Wednesday, January 16, 2013

Abang kita dah kahwin - Part I

Assalamualaikum

Heyo people do you miss me? I'm Fatin Liyana your host for the evening and I'm gonna take you guys on a tour! We are going to ride on the time machine and travel back through time to 15 December 2012!  Are you guys excited =) ?



Yay sudah sampai ! 15 December 2012, bertempat di rumah kak ena uolls. Untuk apa kita kesini uolls?


Untuk menyaksikan dak bang (Asfirdaus) melakukan proses akad nikah ! Hehe satu hari sebelum majlis, barulah aku sampai rumah dari hostel, maklumlah orang bz tengah posting paeds kan. Malam tu, he came to my room. Cakap benda nonsense dan mengarut-ngarut. Biasanya dia tak bercakap sangat pon dengan aku (ehem kecuali menganjing). Tiba-tiba datang lepak bilik aku sambil bercerita tentang perkara-perkara tak penting. Elehh nervous lettew. Aku sempat pesan kat dia..

" Bang, ko nanti jangan buat malu aku tau "

" Apa pulak "

" Mesti sekali lafaz je k. Ko jangan nak tersilap-silap sampai 4 - 5 kali pulak "

" Ala kalau dah tersilap nak buat macam mana. Nasib a "

.....Ish....risau iolls tau


Abang aku ni, dia nampak je macam tu. Tapi sebenarnya he knows what he's doing. Dia ni berprinsip. (Walaupun suka main game dan bangun lambat). But in the end, he nailed it haha! Alhamdulillah dengan sekali lafaz je, dorang berjaya jadi suami isteri yay yay.


So ini adalah first time aku merenjis. Seriously, aku tak pernah merenjis. Pertama, sebab aku jarang attend wedding. Kedua, kalau aku datang wedding pon biasanya aku datang lambat gila. Ketiga, I never bother to do it. Ketika kitorang adik-beradik dipanggil untuk merenjis, I was kinda nervous! OMG what to do. Which to baling, which to put slowly on the palm? How many ml should I pour the water? In the end, aku suruh Han pergi dulu. Ahahhahaha lepas tu I observed carefully and imitate his steps. Bravo!


Meet my extended family on my mom's side. Ni le ghupe orang melakeee kalau begambauuu sampai berkabus gambauuu hehe


My loving mommy and daddy. Tak payah kot nak mommydaddy sangat padahal aku kat rumah panggil ibu ngan ayah jewww bahahha.


My beautiful sister Ena =) Kakena punya birthday 15/12 sama dengan hari nikah. Untunglah birthday dapat hadiah berupa seorang suami kacak bergaya mihmihmih


Aminyonyo comel sangat ni macam tangga. Tangga menuju kebahagiaan. *giteeww*


Eh siapa pula ini? Perkenalkan my dress designer, her name is Fatin Liana (aw comel sangat nama sama). She's the one who is responsible to design the dress I'm wearing at my bro's nikah day! Perhaps you should know a bit why i chose her as my designer!

Name : Fatin Liana
Owner of Mangai Boutique (amateur designer)
Graduated from Fashion Institute of Technology NYC (New York City) in Associate Applied Science in Fashion Design in 2011

Cool kan? She just got back from New York, tapi dia sangat humble dan professional. Heee I just email her and described design macam mana yang i nak and tup tup she came up with few designs yang omagosh giler.

That's her drawing (Please respect others and do not copy). Devoted sangat sampai buat 7 designs for me to choose =) I chose design E in the end. Suka!


Grecian Empire Top with Ombre Mermaid Skirt. 
The fabrics are satin & ombre chiffon =) Detailing tu she used labuci. Baju ni belakang dia lain sikit tau, ada attached ribbon. Comel & unik! Cube tengok gambar 4 dari atas hihi.


You can contact her at mangai.chic@gmail.com. Bagitau je apa baju yang korang nak, she can design it for you =). So i guess thats all? Thank you for your time! Yang dah kahwin boleh berhoneymoon dan berbahagia disamping pasangan, yang tak kahwin lagi boleh balik ke asrama kerana assignment menanti huwaaaa.


