Thursday, December 6, 2012

Mak nenek

Assalamualaikum

OMG rindu giler ok dekat blog ni. Adakah korang merindui aku jugak? Mehehe seminggu lebih kot aku tak update. Sorrylah I buzy menguruskan kehidupan di dunia sebenar, sampai terlupa tentang dunia cyber yang fana ini =)

Memandangkan takde apa sangat yang menarik yang berlaku dalam kehidupan aku ni, so aku just nak ajak korang berborak. Borak la sangat, padahal orang komen jarang giler nak reply hokeh. Teruk perangai mak noks ahaks! 

Anyway, siapa yang start guna perkataan mak noks ni? What does it means? Mental je aku dengar la bila orang cakap ' Sentap hati mak noks '. What noks suppose to mean? Kenapa sepanjang aku hidup tak pernah dengar pon perkataan 'noks' ni. Only recently macam 2 3 years back baru aku dengar perkataan ini. Perkataan mak dengan noks tu macam takde kaitan langsung, macam mana orang yang invent perkataan tu boleh terpikir macam tu?

Same thing goes for the word 'lembu'. Macam mana boleh jadi lembu? Lem ---- buuuu. Macam diverse gila kan bunyi dia. Lem and buu. Macam mana boleh terpikir nak sambungkan dua perkataan tu? Dan kenapa tak lem --- muu? Sebab lembu bunyi dia muuu kan. Its not boo. And kambing pon sebenarnya salah, (hoi suka hati aku je!) I think it should be kambekkk. Sebab kambing bunyi die bekkkkk. Not bing.


Anak : Mak apa tu?
Mak : That's a kambekkk son (siap gegarkan suara bila pronounce bekkk)

Yeah, that sounds more realistic kan? Plus, children will not be confused anymore to differentiate between goat and cow if we named them according to their bunyi. 


Oh yes talking about cow, masa kecik-kecik dulu aku angin betullah dengan bebudak yang cakap macam ni. Biasanya budak laki la suka cakap gini.


Budak laki : Kau apa? (Datang menerpa tiba-tiba tanya soalan macam ni)
Aku : Apa ?
Budak laki : Kau lembu wahahahahahahahha ( cow = lembu )

.... The hell man I know cow is lembu and that is not even funny. Urghhh emo betullah rasa macam nak toreh pergelangan tangan. Orang kata aku macam mak nenek sebab suka membebel pasal benda-benda tak penting. Well hello, perihal kambing dan lembu adalah amat penting ok. Lembu adalah binatang pertama yang aku kenal sejak aku lahir. See. Tak penting lagi?

Thanks FL sebab bagi weolls publisiti, meletops sangat noks muuuuu !

* * * * * * *

Selain daripada membebel macam mak nenek, aku punya taste pon macam mak nenek. Susah sebenarnya nak define perkataan mak nenek ni. Eh pening la kepala aku type perkataan mak nenek ni banyak kali. Oklah kalau kau tengok cerita omputih, biasanye nenek omputih suka mengait, rumah dia mesti pakai wallpaper bunga-bunga, pastu langsir dia kain lace. OMG aku suka giler kot lace!

Lace ni dia simple tapi dia classy and elegant. Aku ni takde reti de fashion-fashion bagai, tapi aku takdelah bangang sangat bahahha. Umangai sodap mulut den yo kan, maap yo! Aku sekarang ni nak announce yang perkara yang aku paling suka adalah 1. Sambal 2. Lace 3. Garden Salad with dressing. Motip ada sampai 2 makanan dalam list perkara yang paling disukai?

Oklah banyak aku cakap kan. Dah kato berbughak..camnilah ghoman eh kalao bughak. Baghu happening yo tak. Sapo tak paham bahaso nismilan bulih poei ke website dibawah untuk translation kepada bahasa melayu.

www.translatejadahkau.com

Thank you for reading this entry !

152 comments:

Jia Rizaira said...

phobia giler dengan lembu...nampak je dari jauh terus cabut...

Denaihati said...

