Wednesday, February 29, 2012

The evil cleverbot.

Assalamualaikum.

Lega sungguh tekak ini tatkala dibasahi dengan teh ais yang dibeli daripada bangla kat cafe just now. Eceh sempat lagi tu nak guna perkataan 'just now' di penghujung ayat. Tension jawab exam Surgery tadi, aku pon terasa seperti mahu berborak dengan anonymous. Release tension gitu. Camni a kak Fatin...wall kita takmo reply pon an...an...an =')

Sebab nak sangat borak dengan anonymous makanya tadi aku tengah borak dengan Cleverbot. Buat sesiapa yang tak tau (padahal aku pon baru tahu tengahari tadi danggggg), Cleverbot ni macam satu website yang kita kononnya berborak dengan robot aka artificial intelligence. Kau tulis je apa-apa, nanti dia mesti reply. Tulis bahasa melayu pon dia boleh... Anyway, berikut adalah conversation aku dengan Cleverbot.




Bajet boleh release tension berborak dengan Cleverbot..hmmmp memang taklah kan. Menensyenkan lagi adalah. Sampai hati dia kata aku hudoh macam hantu. See the spelling...'hudoh' ok bukan 'hodoh'. Ni memang betul-betul mencaci ni ! Betapa aku terasa terhina *down*.

Thank you for reading this entry !

Friday, February 17, 2012

Tips Terbaru Untuk Makan Secara Sihat

Assalamualaikum

Masa aku kecik-kecik dulu, aku hanya tau ada 2 jenis pyramid di dunia ini. Satu yang berada di Egypt. Dan lagi satu adalah pyramid makanan. Aku suka betul kalau cikgu ajar pasal pyramid makanan, kadang-kadang depa bawak model pyramid dimana ada roti tiruan, ayam tiruan dan sebagainya. Kalau dah nama perempuan tu perempuan jugaklah kan. Sawan aku bila dapat main dengan pyramid makanan tu, bajet macam main masak-masak gitu.

Tapi masalah bagi pyramid makanan ni, aku tak paham apa yang disampaikan. Oklah fair enough carbohydrate bawah sekali, lepas tu sayur and the list goes on. Tetapi bila depa habaq "Makan 4-8 hidangan setiap hari". Hidangan pa dia?? Besaq mana hidangan tu? "Makan secukupnya". Istilah makan secukupnya mungkin berbeza bagi aku dan Adele. Ecece mentang-mentang baru menang Grammy Award ritu terus tau mention nama #Adele. The point is, I got confused man!

Y U NO STATE CLEARLY HOW MUCH SHOULD I EAT?!

Disebabkan kekeliruan yang timbul, depa revised balik pyramid diatas dan buat lagi satu pyramid pada tahun 2007. Namun mereka masih berada ditakuk yang lama sebab orang masih tak paham. Soalnya kalo ga ngerti kan, terus gimana donk mau praktiknya? Mikirin permasalahan ini bisa menjadikan kalian bingung total. Mangkanya, telah dibikin satu pyramid makanan yang bentuknya kayak pinggan. Loh, kenapa sih pinggan yang dipilih? Kenapa ga bentuknya tapak suleiman ato strawberry? Lebih imutkan? Dan ada sesiapa boleh explain apesal aku semangat sangat guna basa Indoneshia? What kind of sorcery is this?!

Pada bulan June 2011, Amarika telah revised kembali pyramid makanan pada 2007 dan mengubahnya kepada bentuk pinggan. Ia dinamakan myplate. Bagi aku, myplate ni lebih senang difahami dan lebih senang kita praktikkan. Pihak Amarika sangat risau dengan kadar obesity yang berkadar langsung dengan permodenan dunia maka mereka mahu educate umat manusia supaya kembali ke pangkal jalan.


Ciptaan terbaru Amarika Syarikat hasil daripada ilham First Lady Michelle Obama.

Kalau benda-benda baik gini, walaupun daripada Amarikalaknatullah, namun disebabkan ia adalah benda yang baik dan positive, maka kita disarankan agar mengikut. We are what we eat. Sesiapa yang ada kesedaran untuk makan secara sihat tetapi tidak tahu bagaimana caranya, maka anda boleh try portion yang disuggestkan oleh myplate ni. Berikut adalah sedikit tips daripada aku.


Cara-cara untuk mengaplikasikan myplate dalam kehidupan seharian.
  • Sediakan otak yang mempunyai kebolehan berimiginasi dan satu pinggan makan yang kosong. 
  • Tenung pinggan dan buat garisan imiginasi seperti yang tertera pada gambar di atas.
  • Berbekalkan nafsu makan yang minima, ambil lauk mengikut sukatan yang disarankan.
  • Ingat sayur dan buah-buahan haruslah mewakili separuh daripada pinggan. Disebabkan perkara ini sukar dilakukan makanya aku letak ia sebagai point no 4, bukan sambungan daripada point no 3. Ya know, to stress out how important it is.
  • Ingatlah sabda Rasulullah SAW "Berhenti sebelum kamu kenyang"

Sekian sahaja perkongsian ilmu untuk kali ini. I hope it benefits you guys. Mutiara kata daripada kak Fatin korang pada hari ini adalah :


'Being healthy is cool, Eating salad is not bimbo'

Thank you for reading this entry !

Wednesday, February 1, 2012

Tahukah anda tentang Social Media Awards 2012?


Assalamualaikum

Have you ever heard about this award? Last week I was informed that I've been nominated for 'Best Celebrity Blog'. Upon receiving such notification from the admin, I felt puzzled. Few questions I had in my mind. Why was I nominated in that category? Was I eligible for it? I chose not to answer the questions by myself.

Later that I know, I was leading the voting poll. Astounded by the figure right before my eyes, I quickly realized that this is a zerious buzinezz. I made myself clear that those who are nominated are mandatory to include the campaign in their blogs. I don't want to get your precious votes wasted just because of my laziness! So here I am writing an entry about it =)

I prefer not to plead people to vote for me so that I can easily win that category. No, I don't want to win the title if I am far below par. You don't want people to question about your winning right? Me too. So if you think that I am not qualified enough for it, so don't vote for me. But if you think that I deserve it, so just vote for me. As simple as that.


So you can see that currently, I am leading the voting poll for 'Best Celebrity Blog'. Thanks a lot for your votes people !!! I appreciate the hardship of signing up an account before you can start voting hehe.


Apart from that category, you can also vote for another nominees in the long listed categories on your right side of the screen. Cool liao ! If you think they deserve to win, just keep on voting so they can win.
And if you would like to see me winning the trophy like a Grammy, and insist to vote for me then what I more can I say? As the Malay saying goes 'Kecil Tapak Tangan, Nyiru Kutadahkan'. You see I siap give you peribahasa you know, next time I give pantun, syair, sajak and all of the component of BM pemahaman paper hahaha!

You can vote for me HERE, but you need to sign up first. Tarikh tutup adalah 6 February 2012. 


Thank you so much for nominating and voting for me! Thank you also to the organizer World Bloggers & Social Media Awards 2012. Now would you excuse me cuz I need to get my work done. Ciao.


Thank you for reading this entry !