiran kua buat2 dok mrhkn kucen yg dok teman kt tepi..lol

lov tnm pokok2 je coz tnm munger xpenanyer idop..aisyooo

ME said...

aiseh... susah beb kawan dengan orang femes nih

btw, ur entry remind me of my pokok angkat masa kt sekolah. slalu mnx pokok tu doakan. haha, lg xde keje

sesungguhnya segala isi bumi dan langit sentiasa bertasbih pada-Nya :)

Schajar McFlurry said...

Mungkin boleh cuba bela binatang pula lepas ni. Ikan emas, kura-kura. Pun bermakna hidup ;)

Nur Syahira said...

doktor ! nak MC boleh ?? please.. haha

mummy_icha said...

Klu bela kucing pasar mlm counted tak eh

Anonymous said...

anak derkaha or anak derhaka? Takpa, typo itu comel. Haha x)

Erra Kyra said...

saya tanam kaktus pink pon matik..=(















hahaha =.='









btw, nice entry!



=D

~AmyLiana86~ said...

wah comel sgt bunga tu..suke2..warna die pun cantik...

pokok cili? mmg best mkn dgn megi..lagi best kalau makan nasi nk cicah budu letak cili tu..heheheh

maysurah said...

sama la macam saya. huhu. sampai lupa nak jenguk luar tingkap.

akhirnya, saya beli kaktus yang 3 in 1. tapi akhirnya semuanya dah layu dan mati, innalillah. :(

pernah terfikir nak bela ikan tapi risau ikan mati pulak. huhu
nak cari pokok lain plkla yang senang jaga :)

btw, doakan saya mahu exam! >_<

izni nor ali said...

FL kita geng! makan maggi dgn cili padi. org nismilan memang camni kot. wakakakak. walaupun maggi kari berapi still nak cili padi. auummm. :D

TeTerBanG said...

mcm sy, sy appreciate alam skitar ngan x buang smpah merata2. kalu nmpak kwan2 buang smpah suka2 hati, mmg sy pergi sound. wlaupon kwan just buang plastik coklat.

mcm sy, sy suka tgk awan, langit bila jalan waktu pagi. rasa tenang. bila time cuti sekolah, sy akn balik kg sbb nak rasa suasana sawah padi. :D

kelipkelipchumel said...

begaya.sweet sgt tanam pokok bunga tepi tingkap.

Anonymous said...

Megi adalah makanan ruji warga hostel. Dulu kt stf kte org mkn megi tp cr yg pedas2 cam asam laksa dan megi kari. Tem tu mamee slurrp lum femes or maybe lom wujud.

Bab tnm pokok yg renek2 ni mmg diharuskn. Abis beli dh Rm2 tp guna cuma 2 bijik. Yg lain kering dlm esbok. Fl klu tgn sejuk tnm je pandan. Dh buley buat aroma korner.

Alynn Nyzaa said...

nak tanam pokok gak r..lao kaktus ok x kak? leh serap elektrik dr lappy sikit :O

AmyZana said...

I've done nothing yg related dgn mother nature -______________-

Eina Sakinah said...

cantik laa.. pasni nak buat gak lah! mihmihmih..

Anonymous said...

hello fatin, akak selalu intai2 blog fatin. seronok baca sebab meriangankan hari akak. fatin kelakar orangnyer. and akak dapat info about tudung yg fatin selalu pakai.keep writing kay..BTW, akak ni kakak kepada Dr. Muhd Niam Masbah. sekali la student kat HUKM tu. tapi kalu x kenal x per..hehe

asyiqin nasir said...

jom tanam pokok setawar yang berbunge pink... Omeyyyy

Hunny Kitty said...

selamat membesar ya pokok2 sekalian~

ct fesyen said...

hehehe...cili padi + megi tak dpt dipisahkan...perggg...

saifudin abu izzudin said...

nice day :)
Bermimpilah tentang apa yang ingin kamu impikan,
pergilah ke tempat-tempat kamu inginkan,
Jadilah seperti yang kamu inginkan,
karena kamu hanya memiliki satu kehidupan
dan satu kesempatan untuk melakukan hal-hal
yang ingin kamu lakukan

http://www.nolimitadventure.com/

Afifah Bakri said...

simple entry tapi suka jugak..tanam pokok cili tepi tingkap sebab senang nak petik kalau nak makan maggi...klaka tapi betul jugak ek..hahaha... (=

Anonymous said...