Tu setuju dengan seorang ustaz ni tapi lupa namanya .. orang Malaysia selalu fikir kalau solat Jemaah mesti kat surau n masjid sahaja sebenarnya kat mana-mana pun boleh .. tepi laut, tepi sungai, dalam hutan apatah lagi dalam bilik yg penting bersih. selamat solat jemaah.

Anonymous said...

mak noks!

Anonymous said...

entry nii bestt sbb sy ketawa byk byk byk byk byk kali..thanks :) FL mmg pandai mengarang hhee

nizamriadzi said...

Entry nie memang mak nenek sangat....sgt mak nenek yee chuollss...hhahahaa

�MiS AyA� said...

wow. drastik sekali dengan telekung cantik nokssss~ haha

Anis Zafeerah said...

cantiknya lace kat Ipad and telekung tu. rasa macam girly sangat bila pakai

mOHD qOUDRY said...

pROMOTE kE?? dAPAT rOYAL"T" tAK???

wALAUPEPUN, cONFIRM dAPAT pAHALA pROMOTE sOLAT jEMAAH 27.. NICE..

S A N D R A said...

lemuuuu .. kambekkk .!!hahaha.. comel la kak FL nii.. hihhi

Feezah Hanimoon said...

fatin..customize kaler ipad kah? kat mana? colorware??? omo....cantik @_@

chaila said...

telekung cantikkkk...... :)

boni kacak said...

hahahahhaa..betul2.. teringat zaman budak2 dulu.. bila kena kau lembuu tu..hahaha

nawwar_hanifah said...

sangat lawak dialog ibu dan anak tntg kambing itu~

~Cik Viva~ said...

lawanye casing ipad tu..caner nak jaga tu...

ibh_sue said...

Cover ipad tu mmg cumei.. i like it. (^_^)

Primrose Musings said...

My mum ada telekung tu..hehe bergaya sakan nok!

Primrose Musings said...

My mum ada telekung mcm tu...bergaya sakan nok!

nurmukkaromah said...

apa yang nur tahu pasala perkataan mak noks ni bermula oleh golongan pondan. mak = mak ayam , noks = bapuk or pondan. mcm tula. itu yang kawan bapuk nur cakap la. tp xtaw la kot2 bagi org lain lain maksud pulak..hehe just nk kongsi pendapat je :)

siti farishah an said...

telekung tu sangat cantek hokeyy.bole suggest untuk hantaran kawen my fren

Najiah Shaharain said...

cantiknya telegkung itu..x jaDI semayang asyik tengok kecantikn telengkung tersebut...^^

Mira Adzlia said...

cantiknya ipad cover tu..telekung tu pun cantik...hihi

u.m.i.e said...

hahaha suka la baca entry FL ..
always gelak ..
saya pun peminta tegar lace juga .. hehe:)

fifahnazri said...

hahahaa.. kelakar sungguh entry Fatin.. akak sukee sangat... boleh release kan tension. Thanks!

anaiza said...

hadeiiii FL...sy da gelak sensorang pepagi ni bila masuk opis baca entry ni...sewel mak noks..hahah..TQ for cheer up my day! :)

cweet pinky said...

nok tuh , membe CP cakap anak ... rasenye la , nth la , membe CP tuh semenjak praktikal kat KL, balek2 kg bawak perkataa pelik tuh

mselim3 said...

Bagus solat berjemaah nie ,istiqamah k....besar pahalanya kan....heheh

Miz Dayah said...

OMG cantiknye cover ipad tuuu!! suke !!!

snf said...

sukeee gilerr bila bc update akk pasal life akak .hehehe.ntahh sawan gilerr nak baca.sekarang tunggu akak updte pasal becomingg wedding akak maria n abg asfirdaus lah.hehehehe

Amirol Najmi Abdul Rasid said...

Tak leh nak terima yg laman web tu.. Semangat percaya doe!! HAAH~

BTW.. kak Fatin Always Nice!

Maria Menado~ said...

cantik.. telekung dan tudung.. dan perempuan tak comel lah kalau tak suke bebel ye dok.. hihi.

Kite kena akui kelebihan kite itu. =P

dyba gula-gula said...

sweet la lace lace ni. kite pon sukewww.

