Saturday, May 18, 2013

Cara Mudah Bersedekah

Assalamualaikum

Disini aku nak berkongsi satu cara bagaimana kita hendak bersedekah secara konsisten. Cara ini memang senang gila kerana semuanya berada di hujung jari. Korang juga tak perlu rasa ragu-ragu ketika bersedekah. Aku bukan nak cakap apalah, sekarang ni kan banyak nau sindiket yang kutip derma, ntah ye ntah tidak la kan..Kalau boleh bila kita nak sedekah itu, biarlah kita pon tak ragu-ragu dengan peminta sedekah tu. Ha tapi dont worry, dengan cara ini, pasti duit sedekah korang akan berada disaluran yang betul =) Inshaallah!

Tapi cara ini adalah untuk pengguna CIMBclicks sahaja. Bank lain aku taktau sorry! Ok mari kita mulakan.


 Mula-mula Log In. Lepas dah Log In, click PAY, BILLS


Untuk ruangan FROM pilih akaun korang. Untuk ruangan TO pula, pilih OPEN BILLERS. Berjela-jela categories akan muncul. Scroll hingga jumpa ZAKAT/CHARITIES, kemudian click seperti yang ditunjukkan dalam gambar.


Selepas itu, akan tersenarai nama-nama syarikat/charity. Click ISLAMIC RELIEF MALAYSIA. (Nak click lain pon boleh..suka hati korang..tapi IRM ni bagus sebab aktif buat charity)


Dalam ISLAMIC RELIEF MALAYSIA ada banyak division. Korang boleh pilih nak sedekah ke Palestin, Africa, Middle East dan banyak lagi! Best kan dapat tolong saudara Islam kita di luar negara selain daripada Malaysia. Lepas pilih categories, nyatakan jumlah sedekah anda dalam ruangan AMOUNT


Setelah itu, anda dikehendaki mengisi butir-butit peribadi seperti nama , alamat , no ic dan sebagainya. Setelah selesai, table seperti dalam gambar akan keluar. Pastikan amount sedekah anda betul dan seterusnya click PROCEED TO PAYMENT.

Tahniah anda telah berjaya bersedekah. Semoga Allah memberkati kalian =)

Hee aku cadangkan korang bersedekah setiap hari Jumaat. Senang, takdele korang terkeliru eh dah sedekah ke belum minggu ni hehe.. Alahai sedekah je setakat yang termampu, kalau ada duit lebih ko bagilah RM10 ke, RM50 ke. Kalau takde duit sedekah RM2 pon boleh,  asal besedekah. Mungkin nilai RM2 tu macam takde apa, tapi bagi mereka yang memerlukan..amat besar nilai tu tau. Cuba tanya diri sendiri, bilakah kali terakhir kita bersedekah? Walau apapun jawapannya, selamat menjalankan tanggungjawab anda sebagai seorang muslim =)

Daripada Muaz Bin Jabal r.a, Nabi S.A.W bersabda: 
“Tidakkah kamu mahu aku tunjukkan kepada kamu pintu kebaikan: Puasa adalah pelindung,sedekah memadam kesilapan seperti air memadam api, dan seorang insan solat pada penghujung malam.”
(Hadis riwayat Al-Tirmizi dan Ahmad)


Thank you for reading this entry !

82 comments:

  1. Wah thanks for this very useful information! Hewhew tapi kte takde cimb clicks.

    ReplyDelete
  2. serius tak tahu pasal benda ni. lepas ni boleh try.. :)

    http://inialolo.blogspot.com/

    ReplyDelete
  3. Bagus info ni.. baru tahu.. terbaik kak fatin liyana..

    ReplyDelete
  4. ayt best ---> ''Hee aku cadangkan korang bersedekah setiap hari Jumaat. Senang, takdele korang terkeliru eh dah sedekah ke belum minggu ni hehe'' . BETUL tu akak fatin :)

    ReplyDelete
  5. best la blog kak FL. teringin nak jd cam blog dia & dia =)

    ReplyDelete
  6. Info terbaekkk..oleh itu bukalah akaun cimb...hehehe
    Anyway sedekah yg lagi senang sedekah senyuman..kn??

