Wednesday, December 15, 2010

Purikura

Assalamualaikum


Dulu, aku pernah cerita yang aku ni obses giler dengan jepun. Ingat tak? Ala zaman dimana asik-asik buat peace bila tangkap gambar (oh masih kekal tabiat ini sampai sekarang), menambah panggilan 'chan' disetiap nama kawan perempuan & cakap arigato instead of thank you. Sungguh whateveeer aku ni :')

Kalau dah obses dengan jepun, maka wajiblah pergi ke purikura kan. Purikura tu sebenarnya comes from the word Print Club. Tapi orang jepun ni makan nato & ramen banyak sangat jadi pronunciation dorang jadi huru hara sikit. Print club -> Purinkurabu -> Purikura ! Layankan jer la..


Anyway, purikura adalah booth tangkap gambar yang macam sticker tu ! Korang kena masukkan token, snap picca pastu korang boleh edit kasi comel-comel lepas tu menunggu dengan sabar sementara dia print hehe. Setelah gambar dah di print, tatap sepuasnya konon muka engkau paling comel. Agak-agak macam dah puas, boleh gunting-gunting tampal dekat album kecik atau boleh juga tampal di calculator, file & pelbagai lagi tempat yang orang senang nampak. Tujuan menampal di tempat yang orang senang nampak adalah supaya bila orang ternampak, orang akan puji. Barulah tak sia-sia kau membazir duit pergi purikura !




Purikura !! Harga berbeza-beza mengikut kehebatan mesin. Ada yang rm18, ada rm24 ada yang rm36. Tak sangka masa high school aku sanggup membazir untuk bendealah ni ha :') - google pic




Lepas snap, boleh edit! Tambah accessory, tambah font etc etc. Tapi harus edit cepat-cepat sebab ada masa. Actually boleh pause, tapi sebab mesin ni fully in japanese, maka untuk orang yang buta tuli macam aku ni, memanglah tak tau nak tekan mana untuk pause. Berpeluh-peluh aku edit sebab takut habis masa hahaha. LOSER ! - google pic



Lepas dah print, boleh tampal dalam album purikura. Album puikura ni ada jual kat kedai comel-comel. Lepas tu boleh la engkau tatap koleksi purikura engkau 24jam :) - google pic




Purikura yang aku buat kat Japan masa tahun 2007 bersama dengan mak & adik angkat :) Comel weyh suka suka teehee.



Mak angkat Jepun aku tanya, 'Fatin suka apa?' . Aku jawab Hello Kitty & Purikura ! Lepas tu dia belikan aku banyak gilerrr hadiah Hello Kitty & bawak aku g Purikura dekat mall hee... Biasa aku buat Purikura kat Sungei Wang Plaza jer. Ini first time la aku buat Purikura dekat Japan. Masa ni kitorang boleh edit gambar lama giler sebab mak angkat aku tekan pause !! Hahaha...




Ni la album purikura aku teehee. Aku start gilerkan purikura ni sejak form 2 ! Memang banyak gambar dalam album ni. Daripada zaman hingusan sampai lani




Ni lah contoh gambar purikura yang dah di-edit. comel giler kan!! Wannabe giler aku dulu. Akak-akak jepun ni memang idola aku dulu haha. Aku pernah cakap ngan mak aku dulu, tak silap masa form 2, aku nak bleach rmbut supaya jadi blonde, pastu memang kena maki la kan. Nasib baik kena maki, kalau tak dah tersesat jauh da aku sekarang LOL - google pic

Korang suka purikura tak? Biasanya purikura japan jer yang lawa. Purikura dari china & korea tak berapa nak cun. Colour dia tak berapa nak pekat lepas tu lighting tak semat. Tapi tu lah, purikura japan mahal kalau nak compare dengan china/korea punya. Standard la japan kan, barang baik, harga pon baik punyer :p


Thank you for reading this entry !

60 comments:

Nadia H. said...

haha ni pergi jepun yg kat mtrx tu kan? jeles2..

Arein said...

wahhh,mnariknye minat akak yg ni..smpai skg still ske purikura lg..ske3.. :)

sara said...

saya pun suka purikura !! memang kat sg wang lah tempat membazir duit wat puri XD tapi da lame tak pegi, dengar kata kedai yg banyak mesin puri tu dah takde kt sg wang :( skang pegi berpuri dekat sunway pyramid je. paling feveret mesin 26 hengget :p

eqacashperlala said...

teringin nak buat purikura ni
tapi mesti tak jadi sebab mahal
-_____-"

CiK PuaN NeTTY said...

hehe.pnah wat gak dulu.mase zaman skolah.hehe

momochan said...

