Monday, November 5, 2012

Tips Menghadapi Peperiksaan

Assalamualaikum


Esok SPM. Mesti ramai pembaca blog ni yang tengah Form 5 kan? Goodluck dan selamat maju jaya!! Pembaca blog honeykoyuki mestilah berjaya di dalam peperiksaan, kehidupan di dunia serta di akhirat tahu? Well anyway, SPM is just another chapter in life, if you don't succeed now there's always a room for you to improve later in life =). Tapi tapi tapi, please do your best in everything that you do. Penuhkan kehidupan kita yang singkat ini dengan kejayaan manis.

Kembali kepada adik-adik form 5, sorry kak paten lambat sangat update entry ni, mesti korang dah nyenyak dibuai mimpi (mimpi ngeri to be specific) bahahaha. Sebenarnya akak nak share tips untuk menghadapi peperiksaan buat adik-adik. Tapi tak apa, SPM bukan sehari. Selagi engko SPM selagi tu korang bacalah entry kak paten okay baby?

I'm not a motivator apatah lagi seorang yang patut dijadikan panduan untuk mengharungi liku-liku kehidupan. Tapi ambil lah apa-apa ilmu yang akak share ini kalau korang rasa ianya berguna. Akak tulis berdasarkan pengalaman akak, kalau ada yang tak setuju, pergi tulis pengalaman ko kat blog ko ok. Jangan nak kondem pengalaman aku ye. Belom apa-apa dah emo apa kes kak paten? Bahahaha


* TIPS MENGHADAPI PEPERIKSAAN *


1. Siapkan segala peralatan peperiksaan
Make sure slip exam, IC, stationary semua dah complete one day before the exam. Letak kat tempat yang senang nampak (eg : atas meja). Baju dah gosok, stokin semua ada.

2. Tidur awal ( 6 - 8 hours )
Oklah ini tips yang paling bosan. But don't forget, not only your body needs some rest, your brain too. Have a good sleep. Dah terlewat dah untuk study last-last minute macam ni. Just bring whatever knowledge you have into the exam hall. Tutup lampu dan tidur. Kalau tak boleh tidur sebab excessively worry, just berzikir, berdoa supaya Allah permudahkan segala perjalanan esok, dan mintak Allah berkatkan ilmu yang adik-adik dah belajar.

3. Bangun awal
Bila bangun kita akan lebih bersedia mentally and physically. Lebihkan masa diatas sejadah supaya tenang. Kena percaya dan percaya bahawa Allah akan bantu kita menghadapi exam ini. We are not alone. Allah is with us.

4. Breakfast, breakfast and breakfast
Walaupun akak type 3 kali tapi bukanlah bermakna kau kena makan nasi lemak 3 pinggan. Adik-adik, silalah breakfast ok. Remember your brain feeds on glucose. Masa tidur, badan kita ibarat berpuasa. 6-8 jam perut kosong. Exam memerlukan konsentrasi yang tinggi, dimana otak akan penat. Jika adik tidak breakfast, otak akan depletes source of energy, maka adik tidak dapat berfikir dengan cergas. Akak cadangkan adik mengambil breakfast ringan seperti sandwich, kismis, kurma. Kalau makan berat-berat takut ko sakit perot, dah la kecut perot kan.

5. Jangan datang terlalu awal
Lagi awal ko datang examination hall, lagi kecut perot ko dik. Tapi janganlah datang lewat pulak..kang tak pasal-pasal kena halau dengan pengawas peperiksaan. Just datang sedap-sedap rasa. Sementara menunggu nak masuk hall tu, just go through short notes yang adik-adik dah buat. JANGAN BELAJAR BENDA BARU PADA MASA INI. Walaupun kawan-kawan duk pung pang pung pang, just ignore it. Nanti ko cemas, especially bila ko tak tau pasal benda yang dorang cakap.. kang daripada relax-relax terus jadi gelabah. Habis lupa semua benda.

