Wednesday, February 9, 2011

Budaya makan yang tak sudah-sudah.

Hi assalamualaikum semua =)

Hari ni aku rasa terpanggil nak bercakap pasal budaya makan orang kita. Lately, aku tengok Mesia dah nak jadi macam Amerika dah. Makan tahap melampau. FYI, percentage of obesity people in USA is increasing each year, and nampaknya mesia pon tak mahu kalah dengan USA. Budaya makan la ni dah berubah, dah tak macam dulu lagi. Aku ingat lagi masa aku kecik-kecik, kalau nak makan fast food, mesti kena tunggu gaji mak ayah masuk dulu. Kiranya makan fast food hanya sekali atau dua dalam sebulan. Tak pon, kalau ada special occasion macam birthday ke dapat jadi ketua darjah ke, barulah mak ayah treat pergi pizza hut takpon mcdonalds & kfc. Nak makan kek? Haruslah tunggu birthday adik beradik ataupun hari guru baru dapat merasa makan kek. So as a whole, makanan selain nasi boleh dikatakan amat mewah bagi kanak-kanak 80-an seperti aku.


Sekarang? Ikut cakap IniAnwarHadi pon, hari tu dah makan TGI Jumaat, Resipi Rahsia dan hari ni nak p makan Market Ikan Manhattan lah pulak. Selang 2 hari pergi makan tempat mahal. Stakat McD & kepsi hari-hari boleh pergi makan. Nasi? Boleh kira ngan jari seminggu bapa kali makan nasi. Ada yang konon diet, I dont take rice. Tapi pergi makan kat tempat gini. (-___-) C'mon people just admit it haha! Rakyat Mesia dah kaya sekarang. Makanan bukan lagi satu keperluan tapi satu kemewahan. Kalau orang dulu-dulu mati sebab tak cukup makan. Tapi orang sekarang mati sebab terlebih makan. *ouuchh!*



Ini akibat kalau anda makan secara tak sihat. Oh tambah lagi satu, diabetes. Jangan kata overweight je tak sihat. Orang yang kurus pon belum tentu sihat. Kurus mungkin sebab genetic, tapi fat deposition kat blood vessel bagaimana pula? Ada je orang kurus kena stroke, ada je orang kurus kena heart attack. So, janganlah confident sangat yang anda sihat kalau anda tak exercise, makan sedulang tapi masih kurus. *Oh snap!*



Cuba tanya diri sendiri, apa yang aku makan untuk satu hari ni. Bape batang rokok yang aku sedut? Ada tak aku pergi exercise dalam seminggu ni? Am I leading a healthy lifestyle? *facepalm*


Jika jawapannya, pagi tadi aku makan nasi lemak ayam rendang dengan teh tarik extra large, tengahari aku makan kepsi dinner plate dan cheezy wedges kesukaanku, petang aku beli goreng pisang 2 hengget dan malam aku diet sikit, aku hanya makan 2 ketol cake secret recipe. Rokok aku tak isap sebab aku pompuan tapi anggap yang jawab soklan ni lelaki so lebih kurang 5 batang okok aku sedut rini. Exercise, ada jugak 4 bulan yang lepas aku panjat Broga tu pon sebab aku nak pegi shoot talent, kalau tak memang dah setahun aku tak jog, tapi lek la der, hari-hari aku pegi kelas jalan kaki what kira macam exercise la tu kan tapi aku pelik a berat aku makin bertambah dulu masa first year aku 50 jer skang aku dah 75kg. =')


Remember people, you are what you eat. Dont eat more than you should. It brings harm to you and your body. Cuba tahan nafsu, manage sikit diet korang tu. Kalau diri sendiri pon susah nak manage, macam mana nak manage orang lain? Kalau dulu umur 60 baru kena diabetes, hypertension, stroke. Sekarang umur 20-an dah kene diabetes. Umur 40 dah boleh kena stroke. Bagi aku, benda ni tak berbaloilah. Hanya kerana diri sendiri fail untuk manage diet, tak pepasal kita mati awal. Yup betol, ajal di tangan Tuhan. Tapi kita harus berusaha untuk tidak ke arah itu.



