Monday, March 25, 2013

Abang kita dah kahwin - Part II

Assalamualaikum

Ini adalah kenduri kahwin yang pertama dalam sejarah keluarga kami. Memang horror aku habaq kat hang. First timerkan, nak nak pula family kami kecil. Untuk kenduri ini, 100% tenaga ibu telah dicurah kan manakala aku hanya mencurahkan 20% tenaga sahaja. Kenapa? Sebab aku sibuk dengan hospital, jarang balik rumah, bagi pendapat pon on the phone je. Tapi oklah jugak, daripada 3 orang lelaki yang lain, bila ditanya je

Cantik ke?
Cantik..
Pink and baby blue ok ke? Ke nak all white? 
Memana je ok..
Nak nasi putih ke nasi minyak?
Apa-apa pon boleh... asalkan sedap
Yang mana sedap? Catering A ke B?
Entah la.. ikot ibulah

Termasuklah tuan punya badan yang nak kahwin tu. Dia siap pesan kat ibu, " Ibu buat lah apa-apa yang ibu suka, abang tak kisah, asalkan abang dapat kahwin " Untunglah badan kau bang haha


Sehari sebelum kenduri, baru aku sampai rumah. Itupun lewat, pukul 6 petang macam tu. Sempat jugalah mak aku melaung sambil menghamburkan kata-kata yang kurang enak buat halwa telinga hahaha. Walaubagaimanapun, alhamdulillah dapat juga aku merasa untuk 'merewang'. Memang seronok, sambil tangan bergerak buat kerja, mulut pulak mencece macam kaknam keletah.

Keluarga, makcik jiran (Wan & Cik Syamsinar), pekerja mak aku (Kak Ita & Kak Mila), kawan baik mak aku (Aunty Lydd) dan kawan baik aku semua datang menolong. Memang aku dah booked Nani, Aza dan Najah awal-awal lagi. Gila aku nak cocok bunga telur kat pahar sensorang, tentulah kawan baik harus ada disisi. Susah senang bersama, tak gitu? 


To be honest, aku tak minat / tak reti sangat bab-bab deco orang kahwin ni. Tapi deco rumah aku suka le. So boleh kata 80% adalah idea dan keputusan mak aku. Kesian omak den, tokoja-koja dari opis dok settlekan hal kenduri dak bang ni. Kenduri kami ni pon simple saja, jemputan dalam 800 orang, sekadar meraikan pengantin baru hihi. 

Bunga kat atas ni, aku gubah sendiri. Alahai untuk hias meja guestbook je. Bagi aku, cantik gila dah aku deco ni. Aku beli bunga-bunga ni kat kedai india semayang, tepi jalan kat bandar Seremban. Pasu-pasu tu aku beli kat Nilai 3 dan decorate guna lebihan ribbon. Amacam hardcore tak aku ni? hahaha. Hantam sahajalah labu.


1# Han dan gf dia tolong jadi pengapit ekspress hihi 
2# Ibu dan batalionnya (orang kuat majlis)  
3# Cousins kecik-kecik yang banyak membantu menjayakan majlis
4# Cousin Ira yang datang membantu di saat-saat akhir.


Yang paling penting, kawan baik dunia dan akhirat, dok menolong 2 hari berturut-turut walaupun sibuk dengan kelas dan kerja =') Merekalah yang masukkan telur dalam mesh, yang pergi beli bunga manggar, yang tolong isi kerepek dan jadi receptionist. Alhamdulillah dikurniakan kawan-kawan yang baik dan ringan tulang. Insyaallah, kenduri korang aku datang tolong pulak kekekeke.


Bab-bab mengada ni bagi kat aku hehe. Immediate, extended family dan orang kuat majlis semua  pakai badge ini beserta dengan nama masing-masing pada hari majlis. Suka sangat dengan design chevron ini. Badge ini dari Pretty Little Badges. Please tempah, ada banyak sangat design yang cantik-cantik. Siap boleh custom made mengikut warna dan design yang kita suka =)


 Kemain mengingai ye dak bang 


Yang penting alhamdulillah, selesai sudah majlis perkahwinan dak bang dengan kakena =) Terima kasih kepada yang sudi datang, minta maaf kalau ada yang terlepas pandang, terlupa nak jemput. Almaklumlah kenduri pertama, banyak kekurangan yang perlu diperbaiki.


