Friday, February 17, 2012

Tips Terbaru Untuk Makan Secara Sihat

Assalamualaikum

Masa aku kecik-kecik dulu, aku hanya tau ada 2 jenis pyramid di dunia ini. Satu yang berada di Egypt. Dan lagi satu adalah pyramid makanan. Aku suka betul kalau cikgu ajar pasal pyramid makanan, kadang-kadang depa bawak model pyramid dimana ada roti tiruan, ayam tiruan dan sebagainya. Kalau dah nama perempuan tu perempuan jugaklah kan. Sawan aku bila dapat main dengan pyramid makanan tu, bajet macam main masak-masak gitu.

Tapi masalah bagi pyramid makanan ni, aku tak paham apa yang disampaikan. Oklah fair enough carbohydrate bawah sekali, lepas tu sayur and the list goes on. Tetapi bila depa habaq "Makan 4-8 hidangan setiap hari". Hidangan pa dia?? Besaq mana hidangan tu? "Makan secukupnya". Istilah makan secukupnya mungkin berbeza bagi aku dan Adele. Ecece mentang-mentang baru menang Grammy Award ritu terus tau mention nama #Adele. The point is, I got confused man!

Y U NO STATE CLEARLY HOW MUCH SHOULD I EAT?!

Disebabkan kekeliruan yang timbul, depa revised balik pyramid diatas dan buat lagi satu pyramid pada tahun 2007. Namun mereka masih berada ditakuk yang lama sebab orang masih tak paham. Soalnya kalo ga ngerti kan, terus gimana donk mau praktiknya? Mikirin permasalahan ini bisa menjadikan kalian bingung total. Mangkanya, telah dibikin satu pyramid makanan yang bentuknya kayak pinggan. Loh, kenapa sih pinggan yang dipilih? Kenapa ga bentuknya tapak suleiman ato strawberry? Lebih imutkan? Dan ada sesiapa boleh explain apesal aku semangat sangat guna basa Indoneshia? What kind of sorcery is this?!

Pada bulan June 2011, Amarika telah revised kembali pyramid makanan pada 2007 dan mengubahnya kepada bentuk pinggan. Ia dinamakan myplate. Bagi aku, myplate ni lebih senang difahami dan lebih senang kita praktikkan. Pihak Amarika sangat risau dengan kadar obesity yang berkadar langsung dengan permodenan dunia maka mereka mahu educate umat manusia supaya kembali ke pangkal jalan.


Ciptaan terbaru Amarika Syarikat hasil daripada ilham First Lady Michelle Obama.

Kalau benda-benda baik gini, walaupun daripada Amarikalaknatullah, namun disebabkan ia adalah benda yang baik dan positive, maka kita disarankan agar mengikut. We are what we eat. Sesiapa yang ada kesedaran untuk makan secara sihat tetapi tidak tahu bagaimana caranya, maka anda boleh try portion yang disuggestkan oleh myplate ni. Berikut adalah sedikit tips daripada aku.


Cara-cara untuk mengaplikasikan myplate dalam kehidupan seharian.
  • Sediakan otak yang mempunyai kebolehan berimiginasi dan satu pinggan makan yang kosong. 
  • Tenung pinggan dan buat garisan imiginasi seperti yang tertera pada gambar di atas.
  • Berbekalkan nafsu makan yang minima, ambil lauk mengikut sukatan yang disarankan.
  • Ingat sayur dan buah-buahan haruslah mewakili separuh daripada pinggan. Disebabkan perkara ini sukar dilakukan makanya aku letak ia sebagai point no 4, bukan sambungan daripada point no 3. Ya know, to stress out how important it is.
  • Ingatlah sabda Rasulullah SAW "Berhenti sebelum kamu kenyang"

Sekian sahaja perkongsian ilmu untuk kali ini. I hope it benefits you guys. Mutiara kata daripada kak Fatin korang pada hari ini adalah :


'Being healthy is cool, Eating salad is not bimbo'

Thank you for reading this entry !

133 comments:

  1. hoyeah!! I like myplate.. tapi kat kelas still blaja piramid.. HUHU

    ReplyDelete
  2. ok pasni beli makanan kat kedai, siap-siap bawak pembaris nak ukur..hahaha..