1st time try kat alor star.wohooot~teruja habis.biasa lah 1st time kan.

da la bahasa jepun.tak faham langsung.lepas tu maen aci redah je tekan-tekan.sudahlah mahal..*berkira betul* HAHHAHA

now picca tu dalam purse momo and kawan momo.happy sangat~

kalau boleh nak beli 1 mesin letak kat rumah HOHO

azureEn said...

teringin nak try! tapi tak berani.. takot panic plak dlm tu. yelaa.. name pon org tak paham bahasa.. jepun =P

Cinta Madu said...

bahaha. saya dulu pun ska ambil gambar pakai mesin ni. tp banyak gambar buruk sebab terkejut tiba2 dia capture gambar haha. tp xtau plk nama benda alah ni kuripura. hoho.

btw, sy ada organize contest. tp contest merepek je lah. kalau rasa mcm bosan ke pastu mula nak terjerumus ke arah perkara lagha, join la contest sy ye. huhu. here's the link. tqvm!

http://sakuravender.blogspot.com/2010/12/contest-for-my-upcoming-birthday.html

FarhanaFabulous said...

memang..purikura memang besh la..byk memories kot..

Fyka said...

waaaa comel gila lah...

t e m b u m e said...

hahhaa
comel jek
bestnya ada fmly angkat jepuuun
:)

ara said...

heee. best ouh..
slalu nak buat..
tp
time tu laa tade duit..
ngaa~
ahahaha..

addictedtoeleven said...

pehhh modennyeeeee..!!! aku takpenah try lagi purikura nih. =.=

y u y u Z u l a i k h a said...

baru bulan lepas buat semua tu :)
tak jemu.. :)

nabielah said...

wah.bestnyer!
kak ftin sy dlu skola redza gk sme ngn akk.
sy ingat lagi mase tue sy form 1.
de dak jepun dtg skola redza.
and kak fatin jd hos kpd dak jepun tue kan.
:D

ieka said...

pergh!kalo muke x brape nk cun pon jadi cun leps edit2.ahaha

Rozana Razali said...

xpernah pon main benda ni, gila lame! =P

Anisa Hang Tuah said...

sangat sukakannye

Admiral Hafiz said...

xpnh lg nak try...
xde teman la nk ajak teman wat bende ni
sob3
sedeh



Admiral Hafiz Official Website: Admiral'z Legacy

MIMIE AIZA said...

hahaha.. serius la mesin ni sangat mahal. nak cuba pun pk dua tiga kali gak.

:)

juliet. said...

kalau fatin xtulis psl purikura ni, sampai bila2 pon taktau pe mende tuh! tapi, tingin nak amik pic dalam kotak tu. tapi tak penah tau kat mana ada. huhuu

khairunnisa ♥ said...

ohh purikura ^__^ pernah buat kat Times Sq.. dapat 12 gambar kecik kecik je ^__^ hee, tapi best sebab bergambar dengan bestfriend ♥

yan_n.i.m said...

cm bes jek purikura tuh...! xpenah try..!

Syafiq Rosli said...

hikhik..mcm mne la klu lelaki gna purikura ni

~eZmALiZa~ said...

sooooooooo cun!
:)

wirdawahid said...

heee, kak atin comel + minat yang comel.

SyahmiFikri said...

huhu.. menarik2.. tak pernah guna.. hehehe

♥ Norule Feruz Khalid ♥ said...

da adew purikura kat terminal one seremban,,huhu..besok feruz nk g amek gambar cumill2 mcm fatin..hehhe

Amalina Jo said...

www.puricute.com

free of cas ber-purikura :D
tapi corak dgn aksesori tak byk sgt.
yg penting , tak da masa & butang pause :D

cik EPAL said...

penah gak wat menatang ni. hehehe. tapi tak tahu pulak nama dia purikura. haha

Shira Shafrida said...

Purikura? never heard before..apapun, thx sbb share.. wink*

jemputlah baca entri baru, ia ttg lagu2an dan tarian di restauran..Over 30 Minutes, I'm OuUUTT.. di shirashafrida.blogspot.com

Imzainieyzulkipli said...

hahaahaah.kiut!

