Wednesday, May 15, 2013

Cerita pasal library

Assalamualaikum

Aku suka study dekat library. Kengkawan semua macam wow rajin gila pergi library. Sebenarnya dorang tak tau yang aku suka study dekat library sebab library tu ada aircond. Library PPUKM best, besar, sejuk dan ada banyak buku best.

Dekat Bandung dulu, library panas dan kecil. Collection buku pon sikit. Nak tak nak aku kena beli buku sendiri. Tapi aku bersyukur sangat, dekat library PPUKM banyak buku best-best. Aku boleh pinjam je dan tak perlu keluar duit beratus-ratus untuk beli sebuah buku :)

Musim exam, library tu adalah home sweet home buat aku. Biasanya aku spend time lebih dari 12 jam di library. Kalau boleh nak tidur sana sekali tapi apa boleh buat akak dan abang library pon ada life ok, ko hengat dia takde keje nak tunggu library tu 24jam? So aku harus akurlah.


 Ni barang-barang keperluan yang aku selalu bawak ke library. Selain notes, ada perfumed lotion (wangi dan melembutkan kulit dalam masa yang sama), bantal, roti/sweets, dan air 3 in1.

Aku tak suka busuk-busuk. Jadi kena ada perfume setiap masa dengan aku. Duduk dekat aircond kulit jadi kering sangat, jadi kenalah pakai lotion. Kenapa ada bantal? Lepas study 1 chapter biasanya aku akan tidur sebentar (konon-konon bagi brain time to digest what we have learn gitu). Aku tak suka makan sambil study. Nanti pen aku melekit, pastu nota aku kotor. Tapi lepas 3-4 jam, aku mesti kena makan something kalau tak nanti gastric acid overloaded.


 Usaha-usaha jugak, doa jangan dilupakan hihi

Bila aku tengok jam dah lewat tapi banyak lagi chapter tak habis, cecepat aku buka buku motivasi untuk naikkan self confidence. Hewhew omey sangat kan. Lepas tu disulami dengan doa-doa mustajab harap-harap Allah permudahkan segalanya bagi aku. Lepas dah tenang, buka buku balik dan study.


Beli sushi banyak-banyak sebagai penamat untuk hari yang panjang.

Apabila aku berjaya menghabiskan topik-topik yang telah di aim untuk haritu, I will give myself a pat at the neck and say 'Good job Fatin lets go somewhere to treat yourself'. Biasanya aku suka pergi Tesco takpun Jusco. Makcik-makcik sangat haha..aku suka tengok-tengok barang makan dan berangan. Memang macam takde kaitan i know, apesal ko nak berangan bila tengok makanan tapi biarlah :p #aptb


Thank you for reading this entry !

117 comments:

  1. Wah, kagum! Memang selama ni CC kagum dgn org yang boleh duduk berjam2 untuk study. Apa lagi study di tempat terbuka mcm di library.

    Good Luck FL!!! Hwaiting! ♥

    Blog Cik Comel

    ReplyDelete
  2. Boleh fatin cite camne na improve self confidence?

    ReplyDelete
  3. hahah..tu lah apesal ko nak berangan bila tengok makanan? aptb! keh2 comel!

    ReplyDelete
  4. heehe...lame gile FL kt library...
    same goes to me..suke reward diri ngan mkanan...APTB...hehehehe....

    ReplyDelete
  5. FL study kat lib?sy staff lib ctu..hikhikhik..:)

    ReplyDelete
  6. mak ai. byknya makan sushi. feelin gegirl korean eh. ahaks!

    ReplyDelete
  7. good morning fatin =)

    ReplyDelete
  8. bagus gak ni..leh jadi tips gak..hehehe..lebih kurang mcm sy gak time blaja dl tp bantal tu excluded la...hehehehehe...

