Tuesday, May 22, 2012

Rutin saya. Anda bagaimana?

Assalamualaikum


So basically, few people have been asking me on how I carry out my routine. Hectic ke leisure ke full of boring stuff ke... How to study?? How to manage time wisely??  Sejujurnya, I never discuss anything like this before =) since I believe each and everyone of us has our own preference. Aku pon tak berani nak cakap lebih, sebab I'm still a student kan. Just like you guys! Still crawling to get to the next phase. Medical student - Houseman - Medical Officer - Registrar - Specialist and the list goes on ...

But since I cant sleep right now, so I guess maybe I can share a little bit of my today's activities! Then you can get a rough idea on how Fatin Liyana lives her life kehkeh ! Motipp sangattt


  - Perjalanan hidup saya pada hari ini Isnin ( 21 Mei 2012 ) -


4.30 a.m : Minum ayaq putih sebelah katil. Tak larat nak pergi dekat fridge untuk ambik air yang lagi sedap. Pemalas tahap gaban padahal rumah sekangkang kera je kot.

6.30 am : Rupanya tertidur tanpa sedari. Bangun, solat dan siapkan diri untuk ke kelas pukul 8.

7.30 a.m : Berjalan kaki menuju ke seminar room di tingkat 5 Department ENT (Ear, Nose & Throat)

7.40 a.m : Cop tempat kemahen kau...

8 - 10 a.m : Lecture about Rhinosinusitis & Tumour of the Paranasal Sinuses by Prof Dato' Dr BS Gendeh. (Y le pangkat so long....)

10 a.m - 1 p.m : Clerking patients and do some neck examination at the ward. Patients hari ini sangat baik dan peramah.

1.15 p.m : Zuhur at the hospital's surau. Jauh gila surau ni.. rasa macam nak naik wheelchair ja..

2 - 4.45 p.m : Lecture about Common Laryngeal Disease & Epistaxis. Tahan mata.. tahan

5 p.m - 6 p.m : Ward round, ward work and solat at ward's surau secara haram. Itu tempat semayang doctor dengan nurse, student tak boleh..tapi sebab malas mengatasi segalanya, so yeah.

6.15 - 7.15 pm : Baring, baca buku berbentuk motivasi / kerohanian / agama sampai laloq.

7.30 p.m : Bukak posa makan makanan yang ibu masak dari Seremban (Simpan banyak2 dalam tupperware, tinggal re-heat dengan microwave. Yeah malas tahap infinity). Sambil makan sambil baca 9Gag. Ketawa sensorang macam bangang.

8 - 9 p.m : Solat maghrib & isyak berjemaah dengan housemates. Diantara waktu, berbincang tentang masalah rakan-rakan dan memikirkan jalan penyelesaian (walaupun takda kaitan, tapi nak jugak sembang)

9 - 12 p.m : Study/Self revision di library tentang topic yang dah belajar tadi dan sneak preview tentang apa yang akan di belajar esok. Minum nescafe secawan. Mai secawannn ( Tiru kopi Radix )

12 - 1.30 a.m : Buat assigment yang sepatutnya kena hantar tadi. Lupa lah pulak.. Suka hati aku ja nak lupa kann. Aah medical school ni memang bapak aku yang punya.

- - - - - - - - - - - -

Pastu aku update blog and nak tidoq sat gi... Selalunya aku tidur dalam pukul 1 pagi sebab posting ni busy sikit, 3 minggu je and then tukar posting lain, which is tiring. No no I am not complaining, I am just ventilating my thought teehee. Jadi korang dah tahu kehidupan aku macam mana kan. Lebih kurang macam ni la tiap-tiap hari. Thats why I didn't get the chance to mingle around dengan korang or even reply some inbox & emails. So sad! 

Disebabkan ini jugak, aku memang tolak untuk masuk mana mana media baik electronik mahupun cetak. Nanti tak boleh nak balance masa. So, masa cuti semester yang panjang (setahun sekali) barulah aku accept benda-benda ini. Sorrylah, mesti korang bosan kan asek aku je keluar tv & paper itu hari hehe..pasni takdak dah. Tunggu next year, my upcoming semester break. Don't miss me! Teehee tapi aku akan update blog jugak bila ada cuti umum dan cuti-cuti yang disenaraikan oleh kerajaan. I love Malaysia and goodnite !


