Wednesday, December 15, 2010

Purikura

Assalamualaikum


Dulu, aku pernah cerita yang aku ni obses giler dengan jepun. Ingat tak? Ala zaman dimana asik-asik buat peace bila tangkap gambar (oh masih kekal tabiat ini sampai sekarang), menambah panggilan 'chan' disetiap nama kawan perempuan & cakap arigato instead of thank you. Sungguh whateveeer aku ni :')

Kalau dah obses dengan jepun, maka wajiblah pergi ke purikura kan. Purikura tu sebenarnya comes from the word Print Club. Tapi orang jepun ni makan nato & ramen banyak sangat jadi pronunciation dorang jadi huru hara sikit. Print club -> Purinkurabu -> Purikura ! Layankan jer la..


Anyway, purikura adalah booth tangkap gambar yang macam sticker tu ! Korang kena masukkan token, snap picca pastu korang boleh edit kasi comel-comel lepas tu menunggu dengan sabar sementara dia print hehe. Setelah gambar dah di print, tatap sepuasnya konon muka engkau paling comel. Agak-agak macam dah puas, boleh gunting-gunting tampal dekat album kecik atau boleh juga tampal di calculator, file & pelbagai lagi tempat yang orang senang nampak. Tujuan menampal di tempat yang orang senang nampak adalah supaya bila orang ternampak, orang akan puji. Barulah tak sia-sia kau membazir duit pergi purikura !




Purikura !! Harga berbeza-beza mengikut kehebatan mesin. Ada yang rm18, ada rm24 ada yang rm36. Tak sangka masa high school aku sanggup membazir untuk bendealah ni ha :') - google pic




Lepas snap, boleh edit! Tambah accessory, tambah font etc etc. Tapi harus edit cepat-cepat sebab ada masa. Actually boleh pause, tapi sebab mesin ni fully in japanese, maka untuk orang yang buta tuli macam aku ni, memanglah tak tau nak tekan mana untuk pause. Berpeluh-peluh aku edit sebab takut habis masa hahaha. LOSER ! - google pic



Lepas dah print, boleh tampal dalam album purikura. Album puikura ni ada jual kat kedai comel-comel. Lepas tu boleh la engkau tatap koleksi purikura engkau 24jam :) - google pic




Purikura yang aku buat kat Japan masa tahun 2007 bersama dengan mak & adik angkat :) Comel weyh suka suka teehee.



Mak angkat Jepun aku tanya, 'Fatin suka apa?' . Aku jawab Hello Kitty & Purikura ! Lepas tu dia belikan aku banyak gilerrr hadiah Hello Kitty & bawak aku g Purikura dekat mall hee... Biasa aku buat Purikura kat Sungei Wang Plaza jer. Ini first time la aku buat Purikura dekat Japan. Masa ni kitorang boleh edit gambar lama giler sebab mak angkat aku tekan pause !! Hahaha...




Ni la album purikura aku teehee. Aku start gilerkan purikura ni sejak form 2 ! Memang banyak gambar dalam album ni. Daripada zaman hingusan sampai lani




Ni lah contoh gambar purikura yang dah di-edit. comel giler kan!! Wannabe giler aku dulu. Akak-akak jepun ni memang idola aku dulu haha. Aku pernah cakap ngan mak aku dulu, tak silap masa form 2, aku nak bleach rmbut supaya jadi blonde, pastu memang kena maki la kan. Nasib baik kena maki, kalau tak dah tersesat jauh da aku sekarang LOL - google pic

Korang suka purikura tak? Biasanya purikura japan jer yang lawa. Purikura dari china & korea tak berapa nak cun. Colour dia tak berapa nak pekat lepas tu lighting tak semat. Tapi tu lah, purikura japan mahal kalau nak compare dengan china/korea punya. Standard la japan kan, barang baik, harga pon baik punyer :p


Thank you for reading this entry !

61 comments:

  1. haha ni pergi jepun yg kat mtrx tu kan? jeles2..

