Tuesday, January 11, 2011

Tips : Perkara Yang Korang Patut Amik Tahu Kalau Nak Pakai Braces :)

Assalamualaikum


Setiap hari bila aku bukak formspring jer mesti nampak soklan pasal braces. Semua soalan lebih kurang sama. 'Sakit tak pakai braces? Kena cabut gigi tak? Orang Malaysia kita ni ada satu fobia yang amat ketara. Iaitu fobia pergi klinik gigi atau jumpa dentist. Selagi gigi tak goyang, selagi dapat tolerate sakit gigi, selagi tu kental tak nak jejak klinik gigi. Jadi disebabkan kekentalan yang tidak berbelah bahagi ni, maka rakyat malaysia macam kurang exposure sikit pasal oral hygiene.


Ahh persyaiton kan semua tu. Janji hari ni aku nak share pengalaman aku dengan korang tentang liku-liku kehidupan seorang gadis bergigi besi ;) Aku taknak cerita pasal scientific fact. Yang tu korang boleh google sendiri. Aku nak cite pengalaman. Pengalaman tak boleh dijual beli lu tau tak. Pengalaman pon tak boleh diwarisi dari seorang ayah yang bertaqwa. Eceh asal macam pernah dengar je ayat tu. Tampar nak? Ah sembang lebat tak guna, jom baca pengalaman aku yang precious ni. (geli? aku pon!)



  
Fatin Liyana! Sudah memakai braces selama 1 tahun setengah namun gembira & berhati girang. Pakai braces sebab ada gigi taring yang tak align (gambar kanan 2008). Sekarang sudah align (gambar kiri 2010). Warna braces (elastic band) kegemaran adalah pink/baby blue. Terasa macam baby-baby gituu ahaks!

SAKIT TAK PAKAI BRACES?
Kalau aku kata tak sakit. penipu. nampak sangat aku nak promote orang pakai braces haha! Sakit oi. Tapi mula-mula je la. Sakit dia tolerable. Kalau korang pakai braces, ada 4 jenis kesakitan yang korang bakal alami. 

1. SAKIT BILA PAKAI SEPARATOR - separator ni adalah penjarak gigi. orthodontic akan letak separator kat in between gigi geraham korang yang kuat tu supaya gigi korang jarak-jarak sikit. Separator ni dipakai before orthodontic fix braces kat gigi korang. Kiranya rasa sakit tu sekali je. Tahap kesakitan adalah melampau sampai tak boleh nak makan apa-apa. Lama kesakitan : 3-5 hari

2. SAKIT SEBAB ADA ULCER - ulcer ataupon nama kampongnye mate ikan akan mula menumbuhi mucous membrane, justin bibir & lidah. Aku pernah cipta rekod 7 ulcer dalam satu masa. Tahap kesakitan adalah tahap tahap ayam jer kalau nak dibandingkan dengan kesakitan yang dialami ketika memakai separator. Kenapa boleh ada ulcer? Good question ladies & gentlemen. Sebab braces tu adalah besi yang dianggap foreign matter oleh cik mulut. Lagi satu, cik mulut menghadapi masalah adaptation yang menyebabkan brackett braces berlanggar-langgar dengan anatomy cik mulut anda. Lama kesakitan : 1minggu atau lebih bergantung kepada kehebatan cik mulut mengadaptasi

3. SAKIT SETIAP KALI FOLLOW UP SEBAB WIRE TERLALU KETAT - kesakitan ini akan datang menghampiri anda setiap kali anda balik dari follow up (sebulan sekali). Orthodontic akan ketatkan wire supaya gigi anda rapat. Tahap kesakitan bergantung kepada berapa ketat orthodontic tu bikin. Rasa sakit dia macam gigi nak luruh. Lama kesakitan : 1-2 hari.

4. SAKIT SEBAB CABUT GIGI - haa yang ni ramai orang cuak. cabut gigi memangla sakitkan sebab gigi tu sihat, utuh & cekal. Tapi apalah sangat cabut gigi sebatang dua untuk kecantikan yang abadi betol? Bagi aku semua ni bergantung kat kecekalan semangat kita. Kalau ko pikir sakit-sakit dah tentu arah la sakit. Cuba la sekali sekala korang pikir, alangkah indahnya cabut gigi, akan kucuba jadikannya satu hobi di waktu senggang. Kan? Aku dulu kena cabut 2 gigi. Geraham ok. Sebelum cabut gigi, kena 4 injection anestesia. Nasihat aku, 30 minit sebelum cabut gigi, telan pain killer & jangan tengok jarum. Yang penting, tabah bro!



MAHAL TAK BUAT BRACES?
Aku kurang tau pasal ini sebab aku buat kat indon. Tapi for sure, makan belanja yang banyak jugaklah. Member aku buat braces kat mesia, ade rm3.5k rm4.5k. Follow up pulak every month. rm100-rm200 setiap kali pergi. Tapi dia depends jugak orthodontic nak ganti apa, wire/brackett/band etc. Sekarang follow up aku every fortnight. Memang terasa mengalir a duit tu nak nak hospital tempat aku buat tu jauh. Duit minyak, tol semua tu kena amek kira. Kalau nak murah buat kat government. Waiting list 2-3 tahun. Tapi dorang focus more on budak sekolah.


SUSAH TAK NAK JAGA BILA PAKAI BRACES NI?
Tak susah. Yang penting follow up jangan miss ok. Follow up tu penting untuk determine progression gigi. Anyway, sebab pakai braces, jadi aku pakai 2 jenis tooth brush. 1 yang khas untuk braces (boleh cari kat guardian/watson) & 1 lagi interdental. Sebab pakai braces, makanan senang terlekat kat brackett, so it is advisable untuk beli interdental toothbrush supaya senang nak remove plaque. Aku kalau gosok gigi lama kot. 10 minit jugaklah. Lepas tu terus rasa penat, malas nak mandi LMAO. Oh ya, aku pergi mana-mana mesti bawak mineral water. You dont want that broccoli to stuck on your brackett dont you?



SEGAN TAK PAKAI BRACES?
Bangga. Asal nak segan? Eh jap jap pernah jugak segan masa cabut gigi tu kan. Gigi gongak wakakaka. Sebelum buat presentation siap buat disclaimer kat rakan sekelas, bagitau yang gigi aku gongak, kalau nak gelakkan silalah -__-. Tapi bila gigi dah mula teratur, thats the sweetest thing ever baby. Memang la aku nak senyum sampai telinga. The thing is, bila korang pakai braces, orang akan pandang korang like korang ni alien. Korang kena cekal & build up your confidence level. Dorang pandang tu bukan sebab korang nampak bodoh atau buruk. Tapi its just that, braces tu jarang orang pakai & people tend to stare & menghayati keunikan braces itself LOL ! 

