Monday, March 25, 2013

Abang kita dah kahwin - Part II

Assalamualaikum

Ini adalah kenduri kahwin yang pertama dalam sejarah keluarga kami. Memang horror aku habaq kat hang. First timerkan, nak nak pula family kami kecil. Untuk kenduri ini, 100% tenaga ibu telah dicurah kan manakala aku hanya mencurahkan 20% tenaga sahaja. Kenapa? Sebab aku sibuk dengan hospital, jarang balik rumah, bagi pendapat pon on the phone je. Tapi oklah jugak, daripada 3 orang lelaki yang lain, bila ditanya je

Cantik ke?
Cantik..
Pink and baby blue ok ke? Ke nak all white? 
Memana je ok..
Nak nasi putih ke nasi minyak?
Apa-apa pon boleh... asalkan sedap
Yang mana sedap? Catering A ke B?
Entah la.. ikot ibulah

Termasuklah tuan punya badan yang nak kahwin tu. Dia siap pesan kat ibu, " Ibu buat lah apa-apa yang ibu suka, abang tak kisah, asalkan abang dapat kahwin " Untunglah badan kau bang haha


Sehari sebelum kenduri, baru aku sampai rumah. Itupun lewat, pukul 6 petang macam tu. Sempat jugalah mak aku melaung sambil menghamburkan kata-kata yang kurang enak buat halwa telinga hahaha. Walaubagaimanapun, alhamdulillah dapat juga aku merasa untuk 'merewang'. Memang seronok, sambil tangan bergerak buat kerja, mulut pulak mencece macam kaknam keletah.

Keluarga, makcik jiran (Wan & Cik Syamsinar), pekerja mak aku (Kak Ita & Kak Mila), kawan baik mak aku (Aunty Lydd) dan kawan baik aku semua datang menolong. Memang aku dah booked Nani, Aza dan Najah awal-awal lagi. Gila aku nak cocok bunga telur kat pahar sensorang, tentulah kawan baik harus ada disisi. Susah senang bersama, tak gitu? 


To be honest, aku tak minat / tak reti sangat bab-bab deco orang kahwin ni. Tapi deco rumah aku suka le. So boleh kata 80% adalah idea dan keputusan mak aku. Kesian omak den, tokoja-koja dari opis dok settlekan hal kenduri dak bang ni. Kenduri kami ni pon simple saja, jemputan dalam 800 orang, sekadar meraikan pengantin baru hihi. 

Bunga kat atas ni, aku gubah sendiri. Alahai untuk hias meja guestbook je. Bagi aku, cantik gila dah aku deco ni. Aku beli bunga-bunga ni kat kedai india semayang, tepi jalan kat bandar Seremban. Pasu-pasu tu aku beli kat Nilai 3 dan decorate guna lebihan ribbon. Amacam hardcore tak aku ni? hahaha. Hantam sahajalah labu.


1# Han dan gf dia tolong jadi pengapit ekspress hihi 
2# Ibu dan batalionnya (orang kuat majlis)  
3# Cousins kecik-kecik yang banyak membantu menjayakan majlis
4# Cousin Ira yang datang membantu di saat-saat akhir.


Yang paling penting, kawan baik dunia dan akhirat, dok menolong 2 hari berturut-turut walaupun sibuk dengan kelas dan kerja =') Merekalah yang masukkan telur dalam mesh, yang pergi beli bunga manggar, yang tolong isi kerepek dan jadi receptionist. Alhamdulillah dikurniakan kawan-kawan yang baik dan ringan tulang. Insyaallah, kenduri korang aku datang tolong pulak kekekeke.