    ReplyDelete
  2. wahhh,mnariknye minat akak yg ni..smpai skg still ske purikura lg..ske3.. :)

    ReplyDelete
  3. saya pun suka purikura !! memang kat sg wang lah tempat membazir duit wat puri XD tapi da lame tak pegi, dengar kata kedai yg banyak mesin puri tu dah takde kt sg wang :( skang pegi berpuri dekat sunway pyramid je. paling feveret mesin 26 hengget :p

    ReplyDelete
  4. teringin nak buat purikura ni
    tapi mesti tak jadi sebab mahal
    -_____-"

    ReplyDelete
  5. hehe.pnah wat gak dulu.mase zaman skolah.hehe

    ReplyDelete
  6. 1st time try kat alor star.wohooot~teruja habis.biasa lah 1st time kan.

    da la bahasa jepun.tak faham langsung.lepas tu maen aci redah je tekan-tekan.sudahlah mahal..*berkira betul* HAHHAHA

    now picca tu dalam purse momo and kawan momo.happy sangat~

    kalau boleh nak beli 1 mesin letak kat rumah HOHO

    ReplyDelete
  7. teringin nak try! tapi tak berani.. takot panic plak dlm tu. yelaa.. name pon org tak paham bahasa.. jepun =P

    ReplyDelete
  8. bahaha. saya dulu pun ska ambil gambar pakai mesin ni. tp banyak gambar buruk sebab terkejut tiba2 dia capture gambar haha. tp xtau plk nama benda alah ni kuripura. hoho.

    btw, sy ada organize contest. tp contest merepek je lah. kalau rasa mcm bosan ke pastu mula nak terjerumus ke arah perkara lagha, join la contest sy ye. huhu. here's the link. tqvm!

    http://sakuravender.blogspot.com/2010/12/contest-for-my-upcoming-birthday.html

    ReplyDelete
  9. memang..purikura memang besh la..byk memories kot..

    ReplyDelete
  10. hahhaa
    comel jek
    bestnya ada fmly angkat jepuuun
    :)

    ReplyDelete
  11. heee. best ouh..
    slalu nak buat..
    tp
    time tu laa tade duit..
    ngaa~
    ahahaha..

    ReplyDelete
  12. pehhh modennyeeeee..!!! aku takpenah try lagi purikura nih. =.=

    ReplyDelete
  13. baru bulan lepas buat semua tu :)
    tak jemu.. :)

    ReplyDelete
  14. wah.bestnyer!
    kak ftin sy dlu skola redza gk sme ngn akk.
    sy ingat lagi mase tue sy form 1.
    de dak jepun dtg skola redza.
    and kak fatin jd hos kpd dak jepun tue kan.
    :D

    ReplyDelete
  15. pergh!kalo muke x brape nk cun pon jadi cun leps edit2.ahaha

    ReplyDelete
  16. xpernah pon main benda ni, gila lame! =P

    ReplyDelete
  17. xpnh lg nak try...
    xde teman la nk ajak teman wat bende ni
    sob3
    sedeh



    Admiral Hafiz Official Website: Admiral'z Legacy

    ReplyDelete
  18. hahaha.. serius la mesin ni sangat mahal. nak cuba pun pk dua tiga kali gak.

    :)

    ReplyDelete
  19. kalau fatin xtulis psl purikura ni, sampai bila2 pon taktau pe mende tuh! tapi, tingin nak amik pic dalam kotak tu. tapi tak penah tau kat mana ada. huhuu

    ReplyDelete
  20. ohh purikura ^__^ pernah buat kat Times Sq.. dapat 12 gambar kecik kecik je ^__^ hee, tapi best sebab bergambar dengan bestfriend ♥

    ReplyDelete
  21. cm bes jek purikura tuh...! xpenah try..!

    ReplyDelete
  22. hikhik..mcm mne la klu lelaki gna purikura ni

    ReplyDelete
  23. heee, kak atin comel + minat yang comel.

    ReplyDelete
  24. huhu.. menarik2.. tak pernah guna.. hehehe

    ReplyDelete
  25. da adew purikura kat terminal one seremban,,huhu..besok feruz nk g amek gambar cumill2 mcm fatin..hehhe

    ReplyDelete
  26. www.puricute.com

    free of cas ber-purikura :D
    tapi corak dgn aksesori tak byk sgt.
    yg penting , tak da masa & butang pause :D

    ReplyDelete
  27. penah gak wat menatang ni. hehehe. tapi tak tahu pulak nama dia purikura. haha

    ReplyDelete
  28. Purikura? never heard before..apapun, thx sbb share.. wink*

    jemputlah baca entri baru, ia ttg lagu2an dan tarian di restauran..Over 30 Minutes, I'm OuUUTT.. di shirashafrida.blogspot.com

    ReplyDelete
  29. fatin, suka baca entri mcm ni...hehe..
    ceritalah lagi pengalaman2 fatin..
    suka baca cerita2 mcm tu.. :)

    ReplyDelete
  30. haha
    i penah buat dulu

    dengan ex bf. hahaha

    ReplyDelete
  31. wow...
    beshnya dapat p japan..
    tomey2 je pic tu...


    http://hatikumilikku.blogspot.com/2010/12/beauty-with-brain.html

    ReplyDelete
  32. menarik menarik. xpenah tau pon name die purikura.:)

