Thursday, December 6, 2012

Mak nenek

Assalamualaikum

OMG rindu giler ok dekat blog ni. Adakah korang merindui aku jugak? Mehehe seminggu lebih kot aku tak update. Sorrylah I buzy menguruskan kehidupan di dunia sebenar, sampai terlupa tentang dunia cyber yang fana ini =)

Memandangkan takde apa sangat yang menarik yang berlaku dalam kehidupan aku ni, so aku just nak ajak korang berborak. Borak la sangat, padahal orang komen jarang giler nak reply hokeh. Teruk perangai mak noks ahaks! 

Anyway, siapa yang start guna perkataan mak noks ni? What does it means? Mental je aku dengar la bila orang cakap ' Sentap hati mak noks '. What noks suppose to mean? Kenapa sepanjang aku hidup tak pernah dengar pon perkataan 'noks' ni. Only recently macam 2 3 years back baru aku dengar perkataan ini. Perkataan mak dengan noks tu macam takde kaitan langsung, macam mana orang yang invent perkataan tu boleh terpikir macam tu?

Same thing goes for the word 'lembu'. Macam mana boleh jadi lembu? Lem ---- buuuu. Macam diverse gila kan bunyi dia. Lem and buu. Macam mana boleh terpikir nak sambungkan dua perkataan tu? Dan kenapa tak lem --- muu? Sebab lembu bunyi dia muuu kan. Its not boo. And kambing pon sebenarnya salah, (hoi suka hati aku je!) I think it should be kambekkk. Sebab kambing bunyi die bekkkkk. Not bing.


Anak : Mak apa tu?
Mak : That's a kambekkk son (siap gegarkan suara bila pronounce bekkk)

Yeah, that sounds more realistic kan? Plus, children will not be confused anymore to differentiate between goat and cow if we named them according to their bunyi. 


Oh yes talking about cow, masa kecik-kecik dulu aku angin betullah dengan bebudak yang cakap macam ni. Biasanya budak laki la suka cakap gini.


Budak laki : Kau apa? (Datang menerpa tiba-tiba tanya soalan macam ni)
Aku : Apa ?
Budak laki : Kau lembu wahahahahahahahha ( cow = lembu )

.... The hell man I know cow is lembu and that is not even funny. Urghhh emo betullah rasa macam nak toreh pergelangan tangan. Orang kata aku macam mak nenek sebab suka membebel pasal benda-benda tak penting. Well hello, perihal kambing dan lembu adalah amat penting ok. Lembu adalah binatang pertama yang aku kenal sejak aku lahir. See. Tak penting lagi?

Thanks FL sebab bagi weolls publisiti, meletops sangat noks muuuuu !

* * * * * * *

Selain daripada membebel macam mak nenek, aku punya taste pon macam mak nenek. Susah sebenarnya nak define perkataan mak nenek ni. Eh pening la kepala aku type perkataan mak nenek ni banyak kali. Oklah kalau kau tengok cerita omputih, biasanye nenek omputih suka mengait, rumah dia mesti pakai wallpaper bunga-bunga, pastu langsir dia kain lace. OMG aku suka giler kot lace!

Lace ni dia simple tapi dia classy and elegant. Aku ni takde reti de fashion-fashion bagai, tapi aku takdelah bangang sangat bahahha. Umangai sodap mulut den yo kan, maap yo! Aku sekarang ni nak announce yang perkara yang aku paling suka adalah 1. Sambal 2. Lace 3. Garden Salad with dressing. Motip ada sampai 2 makanan dalam list perkara yang paling disukai?

Oklah banyak aku cakap kan. Dah kato berbughak..camnilah ghoman eh kalao bughak. Baghu happening yo tak. Sapo tak paham bahaso nismilan bulih poei ke website dibawah untuk translation kepada bahasa melayu.

www.translatejadahkau.com

Thank you for reading this entry !

152 comments:

  1. phobia giler dengan lembu...nampak je dari jauh terus cabut...