6. Langkah kaki kanan.
Kalau terlangkah kaki kiri, gostan.

7. Berdoa
Bacalah doa dan bertawakal. Tak kiralah ilmu kita ada 80% or 50% pada waktu itu, dengan izin Allah semua orang boleh berjaya. Baca dan beriman dengan kalimah ini. Hasbunallah wa ni'mal wakeel : Allah cukup bagiku dan Dialah sebaik-baik penjaga. Rasulullah juga menyebut kalimah ini ketika perang badar. Perang ok.

8. Dah selesai menjawab kertas peperiksaan, jangan check jawapan.
Jangan check jawapan dengan kawan diluar exam hall, mahupun check senyap-senyap ketika dirumah. Tawakal dengan jawapan yang kita kasi dan fokus untuk exam seterusnya. Ini adalah amalan yang tidak sihat kerana bila kita tau kita tersilap jawab, emosi akan terganggu. Emosi adalah paling penting ketika exam.

9. Jaga hubungan dengan ibu bapa.
Doa ibu bapa adalah senjata kejayaan anak-anak. Jangan merungut jika emak menyuruh angkat kain sedangkan kita nak study... Allah kan menuntut kita berbuat baik dengan ibu bapa. Manalah tau, walaupun kita tak sempat nak study semua, tapi sebab kita anak yang baik, tup tup keluar question yang kita dah study. Remember there's always a shade of grey between black and white =)


Nanti in between the exam ada gap kan? Masa tu boleh la belajar benda baru (in case kalau tak habis cover chapter) But it will be better if you can learn it from your friend who knows well about it. Bukan sahaja menjimatkan masa malah anda tidak akan rasa cemas sangat. Sepanjang exam, berkepit dengan short notes adik-adik ok. Just go through banyak kali supaya ingat. Exam kat asian countries ni more to memorizing facts..so yeah =P

Selain itu, sepanjang atau selepas exam selalulah membaca yasin serta membuat solat sunat agar dimurahkan rezeki. Mungkinlah orang kata, eleh masa exam baru nak ingat tuhan. Sebelum ni berkiblatkan syaiton. Pehh ayat aku. Well, pedulikan orang nak kata apa.. daripada tak ingat tuhan langsung..oklah tu. Lagipun kat siapa nak mintak tolong kalau bukan kat Allah..tak gitu? People always make mistake, its never to late to change. And one thing..jangan pedulikan orang cakap apa, dont live up to people expectation. Its your life, you determine what should you do and what you shouldn't.

Maka tamatlah tips pada malam yang hening ini. Selamat maju jaya adik-adikku !! Exam is not everything, but in order to be something, you MUST pass the exam =)



Tips ikhlas daripada,
Kak Fatin yang dah 6 tahun meninggalkan alam persekolahan T___T


Thank you for reading this entry !

95 comments:

  1. kalau nak amalkan ape2 tips ntuk exam, lg baik amal secara berterusan... ni 2 mngu lg nak exam baru nak mntk (",. pape pon lg baek buat dari tak buat lansung

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lu sembang... Buat lh blog sndiri.

      Delete
  2. tips yang amat berguna !
    *cantik kak paten !

    ReplyDelete
  3. alaaa kak patin lambat la..saya baru je habis midsem exam hari tu..haha

    but it's okay...even entri ni utk adik2 yg nak SPM tapi kita2 yg still kat U ni pun lebih kurang je kan..heee~~

    ;D

    ReplyDelete
  4. bkn da tua or teslh baju. cume keadaan sekeliling tu buat mcm kak paten adalah puan seri yg dtg utk beramah mesra.hihi :D

    ReplyDelete
  5. Wooow thanks kak paten! xoxo ::)

    ReplyDelete
  6. kak paten macam daten je pakai macam tu.. mcm bini yb melawat warga emas.. kuikuikui

    ReplyDelete
  7. good tips kak paten!! goodluck to spm candidate!

    **haiii kat paten!! ( sambil lambai2 tangan )

    ReplyDelete
  8. Seperti Mak Datin sedang membuat lawatan amal.