Ni aku nak habaq mai kat angpa ni. In healthy people, kita harus amek cholesterol less than 300mg perday. Sebiji telur ayam pon dah 200mg angpa tau. Kira tak dalam cake yang angpa dok kunyah tu ada 5 bijik teloq? Tak kira lagi puding caramel yang ada 9bijik teloq tu. Oh lupa, dalam ayam, daging suma ada cholesterol jugak. Ang kiralah sendiri betapa banyaknya cholesterol ang consume each day. Cholesterol banyak-banyak akan deposit dalam blood vessel lantas membentuk plaque dan menyebabkan hardening of blood vessel (artherosclerosis). Bila plaque tu tercabut dari blood vessel disebabkan high pressure dalam blood vessel, maka plaque tersebut akan circulate dalam BV yang sempit tu dan akan menyebabkan occlusion. Bila occlude kat brain, ang kena stroke. Bila occlude kat heart, ang kena heart attack. *Omjayy scarynye!*


Sekarang ni aku hari-hari breakfast makan quaker oats sebab dia boleh turunkan cholesterol dalam darah. Aku ada baca, start umur 20an, kita dah patut check lipid level dalam darah. Terkejut jugak aku, aku hengat orang tua start 40an je yang kena check lipid profile. Selain tu aku p jogging jugak dalam 2-3 kali seminggu sebab exercises boleh tinggikan HDL level & rendahkan LDL level. Dalam bahasa layman, HDL ni boleh kira macam 'good cholesterol' while LDL ni macam 'bad cholesterol'. Orang dok kalut cakap ngan aku, eh kau ni dah kurus, buat apa pegi jogging lagi? Salah salah. Aku p jogging bukan sebab aku nak kurus tapi sebab aku nak sihat. Memang sekarang tak nampak kesan dia, tapi aku percaya, in long term, it will bring goodness to me & my body.

So peduli apa orang kata, mulai hari ni angpa suma kena makan secara sihat & rajin-rajin pegi exercise na! Kalau kita tak jaga badan kita, sapa lagi betui dak? =) Marilah kita sama-sama menjadi health concious!


p/s: kurangkan/stop merokok sebab rokok boleh contribute to atherosclerosis.
update : kawan2 jangan salah faham. berat saya bukan 75kg tapi 46kg hehe. itu sekadar contoh!
Thank you for reading this entry !

175 comments:

  1. btul3..kita mesti menjaga diet kta kan2.

    ReplyDelete
  2. oh snap ! kena panah tepat kat dahi, aduh!

    aku suka guna alasan cuaca sejuk whatsoever utk tak keluar bersenam, nak tunggu summer la konon2...

    ReplyDelete
  3. Baik Dr. Kami ikuti nasihat Dr. hehe

    ReplyDelete
  4. Atin, silap tu perempuan tak merokok. Kalau Atin nak tahu, kebanyakan perempuan yg free hair di KL ni merokok tau! pastu pernah jugak nampak foreigner Arab yg pakai tudung merokok di Secret Recipe.. ia sangat memalukan!!

    CARA KAHWIN LELAKI KAYA

    ReplyDelete
  5. baikkkkkk.

    *amik kasut dan start jogging*

    ReplyDelete
  6. itulah masalah saya..huhu..
    dan ramai lagi rakyat msia...
    bilalah nak berubah...

    ReplyDelete
  7. INI BUKAN BUDAYA YUYU~

    HEHEHEH..

    SELAMATTTT~

    ReplyDelete
  8. mudah untuk ingat,cholesterol hanya dihasilkan oleh hati.so mana-mana makhluk ciptaan Allah yang ada hati (esp.hewan)pasti akan produce cholesterol even kita as human juga akan produce cholesterol..
    tumbuhan tak ada hati,so x produce cholesterol,tuh sebab kalau dekat label minyak masak ,pengeluar akan claimed no cholesterol,yup itu betul tapi kalau ambil berlebihan lemak dalam minyak tuh akan bertukar menjadi cholesterol dalam badan (ni adalah lah proses fisiologi dia sendiri

    tegok sini :)
    http://www.ilovemeconferences.com/

    ReplyDelete
  9. dni hari2 baham kopi.. risau gak ni :'(

    ReplyDelete
  10. wahh!!tengok jugak IniAnwarHadi :D
    hehe..tu je

    ReplyDelete
  11. huhu...stat taun ni yna dah amalkan oat. takut ke sakit jantung..

    ReplyDelete
  12. macam kena panah TEPAT kena jantung nih! aduhhhh...:(

    ReplyDelete
  13. entry yang bagus lah sis! great. i like it. 2 lah pasal aku pon penah nasihatkan orang camni jugak. tap xmau dengaq. if konasihatkan orang camni pasti orang duk dengaq. tanggungjawab social yang bagus hang tlah lakukan. gudluck!

    ReplyDelete
  14. sangat best baca..tapi tesentap sikit pasal yg kurus bejoging tuh.sy mmg takut nak exercise sbb takut ape2 yg ada kt bdn nie hilang then betambah lagi kekeringan sy nie..haha..anyway,thankz 4 the info FL..

    ReplyDelete
  15. errrrmmmmmmm...... emmm emmm...kalau aa byk duit, igt nak beli mesin jogging tu tauk lam umah..takdak duit pulak. beli tali spiking aa nti..hehe

    ReplyDelete
  16. Hahahahaha. Musti rmai yg sentap. Hopefully, sentap2 pun akn bw kebaikan kpd kita semua. Moh kita semua amalkan pemakanan yg sihat n bersenam slalu.. Yahuu!!!