    ReplyDelete
  3. okay! lepas ni nak letak entry ni kat dapur :p

    ReplyDelete
  4. Macam tau2 je kite tgh gemuk T_T

    ReplyDelete
  5. My Plate lagi senang nak faham.(^_^)

    ReplyDelete
  6. Bagusnya entry ni.. Akak dulu pun confuse dengan piramid makanan ni.

    ReplyDelete
  7. yes! myplate lagi mudah..
    perghh.. kak FL cakap utaqa :)

    ReplyDelete
  8. myplate nih lagi senang nak faham dri pyramid tu..yg pasti lebihkan sayur dan lauk dri nasi..tpi kalo tgh lapa tak ingt jgk peraturan2 nih =.=

    ReplyDelete
  9. myplate nih lagi senang nak faham dri pyramid tu..yg pasti lebihkan sayur dan lauk dri nasi..tpi kalo tgh lapa tak ingt jgk peraturan2 nih =.=

    ReplyDelete
  10. Kawan-kawan boleh print out the graphic of myplate and stick it at your fridge. Kalau nak lebih extreme, tampal dalam purse dan setiap kali beli nasi campur kat cafe, boleh refer dengan sesuka hati. wkwkwkwkw

    ReplyDelete
  11. plate tuh lg mudah fhm dr pyramid . :)

    ReplyDelete
  12. betul2 fatin liyana, i baru terfikir nak buat cemtu..copy and print,,pas da tampal kat fridge ..i nak edar kat kwn2 i,,boleh cemtu..yeaaayy!! thanx 4 da info about myplate!!

    ReplyDelete
  13. Good writing kak fatin :DD Tips ni best !

    ReplyDelete
  14. eish2 tak eloklah syg bagi gelaran "amerikalaknatullah" tu.

    Dorangkan ada juga y islam. Silap2 melayu kita lagi ramai y ada title "laknatullah" tu

    ReplyDelete
  15. SALAM..

    nice tip..

    tp SY ad blajar 1 lg piramid..

    Maslow's hierarchy ..hehe

    ReplyDelete
  16. eh! tak tahu pulak food pyramid ni pun di revise.. maybe lepas myplate akan wujud iPlate!? *jokin! anyway, good info!

    ReplyDelete
  17. nnt anna letak kat peti ais dapur ! haha thanks kak fatin chantek :))

    ReplyDelete
  18. thanks berkongsi tips ni Doktor Fatin!!


    :)

    ReplyDelete
  19. tapi sekarang , budak2 asasi UPM agriculture ada belajar piramid makanan yang terbaru dari Harvard. which is the lowest part is babi and arak. nonsense betul. =='

    ReplyDelete
  20. Myplate agi senang fhm dr piramid!

    ReplyDelete
  21. Baik, lepasni dah siap2 nak cover mkn. Haha ;D

    ReplyDelete
  22. terima kasih k.fatin atas info b'guna nih..wkwkwk

    ReplyDelete
  23. wah baru saya tahu ada myplate ni!

    insyaallah akan cuba praktik. ;)

    ReplyDelete
  24. makan lah selagi boleh makan...

    http://www.mohdfaizulosman.blogspot.com/2012/02/hantu-dalam-botol-kicap.html

    ReplyDelete
  25. lepas ni boleh kot letak entry tips untuk mendapatkan BMI ideal bg org2 yg kurus mcm sy.. hahaha

    ReplyDelete
  26. myplate tu kne print n jdkan cm menu dkt meja mkn..tiap kali mkn kne tgk ahahhaha..nice..great..tq for sharing FL :)

    ReplyDelete
  27. eh asal lak gue lg ngerti piramid drpd myplate..hak3

    ReplyDelete
  28. Betul la fatin..yang mcm pyramid tu fenin sikit la...bila macam ni kita tau portion food byk mana nak ambil...gud info...I loike..

    ReplyDelete
  29. alamak sis !! patut la den gemuk...space for vegetables langsung xde dlm myplate...hahahaha

    ReplyDelete
  30. hihihi..vegetble n fruit kena lebihhh banyak :)

    ReplyDelete
  31. Sejahat2 amerika pn, x patut kte melaknat mereka, kte bknnya tuhan ok. Kasihan muslim americans.

