Wednesday, January 16, 2013

Abang kita dah kahwin - Part I

Assalamualaikum

Heyo people do you miss me? I'm Fatin Liyana your host for the evening and I'm gonna take you guys on a tour! We are going to ride on the time machine and travel back through time to 15 December 2012!  Are you guys excited =) ?



Yay sudah sampai ! 15 December 2012, bertempat di rumah kak ena uolls. Untuk apa kita kesini uolls?


Untuk menyaksikan dak bang (Asfirdaus) melakukan proses akad nikah ! Hehe satu hari sebelum majlis, barulah aku sampai rumah dari hostel, maklumlah orang bz tengah posting paeds kan. Malam tu, he came to my room. Cakap benda nonsense dan mengarut-ngarut. Biasanya dia tak bercakap sangat pon dengan aku (ehem kecuali menganjing). Tiba-tiba datang lepak bilik aku sambil bercerita tentang perkara-perkara tak penting. Elehh nervous lettew. Aku sempat pesan kat dia..

" Bang, ko nanti jangan buat malu aku tau "

" Apa pulak "

" Mesti sekali lafaz je k. Ko jangan nak tersilap-silap sampai 4 - 5 kali pulak "

" Ala kalau dah tersilap nak buat macam mana. Nasib a "

.....Ish....risau iolls tau


Abang aku ni, dia nampak je macam tu. Tapi sebenarnya he knows what he's doing. Dia ni berprinsip. (Walaupun suka main game dan bangun lambat). But in the end, he nailed it haha! Alhamdulillah dengan sekali lafaz je, dorang berjaya jadi suami isteri yay yay.


So ini adalah first time aku merenjis. Seriously, aku tak pernah merenjis. Pertama, sebab aku jarang attend wedding. Kedua, kalau aku datang wedding pon biasanya aku datang lambat gila. Ketiga, I never bother to do it. Ketika kitorang adik-beradik dipanggil untuk merenjis, I was kinda nervous! OMG what to do. Which to baling, which to put slowly on the palm? How many ml should I pour the water? In the end, aku suruh Han pergi dulu. Ahahhahaha lepas tu I observed carefully and imitate his steps. Bravo!


Meet my extended family on my mom's side. Ni le ghupe orang melakeee kalau begambauuu sampai berkabus gambauuu hehe


My loving mommy and daddy. Tak payah kot nak mommydaddy sangat padahal aku kat rumah panggil ibu ngan ayah jewww bahahha.


My beautiful sister Ena =) Kakena punya birthday 15/12 sama dengan hari nikah. Untunglah birthday dapat hadiah berupa seorang suami kacak bergaya mihmihmih


Aminyonyo comel sangat ni macam tangga. Tangga menuju kebahagiaan. *giteeww*


Eh siapa pula ini? Perkenalkan my dress designer, her name is Fatin Liana (aw comel sangat nama sama). She's the one who is responsible to design the dress I'm wearing at my bro's nikah day! Perhaps you should know a bit why i chose her as my designer!

Name : Fatin Liana
Owner of Mangai Boutique (amateur designer)
Graduated from Fashion Institute of Technology NYC (New York City) in Associate Applied Science in Fashion Design in 2011

Cool kan? She just got back from New York, tapi dia sangat humble dan professional. Heee I just email her and described design macam mana yang i nak and tup tup she came up with few designs yang omagosh giler.

That's her drawing (Please respect others and do not copy). Devoted sangat sampai buat 7 designs for me to choose =) I chose design E in the end. Suka!


Grecian Empire Top with Ombre Mermaid Skirt. 
The fabrics are satin & ombre chiffon =) Detailing tu she used labuci. Baju ni belakang dia lain sikit tau, ada attached ribbon. Comel & unik! Cube tengok gambar 4 dari atas hihi.


You can contact her at mangai.chic@gmail.com. Bagitau je apa baju yang korang nak, she can design it for you =). So i guess thats all? Thank you for your time! Yang dah kahwin boleh berhoneymoon dan berbahagia disamping pasangan, yang tak kahwin lagi boleh balik ke asrama kerana assignment menanti huwaaaa.


P/S: Congrats dak bang dan kakena! Sekarang ni bila balik rumah je, ada lagi satu perempuan selain ibu hohohoho. 

Thank you for reading this entry !

