Wednesday, January 9, 2013

Do you read books?

Assalamualaikum

Today my Prof keep complaining how we Malaysians, are just plain lazy to read books. How can you be a good parent if you dont even know what to feed your baby?? She was all upset when this mother did not start wean her baby at 6month old for apparently no reason (perhaps the mother didn't have any idea when she should start weaning the baby). She was sooo engrossed with her bebelan that she decided to marah us (her students) as well.


Alah jangan cakap mak - mak je yang tak membaca, you medical student also do not read! Yes or no? 

 Tunduk *

Now tell me, besides medical books, what other books that you read? I mean books with good sources of knowledge

Tunduk lagi *

Ha takkan takde? Cepatlah, what book do you read?


Then I realized...... OMG it was facebook =')


So dear mothers, marilah kita rajin membaca untuk membesarkan anak-anak dengan cara yang betul. Kesian anak-anak, disebabkan ilmu kita yang tidak cukup, mereka tidak membesar dengan cara yang sepatutnya. Sedikit ilmu asas untuk hari ini :


POLISI PENYUSUAN SUSU IBU MALAYSIA
Bayi dari lahir sehingga 6 bulan

Harus diberi susu ibu sahaja
Tidak perlu air atau susu tambahan
Tidak perlu makanan pelengkap

Jika ibu mempunyai masalah kesihatan yang tak dapat dielakkan, susu formula boleh digunakan (sila bincang dengan doktor anda). Bayi tak perlu minum air masak, there's no such thing such as baby haus, sistem penghadaman bayi dibawah 6 bulan belum matang untuk menerima air lain selain daripada susu. Makanan pelengkap (bubur, puree) harus diberikan apabila umur bayi 6 bulan (kecuali atas saranan doktor) kerana ketika ini, susu sahaja tidak cukup untuk tumbesaran bayi.

Yours truly,


p/s : Kepada mak mak yang rajin membaca tahniah, keep up the good work! Yang kurang membaca, boleh start dari sekarang ok =)

Thank you for reading this entry !

114 comments:

  1. yeahh truly baca facebook!!
    yoshhh jom start membaca..;))

    ReplyDelete
  2. kenapa muka tunduk je tu?keep it up jom ke pesta bukuuu.mihmihmih

    ReplyDelete
  3. well..selain facebook, suke gak membace..
    Tapi masalahnya buku novel and motivaasi lah.. huahuahhua..


    nak bace buku bkaitan kesihatan ni,mmg TAK ah... =P

    ReplyDelete
  4. *tunduk.
    Asyik baca buku aduan sahaja.
    Jom membaca. =)

    ReplyDelete
  5. Mula membaca bila start preggy... =) Still learning how t0 be m0mmy... Kikiki... padahal anak dah setahun, masih merangkak mencari info lg... :D

    ReplyDelete
  6. membaca tambah ilmu pengetahuan.
    good post kak Fatin. :)

    ReplyDelete
  7. haha.. kalau nak mcm2 ilmu.. marilah membaca al quran... :)

    p/s : besar beg.. haha..

    ReplyDelete
  8. Tahniah Fatin!good entry

    ReplyDelete
  9. I <3 reading..tapi bokan untok menghafal ato tambah pengetahuan, tetapi untok get in tune dgn apa yang dibaca..

    ReplyDelete
  10. Suka jugak baca buku! Tapi facebook pun suka jugak! Heheheh...
    Okay pasni kena tingkatkan kerajinan membaca buku berfaedah.. Jom kita sesama ek?

    p/s: Prof mana yang garang sgt tu? Prof Bilkis ke? huu...

    ReplyDelete
  11. sy baca buku kreko.. naruto & one piece.. aci dak?

    ReplyDelete
  12. kite pon rajin baca facebook..rajin sesangat.. -.-

    ReplyDelete
  13. setuju facebook je memanjang kte nie~~ heee :D tq sharing cik fatin liyana ;)

    ReplyDelete
  14. Assalamualaikum wbt..

    Sofia kurang minat untuk membaca tp lebih kpd mencari di google sumber2 ilmiah..tak pun tgk jns2 dokumentari..hihihi

    regards,
    Unsmiley

    ReplyDelete
  15. jarang sangat membaca buku..
    but kalau baca entry kat blog orang rajin juge..hehehe

    ReplyDelete
  16. walaupun saya bukan mak mak.. tp, saya minat membaca... lg best apa yg kita baca tu, kita dpt ceritakan kat org lain...