    ReplyDelete
  32. thanks for the tips. tapi tapi tapi bila nafsu makan tahap maksima benda ni semua lupa hehe..

    ReplyDelete
  33. wah..thanx for the info..sangat berguna..lepas ni blh lah praktik kan..hee..

    ReplyDelete
  34. lecturer pon ade ckp pasal harvard pyramid!thnx

    ReplyDelete
  35. 'Being healthy is cool, Eating salad is not bimbo' hikksssss

    ReplyDelete
  36. In b4, i am concerned that few people might be offended by my word. when i said the word amarikalaknatullah, u know its a sarcasm ryte? im not being judgemental or whatsoever. Please dont take the word solely, just take it as a whole. Cuz some people they hate american so much whenever you mention anything good bout it, they will u know, 'u shudnt follow the kafir americans , we should follow our prophet bla bla'. Things like that. But yeah, i will apologize if you still cant eat my statement. Im sorry over my words k !

    Chill people. Go and read 9gag so you will understand sarcasm more =)

    ReplyDelete
  37. The best for gd diet adalah minum air suam
    dahulu dan iringi dgn buah2an.. kemudian baru
    makan makanan yang berat. Kita akan makan
    dengan ala kadar saja kerana kenyang dgn air dan buah2an...

    nice sharing here fatin...

    ReplyDelete
  38. Thanks for this really interesting info doctor :D

    ReplyDelete
  39. Thanks 4 the tips! sy suke sgt ngan blog fatin.. ade satu hari tu sy abihkan masa dgn baca blog fatin dr awal smp skrg n it's really nice! klau sudi singgah la di blog sy yg x seberapa nie. Thank you:)
    http://liyaex0ra.blogspot.com/

    ReplyDelete
  40. hah. myplate ni baru betul! orang pun tak konpius tengok pyramid makanan yang lama. zaman makin maju, manusia pun makin pandai. nasib baik depa revised awal2 sementara kite idup lagi. hikhik

    ReplyDelete
  41. serius, aku pun tak pernah faham tentang piramid makanan ni..ingatkan aku sorang jek..huhuhu

    ReplyDelete
  42. hok. fatin liyana 9gaggers bebeh! cool :D

    ReplyDelete
  43. nice tips..senang paham selama nie x pernah paham pon pyramid eygpt tu wkwkwkwkwk

    ReplyDelete
  44. mengambil masa jugak nak fhm myplate ni. whatever it is, thanks sharing :)

    ReplyDelete
  45. yeah..minggu depan nak ajar anak2 murid tntang nutrition..bleh la guna info ni..
    tq fatin..akak pinjam gambar entry ni eh..:)

    klo bleh, follow me back ye dear..heeee

    ReplyDelete
  46. LOL.. I like this entry.. sgt membantu. lepas ni print letak depan pintu bilik, dalam purse, tepi katil. mana2 yg dapat pandang. :)

    ReplyDelete
  47. The problem with me is I dont eat green vegetables :( I try to but my mouth just cant chew it.-,-

    ReplyDelete
  48. Tq fatin..best ni...boleh Myplate dengan glycemic index timing..sekaligus jaga insulin :-)

    ReplyDelete
  49. good info Fatin Liyana.. thanx fot it...

    ReplyDelete
  50. berhenti sebelum kenyang..itu yg pasti..kihkih..=)

    ReplyDelete
  51. nice, visit sy utk ketahui cara meningkatkan tahap kesihatan :)

    ReplyDelete
  52. Nice Blog!jom follow blog saya ni pulak jomwayangku.blogspot.com

    ReplyDelete
  53. Nice info doct!

    She refers d amarika*********** tu kat abovementioned MO kot... Baca la sebijik2, bukan sekali baca terus nak bantai...

    ReplyDelete
  54. FL. .huhu ape ke bendenye imut tue. .:-P

    ReplyDelete
  55. hahaha..btol tu..piramid makannan mmg agak susah unt fhm..yg fhmnya sayur kna ambik byk,protien kureng skit n minyak+garam plg sikit..sikit tang mana pn xtau...dengan adnya myplate, lg clear jdnya..cam promoter myplate da..