♡ izzah ♡ said...

love lace too!btw FL,lace x hanya digemari oleh mak nenek.kalo tgk kat instagram sy penuh gmbr pasal lace ngn crocheted.omputih ladies pun suke mende camni tau..dulik la org nak kata nenek ke hape.hehe

aisya said...

Ipad cover itu cantik! Telekung tu lagi cantikkkk! hehe..

Pernah terfikir perkataan noks tu derived dari perkataan tenuk. heh?

haziqa said...

kerlasss nyah. ipad ada lace. hahaha. btw, telekung tu look nice. boleh buat hantaran :)

Antasya sYa said...

FL dah buang braces ek? namapak lain:)

Lyeen De Syifa said...

cover ipad tu sgt cantik ok!

Unknown said...

YOUR BRACES ARE OFFFFFFFF!!!!!

PeRdU cINta said...

Assalammualaikum,,so creative la..sweet i pad cover tu..comey..semoga lebih mmujahadah dalam beribadat plus telekung yang cute..lebih bersemangat.. O_^

Bui Junaidi said...

WOW..CANTIKNYA TELEKUNG..

Suspek Utama said...

hahah..dari membebel pasal noks tetiba boleh promote telekung plak..memang mak nenek sungguh.. :)

bspotgurl said...

cik fatinnnnnn
apa khabarrrrrrrrrrr?
(Lama x baca celoteh cik patin nih..)

krunch2sa said...

slalu tkena dgn lawak kau lembu tuh =.=

Anonymous said...

kedai BELLA AMMARA nie kat mane ye??? boleh bgtw..???

OddbloggerNarcs said...

you look sweeter without braces. :)

Mieyna said...

yuyu zulaikha pun wat entri telekung. :) sy suka ipad case tu... cantekkk!!

Amir Aiman Akashah said...

lembu tuh lagi glamer gila2 mak nenek bertepak kat blog FL...HaHaHa...

Rara Nasiha said...

cantiknya telekung. teringin nak beli telekung macam ni :)

asman wan ruzlan said...

haha,,gud2!~
BTW nicce~~rindu celoteh kak fatin~:)

steffany daph said...

ohyeh..lemabu ngan kambekk..mmg berbeza :D haha.. tapi lebih memilih lembu la. u look beautiful in tat pic (:

comradeFUHH :) said...

cool gila post ni haha
gelak2 aku baca

Princess Syazliyana said...

rindu akk :* heheh wow awsomeee betul ;D and akk comellll aaaaa <3

Syafiqahkecik said...

Kak ! Mano kaka punya twitter dulu?

Anonymous said...

Dia xde kedai..jus on9 je kt fb..search la Bella Ammara..telekung2 dia sgt2 cantik..!! =)

Misz Mieza said...

Love the telekung damn much lah.. So santek! I loikeeee!~ =)

adek.senyum said...

Alahhhaii.. Adoiyai pon... :( BELLA AMMARA tu dekat FB aje ke.. Ingatkan di blogger ade. Huaaaaaa :-(

misz aisya said...

serius cantik telekung tu! tengs for the info..bulih hadiah tuk mak n kakak :)

nadz|rah said...

mak nenek dh cabut braces? wuhuu comey2. lace kt ipad tuh cantik. sawannn nengoknye! maaf2 melebih pulak.

AyaSofia said...

Hey, org GILA kt LACE tau. Waaa, siyez nak nangis tgk cover Ipad n tudung fatin. Cantik sgt .......

FaLya said...

pndai akak buat lawak,hee

nurfarahin ekhsan said...

cantik telekung, nak jugak, tapi mahal, heeee

balqisfz said...

translate paling xleh blah kak. hehe. n telekung tu. aqis suke :)

eqa sulaika said...

yg pkai tudung ungu tu mcm yuna lh muka dia . adakah dia yuna ?

amiraamirhamzah said...

