Tuesday, May 22, 2012

Rutin saya. Anda bagaimana?

Assalamualaikum


So basically, few people have been asking me on how I carry out my routine. Hectic ke leisure ke full of boring stuff ke... How to study?? How to manage time wisely??  Sejujurnya, I never discuss anything like this before =) since I believe each and everyone of us has our own preference. Aku pon tak berani nak cakap lebih, sebab I'm still a student kan. Just like you guys! Still crawling to get to the next phase. Medical student - Houseman - Medical Officer - Registrar - Specialist and the list goes on ...

But since I cant sleep right now, so I guess maybe I can share a little bit of my today's activities! Then you can get a rough idea on how Fatin Liyana lives her life kehkeh ! Motipp sangattt


  - Perjalanan hidup saya pada hari ini Isnin ( 21 Mei 2012 ) -


4.30 a.m : Minum ayaq putih sebelah katil. Tak larat nak pergi dekat fridge untuk ambik air yang lagi sedap. Pemalas tahap gaban padahal rumah sekangkang kera je kot.

6.30 am : Rupanya tertidur tanpa sedari. Bangun, solat dan siapkan diri untuk ke kelas pukul 8.

7.30 a.m : Berjalan kaki menuju ke seminar room di tingkat 5 Department ENT (Ear, Nose & Throat)

7.40 a.m : Cop tempat kemahen kau...

8 - 10 a.m : Lecture about Rhinosinusitis & Tumour of the Paranasal Sinuses by Prof Dato' Dr BS Gendeh. (Y le pangkat so long....)

10 a.m - 1 p.m : Clerking patients and do some neck examination at the ward. Patients hari ini sangat baik dan peramah.

1.15 p.m : Zuhur at the hospital's surau. Jauh gila surau ni.. rasa macam nak naik wheelchair ja..

2 - 4.45 p.m : Lecture about Common Laryngeal Disease & Epistaxis. Tahan mata.. tahan

5 p.m - 6 p.m : Ward round, ward work and solat at ward's surau secara haram. Itu tempat semayang doctor dengan nurse, student tak boleh..tapi sebab malas mengatasi segalanya, so yeah.

6.15 - 7.15 pm : Baring, baca buku berbentuk motivasi / kerohanian / agama sampai laloq.

7.30 p.m : Bukak posa makan makanan yang ibu masak dari Seremban (Simpan banyak2 dalam tupperware, tinggal re-heat dengan microwave. Yeah malas tahap infinity). Sambil makan sambil baca 9Gag. Ketawa sensorang macam bangang.

8 - 9 p.m : Solat maghrib & isyak berjemaah dengan housemates. Diantara waktu, berbincang tentang masalah rakan-rakan dan memikirkan jalan penyelesaian (walaupun takda kaitan, tapi nak jugak sembang)

9 - 12 p.m : Study/Self revision di library tentang topic yang dah belajar tadi dan sneak preview tentang apa yang akan di belajar esok. Minum nescafe secawan. Mai secawannn ( Tiru kopi Radix )

12 - 1.30 a.m : Buat assigment yang sepatutnya kena hantar tadi. Lupa lah pulak.. Suka hati aku ja nak lupa kann. Aah medical school ni memang bapak aku yang punya.

- - - - - - - - - - - -

Pastu aku update blog and nak tidoq sat gi... Selalunya aku tidur dalam pukul 1 pagi sebab posting ni busy sikit, 3 minggu je and then tukar posting lain, which is tiring. No no I am not complaining, I am just ventilating my thought teehee. Jadi korang dah tahu kehidupan aku macam mana kan. Lebih kurang macam ni la tiap-tiap hari. Thats why I didn't get the chance to mingle around dengan korang or even reply some inbox & emails. So sad! 

Disebabkan ini jugak, aku memang tolak untuk masuk mana mana media baik electronik mahupun cetak. Nanti tak boleh nak balance masa. So, masa cuti semester yang panjang (setahun sekali) barulah aku accept benda-benda ini. Sorrylah, mesti korang bosan kan asek aku je keluar tv & paper itu hari hehe..pasni takdak dah. Tunggu next year, my upcoming semester break. Don't miss me! Teehee tapi aku akan update blog jugak bila ada cuti umum dan cuti-cuti yang disenaraikan oleh kerajaan. I love Malaysia and goodnite !