-atiQah- said...

fatin, suka baca entri mcm ni...hehe..
ceritalah lagi pengalaman2 fatin..
suka baca cerita2 mcm tu.. :)

Myaby said...

haha
i penah buat dulu

dengan ex bf. hahaha

kata kila said...

terbaik tempat tgkap gmbr ni.

zeila said...

wow...
beshnya dapat p japan..
tomey2 je pic tu...


http://hatikumilikku.blogspot.com/2010/12/beauty-with-brain.html

roshafika said...

menarik menarik. xpenah tau pon name die purikura.:)

nur eykaa said...

i penah buat jugak sticker ni.
mcm2 function smpai i xtau mn nk tekan.haha.
the end, naseb gambar comey gakla. huhu

redbean said...

aku fobia ngn purikura ni..tkut gambar y kuar tu xmmcm muka aku dahh

Suraya said...

wa...tomey2!
dari dulu suke tengok blog akk ni..sbb suke tengok akk,cumell..hehe..
sudi2,berjalan la ke beelog sy ugak ea..:)

http://soalcintahati.blogspot.com/2010/12/sucikah-cinta-part-1.html

mizzura said...

ooo..taknah wat..selalu teringin...tp setiap takde gang..takkan nak wat sengsorang..hehe

Nia Ridzwan said...

wow, pergi jepun? best best ! student exchange ka? teheee. comel la booth ni. beli tak kat kolej satu. hahaha.

cik dila said...

salam,fatin..
akak nk wat permintaan ni.dek sebab ko pakai segala shawl dgn sgt lawonye, akak nk minta ko wat la tutorial pakai shawl dlm segala gaya yg ko penah pakai tu. akak nk blajo..buleh?hihi...akak mintak sgt ni...

ok tenkiu adik comey...

saya ALIA SYAZA :) said...

wahh..mcm best je purikura yea?? seronok2..ada jugak kadang2 tu tgk dkat mall ada je benda tu kan.. igt apa je, just snap2 pic..rupanya boleh di edit2 yea..ohh..best best!!

seronok gak eh, mcm na wat je.. tapi xtau kat mana.. hohoo :)

interesting ~~~

Nadia Mashuri said...

hi.. cute sgt3.. best nyer g jepun..
btw, kawan2 singgah la blog baru ni yer.. =)

AIMAN said...

x paham macam mana nak guna mesin ni. erk :)

FNR™ said...

hehehe..dis is super duper cute!saya lagi kesian time 18 barula tue first time jejak kaki kat bnd alah ni..giler kesian kan..huhu~

Meyraa - chan said...

Purikura best! dulu teringin nak try. tapi mahal sgt. haha budak sekolah tak mampu lagi. ni dah degree pun tak jejak2 lagi yang dekat sg wang tu. sadis gila T__T


btw, fatin, kirim salam dekat emalina yer. kawan sekolah rendah dulu. patut macam kenal je. hihi tak sangka jumpa balik. thanks babe :)

fatihahafiza said...

lame gile xbuat :( rindu pulak time gedik2 dgn kawan2 dulu. buat pose macam2, edit macam2. haha

Redbloodx said...

suka jepunn jgk? eh, samela. haha..

Fatin Liyana said...

nanti ramai2 pg try purikura dgn bestfren ok ;)
rm24 share dua org bru rm12 sorang kan hehe.

dulu kte pon xtau name die apa, lepas bace komik bru tau name die purikura. dulu kte pgl, 'tmpt tgkap gambr kecik2 yg mcm sticker tu'. siyes panjg nk mamp name kau haha

Ain Atika said...

wahhh minat betul dia....=)

iLa SaHaR said...

waaaaa menarik nyeee

Anonymous said...

jauh gile purikura dgn print club..haha,,mmg terbaik org jepon nih..

Nzyrahun said...

waaah bestnyeee,dapat gi jepun pulak tu
rasa purikura dekat jepun lagi fuh D:
nazyrah xpernah try dkt m'sia punye hehehe

~~ Cik Muda Enny ~~ said...

AWWW...
jepun u??
besss nye...
purikuri...
( sound sgt chumil bila sebut)
hahhah :))

Anonymous said...

actually it's 'purinto kurabu', not 'purinkurabu' ('purin' means pudding in japanese, while 'purinto' means print)

and wow mahalnya purikura kat msia! in japan it's only 400yen(=RM15)

~ai-chan~

{ finieViolet} said...

salam fatin liyana.. akk singgah sini..suke arr belog ni..akk nk follow.. akk penah pegi jepun gak 8 thn lepas..pun da penah g edit2 muke pki machine tu..huhu..

Nadhirah-chan said...

best . nak try try laa nanti .

ciksuehaoi™ said...

satu purikura japan yen400.kalau convert ke RM dlm 16 ringgit laaaa.it a must utk budak mesia kalau jalan ramai2.konfom mesti amik gambar purikura.hoho