P/S: Congrats dak bang dan kakena! Sekarang ni bila balik rumah je, ada lagi satu perempuan selain ibu hohohoho. 

Thank you for reading this entry !

166 comments:

aQu Mad said...

err, selamat pengantin baru bro! yeay.. he

onie said...

wahhhhhhhhhhhhhhh, FL bila pula?hahahahaha... tahniah buat kamu sekeluarga :)

Azrul Joe said...

alhamdulillah..
doakan saya pula cepat kawin ;)

Fieza Ghulam said...

yesss da lame tnggu akk update sal wedding ur bro ni! :D

Annyss Aleeya said...

congratulate bt kak maria and husband. nnti tunggu kak Fatin pulak kawen. hihi.

adanesz dane said...

bertuah dapat akak ipar maria elana.. hi3

Anis Athia said...

Like the baju, cantik! :)

JetNRI said...

haha..bestnyaaaa akak bila nak kawen pulakk ..heheh

ara gshasaa said...

wow bes gler weding abg kak fatin! bj kak fatin lawa la.. nk try cr!

notainsan said...

Cantiknya...
sesuai sangat.... bila la nak dapat income blogging 8 angka... boleh cari designer...

munaweera said...

congrats fatin......love to see ur big n happy family. lepas nie turn siapa pulak ehh??hehehh...

zainatul abu bakar said...

suke tengok baju kak atin :)

syakira razak said...

err fl, berapa hinggit baju tuuu ek??? lawa hokey tsk tsk

pAri-ParI tErbAng tiNgGi said...

santek la baju dia...

heartbeat said...

tahniah sbb dh bergelar sister in law!!huahuahuaaa

MasReena said...

Congrats fatin... cantik baju, sesuai dgn kulit fatin yg cerah

Disneyland Fee Is Cheaper Than Genting Resort

Fatin Liyana Asri said...

thanks! kte nak grad, kerja HO selama 2 tahun kemudian barulah nak kawen hihi. inshaallah. doakan ey!

sufi said...

wahh dah cabut braces.cantik!

yana said...

cantik die design baju fatin

ALS said...

Tahniah kepada Abang Kakak :)

qierana said...

owh,its ur brother. Ironic. :)

lya ilya said...

woa!! Congrats FL ;)

lya ilya said...

woa! Congrats FL ;)

afifudinsohaini said...

serius baru tahu,kakak ipar awak maria elena.ketinggalan bebeno..haha

haz said...

gorjjessnye ur bju.. cantik sgt!! love it <3 mesti mhlkn kalau nk temph. hee

Nieyxzha Hassan said...

Comel baju fatin.♥

aQu Mad said...

cik Fatin bila lagi nak jadi pelakon...errr..

Syamimi Hazirah said...

Pasni turn Fatin pulak. Hiks. Btw, congrats to your brother and sister in law ;)

Budak Kampung said...

eh akk ipar FL bukan empunyer blog pelik 2 ke?heheh

Ana Farhana said...

seronok nye kak ena jd kakak ipar..hehe

Anonymous said...

so abang ko kawen ngan blogger gak??..haha..keluarga blogger nih..jgn bagitau abng ko kenan masa reunion blogger..

Anonymous said...

tahniah

profmie said...

tahniah utk abg fatin.. lawa bju fatin..huhu

Mohd Lokman Bin Ramli said...

baru hari ini keluar entri pasal perkahwinan ini. ^_^. tahniah dapat ahli keluarga baru.

aini shahroni said...

yeah!

leyla luv ariff said...

suke tgok majlis kawin dorg..
btw,,cantek bju akak..

korie hensem said...

dah sebulan , bru fatin post dlm blog, huhu. lma dah tggu. btw, cantik le bju u tu ! jelez

♥ aN_Na ♥ said...