    ReplyDelete
  17. bagus baca tips diet dr bakal doctor sendiri =)
    fatin liyana, bykkan lagi post pasal diet.best3

    ReplyDelete
  18. nice info FL!
    ni baru la doktor!
    ahaha!
    btw i pn da start less kan mknn segera ni..nk jge kesihatan n nak langsing cam you! :))

    ReplyDelete
  19. smekom DR. Chantek...i wana ask u smtim..i everyday i akn amik protein shake + 3 hard boiled eggs...this was bcoz i am frequent gym-goer..n i lifted weight in order 4 me to hav bigger biceps n watever yg ade ceps la...n albumin that contain in eggs would help my muscle to recover those injuries from those lifting weight n watsover so my quest is that am i jeopardizing n exposing my self to stroke??

    ReplyDelete
  20. semangat.. ehehe nasib baik kurus kering lagik..hhehhe

    ReplyDelete
  21. good entry !
    ok pas ni nak kena exercise. thank you for sharing fatin !

    ReplyDelete
  22. akak rasa akak pun kena exercise byk2 pasni..

    ReplyDelete
  23. ur entry kali ni memang menusuk jiwa dan kalbu i..memanglah i ni currently tergolong dalam kumplan "kurang sehat". uh...oat dah lama dalam tin bawah katil aku..uissh..kene kuarkan dah ni...

    ReplyDelete
  24. erk.. ta penah exercise since like forever. -.-' gonna start take care of my health skrg jugak! scary gile bila fikir sume tu. thanks fatin! :)

    ReplyDelete
  25. huhu.. thanx for the info

    smlm dah 2 org member ada citer pasal high colestrol nie.. arini bukak blog FL pun citer yg sama... huhu rasa risau plak. Rasa cam nak terus gie klinik wat blood check.. mende nie jadik dah x kira usia, umur 20-an pun leh kena... =__=

    ReplyDelete
  26. Is it really true that people in US ni obes? Based on their weight, yes, it is true. But kalau datang sini and tgk sendiri, actually they are not obes. Dorg semua tough2 belaka. Badan org yg tough ni ada lebih kurang 90kg, dgn ketinggian 180cm, so bmi dia akan jadi around 28. And based on the "normal" BMI, this is considered obessed. But if you look at it on their physical figure, they are not. And who says that burgers and all that is not safe? Think of it this way, it has bread, a layer of salad, and then the meat. Based on the food pyramid, ni dah kira complete la kan. And if you wanna know, Americans love to have salads as their lunch.

    Just sharing though :)

    ReplyDelete
  27. nampaknya sye pon harus la tukar gaya pemakanan sye ini sbb sye suka mkn makanan yg kurang sihat....^________^

    ReplyDelete
  28. ok..skang jugak makbed joggingmpta setempat.

    ReplyDelete
  29. betul2..
    dah kenyang pon da yg tetap nk mkn gak,,
    leh bw kpd pembaziran lak..

    ReplyDelete
  30. Salam.
    Senaman dan pemakanan yang sihat pun tak cukup sebenarnya ... mental pun kena basuh juga ... rohani pun kena suci bersih. :)

    Bila terlalu fikir fizikal .. mental dan rohani terabai .. boleh mati terkejut juga .. tak gitu?

    http://hasrulhassan.blogspot.com

    ReplyDelete
  31. eh jup2, berat akak 75?? wowwww terkezut i! huhu

    well sy makan buah je hari2. haha yeye je!

    ReplyDelete
  32. saya pun dah start bfats ngan quacker oat...hehe

    ReplyDelete
  33. love this entry.
    nsb baik sy bukan jenis yg melahap semua benda.
    okeh! ptg nih jgk sy pergi berjogging. :D

    ReplyDelete
  34. baiklah doktor FL..!! heee. thanks for remind this... :)

    ReplyDelete
  35. Yup, menarik ino ni. Selalunya ramai yang tahu...cuma xde awareness...dah tabiat yg sgt susah nak berubah...
    Saya pun duk pujuk dir hari2 tuk excersice..poco2 ke...jog ke..or skipping...
    Harap saya berjaya...hehehe

    ReplyDelete
  36. tu la kite memang patut jaga kesihatan dari seawal yang mungkin..sebab kesan-kesannya untuk jangka panjang..cube cube la amalkan makan oat walaupun ia xsesedap kfc..huhu...ayam kfc tu sedap dowh..

    ReplyDelete
  37. uit cik fatin..takkan berat u 75kg?awat nampak ramping ja?tipu aihhhh..