    ReplyDelete
  2. Tu setuju dengan seorang ustaz ni tapi lupa namanya .. orang Malaysia selalu fikir kalau solat Jemaah mesti kat surau n masjid sahaja sebenarnya kat mana-mana pun boleh .. tepi laut, tepi sungai, dalam hutan apatah lagi dalam bilik yg penting bersih. selamat solat jemaah.

    ReplyDelete
  3. entry nii bestt sbb sy ketawa byk byk byk byk byk kali..thanks :) FL mmg pandai mengarang hhee

    ReplyDelete
  4. Entry nie memang mak nenek sangat....sgt mak nenek yee chuollss...hhahahaa

    ReplyDelete
  5. wow. drastik sekali dengan telekung cantik nokssss~ haha

    ReplyDelete
  6. cantiknya lace kat Ipad and telekung tu. rasa macam girly sangat bila pakai

    ReplyDelete
  7. pROMOTE kE?? dAPAT rOYAL"T" tAK???

    wALAUPEPUN, cONFIRM dAPAT pAHALA pROMOTE sOLAT jEMAAH 27.. NICE..

    ReplyDelete
  8. lemuuuu .. kambekkk .!!hahaha.. comel la kak FL nii.. hihhi

    ReplyDelete
  9. fatin..customize kaler ipad kah? kat mana? colorware??? omo....cantik @_@

    ReplyDelete
  10. hahahahhaa..betul2.. teringat zaman budak2 dulu.. bila kena kau lembuu tu..hahaha

    ReplyDelete
  11. sangat lawak dialog ibu dan anak tntg kambing itu~

    ReplyDelete
  12. lawanye casing ipad tu..caner nak jaga tu...

    ReplyDelete
  13. Cover ipad tu mmg cumei.. i like it. (^_^)

    ReplyDelete
  14. My mum ada telekung tu..hehe bergaya sakan nok!

    ReplyDelete
  15. My mum ada telekung mcm tu...bergaya sakan nok!

    ReplyDelete
  16. apa yang nur tahu pasala perkataan mak noks ni bermula oleh golongan pondan. mak = mak ayam , noks = bapuk or pondan. mcm tula. itu yang kawan bapuk nur cakap la. tp xtaw la kot2 bagi org lain lain maksud pulak..hehe just nk kongsi pendapat je :)

    ReplyDelete
  17. telekung tu sangat cantek hokeyy.bole suggest untuk hantaran kawen my fren

    ReplyDelete
  18. cantiknya telegkung itu..x jaDI semayang asyik tengok kecantikn telengkung tersebut...^^

    ReplyDelete
  19. cantiknya ipad cover tu..telekung tu pun cantik...hihi

    ReplyDelete
  20. hahaha suka la baca entry FL ..
    always gelak ..
    saya pun peminta tegar lace juga .. hehe:)

    ReplyDelete
  21. hahahaa.. kelakar sungguh entry Fatin.. akak sukee sangat... boleh release kan tension. Thanks!

    ReplyDelete
  22. hadeiiii FL...sy da gelak sensorang pepagi ni bila masuk opis baca entry ni...sewel mak noks..hahah..TQ for cheer up my day! :)

    ReplyDelete
  23. nok tuh , membe CP cakap anak ... rasenye la , nth la , membe CP tuh semenjak praktikal kat KL, balek2 kg bawak perkataa pelik tuh

    ReplyDelete
  24. Bagus solat berjemaah nie ,istiqamah k....besar pahalanya kan....heheh

    ReplyDelete
  25. OMG cantiknye cover ipad tuuu!! suke !!!

    ReplyDelete
  26. sukeee gilerr bila bc update akk pasal life akak .hehehe.ntahh sawan gilerr nak baca.sekarang tunggu akak updte pasal becomingg wedding akak maria n abg asfirdaus lah.hehehehe

    ReplyDelete
  27. Tak leh nak terima yg laman web tu.. Semangat percaya doe!! HAAH~

    BTW.. kak Fatin Always Nice!