Me, as the cover girl for an online magazine with the stylists from GetGorgeous. I will update about it soon =) 


Thank you for reading this entry !

120 comments:

Pecinta pink^^ said...

wah..padat dan sendat jadual FL ye..hikhik

fais said...

hai fatin.. knal faiz ahmad ? he's my classmate.. haha

MizahHazeL said...

oh gitu :)

ms boyot said...

yeyeyeyee...1st komen.alhamdulillah xtinggal solat.....
http://azamtahunbaru.blogspot.com/2012/05/jom-membakar-lemak-dengan-cepat.html

Pondok Usang said...

waahh...ini dah macam laporan lawatan.. Selamat Menyambut Bulan Rejab.. =)

Akim Iqbal said...

Ayaq putih ! Mau lek sat dan tidoq balik. Kekeke

aisyah azhar said...

semoga menjalani kehidupan seharian dengan sempurna. yeah..

lala said...

x cukup tidur pon still kulit cantik.. ape rahsia?

Leyaa said...

laa 9gaggers jugak rupanya!

Mitsu Kizu Zie said...

solat tak lupa tu betul memikat hati ni.. ^^

hafiz hafizol said...

baguih ang nooo !!! boleh wat calon menantu nie.. Hahaha :P

nancy anisa said...

woww! jadual padat tp kak FL stay cool jeh! good luck in ur life n whatever u do!

pikah W said...

ini kehidupan ke penderaan???

JAI said...

takpe..takpe nanti kita tolong hupdate blog FL..hehehe

Ardini Izzati said...

Baguslaa kak Fatin pandai manage time :)

Encik Moshuchi said...

ohh ni pertama kali tegur Liyana..hi apa kabar?
si pemunya blog 'jepun' hehehe..
dulu ada juga orang ingat blog sy blog jepun hahaha...

jadual tu nampak padat..tapi sebenarnya selagi bergelar student memang seronok padat2 pun hehehe...

Rabiatul Adawiyah said...

padatnya aktiviti harian.. solat tidak tinggal. alhamdulillah.. fokus study k.

xoxo!
www.rabiatuladawiyah.com

nur hidayah isa said...

memang busy gile ek medical student ni. aku baca pon dah tak sanggup tengok kebizian nye. cewah.

papepon gudluck. lagi bape tahun bakal bergelar dr fatin liyana. leh mintak diskaun kalau sakit. hehe

hikmaht said...

Medic is tiring.but i like ur style sis.i'm gonna be a gud doc like u,insyaAllah

ChiTot ChiMot said...

Selamat menyambut bulan rejab..

ChiTot ChiMot said...

Selamat menyambut bulan rejab...

nadea roslan said...

good luck kak fatin! :)

Carl Samsudin said...

Awak ni betol-betol memikat hati lah.

Mysara Ab Rahman said...

cara pengurusan msa sis dlm 1 ari mcm teratur sgt je..:)
grab da idea..hee~

shinbeichan said...
This comment has been removed by the author.
Syaira Kayy said...

haha klaka la plak baca part yg kak FL kate rasa mcm nk naik wheelchair tu haha.

bz betul ye hari2 . tp sempat manage blog xD

My Gorgeous Bunch said...

mak eh... medik student... bapa segala sendat.... huihh... jenuh... kalo sayep dah terbujur kot... ngehngehngehhh...

NH3 said...

Akak study mane? Huhu

.: rOzirOx :. said...

Busy ye jd doktor.. Anyway, jg kesihatan jugak tau! Nasihat dari bakal nurse..hehe

Jay said...

kehidupan seharian FL mmg padat..same as me..walau pun berbeza bidang..hehe..Semoga allah sentiasa merahmati kehidupan FL..semoga terus sukses di dalam pelajaran dan kerjaya..:)

MIRA UTTIKA said...

kaktin, i'm so jelly with u sbb even bdk medik tp pandai uruskan masa dgn sgt bagus :D

abang ensem said...

Padat dan sendat jadual anda. No wonder la jarang update blog.

YaYaNsMuM a.k.a YM said...

