Friday, February 17, 2012

Tips Terbaru Untuk Makan Secara Sihat

Assalamualaikum

Masa aku kecik-kecik dulu, aku hanya tau ada 2 jenis pyramid di dunia ini. Satu yang berada di Egypt. Dan lagi satu adalah pyramid makanan. Aku suka betul kalau cikgu ajar pasal pyramid makanan, kadang-kadang depa bawak model pyramid dimana ada roti tiruan, ayam tiruan dan sebagainya. Kalau dah nama perempuan tu perempuan jugaklah kan. Sawan aku bila dapat main dengan pyramid makanan tu, bajet macam main masak-masak gitu.

Tapi masalah bagi pyramid makanan ni, aku tak paham apa yang disampaikan. Oklah fair enough carbohydrate bawah sekali, lepas tu sayur and the list goes on. Tetapi bila depa habaq "Makan 4-8 hidangan setiap hari". Hidangan pa dia?? Besaq mana hidangan tu? "Makan secukupnya". Istilah makan secukupnya mungkin berbeza bagi aku dan Adele. Ecece mentang-mentang baru menang Grammy Award ritu terus tau mention nama #Adele. The point is, I got confused man!

Y U NO STATE CLEARLY HOW MUCH SHOULD I EAT?!

Disebabkan kekeliruan yang timbul, depa revised balik pyramid diatas dan buat lagi satu pyramid pada tahun 2007. Namun mereka masih berada ditakuk yang lama sebab orang masih tak paham. Soalnya kalo ga ngerti kan, terus gimana donk mau praktiknya? Mikirin permasalahan ini bisa menjadikan kalian bingung total. Mangkanya, telah dibikin satu pyramid makanan yang bentuknya kayak pinggan. Loh, kenapa sih pinggan yang dipilih? Kenapa ga bentuknya tapak suleiman ato strawberry? Lebih imutkan? Dan ada sesiapa boleh explain apesal aku semangat sangat guna basa Indoneshia? What kind of sorcery is this?!

Pada bulan June 2011, Amarika telah revised kembali pyramid makanan pada 2007 dan mengubahnya kepada bentuk pinggan. Ia dinamakan myplate. Bagi aku, myplate ni lebih senang difahami dan lebih senang kita praktikkan. Pihak Amarika sangat risau dengan kadar obesity yang berkadar langsung dengan permodenan dunia maka mereka mahu educate umat manusia supaya kembali ke pangkal jalan.


Ciptaan terbaru Amarika Syarikat hasil daripada ilham First Lady Michelle Obama.

Kalau benda-benda baik gini, walaupun daripada Amarikalaknatullah, namun disebabkan ia adalah benda yang baik dan positive, maka kita disarankan agar mengikut. We are what we eat. Sesiapa yang ada kesedaran untuk makan secara sihat tetapi tidak tahu bagaimana caranya, maka anda boleh try portion yang disuggestkan oleh myplate ni. Berikut adalah sedikit tips daripada aku.


Cara-cara untuk mengaplikasikan myplate dalam kehidupan seharian.
  • Sediakan otak yang mempunyai kebolehan berimiginasi dan satu pinggan makan yang kosong. 
  • Tenung pinggan dan buat garisan imiginasi seperti yang tertera pada gambar di atas.
  • Berbekalkan nafsu makan yang minima, ambil lauk mengikut sukatan yang disarankan.
  • Ingat sayur dan buah-buahan haruslah mewakili separuh daripada pinggan. Disebabkan perkara ini sukar dilakukan makanya aku letak ia sebagai point no 4, bukan sambungan daripada point no 3. Ya know, to stress out how important it is.
  • Ingatlah sabda Rasulullah SAW "Berhenti sebelum kamu kenyang"

Sekian sahaja perkongsian ilmu untuk kali ini. I hope it benefits you guys. Mutiara kata daripada kak Fatin korang pada hari ini adalah :


'Being healthy is cool, Eating salad is not bimbo'

Thank you for reading this entry !

129 comments:

R Machomil said...

hoyeah!! I like myplate.. tapi kat kelas still blaja piramid.. HUHU

man yusoef said...

ok pasni beli makanan kat kedai, siap-siap bawak pembaris nak ukur..hahaha..

Nurul Amanina said...