Your dress is indeed pretty!! Love the colours too :')

Nadia Elena said...

pasni turn FL pulak kan? yey yey!
mesti baju wedding meletops giler!
tahniah dakbang & kakena. ngee~

Kiryuu Asrar said...

hehehe dah tengok kak maria elena punya blog :DD comels gituuu ^^,v

Atiqah Wadiah said...

FL,cmno merenjis?ok kah?huhu :P

IkaIkaFaid said...

lawa baju fatin.

dee said...

Hip hip horayyyy!

Azri Johan said...

tahniah

Mass said...

congrats dpt kakak ipar :)
sama chantek sama padan :D

Hayati Buya said...

Fatin, letak error right clik la kat gambar so orang takleh amik.
Tutorial ada kat blog kite..

have a nive day~

arda said...

di mana ada fatin, di situ ada datin. ahaks.. btw, congrats!

✿ pink velvet ✿ said...

comeinyer baju.. sesuai dgn FL :)

MISS COOL said...

doakan everybody happy ever after

Ira Zainudin said...

Lawo laaa baju akak :D i wish to have one, tapi belum mampu (T T)

purpleryna said...

cantek :)

ibuhebat said...

nampak lain without braces.. mcm mana pun tetap cantikkk...
Kenapa Shaklee pilihan saya

ComelComot said...

sgt suka dengan bju kamo....

Zharif Azis said...

baju tu memang cantik , tapi tak berkenan tang tangan tu sebab nya kalau nak makan susah . takut2 tercelup kat kuah ke , habis kotor =D

prefer design yang D kot =)

mrs kayrul said...

cantik baju..lepas nie dah bertambah la kawan borak kat umah ye

Fienazzuki said...

Cantik sangat baju FL
Suka tengok!!!
Btw, enjoy sangat tgk video diaorg kawen..
FL bila pula??
hehehe

Gadis Gingsul said...

Alhamdulilah....
Baru Nak tanye bila post pasal wedding dato & Maria heheh...
Bahagianya semua Gorgeous, awesome gilaaa... kenalin your fans for indonesia..suka bnget dengan couple ituu...fatin juga lawaa sangat..bila nak pergi indo jjlan :)

The ShomeL TwinZ said...

tahniah, suke design bju fatin :)

Mira Adzlia said...

cantik bju fatin...hihi :)

Fifi Zaffida said...

cantikkk!! sweet sngt both of them.. :)

nur hidayah yahaya said...

wawawa.. congrats la untuk abg kak FL ni.. kak FL bila lagi? hohoh.. kidding je eyh..

Fatin Liyana Asri said...

thank you korang ! kudos to the designer of this dress =). aha ramai jugak yang tak tau ek kite adik asfirdaus hihi

Akhelaken said...

Fatin Liana tu pun comei gak! hehe

Ema Blog said...

tahniah untuk mereka berdua... seronok tgk mereka yang giler-giler

ciciey said...

atin juz nak tanya, brpe upah die amik for design baju yang kita nak ya??

TeTerBanG said...

x sabar nak tunggu kak fatin kawin. mesti meriah macam wedding abg asfirdaus ngan kak ena. :D

Are_Rull said...

tkjut ble tgok blog maria, rupanya fatin ni adk asfirdaus .. hehhehe
btw, design D cntik jgak .. bpe RM yg dia ltk ye??

MizzTina said...

nk tgk FL pakai baju dr minaz lak..

PeRdU cINta said...

Alhamdulillah..tahniah FL..terima kak ipar..lps ni tunggu anak buah pula ea..insyaAllah..amin..

Alynn Nyzaa said...

kak fatin pakai ape pun mmg cantik..very adorable :D
congrats buat kak maria & suami..smoga berbahagia & berkekalan till jannah~~
kite tggu turn kak fatin plak :D

Irfa said...

DLM TV.RAIKAN CINTA TU X BANYAK MUKA KAMU ;).AKAK NAK TENGOK KAMU YG SEBENARNYA ..

khairul akmal bin azman said...

faten look awesome!!!