Baju aku pakai untuk majlis ini adalah Peplum yang direka khas oleh MinazBoutique. Comel sangat peplum ini macam cotton candy hihi. Designer baju ini adalah kak Pija yang pada ketika itu sedang sarat mengandung. Memang aku tabik gila. Dalam baby dok menendang-nendang perut kak Pija, lekje beliau design baju untuk aku haha! Baju ini adalah custom made, aku just beritahu kak Pija :

Saya nak baju peplum, colour pink & baby blue dan ada lace. Akak designlah macam mana pon asalkan simple and cute =) 

MinazBoutique ni memang speciality dorang adalah Peplum dan MiniKurung. Aku ada 2 peplum dari MinazBoutique, memang sangat lawa dan tak menghampakan! (Nanti aku buat entry lain tau). Lagipon, kak Pija ada buat custom made untuk baju tunang, nikah dan sanding. Lawa sangat tapi aku nak kahwin lambat lagi huwaaaa..


Thanks Minaz Boutique diatas kegembiraan ini =) Kalau anda nak gembira juga, boleh hubungi Kak Pija secara senyap-senyap hihi

Minaz Boutique
Website : www.minaz.com.my
Address : No 20-02, Seri Bangi, Jalan 8/35, Seksyen 8, Bandar Baru Bangi, Selangor, Malaysia
Tel no : 0389250960


Thank you for reading this entry !

105 comments:

onie said...

LAWA GILA BAJU U FL !

iu-hazirah said...

cantiknya Peplum 2....
(^^,)

Mieya Atiera said...

cantik baju kak Fatin.

Mas Azura Che Harun said...

lama tau tunggu... dah 4 months baru nak upload...hihi.. anyway cantik sgt ur baju...

juicy X said...

cantikkkkkkkkkkkkk sangat!!!!

Princess Syazliyana said...

meriahnyaaaa wahhh. baju akk tu cantik sangat!!! hahah

Shaqir Ir Manz said...

wah wah... cantik memasing... warna lembut sedap mata memandang kan..

Qi Diey said...

bile la nak ade entri saye dah kawen.. heheh nice kak FL

eZmALiZa said...

mak oii.. jenuh nunggu update FL ni haaa....

finally, terubat kerinduan... ngeh3 :D baju cun gile okay.

P U C A T said...

color yang sangat soft dan sedap mate memandang.great!!

Anonymous said...

bru je tertnye2 awat la cik kak ni dh lme xupdate blog dier..pnjg umor hang...

wana wazm said...

serius cantik baju FL. nak camtu jgakk. =)

myravea said...

Kak Atin mmg lawa pakai peplum! Love it! Hehe.

iu-hazirah said...

cantik Peplum... menanti entry baru

iu-hazirah said...
This comment has been removed by the author.
Nurul Arifah Abd Rahim said...

Cantiknya baju kak fatin!! Suka sangat tengok. Perfect reception. Gorgeous :)

Acik IeyMah said...

cantik atin.. :D muka nak bajet comel je ye..

nurdani said...

cantiknya baju

Nurain How @ Nurain Mohd Arif said...

Fuhhhh...cantik nyewww....

mia sha said...

fl sangt lawaaaaaaa...........bila nak kawennnn....mesti gempaqqq

lavenderlover said...

cantiknyer bj peplum ni..fl pakai pape pon mmg cantik..hihi..

Mahirah Ridzuan said...

cantik gilerr peplum FL... dah la awk tu comei...

zuno said...

Sumpah cantik peplem tu maaf lau x reti eja..hehhe..peplem tu lau wat baju pengantin pon da sesuai da simple n nice bak hang

Fatin Liyana Asri said...

Thanks uolls :) insyaallah lepas ni kite rajin update blog hehe..

blueberry kiwiey said...

cantek gile baju sis ! omg ! terujeeeeee . hewhew

~♥dieyba_baby♥~ said...

cantik sgt baju tu.. :)

misz sheyla said...

colour n design baju tu memang class....leh la tempah untuk baju raye taun ni..tapi nak yg lagi simple la

TeTerBanG said...

lawanya baju kak fatin! suka! :D

Adyana Hudsan Blobby said...

cantiknya baju .warna dia sweet sangat :)

Azwar Syuhada said...