"Berhenti sebelum kamu kenyang" :D

yuyu Zulaikha said...

okay! lepas ni nak letak entry ni kat dapur :p

Liya Laa said...

Macam tau2 je kite tgh gemuk T_T

YaYaNsMuM said...

My Plate lagi senang nak faham.(^_^)

SYANI said...

Bagusnya entry ni.. Akak dulu pun confuse dengan piramid makanan ni.

Syahbinar Shuib said...

yes! myplate lagi mudah..
perghh.. kak FL cakap utaqa :)

nourelcahaya said...

thanks 4 teh info

Ariena Hisham (Erin) said...

Okay. I'll try :D

IdaRaida said...

iyeaah :) ikut tips nie..:)

♛ Nazirah a.k.a Naz ♛ said...

myplate nih lagi senang nak faham dri pyramid tu..yg pasti lebihkan sayur dan lauk dri nasi..tpi kalo tgh lapa tak ingt jgk peraturan2 nih =.=

♛ Nazirah a.k.a Naz ♛ said...

myplate nih lagi senang nak faham dri pyramid tu..yg pasti lebihkan sayur dan lauk dri nasi..tpi kalo tgh lapa tak ingt jgk peraturan2 nih =.=

Fatin Liyana said...

Kawan-kawan boleh print out the graphic of myplate and stick it at your fridge. Kalau nak lebih extreme, tampal dalam purse dan setiap kali beli nasi campur kat cafe, boleh refer dengan sesuka hati. wkwkwkwkw

noorhadila said...

plate tuh lg mudah fhm dr pyramid . :)

diarinadiaa said...

betul2 fatin liyana, i baru terfikir nak buat cemtu..copy and print,,pas da tampal kat fridge ..i nak edar kat kwn2 i,,boleh cemtu..yeaaayy!! thanx 4 da info about myplate!!

Zulaika Nasir said...

Good writing kak fatin :DD Tips ni best !

nabila azmi said...

nice tips dr=)..thanks=)

Nurul said...

eish2 tak eloklah syg bagi gelaran "amerikalaknatullah" tu.

Dorangkan ada juga y islam. Silap2 melayu kita lagi ramai y ada title "laknatullah" tu

nur chahaya abadiey said...

SALAM..

nice tip..

tp SY ad blajar 1 lg piramid..

Maslow's hierarchy ..hehe

Umar said...

eh! tak tahu pulak food pyramid ni pun di revise.. maybe lepas myplate akan wujud iPlate!? *jokin! anyway, good info!

Anna Aziz said...

nnt anna letak kat peti ais dapur ! haha thanks kak fatin chantek :))

FiQa said...

thanks berkongsi tips ni Doktor Fatin!!


:)

Nazrul Ashraff & Syaza Athirah said...

tapi sekarang , budak2 asasi UPM agriculture ada belajar piramid makanan yang terbaru dari Harvard. which is the lowest part is babi and arak. nonsense betul. =='

Hiddy Asri said...

Myplate agi senang fhm dr piramid!

wanie mn said...

Baik, lepasni dah siap2 nak cover mkn. Haha ;D

Atiqah Wadiah said...

terima kasih k.fatin atas info b'guna nih..wkwkwk

littledolphin said...

wah baru saya tahu ada myplate ni!

insyaallah akan cuba praktik. ;)

faizulosman said...

makan lah selagi boleh makan...

http://www.mohdfaizulosman.blogspot.com/2012/02/hantu-dalam-botol-kicap.html

Pearl Kaz said...

lepas ni boleh kot letak entry tips untuk mendapatkan BMI ideal bg org2 yg kurus mcm sy.. hahaha

nuruashia said...

myplate tu kne print n jdkan cm menu dkt meja mkn..tiap kali mkn kne tgk ahahhaha..nice..great..tq for sharing FL :)

cikwahidaidris said...

thanks for the info dr FL :)

B33HA B3n said...

eh asal lak gue lg ngerti piramid drpd myplate..hak3

Mooniqueen said...

Betul la fatin..yang mcm pyramid tu fenin sikit la...bila macam ni kita tau portion food byk mana nak ambil...gud info...I loike..

pie said...

alamak sis !! patut la den gemuk...space for vegetables langsung xde dlm myplate...hahahaha

Miss uCu said...

hihihi..vegetble n fruit kena lebihhh banyak :)

Anonymous said...