    ReplyDelete
  38. huh, INSAF!
    ptg ni jgk i pg jog.
    *ye2 jek.
    inilah org kita.

    ReplyDelete
  39. yayyy. suke komen yg berunsurkan kesihatan dari kak atin niiii. waaaaaa:)

    ReplyDelete
  40. anda 75 kg???
    hmmmm, thinking,
    btol ek?
    ke lawak yg saya x fahami??
    =)

    ReplyDelete
  41. I'm worry that we have gotten so obsessed on how we look rather than focusing on how we feel. I wrote something on the importance of exercise. Care to share..=))

    ReplyDelete
  42. almk sye kurus SGT :( haha
    ha part bile nk joging..org msti kate da kurus watpe joging..yeahh same stuation :DD

    ReplyDelete
  43. aha. yati pun macam tuh jugak. T_T
    lemau betul nafsu nampak mekdi, kepsi, secret recipe. sedap woo. huhu. lepas ni kena lah berubah. huu

    ReplyDelete
  44. da x nk da mkn semua 2..even mimi ni terkategori lam kurus tp mayb sama cam fatin ckp, krus dsbabkan faktor genetic..jdik lpas ni da kn tkar cara hdup n pemakanan..thanks byak2 sbb sdarkan mimi....

    ReplyDelete
  45. Alamak...sentap aku dibuatnya oh oh oh...

    ReplyDelete
  46. ptt le bdn fatin cantik je..huhu

    ReplyDelete
  47. Thanks Fatin..
    ^_^
    berusaha utk jaga perut pas ni..hehe
    My Recent Post: Contest Senyum Tak Nampak Gigi

    ReplyDelete
  48. if diet tp x exercise healthy x??? hehehe

    ReplyDelete
  49. really a great info sis! betol2. setuju, orang skrg banyak mati sbb tlebih makan. hidup tak semestinya nak bgaya ja, tapi mau sihat jugak =)

    ReplyDelete
  50. tips yg menarik..kne kuatkn azam jugak utk berubah kearah yg lebih sihat..heheh

    ReplyDelete
  51. betul sgt part dulu mati tak ckup mkn..skrg mati terlebih mkn..umi pun selalu ckp mcm tu..-_-"

    ReplyDelete
  52. YEs...so scary! Awin kecik je, tp makan kuat...tak gemok jugak..huff memang dah tahap risau tentang itu.. so mmg kene pergi jogging nak tak nak pon kan!! :'(

    ReplyDelete
  53. azam baru:mkn quaker oat n xcercise stiap ari..

    tetiba insaf pas bca entri nie..teehee

    ReplyDelete
  54. giler lah fatin...! 75kg? OMG!!!!!!

    ReplyDelete
  55. saya sgt suka mkn. rasa sgt heaven time ngah mkn tu ;p

    ReplyDelete
  56. great info :)
    lately ramai org kiokk *mati, sbb jantung. cholestrol, scarryyyyyyyyy

    ReplyDelete
  57. risau sbb dah lama tak joging2 nih fatin....

    ReplyDelete
  58. berat 75 kg?bia betoi??

    ReplyDelete
  59. Thank you for sharing :D Terinspirasi gitu hehehe

    ReplyDelete
  60. Nice entri suruh org diet..mmg risau banyak makan benda manis sekarang ni..by the way, ckp pasal negara *mesia* tu negara apa ye?Malaysia pernahla..huhu

    ReplyDelete
  61. argghhh.... wekend nih, kompem nak g exercise r cam nih... huhuhuhu...

    ReplyDelete
  62. huwww~ memang laa. sangat malas nak pagi exercise. tido lagi bes. uwaa. why i'm like dis! haha. panas laa kat luar tuuu.. :P

    ReplyDelete
  63. kita suka post yang ni kakk. ni yang bkobar kobar na sihat ni haha. thanks kakk ! :)

    ReplyDelete
  64. thx for the info Dr. fatin ! :)

    ReplyDelete
  65. macam mana nak suruh orang stop merokok kak ?

    ReplyDelete
  66. mau tye , klau mkn yogurt ari2 , okey ke ? hee .. :P

    ReplyDelete
  67. entry tentang menjaga kesihatan yang sangat bagus! =)

    ReplyDelete
  68. tipu gile tin berat 75..ga percaya..ga percaya...ahhh...(terasa bodoh kalau percaya)

    ReplyDelete
  69. dr.fatin liyana.saya penghidap obesiti.saya sgt suka entry awak kali ini.whoi aku marah ni!haha.=p nice entry laa

    ReplyDelete
  70. triple like !
    gud entry FL.. :)

    awk tahu kenapa ramai suka awk.. sebab personality awak.

    thumbs up !