    ReplyDelete
  56. hoyeh fl dh update. nice entry from a doc. :)

    ReplyDelete
  57. singgah berjalana kesini.. amboi bermacam tips ada dalam blog fatin nie yek.. tahniah2,memacam tips misskonspirasi dah kumpul kek cni tq

    ReplyDelete
  58. Majoriti,semua tahu hal ini tetapi kang-kala tak mengamalkannya :-)

    ReplyDelete
  59. berhenti sebelum knyang..
    suka ayat tu.
    Tun mahathir pn dh pesan dulu2 camni:)
    besar maknanyer itu.

    ReplyDelete
  60. oh we got that MYPLATE since '07 ??? ahh,, tatau la pulak ..

    ReplyDelete
  61. Everybody has their own calorie requirement, how much should they take (carbohydrate serving, protein serving etc etc). You need your dietitian to understand it better. But, myplate ni applicable for layman, yes its more understandable.

    ReplyDelete
  62. sgt bermakna info nie...thanks hebat entri nie :)

    ReplyDelete
  63. sgt bermakna info nie...thanks hebat entri nie :)

    ReplyDelete
  64. fatin, leh email saye x? wan.bahirah@tm.com.my.. ader nak share awk sumthin'..i don;t know how to reach u..saye xder fb la... tq

    ReplyDelete
  65. Susah la bagi orang tak suka makan ikan...chihuahua

    ReplyDelete
  66. ask dietitian lor...
    or refer nutriweb.org for more details.

    ReplyDelete
  67. hahaha...makn je semua janji kita senam balik..heheh


    register your blog for money:

    http://signup.wazzub.info/?lrRef=4c4ce314

    ReplyDelete
  68. myplate ye.. senang citer, makan secara sederhana.. insyaallah, ok.. lau lebih2 pun, tak baik kan..

    nyway, thanks for d info

    ReplyDelete
  69. assalamualaikum fatin..
    lari topik sket sbb xtau cmne nak contact u..huhu
    i jumpe ad lg fake acc yg gune gmbr u n pretend u ni kwn dia tpi dia tukar nma u jadi ain..pakwe dia pun wat fake account gak gune gambar talent lain fiq fiqri ahmad..ohoho..

    nk komen kang takut nnt dia trus hide sume so x dpt proof..
    try la searh kt fb nma dia nurul hani afiqa..gambar u dlm album aq dan kwn2 ku..raseny la tu nma album tu..sorry komwn kt cni sbb xtau cmne nk inform u..huhu..take care..

    ReplyDelete
  70. memang senang kalau cakap.tp na buat punyelah susah!

    ReplyDelete
  71. pyramid firaun makanan..

    haha.

    ReplyDelete
  72. Memang natural born doctor, sharing pon pasal pemakanan. Sharing is caring. Nice Entry..^_^.

    http://ffbeauties.blogspot.com

    ReplyDelete
  73. out of topic sikit dear,pic adik dkt tips and guide tue, rasanya ada org copy paste, dan wat iklan utk 18sx. cuba tgk di sini http://terbakor.com/2012/02/28/mawi-dan-ekin-dapat-bayi-perempuan-tahniah/#axzz1nktdL0fy

    p/s: sekadar membantu

    ReplyDelete
  74. heloo,im just blogwalking and came across this wonderful post of yours.. eating healthy food is a key secret to a healthy life.. but i'm pretty sure that u might need sumthing out of this food pyramid which is equal as healthy as those stated in the food pyramid.. i think herbalife has the answer!!!so for those who is interested to lose,gain or to maintain weight, please dun hesitate to cntact me..sya:0192259403

    ReplyDelete
  75. thanx Fatin Liyana for the information.. i appriciate it

    ReplyDelete
  76. thanx 4 da information Fatin... ^__^

    ReplyDelete
  77. thanx 4 da information..Fatin! suke sngat... ^___^

    ReplyDelete
  78. saya minum shake herbalife utk dpt nutrisi sihat setiap hari...hohoho

    ReplyDelete
  79. ada satu lagi piramid skim cepat kayap..