    ReplyDelete
  17. Saya "hantu" buku...hehe :-)

    ReplyDelete
  18. okeh... nie mak dah mai baca dah nie...
    mak rajin baca buku mengenai anak2 atau baby terutama yang ada kaitan dengan anak2 mak... huhuhuu
    heheheheh

    ReplyDelete
  19. reading book is a food for us. Keep reading this. ^_^

    ReplyDelete
  20. salam dik, skirt tu beli di mana ekk :)

    ReplyDelete
  21. salam ukhuwah from bumi anbia..k.dil luv reading...:-)

    ReplyDelete
  22. Best what membaca...time2 boring duk saja...tapi better baca buku yang berfaedahh...mostly baca cerpen...tu makin ramai menjiwang..BANkami

    ReplyDelete
  23. sometimes i read interesting book and i agree with you that we must love to read

    ReplyDelete
  24. Beg boleh muat org (=_=') haha,saje nak komen. Sy suke membaca, sekian :)

    ReplyDelete
  25. rajin bce entry blog + novel... hahaha

    ReplyDelete
  26. suami kite suke beli buku ..Legacy of asheh, gordon's spies lagi ntah buku hape hape lagi dibelinye ..aku ni tukang bace ler ..best bace buku, leh lupe masaalah dunie jap ..macam terapi :D

    ReplyDelete
  27. ~alahai, terasa nak tunduk jugak la. >(=.=)<

    ReplyDelete
  28. suke baca novel RAMLEE AWANG MURSHID...best!

    ReplyDelete
  29. saya pulak suka baca komik... adeh.. tak berfaedah langsung..

    ReplyDelete
  30. Truly, I LOVE BOOKS! Jom kita terokai dunia dgn hanya membaca. Kalu malas bukak buku. Wikipedia kan ada :P

    ReplyDelete
  31. sy suka membaca, last wik berhabis dkt 3rat bli buku saja..hooo, n suka jgk hadiahkn org buku... actly sy lebih pcaya info dlm buku compare dgn google, sbb kt internet xtau betul ke x.. :)

    ReplyDelete
  32. Alkisah suka baca blog.. walaupun ianya tak padat.. tapi selalu penulis dah amik point point penting untuk letak dalam blog..

    kalau tak puas hati.. baru alkisah cari lagi info tambahan dalam internet..

    ReplyDelete
  33. Mama Qimy membaca kat internet je bile ada masa lapang sebab kat internet ni free dan kita boleh cari apa sahaja maklumat, yang penting xjemu untuk terus membaca..rugi tau kalau anak2 muda tak guna peluang yang ada ni..finger wise adekk^^

    ReplyDelete
  34. jom kita membaca! walau dimana jua! tidak kira masa!

    amboi dah jdi pantun 3 kerat pulak..
    hehehe..

    from ::Arkitek Hati::

    ReplyDelete
  35. truly facebook..hehehe..
    but now days ,more to novels..heee..

    *awk tetap comel fatin event tagn lagi putih dari muka..itu pemberian allah..

    ReplyDelete
  36. suka bce buku2 berkaitan sejarah..n english magazine!!hehe

    ReplyDelete
  37. Asssalam, memang dah sikap org kita yg malas nak baca buku.. lepas nie kena rajinkan diri utk baca bhn2 yg berfaedah selain FACEBOOK... hahhaha...

    mungkin akak terlalu banyak guna losyen dekat tangan tu... hehehe

    ReplyDelete
  38. bila browsing kat bookstore....tgk ruangan novel first...belek harga..oh 22??murah ni lps diskaun pkai member card...then tgk rak buku academic..what???98?? simpan balik..tgk kat buku health section....16 for 22pages book?? mahallah letak balik :p

    ReplyDelete
  39. rajin bace blog sis fatin jer..=)

    ReplyDelete
  40. saya suka membaca n i really to spend my time to read..no just books, maybe article, magazine and the most important, newspaper..instead of reading all this stuff, dont ever forget to recite Quran daily..:)

    ReplyDelete
  41. Saya memang "hantu" buku...tapi dah ada anak kdg2 tak sempat baca, harap buku je beli sampai penuh 3 rak :-)

    ReplyDelete
  42. bila sy dh ada anak sedara, sikit sebanyak sy dah tahu dan ada pengalaman n kemahiran macam mana nak jaga anak. hehe... muka hitam n tangan putih? sama mcm sy. mcm nie lagi bagus, kak dari yg tgn hitam tp mukanya putih melepak. hehhe...

    ReplyDelete
  43. i love novelss :) but muka buku lah yg selalu bukak. pheww.

    ReplyDelete
  44. Cantik lah Cik Fatin ni... Baca magazine jer lah yang sempat. Buku kadang2 jer...Balik dari opis hari2 ada dh kerja nk buat. Malam dah penat...bukak jer buku dah terlelap.
    salam perkenalan.