Perghhh..!! cunnya baju FL!!!.. ni yang jelessss... =p

siti eisyah said...

Hoho tbaik la baju fatin! Cantik sangat sangat! hehe. teringin nak jgk. nanti jgn lupa buat entri yg psl baju2 minaz tu tau tau =D

AinNawwar said...

cantiknya peplum sis FL. ^^. lama sis menyepi ye. huahua

MasReena said...

Ya Allah Fatin... cantiknyaaa baju tu... Suka sangat warna dia! Fatin tempah berapa ratus tu? Loaded laa Fatin ni! =)

Bekerja di syarikat GLC bantu perkuat ekonomi orang Melayu 

Rara Nasiha said...

Sumpah cantik tau baju you Fatin. Suka sangat. :)

Mieza Jhaa K said...

Majlis kawin saya dulu pun kelam kabut jugak. Tp syukurlah family byk membantu.. hmm cantik baju..

Munirah Rafiuddin said...

mmg cantik sgt2 baju fatin.. bleh tempah 1 utk raya tahun ni...hehehehe

~Admin : QasehMuslimah-Munirah~
http://qasehmuslimah-munirah.blogspot.com

tenku butang said...

uikk.. Asrifirdaus 2 abg fatinliyana?

andik ieja said...

cantiknye baju.....

Rina Ellisa said...

cantik baju.. :)

Niena Reen said...

wah sangat jealous dengan baju peplum kak fatin! comel sangat! >.<

nasya-AB said...

Housemate saya is kak pija's lil sis. And saye pun penah jumpe kak pija tu. Dia tu lawa sangat!

sal peace said...

wahh..cantikla baju kak fatin..suke2

Shizu Izumi said...

tak pernah tengok lagi theme pink and baby blue . HAHA . comel !

Sheila Salim said...

Assalamualaikum awak. hee manisnya awak. cantik baju tu. sweet :)

Hashima said...

kak FL memang lawa.. .hihihi
hrmm...berminggu2 tunggu kak FL update hrmmm...lepas juga rindu btw kak FL SO CANTIK !!!

Siti Munira said...

cantik baju you. bila FL kawin nanti lagi meletop! :-)

little star (◕‿◕) ♥ (◕‿◕) said...

cantik nye peplum~...go pastel color ^^

adzairdawati makdara said...

wow cantekkkk bajuuuu

qisya khadeeja said...

lawa baju.. suka ...sweet jek nmpk.. huhuhu

Annyss Aleeya said...

sekali tengok macam wedding kak fatin pulak. hehe.

nabila biela said...

cumeyyy2

haz said...

cantikkkk sgt bju tu!!! <3

zeera lily said...

homaigodd FL... lace biru u tu sama ngn i.. sgt ohsemm sbb jrg jmpe lace bby blue polkadot ..kn..kn? colour [n i match ngn border lace pink.. shuwet2 je gittew... *tetibe nk update pic baju tu kt entry sy pulop..

zeera lily said...

homaigodd FL... lace biru u tu sama ngn i.. sgt ohsemm sbb jrg jmpe lace bby blue polkadot ..kn..kn? colour [n i match ngn border lace pink.. shuwet2 je gittew... *tetibe nk update pic baju tu kt entry sy pulop..

Anonymous said...

akhirnye...setelah berhari2 daku menunggu fl update blog..mcm ketagih dadah pulok..

Pinkbubblegumprincess said...

cantiknya peplum FL...pink and baby blue such a swiit cute combination..

SHAZWAN AZIAN said...

bila kau pulak?? heeee

laskar pelangi said...

Lawa bajuuuu tu! Comel comel je. Tuan badan dah comel,pakai baju comel,lagi lah supercomel:)

baby comel said...

serius, memang cantik sgt baju tu tau.. Tahniah =)

muja said...

lawa giler!!!!! subhanallah cantiknya baju,, omagad!!!