Me, as the cover girl for an online magazine with the stylists from GetGorgeous. I will update about it soon =) 


Thank you for reading this entry !

120 comments:

  1. wah..padat dan sendat jadual FL ye..hikhik

    ReplyDelete
  2. hai fatin.. knal faiz ahmad ? he's my classmate.. haha

    ReplyDelete
  3. yeyeyeyee...1st komen.alhamdulillah xtinggal solat.....
    http://azamtahunbaru.blogspot.com/2012/05/jom-membakar-lemak-dengan-cepat.html

    ReplyDelete
  4. waahh...ini dah macam laporan lawatan.. Selamat Menyambut Bulan Rejab.. =)

    ReplyDelete
  5. Ayaq putih ! Mau lek sat dan tidoq balik. Kekeke

    ReplyDelete
  6. semoga menjalani kehidupan seharian dengan sempurna. yeah..

    ReplyDelete
  7. x cukup tidur pon still kulit cantik.. ape rahsia?

    ReplyDelete
  8. laa 9gaggers jugak rupanya!

    ReplyDelete
  9. solat tak lupa tu betul memikat hati ni.. ^^

    ReplyDelete
  10. baguih ang nooo !!! boleh wat calon menantu nie.. Hahaha :P

    ReplyDelete
  11. woww! jadual padat tp kak FL stay cool jeh! good luck in ur life n whatever u do!

    ReplyDelete
  12. ini kehidupan ke penderaan???

    ReplyDelete
  13. takpe..takpe nanti kita tolong hupdate blog FL..hehehe

    ReplyDelete
  14. Baguslaa kak Fatin pandai manage time :)

    ReplyDelete
  15. ohh ni pertama kali tegur Liyana..hi apa kabar?
    si pemunya blog 'jepun' hehehe..
    dulu ada juga orang ingat blog sy blog jepun hahaha...

    jadual tu nampak padat..tapi sebenarnya selagi bergelar student memang seronok padat2 pun hehehe...

    ReplyDelete
  16. padatnya aktiviti harian.. solat tidak tinggal. alhamdulillah.. fokus study k.

    xoxo!
    www.rabiatuladawiyah.com

    ReplyDelete
  17. memang busy gile ek medical student ni. aku baca pon dah tak sanggup tengok kebizian nye. cewah.

    papepon gudluck. lagi bape tahun bakal bergelar dr fatin liyana. leh mintak diskaun kalau sakit. hehe

    ReplyDelete
  18. Medic is tiring.but i like ur style sis.i'm gonna be a gud doc like u,insyaAllah

    ReplyDelete
  19. Selamat menyambut bulan rejab...

    ReplyDelete
  20. Awak ni betol-betol memikat hati lah.

    ReplyDelete
  21. cara pengurusan msa sis dlm 1 ari mcm teratur sgt je..:)
    grab da idea..hee~

    ReplyDelete
  22. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  23. haha klaka la plak baca part yg kak FL kate rasa mcm nk naik wheelchair tu haha.

    bz betul ye hari2 . tp sempat manage blog xD

    ReplyDelete
  24. mak eh... medik student... bapa segala sendat.... huihh... jenuh... kalo sayep dah terbujur kot... ngehngehngehhh...

    ReplyDelete
  25. Busy ye jd doktor.. Anyway, jg kesihatan jugak tau! Nasihat dari bakal nurse..hehe

    ReplyDelete
  26. kehidupan seharian FL mmg padat..same as me..walau pun berbeza bidang..hehe..Semoga allah sentiasa merahmati kehidupan FL..semoga terus sukses di dalam pelajaran dan kerjaya..:)

    ReplyDelete
  27. kaktin, i'm so jelly with u sbb even bdk medik tp pandai uruskan masa dgn sgt bagus :D

    ReplyDelete
  28. Padat dan sendat jadual anda. No wonder la jarang update blog.