    ReplyDelete
  80. Assalamualaikum

    terima kasih kerana berkongsi. awk ni tak kedekut ilmu.

    ReplyDelete
  81. Tips mkn myplate is good.Klu amalkn sure healthy.Dh diet almost 2 thn tk mkn mlm especially yg brt2.Bykkn mnm air kosong dn exercise nntikn awet muda.Rimas tgk ramai org obesiti wktu dinihari pn sentap.Praktis yg di atas sure bdn slim dn maintain.

    ReplyDelete
  82. Bgusnye..tp, aq mule2 je smangat.. hehee.. last2, ke laut jgk.. ;D

    ReplyDelete
  83. nabi s.a.w mengatakan perut adalah tempat punca segala penyakit. perut hendaklah diisi dgn 1/3makanan, 1/3 minuman dan 1/3 pernafasan. Berhenti makan sebelum kenyang.

    Dan amalkan berpuasa sunat setiap hari ISNIN dan KHAMIS. Insyaallah dpt mengawal badan dari terlalu gemuk.

    ReplyDelete
  84. Oh, nice tips! Thank you so much for sharing. Should start my healthy diet now! I saw you on MHI with Daiyan Trisha earlier, tapi baru berkesempatan nak baca your blog. Harap tak marah sebab lambat sangat buka your blog. Hehe. Btw, kalau berkesempatan, jomlah jalan2 kat blog I. http://hirzifauzan.blogspot.com Have nice days ahead! :)

    ReplyDelete
  85. salam dear....confius sgt teNTANG minyak sawit..lemak tepu ataw tidak? jika tidak....bagaimana pula ia dikatakan lemak tepu.....sedangkan ia terhasil dr tumbuh2 tumbuhan.

    ReplyDelete
  86. tidak cik, amerika bukan totally kapio laknat.. ade gak yg muslim dok sane, dan ada pendakwah dikalangan warga amerika.. yang laknat tu sistem pentadbiran amerika la ni yg banyak dimonopoli oleh golongan yahudi zionist dan terjadilah sistem pentadbiran luar negara amerikano yg suka-suka mengacau bilaukan hidup penduduk dunia especially negara muslim.. pandangan ambo lah. Sekian

    ReplyDelete
  87. Err. tu piramid makanan lama tu. Kat USA obama dah pinda piramid makanan baru dah. Tp still, sape ikut piramid makanan, berlapar le mereka.

    ReplyDelete
  88. hi kak..sy blogger baru..sy suka sangat dengan blog akak...

    ReplyDelete
  89. Makan time lapar...berhenti sebelum kenyang...itu cara terbaik...

    ReplyDelete
  90. thanks for the great info...

    ReplyDelete
  91. sangat setuju bab berhenti sebelum kenyang. Ramai yang belasah aje sampai terlebih kenyang..

    ReplyDelete
  92. Terima kasih dengan info piramid makanan.Info lebih ringkas dan mudah difahami.

    ReplyDelete
  93. personally myplate lebih mudah nak pakai..sebab ukur makanan berdasarkan apa kat depan mata..i.e dlm pinggan. nak sukat dengan piramid segala..renyah k

    sedikit perkongsian tentang teknik bakar lemak semulajadi dengan lecithin soya, alfalfa & omega 3 di blog saya

    http://mamasyafi.wordpress.com/2013/08/22/bila-lecithin-dan-alfalfa-bergabung/

    ReplyDelete
  94. Berhenti sebelum kenyang...mmg sgt suka statement tu...
    TQ for the info...sgt berguna...
    kalau senang2 singgahla ke blog sy www.acuonlineshop.blogspot.com

    ReplyDelete
  95. Masalah kita ialah, sensor kenyang dah tak betul. Kalau makan lambat rasa kenyang, dan baru je makan kejap je rasa lapar balik.

    ReplyDelete
  96. wah..bestnya..lps nie blh la ikut myplate utk diet yg sihat :)

    tq for the tips...

    ReplyDelete

Do you like my entry? Comment if you have any idea to share!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...