- - - - - - - - - - - - - - - -

Ini saja pengalaman yang aku boleh share for the time being. Hari jumaat ni aku nak pegi follow up. Macam biasa I am terribly indecisive in choosing the color of my elastic band. Lepas tu mintak tolong doctor pilihkan haha. 'Doc kalo pake pink, sama warna apa ajah ya yang cocok?' Kikiki favourite dialog aku. Aku baru perasaan, setiap kali tuka warna, mesti warna pink kekal. Be it pink-blue/ pink-green /pink-red. Boleh tahan gurlish jugak aku ni ek? HaHa!

Harap dapat membantu korang sedikit sebanyak ;) Sorry kalao terover, sejak kawan dengan cikepal asek terover jer. Hahaha takdelah men2 jerrr. Anyway, bagi aku pakai braces takdelah teruk mana pon. Takdelah sakit sangat. Sakit kejap je lepas tu okdah. Macam sekarang ni, memang aku dah tak rasa sakit langsung. Ulcer pon dah lama takde. Mungkin 6 bulan yang pertama je kot rasa uncomfortable lepas tu korang rasa selesa sampai rasa sayang nak bukak! So pada sapa yang nak berbraces tu, sila teruskan niat anda! Akhir kata, yang baik datang dari Allah & yang buruk itu datang dari saya sendri. Take care!


Latest : Elastic band warna Pink/Orange. Click for a larger resolution. Uaii gigi datin ko kemain putih lagi, boleh masuk iklan Darlie hehe.


Thank you for reading this entry !

306 comments:

1 – 200 of 306   Newer›   Newest»
░♥si lampu neon♥░ said...

first !

CiK PuaN NeTTY said...

hari tu nampak datin kua tb la..die kwn pd contestant dewi remaja kan kan kan?hehe.

nway,nak pakai gak..tapik takoootttt..huhu

mcjust.lol said...

nak pakai braces tapi rasa macam dah terlambat sebab dh tak jadi budak sekolah. :(

░♥si lampu neon♥░ said...

AKU RASA ENTRI KO NI LENGKAP DAN BOLEH JADI PANDUANG SESAPA NAK GUNA BRACES NANTI HAHAH..DULU 2 MASA KECIK2 AKU TERINGIN NAK PAKAI BRACES SEBAB KAKAK AND BRO AKU PAKAI..TAPI DEKAT 5 DOCTOR AKU PEGI SEMUA KATA GG AKU MENAWAN GITU HEHEHE..TAK DAPAT LA PAKAI BRACES =P TETTTTT


ENTRI MANTAP & MELETOZZ :
# RAKAM VIDEO PEREMPUAN KENCING#
# HAPUSKAN RASA BENCI#
# PUSH UP BRA MOUSE PAD !#

little ain said...

nak pakai, nanti. tapi bab cabut gigi tu tak leh bla sebab gigi sihat yang nak dicabut tu. hadoii.

uMi KaLtHuM said...

umi pon one of the gadis2 yg bergg besi! hehehe and xlame ag nak bukak dh gg besi ni..rase syg lak ...haha

Munirah Bm said...

model braces ni,..=)

unta said...

sy pun pki braces dulu.setahun je.skunk pakai retainer dah.fatin bila nak bkk braces??

chyda said...

err...nak tnye, if gigi jarang2..klu nak pkai braces kne cabut gigi geraham gak ker?

zaira said...

i wore braces also! now my teeth is just perfect.

salam from Bangalore!

namasayazaira.blogspot.com

y u y u Z u l a i k h a said...

wuuarr.. baru ingat nak pakai.. saket la pulakk.. tak jadi la T_T

ardinihumaira said...

dni ada rasa nak pakai gak ni :)

pssst... gg datin soes putih aww.. gg dni kes minum kopi kurang putih la hehe

Farah Abd Halim said...

just in time! i bru nk decide nk pkai braces, now u dah cite sume i boleh prepare kn diri :D

sayalah shelly said...

kak atin..!!
readers counter 338 tuh!!
ada kat fanpage!!

fathia elmira said...

takot plak bc yg part kesakitan pakai braces tu tp still tringin nk pakai braces ni..sbb ade gigi taring yg x tratur...:( skrg tngh survey klinik..hu3

NHazirah said...

agree dgn suma point kt atas, sebab aku ex-awek braces bahaha.and buat kt mesia mhl, aku kena $7000+ altogether. skrg pkai retainer for 2 years plak. mmg bes pkai, sebab boleh kurus time sakit susah nk mkn lps follow up, pastu cm bangga dgn diri sndiri sbb jd extra hygiene dlm bab2 gsok gg ni, kan? pe2 pun, goodluck..looking forward to see once u have remove ur brackets. xoxo

tehateha said...

fatin...post la pic b4 pkai braces n trg2 nmpk gigi taring 2....hehe....nk tengoksss....

Pendekar Berkuda said...

memang penerangan yang sangat membantu dan penuh ilmu.. tabik spring untuk cik adik fatin~!

Pendekar Berkuda di rumah baru yang masih buruk...Haha~!

Mr. Swift said...
This comment has been removed by the author.
Betty Latif @ BL said...

saye2!!pandang cni aten!!hahhaha..(loser -___-")..nk tny,pki braces ble ubh bentuk muka ke??

Eyra. said...

nak sangat pakai braces since gigi tak teratur tapi ekonomi tak mengizinkan, sob³

Zaza said...

saye kat england pakai braces FREE je. MUHAHAHA

Fiefy said...

mcm best la pkai braces ni..
tp.. ermmmm~ tkt jgk la ! hee.

EMIMARDHIAH said...

kak aten, tunjuk la gambar gigi before berbraces.
hikhikhik ;D

Nurul Syuhada Bt Hasri said...

nak wat ar nanti..huhu...tenkiu 4 a very da 'precious' experience sharing!
cme rewind balek bab price boley?

CIK CIRA said...

banyaknye perkataan sakit..huhu

pu3mas89 said...

fatin, mas stuju sgt kat u. mas pun pakai braces jugak ! yeahhh give me 10 ok !

eh eh, sakit kan kalau balek dari follow up, besi kene ketat kot ! mane x sakit kan? hmm jus kite je tau mcm mane rasa nye kan fatin! kadang2 nak ckp n bukak mulut pun takoot ! tapi xpe.. kate nak cantek kan so kene la HARUNGI ... kan?

fatin. u comel la ! ngee sempat !