    ReplyDelete
  28. cantik.. telekung dan tudung.. dan perempuan tak comel lah kalau tak suke bebel ye dok.. hihi.

    Kite kena akui kelebihan kite itu. =P

    ReplyDelete
  29. sweet la lace lace ni. kite pon sukewww.

    ReplyDelete
  30. love lace too!btw FL,lace x hanya digemari oleh mak nenek.kalo tgk kat instagram sy penuh gmbr pasal lace ngn crocheted.omputih ladies pun suke mende camni tau..dulik la org nak kata nenek ke hape.hehe

    ReplyDelete
  31. Ipad cover itu cantik! Telekung tu lagi cantikkkk! hehe..

    Pernah terfikir perkataan noks tu derived dari perkataan tenuk. heh?

    ReplyDelete
  32. kerlasss nyah. ipad ada lace. hahaha. btw, telekung tu look nice. boleh buat hantaran :)

    ReplyDelete
  33. FL dah buang braces ek? namapak lain:)

    ReplyDelete
  34. Assalammualaikum,,so creative la..sweet i pad cover tu..comey..semoga lebih mmujahadah dalam beribadat plus telekung yang cute..lebih bersemangat.. O_^

    ReplyDelete
  35. hahah..dari membebel pasal noks tetiba boleh promote telekung plak..memang mak nenek sungguh.. :)

    ReplyDelete
  36. cik fatinnnnnn
    apa khabarrrrrrrrrrr?
    (Lama x baca celoteh cik patin nih..)

    ReplyDelete
  37. slalu tkena dgn lawak kau lembu tuh =.=

    ReplyDelete
  38. kedai BELLA AMMARA nie kat mane ye??? boleh bgtw..???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dia xde kedai..jus on9 je kt fb..search la Bella Ammara..telekung2 dia sgt2 cantik..!! =)

      Delete
  39. yuyu zulaikha pun wat entri telekung. :) sy suka ipad case tu... cantekkk!!

    ReplyDelete
  40. lembu tuh lagi glamer gila2 mak nenek bertepak kat blog FL...HaHaHa...

    ReplyDelete
  41. cantiknya telekung. teringin nak beli telekung macam ni :)

    ReplyDelete
  42. haha,,gud2!~
    BTW nicce~~rindu celoteh kak fatin~:)

    ReplyDelete
  43. ohyeh..lemabu ngan kambekk..mmg berbeza :D haha.. tapi lebih memilih lembu la. u look beautiful in tat pic (:

    ReplyDelete
  44. cool gila post ni haha
    gelak2 aku baca

    ReplyDelete
  45. rindu akk :* heheh wow awsomeee betul ;D and akk comellll aaaaa <3

    ReplyDelete
  46. Kak ! Mano kaka punya twitter dulu?

    ReplyDelete
  47. Love the telekung damn much lah.. So santek! I loikeeee!~ =)

    ReplyDelete
  48. Alahhhaii.. Adoiyai pon... :( BELLA AMMARA tu dekat FB aje ke.. Ingatkan di blogger ade. Huaaaaaa :-(

    ReplyDelete
  49. serius cantik telekung tu! tengs for the info..bulih hadiah tuk mak n kakak :)

    ReplyDelete
  50. mak nenek dh cabut braces? wuhuu comey2. lace kt ipad tuh cantik. sawannn nengoknye! maaf2 melebih pulak.

    ReplyDelete
  51. Hey, org GILA kt LACE tau. Waaa, siyez nak nangis tgk cover Ipad n tudung fatin. Cantik sgt .......

    ReplyDelete
  52. cantik telekung, nak jugak, tapi mahal, heeee

    ReplyDelete
  53. translate paling xleh blah kak. hehe. n telekung tu. aqis suke :)

    ReplyDelete
  54. yg pkai tudung ungu tu mcm yuna lh muka dia . adakah dia yuna ?

