Sunday, November 4, 2012

Tips Menghadapi Peperiksaan

Assalamualaikum


Esok SPM. Mesti ramai pembaca blog ni yang tengah Form 5 kan? Goodluck dan selamat maju jaya!! Pembaca blog honeykoyuki mestilah berjaya di dalam peperiksaan, kehidupan di dunia serta di akhirat tahu? Well anyway, SPM is just another chapter in life, if you don't succeed now there's always a room for you to improve later in life =). Tapi tapi tapi, please do your best in everything that you do. Penuhkan kehidupan kita yang singkat ini dengan kejayaan manis.

Kembali kepada adik-adik form 5, sorry kak paten lambat sangat update entry ni, mesti korang dah nyenyak dibuai mimpi (mimpi ngeri to be specific) bahahaha. Sebenarnya akak nak share tips untuk menghadapi peperiksaan buat adik-adik. Tapi tak apa, SPM bukan sehari. Selagi engko SPM selagi tu korang bacalah entry kak paten okay baby?

I'm not a motivator apatah lagi seorang yang patut dijadikan panduan untuk mengharungi liku-liku kehidupan. Tapi ambil lah apa-apa ilmu yang akak share ini kalau korang rasa ianya berguna. Akak tulis berdasarkan pengalaman akak, kalau ada yang tak setuju, pergi tulis pengalaman ko kat blog ko ok. Jangan nak kondem pengalaman aku ye. Belom apa-apa dah emo apa kes kak paten? Bahahaha


* TIPS MENGHADAPI PEPERIKSAAN *


1. Siapkan segala peralatan peperiksaan
Make sure slip exam, IC, stationary semua dah complete one day before the exam. Letak kat tempat yang senang nampak (eg : atas meja). Baju dah gosok, stokin semua ada.

2. Tidur awal ( 6 - 8 hours )
Oklah ini tips yang paling bosan. But don't forget, not only your body needs some rest, your brain too. Have a good sleep. Dah terlewat dah untuk study last-last minute macam ni. Just bring whatever knowledge you have into the exam hall. Tutup lampu dan tidur. Kalau tak boleh tidur sebab excessively worry, just berzikir, berdoa supaya Allah permudahkan segala perjalanan esok, dan mintak Allah berkatkan ilmu yang adik-adik dah belajar.

3. Bangun awal
Bila bangun kita akan lebih bersedia mentally and physically. Lebihkan masa diatas sejadah supaya tenang. Kena percaya dan percaya bahawa Allah akan bantu kita menghadapi exam ini. We are not alone. Allah is with us.

4. Breakfast, breakfast and breakfast
Walaupun akak type 3 kali tapi bukanlah bermakna kau kena makan nasi lemak 3 pinggan. Adik-adik, silalah breakfast ok. Remember your brain feeds on glucose. Masa tidur, badan kita ibarat berpuasa. 6-8 jam perut kosong. Exam memerlukan konsentrasi yang tinggi, dimana otak akan penat. Jika adik tidak breakfast, otak akan depletes source of energy, maka adik tidak dapat berfikir dengan cergas. Akak cadangkan adik mengambil breakfast ringan seperti sandwich, kismis, kurma. Kalau makan berat-berat takut ko sakit perot, dah la kecut perot kan.

5. Jangan datang terlalu awal
Lagi awal ko datang examination hall, lagi kecut perot ko dik. Tapi janganlah datang lewat pulak..kang tak pasal-pasal kena halau dengan pengawas peperiksaan. Just datang sedap-sedap rasa. Sementara menunggu nak masuk hall tu, just go through short notes yang adik-adik dah buat. JANGAN BELAJAR BENDA BARU PADA MASA INI. Walaupun kawan-kawan duk pung pang pung pang, just ignore it. Nanti ko cemas, especially bila ko tak tau pasal benda yang dorang cakap.. kang daripada relax-relax terus jadi gelabah. Habis lupa semua benda.

