Friday, December 28, 2012

Kenapa kita harus bagi K-pop peluang?

Assalamualaikum

Dulu aku pernah berjanji kepada diri sendiri yang aku takkan meminati K-POP. Aku bukan setakat benci malah mengkeji dan mencela K-POP bagaikan mak tiri berhati busuk dalam sinetron Indon. Sakit betol hati aku bila tengok si lelaki korea ni berjoget-joget pakai baju warna warni. Ahli kumpulan nak ramai je. Lepas tu nama group dorang buat darah aku menyirap. Merepek betul. Yang tak tahan tu, lelaki pakai pinkish lipbalm pastu buat muka comel. Eeiiii nak je aku tendangkan belakang dorang..

Rilek dulu peminat K-POP! Jangan cepat sangat melatah ye hihi. Akak paten kau dah termakan kata. Dulu kemahen lagi menyumpah seranah. Sekarang ni lagu Big Bang dok meniti di bibirku saban hari..malu iolls...ishh mana nak letak muka ni..


Aku ingat lagi..masa tu aku dekat Seoul, dalam subway dan aku ternampak gambar ni. Memang inilah gambarnya. Sebijik. Gambar ini betul-betul ditampal dihadapan tempat aku berdiri. Aku terus tanya Mar, travel partner aku.

" Mar siapa si mata sepet berkumpulan ni? "
" Oh, itu Big Bang. Dorang ni femes sangat tau. Yang hujung tu TaeYang, yang itu Seungri blablabla Daesung ni pulak GD dan Top "
" Oh yeah? Lagu Kpop semua bukan sama je ke? "
" Big Bang lain sikit, lagu dia banyak rap. Tak macam Kpop lain. Cubalah ko dengar, best weyh "

Jawab Mar dengan nada penuh semangat.

Ahhhhh memang aku tak layan. Sekali aku dah tak suka, dengan keturunan kau aku tak suka. Amboiiii macamlah Kpop ni bermusuh dengan keluarga aku sampai nak benci berketurunan bagai hahahah. Anyway I cannot brain yang muka dorang sama, nama pelik susah nak ingat, tangkap gambar mulut ternganga (eceh aku buat takpe). Padahal pada masa tu aku tak pernah dengar lagi lagu Big Bang ni. Tapi aku nak jugak benci diorang, berdegil nak judge diorang by their cover. Tak kira tak kira.

Walaupun aku dok benci-membenci, tapi aku spare jugaklah some room for them. Masa aku dekat Seoul, Big Bang ni macam a big thinglah. Lagu diorang ada kat memana je, merchandise dorang bersepah. Memang betul-betul hebak daebak lah kan. So aku macam TERPENGARUH sikitlah. Sikitlah. Sikit je.


Dekat Myeongdong ada satu kedai FUBU. I dont know maybe dorang buat collaboration dengan TOP kot. Mar cakap TOP ni banyak gila peminat, tinggi hensem dan kacak. Hahh aku bukan boleh, dalam dok membenci pon, sempat lagi berposing manja tau. Yelah aku fikir jugak, maybe this is the first and the last time i'm visiting Korea, so why not kan =)


Ha why not sangat sampai jadi gedik lah pulok. Hoi melampauuuu


Tau tak cerita IRIS? Aku pon tak tau sebenarnya. Mar kata, TOP berlakon jadi orang jahat dalam cerita ni.

" Mesti TOP ni femes sangat sampai orang boleh ambik dia berlakon " hatiku meronta-ronta seakan meragui kefemesan beliau


Walaupun dok meragui bagai, rajin pulak tu naik subway jejauh, jalan kaki beribu batu untuk ke lokasi penggambaran cerita IRIS ini. Lokasinya adalah di Gwanghwamun Square.


Inilah Gwanghwamun Square! Kononnya dah menghirup udara yang sama dan berdiri dibawah langit yang sama dengan TOP lettew. Tahap kegedikan berada diparas bahaya ketika ini. OMG Mar ko rasa TOP jalan atas jalan yang aku jalan ni tak?? 



Ini adalah YG Building (Gambar ihsan google). YG merupakan pihak management untuk Big Bang. Menurut Mar, Big Bang melakukan aktiviti menari dan menyanyi di sini. Kalau bernasib baik, bolehlah terjumpa mereka. Tetapi kebarangkalian untuk terjumpa adalah 1 per 162561827988786767356


Hahahahahaha bagaimana pula aku boleh sampai ke sini? Dah macam die hard fan sangat ni !


Siap berpura-pura lalu lalang di hadapan entrance kot kot terserempak dengan TOP ke. Ada 5-6 kali jugak aku lalu lalang. Aku ni dah macam psycho je aku rasa.... =') huwaaa kenapalah aku dilahirkan begini kenapa kenapa


Kesalahan yang paling bengap yang aku buat dekat Korea dulu adalah menaiki basikal ketika musim sejuk. Angin adalah sangat sejuk, bila kau naik basikal, berhalilintarlah angin-angin tersebut. Ianya bagaikan penyiksaaan yang tiada ending. Semangat tau tak kami pinjam basikal kawan kami yang duduk Korea tu, semata-mata untuk mendapatkan ini :


Air tin Big Bang !!!!!!!! Itu adalah edisi GD. Aku beli dua tin, lagi satu adalah edisi Tae Yang. Bahahaha panggillah aku psycho. Memang pon. Mana ada pompuan berumur 23 tahun naik basikal ketika angin halilintar semata-mata nak beli air tin gambar Big Bang??? (Kecuali Mar dan aku)


Tetapi aku ada satu penyesalan. Ketika Mar memborong DVD/CD Big Bang, aku tidak mengendahkan beliau. Malah aku bersikap sombong dan memilih untuk membeli cosmetic. Pasti aku terpengaruh dengan kumpulan SNSD ketika itu.. Ahhhh aku menyesal..