    ReplyDelete
  7. Ini kali gua respek sama luu punya entry. Haha

    Sesungguhnya sedekah itu tidak mengurangkan harta kamu.

    ReplyDelete
  8. Macam-macam kemudahan zaman sekarang ni ye, hehe... apapun, niat tidak menghalalkan cara. Semoga umat Islam lebih berhati-hati dan peka untuk memanipulasikan teknologi terkini

    YARD - Pilihan menjaga dapur anda!

    ReplyDelete
  9. Wahh, memang senang! Tapi masalah nya saya takde acc. CIMB :/

    Blog saya! --> daxxstories.com :)

    ReplyDelete
  10. owh...senangnya, tak pernah tau plak sebelum nie :)

    ReplyDelete
  11. FL Tq sgt bg info ni. Semoga Allah mmberkati FL.

    ReplyDelete
  12. setakat guna CIMBClicks ni tak pernah tau lagi pasal ni.. thanks Kak FL! :D

    ReplyDelete
  13. kite takde cimb clicks. aci tak bukak je web charity mana2 pastu sengih depan laptop. kan sedekah :3

    ReplyDelete
  14. sekarang,..... semuanye boleh buat online...

    My recent post : 20 Design Kerusi yang Kreatif

    ReplyDelete
  15. wahh..brand apple :)
    anyway tnx 4 the info .

    ReplyDelete
  16. your entry always be awesome like yours :D

    ReplyDelete
  17. senang dah sekarang.. takde alasan lg untuk tidak bersedekah :)

    Terbaru di Bidadari : Cara berkenalan mengikut Islam

    ReplyDelete
  18. wah baru ku tahu..pasni boleh la dilakukan dgn mudah di hjg jari...

    ReplyDelete
  19. bagus info, tapi saya buat cara manual, semoga amaun dalam akaun bank saya bertambah dimasa hadapan, amin.


    Sementara itu...
    Jejemput la singgah jap.. boleh?

    ReplyDelete
  20. Bagus cadangan ni. Sedekah pada saluran yang betul, dan setiap minggu secara kosisten. Terima kasih atas info. Respek entri ni.

    Blog Cik Comel

    ReplyDelete
  21. tq fatin liyana..
    akn cbe wat..

    ReplyDelete
  22. love u kak fatin!!

    btw,teringat ada satu quote ke apa..
    sebnyak mana kamu bersedakah sbnyak itulah shj harta yg kamu punyai sbnrnya

    Peaceeee~

    ReplyDelete
  23. mungkin maybank2u boleh buat macam ni jugak lepas ni...

    ReplyDelete
  24. seriously memang mudah apabila semuanya di hujung jari kita.thanks sharing

    ReplyDelete
  25. tq kak fatin liyana!!!! hope this helps us to be better muslims :D

    ReplyDelete
  26. Thank you for this entry. Been yr silent reader all these while. Tapi kali ni nak komen jugak sbb I just hv to say thank you! :)

    ReplyDelete
  27. Terima kasih Fatin atas info ni.. Selama ni akak tak tau pun pasal ni.. Selalu gunakan akaun ni untuk beli novel je.. huhuhu..


    Betul la tu.. Kadang2 kita nak derma, tapi takut yang mintak derma tu tak sah, so, terus tak jadi nak derma...

    ReplyDelete
  28. Sangat bermanfaat. InsyaAllah boleh cuba.

    ReplyDelete
  29. ada gak yang akan tolak bulan2 dr akaun kita...tiap hujung bulan mereka akan hntr statement...pernah try x?

    ~Admin : QasehMuslimah-Munirah~
    http://qasehmuslimah-munirah.blogspot.com

    ReplyDelete
  30. ok..bleh cuba amalkan..thx..

    ReplyDelete
  31. KAK BUI ADA AKAUN CIMB..^_^..INSHA ALLAH,AKAN BERSEDEKAH NNT

    ReplyDelete
  32. Thanks for the information..
    Kak fatinnn..bleh tak wat entry tentang tips camne nk cpat pick up bila blajar..sbb dh lama dah tak blajar lps habis spm thun lps..otak pon dh lama tak terima ilmu..so jd cam ssah skit bila nk blajar..ada tips tak?