    ~Admin : QasehMuslimah-Munirah~
    http://qasehmuslimah-munirah.blogspot.com

    ReplyDelete
  9. Kak FL so cool and saya respect kak FL sebab cantik + pandai + bergaya + humble + banyak baca doa2 utk permudahkan segala urusan. Ya, kita dah usaha dan doa itu sgt penting kan :) Good luck akak! ILYSM <3 hahaha

    ReplyDelete
  10. bila baca entri ni, baru sedar oooo betapa telah bertahunnnn library ku tinggalkan...

    tp duk dlm library best kan sbb senyap sunyi...cicak jatuh pun leh dengor ;)

    ReplyDelete
  11. yes... lepas a lot of hard work mmg best nak rehat kan diri pergi jusco or tesco sbb nak berangan.. it is good for ur mind after we struggle to study =)

    ReplyDelete
  12. love your writing...

    ReplyDelete
  13. yupp memang betul study kt library lagi best, lagipun boleh fokus lebih...gud luck k..

    http://farahaanna.blogspot.com/

    ReplyDelete
  14. kak fatin usually-nya study awal or last minute before exam tiba?

    ReplyDelete
  15. Kak Fatin too kiyowoooooooooooo (comel) hehe good luck final exam! =D

    ReplyDelete
  16. saya suka jugak inari..selalu beli kat jj..

    ReplyDelete
  17. LIBRARY kat UKM Bangi pun best dan besar... kalau nak cari buku mmg mabuk... pernah kesana ke??

    ReplyDelete
  18. wah! baguih ye FL ni...

    Gud luck in what ever u do my dear janji jgn stress sgt2 buat ok?

    just relaxing jer buat tu tau.

    ReplyDelete
  19. alamak lupa lak bg id who yg tulis tadi.

    dr kak ct putrajaya

    ReplyDelete
  20. Waaaa... Kak Fatin kenduri sushi!
    Sedapnyaaa :)

    ReplyDelete
  21. ayat berangan itu cool..hahhaha omey sgt..yekkk

    ReplyDelete
  22. wahh kalau lah saya pun dapat duduk dekat library mcm kak fatin ni kan best. tpi library dekat tempat belajo selalu tutup awal. T-T

    ReplyDelete
  23. hahaha , lawak la FL nie. btw , cara FL study ptut dicontohi. =)

    ReplyDelete
  24. Hahaha sangat comel. Nak nak jadi macam Kak Patin! Mehmeh. Kita gi Library sebab wifi free je :P

    ReplyDelete
  25. Mesti beli time jusco dah nak tutup. Dapat diskaun!

    ReplyDelete
  26. yup! study kat library sbb nak aircond. hihihi. pastu, kalau bosan, crik bku2 yg xelated lgsung. duduk brsila kat rak. kalau boleh nak meniarap trus. kihkihkih. :)

    ReplyDelete
  27. ain rajin gak p library . tp time-2 exam dengan kalau nak carik bahan untuk esaimen jek . haha

    ibarat susah baru nak mencarik library :p

    ReplyDelete
  28. lepas berusaha keras..then kita reward diri sendiri adalah saat yang paling best

    ReplyDelete
  29. Hai Fatin ;)

    wahh..sushi! Lama tak makan.

    Betul tu, beli sesuatu untuk diri sendiri adalah salah satu penghargaan buat diri sendiri..

    Hehe

    ReplyDelete
  30. hahahaa..comey je kak Fatin.
    kuat makan upenye hihi

    ReplyDelete
  31. Good luck Kak Fatin. Semoga hari-hari Kak Fatin dipermudahkan. :)

    ReplyDelete
  32. comel gila life dr fatin dekat universiti. :D lengkap segala kperluan wlaupon pergi library aja. thats why, kak fatin berjaya jd dr. woohoo! sy kena ikut cara dr fatin. mmg tip top :D

    ReplyDelete
  33. wah..kagum ngn akak..
    kte byasenyer study kat bilik je..
    siap bwk bantal lagi tu yg mcm len ckit..hehe
    but cara akak ni bley praktik smbung master nt..hehe