    ReplyDelete
  55. OMG OMG OMG!!!!!!! Lawak lah entry kakak kali ni. hehehehe suka suka

    ReplyDelete
  56. sebenarnya walaupun dia kelakar tapi itulah realiti kehidupan. lemuu kambekk is the original word! hahaha thanks ya sebab suka entry ni. xdelah sia sia aku menaip pepagi buteeee

    ReplyDelete
  57. haha sesuai tajuk entry. akak bebel je. haha btw kat uitm pilah ni pun byk lembu. kalo ptg2 main basikal nampak lembu semua histeria lintang pukang sbb masing2 pakai baju merah.

    ReplyDelete
  58. fatin! nak belajar bahase nogori laaa. cm best jaaa. i peminat lace gak. hikhokkk

    ReplyDelete
  59. Entry ni memey kelakar :) anyways, cantik cover ipad kak Fatin :D

    ReplyDelete
  60. cantik sgt telekung. Sy pun dh sawan agaknya. Tp still tak affordable for me. Nampaknya korek duit tabung dulu laaa niii

    ReplyDelete
  61. hahhahaha....letih bace entry ni..sakit perut..

    ReplyDelete
  62. As salam... :) sgt mak nenek ok entry neh..best...hee..n i love lace too.. :D

    ReplyDelete
  63. hahahahaha lawak gilerrrr.. kahkahkah..
    (^_^) pencinta lace nampaknya

    ReplyDelete
  64. Lembu sekarang dah naik taraf sebab boleh tinggal kat kondo..tak caya? tanya Bro Rafizi.

    ReplyDelete
  65. one more thing..

    bout your curiosity kenapa lembu tak di eja sebagai lem..moo..

    in my opinion, ini adalah cara kreatif orang2 melayu kita dahulu kala untuk membezakan seseorang itu sengau atau tidak.

    lem..muu...tak ke bunyi macam orang sengau.

    and the Ipad cover looks as if it's been wrapped with a french knickers. :)

    ReplyDelete
  66. wah awesome nye casing ipad 2...=)...n 4 lace 2 me also like it coz think for me lace it classic n vintage gitewww...hehe....what do u think??lbih2 lace kaler putih,peach or cream...awesoommmeee...

    ReplyDelete
  67. Wah wah wah! Ipad cover tu sangat cantik! :DD

    ReplyDelete
  68. ehehehehe.... comelnye telekung.. hijau lagi feveret kaler tu.. :)
    cover ipad tu pun sweet giller.. tapi tang bunga2 tu kalau aku pakai tak lame la... buek tecabuik yo ehehehe :P
    mmg mak nenek hehhehe

    ReplyDelete
  69. kak fatin dah buang braces ke???

    ReplyDelete
  70. memang cntik telekung niew.. da tgk ai tuh,, belom berkesempatan nak beli ag.. huhuu

    ReplyDelete
  71. entry pn mcm mak nenek jugak..haha,,kelakar betul FL nih..nice entry..hehe

    ReplyDelete
  72. Solat paling afdhal ialah yang dilakukan di awal waktu, berjemaah di mana tempat azan diazankan.

    Bagi wanita tidak digalakkan ke masjid. cukup solat awal waktu di rumah sahaja. Tunggu azan, dah duduk atas sejadah dah. point yang penting awal waktu :)

    ReplyDelete
  73. Ahahaha..ekau ni kelakar la kak atin :) Membebel punyo membebel sampai ke lace ekau cito..hahaha. I like ur style (Y)

    ReplyDelete
  74. fatin dah cabut braces ya? heeee

    ReplyDelete
  75. kak fatin dah tak pakai braces dah kaa?nampak kat gambar yang pakai telekung tu..hehe
    BELLA

    ReplyDelete
  76. Cantiklah tudung pinky peach..camana nak order?

    ReplyDelete
  77. salam liyana, amboi cntik nyer telekung..

    ReplyDelete
  78. Cantik telekung tu noks! Ijo tu boleh buat akak sawan...ehehee...

    Solat jemaah biasakan anak2 dirumah didik mereka dari awal.