    ReplyDelete
  9. tips yang suruh gostan bila masuk guna kaki kiri tu kelakar =D

    tapi saya selalu buat mcm tu . tempat2 yang sepatutnya masuk guna kaki kanan , tersalah masuk guna kaki kiri , saya akan gostan balik . lepastu masuk guna kaki kanan .

    takot nasib buruk berlaku , muahahaha =D

    ReplyDelete
  10. tak naklah macam mak datin..rasa tua sangat..panggil iolls kate middleton versi muslimah je k haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Macam mne nk jdi doktor??

      Delete
  11. Ada beberapa tips fatin ni bole diamalkan setiap hari jugak :-)

    ReplyDelete
  12. papepun ur kawan tetap plg datin lah FL. kim salam die k! :)

    ReplyDelete
  13. cayalah paten,teringat ms sekolah dolu2~

    ReplyDelete
  14. Finally Kak Fatin post something !Thanks for the advice, even tho kita ta ambil SPM, but my cousins do enjoy read it ;) !

    ReplyDelete
  15. boleh dijadikan panduan untuk nina tahun depan pulak ni!maseh kak patin a.k.a kate middleton versi muslimah!

    ReplyDelete
  16. kak fatin punya badan semakin men-cun nampak. hehe :P

    ReplyDelete
  17. thanks akak ! boley share kt adek nie . adek kite spm . hope dye boley jawab ! :D

    ReplyDelete
  18. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  19. kemain tau tips dia yang tersalah langkah kaki kiri kena gostan balik -..- .. btw, good luck untuk adik adik semua.. akak paten kau dah bg semangat ! :P

    ReplyDelete
  20. kemain paten xmau jd datin haa...nk jd ape paten...kate midelton...curlas chuollss..hahaha...btw, nice tips for them laaa...

    ReplyDelete
  21. Huaaaa eksaited nak jawab spm lepas baca tips kakak ni :p

    ReplyDelete
  22. macam YB dah tu.

    dah 6 tahun kan kita tak pakai baju sekolah. haish!

    ReplyDelete
  23. nice tips... wlupun thn lpas SPM nye... tips ni boleh gak pakai kat u kan?? tgkiu kak~!!

    kate middleton muslimah?? pon boleh~... ekekekekee

    ReplyDelete
  24. setuju dengan Abang Ensem..seperti mak datin yang sedang buat kerja amal..hehehe

    ReplyDelete
  25. Nice tips kak Fatin =)
    Biarpun lum Spm lg tpi seronok je baca. sbb next year bru SPM. T.T

    ReplyDelete
  26. Sis..u looks o pretty..Like datin Fatin..=)

    ReplyDelete
  27. cantik tudung tuh! :)
    www.dresslover84.blogspot.com

    ReplyDelete
  28. fatin nampak menonjol dlm gambar tu..]hehe..=)

    ReplyDelete
  29. Walaupun akak dah tak ambil SPM, tp tips memang kira perfect la. Blh diperbagaikan utk kegunaan lain spt temuduga. Thank ye ! :)

    www.anastasyea.com

    ReplyDelete
  30. kalau terlangkah kaki kiri, gostan.haha

    ReplyDelete
  31. kate middleton ye..hihi bole la..kira in the middle of kate middleton and a datin la hihi. hai..klakau la kamu ni

    ReplyDelete
  32. mekasih fatin.....bleh gune dlm exam.. ^-^

    ReplyDelete
  33. haha i dont knw y but i really like ur writing! xboring n funny>>
    (bodek nampak) hikhik

    ReplyDelete
  34. Tips yang bagus! Tetiba rindu nak amik exam balik.. Huhu..

    ReplyDelete
  35. haha,kak fatin punya style gaya Rosmah Najib lah hoi!

    nice shawls, sumpah lawa color tu :)

    ReplyDelete
  36. Gambar tu dah macam datin dah .
    Hew hew hew .