    ReplyDelete
  34. baguss nya FL :) <3

    *semoga terus berjaya dunia hingga akhirat.aminn :)

    http://efagurlz.blogspot.com

    ReplyDelete
  35. ihiks.mmg bile tgk makanan terus rase diawang.awangan kan. comel jee mcm makcik.makcik.HAHA. :)

    ReplyDelete
  36. haha..ok..noted that akk and abg library pun ade life..yeah!!! kami warga staf library sokong..
    kemainn la sangatt..huhu

    ReplyDelete
  37. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  38. terbaik la FL..good luck yo

    ReplyDelete
  39. Fuyoo, ni mmg sah kaki study. kita dulu time belajar masuk library bile nak siapkan dissertation ngn pjm buku je.. kalo nak study mmg taklah, kang bukan kita baca buku, buku yang baca kita.

    ReplyDelete
  40. Segala-galanya comel macam orangnya juga ... ^___^

    ReplyDelete
  41. Fatin ni dah habis belajar ke belum? ke sambung?

    ReplyDelete
  42. Ok..dr diploma sampai degree mmg xsuke g library..we r so different adik fatin..pnh g sekali dua tuk cari buku agama je,coz susa nk cari info kt tenet..btw pasni bole salu g naek library ppukm la..pegi tangkap fatin ngah tido,hihik..

    ReplyDelete
  43. assalamualaikum FL,seiring dgn doa insyallah akan diperkenankan. bagusnya, treat urself. no need else. pompuan, mmg suka berjalan. sedar atau tak. hakikat tu!

    ReplyDelete
  44. saya harap saya jugak akan serajin awak bila time study.. muahahahahaha...

    ReplyDelete
  45. thanks akak fatin for this entry. Sesuai sangat baca time-time tengah exam ni. hehe btw, sandra nak tanya..macam mana nak ingat all the fact in biology subj? susah sangat nak hafal. next week ada exam bio.. :(

    ReplyDelete
  46. wah. Bagus adik ni. Patut jadi contoh kpd yg lain (termasuk akak yg selalu tak termotivasi nak belaja ni) :-)

    ReplyDelete
  47. PG jaga library ^^ Library best ^^

    ReplyDelete
  48. cntikla botol losyen tu :)

    ReplyDelete
  49. mana dpt losyen tu

    ReplyDelete
  50. byknyer sushi!!hehe lm betul FL kt library study ye..apa² pun good luck:)

    ReplyDelete
  51. kak fatin beli perfumed lotion hello kitty tu kat mana ? hihi please la jawab kak fatin :))

    ReplyDelete
  52. tetibe rasa semangat..yeayy nk study ni tata thnks kak fatin

    ReplyDelete
  53. Wah rajinnyaaa , I spm this so I think I also need too go and study at library study at rumah tk bole masuk sbb pc ada ipad ada mcm mcm ada haha

    ReplyDelete
  54. lotion tu from bodyshop tapi sebab kite suke hello kitty so kite beli casing hello kitty dan transfer lotion tu hehe

    ReplyDelete
  55. kite xdelah rajin...pergi library sebab sejuk hehe

    ReplyDelete
  56. Comell nya ,, best betul kan ,,benda free yang kalau buat tak berbayar is berangannn ,,,,life can be wonderfulll...
    Wani ..

    ReplyDelete
  57. kak FL buat keek plsssssss hehehe :)

    ReplyDelete
  58. hehe.. dulu duluu saya tak suka pegi library sebab kena pakai tudung wpun library sejuk dan nyaman dan sunyi..

    tapi kalau saya pergi, jangan harap nk keluar awal. ralit duk library sebb lebih khusyuk. hehe.

    idop PTSL. hehe.