6. Langkah kaki kanan.
Kalau terlangkah kaki kiri, gostan.

7. Berdoa
Bacalah doa dan bertawakal. Tak kiralah ilmu kita ada 80% or 50% pada waktu itu, dengan izin Allah semua orang boleh berjaya. Baca dan beriman dengan kalimah ini. Hasbunallah wa ni'mal wakeel : Allah cukup bagiku dan Dialah sebaik-baik penjaga. Rasulullah juga menyebut kalimah ini ketika perang badar. Perang ok.

8. Dah selesai menjawab kertas peperiksaan, jangan check jawapan.
Jangan check jawapan dengan kawan diluar exam hall, mahupun check senyap-senyap ketika dirumah. Tawakal dengan jawapan yang kita kasi dan fokus untuk exam seterusnya. Ini adalah amalan yang tidak sihat kerana bila kita tau kita tersilap jawab, emosi akan terganggu. Emosi adalah paling penting ketika exam.

9. Jaga hubungan dengan ibu bapa.
Doa ibu bapa adalah senjata kejayaan anak-anak. Jangan merungut jika emak menyuruh angkat kain sedangkan kita nak study... Allah kan menuntut kita berbuat baik dengan ibu bapa. Manalah tau, walaupun kita tak sempat nak study semua, tapi sebab kita anak yang baik, tup tup keluar question yang kita dah study. Remember there's always a shade of grey between black and white =)


Nanti in between the exam ada gap kan? Masa tu boleh la belajar benda baru (in case kalau tak habis cover chapter) But it will be better if you can learn it from your friend who knows well about it. Bukan sahaja menjimatkan masa malah anda tidak akan rasa cemas sangat. Sepanjang exam, berkepit dengan short notes adik-adik ok. Just go through banyak kali supaya ingat. Exam kat asian countries ni more to memorizing facts..so yeah =P

Selain itu, sepanjang atau selepas exam selalulah membaca yasin serta membuat solat sunat agar dimurahkan rezeki. Mungkinlah orang kata, eleh masa exam baru nak ingat tuhan. Sebelum ni berkiblatkan syaiton. Pehh ayat aku. Well, pedulikan orang nak kata apa.. daripada tak ingat tuhan langsung..oklah tu. Lagipun kat siapa nak mintak tolong kalau bukan kat Allah..tak gitu? People always make mistake, its never to late to change. And one thing..jangan pedulikan orang cakap apa, dont live up to people expectation. Its your life, you determine what should you do and what you shouldn't.

Maka tamatlah tips pada malam yang hening ini. Selamat maju jaya adik-adikku !! Exam is not everything, but in order to be something, you MUST pass the exam =)


Selingan. Fatin Liyana memakai tudung Queen Ailis from Edast Boutique dan beg yang di design khas oleh Maria Elena from Sometime Boutique. Nampak seperti sesi beramah mesra dengan warga emas walhal sedang berborak dengan nenek Tety ketika majlis pertunangan Tety (Congrats housemateku!). Adakah salah pilih pakaian sehingga nampak tua atau aku ni memang dah tua?? zzzzz



Tips ikhlas daripada,
Kak Fatin yang dah 6 tahun meninggalkan alam persekolahan T___T


Thank you for reading this entry !

93 comments:

syazmie hamzah said...

kalau nak amalkan ape2 tips ntuk exam, lg baik amal secara berterusan... ni 2 mngu lg nak exam baru nak mntk (",. pape pon lg baek buat dari tak buat lansung

لين Si Pipi Merah said...

serius comel tips nie!

adni faiqa said...

tips yang amat berguna !
*cantik kak paten !

MiSz fiFiEyQa said...

alaaa kak patin lambat la..saya baru je habis midsem exam hari tu..haha

but it's okay...even entri ni utk adik2 yg nak SPM tapi kita2 yg still kat U ni pun lebih kurang je kan..heee~~

;D

Anonymous said...

bkn da tua or teslh baju. cume keadaan sekeliling tu buat mcm kak paten adalah puan seri yg dtg utk beramah mesra.hihi :D

DAYG ♥ said...

Wooow thanks kak paten! xoxo ::)

Etty Selamat said...

kak paten macam daten je pakai macam tu.. mcm bini yb melawat warga emas.. kuikuikui

Ana Farhana said...

good tips kak paten!! goodluck to spm candidate!