Sejahat2 amerika pn, x patut kte melaknat mereka, kte bknnya tuhan ok. Kasihan muslim americans.

Norhalizah Mohamed said...

thanks for the tips. tapi tapi tapi bila nafsu makan tahap maksima benda ni semua lupa hehe..

Izzati Yaacub said...

wah..thanx for the info..sangat berguna..lepas ni blh lah praktik kan..hee..

shafira aida said...

lecturer pon ade ckp pasal harvard pyramid!thnx

Rokiah Wandah said...

'Being healthy is cool, Eating salad is not bimbo' hikksssss

Fatin Liyana said...

In b4, i am concerned that few people might be offended by my word. when i said the word amarikalaknatullah, u know its a sarcasm ryte? im not being judgemental or whatsoever. Please dont take the word solely, just take it as a whole. Cuz some people they hate american so much whenever you mention anything good bout it, they will u know, 'u shudnt follow the kafir americans , we should follow our prophet bla bla'. Things like that. But yeah, i will apologize if you still cant eat my statement. Im sorry over my words k !

Chill people. Go and read 9gag so you will understand sarcasm more =)

NurMisnan said...

The best for gd diet adalah minum air suam
dahulu dan iringi dgn buah2an.. kemudian baru
makan makanan yang berat. Kita akan makan
dengan ala kadar saja kerana kenyang dgn air dan buah2an...

nice sharing here fatin...

Aisha With The Apostrophe said...

Thanks for this really interesting info doctor :D

LiYa_Ex0ra said...

Thanks 4 the tips! sy suke sgt ngan blog fatin.. ade satu hari tu sy abihkan masa dgn baca blog fatin dr awal smp skrg n it's really nice! klau sudi singgah la di blog sy yg x seberapa nie. Thank you:)
http://liyaex0ra.blogspot.com/

Suhana Samsudin said...

hah. myplate ni baru betul! orang pun tak konpius tengok pyramid makanan yang lama. zaman makin maju, manusia pun makin pandai. nasib baik depa revised awal2 sementara kite idup lagi. hikhik

Anonymous said...

serius, aku pun tak pernah faham tentang piramid makanan ni..ingatkan aku sorang jek..huhuhu

syazwanizrashid said...

hok. fatin liyana 9gaggers bebeh! cool :D

DaYaH JeLitA said...

nice tips..senang paham selama nie x pernah paham pon pyramid eygpt tu wkwkwkwkwk

cik Q said...

yeahhh tips yang bagus :D

SEMUT said...

salam.. tq for the tips..

lisa said...

mengambil masa jugak nak fhm myplate ni. whatever it is, thanks sharing :)

Jonetstar said...

Panduan berguna ....makasih.

mamaaufpapaajim said...

yeah..minggu depan nak ajar anak2 murid tntang nutrition..bleh la guna info ni..
tq fatin..akak pinjam gambar entry ni eh..:)

klo bleh, follow me back ye dear..heeee

Viccmalarn said...

LOL.. I like this entry.. sgt membantu. lepas ni print letak depan pintu bilik, dalam purse, tepi katil. mana2 yg dapat pandang. :)

Nur Syamira said...

The problem with me is I dont eat green vegetables :( I try to but my mouth just cant chew it.-,-

fiza said...

info sgt berguna :)

@YUNID@TI said...

tq for the tip

Ejoy said...

Tq fatin..best ni...boleh Myplate dengan glycemic index timing..sekaligus jaga insulin :-)

syed muhammad said...

good info Fatin Liyana.. thanx fot it...

hazanis said...

berhenti sebelum kenyang..itu yg pasti..kihkih..=)

AsH ShiKaNo said...

nice info..bleh pektis ni.. :)

una said...

useful ! :)

Hidayah Maznan said...

nice info dear :) like my plate..

Shaheila Nooraisah said...

nice, visit sy utk ketahui cara meningkatkan tahap kesihatan :)

Bella Muslim said...

tq for this info sis...^_^

Admin said...

Nice Blog!jom follow blog saya ni pulak jomwayangku.blogspot.com

Qing n Kueen said...

Nice info doct!

She refers d amarika*********** tu kat abovementioned MO kot... Baca la sebijik2, bukan sekali baca terus nak bantai...

Hafism said...

ooo0...

Unknown said...

bergune tau..tq dr fatin

gadis ungu said...