Rutin itu akan bertambah berat bila dah berkerja nanti, then get married, then having ur own kiddos...uuuuu....lagi mencabar dear.huhu...tak terjuggling dah rasanya.hehe..

Huda said...

memang padat, tapi normal je macam orang lain kan..betul kata FL lain orang lain dia punya jadual..salam rejab untuk FL..

Fana | Aqim said...

nak berjaya dalam hidup..macam ginilah gayanya kan..tapi takpe, semua tuh Insyaallah akan membuahkan hasil!gud luck! :)

CIK MAY said...

wah ..full!!!btw ari tu ade jugak tgk FL kat tv..hehe

keli menari said...

Padat tapi teratur! Good job!

Riena Haiqal said...

padatnya jadual kehidupan FL... memang itulah kehidupan doktor ni kan.. memang memerlukan sedikit pengorbanan..

Sheqynne Hotloverzs said...

gila padatnya ..

nany said...

Ini dh kira mcm ala2 series grey's anatomy plak.. gudluck beb!

ayut said...

All the best Fatin Liyana..!Hope everything akan berjalan dengan baik :) cayalah budak medic arange masa!hihihi

Anonymous said...

salam fatin..
hehehe..normal life bg medical student.nnt dah houseman..lg la bz ya amat..masa tu baru tau apa erti rem/non-rem sleep..hahaha..keje-on call-keje..gila lah.i'm dentist..but our student life kita hampir sama..cuma lebihnya kitorg masa klinikal jer..hr-2 mengira bape requirement yg nak kena fulfill..*bengong sekejap
skang ni akak dah resign, bukak GP since 2yrs ago, and planning for my next clinic this coming july..hope u will be happy walopun life mcm hectic sgt kan?? good luck sis!!

Cik Zeeta said...

wahhh... sgt padat..
tp kesihtn perlu di jge :)

mass said...

"solat at ward's surau secara haram"

X SESUAI AYAT MCM NI DIK FATIN...SOLAT BERTEMU ALLAH KAN...JANGANLAH TULIS NAK JUMPA ALLAH SECARA HARAM..JUST TEGUR...ADIK XYAH PUBLISH EK...JUST UTK ADIK BACA JE :)

Rozuan Ismail said...

hebatlah.huhu. boleh jadikan inspirasi

Azmira Yusof said...

wwwwwaaa , padat sungguh rutin harian FL . hehhe

# bekal mak tu penting :)

Anonymous said...

atin makin chubby, comeyy cantikk :D
good luck ! doakan kamu jadi pakar sakit puan yg bejaya okie :)

.: anys :. ツ said...

Tapi student life yang terbaik actually . Will miss it soon :)

permata biru said...

jadual yang padat..semoga berjaya ^o^

Mimieesyeerro said...

wah . busy bebenor dokter muda kita yang cantik maniss ni . hehe . kak FL , jemput singgah blog :)

IEQAH said...

perghh terbaik laa jadualnyee..


btw, fl sentiasaa cantik..geyamm nengok ^^

putryteya said...

Alaa, malas pun tak pe . Dah pandai , nanti kahwin boleh ambik org gaji buat semua . kan FL ? mak saya yg kata cam tu . hihik !

✉ ¥ana Fauzi ✉ said...

Fatin Liyana = FL
Saya Liyana Fauzi = LF ./
LyssaFaizureen pulak = LF jugak , haha .

HAHA . Good:D

P/S : padat waktu FL ye , LF tak sngat:D

Riana said...

Future Doc yg cun!mesti patient sejuk je hati tgok =)

eyda said...

Hi fatin, baju biru tu sirius muka dah mcm tiz zaqyah.. Hehe

msredcheesecake said...

SELALU DENGAR MEDIC STUDENT NYE LIFE GINI.... TAPI TAK PE, BERBALOI....

CikAnyss' :O said...

jeles FL putih .hehe

ayu joe said...

wah!!!baguih anak sapa ni..:)

Syazwan Che Deraman said...

kerja doktor kan famous dengan kebusyan. tak pa tak apa.

nanti ada plan nak bukak klinik ke?..

apple naja said...

Pack nye routine kak fatin :) btw good luck kak fatin !

Pinkbubblegumprincess said...