OMG OMG OMG!!!!!!! Lawak lah entry kakak kali ni. hehehehe suka suka

Ezzaty Adilla said...

wahh , lawa lah telekung2 tu ^_^

Fatin Liyana Asri said...

sebenarnya walaupun dia kelakar tapi itulah realiti kehidupan. lemuu kambekk is the original word! hahaha thanks ya sebab suka entry ni. xdelah sia sia aku menaip pepagi buteeee

rainnyberry said...

cantekkkkkk..

tiera chocoholic said...

haha sesuai tajuk entry. akak bebel je. haha btw kat uitm pilah ni pun byk lembu. kalo ptg2 main basikal nampak lembu semua histeria lintang pukang sbb masing2 pakai baju merah.

AmirahSM said...

fatin! nak belajar bahase nogori laaa. cm best jaaa. i peminat lace gak. hikhokkk

Fatin Hazwani. said...

Entry ni memey kelakar :) anyways, cantik cover ipad kak Fatin :D

Bella Ammara said...

LOL!

UmmiSyarni said...

Serious cantik ipad tu!

Naz said...

cantik sgt telekung. Sy pun dh sawan agaknya. Tp still tak affordable for me. Nampaknya korek duit tabung dulu laaa niii

azrul said...

hahhahaha....letih bace entry ni..sakit perut..

Seneorita Baharin said...

As salam... :) sgt mak nenek ok entry neh..best...hee..n i love lace too.. :D

Riena Haiqal said...

hahahahaha lawak gilerrrr.. kahkahkah..
(^_^) pencinta lace nampaknya

hardee786 said...

Lembu sekarang dah naik taraf sebab boleh tinggal kat kondo..tak caya? tanya Bro Rafizi.

hardee786 said...

one more thing..

bout your curiosity kenapa lembu tak di eja sebagai lem..moo..

in my opinion, ini adalah cara kreatif orang2 melayu kita dahulu kala untuk membezakan seseorang itu sengau atau tidak.

lem..muu...tak ke bunyi macam orang sengau.

and the Ipad cover looks as if it's been wrapped with a french knickers. :)

Anonymous said...

wah awesome nye casing ipad 2...=)...n 4 lace 2 me also like it coz think for me lace it classic n vintage gitewww...hehe....what do u think??lbih2 lace kaler putih,peach or cream...awesoommmeee...

Tuan Besar said...

Wah wah wah! Ipad cover tu sangat cantik! :DD

Martika Diyana said...

ehehehehe.... comelnye telekung.. hijau lagi feveret kaler tu.. :)
cover ipad tu pun sweet giller.. tapi tang bunga2 tu kalau aku pakai tak lame la... buek tecabuik yo ehehehe :P
mmg mak nenek hehhehe

Anonymous said...

kak fatin dah buang braces ke???

arnissa said...

memang cntik telekung niew.. da tgk ai tuh,, belom berkesempatan nak beli ag.. huhuu

nazra said...

mabeles kau yana! ^_^

.: Si BungaKopi : . said...

SO CANTIKK

luqman zakaria said...

entry pn mcm mak nenek jugak..haha,,kelakar betul FL nih..nice entry..hehe

Safwan Seth said...

Solat paling afdhal ialah yang dilakukan di awal waktu, berjemaah di mana tempat azan diazankan.

Bagi wanita tidak digalakkan ke masjid. cukup solat awal waktu di rumah sahaja. Tunggu azan, dah duduk atas sejadah dah. point yang penting awal waktu :)

zainatul abu bakar said...

Ahahaha..ekau ni kelakar la kak atin :) Membebel punyo membebel sampai ke lace ekau cito..hahaha. I like ur style (Y)

Anonymous said...

fatin dah cabut braces ya? heeee

Anonymous said...

kak fatin dah tak pakai braces dah kaa?nampak kat gambar yang pakai telekung tu..hehe
BELLA

Azmil said...

Cantiklah tudung pinky peach..camana nak order?

Wak Gelas™ said...

wak pon pakey ipad jugakkk. eHHks

suzie rahman said...

salam liyana, amboi cntik nyer telekung..

JunAina said...

Cantik telekung tu noks! Ijo tu boleh buat akak sawan...ehehee...

Solat jemaah biasakan anak2 dirumah didik mereka dari awal.

mint_pudina said...

setakat ni setiap kali m baca blog u, kalau tak ketawa mesti senyum sampai ke telinga..
menceriakan..
keep up the great work!