    ReplyDelete
  79. setakat ni setiap kali m baca blog u, kalau tak ketawa mesti senyum sampai ke telinga..
    menceriakan..
    keep up the great work!

    ReplyDelete
  80. Assalamualaikum awak. masyallah cantiknya telekung tu. saya dah la suka hijau. alhamdullilah syukur, suami kasi telekung fav. manis sekali anak dara semua ni :)

    ReplyDelete
  81. comelll sesangatt telekung fatin.nak beli laa camtu ..camne sis nk tempah ipad cover tuu?

    ReplyDelete
  82. "sentap hati mak noks" tu bukan ke sama dengan "kecik hati mak nak" (seorang ibu yang mengadu kepada anaknya (nak), bahawa dia terasa hati)....

    ReplyDelete
  83. cantik la telekung tu,,ade jumpa dekat fb.. nak order jugak.. :)

    ReplyDelete

  84. Fatin liyana rocks!!! we love you

    ReplyDelete
  85. kahkahkahkahkah....kahkah...

    just 1st time dgq.

    ReplyDelete
  86. ape bende kau merapu xtau. lembu kambing last2 lace?huh?lps tu tajuk mak nenek?hah?

    ReplyDelete
  87. yeay! sep! samalah suke jugak lace. tapi ipad punya cover tu betul lah paling tak boleh belah. cun gilosss

    ReplyDelete
  88. sweet larr..buat saya tersenyOm sorang2 jew..(nasib baik org xdew..klu x...sah2 "betul kew tak budak nihh..asyik senyom je..??!) HAHAHAA...

    ReplyDelete
  89. cantik2 telekungnya...kalau fatin yang menggayakannya,tentu menawan

    ReplyDelete
  90. Untungnyaa lembu masuk blog kak Fatin. Hahaa. Eh comelnyaa telekung! >_<

    ReplyDelete
  91. fl yg ni pc latest ke?..coz i see u smiling without braces..da remove braces ke??

    ReplyDelete
  92. Dear FL,
    I nak buat suggestion ni. (since I am one of ur fan kan kan hak hak) *insert vomitting icon here* lets make a holiday vacation with fans! hehehe, tetapkan tarikh, tempat lepastu suruh orang vote *hamboi macam aku pulak fames blogger* and then boleh jenjalan bersama fanss~ hak hak (atau i sorang yang melebeh tahap impak maksima ni?)oke tu je.
    dada lebiu FL

    ReplyDelete
  93. cantiknya telekung ni...very unique and cute :)

    ReplyDelete
  94. cantiknya telekung ni...so unique and cute..

    ReplyDelete
  95. Hoo..hoo..iPad cover pun handmade..

    ReplyDelete
  96. cantik design telekung tu. Modelnya pun sedap mata memandang..

    ReplyDelete
  97. telekung tu boleh buat hantaran kahwin.. :)

    ReplyDelete
  98. comel lace kat ipad tu..
    wahh telekung itu..sangat cantik....!!membuatkan hati rase laju2 nak beli..ngeeee

    ReplyDelete
  99. Cantiknya telekung tu , and the ipad casing too ;)

    ReplyDelete
  100. kau sape?kau lembuu.. oh man, aku pun pnah kene kot..hahah

    ReplyDelete
  101. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  102. assalamualaikum akak nak tanye . um akak ade buat blog lagi satu ke ? http://www.blogger.com/profile/14635858677779484452

    ReplyDelete
  103. nk dngr kak FL komen psl piala aff plak..msti syok dngr ayt dia mgulas.hahaha

    ReplyDelete
  104. cantik nye...kalau p sembahyang kat masjid ni comfirm tak khusyuk org kiri kanan n belakang...duk jeling telekung kite jer. hehehe

    ReplyDelete
  105. ble la blog aku nk jd cam blog FL nih..hehe..bermimpi la

    ReplyDelete
  106. good girl... =) calon isteri solehah ni.. inshaa allah..

    ReplyDelete
  107. memang cantik ,tertarik .sweet colour pastel,janji solat mesti kusyuk..