167 comments:

  1. err, selamat pengantin baru bro! yeay.. he

    ReplyDelete
  2. wahhhhhhhhhhhhhhh, FL bila pula?hahahahaha... tahniah buat kamu sekeluarga :)

    ReplyDelete
  3. alhamdulillah..
    doakan saya pula cepat kawin ;)

    ReplyDelete
  4. yesss da lame tnggu akk update sal wedding ur bro ni! :D

    ReplyDelete
  5. congratulate bt kak maria and husband. nnti tunggu kak Fatin pulak kawen. hihi.

    ReplyDelete
  6. bertuah dapat akak ipar maria elana.. hi3

    ReplyDelete
  7. haha..bestnyaaaa akak bila nak kawen pulakk ..heheh

    ReplyDelete
  8. wow bes gler weding abg kak fatin! bj kak fatin lawa la.. nk try cr!

    ReplyDelete
  9. Cantiknya...
    sesuai sangat.... bila la nak dapat income blogging 8 angka... boleh cari designer...

    ReplyDelete
  10. congrats fatin......love to see ur big n happy family. lepas nie turn siapa pulak ehh??hehehh...

    ReplyDelete
  11. err fl, berapa hinggit baju tuuu ek??? lawa hokey tsk tsk

    ReplyDelete
  12. tahniah sbb dh bergelar sister in law!!huahuahuaaa

    ReplyDelete
  13. Congrats fatin... cantik baju, sesuai dgn kulit fatin yg cerah

    Disneyland Fee Is Cheaper Than Genting Resort

    ReplyDelete
  14. thanks! kte nak grad, kerja HO selama 2 tahun kemudian barulah nak kawen hihi. inshaallah. doakan ey!

    ReplyDelete
  15. wahh dah cabut braces.cantik!

    ReplyDelete
  16. Tahniah kepada Abang Kakak :)

    ReplyDelete
  17. serius baru tahu,kakak ipar awak maria elena.ketinggalan bebeno..haha

    ReplyDelete
  18. gorjjessnye ur bju.. cantik sgt!! love it <3 mesti mhlkn kalau nk temph. hee

    ReplyDelete
  19. cik Fatin bila lagi nak jadi pelakon...errr..

    ReplyDelete
  20. Pasni turn Fatin pulak. Hiks. Btw, congrats to your brother and sister in law ;)

    ReplyDelete
  21. eh akk ipar FL bukan empunyer blog pelik 2 ke?heheh

    ReplyDelete
  22. seronok nye kak ena jd kakak ipar..hehe

    ReplyDelete
  23. so abang ko kawen ngan blogger gak??..haha..keluarga blogger nih..jgn bagitau abng ko kenan masa reunion blogger..

    ReplyDelete
  24. tahniah utk abg fatin.. lawa bju fatin..huhu

    ReplyDelete
  25. baru hari ini keluar entri pasal perkahwinan ini. ^_^. tahniah dapat ahli keluarga baru.

    ReplyDelete
  26. suke tgok majlis kawin dorg..
    btw,,cantek bju akak..

    ReplyDelete
  27. dah sebulan , bru fatin post dlm blog, huhu. lma dah tggu. btw, cantik le bju u tu ! jelez

    ReplyDelete
  28. Your dress is indeed pretty!! Love the colours too :')

    ReplyDelete
  29. pasni turn FL pulak kan? yey yey!
    mesti baju wedding meletops giler!
    tahniah dakbang & kakena. ngee~

    ReplyDelete
  30. hehehe dah tengok kak maria elena punya blog :DD comels gituuu ^^,v

    ReplyDelete
  31. congrats dpt kakak ipar :)
    sama chantek sama padan :D

    ReplyDelete
  32. Fatin, letak error right clik la kat gambar so orang takleh amik.
    Tutorial ada kat blog kite..

    have a nive day~

    ReplyDelete
  33. di mana ada fatin, di situ ada datin. ahaks.. btw, congrats!

    ReplyDelete
  34. doakan everybody happy ever after

    ReplyDelete
  35. Lawo laaa baju akak :D i wish to have one, tapi belum mampu (T T)

    ReplyDelete
  36. nampak lain without braces.. mcm mana pun tetap cantikkk...
    Kenapa Shaklee pilihan saya

    ReplyDelete
  37. baju tu memang cantik , tapi tak berkenan tang tangan tu sebab nya kalau nak makan susah . takut2 tercelup kat kuah ke , habis kotor =D

    prefer design yang D kot =)

    ReplyDelete
  38. cantik baju..lepas nie dah bertambah la kawan borak kat umah ye