    ReplyDelete
  33. Salam,

    FL, jom join Charity Right jom...it's under MERCY MISSION...
    antara aktiviti konsisten yang CR buat adalah bagi makan kat homeless setiap sabtu petang...
    cekidout here ya dear....

    http://www.mercymissionworld.org/malaysia

    ReplyDelete
  34. insyaAllah.... bagus fatin sbb saling mengingatkan..kadang2 kita manusia ni kena saling ingat mengingatkan...

    www.butiksayangku.blogspot.com

    ReplyDelete
  35. FL mmg savvy, sampaikan sedekah pun by internet :-) actually walau kpd siapa pun kita bersedekah, waima org yg menipu, Allah tetap berikan ganjaran sepertimana niat kita bersedekah pd yg memerlukan. Kalau dia tipu tu, antara dia dgn Tuhannya :-) skrg byk manager sedekah yang dikomersilkan sampaikan waqaf pun mudah je nak buat wpun takde tanah :-) yg penting hati kena "mahu" dan ikhlas. Insyaallah besar pahalanya... Pd yg lelaki tu klu nk disiplinkan sedekah, blh masukkan sumbgn dlm tabung mesjid bila solat jumaat.

    ReplyDelete
  36. Salam...thanks FL sbb share benda ni..serius selama ni xtau pun ada charity kt CIMBclicks...

    mmg sgt best bila kita pn bole bantu sedara Islam kt negara yg memerlukan/tertindas dgn cara mcm ni...

    simple tp InshaAllah dpt mbantu glongan yg memerlukan... :)

    ReplyDelete
  37. Info Islamik yang bagus...Harap semua follower FL dapat amalkan...:-)

    ReplyDelete
  38. Alhamdulillah.
    Saya dah lama gunakan platform ni utk infak terutamanya bayaran zakat ke LZS.

    Bukan setakat CIMB malah maybank2u pon dah lama ada. Cuma kene rajin explore. Bagi yang selalu berurusan secara online mgkin taw.

    Btw, tahniah FL sebab buat topik khusus untuk bagi pencerahan kat pembaca sekalian

    # Ini betul2...bukan cobaan!

    ReplyDelete
  39. thanks for sharing fatin :)

    it make easier for us to donate :)

    ReplyDelete
  40. ermmm senang la mcm ni kan...pasni nak bayar zakat senang..tak yah nak g mane2 pusat pungutan zakat da...pegi je website zakat..calculate kat situ then trs je wat online banking...
    sy pembaca tegar blog FL...kekekekeke

    ReplyDelete
  41. wahhh baru tahu gak..hehe..thanks FL...
    so pasni pon mudah la nak byr zakat kn...nak sedekah sume...hny di hujung jari...

    ReplyDelete
  42. Maybank2u pun ade la..lepas login,
    pegi dekat tab

    Accounts n banking > Bill payment > Make a One-Off payment > Pilih Zakat & Charity di View all payees > Continue > pilihla mane2 organization yg ade dan teruskan pembayaran.. Islamic Relief Malaysia pun ade..ok!!

    bank2 lain, tak tau...

    ReplyDelete
  43. FL boleh tak update lg pasal study tips. because i love to read your blog, n biasanye before start study akn buka blog u dulu to get inspiration for study. :)

    ReplyDelete
  44. Thanks for sharing FL.... dand saling mengingati...

    ReplyDelete
  45. terima kasih sharing bende bagus cenggini!

    ReplyDelete
  46. tanx FL.. xpernah terpikir cara mudah macamni.. tanx for info..

    ReplyDelete
  47. thanks for this info dear..

    ReplyDelete
  48. maybank2u pun adeee ye...ihik...

    ReplyDelete
  49. ye biasa menggunakannya... sharing is caring...