I really love your Blog hearder Fatin Liyana...simple but nice header oke #lari dari tajuk...heeee

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

radix juz sooo close to me.. ehem ( oh my english!) haha

Delimasari said...

jadual padat

Hidayah Maznan said...

Good luck FL..love ur style..
medic is tiring. i always wondering how the doctors work around the clock.. btw, i'm a student nurse :)

MiSz fiFiEyQa said...

hectic betul kan life as a student ni..ermm agak2 bile boleh terserempak dgn kak FL kat PPUKM tu ye?? =,="

p/s : header baru sangat smart la...weewitt...nampak matured gitu..ehehe

eqa sulaika said...

msti pnt kn?nnt keje lgi penat..
#TDDMKA (Tangan di dada mte ke atas)fuhh...

syahida said...

ur time is fully occupied either by doing urusan duniawi or akhirati. Well..fully occupied is good to be successful ppl. I'm realize i have some leisure(after work) when read ur blog..will make it fully occupied soon :)

Annisa mulia said...

I also not join anywhere.. I am unorganized and extremely unmanageable :D

Umar said...

terbaik! ;)

Zharif Azis said...

no wonder lah blog jarang hapdet . kata orang , nak jadi doktor semangat kene kuat . sebab banyak dugaan bila nak jadi doktor nie .

engkumira. said...

wahh, pandainya manage time ! anyway all the best fatin !

~najwa~ said...

Fatin,

mula mcm terfikir apesal kena tahu pasal audio & speech therapy juga? apekah?


....kat luar ni ramai budak yang 'slow learner' & 'speech delay' sebab hearing problem, mostly detect di klinik ibu anak, KKIA.

that 3 wks ENT posting mmg sgt berguna - utk bekalan kemudian hari, ehe

Nadiah Yaya said...

wuah bz nye la tp smpt jugak nak bca 9gag kan..haha

Sayidah Nafisah Ruslan said...

amboi..cincin kemain lagi..

asyiqin nasir said...

u x stress ke fatin.. I blaja engine ni pon stress gile dah..
tabikla.. hehe

peace_bbj88 said...

haiiii , x sabor nk baca update pasal NLKO .. suke tgk reaksi awak dgn 3 jejaka NLKO terutama c mamat paling perasan C fizo ... update ye , mesti bnyak story blakang tabir kan ... peace

peace_bbj88 said...

=) iiii xsabar nk tunggu awak upload pasal NLKO dgn mamat 3 orang kat tv9 aritu .. mesti best kan .. =)

♫♪~Naurah_Nawwarah ~ ♫♪ said...

wah ... jadual kak fatty mmg padat kot ... bizi gilaa kalah PM tuh .. hahaha

tyne ezati said...

td lalu sblh FL dkt cafe blkg UNIKEB ;) *lainnye die x makeup

tyne ezati said...

td lalu sblh FL dkt cafe blkg UNIKEB :) lain nye die x makeup

Aalia Shahira said...

kak fatin,semoga menjadi seorang muslimah,blogger,anak,ikon dan doktor yang berjaya dan dikagumi sepanjang hayatnya :D

p/s :The more ignorant, reckless and thoughtless a doctor is, the higher his reputation soars even amongst powerful princes.remember that :)

Faizul Osman said...

mmg hebatlah hidup sbg seorg doktor ni....

Fatin Nabila Ibrahim said...

hihi..good life...nk sgt jmpe kak FL nie...klw ada jodoh la..hihi..smoga hidup kak FL nie sntiasa diberkati Nya..:)

ain vanilla said...

chantik jadual akk . ^^ huhu

Raimi Syazwan ♌¹³ said...

Demi masa..
Alhamdulillah

lavenderlover said...

so hectic but i get it.. stay cool.. >_<

Mira Amirudin said...

uishh pandai arrange masa :)

Ain Syafieqa said...

rutin harian yang padat dengan perkara bermanfaat. semoga terus maju dlm kehidupan.. jemput baca entri saya ni. :)

http://sweetgurlzlovecat.blogspot.com/2012/05/kembara-hidup.html

u.m.i.e said...

sungguh padat jadual Fatin ..
Semoga sentiasa success yea :)

Love Razila said...