Anonymous said...

planning to have braces thought..right post at a right time..hoho..btw thanks...;)

WunnyNiwaa said...

teringin nak pakai braces, sebab ada gigi tak align kat tepi depan. tp still survey lagi pengalaman orang heheh :P

nerves said...

tp tak bes nnt da bukak kene pakai retainer..
dan kene cekal dan rajin an maintain..
4eva..
huhu..kalau tak
relaps
=)

uMi KaLtHuM said...

chyda : gigi geraham doc xkan cabot...

momochan said...

ok lpas ni nak wat colour campur2 lak.HEHEHE ohhhlalala pki seperator memang teramat sakit!

tak leh rasa kenikmatan makanan.HAHA

aisya Nur ilham said...

salam..
syukurlah gigi kite ni tersusun cantek je..kalu tak, msti kiter pk bertahun2 tuk pai braces..heheh

nice entry kak fatin!

aisya Nur ilham said...

salam..
syukurlah gigi kite ni tersusun cantek je..kalu tak, msti kiter pk bertahun2 tuk pai braces..heheh

nice entry kak fatin!

cokelathati said...

i wear braces too
and i am super duper love my braces!

utk pngetahuan sume..
mane saket cabut gg geraham tu
jgn physco diri sndiri
always motivate yourself people :)

"Beauty is Pain :) "
hehe..peas peas kacang peas...

Halusinasi said...

wah...ske entri ni fatin...
kebetulan sekarang ni memang tgh kumpul duit untuk wat braces
walaupun takot, terpaksa gak wat sbb gg atas dn bawah tak teratur...btw, kalau mcm sy ni gigi arnab d bahagian dpn, akan nmpak pelik lps braces ni?

Fatin Liyana said...

glad that i can help :)

pakai braces boleh mengubah bentuk muke. hehe bentuk muke kte berubah kottt ;)

kte xtau lg bukak bile. in 6 mo time kot hehe

masshie mastura said...

alaaaaa nk jugak pki braces kt indon. hehe.

:: s c h a | VAMP :: said...

bg sha , comel je spe yg pkai braces ! :D sbb kwn sha pkai ! ;) oh ! sha nak taw tips2 pkai lens and sakit tak nak pkai and buka ? sha lama dah nak pkai . tp..... takod ahh . cm sakit jeee T^T plesssss tell me :'( cun je tgk sape pkai !

FARISUKIMI said...

best entry ni...!

KITE same...! I am Braces BOY..
dh 3 tahun pakai..
lame kn..?
mule2 tkot tapi ble dh lme xrase pe2 pn,rase cm xnk bukak pn de,
tapi ble pkir balik xkn smpai tua nk pkai kn..

hu2.. =)

A I N A said...

kak atin.kte pakai braces gak.haha.part alien tu mmg sgt btol.sume yg kak atin cte tu sgt2 fakta!LOL

sakinah88 said...

seyes,,,,sangat suka owg yang pakai braces..it look unique n i loikee gitu.....comey2....hihi...

fieza said...

yup2..setuju ng kak fatin..fieza pon pakai..cabot gg 2 mne ade saket kn...cume kne cucuk 2 pedih..2 je pon..

eyh..ade eh berus gg tok yg pakai braces?..jename ape?..fieza pakai berus gigi budak2 je pon..kalo pkai yg besa pnye..sentap mcm nk tcbot..wuwuw

the killers said...

ala..sy suke gigi taring..ala..tp seriyes, gamba 2008 tu xkenal.. hahaha.. mcm org lain.. bentuk muka berubah.

/Dayah/nurul/dayak said...

people tend to stare & nice braces haha. saya pemakai braces dah sejk 5thn masa kat skolah dan buat sparuh jln,tapi skarang mcm dah xcenter je gigi. nk salahkn sapa ea tak follow up :P
mmg mahal braces tp nk cantik kn gigi sy tanak jongang tanak fikir pjg, tp first time pakai time f1 menangis... haha, dr siap pujuk tamao nangis, sikejap saja. tada. gigi besi mmg memoriable ;) take care of your teeth ok.

eh lama btul you gosok gigi 10min~pjg gile komen~huhu, nice entry pengalaman

Najah.Iylia said...

haha gigi kamu makin berkilau camni. ni i kne jaga gigi i ni. haha byk la ko gigi aku putih, nan ado !:D mwah ! tqsm fr the info :D

fAdiciSm said...

same here..
da terdeveloped bwk mineral water ke mane2 aje sejak pki braces...
hehehh..;)

Syafiq Rosli said...

huhu..nice info yeah..:)

Cik Miera Aziz said...

Pakai braces pun still cantik! :)

BuLat i2 CirCLE said...

btl la sakit kn..lg2 low dawai die 2 ptus..aq pnh tgk mmbr aq kne cm 2..smpai b'darah molot t'cucuk dawai 2..

cik EPAL said...

fuihyoo ada nama aiii lah dalam entri ni kehkeh

dr h said...

salam fatin,

how's your exam?

yeah, it does change the face shape.
sedikit sebanyak.
that's why rasa sakit everytime doc ketatkan.

Atin said...

just the right time la entry fatin ni.
akak tgh 2-3 hr ni duk surf tenet pasal braces jerk.. survey kos. bnyk da klinik wat installment skrg.. so, xdela beban sgt kos tu..just nak tgk klinik mane yg tawarkan plg murah..hehe..thanks for sharing ur experience dear!

Anonymous said...

cute dowh...hehe (^_^)

Vann Halen said...

nice one fatin liyana :)

saya pon pakai braces jugakk . mula mula pakai memang malu gile nk bukak mulut & selalu kena ejekk . mase tuhh duk kat kampung- bese lahh budak budak kt kampung mane bese braces2 nihh so memang lahh kena ejek hari hari kann .

it really killed my confidence tapi bile saya pindah kat kawasan bandar , baru sedar yang braces tuhh UNIK & people x pandang 'jijik' pon org yang pakai braces nihh :) i love my braces lahh !