    ReplyDelete
  50. info yg menarik. ssedekah pun boleh kt internet :)

    ReplyDelete
  51. Senangnyer skarang nak menderma. Thanks 4 da good info. nak ajak family skali ni.

    http://www.uniquecloset.com.my/

    ReplyDelete
  52. Waalaikumslm FL =)

    Best jugak ni. Nak bukak CIMB la nanti insyaAllah.

    Bila kita rasa sempit, bukan sekadar sebab x ada duit; tapi sebab kurang bersedekah. Bila kita memberi, Allah akan bayar berlipat kali ganda lagi...tak semestinya cash terus kan? Duit tu sekadar kertas je..

    Thanks for sharing FL. Barakallahulaki...

    ReplyDelete
  53. assalam. sis~ seriously lya slalu bace akk pnye blog. lya ade blog. tp lya x reti modified. akk boleh ajr nk bagi blog nmpk menarik x?..
    terima kasih akk :)

    ReplyDelete
  54. nak buka cimb nanti. nak cuba juga. thanks kak FL.

    ReplyDelete
  55. good info kak Fatin. tapi kite xde cimb clicks buat mase nie. insyaallah in future, bila dah bukak akaun. hihi.

    ReplyDelete
  56. salam =)

    tau jga psl ni..senang kan..trus transfer je ^_^ Alhmdlh..

    ReplyDelete
  57. Assalamualaikum FL, alhamdullilah. terima kasih berkongsi tutorial ini. semoga terbuka hati rakan2 untuk menderma dan buat amal jariah. semoga dipermudahkanNYA. insyallah :)

    ReplyDelete
  58. kpd pembaca2 blog FL, FYI bukan CIMB shj yg boleh buat transfer kpd IRM (Islamic Relief Malaysia) ni.. kat M2U pon boleh.. saya dah cuba. so sesiapa yg ada account maybank tak perlulah susah2 nak bukak ac cimb utk buat online sedekah ni..

    ReplyDelete
  59. wa bagusnya fatin
    tapi akak x de acc CIMB
    maybank x de ke g ni
    fatin jom singgah blog akak
    umielman.blogspot.com

    ReplyDelete
  60. wahhh mudahnya tq senang mcm ni kan...

    ReplyDelete
  61. thx FL for the info :)

    ReplyDelete
  62. A'lillah..terima kasih atas perkongsian ilmu sedekah#online. 1st time saya membaca blog sdr ini-terbaik! teruskan penulisan yg bermanfaat =)

    ReplyDelete
  63. A'lillah. terima kasih atas perkongsian ilmu sedekah#online. 1st time membaca blog sdr ini-Terbaik! teruskan penulisan yang bermanfaat =)

    ReplyDelete
  64. cool..like this

    ReplyDelete
  65. Thanks Dik....i never come across this dalam cimb clicks. Thanks sebab membuka mata akak yang rabun ni!

    ReplyDelete
  66. ok. nice info! but i don't have cimb account. maybank je ada. maybank ada tak? :) sharing is caring!

    welcome to my blog! norzanbaizura.blogspot.com

    ReplyDelete
  67. fatin, mohon share entri ni boleh?

    ReplyDelete
  68. thanx fatin, serius x penah taw..bagus sangat..mohon share yer..love u lebey lah..huhu

    ReplyDelete
  69. thankx FL... semoga mendapat rahmat Allah selalu.. Sharing is caring..

    ReplyDelete
  70. Assalam,cimb clicks. Online skrg dh lain. Mcm mana kita nak bayar zakat. Type je zakat keluar semua jabatan2 zakat malaysia. Kalau mcm Islamic relief malaysia. yg luar negera jika kita hendak bersedekah. Kalau hendak byr zakat selangor. Pergi terus ke Lembaga Zakat Selangor ke(clicks teruskan) dkt situ dia suh buh nama dan no ic dn amount.. betul ke cara membayar utk zakat kita nih.

    ReplyDelete
  71. wahh mekasih tuk info ni sis :)


    Free singgah la ye sis
    http://seriwanita.com/
    https://www.facebook.com/seriwanitablog/

    ReplyDelete

Do you like my entry? Comment if you have any idea to share!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...