    ReplyDelete
  59. Same goes to me haha. Duduk library kalau masa study week tu, sampai 12 mlm. Tp saya tak ada la bwk bantal, lotion dgn buku motivasi cam kak fatin hee. Myb after ni boleh bawak jugak kot? Especially buku motivasi tu (:

    ReplyDelete
  60. rajin laa kak fatin hihihi bekas lotion pun comel :)

    ReplyDelete
  61. Good2.. Usaha + doa + tawakkal..
    bantal?? hihi.. comel la plak bw bantal.. ;p

    ReplyDelete
  62. Same la Teena pun kalau study week tu rasa mcm nk tidur kt library jer..
    Apa2 pun gud luck ye FL..

    ReplyDelete
  63. Tmpt plg boring1.prpustakaan2.prpustakaan3.perpustakaan

    ReplyDelete
  64. boleh bawa makanan ke library sana? kemas, tersusun je beg FL. syok kan lepak library

    ReplyDelete
  65. anyone knows how to hack twitter. please. someone using my name as their username :( or maybe u can help me to trace the password

    ReplyDelete
  66. wah,, hebatnya... 12 jam in the lib.. time kat um macam nk beku,, nak ckp pun bisik2,, haissyyy,, memorabilia sangat :P

    ReplyDelete
  67. Library sgt best! Tapi cni takde. Library paling best pegi - kat intec... superb. Cni library semua buku russia tak pahammm. So sad.

    ReplyDelete
  68. Cute sangat, as a girl memang kene sentiasa wangi.. =) ; korean fashion online | korean fashion online malaysia have a nice day...

    ReplyDelete
  69. Kak fatin boleh tak cerita macam mana kak fatin study semua . Pleasee kak fatin :)

    ReplyDelete
  70. Askm kak fatin.
    Camne nk ingt smua fact tntg bio? Tlog bg tips.

    ReplyDelete
  71. Saya jarang study di library sebab my library dah macam dalam kelas .. so bising ...

    but library di unisel shah alam , such nice .... walaupun kecil so besemangat nak study di situ sebab situ ramai orang dan semua bukaqn besmbang tapi study ...

    study di lantai , sangat awesome .... ><

    ReplyDelete
  72. Memang best study mcm ni. Kitorang pn tgh exam week skrg...sambil study sambil bhempas pulas siapkn portfolio2. Jam biologi dh tunggang tebalik dh ni.

    Apa2 pun bittaufiq wannajah FL. =)

    ReplyDelete
  73. Rajinya. Macam ni la baru nama student hehe. Kalau saya tidur sebentar macam tu, sampai ke sudah tak bangun-bangun haha xD

    ReplyDelete
  74. rajinnya k.fatin.biasalah student kan especially medic student..

    jom lawat:
    http://airasafiyya.blogspot.com

    ReplyDelete
  75. aku pun suka stay library. kat sheffield ni library 24 hours kalau tgh nk kejar deadline mmg kena overnight la. dan yg plg best library aku leh makan2..dan tak too strict bab ckp2 cz kalau nk tmpat yg silent ada silent space..hehe

    ReplyDelete
  76. good tips baca buku motivasi plus baca buku agama time blaja bagi org yang time belajar je malas plus mengantuk like me zzzz hehe

    ReplyDelete
  77. thumbsup la FL..dalam apa pun yang kita lakukan,,harapkan dan usahakan..berdoa dan tawakkal itu jangan sesekali diabaikan :) kerana di situ letaknya keberkatan dalam kehidupan..

    ReplyDelete
  78. FL nih cam kaya je.. untung nye hidup.. alhamdulillah.
    klu boleh, nk tahu gak parent FL kerja apa? share ckit tentang profil family. hehe..
    terma ksih.

    ReplyDelete
  79. FL losyen hello kitty tu cantik lah, nak beli kat mane ye ? hihihi

    ReplyDelete
  80. tau xpe. kdg2 pg library sbb nk aircond je. haha. btw, rajin kak Fatin study sane. 12 jam ++. hihi.