**haiii kat paten!! ( sambil lambai2 tangan )

abang ensem said...

Seperti Mak Datin sedang membuat lawatan amal.

Zharif Azis said...

tips yang suruh gostan bila masuk guna kaki kiri tu kelakar =D

tapi saya selalu buat mcm tu . tempat2 yang sepatutnya masuk guna kaki kanan , tersalah masuk guna kaki kiri , saya akan gostan balik . lepastu masuk guna kaki kanan .

takot nasib buruk berlaku , muahahaha =D

Fatin Liyana Asri said...

tak naklah macam mak datin..rasa tua sangat..panggil iolls kate middleton versi muslimah je k haha

Miz Dayah said...

Ada beberapa tips fatin ni bole diamalkan setiap hari jugak :-)

KyLe Al-Yamani said...

papepun ur kawan tetap plg datin lah FL. kim salam die k! :)

Akhelaken said...

cayalah paten,teringat ms sekolah dolu2~

Myra said...

Finally Kak Fatin post something !Thanks for the advice, even tho kita ta ambil SPM, but my cousins do enjoy read it ;) !

nuramalina mohdazam said...

boleh dijadikan panduan untuk nina tahun depan pulak ni!maseh kak patin a.k.a kate middleton versi muslimah!

Tyra Ismail said...

kak fatin punya badan semakin men-cun nampak. hehe :P

Crafty Nieya said...

thanks akak ! boley share kt adek nie . adek kite spm . hope dye boley jawab ! :D

nuramalina mohdazam said...
This comment has been removed by the author.
Miss Sue said...

kemain tau tips dia yang tersalah langkah kaki kiri kena gostan balik -..- .. btw, good luck untuk adik adik semua.. akak paten kau dah bg semangat ! :P

nizamriadzi said...

kemain paten xmau jd datin haa...nk jd ape paten...kate midelton...curlas chuollss..hahaha...btw, nice tips for them laaa...

Aliff Haikal said...

Huaaaa eksaited nak jawab spm lepas baca tips kakak ni :p

Innanie | Ariffin said...

macam YB dah tu.

dah 6 tahun kan kita tak pakai baju sekolah. haish!

TIM_Fahid said...

nice tips... wlupun thn lpas SPM nye... tips ni boleh gak pakai kat u kan?? tgkiu kak~!!

kate middleton muslimah?? pon boleh~... ekekekekee

boni kacak said...

setuju dengan Abang Ensem..seperti mak datin yang sedang buat kerja amal..hehehe

S A N D R A said...

Nice tips kak Fatin =)
Biarpun lum Spm lg tpi seronok je baca. sbb next year bru SPM. T.T

aiN NaJwa said...

Sis..u looks o pretty..Like datin Fatin..=)

nurul said...

cantik tudung tuh! :)
www.dresslover84.blogspot.com

Herma Julianny said...

fatin nampak menonjol dlm gambar tu..]hehe..=)

Anastasyea Aida said...

Walaupun akak dah tak ambil SPM, tp tips memang kira perfect la. Blh diperbagaikan utk kegunaan lain spt temuduga. Thank ye ! :)

www.anastasyea.com

nurdani said...

kalau terlangkah kaki kiri, gostan.haha

Mohd Lokman Bin Ramli said...

gudluck to all spam candidate

siti eisyah said...

kate middleton ye..hihi bole la..kira in the middle of kate middleton and a datin la hihi. hai..klakau la kamu ni

cweety kadbury said...

mekasih fatin.....bleh gune dlm exam.. ^-^

missina said...

Ohh spm..rindu saat2 tu..

Izwanie Eynia said...

haha i dont knw y but i really like ur writing! xboring n funny>>
(bodek nampak) hikhik

Misz Mieza said...

Tips yang bagus! Tetiba rindu nak amik exam balik.. Huhu..

Miss A said...

haha,kak fatin punya style gaya Rosmah Najib lah hoi!

nice shawls, sumpah lawa color tu :)

semutmerah said...