Sheila Salim said...

Assalamualaikum awak. masyallah cantiknya telekung tu. saya dah la suka hijau. alhamdullilah syukur, suami kasi telekung fav. manis sekali anak dara semua ni :)

Adams Ayens said...

comelll sesangatt telekung fatin.nak beli laa camtu ..camne sis nk tempah ipad cover tuu?

Mohd Shakir said...

"sentap hati mak noks" tu bukan ke sama dengan "kecik hati mak nak" (seorang ibu yang mengadu kepada anaknya (nak), bahawa dia terasa hati)....

Syarifah Nadia Syed Mohsin said...

cantik la telekung tu,,ade jumpa dekat fb.. nak order jugak.. :)

Erick said...


Fatin liyana rocks!!! we love you

Teknoku Blog said...

Cantiklah tudung pinky peach..camana nak order iPhone Leather Case Pisau Sadap Karet

zulhilmi tempoyak said...

kahkahkahkahkah....kahkah...

just 1st time dgq.

Anonymous said...

ape bende kau merapu xtau. lembu kambing last2 lace?huh?lps tu tajuk mak nenek?hah?

Jah said...

yeay! sep! samalah suke jugak lace. tapi ipad punya cover tu betul lah paling tak boleh belah. cun gilosss

Miss Ayu said...

sweet larr..buat saya tersenyOm sorang2 jew..(nasib baik org xdew..klu x...sah2 "betul kew tak budak nihh..asyik senyom je..??!) HAHAHAA...

Malaysia Terbaik said...

Kelakar --> Lace on Ipad

Khairul Afiq said...

Comelnya dia..

Dkna Abza said...

cantiknya telekung tu haaa ...

eyriqazz said...

cantik2 telekungnya...kalau fatin yang menggayakannya,tentu menawan

Hana said...

Untungnyaa lembu masuk blog kak Fatin. Hahaa. Eh comelnyaa telekung! >_<

Cik Fasya OK! said...

fl yg ni pc latest ke?..coz i see u smiling without braces..da remove braces ke??

aina said...

Dear FL,
I nak buat suggestion ni. (since I am one of ur fan kan kan hak hak) *insert vomitting icon here* lets make a holiday vacation with fans! hehehe, tetapkan tarikh, tempat lepastu suruh orang vote *hamboi macam aku pulak fames blogger* and then boleh jenjalan bersama fanss~ hak hak (atau i sorang yang melebeh tahap impak maksima ni?)oke tu je.
dada lebiu FL

Khairul Afiq said...

Oh cantiknya..

Fitri, Berry and Faizul said...

cantiknya telekung ni...very unique and cute :)

Fitri, Berry and Faizul said...

cantiknya telekung ni...so unique and cute..

Fitri, Berry and Faizul said...

cantiknya...so cute

Anonymous said...

Lace lawa ape ;D

Hairul Azni said...

Hoo..hoo..iPad cover pun handmade..

SHIMI said...

cantik design telekung tu. Modelnya pun sedap mata memandang..

BDRL HSYM said...

telekung tu boleh buat hantaran kahwin.. :)

Cik Yaya said...

comel lace kat ipad tu..
wahh telekung itu..sangat cantik....!!membuatkan hati rase laju2 nak beli..ngeeee

SyamimiNazifa said...

Cantiknya telekung tu , and the ipad casing too ;)

Nmg Norizan said...

kau sape?kau lembuu.. oh man, aku pun pnah kene kot..hahah

Nmg Norizan said...
This comment has been removed by the author.
fatehahmohamad's said...

assalamualaikum akak nak tanye . um akak ade buat blog lagi satu ke ? http://www.blogger.com/profile/14635858677779484452

Anonymous said...

nk dngr kak FL komen psl piala aff plak..msti syok dngr ayt dia mgulas.hahaha

nea lopah said...

cantik nye...kalau p sembahyang kat masjid ni comfirm tak khusyuk org kiri kanan n belakang...duk jeling telekung kite jer. hehehe

amersalehudin said...

ble la blog aku nk jd cam blog FL nih..hehe..bermimpi la

dila bahar said...

good girl... =) calon isteri solehah ni.. inshaa allah..

nana said...

memang cantik ,tertarik .sweet colour pastel,janji solat mesti kusyuk..