Anonymous said...

mcm len sgt gambar u b4 braces dgn pkai braces. braces mencantikkan u.

and mcm dah kurangkan jongang ek!

just kidding! =p

dypwachaa said...

braces ea?tgh pakai pon skang..mmg byk la pglmn..tertelan bnd warne warni kt braces pon penah..haha..tp an pkai brace ney dy ley ubah muke jd pjg..lau perasan try la tgk different pic b4 pakai n selepas..sape yg nk pakai..things b4 u pkai..huhu..:)

Si DauN CeRi said...

heee.. cekal sungguh dak atin pakai braces. kte punye gigi berlapis pastu cam tak tegak lurus taw. dr form 3 dah ckp kat ibu nak pki braces. tp lepas tu buat dek je, sbb rasa takut nak buat. sampai la skarang.. agak2 kalau umo da 20 dah terlambat ke nak pasang braces ek? :D

Zafira Zaki said...

i pun pakai braces. same experience with u. :)

niDa said...

orang kata gigi I dah cantik xyah pkai braces.... tapi daripada cte ni cuak la nk pkai... HAHA!

nasib baik org dah kate gg cantik.. trs x jadi..

tp ade jugak kan org yg gg die berlapis pastu nmpk cute je gg die cmtu....

iedchan said...

wah..nak pki braces gak...tapi lame la plak kan nak kene pakai.,,,huhu...tak thn..

Makbed said...

besh ahh , gigi taring tu nampak cam vampire kot.. kakakakakka

ueya megami said...

ish kalau semua orang takut nak jmpe doc gigi.alamatnye menganggur lah eden nnti ha..huhu =p

Anonymous said...

saye pun pena pakai braces. tapi dah buke december ritu. mase buke tu rase cm heaven gile la. senyum nampak gigi jee skrang bile tangkap gamba. hihihi

tp kne pakai retainer jugak lps tu -.-"

epol said...

walawei..mmg transformasi abis cik fatin nie..nway,braces skang dah macam trend kan?tp xpe janji cute ^___^

Laila said...

info yg sgt berguna ;)

nanie said...

now dah yakin untuk pakai braces :)

nur hidayah isa said...

asal aku takde kena cabut gigi ek..nasib baik...dengar cite memang le sakit gile...

fav kaler aku plak oren..tiap kali tukar mesti ada kaler oren..hehehe...

tah bila nk cabut..tak sabar rasanya..

Shag said...

Shawl last tu cantek! :D

siti iqamah said...

fatin.... aku konpius.... nape time skolah dulu aku xpasan pon gigi ko cam 2????? haha aku rase time 2 ok je kan???? haha..... (muke berkerot kerot sambil cube ingt)

zaliza said...

sy pnh pkai braces...mmg bangga pkai benda alah 2 sbb x sume org pki...so, rs cam diri nie spesel la..

Mardhihah said...

dulu kan kte pakai braces..sekarang ble dh bukak, pastu jarang pakai retainer so gigi dh jd macam asal..sob3..

kte pun ade bt dulu entry pasal braces..nak tgk bole la klik.. hehe..

http://berbelog.blogspot.com/2010/11/tiada-yang-lebih-cool-dari-memakai.html

Nabilah said...

thanx kak fatin for the info~ :D

Bie Cimbelang :D said...

rase cam nak pakai tapi susah la pulak sebab xde kat malaysia nanti T.T dental kat tempat lain mahal

tyrachan said...

saye pon pake braces juge..best je..laen dr org laen..
ngeeee~

azureEn said...

suke tgk orang pakai braces! err tgk braces dye la. bukan muke dye. ki3 =P

sbb macam syok je. kalau warna2 cantek btol ^^

Badboy91 said...

nice tips and information. love it fatin~
nice smile and its worthy!!

Anonymous said...

dulu sy teringin nk pakai braces tp bila sy tgok vid ni sy rs mungkin apa yg ada tu pun dah cukup la.sy cuma nk kongsi.maaf andai saya tersalah menempel di sini.tp sebab sy dah tahu jd sy pun share lah dii sini.renung-renungkan dan selamat beramal :)

http://www.youtube.com/watch?v=5ZgfCgRUBt0&playnext=1&list=PLBEFB59FCC9FD4DA5&index=6

eqacashperlala said...

yes!
tima pasang separator tu lah paling seksa bagi saya
lama juga tak boleh makan

tapi overall, pakai braces okeh je
and tak leceh laaa

saya buat kat kerajaan je
murah gile
tapi nak tunggu tu lama lah

:)

Qila Azali said...

kak qila time pakai braces dulu pon ada 7 ulcer jugak. haha. terseksa sgt. masa pakai separator makan roti pon rasa mcm kunyah batu. T_T

cimOt said...

ohoooo..akak si gigi besi!!!!

Nasuha Salleh said...

agk ngeri ye. @.@

Entry Baru : Untuk Bibir Tampak Merah Menawan

Penjenayah Sekolah said...

Baru je planning nak pakai braces, tak sangka dapat advice free oleh bakal doctor kat sini :) Thanks eh !

Tuan Penasihat said...

teringin jugak nak pakai, tapi gigi macam dah tak berapa nak ada dah.
pakai kat gigi palsu jelah.

Anonymous said...

u nie bajet kan? urgggghh, and i penah jumpe u, bapak sombongggg! model kononnnnnnnn, blah lah

pearl jade said...

adik doktor fatin, thanx ya 4 d info..
akk pn terasa gak nk pakai sbb gg depan terjojol 1.hehe
tapi kan dik,jgn mrh kalau akk tny ya..akk xdpt nk bce penuh entri adik doktor fatin sbb ade iklan kat tepi kiri ni..akk xtau kalau pc akk je yg problem tp sgt syg sbb x dpt baca penuh.mcm akk kena teka apa yg adik doktor fatin tulis.maybe iklan 2 sgt berminat dgn adik doktor fatin.2 yg dia duk situ.tapi kalau adik doktor fatin xleh nak wat pape,its ok.hehe..akk akan cuba menterjemahkan apa adik doktor fatin tulis.hehe..adik doktor fatin jgn marah ya apa yg akk ckp ni..
doa2 kan la akk ya dpt pakai braces.sbb mahal sgt.huhu..

pearl jade said...

ok akk malu..haha
td akk tekan x die termasuk dkat iklan 2...ok,tutup muka sbb malu sgt..haha
dah boleh bce dahhh..hehehehe

TiMmiE said...

thanx a bunch!
esp. utk part telan painkiller tu.
xsabar nk pakai braces. ^^

papaYA said...

Saya dulu cabut 4 gigi geraham kecil.. Sekali cabut, 2 biji..