Gambar tu dah macam datin dah .
Hew hew hew .

*anda comeyy :)

minn_mizi said...

Ok je baju tu, tak buat you nampak tua pun.... Tapi nampak sweet je :)

Anonymous said...

em, btol.. tips untuk spm tahun depan..
btw akak cantik..
i loike.......

hasyimahshe said...

macam datin g melawat

♥ Nana BamBam ♥ said...

selamat bertarung dengan kertas SPM adik2 ku..huhuhu :)

Nadia Elena said...

haha. part nak gostan kaki tu memang kelakar. bahahaha! lawak ar paten neyh~

hazanis said...

eh datin fatin..cantiknya..hehe

Riena Haiqal said...

pada remaja2 yang menduduki spm sila ambil perhatian dengan tips ni ye.. jangan dbuat main2 ye.. cantik apa FL kita ni..

SaturdayBrunch said...

Your gaya tu yang nampak mcm YB, but it is good to look like one. Keep it up Fatin :)

fiqkbe said...

rindu nyer nk exam lg..

Cik Naa said...

Baru dapat tengok picca tety tunang!

JunAina said...

Akak dah lupa perasaan nak ambik periksa tapi selalu bebel2 benda yg sama bila anak2 nak ambik periksa.

nurfais said...

Siyes da cm pemimpin brtemu rakyat..dgn dressup y ckup2 auumm!suka..

AinNabilaYussof said...

THIS MIGHT BE VERY HELPFUL.. Heh heh.. Walaupun sy bukanlah calon SPM tahun ni, mahupun tahun depan, atau depan lagi.. atau lagi.

zulhilmi tempoyak said...

aduh...camna nk ngorat ye... cucu nenek tu. hmmm..

hamizah safirah said...

post fatin memang ditunggu2..jom follow blog saya..

ctie awe said...

hehe..ngah amek midterm exam

lisa honey said...

Sjak tbaca psl fl menang award,sntiasa ikuti blog ni.wallah mmg fab.bnyk kata2 bguna + sempoi n klaka.teruskn dear.rmai yg jdkn kamu idola.kata2 yg baik itu sedeqah.moga terus bjaya in life in future

kaynote said...

tp kadang2 rasa lebih tenang lepas cek jwpn lepas exam walau salah.haha

Shasha Mohamed said...

Tips yang berguna.
Rasa berdebar-debar jer bila teringatkan ada exam.
Good luck kepada semua yang akan ambil spm. Semoga berjaya dengan cemerlang dan dapat masuk u ;)

lazoo said...

tips dari pelajar cemerlang..sedar2 dah lama meninggalkn alam sekolah

nourash! said...

jangan lupa terus belajar

miss jijie said...

tringat zaman spm 2006.... first day spm, nak kuar umah ngan abah tetibe terlanggar kucing kesayangan. mati. jiwa kacau trus time nak jawab exam siap nanges2... nsb x fail. huhuhu childhood memories

Fuza Marquis said...

Jaga hubungan dengan ibu bapa is a very very crucial tip!

sabrina azhar said...

kak fatin,sye tgh ambil SPM nie...
doakn kjyn sye yea kak fatin...
esok paper sejarah...nervous...

~cAhAyA kEmUL!aAn~ said...

prefer tuk cek jawapan kalau subjek yg ade banyak paper..silap jwab kt paper 1, stil ade paper 2 and 3.. ;)

AHMAD AFIQ said...

All the best utk adik2 yg spm

Izyan Masri said...

TIME SPM 4 TAHUN LEPAS,MENYAMPAH BETUL DGN DIORANG YG SUKA TANYA WEYH KAU TADI BUAT SOALAN NOMBOR BRAPA?AKU RASA AKU PUNYA BETUL.CIS.

Izyan Masri said...

TIME SPM DULU,SATU APA TIPS PON TAK IKUT.AWAL2 YEYE JE TIDUR IKUT WAKTU AND ALL.BILA DH SAMPAI 3 MORE PAPERS NAK HABIS,HANCUR JADUAL TIDUR.WAKAKA

aiman fanboy k-pop said...

great ...post nih tepat pada masanya..sesuai sgtlah bebudak spm or stpm cam saya baca benda2 sebegini ...lagi2 ,kak paten nih lg berpengalaman dr saya ... ^^
ohhh....ni lah petua kak fatin dpt 9A LAM spm ek?cun ..cun.. cun ...!