    ReplyDelete
  45. baca buku...tp novel la..ngehngeh..novel ok hape kan..feeling gitu

    ReplyDelete
  46. Point yang below 6month old xperlu minum air masak.. baru tahu.

    ReplyDelete
  47. adusss,,,, terasa,,, muja tka suka baca buku,, hehe

    ReplyDelete
  48. Assalamualaikum kak Fatin! Terima kasih sebab bg nasihat! Wan ni jenis yg kurang suke membace buku2 cerita, buku fakta bacelah..buku sekolah bace tp terpaksa ^o^.

    ReplyDelete
  49. books with good source of knowledge ? -"- hehehe

    ReplyDelete
  50. betul...buku pon hanya bace mase nak exam je...ish..

    ReplyDelete
  51. nabi dah ckp... anak2 haruslah diberi susu ckup 2 thun... salah 1 punca Adi Putra genius ni la rahsia mak bapak dia...

    *bace facebook yer... nnt lpas exam facePalm...

    ReplyDelete
  52. been one of ur silent reader since.. but this post really tickles me.hahha sll juga jd sasaran bebelan older one.. cam sesi luahan perasaan..hormat and just let the views on.

    ReplyDelete
  53. hi FL,been ur silent readers since.. but this post really tickles me. I pon sll ada dlm situasi bebelan ni.. terpaksa tunduk je..hahha..

    ReplyDelete
  54. hi FL,been ur silent readers since.. but this post really tickles me. I pon sll ada dlm situasi bebelan ni.. terpaksa tunduk je..hahha..

    ReplyDelete
  55. Haha... Yes, yes. FaceBOOK. That's the thing. Lagi rajin facebook dari membaca buku..

    ReplyDelete
  56. "Muka hitam daripada tangan pemberian Allah"

    saya suka ayat akak yag tuh...weee...:)

    ReplyDelete
  57. InsyAllah lepasni rajin membaca buku..folo blog ini...:D

    ReplyDelete
  58. Akak pun breastfeed anak2 akak, yg kecik dh nk masuk 2 thn dh. Kalau pasal BF ni, Akak suka baca kat kellymom.com. Byk info kat situ.

    ReplyDelete
  59. i love baca buku.to u all guys kat luar sana kurangkan berfacebook utk menda2 yang tak berpekdah.

    ReplyDelete
  60. hmm sy pon kureng rjin mmbaca buku. lebih kpd bacaan ringan je. teruk kan?

    ReplyDelete
  61. akak suka baca dik...heaven bila dapat buku... tapi skrg dah macam slow sikit bila ada anak2..ramai noo nak dtg koyak2... waaaa...

    ReplyDelete
  62. saya suka membaca...semua bahan lah..aper yg menarik....tp lg suka baca majalah...n tahun nie ada minat baru nak kumpul buku ilmiah...semoga sy berjaya

    ReplyDelete
  63. Muka hitam daripada tangan -ok kita geng :P

    ReplyDelete
  64. saya baca la, banyak buku saya baca.. eh mana buku komik aku tadi ha? (tetibe)

    ReplyDelete
  65. selalu baca novel jer..buku ilmiah memang malas lah

    ReplyDelete
  66. salam, k.fatin . saya amik medic 1st year 1st sem . boleh tak bagi tips sikit macam mana nak survive in medical field ni ? hihi . mekasih

    ReplyDelete
  67. baca buku time nak exam je,
    mak-mak xde exam. sebab tu depa xmo membaca.. =P

    ReplyDelete
  68. now i noe that baby sampai 6 bln x yah consume apa2 selain susu ibu..tq doc to be :)

    ReplyDelete
  69. ye kan,tanpa pembacaan kita akan jadi seperti katak bawah gelas,yang kdg2 terlalu bnyk benda yang kita jadi tak tahu,dan tak patot tak tahu. Juga seperti Al-quran dan sunnah yang mana kalau kita tak ikut al maknanya akan tunggang langgang lah hidup ini.

    ReplyDelete
  70. Alhamdulillah..memang suke membaca dari dulu :)

    ReplyDelete
  71. muke hitam???????????
    hekkkkkkk.......melepak da tuh

    ReplyDelete
  72. baby sy skrang 4 bln..sy masih teruskan bfeeding...mak mentua dh bising suruh sulam ngan susu formula n bagi makan nstum...alhamdulillah masih kuat iman nak fully bfeed until 2 years....lepas dgr statement fatin trus rasa MEMANG KENE SUSUKAN JUGAK SAMPAI 6 BULAN BARU LEH BAGI MAKANAN PEJAL....hehe..thanks doc...