    ReplyDelete
  71. siryes terasa bnyk kolestrol dlm bdn!
    haih~

    ReplyDelete
  72. Thank You Kak Fatin!!!!!!!!!!!! Tersedak air masak tadi time baca pasal puding caramel haha. sebab baru ja lepas makan.

    ReplyDelete
  73. Admit it. Sll rasa selamat sb makan banyak tapi berat badan tak berubah.. padahal tak tao apa yg jadi kt dalam badan..huuu...

    thnx 4 the info FL !

    ReplyDelete
  74. you are what you eat. that is right! :)

    ReplyDelete
  75. saya pegi Mekdi makan bubur ayam jek... tapi tulah.. minuman berkarbonat takleh elak cam mana nih.. hadoihhh!

    bab exercise tu payah sket. selalu praktikkan jalan pantas selama berjam-jam, nak joging tak larat owh.

    ReplyDelete
  76. click this link to read about america being d country for most obesity people in the world. also for the corelation with fast food ;)

    http://www.downtoearth.org/health/nutrition/obesity-america


    korangggggg glad that u guys lov it! tak sia2 kte tulis entry ni. harap dpt manfaatkan korang sume ye hehe. oh yeah, kte 46kg, bukan 75kg hehe. i was just random. tahnks again sbb sudi like n comment!

    ReplyDelete
  77. i sokong dengan ape yang u share kat sini.
    tapi nak start makan oat semua tu memang mencabar. haish.
    hari hari dok tengok je oat. makan nye tak jugak. =_______="

    ReplyDelete
  78. makan...makan..makan..pkra paling bez utk dibuat..haha

    ReplyDelete
  79. yup...important knledge nihh...
    yg pntg keep up healthy lifestyle la..

    ReplyDelete
  80. good info~ sb sy mmg kuat mengunyah n kurg senaman.huhu!

    ReplyDelete
  81. sebab rakyat Malaysia nampak macam makin kaya la maka cukai pon makin bertambah..sedangkan hakikatnye..tak semue huhuhuhu

    ReplyDelete
  82. inistudentdieteticyangcakapFebruary 9, 2011 at 9:29 PM

    telur=2 biji SAHAJA seminggu including yg tsembunyi dlm kek,puding etc..
    *if nk mkn sgt,ambil putih telur je.selang sehari dibolehkan.

    seafood=1 kali SAHAJA seminggu

    internal organ= 1 kali SAHAJA sebulan

    ReplyDelete
  83. yea..meh laa kite sesama practicing ehalthy lifestyle

    ReplyDelete
  84. wahhh tak sia2 kak fati blaja medic..bnyk boleh share kan? hahahha tengs tau! like like like :p

    ReplyDelete
  85. part fast food tu mmg kalau dulu kene tggu gaji baru dpt merase

    ReplyDelete
  86. heh.. nak comment ur statement pasal diet xmakan nasi...
    i pn xmkn nasi diet nyer pasal tp i xder la mkn tmpat2 cmtu.... as u state above....btol ni xtipu... so i behave of other ppl yg mcm i cannot admit it.....
    hahaha u should put "some ppl" la.. better word..

    p/s:saje nk comment sbb terase.. i pn xmkn nasi
    xder mara pn... hikhik

    ReplyDelete
  87. ok,sgt terasa..sbb bru makan cheese burger sblm masuk tido ni..esok start dgn hidup yg sehat..

    ReplyDelete
  88. taw xpe , rmi da nk obes . tmsuk sy ...nt .uherm2 ..

    ReplyDelete
  89. pagi2 jarang breakfast sebab bangun lambat..terus lunch je.. huhu terasanya diri ni makin gemuk ja..bila ntah nak diet..adeh

    ReplyDelete
  90. terbaik la fatin...bagi info suka sangat baca dari mula sampai last tak tertinggal satu perkataan pun..walaupun panjang....pandai.. tang makan ni betulla susah nak kawal nak2 kalau MCD, KFC, SR dll dekat mcm terpanggil2 jer nak nak makan adoi...
    nanti fatin buat la Entry list makanan fav malaysia berserta jumlah Kalori setiap menu tersebut..ok tq dear..

    ReplyDelete
  91. fatin... camane nak tembamkan badan. i almost underweight, eat a lot but still not gaining width.. tgn kecik nak pkai jam pon x syantek.. haiyyo0...

    ReplyDelete
  92. good info and thanks..
    lepas ni giat memulakan hari dgn quaker oats.. :D

    ReplyDelete
  93. Ok..starting from today, i nak elak junkfood..tapi boleh ke?? wuwuwuu..
    =(

    ReplyDelete
  94. quaker oat adalah yang terbaik untk mjaga kolestrol..:) amalkan selalu..walaupun rasanya agak muak dan kureng sedap..tp kalu ada kreativiti boleh jadi sedap ..nyum nyum..