    ReplyDelete
  108. akak....akak sgt cntik..bersama2 dgn ipad pun cntik mcm tuan dye...telekung pun sme cntik..hehe...perfect la kak.. :)

    ReplyDelete
  109. Sis,so sweet..blh cite pasal lembuuu.hehee..telekung tu sgt cantek ye..nak cari jugakla..for my biz partner

    ReplyDelete
  110. salam. pertama kali tulis komen kat sini. blog yg top. segan la sy sbb baru bertatih. tunjuk ajar anda amat dihargai. tq.

    ReplyDelete
  111. Kak fatin, akak pakai contact lens/ solution lens brand apa? and akak pakai jenis apa daily ke weekly ke monthly. As a future doctor, kalau pakai lens ni lama2 maksudnya everyday for 3 years x pe ke? tqtqtq. saya tgh pening sbnrnya ni sama ada saya nak teruskan pakai lens or x? hikhihkihk

    ReplyDelete
  112. Setuju tentang solat berjemaah tu. Solat berjemaah tak semestinya wajib di surau atau masjid ja, di bilik pun boleh yang penting bersih. Yang sedihnya orang sekarang ni, di tempat yang sama ada jemaah larikan diri nak solat bersendirian juga.

    ReplyDelete
  113. denai hati..
    lelaki wajib solat surau or masjid terutama jika dengar azan,.
    jgn salah faham dgn ustaz kata tu..
    only perempuan solat kat rumah..
    rujuk ustaz k.
    wallahualam

    ReplyDelete
  114. denai hati..
    lelaki wajib solat surau or masjid terutama jika dengar azan,.
    jgn salah faham dgn ustaz kata tu..
    only perempuan solat kat rumah..
    rujuk ustaz k.
    wallahualam

    ReplyDelete
  115. Kak Fatin cantik. Flawless je muka. Btw, casing iPad tu comellah.. Ada untuk Galaxy Tab takk ? :)

    ReplyDelete
  116. sumpah cantik cover ipad... aduyai.. biasa terliur tengok makanan.. ni tengok cover ipad pun terliur ahhaha

    ReplyDelete
  117. Kak fatin da bukan braces ke? Kak fatin tunjuk la gigi akak tu.. Nk nengok... Hehe.. Buley laa... Please.....:D

    ReplyDelete
  118. Cover iPad pun ada lace..dasat..hehe

    ReplyDelete
  119. awak memang comel.kalau saya sebaya awak,dah lama saya ngorat awak..hehehe.yusri.noorhasni@tm.com.my

    ReplyDelete
  120. kiut gilosssssss ipad fatin. :)

    ReplyDelete
  121. alam maya fana,dunia ini pun fana,yg tak fana ialah zaman akhirat..

    ReplyDelete
  122. Saya selalu jugak solat berjemaah dalam dorm bila hujung minggu, sebab tertidur sampai tak ingat nak pergi surau. :)

    ReplyDelete
  123. Cantik arr ipad tu...nak jgak cmtu

    ReplyDelete
  124. OMG! Sukanya telekung and Ipad punya cover. Nak!

    ReplyDelete
  125. Noks=manok= ayam dalam bahasa Sarawak kalau tak salah.

    Yang selalu cakap.... Mak-nok ni selalunya pondan-bapuk.mereka menggelarkan sesama mereka ayam-mak ayam- contoh ayat-" mak ayam sihat arini?"

    Tu la jadinya mak-nok dan sebagainya.
    Sumber: berkawan dengan mereka2 ni sendiri.sekian terima kasih..

    P/s: asalnya nak baca review pasal telekung bella ammara jer asalnya ni..

    ReplyDelete
  126. OMG ! like, seriously ! cover ipad tu cantik gilaa ! haha, i'm 17 and i also like benda2 lace and vintage ni.. i don't know why, it just looks so elegant .. ^w^

    ReplyDelete

Do you like my entry? Comment if you have any idea to share!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...