Aha tadi aku kata, kefemesan Big Bang menyebabkan aku terpengaruh sikit kan...sikit tak? Kikikiki, now that you now, lepas aku balik mesia, aku terus jadi fan Big Bang. Well bukanlah fan sangat, aku setakat dengar lagu diorang, takde pon minat lelebih. Sekadar mengisi masa lapang hehe. I know lots of Big Bang VIPs out there, you guys are cool! Im just an ant next to you guys!

But its fun tau bila fikir balik, banyak kenangan bodo-bodo yang terpahat dalam kepala aku ni. You have to admit yang kenangan bodo tu la yang seronok kan! Tapi aku gembiralah, nasib baik masa kat Korea dulu, aku layankan Big Bang ni, eventhough masa tu aku dok benci gila-gila. Never knew yang akhirnya aku TUMPAS JUA DI TANGAN K-POP.

Before I end, terimalah cenderamata dari kami berdua =)

" Abang nak minum?  Janganlah asik isap rokok je, tak elok tau "

Lempang diri sendiri sampai cervical fracture.


p/s : Ini adalah 1st Big Bang's song yang aku dengar ketika aku jejakkan kaki di bumi Korea dulu. Full of great memories =) I hope you guys enjoy this song and this entry as much as I do.

Thank you for reading this entry !

424 comments:

  1. banyak-banyak group kpop, ara paling minat BIG BANG. forever. lagi-lagi TOP. awesome sangat . (:

    ReplyDelete
  2. fatin patut tgk cite IRIS ni klu nak tgk TOP jd super jahat. jahat sampai rasa nak masuk tv tolong lawan tembak tembak. serius cite ni best. lain dr cite korea yg lain2. n saya suka Daesung. cb la tgk bigbang parody Secret Garden. sumpah lawak =p

    ReplyDelete
  3. erkkkkk.. jelesnyeeee.... tak sampai lagi korea.. adek je kuat berjalan. tapi dy bukan blogger.. adeh.. - forum Komuniti Blogger Malaysia

    ReplyDelete
  4. akak paten! TOP tu boyfren kite laa :S

    ReplyDelete
  5. k.patinnnn! tolonglah... jealous tahap babun dah niii!

    ReplyDelete
  6. salam dik..dh tgk family outing yg ada top tuh??g la tgk..besttt..

    ReplyDelete
  7. nak carik button LIKE!!! kat mana ha.... hahahaha nice writing!

    ReplyDelete
  8. kak fatin minat top jgk ke?? waaa.. *crying crying..

    ReplyDelete
  9. kak fatin!! saye pon VIP jugak ^^ VIP forever nih ^^

    ReplyDelete
  10. kak fatin,ye pon VIP jugak !! i love GD!! xsaba nak tggu 1st worl tour dye heee VIP UNTIL WHENEVER :p

    ReplyDelete
  11. nice stOry..sy mnat gler2 ngan Big bang..especialy taeyang.. :)
    lgu dyeOrg best sngt..:D

    ReplyDelete
  12. haha. baru terbaca entri ni. =) sy suka daesung. dari family outing sy kenal daesung. dari daesung baru sy kenal bigbang.

    ReplyDelete
  13. Bestyer~ Dapat pergi YG punya building plak tu! Awesome. :)

    ReplyDelete
  14. waaa..!!!!same la kite...i'm the 4ever VIP!!!!kak fatin TOP sya punya!!!빈 뱅 everlasting VIP :)

    ReplyDelete
  15. i like the way u dressed up..seriously!!!

    ReplyDelete
  16. Akak patennnn! Hahaha, big bang is sumting! Sm la kita pun dulu kemain kate takkn terminat nk dgr lgu kpop, ahh afte tau big bang tu ap, sume lagu dorg nk dgrrr! kah33.

    ReplyDelete
  17. Hahaha.. Sama mcm asma' la..dlu kemain kutuk-kutuk org yg minat k-pop ni..last2 asma' minat gile2 dkt big bang ni..smpaikan dlm phone smua gmbr big bang..lps tu asyik tampal gmbr -gmbr big bang ni dlm buku..kononnya nk djadikan album..aicehh..:D

    ReplyDelete
  18. salam kak fatin ,, just nk ty something jew air tin yg ade gmb bigbang tu boleh minum kew? takut x halal je sy ingatkan nk jugak rase huhu >,<

    ReplyDelete
  19. huahuahua...akhirnye FL tumpas jge...kkkkkkk...hehe. Try la mnat EXO. dorang ni mmg daebak! x mcm pondan pun

    ReplyDelete
  20. The power of kpop ! haha, saya minat bigbang sikit je.. paling minat skrng ni EXO ! heehee, untung lah akak dpt jenguk bangunan YG tu.. wlaupun x jumpa artisnya .. haha !

    ReplyDelete
  21. wah..bigbang mmg tiptop..haha..nak g sne this september, mne tau dpt jumpe..wekekeke..
    http://diniefatihathemomentz.blogspot.com/

    ReplyDelete
  22. bigbang is the best la..yg len2 grup bnyk bwk genre yg lebih kurang jer..

    ReplyDelete

Do you like my entry? Comment if you have any idea to share!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...