    *anda comeyy :)

    ReplyDelete
  37. Ok je baju tu, tak buat you nampak tua pun.... Tapi nampak sweet je :)

    ReplyDelete
  38. em, btol.. tips untuk spm tahun depan..
    btw akak cantik..
    i loike.......

    ReplyDelete
  39. selamat bertarung dengan kertas SPM adik2 ku..huhuhu :)

    ReplyDelete
  40. haha. part nak gostan kaki tu memang kelakar. bahahaha! lawak ar paten neyh~

    ReplyDelete
  41. eh datin fatin..cantiknya..hehe

    ReplyDelete
  42. pada remaja2 yang menduduki spm sila ambil perhatian dengan tips ni ye.. jangan dbuat main2 ye.. cantik apa FL kita ni..

    ReplyDelete
  43. Your gaya tu yang nampak mcm YB, but it is good to look like one. Keep it up Fatin :)

    ReplyDelete
  44. Baru dapat tengok picca tety tunang!

    ReplyDelete
  45. Akak dah lupa perasaan nak ambik periksa tapi selalu bebel2 benda yg sama bila anak2 nak ambik periksa.

    ReplyDelete
  46. Siyes da cm pemimpin brtemu rakyat..dgn dressup y ckup2 auumm!suka..

    ReplyDelete
  47. THIS MIGHT BE VERY HELPFUL.. Heh heh.. Walaupun sy bukanlah calon SPM tahun ni, mahupun tahun depan, atau depan lagi.. atau lagi.

    ReplyDelete
  48. aduh...camna nk ngorat ye... cucu nenek tu. hmmm..

    ReplyDelete
  49. post fatin memang ditunggu2..jom follow blog saya..

    ReplyDelete
  50. Sjak tbaca psl fl menang award,sntiasa ikuti blog ni.wallah mmg fab.bnyk kata2 bguna + sempoi n klaka.teruskn dear.rmai yg jdkn kamu idola.kata2 yg baik itu sedeqah.moga terus bjaya in life in future

    ReplyDelete
  51. tp kadang2 rasa lebih tenang lepas cek jwpn lepas exam walau salah.haha

    ReplyDelete
  52. Tips yang berguna.
    Rasa berdebar-debar jer bila teringatkan ada exam.
    Good luck kepada semua yang akan ambil spm. Semoga berjaya dengan cemerlang dan dapat masuk u ;)

    ReplyDelete
  53. tips dari pelajar cemerlang..sedar2 dah lama meninggalkn alam sekolah

    ReplyDelete
  54. tringat zaman spm 2006.... first day spm, nak kuar umah ngan abah tetibe terlanggar kucing kesayangan. mati. jiwa kacau trus time nak jawab exam siap nanges2... nsb x fail. huhuhu childhood memories

    ReplyDelete
  55. Jaga hubungan dengan ibu bapa is a very very crucial tip!

    ReplyDelete
  56. kak fatin,sye tgh ambil SPM nie...
    doakn kjyn sye yea kak fatin...
    esok paper sejarah...nervous...

    ReplyDelete
  57. prefer tuk cek jawapan kalau subjek yg ade banyak paper..silap jwab kt paper 1, stil ade paper 2 and 3.. ;)

    ReplyDelete
  58. TIME SPM 4 TAHUN LEPAS,MENYAMPAH BETUL DGN DIORANG YG SUKA TANYA WEYH KAU TADI BUAT SOALAN NOMBOR BRAPA?AKU RASA AKU PUNYA BETUL.CIS.

    ReplyDelete
  59. TIME SPM DULU,SATU APA TIPS PON TAK IKUT.AWAL2 YEYE JE TIDUR IKUT WAKTU AND ALL.BILA DH SAMPAI 3 MORE PAPERS NAK HABIS,HANCUR JADUAL TIDUR.WAKAKA

    ReplyDelete
  60. great ...post nih tepat pada masanya..sesuai sgtlah bebudak spm or stpm cam saya baca benda2 sebegini ...lagi2 ,kak paten nih lg berpengalaman dr saya ... ^^
    ohhh....ni lah petua kak fatin dpt 9A LAM spm ek?cun ..cun.. cun ...!