" ibu aku pesan supaya selawat ke atas nabi agar pokok tumbuh dengan sihat. Malu ite tau, selawat sensorang." - selawat pon nk malu ke? bnd tu kan disunatkan. jln sorg2 pon bole je selawat. sigh

Anonymous said...

" ibu aku pesan supaya selawat ke atas nabi agar pokok tumbuh dengan sihat. Malu ite tau, selawat sensorang." selawat ke atas nabi pon nk malu ke? bnd tu kn disunatkan. jln sorg2 pon bole je selawat. nth pape je ayat.

luqman zakaria said...

ringkas jer entry nih tp tetap awesome..

:Cikgu Akim: said...

Allhamdulillah..back to nature..jiwa tenang...Lukisan alam tu banyak maksud tersirat..(^_

Rina Ellisa said...

sy tanam pokok cili pon matikkkk >__<

nana tron said...

ada juga beli plant dari ikea untuk diletakkan di ofis. selain menghargai alam sekitar, dapat juga rehatkan mata ni dok hadap PC je manjang...pandang hijau hijauan sejuk skit mata ni.. :)

ieta said...

Kata doktor : Menanam pokok merupakan salah satu terapi minda. Suka dengan semua entri Fatin Liyana

Umiazah Mz said...

Assalam
Nice pic and beautiful flower.
Menghargai kehidupan dgn menghayati alam mmg bagus utk melihat dan merasai kebesaran Ilahi

cimon said...

Suke tgk bintang. (^_^)

ubi said...

flower girl.. seyes bende ni pon leyh jadi modal entri..

ayark.

VivicMalarn said...

Part tanam cili tepi tingkap tu mmg cool. Kasi masuk dlm meggi fuyohhh!

Keep on updating kak Fatin! :)

ryhan ann said...

cantik...akak pon tanam pokok cili padi gak, termasuk la pokok kari dan pokok kunyit wlpn dok flat..senang kalo nk masak..hehehe...

hardee786 said...

Mother nature really has an impact in our daily lives.

Working as a professional in the capital city, almost all my weekend is spent in my hometown, Ipoh with my family.

and I have a farm in Kuala Kangsar, just tepi jalan besar (federal route) ja..not so big. around 3/4 acres. Kalau besar sangat pun susah nak handle kan.

Ada pokok durian, kelapa, rambutan, mangga, durian belanda.

dan kegembiraan bila dapat hasilnya, masyallah!

p/s: nak makan megi, avoid dia punya perencah. BAD for health!

Would be doctor should know better :)

ANNA MARIANA said...

Bestnya dapat tanam pokok...anna umah flat..huhuhu

shindae said...

nti kalau dah tinggi dan membesar, kak fatin mesti buat transplanting anak pokok tu, sbb syg lah nti pokok tu stunted, bersaing nk dapatkn baja,ruang...and then, bila buat transplanting makesure buat bila dah petang,bila buat pagi2..anak pokok akan shocked..btw, its nice and really good, to have some flowers in room..nice!!! really like it!!

tenku butang said...

rajinnya tanam bunga.. =)

mint_pudina said...

appreciate alam sekitar - cuba untuk HANYA membuang benda2 yang boleh reput sendiri keluar dari tingkap kereta! tisu dan biji ceri sebagai contoh.

Flower Haziqah said...

senang je nak appreciate alam sekitr..mcm yg fatin buat tu..(tanam pokok bunga) kan da menghargai..salam kenal dr haziqah..

pen biru said...

wah terbaek aarr... lepas nie leh tanam anggur atau epal.

pen biru said...

apa kata tanam pokok cactus lak coz owg kata pokok cactus boleh halau setan.....tapi kene tanam dlm bilangan ganjil..(nk lagi bagus pokok garuda) tp bau busuk ckit, if u like don't mind

Sheila Salim said...

Assalamualaikum fatin. alhamdullilah. bestnya awak tanam pokok. sheila pun belum tanam satu apa pokok depan rumah. terasa kosong. ehemm. beli benih kat mana ek murah? boleh share tak?

Mohd Selim Zainal said...

tanam pokok ..bagus utk peredaran udara oksiden dengan CO2...

mselim3

Nurul Aini said...