    ReplyDelete
  29. Rutin itu akan bertambah berat bila dah berkerja nanti, then get married, then having ur own kiddos...uuuuu....lagi mencabar dear.huhu...tak terjuggling dah rasanya.hehe..

    ReplyDelete
  30. memang padat, tapi normal je macam orang lain kan..betul kata FL lain orang lain dia punya jadual..salam rejab untuk FL..

    ReplyDelete
  31. nak berjaya dalam hidup..macam ginilah gayanya kan..tapi takpe, semua tuh Insyaallah akan membuahkan hasil!gud luck! :)

    ReplyDelete
  32. wah ..full!!!btw ari tu ade jugak tgk FL kat tv..hehe

    ReplyDelete
  33. padatnya jadual kehidupan FL... memang itulah kehidupan doktor ni kan.. memang memerlukan sedikit pengorbanan..

    ReplyDelete
  34. Ini dh kira mcm ala2 series grey's anatomy plak.. gudluck beb!

    ReplyDelete
  35. All the best Fatin Liyana..!Hope everything akan berjalan dengan baik :) cayalah budak medic arange masa!hihihi

    ReplyDelete
  36. salam fatin..
    hehehe..normal life bg medical student.nnt dah houseman..lg la bz ya amat..masa tu baru tau apa erti rem/non-rem sleep..hahaha..keje-on call-keje..gila lah.i'm dentist..but our student life kita hampir sama..cuma lebihnya kitorg masa klinikal jer..hr-2 mengira bape requirement yg nak kena fulfill..*bengong sekejap
    skang ni akak dah resign, bukak GP since 2yrs ago, and planning for my next clinic this coming july..hope u will be happy walopun life mcm hectic sgt kan?? good luck sis!!

    ReplyDelete
  37. wahhh... sgt padat..
    tp kesihtn perlu di jge :)

    ReplyDelete
  38. "solat at ward's surau secara haram"

    X SESUAI AYAT MCM NI DIK FATIN...SOLAT BERTEMU ALLAH KAN...JANGANLAH TULIS NAK JUMPA ALLAH SECARA HARAM..JUST TEGUR...ADIK XYAH PUBLISH EK...JUST UTK ADIK BACA JE :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. U salah phm
      Kot dengan ayt fl

      Delete
  39. hebatlah.huhu. boleh jadikan inspirasi

    ReplyDelete
  40. wwwwwaaa , padat sungguh rutin harian FL . hehhe

    # bekal mak tu penting :)

    ReplyDelete
  41. atin makin chubby, comeyy cantikk :D
    good luck ! doakan kamu jadi pakar sakit puan yg bejaya okie :)

    ReplyDelete
  42. Tapi student life yang terbaik actually . Will miss it soon :)

    ReplyDelete
  43. jadual yang padat..semoga berjaya ^o^

    ReplyDelete
  44. wah . busy bebenor dokter muda kita yang cantik maniss ni . hehe . kak FL , jemput singgah blog :)

    ReplyDelete
  45. perghh terbaik laa jadualnyee..


    btw, fl sentiasaa cantik..geyamm nengok ^^

    ReplyDelete
  46. Alaa, malas pun tak pe . Dah pandai , nanti kahwin boleh ambik org gaji buat semua . kan FL ? mak saya yg kata cam tu . hihik !

    ReplyDelete
  47. Fatin Liyana = FL
    Saya Liyana Fauzi = LF ./
    LyssaFaizureen pulak = LF jugak , haha .

    HAHA . Good:D

    P/S : padat waktu FL ye , LF tak sngat:D

    ReplyDelete
  48. Future Doc yg cun!mesti patient sejuk je hati tgok =)

    ReplyDelete
  49. Hi fatin, baju biru tu sirius muka dah mcm tiz zaqyah.. Hehe

    ReplyDelete
  50. SELALU DENGAR MEDIC STUDENT NYE LIFE GINI.... TAPI TAK PE, BERBALOI....

    ReplyDelete
  51. wah!!!baguih anak sapa ni..:)

    ReplyDelete
  52. kerja doktor kan famous dengan kebusyan. tak pa tak apa.

    nanti ada plan nak bukak klinik ke?..