    ReplyDelete
  81. hehee tengok beg, buku n ade botol hello kitty tu pun dh naikkan rasa semanagat nk study tu..

    ReplyDelete
  82. akak, apa kata kalau buat entry untuk motivate kan sikit adik2 akak y nak exm ni, suka sgt entry ni!

    ReplyDelete
  83. besnye...library universiti saya bawak air masuk pon tak boleh, sangat kejam kan

    ReplyDelete
  84. as a lawyer, kita pun suka library. sejuk, selesa dan memang tenang. kadang2 tu bila dapat port yang best memang cop dekat situ je sepanjang masa.

    ReplyDelete
  85. tauladan yang bagus untuk generasi yang sedang belajar... Congratulation! FL!

    ReplyDelete
  86. Suka ulang kaji..sma la skrng pn sy tengah exam..

    ReplyDelete
  87. sma la skrng sy pn tgh exam..

    ReplyDelete
  88. banyak point dan tip yg bleh d'teladani...as a student i think, i should follow cara FL nak berjaya..:D

    ReplyDelete
  89. i juz love this entry! kenapa lah xpost awal sikit, i just finished my degree :( xpe2, im gonna further my study lg soon, love ya FL for the tips! <3

    ReplyDelete
  90. Dulu akak pun mcm FL,study kat library ppukm sbb nak elakkan godaan bantal dan tilam...berada di library dr dia buka sampai dia halau akak sbb nk tutup..go FL..Moga menjadi doktor yg baik..tough journey but the satisfaction will be well paid..

    ReplyDelete
  91. akak pegi library ditemani kawan2 ke sensorang? ada gak niat nak pegi study kat library. tapi, nak pegi xder kawan teman.last skali study kat rumah

    ReplyDelete
  92. hahahhaa a little bit offended ya when you said" library in Bandung kecil and panas"...but it's true though. I was studying in Malaysia, in UIAM...yess i realized that most of library's in Malaysia are comfortable, especially in UIAM :P hahhaaha and i miss my campus though, eventhough somehow i got a little bit discrimination from Malaysians

    ReplyDelete
  93. Macam tu cara akak study ya... Mesti kena ada buku motivasi sekali bila rasa malas kita boleh mitivasikan diri cepat-cepat...bagus tips akak.. :)saya nak amalkanlah..

    ReplyDelete
  94. FL, mcm mana u hafal or ingat semua fact eh... mesti ada cara untuk mengingat and hafal kan. please share with us....

    love,
    cici asyiqin

    ReplyDelete
  95. yeee...serious comel dan baca bnuku motivasi untuk naikkan semngat adlah satu tip untuk sya..Thanks share.. :)

    ReplyDelete
  96. admit... ble ikut cara u ni... tq... :)

    ReplyDelete
  97. tak suka makan sambil study??
    tapi lepas habis study, makan tak ingat dunia.. haha! paten..paten..

    ReplyDelete
  98. Salam kak Fatin,, macam mana kak fatin prepare masa nak masuk clinical year ek??? saya ni baru nak masuk clinical year..tak tahu nak prepare cmne.. cuak+takut yg amat sgt.. cara nak stdy utk clinical year sama je ke dgn cara utk stdy masa year 1&2???

    ReplyDelete
  99. Thanx 4 sharing..ade siket tu psl cre2 study..boleh tak kak fatin cite psl care kak fatin study lg detail ..muahaha..tq

    ReplyDelete
  100. Kak fatin share ngan kte cara akak study boleh?? Tq..

    ReplyDelete
  101. Thanx 4 sharing..ade siket tu psl cre2 study..boleh tak kak fatin cite psl care kak fatin study lg detail ..muahaha..tq

    ReplyDelete
  102. minat nak jdi doktor mcm kak FL...tapi x kesmpaian ..tapii skrg dok study medic jga xpi just as a AMO ..hehe

    ReplyDelete

Do you like my entry? Comment if you have any idea to share!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...