FATIN BLE LAGI??

ayu jue said...

baju awak sangat cntik FL...kos tuk baju bape erk?

Alysha Syahirah said...

kak FL bila pula yep? hehe.. Btw.. dress yg u pkai tuh cantik lorh ! * jelez ^-^

Cik Gempal said...

Lovely couple :) congrats :D I LOVE the colour tone of your dress ! cun !

Nur said...

ibu kak fatin amik design D eh? hehe..
dua2 pun cantk ;)
time my bro kawin pun kitorg pakai baby blue..terase diri sendiri comel je kan..ehek!

Hati Kata Jujur said...

mahal tak nak tempah baju kat fatin liyana tu.. ?? design pon msti mahal kan

Noor Ikmal said...

Assalam, selamat pengantin baru... hohoho

nurul said...

santek sgt bju u fatin...geram sgt!!!color die pun cntik sgt..sesuai dgn u!

Anonymous said...

wahh..hebatnya, sy dah byk kali dh baca blog kak FL ni..tp this first time sy put comment here..good luck ya...

ur fan, from sabah.

Siti Aniza said...

sebab nama dia sama dengan kak atin kan?

nanti kak atin pula kahwin. mihehe

Nurin Aqilah said...

Abang Asfirdaus ni abang kak Fatin ke ? Ohhoo ~ Untung naaa dapat kakak ipar seorang Blogger ^^ Secocok benar Kak Maria Elena dengan Abang Asfirdaus :D

Ayu said...

great entry fatin liyana...=)

tasha millatina said...

pergh kak fatin adik asfirdaus ke? baru tau.. lol lame gila. patutlah before ni cam banyak je gambar kak fatin dengan maria elena. dua-dua awesome blogger. GEMPAK GILA WEH!! :D

tasha millatina said...

Pergh baru tau kak fatin ni adik asfirdaus. Patutlah before this banyak gambar kak fatin dengan kak maria. Dua-dua awesome blogger. GEMPAK GILA WEH!!! :D

CeqGu said...

cantik2 design baju dia

CynthiaShin 欣倪♥ said...

Asfirdaus is your abang ? LOL baru tahuu btw selamat pengantin :)

Fatin Liyana Asri said...

baju kite ni rm550 =) design, fabric, detailing semua all in.

boni kacak said...

laaaaaaaaaaaaaaaaaaa... baru saya tau apa hubungan awak dengan maria elena...

tahniah tau untuk abang awak dan maria elena :)

Bui Junaidi said...

550 REGA BAJU..WOW..BTW,HAPPY BELATED WEDDING TO YOUR DAK BANG..ada ker happy belated wedding..HAHAHA,SESUKA ATI JER KAK BUI TAIP

TP APA2 PUN SEMOGA KEBAHAGIAAN MILIK MEREKA..UTK FATIN JUGAK..AMIN

nawwar_hanifah said...

mabrouk kak fatin =D
da ada kakak dah kak fatin =)

nourash said...

congrat for the wedding ,,

Nurmujahidah Ismail said...

kalau fatin still dengak dak hafiz, or dah ada pengganti dat tu, sila cepat2 k. confirm awesomeness is all about your wedding,, kih3

NJihe.am said...

Mahalnya baju, tunggu kahwin baru boleh beli, hikhik...

Anonymous said...

suka baca blog kak fatin! <3

Nur Zaheera said...

wahhhh best ! at last, post jugak pasal wedding your abang :) dah lama tunggu. hehehe congrats dapat kakak ! :))

Sheila Salim said...

Assalamualaikum. tak sangka kita awak dengan ena beripar duai. hee. awak comel lah Fatin :)

S A N D R A said...

congrats kak Fatin for your brother :) kakak bila lagi.. heee

Erick said...

owh abang you ke yang kahwin... maria elena dulu my BM tuition classmate.. =P
what a small world.

Hanim Syakirah said...