    ReplyDelete
  53. Pack nye routine kak fatin :) btw good luck kak fatin !

    ReplyDelete
  54. I really love your Blog hearder Fatin Liyana...simple but nice header oke #lari dari tajuk...heeee

    ReplyDelete
  55. radix juz sooo close to me.. ehem ( oh my english!) haha

    ReplyDelete
  56. Good luck FL..love ur style..
    medic is tiring. i always wondering how the doctors work around the clock.. btw, i'm a student nurse :)

    ReplyDelete
  57. hectic betul kan life as a student ni..ermm agak2 bile boleh terserempak dgn kak FL kat PPUKM tu ye?? =,="

    p/s : header baru sangat smart la...weewitt...nampak matured gitu..ehehe

    ReplyDelete
  58. msti pnt kn?nnt keje lgi penat..
    #TDDMKA (Tangan di dada mte ke atas)fuhh...

    ReplyDelete
  59. ur time is fully occupied either by doing urusan duniawi or akhirati. Well..fully occupied is good to be successful ppl. I'm realize i have some leisure(after work) when read ur blog..will make it fully occupied soon :)

    ReplyDelete
  60. I also not join anywhere.. I am unorganized and extremely unmanageable :D

    ReplyDelete
  61. no wonder lah blog jarang hapdet . kata orang , nak jadi doktor semangat kene kuat . sebab banyak dugaan bila nak jadi doktor nie .

    ReplyDelete
  62. wahh, pandainya manage time ! anyway all the best fatin !

    ReplyDelete
  63. Fatin,

    mula mcm terfikir apesal kena tahu pasal audio & speech therapy juga? apekah?


    ....kat luar ni ramai budak yang 'slow learner' & 'speech delay' sebab hearing problem, mostly detect di klinik ibu anak, KKIA.

    that 3 wks ENT posting mmg sgt berguna - utk bekalan kemudian hari, ehe

    ReplyDelete
  64. wuah bz nye la tp smpt jugak nak bca 9gag kan..haha

    ReplyDelete
  65. u x stress ke fatin.. I blaja engine ni pon stress gile dah..
    tabikla.. hehe

    ReplyDelete
  66. haiiii , x sabor nk baca update pasal NLKO .. suke tgk reaksi awak dgn 3 jejaka NLKO terutama c mamat paling perasan C fizo ... update ye , mesti bnyak story blakang tabir kan ... peace

    ReplyDelete
  67. =) iiii xsabar nk tunggu awak upload pasal NLKO dgn mamat 3 orang kat tv9 aritu .. mesti best kan .. =)

    ReplyDelete
  68. wah ... jadual kak fatty mmg padat kot ... bizi gilaa kalah PM tuh .. hahaha

    ReplyDelete
  69. td lalu sblh FL dkt cafe blkg UNIKEB ;) *lainnye die x makeup

    ReplyDelete
  70. td lalu sblh FL dkt cafe blkg UNIKEB :) lain nye die x makeup

    ReplyDelete
  71. kak fatin,semoga menjadi seorang muslimah,blogger,anak,ikon dan doktor yang berjaya dan dikagumi sepanjang hayatnya :D

    p/s :The more ignorant, reckless and thoughtless a doctor is, the higher his reputation soars even amongst powerful princes.remember that :)

    ReplyDelete
  72. mmg hebatlah hidup sbg seorg doktor ni....

    ReplyDelete
  73. hihi..good life...nk sgt jmpe kak FL nie...klw ada jodoh la..hihi..smoga hidup kak FL nie sntiasa diberkati Nya..:)

    ReplyDelete
  74. so hectic but i get it.. stay cool.. >_<

    ReplyDelete
  75. rutin harian yang padat dengan perkara bermanfaat. semoga terus maju dlm kehidupan.. jemput baca entri saya ni. :)

    http://sweetgurlzlovecat.blogspot.com/2012/05/kembara-hidup.html

    ReplyDelete
  76. sungguh padat jadual Fatin ..
    Semoga sentiasa success yea :)

    ReplyDelete
  77. Salam fatin,

    always like to singgah at ur blog, yes schedule as a student sgt padat,but trust me you will miss it very much one day...:)

    ReplyDelete
  78. pdatnya jdual! how u can face it all day? i look u're very 'selamba' with all that. hahah.. selamba? papa jaa lah. n u still can keep ur beuty. oh God.. i impressed with u.