    ReplyDelete
  39. Cantik sangat baju FL
    Suka tengok!!!
    Btw, enjoy sangat tgk video diaorg kawen..
    FL bila pula??
    hehehe

    ReplyDelete
  40. Alhamdulilah....
    Baru Nak tanye bila post pasal wedding dato & Maria heheh...
    Bahagianya semua Gorgeous, awesome gilaaa... kenalin your fans for indonesia..suka bnget dengan couple ituu...fatin juga lawaa sangat..bila nak pergi indo jjlan :)

    ReplyDelete
  41. cantikkk!! sweet sngt both of them.. :)

    ReplyDelete
  42. wawawa.. congrats la untuk abg kak FL ni.. kak FL bila lagi? hohoh.. kidding je eyh..

    ReplyDelete
  43. thank you korang ! kudos to the designer of this dress =). aha ramai jugak yang tak tau ek kite adik asfirdaus hihi

    ReplyDelete
  44. Fatin Liana tu pun comei gak! hehe

    ReplyDelete
  45. tahniah untuk mereka berdua... seronok tgk mereka yang giler-giler

    ReplyDelete
  46. atin juz nak tanya, brpe upah die amik for design baju yang kita nak ya??

    ReplyDelete
  47. x sabar nak tunggu kak fatin kawin. mesti meriah macam wedding abg asfirdaus ngan kak ena. :D

    ReplyDelete
  48. tkjut ble tgok blog maria, rupanya fatin ni adk asfirdaus .. hehhehe
    btw, design D cntik jgak .. bpe RM yg dia ltk ye??

    ReplyDelete
  49. nk tgk FL pakai baju dr minaz lak..

    ReplyDelete
  50. Alhamdulillah..tahniah FL..terima kak ipar..lps ni tunggu anak buah pula ea..insyaAllah..amin..

    ReplyDelete
  51. kak fatin pakai ape pun mmg cantik..very adorable :D
    congrats buat kak maria & suami..smoga berbahagia & berkekalan till jannah~~
    kite tggu turn kak fatin plak :D

    ReplyDelete
  52. DLM TV.RAIKAN CINTA TU X BANYAK MUKA KAMU ;).AKAK NAK TENGOK KAMU YG SEBENARNYA ..

    ReplyDelete
  53. baju awak sangat cntik FL...kos tuk baju bape erk?

    ReplyDelete
  54. kak FL bila pula yep? hehe.. Btw.. dress yg u pkai tuh cantik lorh ! * jelez ^-^

    ReplyDelete
  55. Lovely couple :) congrats :D I LOVE the colour tone of your dress ! cun !

    ReplyDelete
  56. ibu kak fatin amik design D eh? hehe..
    dua2 pun cantk ;)
    time my bro kawin pun kitorg pakai baby blue..terase diri sendiri comel je kan..ehek!

    ReplyDelete
  57. mahal tak nak tempah baju kat fatin liyana tu.. ?? design pon msti mahal kan

    ReplyDelete
  58. Assalam, selamat pengantin baru... hohoho

    ReplyDelete
  59. santek sgt bju u fatin...geram sgt!!!color die pun cntik sgt..sesuai dgn u!

    ReplyDelete
  60. wahh..hebatnya, sy dah byk kali dh baca blog kak FL ni..tp this first time sy put comment here..good luck ya...

    ur fan, from sabah.

    ReplyDelete
  61. sebab nama dia sama dengan kak atin kan?

    nanti kak atin pula kahwin. mihehe

    ReplyDelete
  62. Abang Asfirdaus ni abang kak Fatin ke ? Ohhoo ~ Untung naaa dapat kakak ipar seorang Blogger ^^ Secocok benar Kak Maria Elena dengan Abang Asfirdaus :D

    ReplyDelete
  63. great entry fatin liyana...=)

    ReplyDelete
  64. pergh kak fatin adik asfirdaus ke? baru tau.. lol lame gila. patutlah before ni cam banyak je gambar kak fatin dengan maria elena. dua-dua awesome blogger. GEMPAK GILA WEH!! :D

    ReplyDelete
  65. Pergh baru tau kak fatin ni adik asfirdaus. Patutlah before this banyak gambar kak fatin dengan kak maria. Dua-dua awesome blogger. GEMPAK GILA WEH!!! :D

    ReplyDelete
  66. Asfirdaus is your abang ? LOL baru tahuu btw selamat pengantin :)

    ReplyDelete
  67. baju kite ni rm550 =) design, fabric, detailing semua all in.