LaLa mhdnor said...

meriah :)
btw baju fatin sangat cantik =D

AneLiy said...

comel!!

Hootoh Tudia said...

Wah meriah persiapannya yer. Yang paling tak tahan siap ada Badge Fatin lagi tu. Ermm, ang kite dah nak kawin, kite bile lagi.. hehehe

Kamila Husna said...

kak, baju tu memang cute sangat. Sesuai untuk akak yg comel nihh.. hikhik

leyla luv ariff said...

cantek bju tu..

0193404489 said...

Tahniah

RadhiahIlyas ッ said...

lawa sgt kak patin :) lme btol k tnggu entry bru, hihi

2u@n said...

canteekk...

Fatin Liyana Asri said...

wahhh ramai betul yang minat dengan design peplum minaz ni ye. please tempah satu! pastu kite pakai beramai-ramai hehe

pencari cinta said...

Knp xde gmbar ur Mr. LL? Dia xdtg mjlis nie ke? Xsbr nk tgu u all berdua plak nek pelamin..hehw...

izan mama mia said...

wah..peplum mmg cantik

Ika Ika Faid said...

Baby blue mix pink chantex sgt.nikah nanty nk try pakai tuk nikah la.

Asffa said...

oouhh..saya sukeee peplum itu!

DatinWowhh Najah said...

Rindunya time ni <3 ;))

Biey said...

cantiknya...

Jαnnαhツ said...

haip... color blocking tue... cantik...

Farhana Lee said...

Chantek dan sweet sangat! Bila giliran fatin? Hee :) Semoga bahagia sampai syurga untuk abang kepada fatin dan isteri dia :)

KL Poh said...

hi, I like your dress very much. you are a great model... all clothes seem to fit you very very well.. keep it up..

Anonymous said...

kalu padankan tudung warna baby blue ngan baju tu mesti lagi cantik..pepepon tahniah sebab keluarga dah jadi lg besar :)

nurul akila said...

cun giler bju kak fatin liyana..so cute

Damiya Jasni said...

Slim nyee !! :O

Cik Puan Nurul said...

berkenan ngan shawl tu beli kat mana warna dia sepadan sangat ngan baju

♥ aN_Na ♥ said...

Gotta say, your dress was my inspiration. Took it as an example for my special day two months ago. Too cute, couldn't handle it! :D

hardee786 said...

"Lawa sangat tapi aku nak kahwin lambat lagi huwaaaa.."

apa pulak?

nak kawin sekarang pon boleh maa...:)

aida polkadot said...

lawa lahh tema dye..cmey je....like!!!!!!Jom singgah blog sye.....

Noor Shahida said...

cantikla baju awak fatin! nice color...=)

Sakura Ariela said...

cantik nya baju awk... awak pun cantik... ^_^

Anonymous said...

awat laaa adik laki tu gaya macam ahbeng.. muka dah hensem dah.. haizz

hananATZ. said...

22/12? waa my birthday! hihik anyway congrats ^^

Anonymous said...

kak atin kurus laa.. tapi comel! :)

Pistachio Izzah said...

cantik baju FL,btw,baby tu comel!!

ejaiphoto said...

cantikk...

defallenangel said...

Baju tu tempah bpe rm eh?

defallenangel said...

Baju canik...tempah bpe rm eh?

defallenangel said...

Baju tu tempah bpe rm eh?

* FAR * said...

loo maria elena kakak ipar mu? oo baru tau..

Why Farouk said...

sedapnya baju awak. rasa macam nak makan!

Anonymous said...

Selendang tu beli kat mana?

Azua Hassan said...

Harga bju tu bpe ye

Anonymous said...

kain tu kain ape ye kak fatin?

Nadia Elena said...

FL pakai apa pun tetap lawa.. =D

Isabel Diaz said...

cantiklah baju Kakak..

Anonymous said...

Cantiknya! All looking gojes!! Btw ur SIL sagitarrius kan? If u dont mind nak tau horoscope ur brother. Haha. Nak tau match-love compatability, since i'm sagi girl. Wee

Anonymous said...

cntik baju akak, nak tanye baju dari minaz tue, harga affordable tak? especially untuk wedding

weng.de.marco said...

jom kawen