    ReplyDelete
  95. -_-" entry ni buat saya terasa n terpanggil utk berjogging. Dah lama x jogging since masok U. terlalu bz dengan byk perkasa. Bila smp weekends mesti nak tido..ish2 nk kena start semula gaya hidup sihat

    btw thx dear 4 ur info

    ReplyDelete
  96. Sbb tu kita kena consume fiber dalam diet seharian utk bersihkan usus.. boleh tgk sini utk produk fiber..

    http://inspirasihatcantik.blogspot.com

    ReplyDelete
  97. i really love this entry..
    very useful...than FL..:)

    ReplyDelete
  98. i really lurve this entry..
    very uesful .thanx FL :)

    ReplyDelete
  99. firdaus: burger mmg la de roti n salad..tapi dagingnya tu bukannya lean meat..and it contains lot of msg..tu xmasuk mayonisla mustard la cheesela..

    and mmg btol pon american pnya kadar obesity da makin meningkat..
    blambak articles tulis psl ni

    ReplyDelete
  100. hoho...betol siak..mcm kne tampar kat muke..haha..aku susah r nk kawal pemakanan..nafsu mcm kuda padi..huhu..tp after bce entri neyh smangat dtg blik..hihi..maybe sbb org cun bg nasihat kowt..kihkih..anyway thanx tin!!

    ReplyDelete
  101. 46 kg je? mak aii kurus bebenor :p nice entry !

    ReplyDelete
  102. no regret reading your blog. always informative! thanks doctor... i know bout this as I am too, a medical student but I never practise healthy lifestyle.. after reading this entry, I feel that I should be like you- eating good food and do exercise. Being busy should not be a reason we don't exercise. thanks again!

    ReplyDelete
  103. yeahh malaysia da jd heaven of foodssss! pegi mana-mana xsusah nak cari pilihan.. dok umah, buka tv nmpak iklan makanan.. buka fb, org berkoyan-koyan letak pix makanan yg nmpak menyelerakan.. *kecur wokeh*

    ReplyDelete
  104. boleh menuntut ilmu diettetik cmni. akak jd dietitian la bia sy jd doktor k.. hehe


    nk pomot siket, vote sy dnom 79/86 kat http://www.facebook.com/photo.php?fbid=10150099844310238&set=a.10150099835815238.287809.149280515237&pid=6191939&id=149280515237

    boleh bca cni http://fatihahanapi.blogspot.com/2011/02/undian-contest-edast-boutique-sudah.html

    ReplyDelete
  105. haaa ... betul3x.

    aritu pergi jogging,lalu beberapa org pelajar sekolah, dorang sindir
    "dah kurus eh" . tp sy ni tak kurus. rasa nk jwb jer time tu, eh, jogging bkn tuk kurus, tp nk bg jantung kita bkerja.. baru sehat. kan doc kan?? :)

    1st time komen kot.. :D

    ReplyDelete
  106. sorry i diet hari ni ~~tak makan nasi hebat!~~tapi makan kat MCd...fakta tu FL =)

    ReplyDelete
  107. bg saya..bkn makanan yg patut di salah kan..tp cara kita mkn n waktu kita mkn yg memain kan peranan..kalau tanya saya..mkn la apa jenis mknan yg korng nk mkn..tp jgn lupa utk exercise...bgn seawal pagi..tido cukup..insyallah kita sihat..

    ReplyDelete
  108. betul ke berat FL 46kg je? mcm tpu je.. haha.. mmg bagus info ni.. amalkan la hidup yg sihat..


    Jom lepak di http://lepak.my/

    ReplyDelete
  109. wah2.. bagus la dr nie..

    hee =)

    akan ikot semua nie.e..

    ubah cara hidup lebih sihat.. hoyehhh

    ReplyDelete
  110. kat temapt lain,mati tak cukup makan..kita mati sbb terlebih mkn..

    ReplyDelete
  111. information yg SANGATTT BERGUNA utk saya especially... thnx doktor fatin... ;)

    ReplyDelete
  112. huhu mmg btl..nak plk skang byk sangat segera..mee segera..mcd 24 hr..pizza..order sajer hehe..

    ReplyDelete
  113. wahhhh..kengerian baca info yg Fatin post nie. Amat berguna sekali. Thanks for sharing..;)

    ReplyDelete
  114. nak kena p jog skrg jgak.entri y sngt berguna.jom2 jaga kesihatan. :D

    ReplyDelete
  115. kak atin..
    saya baru nk buat blog.bole bg tips x?heehee.terima kasih=)

    ReplyDelete
  116. salam FL ingat lagi FA ,




    ermm



    sy rasa awk patut tambah lagi sikit berat. nasihat je. :D




    jangan enjoy sgt sne..




    k




    study s&h (smart n hard)




    Assalamualaikum






    -

    ReplyDelete
  117. Mokcik dulu time dah skolah menengah baru reti nak order/beli/makan mekdi/kepsi...itu pn sbb dpt masuk skolah kt tgh bandar..before tu, mkn mayonis pn tak reti..rase mcm pelik n geli je..huhu..