    ReplyDelete
  68. laaaaaaaaaaaaaaaaaaa... baru saya tau apa hubungan awak dengan maria elena...

    tahniah tau untuk abang awak dan maria elena :)

    ReplyDelete
  69. 550 REGA BAJU..WOW..BTW,HAPPY BELATED WEDDING TO YOUR DAK BANG..ada ker happy belated wedding..HAHAHA,SESUKA ATI JER KAK BUI TAIP

    TP APA2 PUN SEMOGA KEBAHAGIAAN MILIK MEREKA..UTK FATIN JUGAK..AMIN

    ReplyDelete
  70. mabrouk kak fatin =D
    da ada kakak dah kak fatin =)

    ReplyDelete
  71. kalau fatin still dengak dak hafiz, or dah ada pengganti dat tu, sila cepat2 k. confirm awesomeness is all about your wedding,, kih3

    ReplyDelete
  72. Mahalnya baju, tunggu kahwin baru boleh beli, hikhik...

    ReplyDelete
  73. suka baca blog kak fatin! <3

    ReplyDelete
  74. wahhhh best ! at last, post jugak pasal wedding your abang :) dah lama tunggu. hehehe congrats dapat kakak ! :))

    ReplyDelete
  75. Assalamualaikum. tak sangka kita awak dengan ena beripar duai. hee. awak comel lah Fatin :)

    ReplyDelete
  76. congrats kak Fatin for your brother :) kakak bila lagi.. heee

    ReplyDelete
  77. owh abang you ke yang kahwin... maria elena dulu my BM tuition classmate.. =P
    what a small world.

    ReplyDelete
  78. Akak FL comel sangat. Tambahan pula braces off kan ? Mesti yakin gila kan bila berdepan dengan orang kan ? Tak cam kite :( :p haha

    ReplyDelete
  79. nie bkn couple yg msk show kt astro ria 2...ape 2..yg kisah kawen2 2?

    ReplyDelete
  80. oh u adik ipar maria ke? sowwyyy i tak tahu.. aduyaiii anyway i met maria masa nuffnang blogopolis je thn lps.. bila lah i dpt jupe u secara live ye?..hopefully next nuffnang event lah kot kan.. hehe nice dress!

    ReplyDelete
  81. baju cantik gilosss *gitewwww*

    ReplyDelete
  82. baju sangat la cantik meletops hehehe :)

    ReplyDelete
  83. baju sangat la cantik meletops hehehe :)

    ReplyDelete
  84. Tahniah dah ada kak ipar ! Hihi . cantik baju :D

    ReplyDelete
  85. Thank for sharing! What a small world, come up to like maria helena video on youtube, does not know that she is your n law... Both congrats on you & your sis/bro weds! Assalamualaikum!

    ReplyDelete
  86. wahhh :D cantik sangat baju!! :)

    ReplyDelete
  87. tahniah untuk famili ...cantik baju fatin .. :D

    ReplyDelete
  88. baju untuk org lelaki dia amik tempahanh tak..aku nk tempah la..hahahaha...

    BANkami
    BANkami

    ReplyDelete
  89. Assalamualaikum fatin, tak sangka u adik ipar ena. hehehe manis lah awak :)

    ReplyDelete
  90. Your baju sangat lawa. And congrats to ur brother. You and ur family sangat bertuah to have kak Maria in ur family.hehe.*jealous* ;)

    ReplyDelete
  91. tahniah dah dapat kak ipar baru..cantik baju u

    ReplyDelete
  92. FL..nice baju...secantik orgnya...congrats dah dpt k.ipar...dua2 TOP BLOGGER...Bila plak turn FL????

    ReplyDelete
  93. Assalamualaikum...
    so nice..sweet sgt warna baju fatin..
    n ur father look so familiar i think.. ye ke??macam biase nampak je.. anyway, u can follow my blog, klau tak keberatan...dan kalau sudi.. ;)

    ReplyDelete
  94. MARIA ELINA TUE KAK IPAR Fl LAH SKANG YER....

    ReplyDelete
  95. Hi Fatin Liyana :)

    Salam daripada Zalora Malaysia.

    Kami sangat meminati blog anda dan cara penulisan anda menarik perhatian kami.

    Kami ingin bertanya adakah anda pernah membeli-belah di www.zalora.com.my sebelum ini? Kami berminat untuk tahu pengalaman anda dengan kualiti perkhidmatan yang diberikan dan menjalinkan kerjasama bersama anda.