Awak memang hebat =D

auntacu81 said...

Salam fatin,

always like to singgah at ur blog, yes schedule as a student sgt padat,but trust me you will miss it very much one day...:)

TeTerBanG said...

pdatnya jdual! how u can face it all day? i look u're very 'selamba' with all that. hahah.. selamba? papa jaa lah. n u still can keep ur beuty. oh God.. i impressed with u.

Shasha Catering said...

Hmm...... masa sangat terhad!
Hargailah masa
Selamat maju jaya FL;)

The Adlin said...

i love ENT posting. the easiest to get an A. yes, easy A.

The Adlin said...

i love ENT posting. the easiest posting to get an A. yes, easy A.

Rtp Farra Arisha said...

so, basically your life has been so hectic. then i suggest you to keep things balanced and let go of things that are too stressful. selamat beraktivitas dan selamat beristirahat, sis fatin. :) btw i'm eagerly waiting for the next entry from you...

NJihe.am said...

org ke 88 ni cakap, semoga menjadi doktor muslimah yang berjaya di dunia n di akhirat..ngeee http://studioous.blogspot.com/

Ao+Li,, said...

im waiting for ur nw entry lme gla. hahaa. Suka suka. Good job FL ;-)

rosnani said...

dak fatin comel nya.

CikZaitul said...

awak,igat tak pasai pi sunway lagoon buat bungee tu??
bile nak update..:)

kiki rara said...

all the best FL. adore you :)

Izyan Masri said...

AMBOI KEMAIN SIBUK BENAU DIAAA

Izyan Masri said...

TV9 TV3.MUKA SAPE NTAH DLM TU XD

mass said...

fatin mcm dah gemok skit..huhuh...pipi tembam

vidalsisah said...

Waaahh... rajin posa sunat solat tak tinggal, anak sapa tu!

Mus said...

nice blog

widiea azira said...

nak berjaya mmg x boleh gooyang kaki !!

NisaAdnan said...

aduhh kak fatin pack giler jadual. all the best, sis :)

ndia :) said...

oh, i thought kak fatin amek dentistry kat indon dulu?

Nurul Maisyarah said...

1.15 p.m : Zuhur at the hospital's surau. Jauh gila surau ni.. rasa macam nak naik wheelchair ja..

statement buat aku gelak

nabByla said...

bertuah sapa yg dapat awak nanti.. pemalas tue xpew, tabiat tue leh ubah. kiki...

Intan Malek said...

hebat..:)

~amalinazri~ said...

Hai sissy yang santekk!
Ada twitter tak?? namanya hape? =D

Nur Najihah said...

sendat lagi padat jadual akak. I hope I'll be like you one day..DR!haha..good luck okay!

♥ ANZaini♥ said...

i'm also medical student. but, currently tercampak kat egypt plak :) baru first year pun. well, jadual yg agak padat. kami kat sini all class ended at 4 pm, yg agak kesian seniors yg dah tahun terakhir kadang2 lepas isyak baru sampai rumah :(
can't wait untuk menjejakkan kaki ke clinical year. kak fatin, can't believe how you can be a model and at the same time as medical students too. any tips? hehe

Anonymous said...

U salah phm
Kot dengan ayt fl

Anonymous said...

?

misspurple said...

klau ni jadi jadual saya, bape hari je boleh tahan pastu mesti surender dah..=D

haryati mahmod said...

wah hectic giler..tapi entri ni paling best! :D

Mariam (Saudi | Philippines) said...

Masha-Allah! Allah gave you such pretty eyes sister in Islam! :)

Quick advice:

1) there's no such thing as celebrating birthdays in Islam. If the noble and most perfect man the Prophet Muhammad SallAllahu 'alaihi wa sallam never celebrated his birthday, why should we ordinary humans or simpletons celebrate ours?

2) always start your day with adhkaarAllah / beautiful words of remembrance of Allah and ayatul Kursy :)

3) Always pray on time and live you life the way Allah wants you to live, in other words, be the best Muslim you can be only to please Allah and ultimately enter Jannah/Heaven near Allah and His beloved Messenger Muhammad SallAllahu 'alaihi wa sallam :)

wasalaam

mababaya.blogspot.com