Bagusnya akak..saya pun suka menanam..betul..bila tanam di jamin selamat, tiada bahan yang tak halal, seperti baja2 yang entah mana sumbernya...hehe..Suka baca blog akak, tapi first time komen dekat entry.

Anonymous said...

cili ada bnyk vitamin apa ea?

Zuraidah Ismail said...

Hargailah segala kurniaan Ilahi...
Pastinya yang terbaik untuk setiap Umat Manusia....

HooToh TuDia said...

Kalau tangan dah hijau, katanya tanam apa pun boleh datangkan rezki.

Due extraordinary respect from Hootoh Blog.
Done Google+1, FBshare and tweet

zulhilmi tempoyak said...

mula2 tak bc td.. ingatkn togei.. ;p

ahmad endo said...

awesome...tak pernah terpker pun...ok try

Mazelina Zaini said...

http://www.limauais.com/fizo-omar-putus-cinta-dengan-fatin-liyana/

kak FL , komen sikit ? :) huhu

Cahaya Kudos said...

yess.. setuju sangat.. hidup ni akan jadi lebih bermakna kalau kita menghayati keindahan alam flora dan fauna.. gabungan kedua elemen ni pasti akan membuatkan anda rasa begitu bahagia menjalani hidup di dunia ni.. hehe.. macam saya.. saya suka pergi ke pantai sambil berkuda atau masuk ke hutan, snap gambar byk2.. lagi satu.. keluar rumah awal pagi untuk tengok dawn... Subhanallah... =))

anneDEE said...

nicee !

Anonymous said...

Gud job fl..haha..

Hani Othman said...

best best!

Anonymous said...

cantiknya bunga tu =)

Anonymous said...

=)

Anonymous said...

ooo bercinta sama fizo omar ye,,,, kongsi2 la skit... :D

Murni Afiqah said...

Waalaikumslm kak FL.
Amboi tanam cili padi semata2 nak makan megi tapi lama lagi kot nak tunggu tu heheh. Cili padi kat rumah saja nak kena tunggu 2 tahun baru kitorang dapat makan cilinya. Tak tau la kalau tanah belakang rumah tu ada problem heheh. apa2 pun gudluck. kalau baca selawat setiap hari, siram air dan bagi baja insyaAllah cepat tumbuh.

Anonymous said...

cuba lh pelihara ikan..pasti berkesan ubt kekosongan..bg nama kt ikn tue skali..

Fatiha Abdullah said...

It's make me feel nak tanam juga bunga atau tumbuh tumbuhan ni. Love this entry :)

Anonymous said...

Dr jr.
1)apa ubat untuk merawat penyakit hati yg disebabkan oleh manusia?
2)apakah cara yg terbaik untuk meghindar penyakit hati dari terus melarat?
3)bolehkah manusia hidup tanpa hati dan perasaan?

TQVM

Anonymous said...

aah,cantik idea tu cili bleh taruk kt dlm maggi...krisantimum taruk dlm teh..menu makanan yg enak

fatihasEnOm said...

Adik fatin,

good effort and i have to agree with the author of d book - appreciate mother nature. cuma akak seram tgk you place those chrysanthemum tepi tingkap. if jatuh n kena org kat bawah camne?? huhu. +.+ hopefully you can find a proper place for your pretty flower. take care ;)

Fatinvoice Endonesa said...

Nice, potonya keren2 cantik :)

Anonymous said...

Jwpn.
1. Ubtnya Zikir
2. Caranya, kuatkn iman..krn ia dlm hati.
3. Tidak blh, manusia ada hti&perasaan..buka ruang&peluang hti&perasaan akn hadir.

p/s x publish..skadar renungan6

Chinta Qaseh said...

niat di hati nak wat cam nie gak..tp asyik tangguh je nak g beli tanah...huhuhu =)

Fafar Caliph :) said...

Assalamua'laikum. Say: “My happiness is my Imaan and my Iman is in my heart and my heart doesn’t belong to anyone but Allaah” Semoga menyokong usaha dakwah kami juga, terutamanya kpd remaja sekolah dan matrikulasi!:)

Setiap sokongan anda bermakna.
May Allah bless.

http://www.neosynergytc.org/

Isabel Diaz said...

Cili sekali? Akak berkebun ke dalam bilik? Hahah.. Macam2 akak nie.. (^_^)

Admin : http://angellovesoldier.blogspot.com/

Noriza MiracleVitamins said...

So sweet entry ni FL