    ReplyDelete
  118. great info la kak :) thnx yeah !
    kongsi la lg :D

    ReplyDelete
  119. Heheh dh jadi cm Anwar Hadi lak eh. haha kak FL dh leh jadik cm dea laa.cume kne wt video cm dea la.hee.
    em very good information fer Malaysian!! :)

    ReplyDelete
  120. atherosclerosis pnyakit ape tuh kak atin

    ReplyDelete
  121. Salaams~! you've been awarded the stylish blogger award! Check it out at: http://hijabiii.blogspot.com/2011/02/stylish-blogger-award.html

    ReplyDelete
  122. adui. terasa la. betul sangat. tak semua org kurus tu sihat. tak semua orang jogging tu nak kurus kan. mostly diorang nak maintain stamina sebenarnya. *nak maen badminton lah esok

    ReplyDelete
  123. pandaila atin bab2 sains ni,ye lah doctor-to-be kan,thanx atin 4 d gud info!beli oat tapi xmakan,pasni kena makan hari2 even tak suke,wuwu

    ReplyDelete
  124. thanks for the info..sgt sgt stuju..kurus bkn bmakna sihat..kna bsenam & jaga mkn cm org lain jgk..pesanan utk diri sndiri..hehe

    ReplyDelete
  125. nice info dear.. my lec pun selalu ingatkan kitorang tentang penjagaan kesihataa.. lebih baik mencegah sblum telmbat..jom jaga kesihatan bersama =)

    ReplyDelete
  126. Info yang menarik.

    Budaya makan yang tidak seimbang menyebabkan kesihatan terjejas.
    Bila cakap bab diet mesti ramai terfikir kena kurangkan makan.
    Sebenarnya diet adalah pemakanan yang seimbang dan termasuklah cara makan.Kalau makan bersulam minum air,akan menyebabkan boroi dan makanan berlemak dan disudahi minum air sejuk akan menyebabkan lemak makanan akan tepu dan boleh membawa effec ke jantung.

     Tutorial blog

    ReplyDelete
  127. http://blurrr4evablurr.blogspot.com/2011/02/photoshoot-with-fatin-liyana.html
    sys , bace la ~ hee

    ReplyDelete
  128. kak fatin, pasal nak check lipid profile tuh... camner ye? bagi detail sikit please. bleh ke jumpa doktor pastu cakap kat doktor " doktor, doktor, saya nak check lipid profile saya bleh?"

    pls answer this please please ;)

    ReplyDelete
  129. tak semesti nya pompuan tak isap rokok...kalo zaman kanak-kanak 80an dulu mungkin la...hehehe...sekarang ramai pompuan yang isap rokok

    ReplyDelete
  130. suka hati sayalah nak hisap rokok ke hisap dada ke bkn awk punya rokok! sy yang punya k! bkn sy usik dada awak ponn!!

    ReplyDelete
  131. Nad - Hello. FL i think you should check about this guy. He was so into you i think.

    http://negative46.blogspot.com/2011/01/fatin-liyana-ke-honeykoyuki-ke.html

    and this one

    http://negative46.blogspot.com/2011/02/dah-sah-aku-dah-tak-normal.html

    ReplyDelete
  132. gud info nie.. cam eklan quaker oat kat tv tu pun bagus gak memperingati kiter...

    ReplyDelete
  133. fatin,pinjam gamba u yang comel itu yah :) tengs!

    ReplyDelete
  134. i luv t0 read ur bl0g...!

    nak diet larh lpas nie....
    untuk jage ksihatan... =)

    ReplyDelete
  135. http://nadhirah1989.blogspot.com/2011/02/bahan-yang-mengatasi-masalah-jantung.html

    ReplyDelete
  136. btul tue, kita adalah apa yg kita mkn

    ReplyDelete
  137. Fatin,congrats u terpilih third round competition AnnasEaskey.

    http://akulelakidialelaki.blogspot.com/2011/02/result-of-project-x-by-annas-easkey-3rd.html#comments

    :)

    ReplyDelete
  138. ouchhh terasa.. saya kurus..tapi dah makan banyak.. ni nak try tambah berat badan agar bmi stabil..tapi mudah sangat berat bdaan turun :(

    ReplyDelete
  139. huishhhh~ mmg btoi sgt nih psal healthy life style hohoho. Tapi kan, ade jer manusia2 yang degil saje je dah tau bnde2 ni kn dorang dok layan je mkan bnde plik2 hahaha.

