Monday, March 21, 2016

Pregnancy Diary : 1st trimester

Assalamualaikum


Dear afljunior,


Sekarang ummi dah 3rd trimester tau. Alhamdulillah. Dalam hati macam meronta-ronta nak share my pregnancy journey since 1st trimester lagi (1st time mom syndrome biasalah uhh!). Tapi ummi tetap bersabar dan bersabar sehingga masuk 3rd trimester. Seeee walaupun ummi doktor liddat and mengamalkan perubatan moden tapi ummi cool juga sebab accept nasihat orang tua-tua hehe.


So kali ni ummi nak cerita pasal journey 1st trimester ummi. Sebenarnya dah banyak dah lupa. Ummi selalu lupa benda-benda penting dalam hidup. Haritu ada orang tanya ummi, bila ummi kawen. Boleh tak ummi terkial-kial nak jawab. Ummi cam eh bulan 12 tu engagement kan..bulan 6 yang kawen kan. Tahun 2014 ke 2015? Abi bengang je bila ummi tersipu-sipu comel macam tu. Alah leks la..ummi rasa macam dah kahwin dengan abi dah berpuluh-puluh tahun gitu. Thats why ummi confused. Jadi untuk mengelakkan perkara yang sama berlaku, ummi tulis dalam blog ya sayang :')


Afljunior inshaallah akan menjadi anak yang baik. Ummi cakap macam tu sebab sepanjang ummi pregnant dalam my first trimester, ummi langsung takde morning sickness. Takde mengidam juga. Ummi sihat walafiat sayang.. Alhamdulillah. Dah la time tu ummi tengah kerja di posting killer O&G. Ummi datang kerja pukul 5 pagi, balik pukul 11 malam. Berlari-lari sambut patient-patient ummi yang beranak dekat labour room. Sampai senak perut ummi sebab berlari laju sangat. Kadang-kadang ummi terlalu memikirkan patient sampai ummi terlupa yang ummi pregnant. Abi selalu marah ummi, katanya kelajuan ummi berjalan setanding dengan Usain Bolt. Haaa tu baru ummi berjalan, belum berlari lagi.


Disebabkan kesibukan kerja, ummi selalu terlupa nak makan juga. Kalau ummi teringat nak makan pon, ummi terlupa yang ummi tak beli makanan lagi. Selalunya nurse-nurse dekat ward 2A dan midwives dekat labour room yang selalu share makanan dengan ummi sayang.. Kadang-kadang dorang bawak bekal, atau beli makanan lebih, dorang mesti ajak ummi makan sekali.

' Mak yong...... jom makan sesama. Akak bawak bekal '

Kadang-kadang menitik air mata ummi bila makan sayang...


Abi kalau balik KL, mesti abi hantar makanan best-best kat ummi. Tetiba abi datang bawak sushi king la, mee kari la, auntie anne's la. Random sangat makanan yang abi beli tau sayang. Abi memang suka buat surprise datang hantar makanan dekat pantry masa ummi tengah kerja. Especially kalau ummi tengah oncall. Ummi kalau oncall memang jonah sayang. Memang sepanjang malam bz. Masa tulah BP nak high, masa tu la ada fetal distress. Kadang-kadang nak masuk subuh baru ummi dapat jamah makanan yang abi beli :")


Tapi alhamdulillah.Ummi selalu check sendiri my fundus height / ketinggian rahim. From the scan itself pon, you grow up very well my dear. My fundus height and your bodyweight always correspond to my gestational age. Ummi bersyukur sayang, walaupun ummi tak cukup rehat, walaupun ummi tak cukup makan, tapi ummi tau Allah akan mencukupkan segalanya untuk anak ummi


Ummi terhilangkan yang 1st scan oops! Yang ni masa ummi pergi 2nd antenatal followup dengan abi. Masa ni afljunior 12w 3d :)


Ummi dengan boss ummi ward 2A. Semua ni pakar sakit puan sayang. Dorang baik sangat dengan ummi, selalu usap perut ummi, ajak ummi makan masa drugtalk hehe. Dr Anizah, Prof Shuhaila, Dr Yuli. Masa ni ummi 13w 2d :)


Ummi and abi can't wait to see you sayang. Membesar dengan sihat ya anak ummi!
Toodles!