    IT'S YOUR LIFE ,YOU DETERMINE WHAT SHOULD YOU DO AND WHAT YOU SHOULDN'T ....ayat nih NICE cam kak fatin .... :)

    ReplyDelete
  61. dah macam datin ..anyway tips yang menarik..

    ReplyDelete
  62. azie bukan student spm,tapi takpe. still boley amalkan,ya dak? untuk exam sem 2 nanti. hihi. part yang jangan duk sibuk2 nak tau pasal new things tu betul. memang akan jadi gelabah giler kalau blajar benda baru 5 min sbelum masuk dewan.

    http://www.missazieni.blogspot.com

    ReplyDelete
  63. Owesome. Good tips paten.

    ReplyDelete
  64. macam datin-datin gitu..hehe

    ape2 pun nice tips!

    ReplyDelete
  65. 'Fatin Liyana, saya nak menang please!' sebagai hadiah hari jadi saya semlm 6 Nov.

    Azizah Alias
    zizz.cutie@yahoo.com

    ReplyDelete
  66. xnmpak tue.. nmpak datin2 melawat kawasan je .

    ReplyDelete
  67. Thanks kak fatin*-*v hehehe, walaupun lambat baca blog. :3 ala-ala datin gichu

    ReplyDelete
  68. Thanks kak fatin*-*v hehehe, walaupun lambat baca blog. :3 ala-ala datin gichu

    ReplyDelete
  69. btol tips tu kak. sngt berguna. (: sya pun dulu exam2 memang amalkan tips2 gini.

    ReplyDelete
  70. kak FATIN!!!!!!!

    thanks yoooww!!
    baru bace..ehikss...
    semangat berkobar-kobar niee..
    *nmpk sgt over*

    doakan kami semua tau tau tau..

    btw,
    kak fatin..
    boleh tak nak minta kak fatin jadi motivatar WEIOLLS dalam OPERANDI BERDIET..

    belum dilancarkan..

    Aini harap kak fatin boleh bagi @ postkan tips kat fan page saya..

    thanks kak fatin yang cute lagu gorjes ^____^

    from ::Arkitek Hati::

    ReplyDelete
  71. Thankyou atas tips yg bermanfaat ituwww , haha . *Comell gambar bawah tuu**

    ReplyDelete
  72. Saya dah lama habis SPM , but still studying . Thanks fer the tips Kak Fatin !

    ReplyDelete
  73. Tengok gambo tu ada gaya YB sedang buat lawatan kawasan pulak heeee

    ReplyDelete
  74. That 'Jaga hubungan dengan parents' tip makes me sentap the most. thanks kak paten.

    ReplyDelete
  75. sekilas pandang memang nampak kak fatin macam makmak datin tengah melawat mereka yg kurang upaya. wakakakak

    ReplyDelete
  76. tip yang sgt berguna.. suke sgt.. thnx kak liyana for the tips :)

    ReplyDelete
  77. akak..kite suke semua entry akak..adore u very much...

    ReplyDelete
  78. akak, saya baru follow blog akak. saya skrg tggu rsult SPM. walaupun SPM dah lepas tp timakaseh sbb akak concern hihi (: dan sudi bagi tips ni. boleh pakai sepanjang masa.

    ReplyDelete
  79. Assalamualaikum, kak Fatin.. tq for the tips.. walaupun tahun ni saya tk ambil SPM but tahun nie saya ambil UPSR..Untuk UPSR pon Bolehkan?? Apa2 pun saya nk beritahu thanks bnyk2.. ok tu je..Bye.. Inshaalllah saya support awk forever :) doakan saya lulus upsr ya?

    ReplyDelete
  80. thanks kak fatin.

    ReplyDelete
  81. thanks kak fatin
    best regards
    SPM CANDIDATE 2013

    ReplyDelete

Do you like my entry? Comment if you have any idea to share!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...