Akak FL comel sangat. Tambahan pula braces off kan ? Mesti yakin gila kan bila berdepan dengan orang kan ? Tak cam kite :( :p haha

mari singgah sini.... said...

nie bkn couple yg msk show kt astro ria 2...ape 2..yg kisah kawen2 2?

Sharidawati Shahrudin said...

oh u adik ipar maria ke? sowwyyy i tak tahu.. aduyaiii anyway i met maria masa nuffnang blogopolis je thn lps.. bila lah i dpt jupe u secara live ye?..hopefully next nuffnang event lah kot kan.. hehe nice dress!

AMIR AIMAN AKASHAH said...

abg nya dh nikah...kita bila?

hahaha

Fatihah said...

baju cantik gilosss *gitewwww*

cik nur said...

baju sangat la cantik meletops hehehe :)

cik nur said...

baju sangat la cantik meletops hehehe :)

S.NorFatihah said...

Tahniah dah ada kak ipar ! Hihi . cantik baju :D

Mifdhal Aty said...

Thank for sharing! What a small world, come up to like maria helena video on youtube, does not know that she is your n law... Both congrats on you & your sis/bro weds! Assalamualaikum!

aten! said...

suke tengok baju kamu...=)

aten! said...

suke tengok baju kamu...=)

haswani said...

wahhh :D cantik sangat baju!! :)

shazrina said...

tahniah untuk famili ...cantik baju fatin .. :D

Carlos Santiago said...

baju untuk org lelaki dia amik tempahanh tak..aku nk tempah la..hahahaha...

BANkami
BANkami

Jehan Najib said...

the baju so comel!

Deanna Aris said...

baju sangat cantik!sukeeee :))
Kisah Saya & Shaklee

Sheila Salim said...

Assalamualaikum fatin, tak sangka u adik ipar ena. hehehe manis lah awak :)

mint_pudina said...

comel

ιfah Zulkifly said...

Your baju sangat lawa. And congrats to ur brother. You and ur family sangat bertuah to have kak Maria in ur family.hehe.*jealous* ;)

Nadia Ahmad said...

fatin macam Lee Hyori

Miss Zu said...

tahniah dah dapat kak ipar baru..cantik baju u

irda khalib said...

FL..nice baju...secantik orgnya...congrats dah dpt k.ipar...dua2 TOP BLOGGER...Bila plak turn FL????

Mizz Que said...

Assalamualaikum...
so nice..sweet sgt warna baju fatin..
n ur father look so familiar i think.. ye ke??macam biase nampak je.. anyway, u can follow my blog, klau tak keberatan...dan kalau sudi.. ;)

MawaR said...

MARIA ELINA TUE KAK IPAR Fl LAH SKANG YER....

ZaloraTeamMY said...

Hi Fatin Liyana :)

Salam daripada Zalora Malaysia.

Kami sangat meminati blog anda dan cara penulisan anda menarik perhatian kami.

Kami ingin bertanya adakah anda pernah membeli-belah di www.zalora.com.my sebelum ini? Kami berminat untuk tahu pengalaman anda dengan kualiti perkhidmatan yang diberikan dan menjalinkan kerjasama bersama anda.

zaxx said...

entry ni, sy tertarik ngan design tu.hikhik yg belakang tu mmg unik la..:)

confdeb said...

cantik design tu..slmt pengatin baru..

Mama Adam said...

Awesome =)

RadhiahIlyas ッ said...

Keluarga bahagia :)

Izz Latif said...

meriah
:)

miana rianaz said...

tahniah buat kak fatin sekeluarga terutamanya kpd pasangan mempelai...

miana rianaz said...

tahniah buat kak fatin liyana sekeluarga...

SURINAH ABD SAMAD said...

anyway ,,i ada tgk kat astro kot ttg wedding ni,,best sgt,,ceria n happy family

SURINAH ABD SAMAD said...

anyway i ada tgk wedding ni preview at astro kalau tak silap la

best sgt n happy family

Izzati Syazwani said...