Thank you for reading this entry !

63 comments:

yaya shari said...

alhamdulillah tahniah kak patin :)

Anonymous said...

Da weeks ke berapa fatin? I'm pregnant too. Stay healty fatin! :)

Mezquita Lifestyle said...

Alhamdulillah..

Sophie Al-Yahya said...

Masha Allah. So happy reading this entry. Belum kahwin lagi tapi tersenyum-senyum je baca entri FL. & you even look prettier with motherly looks. Moga semua berjalan lancar & FL sihat selalu. Amin. Huwaa..nak baby jugak tapi belum kahwin. ;')

nurftnsyamimi said...

Tahniah kak fatinnnnn..semoga Afljunior sentiasa diberkati dan sntiasa mndpt rahmat Allah..

Anonymous said...

It such a surreal to read this cause that day when I first read this blog she was still studying in Bandung and know after so many years, she's married and expecting for #afljunior !!! I was only in Secondary school when I started reading this blog and know I'm about to go to college. I bet, one day, when #afljunior read this blog she/he will be in tear (cause I AM!) Congratulations Kak Fatin semoga! May God bless you with happiness in near future :)

Sincerely, your forever fans.

muja said...

semoga sihat sentiasa dr fatin. canti wait to see your child. mesti cantik handsome macam parents dye. :)

Hariah Ahmad said...

Waalaikumsalam fatin..
tahniah patennn...moga dpermudah sgalanya...😘😘 jaga diri baik2 yea.

Anonymous said...

Due date bila? Hehehehe maaf tanya

Anonymous said...

Tahniahhhh

Timmy Sifa said...

Congrats kak! Be strong so will be the baby. insyaAllah

Mrs Pip said...

Tahniah Dr. Fatin :)) take care your of your health tau ... busy tu busy la juga jaga pesakit, tapi jangan lupa jaga kesihatan doktor juga ... cheers T_T

Norma Hamid said...

tahniah

fatihah kamsah said...

Huwaaa..bile dak patin ni menikah..dulu slalu gak follow entry dak patin..ni ha siap dah 3rd trim baru ku tahu..btw sy pon 3rd trim jgk..smoga slmt semuanya and dipermudahkan urusan kita deliver nanti ye..Aamiin..

Azura Aziz said...

tahniah fatin.. xsabar nk tunggu afljunior.. takceare tau ;)

Mimi Kyumi said...

Tahniah Kak Fatin :-)

Anonymous said...

Alhamdulillah...tahniah dik...semoga selamat hingga ke saat melahirkan...

Mysara Ab Rahman said...

Tahniah kak! Moga dipermudahkan semuanya. InshaaAllah.

ameris said...

wahhh dah pregnen ke? tahniah fatin.

Muthi Haura said...

selamat kaak. :D semoga si adik sehat slaluu

Anonymous said...

Prof Adeeb & Prof Zaleha masih bertugas ka?

Hardee786

Anonymous said...

Tak lupa juga Prof Nik...

Hardee786

Anonymous said...

Wah.. rasa terharu baca entri kali ni walaupun bahasa sometimes ala2 ganaz siket.. :)

Tahniah AFL. Semoga dapat afljunior yg soleh dan solehah

Adeqnas said...

Akhirnya k.fatin update lg blog..hehe rindu nk bca...tahniahh smga dapat ank soleh..hepy for u akak..

Kim Chaa said...

Knpa senyum sorang sorang niih, baca entry niih .. Hihi . tak sabar nak tgok afljunior ^^

muja said...

semoga sihat sentiasa dr fatin. canti wait to see your child. mesti cantik handsome macam parents dye. :)

nadialadzim said...

rasa macam nak pregnant lagi pulak..hihi..

Syazwani Mazlan said...

Tahniah. happy for both of you :)

nurerna hazwani said...

Tahniah My Dear. InsyaAllah, I will be like you.

• Ain Cho'in • said...

Jaga kesihatan ey Puan Fatin. ☺ Hehe. Tumpang gembira untuk sis.

bearyblossom said...