Tahun 2004 buat kat David Orthodontic di bangunan Angkasa, berhadapan KLCC. Mase tu, 1st time datang, consultation, buat xray semua kos dalam RM170. Kalau setuju buat kat situ, kene bayar lump sum, RM1500. Kemudian, datang follow-up setiap bulan, perlu bayar RM200 setiap follow-up, maksima sehingga RM3000 sahaja. Kalau selepas 15 follow-ups, perlu datang lagi, tiada bayaran dikenakan..

Selepas 6 tahun, tak tahu sekarang berapa charges dia. Tapi sangat suka pergi sana, tempat dia best, music yang mendamaikan, majalah2 yang up-to-date, doctor yang sangat baik dan peramah..

Tapi, saya menasihatkan sesiapa yang nak buat braces ini dibuat awal sebelum gigi geraham bongsu tumbuh atau selepas tumbuh. Sebab saya buat masa gigi geraham bongsu saya sedang giat tumbuh, gigi bongsu tu yang mengambil ruang gigi yang dicabut. Maka sekarang, gigi saya tiada lagi taring terkeluar, tapi gigi tu takla masuk ke dalam sangat.. Macam jongang sikit..

Mia Iskandar said...

hi atin, i'm new to blogging..tp suke sgt bace n tgk atik..neway u still cantek time pki braces. :-p

ecah said...

nice sharing dear..

Anonymous said...

bukan berdosa ke pakai braces kalau just untuk nak cantik je...mengubah ciptaan Allah...bersyukurla ade gg 2..waallahualam...

bay said...

siyes beb.......gigi datin putih berseri..ni kali ke 2 ak tya ni, DATIN ADA BLOG X ??

hamba Allah yg bersyukur said...

bukan berdosa ke pakai braces kalau just untuk nak cantik je...mengubah ciptaan Allah...bersyukurla ade gg 2..waallahualam...

natalie hudson said...

you look much prettier with ur fang unaligned. Err, I mean, the way you looked back then, more natural, ayu, modest, innocent.

O'gosh said...

beauty is pain....

iNa said...

gud info...
tq.. :)

JIVEBUMZ said...

kiut jer cik fatin pakai braces!

akak link ur blog k

Biela Sapine said...

Braces dah macam trend pulak sekarang. Tapi lawa sangat pada si pemakai.

cena_sarina said...

fatin pakai braces pun still cantik..=)

aiennarazak said...

pakai braces comel....tol x atin oii!!

man yusoef said...

hoho...dulu agak klaka tengok org pakai braces..tapi skrg ni, merasakan org yg pakai braces itu sgt comel!!..haha..bukan seperti oreo yg melekat digigi.loL!!..haha

kebetulan wat entry pasal doktor gigi..haha

http://manyusoef.blogspot.com/2011/01/sape-takut-doktor-gigi-masa-kecik.html

Nur-Za Marlyana Mohd Kamal said...

zama pun pakai braces jugak ! same la fikiran kite about pengalaman pakai braces. hee

bRaiN fReEzE said...

Fatin, mana nk carik interdental toothbrush??

nora said...

oh tidak! kenapakah begitu mahal T_T

fz said...

mahal lah braces ni..-.-"

NOOR FATIN said...

smpi skrg takot nak pakai braces. biar je la gigi mcm ni..hehe

Anonymous said...

sy pun pkai..wat kat ampang...murah..altogether pakai braces je rm3k...xtermasuk scan + cabut gigi...tmpat laen rm4.5k ke ats.kat kl jgn tnye la.dah survey...sume rm5-6k ke ats...deposit pun nak2 kne ada rm1k..kat tmpat sy deposit rm300.bal bayar instalment.tetiap bulan bayar depnds kat korang la.rm100 pun boley..hihihi.boley tukar warna..1st pakai pink.2nd pakai pink n blue ( campur2) , 3rd pakai purle...this month..hmm nak campur warna jgk...best.hehe

Anonymous said...

pakai braces tuk kesihatan..pd pendapat sy xsalah...sbb???..serius sy ckp... dulu gigi sy berterabur...bila nak mkn keras2 pun xboleh gigit.susah.nak mkn epal ke nak gosok gigi ke.slalu kuar darah...pastu sy decided pakai braces,alhamdulillah...ble sy gosok gigi,dah xkuar darah lagi...sy rase syukur sgt...:), thn lepas bulan 10 pakai...xsampai 3 bulan dah nampak perubahan..sy yg kasi komen td tu...g kat ampang.hihi..klinik dokter zarin.

papaYA said...

Semuanya bergantung kepada niat..
Saya pakai braces sebab kesihatan.. Gigi taring dah berlapis dengan gigi kacip.. Nak gosok gigi pun susah.. Kakak saya doktor gigi, dia yang nasihat supaya saya buat kerana akan ada masalah lain di kemudian hari..

Dan kerana gigi taring tu, banyak kali mulut dalam saya tersangkut kat gigi tu dan menyebabkan ulcer..

zaty luvlianncezzz said...

nk cantek pnya psl sakit pn xkesah..

xsbr nk wat braces taw

tenx gtaw sume nie

Rina said...

Huh, kalau mcm ni punya seksa mmg i tak nak pakai braces..tp naseb gigi i ok walaupun tak cantik sgt..cumanya i teringin nak betulkan mata..hehe..rabun ma..nak buat lasik cam mahal jerr..

uMie_cHan said...

da jd trend plak braces ni....

Fatin Liyana said...

takdelah sakit. ok jerrrr hehe..

btol2 sy stuju. kalo gg tak align, nnti induce plaque formation. nak gosok gg pon susah. lame2 gigi jd xkuat & rosak. so why not we find the solution kan?
pakai braces is not lyk u pakai botox. botox dah tntu arah utk kecntikan. but braces lebih kpd utk mnjaga oral hygiene. jgn la kte asek2 nak guna agama utk mnguatkan hujah ble kte xpuas hati thdp sesuatu. nothing is absolute. hey no offend tau! thanks for the advice ;)

kat sni pon sempat gak anon nak serang aku ek? big L. pergilah cari kehidupan wahai anon.

AMIRA ATIYA MYRA_ZOE said...

sy pon pakai braces. tp sy cabut lg banyak. 4 tau :)





http://amirazoe155.blogspot.com/2011/01/info-tentang-pendakap-gigi.html

zaliza said...

nk tnya, 1st pic 2 yg posing siap ngan camera nikon..tu model pe ek? nk bl arr..

l.a.d.y.b.o.s.s said...

hye fatin..kte pn penah wt entry psl braces nih..but lbey kpd pertanyaan laa..so,kire mcm entry kamu ni da mnjawab soklan kt entry kte la hehee...tp kn nk tnya jgk doc mmg akan cabut gg ke klo kte nk pkai braces ni??>.

btw tQ for da info :)

Anonymous said...

assalamualaikum, i lari tajuk hehe. u tau resepi utk cream sauce spagti? i ade tgk kat google, tp mcm xsure. klau u boleh kongsi ke resepi yg u gne?