    ReplyDelete
  79. Hmm...... masa sangat terhad!
    Hargailah masa
    Selamat maju jaya FL;)

    ReplyDelete
  80. i love ENT posting. the easiest to get an A. yes, easy A.

    ReplyDelete
  81. i love ENT posting. the easiest posting to get an A. yes, easy A.

    ReplyDelete
  82. so, basically your life has been so hectic. then i suggest you to keep things balanced and let go of things that are too stressful. selamat beraktivitas dan selamat beristirahat, sis fatin. :) btw i'm eagerly waiting for the next entry from you...

    ReplyDelete
  83. org ke 88 ni cakap, semoga menjadi doktor muslimah yang berjaya di dunia n di akhirat..ngeee http://studioous.blogspot.com/

    ReplyDelete
  84. im waiting for ur nw entry lme gla. hahaa. Suka suka. Good job FL ;-)

    ReplyDelete
  85. awak,igat tak pasai pi sunway lagoon buat bungee tu??
    bile nak update..:)

    ReplyDelete
  86. AMBOI KEMAIN SIBUK BENAU DIAAA

    ReplyDelete
  87. TV9 TV3.MUKA SAPE NTAH DLM TU XD

    ReplyDelete
  88. fatin mcm dah gemok skit..huhuh...pipi tembam

    ReplyDelete
  89. Waaahh... rajin posa sunat solat tak tinggal, anak sapa tu!

    ReplyDelete
  90. nak berjaya mmg x boleh gooyang kaki !!

    ReplyDelete
  91. aduhh kak fatin pack giler jadual. all the best, sis :)

    ReplyDelete
  92. oh, i thought kak fatin amek dentistry kat indon dulu?

    ReplyDelete
  93. 1.15 p.m : Zuhur at the hospital's surau. Jauh gila surau ni.. rasa macam nak naik wheelchair ja..

    statement buat aku gelak

    ReplyDelete
  94. bertuah sapa yg dapat awak nanti.. pemalas tue xpew, tabiat tue leh ubah. kiki...

    ReplyDelete
  95. Hai sissy yang santekk!
    Ada twitter tak?? namanya hape? =D

    ReplyDelete
  96. sendat lagi padat jadual akak. I hope I'll be like you one day..DR!haha..good luck okay!

    ReplyDelete
  97. i'm also medical student. but, currently tercampak kat egypt plak :) baru first year pun. well, jadual yg agak padat. kami kat sini all class ended at 4 pm, yg agak kesian seniors yg dah tahun terakhir kadang2 lepas isyak baru sampai rumah :(
    can't wait untuk menjejakkan kaki ke clinical year. kak fatin, can't believe how you can be a model and at the same time as medical students too. any tips? hehe

    ReplyDelete
  98. klau ni jadi jadual saya, bape hari je boleh tahan pastu mesti surender dah..=D

    ReplyDelete
  99. wah hectic giler..tapi entri ni paling best! :D

    ReplyDelete
  100. Masha-Allah! Allah gave you such pretty eyes sister in Islam! :)

    Quick advice:

    1) there's no such thing as celebrating birthdays in Islam. If the noble and most perfect man the Prophet Muhammad SallAllahu 'alaihi wa sallam never celebrated his birthday, why should we ordinary humans or simpletons celebrate ours?

    2) always start your day with adhkaarAllah / beautiful words of remembrance of Allah and ayatul Kursy :)

    3) Always pray on time and live you life the way Allah wants you to live, in other words, be the best Muslim you can be only to please Allah and ultimately enter Jannah/Heaven near Allah and His beloved Messenger Muhammad SallAllahu 'alaihi wa sallam :)

    wasalaam

    mababaya.blogspot.com

    ReplyDelete

Do you like my entry? Comment if you have any idea to share!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...