    ReplyDelete
  73. Aah la fatin..mmg jrg membaca..lpsni kene rajinnn...hihi

    ReplyDelete
  74. DULU ANAK2 KAK BUI SEMPAT MENYUSU 2 BULAN JER..LEPAS TU DH KENA KERJA..TPAKSA BAGI SUSU FORMULA..BILA BACA ENTRY FATIN NI TERASA SANGAT MENYESAL SBB BAGI TAK BAGI ANAK2 SUSU IBU YG SECUKUPNYA..HUHU

    ReplyDelete
  75. Tak baca buku tapi baca google.same tak? =p

    ReplyDelete
  76. Strawbery..mohon bace.hehe

    ReplyDelete
  77. HANTU NOVEL..........
    Suka sangat baca buku yang boleh memberikan inspirasi....
    MUET>>>><<<3

    ReplyDelete
  78. err...fatin...ada cadangan untuk fesyen ibu2 yang mnyusukan badan tak?? suka ngan fesyen fatin...simple but nice...thanks...

    ReplyDelete
  79. yup!ibu2 semua,amalkan pemberian susu ibu secara eksklusif.bermula dari penyusuan ibu juga minda bayi yg baru lahir terbentuk.good entry sis fatin

    ReplyDelete
  80. comeynya ang fatin. muka innocent je.

    ReplyDelete
  81. The bag is bigger than the person..muahahahaha

    What your Prof said is absolutely true! Can I know your Prof's name?

    And you would be lucky enough to be placed under Prof Adib (UKM) for your masters, kalau interested nak sambung O&G la kan :)

    ReplyDelete
  82. Your prof is not wrong at all. Most of my Malaysian students also don't read that much! Who can be blamed? :)

    ReplyDelete
  83. mak-mak memang rmamai yang baca facebook. hehe

    ReplyDelete
  84. memey arr...saya ulat buku apa saja yg tertulis even kertas sehelai mesti dibaca..i like facebook ler byk info di sana...

    ReplyDelete
  85. Saye selalu bace novel je, kekadang ade gak bace buku2 rujukan ... hehe .. :)

    ReplyDelete
  86. soo agree with u fatin!!!
    saye suke books..tp my other half tak suka.so bila bc buku just summarize ape yg saya baca kat dia...esp.psl finance, parenthood n nutrition.dah besar ni tak sempat baca novel..

    ReplyDelete
  87. betul betul betul...*angguk berkali-kali tanda setuju..hee..tetiba kan..tp betul la byk membaca byk la ilmu pngetahuan yg kita dpt kn... :D Hee

    ReplyDelete
  88. suka membaca terutama kisah mereka yang berjaya.....dan facebook tentunya.....

    ReplyDelete
  89. seriously, sy baca facebook (group ibu2 menyusukan) sejak preknen sampai bby dh 6 bln utk ilmu tambahan ttg breastfeeding ;)

    ReplyDelete
  90. Susu badan mmg yg tbaek la kan..
    tp dr pglaman i sndri klu bg ank mnum susu tepung.. kasi la skit air masak. kalau x, nti lidah anak bkerak. tp xde la kasi satu botol. bagi due tige sudu je..:)

    ReplyDelete
  91. baca buku tak rajin , baca blog org rajin la . Hehe :D

    ReplyDelete
  92. try baca buku THE PECULIAR....macam best...hiii

    ReplyDelete
  93. xbaca buku, baca blog http://honeykoyuki.blogspot.com
    ehhe

    ReplyDelete
  94. you sure lepas 6 bulan susu sahaja tidak mencukupi especially for fully breastfeed baby? sunnah breastfeed baby without food until 2 years old? macam mana pulak tu? plz advic. my baby is now 1 years 2 months still xmau makan langsung despite everything. how is that? baby is 11.5 kg.

    ReplyDelete
  95. yes i am very sure.

    of course you should exclusively breastfeed him (exclusive means not mixed with formula milk) til 2 years old. but at the age of 6 months old, you should start weaning the baby. babies have different character, u shud force him to eat. in a way, u can starve him by not breastfeeding him for several hours, then start weaning by giving porridge.

    please feed him as soon as possible. dont let your baby thriving. u will expose him to undernutrion. which is bad. if u dnt believe me, u can just ask any other doctor. or just google it.

    ReplyDelete
  96. kain tu fatin beli kat mane ek.. cantik sgt2.... :)

    ReplyDelete

Do you like my entry? Comment if you have any idea to share!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...