Ms.Khayra said...

hye fatin. for those yg ade symptoms TMJ.. advisable x tuk pki braces?..huu

atiqah jaya said...

for me , kakak nampak lagi cantek yg asal . sbb tiap kali kita ckp nak pkai braces mummy kita msti ckp "tu yg pemanisnya . tak pyh pkai" . tapi kakak da pkai braces nmpk cantek jugaak . ;))

mardhia yusof said...

fatiin..

dlu sis pun pakai braces..
lamaaa sngat tunggu sbb dulu masuk dlm waiting list-gomen..kira pakai dengan hosp gomen masa 2004(5 thun tunggu dlm waiting list since form 1 smpai f5)..but then,(dulu) doc ortodontik kurang kat trg+further studies kat kl, sis pun join private..

masa kat trg,lepas spm(baru sthn pakai), setahun tak gi follow up, sume lari balek..bila dah join dgn private, ok la..doc tuh consult balek,ketatkn everymonth, bukak braces masa 2008..then pakai fixed retainer,tapi mcm dah lari balek..hurmm..yg pelik kan..bila sis call private clinic tuh, "retainer ni tak yah bukak ker?"
dia jawab.."tak..biar jer smpai tertanggal sndiri."
hahahahaha..skrg, da loose..tunggu masa tanggal sndiri..lol.

p/s:pic kat comment ni masa mula2 bukak braces(back to 2008).adeh.rindu zaman braces.

ShArEnA.... said...

salam..
ade sesape yg ley tolong sy bg alamat klinik yg wat braces murah2..!?
sy teringin sngt nk pakai..
tp......
x brape mampu kalo mahal sngt2..
huhu.. tulun ye... =)

AIDA SYAMIMI AZHAR ♥ said...

oh hye fatin liyana.
im wearing the thing and it has been 9months since i have it on :p
well, i hate the fact that i have to take the thing out soon :(
HAHA, i feel like i don't wanna buang the braces. hihi, hbu ?

nurdinihusnina said...

kak fatin,dini pn pkai braces jgk.,kta geng.,hehe

me.myself.i. said...

http://ithinkiknowme.blogspot.com/2011/01/terok-sgt-ke-gigi-aku-ni.html,, gigi sy teruk sgt ke?? rase2 kene pakai braces x??? x pakai mcm rongak plak,, pakai kang sakit

Anonymous said...

saya pemakai braces jgk ! :D dah hampir 10 bulan pakai . Alhamdulillah byk perubahan dh dekat gigi nie . dulu gg jarang2 sgt taw . pastu cam jongang . now syukur gigi dh hmpir semua tersusun rapat & jongang pun dh gone !

pakai braces jgk bwt sy jd lebih confidence ! idk why , but mmg lebih confidence , sbb kita rasa diri kita lebih special berbanding org lain . tehee . lgipun bila senyum , nampak colourful je mulut kite dgn warna2 braces tu ! tehee . org yg ejek tu ada ? tade kannn :P

so tak pyh takut , teruskan niat klaw ada rasa nk pakai braces :)
salam

{ finieViolet} said...

fatin..

just nk tanya memandangkan fatin bakal doktor kan.. kalo perempuan pregnant ada risiko tak pakai braces?

pastu..kalo kita bayar cash pembyaran buat braces ni..tiap2 bulan pegi follow up tu pun kena bayar gak ke?

░♥si lampu neon♥░ said...

yo fl = ) busy ker wehh update laa selalu hehehe..leh aku terjah


ENTRI MANTAP & MELETOZZ :
# ORANG YANG SUKA GUNA CAPSLOCK#
# VIDEO THE BACHELORETTE BERCINTA & BREAK UP#
# RAKAM VIDEO PEREMPUAN KENCING#
# CAWAN AJAIB UNTUK PEREMPUAN SAHAJA#

ahmad endo said...

doc...suma yang aku nak cakap suma orang2 yang d atas ni dah cakap....hehehe...nak puji2 pun suma yang d atas ni kaw2.....hehehe

hana said...

( sy hana )- kalo ade sape nak wat braces,bole g kat ampang,klinik doktor zarin ( promote cikit..hehe) tp kne kol n wat appointment dulu... ni no die 0342972644, address NO 45-1,Jalan Bunga Tanjung 9C, Taman Putra,Ampang 68000,selangor.

Anonymous said...

waahh,,pnduan yg sgt brguna ni..my sis ajk pkai braces thn ni tp tu la rmai ckp skt..bce pnduan cik atin bg ni pn cam ngeri gak ni nk pkai..hehe..kte same kes la,,ada taring..haha..msti klau taring lg skt kan??huhu

miss cleopatra said...

pergh..ghase takot lak nak pakai..keke.but pretty is pain rite..keke.

mogobja said...

wear them n im happy :D

Ali ridha said...

mak aku kata tak tak susah sangat....buat je sendiri...tak keluar sesen pun....jimat duit belanja...

Facebook bakal ditutup kerana tekanan kerja

Wan Gerrard said...

hmm pakai braces best..gigi rata macam saya =P

Anonymous said...

adeh anon..men cakap je eh..hukum pakai braces, berlambak kat internet ni..memandai je cakap..

oh ya fatin, saya pun dulu pakai braces. ibu saya keje hospital, so buat dgn gov la. u know what, i pakai braces for free! hehe..ok, bagi sape2 tak tahu, bayaran utk pakai braces kat gov hanya rm500 sahaja (tak pasti sekarang harga sama atau lain). bapa saya pun keje gov, so, utk payment just tunjuk guarantee letter. sbb tu tak payah bayar pape. rasanya ni valid utk yg masih bersekolah je..18 taun ke bawah.

dokter kate gg i cntik. i just jongang cket je. tapi tak pasan sgt pun..yg lain, gg teratur n sihat. mule2 doktor tak nak buat, tapi dpt doktor chinese, dia teruskan je buat gg utk i. tapi i langsung tak payah cabut gg yang 4batang tu..huii nasib bek..ai pakai yg perenggang gg..kawan2 i tegur mcm rugby player..huhu..then, baru pakai braces..pas pakai braces n retainer, gg i tak cntik lg sbb i degil tak nak ikut ckp doktor..makan pakai bedal je. so, dokter i mcm majuk, i pun da tak hingin nak pakai..i pun bukak la..overall, i pakai dlm 2 taun cm tu je=)
panjang giler komen kan?hahaha

ULtradya said...

still to too preety with braces...heheheeh

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

salam kenal dari kakD...folo sini jg..11143 fuuuyooo...ramai tu...
nanti2 senang singgah la blog kakD ye...

myra sabdin said...