    So lpas ni kne mkan oat ari2 ar... nice~!!!


    visit my photoblg yg nk improve :) http://hendrikphoto.blogspot.com/

    ReplyDelete
  140. wahhh..46kg...kurus mcm saya 10 tahun lepas...lepas 2 org anak,53kg...still ok kan??

    selain oat ni elok amalkan VCO..boleh maintain metabolisme badan supaya tidak rendah..so akan maintain kurus serta sihat..

    anyway, jemput ke blog saya untuk window shopping product vco...ada capsule.., skincare..murah dan berkualiti..product UTM..rm45 dah dapat 120 capsule VCO ..sila la yer melawat www.livingactive2u.blogspot.com

    ReplyDelete
  141. fATIN THANKS :) SAYE PON TGH DIET. YUP EKSESAIZ TU PENTING. HEHE

    ReplyDelete
  142. aku underweight..
    tp aku tngok aku xde larr kurus sgt pon..
    exercise just sekali seminggu..
    haha..
    kalo mkn mmg ngap ape je..
    tp pas aku tngok entry nie, aku dah taubat ! heee.. thanxz !

    ReplyDelete
  143. malas nak exercise sbb panas... hehe ngade2

    ReplyDelete
  144. fathin!!juz updated my blog and u are featured in there...start makan quaker oat because of this entry...
    do usha my blog ok...
    http://addydowh.blogspot.com/2011/02/tips-tips-jimat-duit-sambil-diet.html

    ReplyDelete
  145. 75kg tu i pernah jea reach! hahaa gemok nya I. Skang dah start betul2 diet, joging, makan sayur byk2. Nak kurus Nak kuruss Nak kurusss =))

    thanks for the info Fatin =) u cantek!



    Entry yeayy!,.Maybe u tak ♥ i

    ReplyDelete
  146. hai aten,tuan empunya blog yg best n glamer,hee,i dtg berblogwalking :p

    ReplyDelete
  147. yup2..avoid fatty meals..avoid arteries hardening..avoir artherosclerosis..lead a healthy life.. =))

    FL, apakata FL singgah kt page sy, sekali pon xpe..mesti sy rasa bahagia gila..sbb sy die hard fan kamu, tp b4 this tak tunjuk belang..silent reader je..tak salahkan buat peminat anda bahagia?? peace!! ;D

    ReplyDelete
  148. Eye-opening.. Thanks for sharing things like these Fatin. Kadang2 kita terlupa and just overlook these things kan. Luckily ader future doctors yg take the liberty to remind us like you.

    Look thin INSTANTLY like a ROYALTY with PREMIUM BEAUTIFUL only RM 90 ++ a month!

    ReplyDelete
  149. cik fatin kalo axal tablet atau benflourex bagus kerh untuk turunkan berat badan walaupn kite xde diebetic?

    ReplyDelete
  150. Assalamualaikum,klau mkn telur putih shj ,kolestrol tnggi jgk ke? =)

    ReplyDelete
  151. Sebetulnya menurut gw senaman itu harus di ulangi tiap hari, untuk menjadikan badan kita KETUL-KETUL, Sorry Not for Gals..

    ReplyDelete
  152. Askum fatin.. i ni makan byk tapi x naik2 gak berat badan nye... ade yg kata genetic... ade kata kecacingan. tp x nah lak berak kuar cacing... ahhaha!! so ape saranan?? BMI i x stabil... how how?? help me my dear.. tq :)

    ReplyDelete
  153. Askum fatin.. i ni kn byak.. tp berat badan x naik2 gak... haihh... kira akalo angin kuat dah tetntu i melayang dulu sebelum kertas.. haa amek kaw! ade yg kata genetic.. ade yg kata kecacingan.. tp berak xde plak kuar cacing.. ew!! eww!! so how fatin?? ade saranan atau nasihat for me?? slalu orng ckap kalo gemok nak kurus kena diet... jg pemakanan.. how bout yg kurus nak gemok.. mksud i berat badan yg sesuai dgn ketinggian... tp jenis yg mkn x naik2... help me.. tq :)

    ReplyDelete
  154. askum k.fatin..sye ni mkn bnyk tpi tbuh sye x besar jgk.. kurus mcm lidi.. slalu org ckp kalo gemok nk kurus kena diet ..jga mkn.. tpi mcm mne yg kurus nk jdi gemok...? mkn dh bnyk smpai berpinggan-pinggan tpi x besar jgk...

    plezs.. help me.. i hope u can help me.. tq

    ReplyDelete
  155. tu memang betul tu ...
    kat Malaysia ni bahan nak memasak semua naik tapi mereka2 tetap beli jugak sanggup kuar duit banyak nak beli makanan...stok makanan sebulan macam dah jadi nak makan kat 20 orang...

    ReplyDelete

Do you like my entry? Comment if you have any idea to share!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...