Bab-bab mengada ni bagi kat aku hehe. Immediate, extended family dan orang kuat majlis semua  pakai badge ini beserta dengan nama masing-masing pada hari majlis. Suka sangat dengan design chevron ini. Badge ini dari Pretty Little Badges. Please tempah, ada banyak sangat design yang cantik-cantik. Siap boleh custom made mengikut warna dan design yang kita suka =)


 Kemain mengingai ye dak bang 


Yang penting alhamdulillah, selesai sudah majlis perkahwinan dak bang dengan kakena =) Terima kasih kepada yang sudi datang, minta maaf kalau ada yang terlepas pandang, terlupa nak jemput. Almaklumlah kenduri pertama, banyak kekurangan yang perlu diperbaiki.


Baju aku pakai untuk majlis ini adalah Peplum yang direka khas oleh MinazBoutique. Comel sangat peplum ini macam cotton candy hihi. Designer baju ini adalah kak Pija yang pada ketika itu sedang sarat mengandung. Memang aku tabik gila. Dalam baby dok menendang-nendang perut kak Pija, lekje beliau design baju untuk aku haha! Baju ini adalah custom made, aku just beritahu kak Pija :

Saya nak baju peplum, colour pink & baby blue dan ada lace. Akak designlah macam mana pon asalkan simple and cute =) 

MinazBoutique ni memang speciality dorang adalah Peplum dan MiniKurung. Aku ada 2 peplum dari MinazBoutique, memang sangat lawa dan tak menghampakan! (Nanti aku buat entry lain tau). Lagipon, kak Pija ada buat custom made untuk baju tunang, nikah dan sanding. Lawa sangat tapi aku nak kahwin lambat lagi huwaaaa..


Thanks Minaz Boutique diatas kegembiraan ini =) Kalau anda nak gembira juga, boleh hubungi Kak Pija secara senyap-senyap hihi

Minaz Boutique
Website : www.minaz.com.my
Address : No 20-02, Seri Bangi, Jalan 8/35, Seksyen 8, Bandar Baru Bangi, Selangor, Malaysia
Tel no : 0389250960


Thank you for reading this entry !

105 comments:

  1. lama tau tunggu... dah 4 months baru nak upload...hihi.. anyway cantik sgt ur baju...

    ReplyDelete
  2. cantikkkkkkkkkkkkk sangat!!!!

    ReplyDelete
  3. meriahnyaaaa wahhh. baju akk tu cantik sangat!!! hahah

    ReplyDelete
  4. wah wah... cantik memasing... warna lembut sedap mata memandang kan..

    ReplyDelete
  5. bile la nak ade entri saye dah kawen.. heheh nice kak FL

    ReplyDelete
  6. mak oii.. jenuh nunggu update FL ni haaa....

    finally, terubat kerinduan... ngeh3 :D baju cun gile okay.

    ReplyDelete
  7. color yang sangat soft dan sedap mate memandang.great!!

    ReplyDelete
  8. bru je tertnye2 awat la cik kak ni dh lme xupdate blog dier..pnjg umor hang...

    ReplyDelete
  9. serius cantik baju FL. nak camtu jgakk. =)

    ReplyDelete
  10. Kak Atin mmg lawa pakai peplum! Love it! Hehe.

    ReplyDelete
  11. cantik Peplum... menanti entry baru

    ReplyDelete
  12. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  13. Cantiknya baju kak fatin!! Suka sangat tengok. Perfect reception. Gorgeous :)

    ReplyDelete
  14. cantik atin.. :D muka nak bajet comel je ye..

    ReplyDelete
  15. fl sangt lawaaaaaaa...........bila nak kawennnn....mesti gempaqqq

    ReplyDelete
  16. cantiknyer bj peplum ni..fl pakai pape pon mmg cantik..hihi..

    ReplyDelete
  17. cantik gilerr peplum FL... dah la awk tu comei...

    ReplyDelete
  18. Sumpah cantik peplem tu maaf lau x reti eja..hehhe..peplem tu lau wat baju pengantin pon da sesuai da simple n nice bak hang

    ReplyDelete
  19. Thanks uolls :) insyaallah lepas ni kite rajin update blog hehe..