FL. .huhu ape ke bendenye imut tue. .:-P

atma Haulahu said...

hahaha..btol tu..piramid makannan mmg agak susah unt fhm..yg fhmnya sayur kna ambik byk,protien kureng skit n minyak+garam plg sikit..sikit tang mana pn xtau...dengan adnya myplate, lg clear jdnya..cam promoter myplate da..

shazika said...

hoyeh fl dh update. nice entry from a doc. :)

misskonspirasi said...

singgah berjalana kesini.. amboi bermacam tips ada dalam blog fatin nie yek.. tahniah2,memacam tips misskonspirasi dah kumpul kek cni tq

feyus said...

Setuju. :)
Streamyx Registration

kak mah said...

Majoriti,semua tahu hal ini tetapi kang-kala tak mengamalkannya :-)

Dari Mane said...

Many thank for information

shark said...

berhenti sebelum knyang..
suka ayat tu.
Tun mahathir pn dh pesan dulu2 camni:)
besar maknanyer itu.

Sarah Jafar said...

oh we got that MYPLATE since '07 ??? ahh,, tatau la pulak ..

Nur Hafizah Hadi said...

Everybody has their own calorie requirement, how much should they take (carbohydrate serving, protein serving etc etc). You need your dietitian to understand it better. But, myplate ni applicable for layman, yes its more understandable.

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

eat breakfast like a king ;)

Kazen said...

sgt bermakna info nie...thanks hebat entri nie :)

Kazen said...

sgt bermakna info nie...thanks hebat entri nie :)

Kazen said...

amalkan gaya hidup yg sihat

Anonymous said...

fatin, leh email saye x? wan.bahirah@tm.com.my.. ader nak share awk sumthin'..i don;t know how to reach u..saye xder fb la... tq

MiE JePuN said...

Susah la bagi orang tak suka makan ikan...chihuahua

Anonymous said...

ask dietitian lor...
or refer nutriweb.org for more details.

shazmir said...

hahaha...makn je semua janji kita senam balik..heheh


register your blog for money:

http://signup.wazzub.info/?lrRef=4c4ce314

fiezaradzi said...

myplate ye.. senang citer, makan secara sederhana.. insyaallah, ok.. lau lebih2 pun, tak baik kan..

nyway, thanks for d info

ubaidillah zulkefli said...

mutiara kata kau sangat win!..hahaha

Alan Here! said...

Bagus tips ni..thanks :)

Hani Si Blogger Picisan said...

assalamualaikum fatin..
lari topik sket sbb xtau cmne nak contact u..huhu
i jumpe ad lg fake acc yg gune gmbr u n pretend u ni kwn dia tpi dia tukar nma u jadi ain..pakwe dia pun wat fake account gak gune gambar talent lain fiq fiqri ahmad..ohoho..

nk komen kang takut nnt dia trus hide sume so x dpt proof..
try la searh kt fb nma dia nurul hani afiqa..gambar u dlm album aq dan kwn2 ku..raseny la tu nma album tu..sorry komwn kt cni sbb xtau cmne nk inform u..huhu..take care..

nurmujahidah said...

wah,, cam best je,, kih3

hakim said...

memang senang kalau cakap.tp na buat punyelah susah!

CikAnyss' :O said...

tak suka makan sayo , how ? hehe

ubi said...

pyramid firaun makanan..

haha.

obat jantung koroner said...

kirain piramid hanya ada di mesir aja

FazFau said...

Memang natural born doctor, sharing pon pasal pemakanan. Sharing is caring. Nice Entry..^_^.

http://ffbeauties.blogspot.com

faiz fakhirin said...

hahaha...info yg comel...

Anonymous said...

out of topic sikit dear,pic adik dkt tips and guide tue, rasanya ada org copy paste, dan wat iklan utk 18sx. cuba tgk di sini http://terbakor.com/2012/02/28/mawi-dan-ekin-dapat-bayi-perempuan-tahniah/#axzz1nktdL0fy

p/s: sekadar membantu

Syahirah Hamzah said...

heloo,im just blogwalking and came across this wonderful post of yours.. eating healthy food is a key secret to a healthy life.. but i'm pretty sure that u might need sumthing out of this food pyramid which is equal as healthy as those stated in the food pyramid.. i think herbalife has the answer!!!so for those who is interested to lose,gain or to maintain weight, please dun hesitate to cntact me..sya:0192259403

syed muhammad said...

thanx Fatin Liyana for the information.. i appriciate it

Miss Anis said...

nk try la....