    ReplyDelete
  96. entry ni, sy tertarik ngan design tu.hikhik yg belakang tu mmg unik la..:)

    ReplyDelete
  97. cantik design tu..slmt pengatin baru..

    ReplyDelete
  98. tahniah buat kak fatin sekeluarga terutamanya kpd pasangan mempelai...

    ReplyDelete
  99. tahniah buat kak fatin liyana sekeluarga...

    ReplyDelete
  100. anyway ,,i ada tgk kat astro kot ttg wedding ni,,best sgt,,ceria n happy family

    ReplyDelete
  101. anyway i ada tgk wedding ni preview at astro kalau tak silap la

    best sgt n happy family

    ReplyDelete
  102. Assalamualaikum. :)
    Tahniah untuk Maria Elena dan abg Fatin, Asfirdaus. Semoga berkekalan hingga ke syurga. Amin ! :)
    Btw, Fatin sangat cantik. Muka comel. Semuanya cantik. Zati tertarik dengan baju tu. Siap ada reben lagi. Baju Fatin tak sah kan kalau takda reben ? Sooo cutee ahhh.. ! :)

    ReplyDelete
  103. oww.. ni abg fatin liyana.. baru je tgok utube sal prepair wedding diorg.. sweet gitu..

    ReplyDelete
  104. akak fatin...dress tu cantik....how much does it cost?

    ReplyDelete
  105. bestnyer...
    nak kawin jugak la... huhu
    tahniah abg awk... ;)

    ReplyDelete
  106. Nice baju kurung! suka warna dia! comey sangat!!!!

    ReplyDelete
  107. wow! meriahnya.. bestnya.. !!! lawa nya baju tu.. comel...

    ReplyDelete
  108. Salam, baju tu memang cantik la fatin, gojes sgtt XD

    ReplyDelete
  109. selamat pengantin baru buat abang tersayang tu..hehe..tuanpunya badan macam mana pulak?

    ReplyDelete
  110. Tahniah maria & as. Hihihi. Btw. Sooo cute ur dress on that day

    ReplyDelete
  111. cantiknye baju fatin.comel sgt bile fatin pakai.sesuai sgt dat style..n da important things,i really love the colour.. =)

    ReplyDelete
  112. 15/12.. my birthday too..;)

    ReplyDelete
  113. laaa..itu abg kamu kehh??..congrats to the pengantin :)

    ReplyDelete
  114. Akak xada instagram ke?? Nk follow akak lah...

    ReplyDelete
  115. Wahhh ! teruja . baru tgok RAIKAN CINTA your brother kawen lahh ~

    ReplyDelete
  116. akk satu skolah ngn abg FL, dlu kt skolah dak2 pmpuan tergila2 kan die... yelah dh la nsem,, dak basketball plak tu.. (SM Sains Tuanku Jaafar)

    ReplyDelete
  117. kenapa cowbear ada kat dalam 1st pic tu? sedara ke?

    ReplyDelete
  118. haip, nape cowbear ada kat dalam 1st pic tu? sedara ke?

    ReplyDelete
  119. Salam


    wah rupanya FL adik ipar Maria Elena

    akak suka sangat tengok ME dengan AF (asfirdaus)


    they are extremely schweeeetttt


    one day nak tengok FL punya wedding laks ;)


    selamat menempuh final year dengan jayanya ya :)

    selamat berpuasa :)

    ReplyDelete
  120. Cantik sangat baju yg awk pakai tu fatin :)

    ReplyDelete
  121. Such a happening story. Will be wait for yours! =)

    ReplyDelete
  122. Baju cantik sesuai dipakai oleh Fatin yang cantik


    :)


    tak sabar nak tengok masa Fatin kawin nanti ;)

    ReplyDelete
  123. Lepas tengok entry ni, baru perasa Maria ada bergambar dengan Fatin dalam blog dia


    masatu tengok macam kenal je girl sebelah maria tapi tak catch up

    rupanya si cantik maneezz Fatin Liyana :)

    ReplyDelete
  124. Cantiknya Fatin Liyana


    ada rezeki nak hire anda jadi model untuk produk saya


    boleh tak?

    ReplyDelete
  125. Nice write up, tahniah dapat keluarga baru, Fatin looks sweet, ceria n sincere...keep it up...

    ReplyDelete
  126. Tahniah...comel macam pengantin juga

    ReplyDelete

Do you like my entry? Comment if you have any idea to share!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...