Oh God, rasa nak nangis baca entry ni. Awak dah nak jadi mak orang. Cepatnya masa berlalu. Rasa macam baru je lagi baca entry awak zaman bujang dulu, zaman awak study. Semoga semuanya berjalan lancar. Tumpang excited. :)

Anonymous said...

dr fatin, saya nak cakap tq sangat sebab masa saya kt labour room dr banyak tlg,dan saya bernasib baik doc yang sambut saya bukan doc laki(terima kasih la sbb paham yg saya xnk doc laki),plus doc punya suara yang lemah lembut tu la buat saya kuat.doc boleh cakap elok padhal masa tu saya rasa mcm nk terkuar semua isi perot.sorry jugak la ter sepak doc masa doc tgh jahit kn saya.sbb masa tu saya dah terdetik yg doc ni pregnant ke sbb muka pucat je tp xterlarat nak tanya.masa saya kat ward saya nmpk doc smpai pagi and tgh mlm bru doc balik.masa tu saya rasa kesian yea kt dr fatin ni dah la suami jauh balik mlm2 lg...saya doakn anak doc sihat dan dalam keadaan baik2.

nadhie wueen said...

Alhamdulillah semuanya okay :) Tahniah. hee

Natrah Norlin said...

Assalamualaikum

Tahniah FL... Semoga FL dan kandungan sihat dan ceria selalu. Untung jadi doktor sebab bole tahu macam mana nak ukur tinggi rahim sendiri. :D hehehe

Carl Dani said...

rasa sedih pulak baca enrry ini...take care kak fatin..u can do it...

Aimie Chan said...

Alhamdulillah dah masuk 3rd trimester. Sy baru ja masuk 2nd trimester. Same like kak fatin sy pun takda morning sickness. Stakat mual2 ada. Mengidam tu tak la teruk. Biasa2 ja. Tapi tu pun masa bulan pertama. Then muntah 1x, hilang semua mual n mengidam. Rileks ja. Lambat lg berklinik. 3 bulan baru berklinik. Masa scan 2bulan alhamdulillah baby aktif bergerak walaupun masa tu tak terasa pun. Sy tak terjaga makan n minum pun. Sometimes sy lupa sy preggy. Berlari. Melompat. Cuma HB ja rendah, 8.9 ja n dipantau. Hehe. Mkn ubat nurse bg then 2weeks later jumpa nurse hb naik 10.6. Rabu ni appointment lg. Tp tak mkn ubat langsung sjak last appointment. Just amal mknn sunnah. Alhamdulillah n in shaa Allah baby kita akan sihat walafiat :)

Mommy Cici said...

Alhamdulillah. tahniah kak Fatin. seronok dengar experience orang tak de morning sickness. I daripada 1st sampai 3rd baby ni ha dok muntah pagi petang siang malam. tapi yg 3rd ni over nau, dah 4 bulan still muntah lagi :( . semoga dipermudahkan semuanya ye sis :)

Anonymous said...

Dr.FL, semoga afl junior membesar menjadi anak yg soleh dan solehah.. ;) Baca entry ni teringat mase pregnant anak first dlu.. Ya Allah, mmg xtahu nk cerita mcm mane.. Hanya Allah s.w.t je yg tahu perasaan mase nk deliver baby dlu.. Alhamdulillah, skrg anak dh nk msk 2tahun.. Dan inshaa'Allah akan dpt adik jugak tahun ni.. ;D

najwa zahid said...

alhamdulillah tahniah. =D sya tumpang happy. x sabar nak tunggu afljunior lahir.

niza nasir said...

Tahniah fatin..take care to u and baby..

Anonymous said...

Barakallah akak fatin.. doakan saya agar berjaya mencapai cita-cita untuk jadi seorang doktor yg solehah. Saya doakan agar semuanya dipermudahkan buat akak.. :) -nabilahizzati

Anonymous said...

I bet your baby is funny just like you! Take care of your health, I have been stalking your writings since forever. Sape potong bawang ni alaaaaaaaaaaaaaaaaa

Amirul said...

Teringat waktu bini saya mengandung... btw tahniah fatin

berrypastel beads said...