Miss Eyka Zueyka said...

akak....akak sgt cntik..bersama2 dgn ipad pun cntik mcm tuan dye...telekung pun sme cntik..hehe...perfect la kak.. :)

Deena Yahya said...

Sis,so sweet..blh cite pasal lembuuu.hehee..telekung tu sgt cantek ye..nak cari jugakla..for my biz partner

Daddy Zuki said...

salam. pertama kali tulis komen kat sini. blog yg top. segan la sy sbb baru bertatih. tunjuk ajar anda amat dihargai. tq.

Confused gal said...

Kak fatin, akak pakai contact lens/ solution lens brand apa? and akak pakai jenis apa daily ke weekly ke monthly. As a future doctor, kalau pakai lens ni lama2 maksudnya everyday for 3 years x pe ke? tqtqtq. saya tgh pening sbnrnya ni sama ada saya nak teruskan pakai lens or x? hikhihkihk

Naziman said...

Setuju tentang solat berjemaah tu. Solat berjemaah tak semestinya wajib di surau atau masjid ja, di bilik pun boleh yang penting bersih. Yang sedihnya orang sekarang ni, di tempat yang sama ada jemaah larikan diri nak solat bersendirian juga.

kimonjawi said...

denai hati..
lelaki wajib solat surau or masjid terutama jika dengar azan,.
jgn salah faham dgn ustaz kata tu..
only perempuan solat kat rumah..
rujuk ustaz k.
wallahualam

kimonjawi said...

denai hati..
lelaki wajib solat surau or masjid terutama jika dengar azan,.
jgn salah faham dgn ustaz kata tu..
only perempuan solat kat rumah..
rujuk ustaz k.
wallahualam

Izzati Syazwani said...

Kak Fatin cantik. Flawless je muka. Btw, casing iPad tu comellah.. Ada untuk Galaxy Tab takk ? :)

chummy cliche said...

sumpah cantik cover ipad... aduyai.. biasa terliur tengok makanan.. ni tengok cover ipad pun terliur ahhaha

Anonymous said...

Kak fatin da bukan braces ke? Kak fatin tunjuk la gigi akak tu.. Nk nengok... Hehe.. Buley laa... Please.....:D

Eyla Lala ♥ said...

entry nie serius buat saya gelak :D

jamil hashim said...

salam ... :)

Nurul Ainaa said...

telekung menyerlah ok! ;D

UpProfits said...

Cover iPad pun ada lace..dasat..hehe

Anonymous said...

awak memang comel.kalau saya sebaya awak,dah lama saya ngorat awak..hehehe.yusri.noorhasni@tm.com.my

9n0L4 said...

kiut gilosssssss ipad fatin. :)

wasup said...

alam maya fana,dunia ini pun fana,yg tak fana ialah zaman akhirat..

ENarisha ♥ said...

Saya selalu jugak solat berjemaah dalam dorm bila hujung minggu, sebab tertidur sampai tak ingat nak pergi surau. :)

Nurul 5ruz said...

Cantik arr ipad tu...nak jgak cmtu

PENGOBATAN ALZHEIMER SECARA HERBAL said...

wa'alaikum salam,,,

Tangerine said...

OMG! Sukanya telekung and Ipad punya cover. Nak!

Anonymous said...

Noks=manok= ayam dalam bahasa Sarawak kalau tak salah.

Yang selalu cakap.... Mak-nok ni selalunya pondan-bapuk.mereka menggelarkan sesama mereka ayam-mak ayam- contoh ayat-" mak ayam sihat arini?"

Tu la jadinya mak-nok dan sebagainya.
Sumber: berkawan dengan mereka2 ni sendiri.sekian terima kasih..

P/s: asalnya nak baca review pasal telekung bella ammara jer asalnya ni..

Ratu Lizzie said...

OMG ! like, seriously ! cover ipad tu cantik gilaa ! haha, i'm 17 and i also like benda2 lace and vintage ni.. i don't know why, it just looks so elegant .. ^w^