    ReplyDelete
  20. cantek gile baju sis ! omg ! terujeeeeee . hewhew

    ReplyDelete
  21. colour n design baju tu memang class....leh la tempah untuk baju raye taun ni..tapi nak yg lagi simple la

    ReplyDelete
  22. lawanya baju kak fatin! suka! :D

    ReplyDelete
  23. cantiknya baju .warna dia sweet sangat :)

    ReplyDelete
  24. Perghhh..!! cunnya baju FL!!!.. ni yang jelessss... =p

    ReplyDelete
  25. Hoho tbaik la baju fatin! Cantik sangat sangat! hehe. teringin nak jgk. nanti jgn lupa buat entri yg psl baju2 minaz tu tau tau =D

    ReplyDelete
  26. cantiknya peplum sis FL. ^^. lama sis menyepi ye. huahua

    ReplyDelete
  27. Ya Allah Fatin... cantiknyaaa baju tu... Suka sangat warna dia! Fatin tempah berapa ratus tu? Loaded laa Fatin ni! =)

    Bekerja di syarikat GLC bantu perkuat ekonomi orang Melayu 

    ReplyDelete
  28. Sumpah cantik tau baju you Fatin. Suka sangat. :)

    ReplyDelete
  29. Majlis kawin saya dulu pun kelam kabut jugak. Tp syukurlah family byk membantu.. hmm cantik baju..

    ReplyDelete
  30. mmg cantik sgt2 baju fatin.. bleh tempah 1 utk raya tahun ni...hehehehe

    ~Admin : QasehMuslimah-Munirah~
    http://qasehmuslimah-munirah.blogspot.com

    ReplyDelete
  31. uikk.. Asrifirdaus 2 abg fatinliyana?

    ReplyDelete
  32. wah sangat jealous dengan baju peplum kak fatin! comel sangat! >.<

    ReplyDelete
  33. Housemate saya is kak pija's lil sis. And saye pun penah jumpe kak pija tu. Dia tu lawa sangat!

    ReplyDelete
  34. wahh..cantikla baju kak fatin..suke2

    ReplyDelete
  35. tak pernah tengok lagi theme pink and baby blue . HAHA . comel !

    ReplyDelete
  36. Assalamualaikum awak. hee manisnya awak. cantik baju tu. sweet :)

    ReplyDelete
  37. kak FL memang lawa.. .hihihi
    hrmm...berminggu2 tunggu kak FL update hrmmm...lepas juga rindu btw kak FL SO CANTIK !!!

    ReplyDelete
  38. cantik baju you. bila FL kawin nanti lagi meletop! :-)

    ReplyDelete
  39. lawa baju.. suka ...sweet jek nmpk.. huhuhu

    ReplyDelete
  40. sekali tengok macam wedding kak fatin pulak. hehe.

    ReplyDelete
  41. cantikkkk sgt bju tu!!! <3

    ReplyDelete
  42. homaigodd FL... lace biru u tu sama ngn i.. sgt ohsemm sbb jrg jmpe lace bby blue polkadot ..kn..kn? colour [n i match ngn border lace pink.. shuwet2 je gittew... *tetibe nk update pic baju tu kt entry sy pulop..

    ReplyDelete
  43. homaigodd FL... lace biru u tu sama ngn i.. sgt ohsemm sbb jrg jmpe lace bby blue polkadot ..kn..kn? colour [n i match ngn border lace pink.. shuwet2 je gittew... *tetibe nk update pic baju tu kt entry sy pulop..

    ReplyDelete
  44. akhirnye...setelah berhari2 daku menunggu fl update blog..mcm ketagih dadah pulok..

    ReplyDelete
  45. cantiknya peplum FL...pink and baby blue such a swiit cute combination..