Assalamualaikum. :)
Tahniah untuk Maria Elena dan abg Fatin, Asfirdaus. Semoga berkekalan hingga ke syurga. Amin ! :)
Btw, Fatin sangat cantik. Muka comel. Semuanya cantik. Zati tertarik dengan baju tu. Siap ada reben lagi. Baju Fatin tak sah kan kalau takda reben ? Sooo cutee ahhh.. ! :)

najwa roslan said...

wah :D

Syafiq Ajis said...

canteknye... ^^



Cerita Longoi

Anonymous said...

oww.. ni abg fatin liyana.. baru je tgok utube sal prepair wedding diorg.. sweet gitu..

Mia said...

akak fatin...dress tu cantik....how much does it cost?

Amran Simple said...

bestnyer...
nak kawin jugak la... huhu
tahniah abg awk... ;)

Wiida Ribbon said...

Nice baju kurung! suka warna dia! comey sangat!!!!

yaya c domo said...

wow! meriahnya.. bestnya.. !!! lawa nya baju tu.. comel...

The Lady Chosen said...

Salam, baju tu memang cantik la fatin, gojes sgtt XD

Hafizul said...

selamat pengantin baru buat abang tersayang tu..hehe..tuanpunya badan macam mana pulak?

Kumpulan Ebook Gratis said...

cantiknya :)

Etelista Boutique said...

Cantiknya baju u!!!

NinaAz said...

Tahniah maria & as. Hihihi. Btw. Sooo cute ur dress on that day

a!eNa3013 said...

cantiknye baju fatin.comel sgt bile fatin pakai.sesuai sgt dat style..n da important things,i really love the colour.. =)

Syafiq Ajis said...

cantek baju fatin !! love blue.. hehee.. - forum Komuniti Blogger Malaysia

Anonymous said...

15/12.. my birthday too..;)

ctzurai said...

laaa..itu abg kamu kehh??..congrats to the pengantin :)

Nurul Izzah said...

Akak xada instagram ke?? Nk follow akak lah...

sara shafna said...

Akk yana cantik lah..awesome:)

Anonymous said...

Wahhh ! teruja . baru tgok RAIKAN CINTA your brother kawen lahh ~

Anonymous said...

akk satu skolah ngn abg FL, dlu kt skolah dak2 pmpuan tergila2 kan die... yelah dh la nsem,, dak basketball plak tu.. (SM Sains Tuanku Jaafar)

syafiqwahid88 said...

kenapa cowbear ada kat dalam 1st pic tu? sedara ke?

syafiqwahid88 said...

haip, nape cowbear ada kat dalam 1st pic tu? sedara ke?

Salwa said...

Salam


wah rupanya FL adik ipar Maria Elena

akak suka sangat tengok ME dengan AF (asfirdaus)


they are extremely schweeeetttt


one day nak tengok FL punya wedding laks ;)


selamat menempuh final year dengan jayanya ya :)

selamat berpuasa :)

Kiera Idres said...

Wow,
Cantiknya baju awk fatin

Kiera Idres said...

Cantik sangat baju yg awk pakai tu fatin :)

Kiera Idres said...

Wow,
Cantiknya baju awk fatin

ummul hani said...

Such a happening story. Will be wait for yours! =)

Syakira Shaklee said...

Baju cantik sesuai dipakai oleh Fatin yang cantik


:)


tak sabar nak tengok masa Fatin kawin nanti ;)

Shahirah said...

Lepas tengok entry ni, baru perasa Maria ada bergambar dengan Fatin dalam blog dia


masatu tengok macam kenal je girl sebelah maria tapi tak catch up

rupanya si cantik maneezz Fatin Liyana :)

Khadijah Shaklee said...

Cantiknya Fatin Liyana


ada rezeki nak hire anda jadi model untuk produk saya


boleh tak?

Khadijah said...

Nice write up, tahniah dapat keluarga baru, Fatin looks sweet, ceria n sincere...keep it up...

Kad Kahwin Murah said...

nice theme..
nk pkai jgk bole x?
:)

KadKahwin?