    ReplyDelete
  33. i penah buat jugak sticker ni.
    mcm2 function smpai i xtau mn nk tekan.haha.
    the end, naseb gambar comey gakla. huhu

    ReplyDelete
  34. aku fobia ngn purikura ni..tkut gambar y kuar tu xmmcm muka aku dahh

    ReplyDelete
  35. wa...tomey2!
    dari dulu suke tengok blog akk ni..sbb suke tengok akk,cumell..hehe..
    sudi2,berjalan la ke beelog sy ugak ea..:)

    http://soalcintahati.blogspot.com/2010/12/sucikah-cinta-part-1.html

    ReplyDelete
  36. ooo..taknah wat..selalu teringin...tp setiap takde gang..takkan nak wat sengsorang..hehe

    ReplyDelete
  37. wow, pergi jepun? best best ! student exchange ka? teheee. comel la booth ni. beli tak kat kolej satu. hahaha.

    ReplyDelete
  38. salam,fatin..
    akak nk wat permintaan ni.dek sebab ko pakai segala shawl dgn sgt lawonye, akak nk minta ko wat la tutorial pakai shawl dlm segala gaya yg ko penah pakai tu. akak nk blajo..buleh?hihi...akak mintak sgt ni...

    ok tenkiu adik comey...

    ReplyDelete
  39. wahh..mcm best je purikura yea?? seronok2..ada jugak kadang2 tu tgk dkat mall ada je benda tu kan.. igt apa je, just snap2 pic..rupanya boleh di edit2 yea..ohh..best best!!

    seronok gak eh, mcm na wat je.. tapi xtau kat mana.. hohoo :)

    interesting ~~~

    ReplyDelete
  40. hi.. cute sgt3.. best nyer g jepun..
    btw, kawan2 singgah la blog baru ni yer.. =)

    ReplyDelete
  41. x paham macam mana nak guna mesin ni. erk :)

    ReplyDelete
  42. hehehe..dis is super duper cute!saya lagi kesian time 18 barula tue first time jejak kaki kat bnd alah ni..giler kesian kan..huhu~

    ReplyDelete
  43. Purikura best! dulu teringin nak try. tapi mahal sgt. haha budak sekolah tak mampu lagi. ni dah degree pun tak jejak2 lagi yang dekat sg wang tu. sadis gila T__T


    btw, fatin, kirim salam dekat emalina yer. kawan sekolah rendah dulu. patut macam kenal je. hihi tak sangka jumpa balik. thanks babe :)

    ReplyDelete
  44. lame gile xbuat :( rindu pulak time gedik2 dgn kawan2 dulu. buat pose macam2, edit macam2. haha

    ReplyDelete
  45. suka jepunn jgk? eh, samela. haha..

    ReplyDelete
  46. nanti ramai2 pg try purikura dgn bestfren ok ;)
    rm24 share dua org bru rm12 sorang kan hehe.

    dulu kte pon xtau name die apa, lepas bace komik bru tau name die purikura. dulu kte pgl, 'tmpt tgkap gambr kecik2 yg mcm sticker tu'. siyes panjg nk mamp name kau haha

    ReplyDelete
  47. jauh gile purikura dgn print club..haha,,mmg terbaik org jepon nih..

    ReplyDelete
  48. waaah bestnyeee,dapat gi jepun pulak tu
    rasa purikura dekat jepun lagi fuh D:
    nazyrah xpernah try dkt m'sia punye hehehe

    ReplyDelete
  49. AWWW...
    jepun u??
    besss nye...
    purikuri...
    ( sound sgt chumil bila sebut)
    hahhah :))

    ReplyDelete
  50. actually it's 'purinto kurabu', not 'purinkurabu' ('purin' means pudding in japanese, while 'purinto' means print)

    and wow mahalnya purikura kat msia! in japan it's only 400yen(=RM15)

    ~ai-chan~

    ReplyDelete
  51. salam fatin liyana.. akk singgah sini..suke arr belog ni..akk nk follow.. akk penah pegi jepun gak 8 thn lepas..pun da penah g edit2 muke pki machine tu..huhu..

    ReplyDelete
  52. satu purikura japan yen400.kalau convert ke RM dlm 16 ringgit laaaa.it a must utk budak mesia kalau jalan ramai2.konfom mesti amik gambar purikura.hoho

    ReplyDelete
  53. sebab kakpaten lama tak update, again, scroll post kakpaten dulu2. enjoy baca.. kakpaten inspirasi saya. tq!

    ReplyDelete

Do you like my entry? Comment if you have any idea to share!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...