    ReplyDelete
  46. Lawa bajuuuu tu! Comel comel je. Tuan badan dah comel,pakai baju comel,lagi lah supercomel:)

    ReplyDelete
  47. serius, memang cantik sgt baju tu tau.. Tahniah =)

    ReplyDelete
  48. lawa giler!!!!! subhanallah cantiknya baju,, omagad!!!

    ReplyDelete
  49. meriah :)
    btw baju fatin sangat cantik =D

    ReplyDelete
  50. Wah meriah persiapannya yer. Yang paling tak tahan siap ada Badge Fatin lagi tu. Ermm, ang kite dah nak kawin, kite bile lagi.. hehehe

    ReplyDelete
  51. kak, baju tu memang cute sangat. Sesuai untuk akak yg comel nihh.. hikhik

    ReplyDelete
  52. lawa sgt kak patin :) lme btol k tnggu entry bru, hihi

    ReplyDelete
  53. wahhh ramai betul yang minat dengan design peplum minaz ni ye. please tempah satu! pastu kite pakai beramai-ramai hehe

    ReplyDelete
  54. Knp xde gmbar ur Mr. LL? Dia xdtg mjlis nie ke? Xsbr nk tgu u all berdua plak nek pelamin..hehw...

    ReplyDelete
  55. Baby blue mix pink chantex sgt.nikah nanty nk try pakai tuk nikah la.

    ReplyDelete
  56. oouhh..saya sukeee peplum itu!

    ReplyDelete
  57. haip... color blocking tue... cantik...

    ReplyDelete
  58. Chantek dan sweet sangat! Bila giliran fatin? Hee :) Semoga bahagia sampai syurga untuk abang kepada fatin dan isteri dia :)

    ReplyDelete
  59. hi, I like your dress very much. you are a great model... all clothes seem to fit you very very well.. keep it up..

    ReplyDelete
  60. kalu padankan tudung warna baby blue ngan baju tu mesti lagi cantik..pepepon tahniah sebab keluarga dah jadi lg besar :)

    ReplyDelete
  61. cun giler bju kak fatin liyana..so cute

    ReplyDelete
  62. berkenan ngan shawl tu beli kat mana warna dia sepadan sangat ngan baju

    ReplyDelete
  63. Gotta say, your dress was my inspiration. Took it as an example for my special day two months ago. Too cute, couldn't handle it! :D

    ReplyDelete
  64. "Lawa sangat tapi aku nak kahwin lambat lagi huwaaaa.."

    apa pulak?

    nak kawin sekarang pon boleh maa...:)

    ReplyDelete
  65. lawa lahh tema dye..cmey je....like!!!!!!Jom singgah blog sye.....

    ReplyDelete
  66. cantikla baju awak fatin! nice color...=)

    ReplyDelete
  67. cantik nya baju awk... awak pun cantik... ^_^

    ReplyDelete
  68. awat laaa adik laki tu gaya macam ahbeng.. muka dah hensem dah.. haizz

    ReplyDelete
  69. 22/12? waa my birthday! hihik anyway congrats ^^

    ReplyDelete
  70. kak atin kurus laa.. tapi comel! :)

    ReplyDelete
  71. cantik baju FL,btw,baby tu comel!!

    ReplyDelete
  72. loo maria elena kakak ipar mu? oo baru tau..

    ReplyDelete
  73. sedapnya baju awak. rasa macam nak makan!

    ReplyDelete
  74. Selendang tu beli kat mana?

    ReplyDelete
  75. kain tu kain ape ye kak fatin?

    ReplyDelete
  76. FL pakai apa pun tetap lawa.. =D

    ReplyDelete
  77. Cantiknya! All looking gojes!! Btw ur SIL sagitarrius kan? If u dont mind nak tau horoscope ur brother. Haha. Nak tau match-love compatability, since i'm sagi girl. Wee

    ReplyDelete
  78. cntik baju akak, nak tanye baju dari minaz tue, harga affordable tak? especially untuk wedding

    ReplyDelete

Do you like my entry? Comment if you have any idea to share!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...