Kalau takpayah cabut gigi boleh tak ??Heehe . Tak brani lahh .

~Fara Khalid~ said...

fatin!!! luv ur blog! huhuhu...

a'da syuhaida said...

for me, pakai SEPARATOR paling saket ok..siyes gile nak makan ape pon xboleh. wearing braces & follow up pon tak sesakit pakai separato tuh.. hadoi..nasib baik la i pakai separator masa bulan puasa, so taklah fikir pasal nak makan sgt =))

Cma Shiema said...

singgah cni...cma polo skali..salam kenal FL..

Braces??nk pkai tp tang sakit belum brsedia lg...huhu..ggi taring senget ckit..xtau la bila nk bwat..

Anonymous said...

hi doc..sy skt la..ati sy cam jth jer..jth cinta kt doc kot..hehehe

Amar Amirah said...

rawatan braces ni sebenarnya tak kekal, KALAU tak jaga betul-betul masa retention phase nanti gigi yang rotate/salah tempat boleh relaps balik. Ramai yang pakai braces lepas tu gigi jadi berterabur balik sebab tak pakai retainer betul2. end up kena pakai lagi skali, buang duit

-_____-"

lagi satu, saya rasa anon kat atas tu bukan nak SERANG fatin. dia just cakap pendapat dia je. Mungkin pendapat dia salah, jadi fatin dah betulkan. Tak semua pendapat yang tak sehaluan dengan kita tu 'menyerang' nama dia. huhu.

just my 2 cents.

NA said...

amar amirah: fatin bukannya kata anon yang bagi pendapat tu yang serang dia. it's the other anon. read carefully okay :)


btw, I'm none of the above anon okay. hehe :D

Mama Kembar 3 said...

pernah jugak tringin nak pakai braces utk betul kan 'gigi arnab' nih, tp bila pk kan sakit, terus tak jadi. sampai skarang dah tua pun gigi arnab tak repair lagik huhuhu

Anonymous said...

Fatin, gambar hang tak pakai braces tu lebih natural and sedap mata memandang. :D

iamfareezyusoff said...

thanks for sharing ;)

Anonymous said...

sy pon nk pakai braces:) now 4 gigi dah dicabut

Anonymous said...

hi fatin....

selalu tmpg baca jew blog ni, tp kali ni nak comment sbb sy pemakai braces juaa.....dah 2 thn setengah pki...problem gigi jarang2 dan gigi bawah kedepan than gigi atas..kes unik doc cakap...

baru bukak braces end of december last year..now wearing retainer...fyi, sy rasa moment bkk braces lah paling sakit giler sampai sy nangis2 n doc had to bg bius.felt like all my teeth nak gugur.haha..and yeah..u gonna miss em braces tu lah..sebab dah biasa.

chikova said...

trus xjadik nk pkai braces, seriauu cek bacoo,
hakhak~

Anonymous said...

Haha akak lagi comel masa tak pakai braces . sungguh !

Nailofarhazirah said...

aaaa...takut.. dah la bwu je jmpe dentist wt check up.. dentist tu tipu.. die kate tak caket pkai braces..

enemylover said...

hye fatin..kite pun nak jugak pakai braces but tatot la..hehehe..but still bersemangat nk gigi cantik cam anda tau..hehehe..n btw, look la my entry yang ni..http://measyouknowme.blogspot.com/2011/01/cerita-tentang-mereka-fatin-n-datin.html memg khas untuk awak n datinnnn (gaya fatin ckp kt video random),,hehehe...nti suh datin tgok sekali tau.. :)

Fatin Liyana said...

wah ramainye yg pkai braces! bgsnye :)

mcm perjumpaan blogger berbraces plak haha!
anyway interdental toothbrush boleh bli kat watson/guardian jgk.

amar amirah- sy rs awk slah paham. sy bukan ckp psl anon yg ckp psl agama tu, tp pasal anon yg kutuk sy 'bajett model blah laaa' :) i dont reject other's view anyway.

Anonymous said...

fatin2! kat taiwan ada hotel hello kitty msti u suka kan!!
eh lari topik entri lak hehehe

suhana said...

I am a member of SAYS.my where I actually get rewarded for my opinions. Would you join me? There are enough rewards to share with everyone.
click this link to find out more http://says.my/suha/invite

jom join fatin

Hanif Borhan said...

memang.mula2 pakai braces je macam derita sket. yg paling derita waktu makanlah kot.

anyway,cubalah tengok2 gigi adik2 kecik ampa. kalau lawa, Alhamdulillah. kalau tak, mungkin bley bawak p jumpa dentist, sebab 'malaligned' teeth ni lagi senang kalau di'prevent' dari usia muda lagi...
tapi,kesian plak lah kan kecik2 lagi dah nak kena tahan sakit dia...

Ain Atika said...

nak pakai jugak lah...i pon ada taring..kihkih...

nurayunni said...

comel kamo!!

Firdaus said...

nti nak pkai la..hee~

kathy jem said...

Kamu sngt comel..nice blog.. =)

izaty yusof said...

kita teringin nak pakai braces sbb kita pun ada taring gak. dah setahun tunggu giliran tapi tak dapat answer pun lagi sob3 TT_TT

wafa'a said...

details!
thumbs up!
haaa

Aveyy said...

http://www.facebook.com/video/video.php?v=1266823926131

see the last part and perhatikan betul betul ada scene of your blog..huhu

juliet. said...

i dah bukak braces n now pakai retainer. bila xpakai retainer gigi jarang balik. ishhh. rindu gilaa kot nak pakai besi tu. wuwuwuuuu

HafizRahman.com said...

pinjam jap entry fatin..buat reentry plus dah link ke sini =)


http://hazrilhafiz.blogspot.com/2011/01/tips-lengkap-bagi-anda-yang-ingin-pakai.html


tq =)

Aiman Ariffin said...

comel kot pakai braces!