Ayra Ajarya Hamzah said...

Thanx 4 da information fatin...!

Ayra Ajarya Hamzah said...

thanx 4 da information Fatin... ^__^

Ayra Ajarya Hamzah said...

thanx 4 da information..Fatin! suke sngat... ^___^

Ayra Ajarya Hamzah said...

i like... ^__^

Ayra Ajarya Hamzah said...

like it..!! ^__^

JULYA said...

saya minum shake herbalife utk dpt nutrisi sihat setiap hari...hohoho

rojieshanana said...

Hehe comel la

Fid"s said...

ada satu lagi piramid skim cepat kayap..

paige_becks said...

yaa betul....thanks fatin

TINA ROSLI said...

Assalamualaikum

terima kasih kerana berkongsi. awk ni tak kedekut ilmu.

ahmadzaini said...

Tips mkn myplate is good.Klu amalkn sure healthy.Dh diet almost 2 thn tk mkn mlm especially yg brt2.Bykkn mnm air kosong dn exercise nntikn awet muda.Rimas tgk ramai org obesiti wktu dinihari pn sentap.Praktis yg di atas sure bdn slim dn maintain.

ahmadzaini said...

TQ fr myplate.Good info.

miss ain said...

Bgusnye..tp, aq mule2 je smangat.. hehee.. last2, ke laut jgk.. ;D

Anonymous said...

nabi s.a.w mengatakan perut adalah tempat punca segala penyakit. perut hendaklah diisi dgn 1/3makanan, 1/3 minuman dan 1/3 pernafasan. Berhenti makan sebelum kenyang.

Dan amalkan berpuasa sunat setiap hari ISNIN dan KHAMIS. Insyaallah dpt mengawal badan dari terlalu gemuk.

Hirzi Fauzan said...

Oh, nice tips! Thank you so much for sharing. Should start my healthy diet now! I saw you on MHI with Daiyan Trisha earlier, tapi baru berkesempatan nak baca your blog. Harap tak marah sebab lambat sangat buka your blog. Hehe. Btw, kalau berkesempatan, jomlah jalan2 kat blog I. http://hirzifauzan.blogspot.com Have nice days ahead! :)

Aziz Yusof said...

cara mudah kurus tanpa perlu berlapar

Anonymous said...

salam dear....confius sgt teNTANG minyak sawit..lemak tepu ataw tidak? jika tidak....bagaimana pula ia dikatakan lemak tepu.....sedangkan ia terhasil dr tumbuh2 tumbuhan.

zulhilmi yahya arif said...

tidak cik, amerika bukan totally kapio laknat.. ade gak yg muslim dok sane, dan ada pendakwah dikalangan warga amerika.. yang laknat tu sistem pentadbiran amerika la ni yg banyak dimonopoli oleh golongan yahudi zionist dan terjadilah sistem pentadbiran luar negara amerikano yg suka-suka mengacau bilaukan hidup penduduk dunia especially negara muslim.. pandangan ambo lah. Sekian

Lagubestbest said...

Err. tu piramid makanan lama tu. Kat USA obama dah pinda piramid makanan baru dah. Tp still, sape ikut piramid makanan, berlapar le mereka.

Noura Noralimah said...

hi kak..sy blogger baru..sy suka sangat dengan blog akak...

proactol plus said...

Makan time lapar...berhenti sebelum kenyang...itu cara terbaik...

onlinebusiness said...

makan biar berjadual

nfarhana said...

thanks for the great info...

Mykad Smart Shopper said...

sangat setuju bab berhenti sebelum kenyang. Ramai yang belasah aje sampai terlebih kenyang..

tips diet said...

Terima kasih dengan info piramid makanan.Info lebih ringkas dan mudah difahami.

mamasyafi said...

personally myplate lebih mudah nak pakai..sebab ukur makanan berdasarkan apa kat depan mata..i.e dlm pinggan. nak sukat dengan piramid segala..renyah k

sedikit perkongsian tentang teknik bakar lemak semulajadi dengan lecithin soya, alfalfa & omega 3 di blog saya

http://mamasyafi.wordpress.com/2013/08/22/bila-lecithin-dan-alfalfa-bergabung/