Terharunya..... semoga Allah sentiasa melindungi mu Dr.Fatin... rindunya nk sembang & mkn sama... pling ingat makan garlic bread hangitttttt.... hahaahaahahahah... ape2 take care...walaupun diri mu dtg & pergi hanya seketika tp kak anne happy dpt kenal ngan Dr. Semoga success in your journey...

zeera lily said...

inshallah.. semoga ummi and baby sihat selalu..
semoga fl dipermudahkan besalin nnt.. aamiin

timm bill said...

congrats kak fatin! Alhamdulillah, berita yang kami semua xsabar nak dgr :)

Anonymous said...

assalamualaikum kak fatin, saya di sini nak tanya/luah perasaan/cakap, saya pelajar lepasan diploma, saya teringin sangat menjadi doktor, tapi Allah telah uji saya dengan result spm yang biasa2 saja iaitu 5a,3b+ dan 1b, jadi saya melanjutkan pelajaran ke diploma sains, tapi setelah saya cuba cari pengajian yang menerima pelajar dari ijazah sarjana muda perubatan, tapi hanya di usm sahaja yang offer 'course ini', kat sini saya minta akak fatin doakan kejayaan saya dalam mendapatkan tempat di universiti tersebut, saya baca blog akak since saya form 2 kot, ToT, saya teringin sangat jadik doktor, dan cita2 saya bertambah kuat lepas saya baca tentang kisah idup kakpaten, semoga Allah bagi semangat untuk kakpaten agar boleh terus berbakti kepada masyarakat, negara and yang paling penting untuk agama, saya terkadang sedih fikir apa yang akan jadi dengan kerjaya saya nanti, saya cuma nak bgatu kakpaten beruntung punyai kerjaya sebagai seorang doktor walaupun saya serba tahu, banyak liku perlu dilalui, i'll pray the best for you, your family and your future baby :')

eykin murnie said...

Alhamdulillah,Tahniah, tak sabar nak tengok afljunior.

Nurul Syafiqa said...

Assalamualaikum :)

Jaga diri, kakpaten.

zeera lily said...

tahniah...tahniah...tahniah...tahniah...tahniah...

Husein Rider said...

stay safe and keep healthy of yours and the junior

Cik Azz said...

Alhamdulillah, rezeki dari Allah.

Tahniah untuk both of you, FL dan suami serta semua yang memberi sokongan moral dan yang memberi makanan. Hehe.

Moga FL dan baby sihat selalu dan sentiasa dilindungi Allah. Aamiin.

MG schmidt said...

dah lepas ke 3rd trim mesti best baby dah strong and kick pun dah kuat kan?
i,m almost there, now dah 21week .
so nnti insyaAllah sebayalah baby sulung kita ^__^

semoga dipermudahkan urussan kita . insyaAllah ameen.

liena AM said...

Alhamdulillah & tahniah FL and suami :)

dh dpat agak dh FL pregnant cos dh lama x story -bukak2 je blog ni post lama- heee :D

smoga AFLjunior mnjadi anak yg soleh solehah & membesar menjadi kebangaan ummi abi :)

Cik Puan Eka said...

ALhamdulillah tahniah FL. Tak sabo tggu Junior AFL.

KIte pon dulu rasa nak sangat share pasal preggy. Penyudahnya dah bersalin baru update diri ni dah beranak hehehe.

kusyi said...

Kak FL punya penulisan da ibu2 daaa. Whoaaaaa. Umi FL! Gonna misss youu. Semoga akak dan famili di bawah lindungan Allah.. :)

Nur Shafikah said...

Tahniah Fatin Liyana! balik2 buka blog fatin tp x update, skg bukak dpt tahu fatin pregnant ! yeaa !

Ummi Khalif said...

Tahniah! Alhamdulillah.. Jangan lupa cukupkan vitamin semasa hamil ya. jaga kesihatan elok2. semoga dipermudahkan.

Florist in KL said...

tak berapa faham sangat lah pasal buku ni.. hehehe

Florist in KL said...

Tahniah :)

Rohani Misrin said...

Alhamdulillah..tahniah fatin..suka nya baca berita gembira ni. Semoga Allah permudahkan urusan fatin untuk bersalin nanti..amin3. X sabar nak tngok gambar afljunior..

Dzu Amri said...

Saya masa mengandung suka makan gula2.. Hihihi

Nurul Hamimah said...

Tahniah...pasti comel,cantik dan kacak seperti ummi dan abinye :)