Anonymous said...

hai cik liyana. lps ni bleh kongsi tips nk kurus plak. the things that u did to maintain your weight and also to lower you tendency to eat. how ah? thanks a zillion.

enemylover said...

hye..suke bace2 komen tentang braces ni..actually gigi sy tak berape teratur sangat..baik gigi atas, mahupun bawah,..so sape2 ade kaki klinik yang murah bile nak wat braces, leh la bagi contact number tau..yang murah cikit..hihihi.. :))

...Aku tEtAp Aku..... said...

huwaa...tktnye..huhu nk pkai gak tp smpai skrg xusha klnik lg..kt mne ek mrh..area ganu atau kl...spe tahu...

ruriko shin said...

bru terjumpa blog ni..

sy pun pakai braces jgk..10 bulan bulan pakai braces...
skng ni pakai retainer je waktu malam..tp kdng2 terlupa nak pakai..haha...

mmg sakit la pakai braces ni. tapi alhamdulillah mulut xd ulser..
mmg stiap kali follow up mesti sakit sbb makin ketat wire tu..

nak mkn roti cicah air pun sakit sgt2..so kene sbr la cket..tak lame pun..paling lama pun seminggu je skitnya.

ms cabut gigi xd la skt pun..sy kene cabut 4 btg gigi..seminggu sebatang..

braces ni sy buat rm4000..ni promotion tuk student..spe yg student tu dpt diskaun..sy buat kat klinik kat kota keminung...

Suraya said...

confius...
http://surayaartis.blogspot.com/2011/01/sue-ada-fb-x.html

Hafizi said...

comel nyaaaa cam korean

Pembawa_Wacana said...

Menyibuk si gadis-gadis bersembang...weeee~~~ hehe

Ili Naquiah Johari said...

thaks for the tips..! ;)

Cik Nani said...

sabr dan sabar tunggu update cerita baru.
hihihihi

Anonymous said...

mekap je cantik.. picca dulu2 xlawa gak.. huhu

Nana said...

saya pernah pakai braces. :D
dulu sakit mmg tayah cakap. tapi sekarang gigi dah lawa dah ;)

Nana said...

saya pernah pakai braces. :D
dulu sakit mmg tayah cakap. tapi sekarang gigi dah lawa dah ;)

LyNn Ribena said...

AHAH~ I like!!! almost PERFECT info..thanx FL! ~,^ Nice t0 knoe u..=)

hasrul hassan said...

Salam ...
Sekali lagi saya buat posting mengenai Fatin:

http://hasrulhassan.blogspot.com/2011/01/zaquan-adha-dan-ayu-raudah-bakal.html

Erkk harap dibolehkan guna gambar Fatin yer.

Cik Nursya said...

cantikla cik atin ni... x pakai braces pon stil cantik..

kek coklat said...

herm..thanx ya..
tetiba ase cam semangat ja nak pakai braces..:D

hatikukata said...

nak pkai gak.. 1 btg gigi depan pemalu, ia nyorok kt belakang ;p
2k?? ade x org nk sponser sy? hehe

ijan said...

Husband pun pakai braces. Plan nak pakai Inman aligner sebab selalu tak sempat nak buat appointment dengan orthodontist

The Pure-Blood Girl : Maisarah Azami said...

hye kak atin..just nk share ape yg ptot..sara pown pkai braces gark skarang..kene cabut 4 btg gg..2 atas, 2 bwah..masa mula2 mmg takowt..buat actually xda ape..doktor cabut 2x.. 2btg, 2btg..masa cabut yg first 2 tu, saket la jugak..tp doktor bg pain killer and sebelum cabut tu ade ubat pelali..memang xrasa..kalo org rasa sakit, makan aje pain killer..korg nk wat ape pas tu korg wat la..mmg xda rasa ape percaya la..pada sapa yg nk buat tu, nasihat sara, buat ajew..sebab bila kita cakap, bila kita senyum, org akan tgok gigi kita tau..so malu..kes sara ada 1 gg sebelah gg depan 2 btg tu, die masuk ke dalam, ketara la jugak..sbb tu decide pkai braces..follow-up pulak, sakit 2 3 hari..then, okay dah..xda ape..TAPI KORG KENE TETAPKAN HATI NAK PKAI BRACES AND $$$ KENE CUKUP..tp kalo xsilap, sume klinik ade installment..biasanyer, mula2 kene byar separuh..bulan2, 100-200 mcm tuwh..so buat lah keputusan yang bijak..=)..sekian..

p/s : kak atin, akak cantek la, mmg cantek..

singgah la blog saya..

http://maisarahazami.blogspot.com/

shahjiehan said...

wow... 180 ++ komen dia...!! hebat... heee

Intizara said...

Salam kak fatin!! Aina dulu pun pkai braces. Smalah soalan tu yg di tnya bertubi2 oleh smua org. Haha. Akak dah bg pun jwpan smua. Tp pkai braces lg best tau. Nie Aina pkai retainer, xbestnye lahai. Leceh betul bila tiap kali mkan kena bukak then pasang balik. HUhu. :)

ima said...

saya pun penah pakai braces
now dah bukak.. baru bukak sebenarnye minggu lepas
seronoknyer dah bukak ni
senang sket nak gosok gigi

miss miserable said...

tq for the info..bru la de keberanian nk buat..hehe..

shazika said...

nak pakai jgak tp x mampu lagi :(

Nisa Adnan said...

k.fatin, gigi kita lbeh kurng sama lah. kalau ta caya tgk blog sy, kat header pon awal2 lagi tayang fang kan. kuikui ;)

Hidaya Sarbini said...

sje nk knalkn diri.. saya masih bru dlm blog nie n saya wat blog pown sbb fatin, cntik sgt..!! tolong beri tunjuk ajar n support me, pleszz, visit me

http://dayasarmila.blogspot.com

Pembawa_Wacana said...

Anda di TAG di entri terbaru.. Maaf jika menyinggung..

yana lovyna said...

adore fl :)

http://yanalovyna.blogspot.com/2011/01/self-confident-macam-fatin-liyana.html

aibaks said...

tak pernah pki braces..huhu

~Dilazul~ said...

saya budak pakai braces jugak.heee! -.-"

arabella said...

hi
i ad buat entry pasal u
=)
http://ara-eyrrakeyash.blogspot.com

Peja Yuja said...

nice post there. very nice blog page.


Saya sudah follow blog awak..
Awak bila nak follow blog saya..hehe.
http://pejayuja.blogspot.com/

«Oldest ‹Older   1 – 200 of 306   Newer› Newest»