IT'S YOUR LIFE ,YOU DETERMINE WHAT SHOULD YOU DO AND WHAT YOU SHOULDN'T ....ayat nih NICE cam kak fatin .... :)

Baiz Mamat said...

dah macam datin ..anyway tips yang menarik..

Azieni Asari said...

azie bukan student spm,tapi takpe. still boley amalkan,ya dak? untuk exam sem 2 nanti. hihi. part yang jangan duk sibuk2 nak tau pasal new things tu betul. memang akan jadi gelabah giler kalau blajar benda baru 5 min sbelum masuk dewan.

http://www.missazieni.blogspot.com

Anonymous said...

Owesome. Good tips paten.

Fana | Aqim said...

macam datin-datin gitu..hehe

ape2 pun nice tips!

Anonymous said...

'Fatin Liyana, saya nak menang please!' sebagai hadiah hari jadi saya semlm 6 Nov.

Azizah Alias
zizz.cutie@yahoo.com

Ikhwan Suhaimi said...

xnmpak tue.. nmpak datin2 melawat kawasan je .

Nina Nabila said...

Thanks kak fatin*-*v hehehe, walaupun lambat baca blog. :3 ala-ala datin gichu

Nina Nabila said...

Thanks kak fatin*-*v hehehe, walaupun lambat baca blog. :3 ala-ala datin gichu

steffany daph said...

btol tips tu kak. sngt berguna. (: sya pun dulu exam2 memang amalkan tips2 gini.

aini shahroni said...

kak FATIN!!!!!!!

thanks yoooww!!
baru bace..ehikss...
semangat berkobar-kobar niee..
*nmpk sgt over*

doakan kami semua tau tau tau..

btw,
kak fatin..
boleh tak nak minta kak fatin jadi motivatar WEIOLLS dalam OPERANDI BERDIET..

belum dilancarkan..

Aini harap kak fatin boleh bagi @ postkan tips kat fan page saya..

thanks kak fatin yang cute lagu gorjes ^____^

from ::Arkitek Hati::

✉ ¥ana Fauzi ✉ said...

Thankyou atas tips yg bermanfaat ituwww , haha . *Comell gambar bawah tuu**

Anonymous said...

Lu sembang... Buat lh blog sndiri.

Dream said...

Saya dah lama habis SPM , but still studying . Thanks fer the tips Kak Fatin !

Denaihati said...

Tengok gambo tu ada gaya YB sedang buat lawatan kawasan pulak heeee

Anonymous said...

That 'Jaga hubungan dengan parents' tip makes me sentap the most. thanks kak paten.

Anonymous said...

sekilas pandang memang nampak kak fatin macam makmak datin tengah melawat mereka yg kurang upaya. wakakakak

Anonymous said...

like sangat

nur azimah said...

tip yang sgt berguna.. suke sgt.. thnx kak liyana for the tips :)

nabila biela said...

akak..kite suke semua entry akak..adore u very much...

Pa'a said...

akak, saya baru follow blog akak. saya skrg tggu rsult SPM. walaupun SPM dah lepas tp timakaseh sbb akak concern hihi (: dan sudi bagi tips ni. boleh pakai sepanjang masa.

Nurul Ariqah said...

Assalamualaikum, kak Fatin.. tq for the tips.. walaupun tahun ni saya tk ambil SPM but tahun nie saya ambil UPSR..Untuk UPSR pon Bolehkan?? Apa2 pun saya nk beritahu thanks bnyk2.. ok tu je..Bye.. Inshaalllah saya support awk forever :) doakan saya lulus upsr ya?

Anonymous said...

Macam mne nk jdi doktor??

Anonymous said...

thanks kak fatin.

nurul farahin said...

kak fatin

Anonymous said...

thanks kak fatin
best regards
SPM CANDIDATE 2013